- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
kevinexx
csendes tag
Már megjelent a Scribus legújabb verziója. 1.3.4 Már azt használom otthon. Van benne vonalkódkészítő, naptárkészítő és színharmóniák kerék is. A nagyokhoz ezeket külön kell beszerezni. Sajnos nem tud ívre szöveget rakni. De réteges és path-olt PSD-re képes. És OpenOffice dokumentumot is meg tud nyitni.
Tessék használni. Keveset fogyaszt. És ingyenes. -
Dexter68
addikt
A Scribust ugyan nem ismerem, de sztem kipróbálható. Sztem írj meg egy pdf-et valami alacsony (mondjuk 50) rácssűrűséggel és hasonlítsd össze a képet mondjuk photoshopban ugyanannak a képnek az 50 lpi-s és az 50 lpcm-res változatával.
De az általánosan elfogadott mértékegység valóban az lpi, de ez csak a szokások miatt alakult így, minden egyéb program tudja az lpcm-t is. -
acws
csendes tag
Hali,
látom néhányan már használtátok komolyabban a scribust, kéne nekem egy pici segítség.
Pdf-et exportálok, a color fülön a nyomtató opciót választom. A use custom rendering setting-et ha beállítom akkor tudom állítani a rácssűrűséget (frequency) csak épp mértékegység nincs odaírvalpi vagy lpmm? Nem tudja valaki. Amúgy a preferences-ben a mértékegység mm, csak gyanús, hogy itt inkább lpi-ről lesz szó....
Előre is thx
Acws -
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #67 üzenetére
Jo az InDesign!
A kovetkezo konyvet ajanlom hozza:
http://www.designshop.hu/book/adobe_indesign_cstanfolyam.php
Igaz, a CS-hez lett irva, de hasznalhato.
Es a sorozat tobbi konyvet is figyelmedbe ajanlom, mert gyakorlatias, jol ertheto, bar nem olcso kiadvanyok! -
p a s s e r
őstag
válasz
T. Almeida #67 üzenetére
szia.
simán nyomsz egy ctrl+d (ezzel linkelsz filokat). nem kell neki alôre keret, automatikusan megold a progi minden ilyen feladatot. itt lényeges, hogy akár átlátszó psd-ket is simán be tudsz linkelni.
a szövegdoboz kérdés pedig eccer?, a type tollal kihúzol egy boxot és kész. gondolom a margókat, illetve a hasábozást még akkor beállaítod, amikor veszet fel a doksit. ha ezek után csak lepöttyintessz a type tollal, akkor automatice a hasábban fog létrejönni a textbox.
ezek után a pen tollal tudsz pontokat hozzáadni, elvenni, igazgatni, stb...
remélem könnyen érthetô voltam!
üdv! -
T. Almeida
senior tag
válasz
p a s s e r #61 üzenetére
Helló,
Tegnap este megnézegettem az InDesignt (asszem a CS2-t).
Szép, meg színes, meg szagos, nagyon nagy tudású és stabil (amit a Scribus windowsos verziójáról nem lehet elmondani). Összehasonlítva a Scribusszal: A Scribus szvsz tartalmazza az Indesign funkcióinak nagy részét, csak a Scribus valahogy felhasználóbarátabbnak tűnik (igaz, az Indyvel csak 2 órát barátkoztam eddig).
Kérdésem lenne (2 óra alatt nem sikerült rájönnöm):
- hogy lehet jpg képet beszúrni a doksiba? Rajzolok egy szép keretet, megmondom neki, hogy ebben kép lesz. Na és hogy tovább? Egy olyan opciót se találtam, amivel rá lehetne brózolni képfileokra.
- hogy lehet tetszőleges formátumú textboxot beszúrni? Be lehet szúrni mindenféle mértani alakzatot, a csúcspontjaikat ide-oda lehet mozgatni, de a Scribusban pl. meg lehetett csinálni, hogy az alakzatba veszünk fel új csomópontot, és azt elmozgatjuk. Az Indyben nem sikerült új csomópontot felvennem.
Kösz! -
Dexter68
addikt
válasz
p a s s e r #63 üzenetére
...ha így folytatja el is fog hullani. Telerakják olyan fícsörökkel, amikre nincs szükség. Én a 3.3-ast szerettem a legjobban. Pici volt és nagyon gyorsan tudtam dolgozni vele. A print menünél is egy ablakban be lehetett állítani minden levilágítási opciót egy pillanat alatt. Erre jön a 4-es, a hülye füles megoldásaival... meg, hogy rajzolni is lehet vele és persze jóval nagyobb és lassabb lett. Meg persze ezek az idétlen inkompatibilis passport-megoldások. Az ember esze megáll. És még mindig nem kaptak észbe. A hat és feles már olyan lassú, hogy jobban járnék, ha photoshopban tördelnék. És, hogy ne lehessen egy anyagot visszamenteni 4-esig, na ez már a rémálom kategória. Indyt dicsérik sokan, (olyanok is, akiket hardcore quarkosként ismertem) én még nem mondok róla véleményt, mert télleg nem próbáltam. Ha lesz időm, biztos megteszem.
Miért kéne folyton újítani? Miről maradnék le? Nem tartom jobbnak pl. a Photoshop CS2-t a 7esnél, csak lassúbbnak. A hétköznapi „termelés” ugyanolyan jól működik a 7-essel. Már rég nem hatnak meg az újítások. A marketingesek mindenfélét felírnak a dobozra, a programozók meg megpróbálják követni. A programok meg egyre szarabbak... Én azt látom, hogy nagyon kevés olyan „tudás” van egy új szoftververzióban, ami tényleg fontos és nagy szükség van rá.
Olyan ez, mint a mobiltelefon-piac. Van egy ősrégi Erx 520-asom és most sincs a piacon olyan telefon, ami ténylegesen többet tudna. Persze nem trendi, nem szines, nem szagos, nem csilingel ezer hangon, de van benne bt, van outlook-kompatibilis tel.könyv, meg naptár... Ja, és még emberi mérete van
[Szerkesztve] -
-
p a s s e r
őstag
hát. nem vagy te öreg. ebben a szakmában pedig folyton újítani kell, ha nem akar az ember lemaradni. valójában én is csak néztem, amikor mutogatták a venturát. nem saját a tapasztalat, de azért láttam, amit láttam. elképzelhető, amit mondtál, viszont az elég speciális eset. a quarkot, és az indesign-t tapasztaltam, és a quarknak illene elhullania, azt gondolom...
üdv! -
Dexter68
addikt
válasz
p a s s e r #61 üzenetére
Nekem van egy haverom, aki szintén tipográfus, ő venturát használ, mert aszongya, hogy annak van a legjobb képlet-szerkesztője. Leginkább tudományos könyveket/munkákat tördel. Én nem ismerem az indy-t sem, quarkban dolgozom ezer éve, tehát nem tudok objektív véleményt mondani. (képtelen vagyok magam rávenni, hogy belenézzek, megtanuljam – öreg vagyok már ehhez
)
-
p a s s e r
őstag
válasz
T. Almeida #59 üzenetére
hát, én ezt erôsen enm így tudom. vannak elônyei, asszem lehet alá makrókat írni, de egyébként felejtôs. indesignt miben lehet lepipálni? hirtelen semmi nem jut az eszembe, ami nincs benne, vagy nem megfelelôen van benne, pedig nap mint nap nyúzom, elég változatos módon.
üdv. -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #59 üzenetére
Én még emléxem azokra az időkre, amikor az volt az egyetlen... és xerox-nak hítták. De nem ismerem. sztem kicsit bonyi, de lehet,hogy csak nekem, mert már belekövültem a quarkba.
-
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #57 üzenetére
-
T. Almeida
senior tag
A túrót...ők úgy képzelik, hogy odab*sszák a szöveget nekem, én meg csináljak vele, amit akarok (értsd: javítsam ki a stilisztikai/helyesírási hibákat, rövidítsem stb.). Ilyen egy f*sz bandát...és persze a végén learatják a babérokat. Na, bocs az OFF-ért, nem mérgelődöm tovább
Bár kiváncsi lettem volna az arcukra, amikor mindenkinek megírtam ama bizonyos levelet (egyikük nem is köszön azóta)
Na, nem OFF-olok tovább, a szakmai dolgokkal foglalkozom ezután itt.
Az Adobe InDesign-t ismeritek? A Scribus elég nehézkes (mint ahogy már írtam) Win felületen (ahol a szerkesztőség lesz, csak Wines gépek vannak), kell találni egy másik kiadványszerkesztőt, amely hasonlóan egyszerű és hatékony, mint a Scribus. -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #54 üzenetére
Hát, pedig meg kell értsék, hogy a szöveggel még dolguk lesz nekik is, nemhogy neked. Én rutinos csókának hiszem magam: egy 40 oldalas lapot korrektúrával együtt összeraktam 3 munkanap alatt túlórák nélkül úgy, hogy a negyedik nap reggel a kezemben volt a film. De kell az a 3 nap, hiszen betolom a szöveget, utána meghúzzuk, vagy írunk hozzá, azután a korrektor kijavítgatja, aztán ps-írás... persze mindenki a melója mellett csinálta, csak én nem, de nekem is becsúszott mellé ez-az.
Tehát legyél szigorú, állj a sarkadra és közöld mindenkivel, hogy mennyi időt igényel a munkád. -
Dexter68
addikt
Ez így van. Valami azt súgja, hogy láttál már újságot készülni
Ez a dolog működik is, főleg, ha profi újságíróval dolgozol. Nekem már volt olyan élményem, hogy megmondtam (telefonon!), hogy mennyi lóg ki a szövegből, és ott, helyben onlájn meghúztuk a szöveget kb. 5 perc alatt. Persze előfordult az ellenkezője is. Szóltam az illetőnek, hogy sok a szöveg, erre közölte, hogy csináljam kisebb betűfokozattal, meg változtassak a sortávolságon. Volt vagy fél óra, mire megértette, hogy ilyet NEM csinálunk. Pedig ordított nagyon, hogy amatőr vagyok, de a végén kiderült, hogy ki az.
-
T. Almeida
senior tag
Egyetértek...!
Nemsokára nekiállunk az új lapszámnak (még 1 hét a határidő, de már érzem, hogy megy fel a vérnyomásom, mert még _senki_ nem küldte be megint a cikkjét)...Ha megint utolsó nap este (éjjel) kell könyörögni mindenkinek, hogy ugyammá, küldd már el azt a sz**aba**ott cikked (bocs), mert holnapra az újságnak is kész kell lenni, akkor részemről ez volt az uccsó részvétel... -
válasz
T. Almeida #48 üzenetére
Ne használj túl sok betűtípust! A magam részéről egy ilyen jellegű újságban alapból kb. 4-félét tudok elképzelni: Címeknek, lead-eknek, szövegtörzsnek, képaláírásnak. Ezek nyugodtan lehetnek akár egyféle betűtípus különböző méretű és/vagy színű változatai.
A kezemben egy helyi újság, ebben kétféle betűtípust használnak. Van egy narrow sans serif fonttal egy főcím (48 pontos félkövér), egy hasábcím (28 pontos sima), egy kiscím (18 pontos, kiemelés esetén kékkel), lead és keretes szövegtörzs (10 pontos sima), képaláírás cím (12 pontos félkövér, kék), képaláírás (9 pontos dőlt). Van még egy serif font is, a sima szövegtörzs ebből van 9 pontossal.
Szerintem a járandó út az lenne, hogy csinálsz egy stíluslapot; beállítod, hogy minden szépen nézzen ki. Az érkező cikkeket utána ebbe öntöd bele: a szöveget nyírod az oldalhoz, nem a betűméretet, betűközt és sortávolságot túrod szét. -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #51 üzenetére
Akkor vetesd meg mind
És ne hagyd, hogy szavazzanak a layoutról... Vagy a főszerk is szavazásra bocsájtja, hogy mi legyen a cikkben? -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #49 üzenetére
ezt a kettőt tuti.
De nézelődhetsz könyvtárban is...
• Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége - számítógéppel (Osiris kézikönyvek, 2450,- Ft)
• Suzanne West: Stílusgyakorlatok (UR Kiadó, 1998, 6250,- Ft) -
T. Almeida
senior tag
Köszönöm a véleményt!
- Képkivágások (6-7. oldal): Megszavazták (nekem se jönnek be az ilyen ''cirádás formázások, dedósnak tartom).
- Az ilyen-olyan betűtípusok használatáról mi a véleményed? Nekem az se igazán jön be. valaki szerint azért kellenek (sőt, minden fejezetcímet más betütípussal akartak), mert nem népszabadságot csinálunk....
- Helyesírási hibák: Jogos, én már nem néztem át, gondoltam, hogy vállalja mindenki a felelősséget a cikkjéért.
- Aláírások: A köv. számban már ki lesznek emelve. -
válasz
T. Almeida #46 üzenetére
Petőfi oválját körbe lehetett volna futtatni, mert így a ''hogy'' és a ''Gusztáv'' előtt nagyon nagy üres hely maradt.
Az 1. oldali alsó keret belső mérete helyett a külsejének kellene a kép magasságával egyeznie, valamint a margó túl szűk. A szavak közötti túl nagy helyeken lehet segíteni kézi elválasztással, pl. a ''Mészáros-tanyától''-nál magától értetődő helyen.
A 2. oldalon a Parlament háromszög alakú képkivágását én öncélúnak és feleslegesnek érzem.
2. oldal alja: Teljes lapszélességűre (1 hasábosra) legfeljebb lead-et (nagyobb cikk tartalmi összefoglalóját) szoktuk venni. Nekem amúgy is túlságosan összefolynak az egy lapra került különböző cikkek (a 3. oldalon is).
A cikk alatti aláírásokat ki szoktuk emelni, pl. dőlt betűvel.
A túlzsúfoltságot én is említhetném. A szerkesztőket (főszerkesztőt) rá kell szoktatni, hogy kb. mekkora egy oldalnyi cikk (a Word kiírja a betűszámot); ha meg normális tördeléssel nem fér be, akkor meg kell vele húzatni. Nekem csak egyszer kellett odáig fajulnom, hogy egy cikkből kihúztam minden igét.
6-7. oldalon szintén túl kicsik a margók a keretekben. A képkivágások nekem itt szintén öncélúak.
A 12. oldal képkivágásai az ollós-ragasztós kiadványszerkesztés korát idézik.
Tudom, hogy nem szorosan vett kiadványszerkesztés, de mégis a kezed közül kikerült termék színvonala: Vedd már rá őket, hogy legalább a Word helyesírás-ellenőrzőjét futtassák le! Csak az első oldalról:
''2006.(szóköz)MÁRCIUS''
''1848(pont) március 15-én''
''Palermo,(szóköz)Bécs, Berlin''
Magyarban a kezdő idézőjel lent van, a felső idézőjel is ''kunkori'', az egyenes helyett. Mindenhol. A cikkben lényegében az összes lehetséges hibás kombináció előfordult.
