- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dexter68
addikt
A Scribust ugyan nem ismerem, de sztem kipróbálható. Sztem írj meg egy pdf-et valami alacsony (mondjuk 50) rácssűrűséggel és hasonlítsd össze a képet mondjuk photoshopban ugyanannak a képnek az 50 lpi-s és az 50 lpcm-res változatával.
De az általánosan elfogadott mértékegység valóban az lpi, de ez csak a szokások miatt alakult így, minden egyéb program tudja az lpcm-t is. -
Dexter68
addikt
válasz
p a s s e r #63 üzenetére
...ha így folytatja el is fog hullani. Telerakják olyan fícsörökkel, amikre nincs szükség. Én a 3.3-ast szerettem a legjobban. Pici volt és nagyon gyorsan tudtam dolgozni vele. A print menünél is egy ablakban be lehetett állítani minden levilágítási opciót egy pillanat alatt. Erre jön a 4-es, a hülye füles megoldásaival... meg, hogy rajzolni is lehet vele és persze jóval nagyobb és lassabb lett. Meg persze ezek az idétlen inkompatibilis passport-megoldások. Az ember esze megáll. És még mindig nem kaptak észbe. A hat és feles már olyan lassú, hogy jobban járnék, ha photoshopban tördelnék. És, hogy ne lehessen egy anyagot visszamenteni 4-esig, na ez már a rémálom kategória. Indyt dicsérik sokan, (olyanok is, akiket hardcore quarkosként ismertem) én még nem mondok róla véleményt, mert télleg nem próbáltam. Ha lesz időm, biztos megteszem.
Miért kéne folyton újítani? Miről maradnék le? Nem tartom jobbnak pl. a Photoshop CS2-t a 7esnél, csak lassúbbnak. A hétköznapi „termelés” ugyanolyan jól működik a 7-essel. Már rég nem hatnak meg az újítások. A marketingesek mindenfélét felírnak a dobozra, a programozók meg megpróbálják követni. A programok meg egyre szarabbak... Én azt látom, hogy nagyon kevés olyan „tudás” van egy új szoftververzióban, ami tényleg fontos és nagy szükség van rá.
Olyan ez, mint a mobiltelefon-piac. Van egy ősrégi Erx 520-asom és most sincs a piacon olyan telefon, ami ténylegesen többet tudna. Persze nem trendi, nem szines, nem szagos, nem csilingel ezer hangon, de van benne bt, van outlook-kompatibilis tel.könyv, meg naptár... Ja, és még emberi mérete van
[Szerkesztve] -
Dexter68
addikt
válasz
p a s s e r #61 üzenetére
Nekem van egy haverom, aki szintén tipográfus, ő venturát használ, mert aszongya, hogy annak van a legjobb képlet-szerkesztője. Leginkább tudományos könyveket/munkákat tördel. Én nem ismerem az indy-t sem, quarkban dolgozom ezer éve, tehát nem tudok objektív véleményt mondani. (képtelen vagyok magam rávenni, hogy belenézzek, megtanuljam – öreg vagyok már ehhez
)
-
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #59 üzenetére
Én még emléxem azokra az időkre, amikor az volt az egyetlen... és xerox-nak hítták. De nem ismerem. sztem kicsit bonyi, de lehet,hogy csak nekem, mert már belekövültem a quarkba.
-
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #57 üzenetére
-
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #54 üzenetére
Hát, pedig meg kell értsék, hogy a szöveggel még dolguk lesz nekik is, nemhogy neked. Én rutinos csókának hiszem magam: egy 40 oldalas lapot korrektúrával együtt összeraktam 3 munkanap alatt túlórák nélkül úgy, hogy a negyedik nap reggel a kezemben volt a film. De kell az a 3 nap, hiszen betolom a szöveget, utána meghúzzuk, vagy írunk hozzá, azután a korrektor kijavítgatja, aztán ps-írás... persze mindenki a melója mellett csinálta, csak én nem, de nekem is becsúszott mellé ez-az.
Tehát legyél szigorú, állj a sarkadra és közöld mindenkivel, hogy mennyi időt igényel a munkád. -
Dexter68
addikt
Ez így van. Valami azt súgja, hogy láttál már újságot készülni
Ez a dolog működik is, főleg, ha profi újságíróval dolgozol. Nekem már volt olyan élményem, hogy megmondtam (telefonon!), hogy mennyi lóg ki a szövegből, és ott, helyben onlájn meghúztuk a szöveget kb. 5 perc alatt. Persze előfordult az ellenkezője is. Szóltam az illetőnek, hogy sok a szöveg, erre közölte, hogy csináljam kisebb betűfokozattal, meg változtassak a sortávolságon. Volt vagy fél óra, mire megértette, hogy ilyet NEM csinálunk. Pedig ordított nagyon, hogy amatőr vagyok, de a végén kiderült, hogy ki az.
-
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #51 üzenetére
Akkor vetesd meg mind
És ne hagyd, hogy szavazzanak a layoutról... Vagy a főszerk is szavazásra bocsájtja, hogy mi legyen a cikkben? -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #49 üzenetére
ezt a kettőt tuti.
De nézelődhetsz könyvtárban is...
• Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége - számítógéppel (Osiris kézikönyvek, 2450,- Ft)
• Suzanne West: Stílusgyakorlatok (UR Kiadó, 1998, 6250,- Ft) -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #39 üzenetére
Hát... szakmailag semmi sem jó, de ne keseregj, nem bántásból mondom. Senki nem úgy születik, hogy mindent tud. Kezdetben elég a lelkesedés, az érdeklődés, ha fejlődni akarsz, úgyis fogsz. Az első két könyv, amit csináltam, nekem is gyalázatosra sikerült (az egyiket ki is dobtam
, a másikhoz szép emlékek fűznek de a könyv maga katasztrófa). Aztán kitanultam a szakmát, most már tudom, mitől könyv a könyv, mitől újság az újság.
A könyv- és újságcsinálás egy külön szakma, tehát ha jobbá akarod tenni, keress olyan szakirodalmat, ami kifejezetten tipográfiával foglalkozik, illetve ezzel párhuzamosan lehet nézegetni „szakmai szemmel” mindenféle újságokat és jól megjegyezni, hogy az mitől jó, ill. mitől rossz. Lehet menni tanfolyamokra részint a Gutenberg Műv. Otthon szokott indítani ilyet, részint a Magyar Iparművészeti Egyetem. Hajrá!
Könyvajánló:
• Radics – Ritter: Laptervezés, tipográfia
• Dr. Kassay árpád: Tipográfia a gyakorlatban (PrintInfo, 1999)
• Szántó Tibor: A betû
• Szántó Tibor: Tipográfia
• Szántó Tibor: Könyvtervezés (Kossuth Nyomda kiadása, 1988)
• Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége - számítógéppel (Osiris kézikönyvek, 2450,- Ft)
• Suzanne West: Stílusgyakorlatok (UR Kiadó, 1998, 6250,- Ft)
Némelyikük ritkaság, de hajtani kell az antikváriusokat. -
Dexter68
addikt
válasz
T. Almeida #20 üzenetére
soregyen? (baseline grid)
kerning?
színbontási képességek? -
Dexter68
addikt
Szimpatikusnak tűnik a progi... Ha lesz egy kis időm letesztelem szakmailag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali processzoros kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Tőzsde és gazdaság
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 8400F / RX 9060XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest