Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• joghurt

addikt

LOGOUT blog

válasz T. Almeida #48 üzenetére

Ne használj túl sok betűtípust! A magam részéről egy ilyen jellegű újságban alapból kb. 4-félét tudok elképzelni: Címeknek, lead-eknek, szövegtörzsnek, képaláírásnak. Ezek nyugodtan lehetnek akár egyféle betűtípus különböző méretű és/vagy színű változatai.

A kezemben egy helyi újság, ebben kétféle betűtípust használnak. Van egy narrow sans serif fonttal egy főcím (48 pontos félkövér), egy hasábcím (28 pontos sima), egy kiscím (18 pontos, kiemelés esetén kékkel), lead és keretes szövegtörzs (10 pontos sima), képaláírás cím (12 pontos félkövér, kék), képaláírás (9 pontos dőlt). Van még egy serif font is, a sima szövegtörzs ebből van 9 pontossal.

Szerintem a járandó út az lenne, hogy csinálsz egy stíluslapot; beállítod, hogy minden szépen nézzen ki. Az érkező cikkeket utána ebbe öntöd bele: a szöveget nyírod az oldalhoz, nem a betűméretet, betűközt és sortávolságot túrod szét.

• joghurt

addikt

LOGOUT blog

válasz T. Almeida #46 üzenetére

Petőfi oválját körbe lehetett volna futtatni, mert így a ''hogy'' és a ''Gusztáv'' előtt nagyon nagy üres hely maradt.
    Az 1. oldali alsó keret belső mérete helyett a külsejének kellene a kép magasságával egyeznie, valamint a margó túl szűk. A szavak közötti túl nagy helyeken lehet segíteni kézi elválasztással, pl. a ''Mészáros-tanyától''-nál magától értetődő helyen.
    A 2. oldalon a Parlament háromszög alakú képkivágását én öncélúnak és feleslegesnek érzem.
    2. oldal alja: Teljes lapszélességűre (1 hasábosra) legfeljebb lead-et (nagyobb cikk tartalmi összefoglalóját) szoktuk venni. Nekem amúgy is túlságosan összefolynak az egy lapra került különböző cikkek (a 3. oldalon is).
    A cikk alatti aláírásokat ki szoktuk emelni, pl. dőlt betűvel.
    A túlzsúfoltságot én is említhetném. A szerkesztőket (főszerkesztőt) rá kell szoktatni, hogy kb. mekkora egy oldalnyi cikk (a Word kiírja a betűszámot); ha meg normális tördeléssel nem fér be, akkor meg kell vele húzatni. Nekem csak egyszer kellett odáig fajulnom, hogy egy cikkből kihúztam minden igét. ;]
    6-7. oldalon szintén túl kicsik a margók a keretekben. A képkivágások nekem itt szintén öncélúak.
    A 12. oldal képkivágásai az ollós-ragasztós kiadványszerkesztés korát idézik.

Tudom, hogy nem szorosan vett kiadványszerkesztés, de mégis a kezed közül kikerült termék színvonala: Vedd már rá őket, hogy legalább a Word helyesírás-ellenőrzőjét futtassák le! Csak az első oldalról:

''2006.(szóköz)MÁRCIUS''
    ''1848(pont) március 15-én''
    ''Palermo,(szóköz)Bécs, Berlin''
    Magyarban a kezdő idézőjel lent van, a felső idézőjel is ''kunkori'', az egyenes helyett. Mindenhol. A cikkben lényegében az összes lehetséges hibás kombináció előfordult.
    Hullámos ő-ért (''jelentőségét'') én ölni tudok.

Új hozzászólás Aktív témák