Hullámos ő-ért (''jelentőségét'') én ölni tudok. -
T. Almeida
senior tag
Köszönöm az eddigi hsz-eket...megpróbálom a következő számot sokkal szellősebbre csinálni. Bár nem kizárólag én döntöm el, hogy hogy legyen, s mint, mert van egy un. szerkesztőbizottság, szal közösen döntünk mindenben..vagyis ők ''ugatnak'', meg okoskodnak, de hogy pl. az összeállításban is részt vegyenek, vagy megkönnyítsék a melót, áááá...a héten írtam minden rovatvezetőnek egy mélt, melyben leírtam, hogy hogy kérem szépen az anyagokat (formázatlanul, képek külön csatolva (volt, aki 20 képet küldött Wordbe (!!) beillesztve, akkor aki ugat, hogy neki mindenképpen 2 oldal kell az újságban, ne b*sszon oda 30 képet, hogy aztán én válogassam ki, hogy melyik legyen csatolva, hanem vegye is a fáradságot, hogy csak azokat küldi el, amelyeket tényleg jelentessünk is meg, meghogy a másik igencsak gyermekded (szinte értelmezhetetlen) fogalmazási hülyeségeit NE én javítsam már ki, ezzel is órákat töltve el, és ne úgy küldjék el a cuccost, hogy kinyomtatják
, én meg gépelhetem be stb., stb.). Na, szal írtam egy szép hosszú levelet, a kifogásokat kértem E-mailben leírni, de senki nem írt, hanem a hátam mögöt (már visszahallottam) hőbörögnek, hogy mit magyaráz ez a hülyegyerek (az átlagéletkor a csapatban kb. 45 év). Azt hiszem, erre a levélre szükség volt, nem akarom megint elcseszni a tördeléssel 20 órám...(mert összeállítottam az anyagot, és persze utólag (!) akart mindenki belejavítani, szal szumma szummárum 2x kellett a tördelést megcsinálni).
Szal lehet, hogy hagyom a csudába az egészet, mert nemhogy társadalmi munkában csinálom, de még egy köszönömöt se kapok érte.
Bocs az off-ért. -
Rickeffe
aktív tag
Pixeles szerkesztőnek alapból a GIMP2, vektorosnak Inkscape. Mindkettő ingyenes.
Win alatt én is csak mostanában tesztelem, csöppett gépigényes, de az elválasztó része jónak tűnik. Nem néztem még át teljesen, de a képeknél van-e valami beállítás, hogy csak link maradjon, vagy azt alapból annak veszi?
Nagy tördeléseket nem kellett eddig mókolnom, a kisebbekre meg elég a céges CorelDraw, igaz hogy nem tördelő progi, és nem is szövegszerkesztő (kriminális is amit művel). -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #39 üzenetére
Hát... szakmailag semmi sem jó, de ne keseregj, nem bántásból mondom. Senki nem úgy születik, hogy mindent tud. Kezdetben elég a lelkesedés, az érdeklődés, ha fejlődni akarsz, úgyis fogsz. Az első két könyv, amit csináltam, nekem is gyalázatosra sikerült (az egyiket ki is dobtam
, a másikhoz szép emlékek fűznek de a könyv maga katasztrófa). Aztán kitanultam a szakmát, most már tudom, mitől könyv a könyv, mitől újság az újság.
A könyv- és újságcsinálás egy külön szakma, tehát ha jobbá akarod tenni, keress olyan szakirodalmat, ami kifejezetten tipográfiával foglalkozik, illetve ezzel párhuzamosan lehet nézegetni „szakmai szemmel” mindenféle újságokat és jól megjegyezni, hogy az mitől jó, ill. mitől rossz. Lehet menni tanfolyamokra részint a Gutenberg Műv. Otthon szokott indítani ilyet, részint a Magyar Iparművészeti Egyetem. Hajrá!
Könyvajánló:
• Radics – Ritter: Laptervezés, tipográfia
• Dr. Kassay árpád: Tipográfia a gyakorlatban (PrintInfo, 1999)
• Szántó Tibor: A betû
• Szántó Tibor: Tipográfia
• Szántó Tibor: Könyvtervezés (Kossuth Nyomda kiadása, 1988)
• Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége - számítógéppel (Osiris kézikönyvek, 2450,- Ft)
• Suzanne West: Stílusgyakorlatok (UR Kiadó, 1998, 6250,- Ft)
Némelyikük ritkaság, de hajtani kell az antikváriusokat. -
p a s s e r
őstag
válasz
T. Almeida #42 üzenetére
hát igen.
ezen a ponton, mint szakembernek ki kell állnod a dolgaidért, és közölni kell a megrendelővel, hogy vagy húzza kicsit rövidebbre a szöveget, vagy legyen tizenhat oldalas, vagy marad ilyen nem túl olvasóbarát kinézetű. sajna ezt nekem is sűrűn meg kell vívnom, de eddig mindig belátták, hogy igazam volt. hivatkozz arra, hogy gondolom, amikor bútort vásárolt a nagyszobába, nem az volt a cél, hogy mindenfajta bútor ott legyen, ami csak az eszébe jut, anélkül, hogy belegondolt volna, hogy egyáltalán befér-e...
na mindegy, minden jót addig is!
üdv! -
T. Almeida
senior tag
válasz
p a s s e r #41 üzenetére
Köszi!
Majd legközelebb megpróbáljuk szellősebbre...Az a ''baj'', hogy tök sok az anyag, alig férünk bele a 12 oldalba...
Úgy exportáltam pdf-be, hogy ágyazza be a fontokat is... -
p a s s e r
őstag
válasz
T. Almeida #37 üzenetére
szia.
fura, de nekem a fontok nagyon szarul jönnek, össze vissza torlódnak. nem tudom miért, hiszen a pdf nem kéri a fontot.nyitásnál. na mindegy. amúgy jó kezdet, csak néhol télleg túl sűrű.
üdv! -
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #39 üzenetére
Na, csak bejott
.
Kicsit szellosebben jobb lenne, de minden elismeresem. Kb. en is itt tartok.
[Szerkesztve] -
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #37 üzenetére
Hmmm, szerver uzemmodban mukodika geped?
-
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #35 üzenetére
Nem hiszem, hogy van olyan...
-
T. Almeida
senior tag
17 megás levelet szvsz a gmail se eszik meg.
Van olyan oldal, ahova reg nélkül lehet feltölteni cuccost és visszaad egy linket?
A se baj, ha x nap múlva törli. -
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #31 üzenetére
Tedd ki valahova, mail-hoz ez eleg sok...
-
Tyrael
senior tag
válasz
T. Almeida #31 üzenetére
megneznem en is (nem vagyok szakerto, csak kivancsi
Tyrael -
T. Almeida
senior tag
Más:
Immáron publikus lett a kész doksim, akit érdekel, nagyon szívesen elküldöm neki (mint ahogy passernek és Grafiqsnak), vagy feltöltöm valahova (17 megás pdf).
-
sdd
csendes tag
Sziasztok,
tudja valaki, hogyan kell a scribus-ban fejezeteket es oldalakat (automatikusan) sorszamozni? Van olyan fejezete az installalt dokumentacionak ami ezzel foglalkozik? -
p a s s e r
őstag
válasz
T. Almeida #27 üzenetére
jaja, küldj egy pdf-et.
szivesen segítek, már említettem.
üdv! -
T. Almeida
senior tag
Jó tapasztalataim vannak vele, de kizárólag a linuxos verziónál. Eme OS alatt a progi stabil, megbízhatóan működött.
A Windowsos verziót több gépen is kipróbáltam, borzasztóan instabil volt, rengetegszer elszállt, lefagyott, hibára hivatkozva kivágott stb. Nem is beszélve a memóriazabálásáról, a kreált 12 oldalat doksi 170 megát (!) evett meg, a linuxos verzió 40-50 megát foglalt. Gáz, hogy kénytelen voltam ilyen-olan okból kifolyólag Win32 alatt használni a progit, szal pár ősz hajszálammal több lett
A pdf-et felteszem valahova később és belinkelem. -
Grafiqs
őstag
válasz
T. Almeida #24 üzenetére
Szerintem amíg nem jelenik meg addig ne tedd ki sehová pdf-ben.
Küld át és megnézegetem szívesen. -
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #24 üzenetére
Tedd ki valahova PDF-be!
Amugy mennyire valt be a progi? -
T. Almeida
senior tag
Szevasztok,
Az elmúlt 3 nap megfeszített munkájának eredményeképpen elkészült a legelső, Scribus-szal készült újság, már el is küldtem a nyomdának.
Ahogy láttam, vannak itt profik is, megtenné valaki, hogy valaki megnézné a művet és véleményt mondana?Csak kiváncsiságból, esetleg 1-2 jó tanácsot adva, hogy mit lehetett volna másképp.
-
p a s s e r
őstag
szia. szólj, ha kell help. a tervezésben is szívesen segítek.
üdv! -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #20 üzenetére
soregyen? (baseline grid)
kerning?
színbontási képességek? -
Dexter68
addikt
Szimpatikusnak tűnik a progi... Ha lesz egy kis időm letesztelem szakmailag
-
Alex91
félisten
válasz
T. Almeida #13 üzenetére
Ha nem lesz instabil a progi, es ekezetes fontokat is jol lekezeli, akkor jo lesz a Scribus is
.
En anno Amigan PageStreamben tordeltem faluujsagot. Pauszra nyomtam a tintasugaras nyomtatommal a kesz oldalakat, es azt vilagitottak le.
-
Grafiqs
őstag
válasz
T. Almeida #10 üzenetére
Ha segítségre van szükséged, akkor szólj nyugodtan. (Valami tördelő vagyok vagy miféle, már pár éve
)
Ha lesz egy kis időm akkor megtekintem ezt a progit. Ami feltétlen fontos, hogy a nyomdába milyen módon jutattod el a cuccot. Illetve ez a program tudja a megfelelő paramétereket. Bár ha a word elég volt akkor nagy gáz nem lehet. -
shift+ő
senior tag
válasz
T. Almeida #11 üzenetére
Köszönöm!
-
isapeti
aktív tag
válasz
T. Almeida #13 üzenetére
akkor kircsó
és nincs mit! Asszem ha lesz érkezésem, megtekintem ezt a scribus progit...
-
T. Almeida
senior tag
> Ha alapvetô vektoros alakzatokat is lehet benne esetleg rajzolgatni
Igen, lehet...van egy csomó ''alap'' forma, amiket utána tetszőlegesen lehet formázni, konvertálni szöveg- és képkeretekké.
Licensz: Mivel GPL licenszes, gondolom szabadon felhasználható... (ráadásul non-profit célokra használnánk).
Köszi a hsz-eket. -
isapeti
aktív tag
válasz
T. Almeida #10 üzenetére
Nem volt ez annyira off
Hát, ha kevés zsetonból kell megoldani, egy próbát mindenképp megér ez a Scribus srácHa alapvetô vektoros alakzatokat is lehet benne esetleg rajzolgatni, akkor a vektorgrafikus progit meg is úszhatod, letöltesz egy GIMP-et, aztán hajrá... Word az tényleg nem a legalkalmasabb erre a célra, hogy finoman fogalmazzak.
Annak azért nézz utána, hogy ilyen jellegû felhasználás esetén is ingyenesek-e ezek a progik... -
T. Almeida
senior tag
Hát igen, ha lenne rá elég lé, ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás.
A lapot eddig önköltségi alapon csináltuk, vagyis saját zsebből próbáltunk (''lokálpatriotizmus'' rulez) egy kis helyi újságot firkantani (650 példányban), pár hónap után a hirdetésekkel sikerült nullszaldóssá tenni. 10 hónap után az önkormányzatot végre sikerült rávenni, hogy finanszírozza a lapot, persze szigorúan csak az előállítási költségeket vállalták átA szerkesztésben magában eddig nem igazán vettem részt, csak néha küldtem 1-2 cikket, de most, hogy ''hivatalos'' önkormányzati lap lett, megkértek, hogy segítsek magában az összeollózásban is (wordben
nyomultak a srácok eddig, de kínszenvedésnek érzem az ilyen jellegű használatát).
Bocsi az OFF-ért -
törölt tag
válasz
T. Almeida #5 üzenetére
hát, 0 tapasztalattal nem lehet színvonalas dolgokat csinálni. de ha mindenképpen te akarod összerakni az újságot, akkor szerezz be hasonló területről kiadványokat és próbáld meg lekoppintani őket (én is így kezdtem anno).
amúgy fingom sincs mit tud ez a scribus, de biztos vagyok benne hogy egy helyi hírmondó elkészítéséhez bőségesen elég. venturát felejtsd el.
remélem tudtam segíteni. -
shift+ő
senior tag
Esetleg tudtok egy linket, ahonnan le lehet tölteni a win-es verziót.
-
isapeti
aktív tag
válasz
T. Almeida #5 üzenetére
Ha tényleg nulla a tapasztalatod, inkább add ki a szerkesztést tapasztalt embernek, és csak a kiadást vállald magadra. Nem olyan egyszerû dolog szép havilapot csinálni...
Személy szerint tipográfia könyvvel kezdeném, és egyszerûbb dolgokkal kísérleteznék kezdetben.
[Szerkesztve] -
T. Almeida
senior tag
Kösz a választ!
A nyomda elfogad PS és PDF formátumot is. A scribus tud exportálni mindkét formátumba, a PDF-be pl. be tud ágyazni betűtípust stb.
A nyomdász srác a Corel venturát ajánlotta, mint ''egyszerűen'' kezelhető kiadványszerkesztőt, de az 300k HUF környékén van...és ami kellett abból (első ránézésre), azt mind tudja a Scribus.
Az előbb elfelejtettem kérni, hogy akinek vannak tippjei, ötletei arra vonatkozóan, hogy hogy lehet egy színvonalas újságot kreálni, kérem, az is írjon...0, azaz nulla tapasztalatom van a dologban. köszönöm! -
törölt tag
a legtöbb esetben postscript fájlt kell leadni, ami független a kiadványszerkesztő progitól. mindegy hogy mit használsz, ha kész az anyag akkor kell nyomni egy printet, mintha nyomtatóra küldenéd. (előtte fel kell installálni egy ps nyomtatót, és be kell állítani hogy fájlba küldje).
-
isapeti
aktív tag
A Quark nem szabvány, a nyomda nem vár Quarkot. A nyomda postscriptet, pdf-et vagy filmet vár.
Mindamellett ezt a Scribust nem ismerem, én Adobe csomagot használok kiadványszerkesztésre. Sajnos egy programmal ezt nem lehet megúszni, kell egy képszerkesztô a pixeles melóhoz (pl Photoshop), egy vektorgrafikus progi (pl Illustrator) és egy kiadványszerkesztô progi (pl InDesign, Quark).
Nekem az a véleményem / tapasztalatom, hogy az InDesign rendesen lehagyta a Quarkot, ráadásul a teljes Adobe programcsomag olcsóbb a Quarknál (!!!) így sztem egyértelmûen erre érdemes csak befektetni, ha fizetôs megoldás mellett döntesz.
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
válasz
T. Almeida #1 üzenetére
Nem nagyon vagyok otthon kiadványszerkesztésben, de azt tudom, hogy nyomdába küldendő munkáknál elég sarkallatos pont tud lenni a fájl formátum. Nem tudom ezzel hogy áll a Scribus...
Amennyire tudom a Quark egyfajta kvázi szabány abban a tekintetben, hogy a legtöbb nyomda ilyet vár. -
T. Almeida
senior tag
Mindenkinek üdv.,
Egy regionális havilapot (ingyeneset) szeretnénk kiadni...A Scribust, mint kiadványszerkesztő progit nézegetem, próbálgatom, tesztelgetem stb. Nagyon tetszik, egyszerűen kezelhető, nagy tudásúnak tűnik és nem utolsósorban GPL licenszes (van linuxos és wines verziója is).
Használta már valaki ezt a programot? Esetleg megérné vásárolni egy profi kiadványszerkesztőt?
A lap egy egyszerű települési ''híradó'' lenne.
Véleményeket, 5leteket várok...kössz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Anime filmek és sorozatok
- PlayStation 3
- Formula-1
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! NZXT Kraken Elite 360 RGB vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest