Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- Feldagadhat a Pixel 7a aksija, fizet vagy cserél a Google
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #65 üzenetére
A Q3 már egy korrekt cucc, jól el lehet vele legózni, aztán ha feljebb lépnél, arra is van bőven opció. Bár ahogy nézem, te Q3 Maxet vettél célba, és annyiért vagy akár egy picit kevesebbért már van komolyabb is (elsősorban Qwertykeysre és TKD-re gondolok, kifejezetten játszani pedig a Meletrix analógjára).
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Synthwave #64 üzenetére
Ez volt az utolsó hsz-em ott. Itt álltam meg.
Mivel nem találtam nekem tetsző eladótól cuccot és nem is azt, amit akartam volna, így nem vettem semmit. Ráadásul pont annál az eladónál találtam nem pont azt a cuccot, amelyik most nem küldte a be quiet billentyűzetet.
Szóval elvileg meglenne, gyakorlatilag mégsem lett meg.
Azóta elolvastam a billes cikket, így kérdéses, hogy egyáltalán ilyen sima kell vagy inkább valami ergonómikusabb, ami még jó játékra is.
Sokat nyomom a w-t és a corsair-nál gyakran érinti az ujjam az s-t, ami kicsit zavar. Amúgy ugye a wasd van főleg használva, meg a rfvc, néha bmgl. Nem lövöldözök.
Ha azt mondod van értelme tovább kutakodni és nem a Q3 a megfelelő, akkor átmegyek.
Amúgy úgy gondoltam, hogy inkább megvárom a május végét, hátha kicsivel több tapasztalatom lesz a további kutakodást tekintve. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #63 üzenetére
Inkább gyere át a billencses topikba, és keresünk valami értelmeset!
-
JulianSinulf
őstag
Na ilyen billentyűzetem sem lesz. Pedig már úgy vártam, hogy lecserélhessem a Corsair-t.
Sajnos egyes boltok nincsenek tisztában az előrendelés lényegével. Máig nem sikerült feladniuk, csak egy levelet küldtek ma, hogy nem tudják mikor fogják küldeni. Én meg visszamondtam. De már 28-án küldtem nekik egy levelet, mert akkorra volt ígérve. Aztán azt a választ kaptam, hogy 30-ra van betervezve a postázás.
Egyesek, akik nem is kérték, mégis kaptak, gyorsan meg is mutatták.
Az alapján a numpad résznek nincs hátsó emelője, vagyis lóg a levegőben. Igencsak rosszul nézett ki, ahogy a gyerek megnyomkodta rajta a gombot.
És asszem ez a szálcsiszolt alu nem fog tetszeni a jövőben. Most is olyanban van a Corsair és egy idő után elég csúnyán tud kinézni a portól, ha meg végighúzom rajta az ujjam, még rosszabb.
Azért szívesen megtapasztaltam volna személyesen is, hogy milyen is. -
JulianSinulf
őstag
Egérrel nagyjából úgy vagyok, mint anno a T100 modell színválasztásával az emberek. Bármilyen színben tudták gyártani, amennyiben feketét kért az ember
Mivel az MMO egereket részesítem előnyben, így annyira kevés a választási lehetőség, hogy jelenleg csak a Razer kínál új egeret. A Logitech nem frissítette a palettát, a régiből meg nem kapni újat. Másról ezideáig nincs tudomásom, de szerencsére a Razer-rel meg vagyok elégedve, bár a szoftver kicsit kehés, az egérből nem lehet előszedni egy profilt sem (más is panaszkodott már erre, hogy ott a lehetőség és mégsem képes használni), de még mindig nem olyan vészes, mint az icue, ami kezd nagyon kiakasztó lenni. Minden frissítés után elcsesződik valami. Ráadásul úgy emlékszem, hogy az utolsó frissítésnél ki is kapcsoltam a frissítést, aztán mégis lefrissített, mire látom, hogy be van kapcsolvaEz nemrég történt, azóta a program nem indul el rendesen winnel együtt, ki kell lőnöm feladatkezelőben és újraindítani manuálisan, hogy végre rendesen működjön a billentyűzet minden funkciója. Elvileg ezen is van memóra, meg profil tároló, aztán nem ér semmit, pont mint az egéren. Nem mintha hordoznám, de pl. linuxokkal esélyem sincs ilyen eszközökkel, oda általában nem írnak programot. Ezért sem használok linuxot.
-
Csandi
őstag
válasz
JulianSinulf #55 üzenetére
Egérben pont ezt csináltam, vettem-visszaküldtem, plusz az eleve meglévőmet is relatív gyakran cseréltem de így már pontosan tudom milyen egér/egerek a nekem valók.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Synthwave #59 üzenetére
Persze akad olyan is azon a bakancslistán, amiből 25-30k a 70 db, és akkor hol van még a Zeal (ami a duplája), de nem ez a jellemző.
"A 3rd party rugókkal és postákkal együtt olyan ~16 pénz lehet a 70 db."
Eh, inkább egy 20-as, a Geon miatt. Mindenesetre szerintem éri a $$$-t. Nem is érzek késztetést mostanában variálni a lineáris vonalon."A Peach-et sem szereted,"
Ez úgy pontos, hogy igazából semmit sem, ami gumis csillapítást használ. Vagy en bloc silent, de egy-két "laprugós" halkítású cuccot (pl. Haimu Hearbeat, Wuque Studio WS Silent Tactile) azért szívesen kipróbálnék. Nyilván hangzásra ezek sem lennének a szubjektív ranglistán, legfeljebb annak az alján, de érzetre lehet, hogy bejönnének/tudnám értékelni őket.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem feltétlenül, a BSUN Ruben Hornet Tactile pl. egy kifejezetten olcsóbb fajta kapcsoló (olyan 9 körülre jött ki postával a 70 db), és egyelőre kb. a kedvenc taktilisem. Összességében közepesen nehéz rugó (a nehéz felé tendáló bottom outtal), közepes (vagy annál egy lehetletnyivel hangsúlyosabb) taktilitás, rövidített kapcsolút, double stage rugós dinamika és olyan színvonalú gyári kenés, hogy még közvetlenül fülnél csekkolva sincs fémes pengés. Van is pár BSUN a bakancslistán.
Amúgy a jelenlegi lineáris grálom (átgeonozott KiiBOOM Topaz) sem annyira vészes árban. A 3rd party rugókkal és postákkal együtt olyan ~16 pénz lehet a 70 db. A kattogós Kailh BOX-ok is hasonló árban mennek ebben a mennyiségben. Szóval ez nem Zeal-féle történet, amikor a 70 switch árából veszel egy nemszar, fémházas billencset kompletten.
Viszont az tény, hogy a KTT-k eddig nem nyűgöztek le. Sem a Kang White V3 (kell neki a Geon rugó + egy könnyed kenés), sem pedig a Matcha. Bár az utóbbi gépelési érzetre igen precíz és határozott (de nem túlságosan, taktilitásra a Gateron G Pro Brown és a BSUN Ruben Hornet Tactile között van), plusz gusztán fest, ellenben a stock hangjával – amit kiegészít egy üveges utópengés – nem vagyok nagyon kibékülve. Plate szivacstól mentes FR4 plate-tel, legalábbis.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem tudom, a KTT Kang White V3-mal szemben voltak remények az elszórt infómorzsák alapján, aztán vettem, és meh, semmilyen szempontból nem éltem meg maradandónak. Nyilván nem határ fos, de...olyan semmilyen, meg hát stock nem is épp übersmooth. Mondjuk Alis akcióban postával együtt volt 4 pénz a 70 db, szóval nem egy érvágás a sztori. Ment is a K70 RGB Pro Mini Wirelessbe, amit a PS4-hez használnék – ha kb. bekapcsolnám bármikor.
Lehet, hogy meg kéne csekkolni még egyszer normális gasket mounttal és különböző plate-ekkel (bár Krytoxozni úgysem fogom, noha nem ártana), de ahogy fentebb írtam...meh.
Amit ezzel mondani akarok, az az, hogy karakterisztikán belül is óriási különbségek lehetnek és vannak a kapcsolók között, ráadásul a billencs egyéb paraméterei is nagy befolyást gyakorolnak az érzetre/hangzásra. Plusz az ízlés változik, fejlődik, kifinomul.
Pl. a hang miatt anno olcsófilléresgagyi kattogóssal kezdtem, használtam sokáig (évek), aztán hosszú időre (évek) átnyergeltem mindenféle lineárisra, majd rájöttem, hogy ez annyira mégsem, ha nem játékról van szó, és hónapokig taktiliseket nyúztam csak. Erősebben, közepesen és enyhén taktilist egyaránt.
Először imádtam az erőset (Wuque WS Brown, Boba U4T Clear), ma is nagyon baba alternatíváknak tartom őket, de hetek alatt kikristályosodott, hogy kíméletesebb a kezemnek a gyengébb taktilitás, és most ott tartok, hogy megint lineárisnak csúfolt enyhén taktilisből akarok flex buildet építeni a merevek után.
A kezdetekben karakterisztikától függetlenül az überkönnyű, nagyon rövid rugókat kerestem az ujjízületek kímélése végett, aztán elmentem a jóval hosszabb és nehezebb irányba, majd visszább vettem az agarakkal, és most ott tartok, hogy megint rövidet nyúznék, de nem túlságosan könnyűt. Meg kikristályosodott, hogy a határozottabb visszacsapás miatt a double stage rugókat preferálom a single stage helyett (illetve az, hogy üdvözítő lehet olyan, rövidített úton járó long pole switch-eket keresnem, amik teljesen – tehát a szár is – vagy legalább nagyrészt polikarbonátból vannak), de ez pl. nem minden kapcsolóban eszményi. Szóval az elmélet szintjén az van, hogy a 15 mm/40-45 gf single stage-ektől megjártam a 22 mm/62,5 gf single stage-ig a pályát (meg a 75/95 gf-os Kailh BOX Navy-t, ami elemi élmény, de számomra rohadt fárasztó), de lineárishoz a 14 mm/55 gf single stage tűnik szubjektív optimumnak, viszont az eddigi tapasztalatok alapján nagyon mozgatna egy 18 mm/55 gf double stage próbája.
Aztán ezzel párhuzamosan a click baros Kailh BOX clicky-kkel aktívan visszakanyarodtam a kattogós vonalra, és 3-4 hónapja ilyeneket mainelek. Viszont időközben megtaláltam azt a lineáris buildet, ami belátható ideig endgame a karakteriszikán belül, és érzetre/hangra egyformán bármikor felraknám az asztalra (KiiBOOM Topaz @ 14 mm/55 gf-os single stage Geon rugókkal, alumínium plate bounce-ra kihegyezett gasketpozicionálással, Drop DCX doubleshot ABS kupakok, tape mod és semmiféle szivacsréteg), miközben a clicky halmazban érik a click leafes Gateron Melodic-ok tesztje, réz helyett ezúttal szénszálas plate-tel (és a készülékházban magányosan árválkodó, alulsó akusztikai szivacs szanálásával, hogy a kattogós kapcsoló esetén egyéni hangkiemelésre való buildtől átmozduljak a rezonanciakamrából fakadó összhangzat előtérbe helyezésére), bár sanszosnak tartom, hogy visszamegyek utána a click baros világba stb. stb. stb.
És ezek csak a kapcsolók, hol vannak még a kupakok, plate-ek, mountok, szivacsokkal legózás (van olyan elérni kívánt hatás, amihez valamilyen konfigurációban kellhet), kutyafülék és macskafarkák?
Szóval nem olyan egyszerű ez, mindenképp próbák kellenek (meg persze idő) a személyes örömébódottá megtalálásához, és folyamatosan megdőlhetnek a prekoncepciók vagy akár a preferációk is. Mindenesetre egy önmagát megháláló, fun procedúra. : >
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #55 üzenetére
Még nem nézted ezen említett videósok műveit. Azért van, aki jól felszerelt és kb. azonos körülmények között vannak MÉRT eredmények, azonos billencsekbe építve. És igen, itthon egy közepes rendszeren is hallható eltérések vannak.
Igen, 10-20 kapcsolóról tapasztalatot szerezni nem különösebb kihívás, nézz be apróra...
A "force" adatot megadják a gyártók, aki már Black-red-egyéb vonalon csak ezt 3 félét próbálta, az már be tudja lőni, h kb. milyen kell.
Linear/tactile vs. clicky megint nem rakétatudomány dönteni.
Linear vs tactile már macerásabb... ezt próbálni kell.Utána a videók összegzésében keresem az ismert vagy kedvenc kapcsolóimat és hogy a bemutatott hova kerül azokhoz képest. KTT Kang white, az egyik kedvencem. A jelenlegi favorit nálam az Outemu Silent Cream Yellow. Ha ezeknél sem jön át valakinek, h mit kell meghallani, akkor az jó. Mert akkor a kapcsolók kb. 90%-a megfelel majd neki
-
JulianSinulf
őstag
"tudod mondjuk 20 dologrol"
Irigylem azokat, akiknek ilyen sok dologról van tapasztalatuk. Billentyűzet terén, de még egér terén sem tartom kevésnek. Sőt! Az utat viszont nem biztos, hogy annyira irigylem, amit ezért a tapasztalatért be kellett járni.
Én ismerem a régi membránosokat, a G910 egyedi, Logitech által fejlesztett kapcsolóit és a K100 opto verzióját.
A videókkal az a gondom, hogy a mikrofon is torzíthat, a hangszoró sem biztos, hogy úgy adja vissza, így meglátásom szerint ténylegesen csak saját füllel tudom megállapítani a számomra igazi hangját. És az sem biztos, hogy egyformán halljuk. A nyomkodásról nem is beszélve, mert számomra talán az sokkal fontosabb, de legalább annyira fontos, mint a hangja.
Ennél a 100-as tesztnél abban bízom, hogy legalább a nyomkodás részére választ kapok és akkor van egy irány, hogy lineáris, taktilis vagy clicky felé kell elmennem.
A be quiet!-ből most a taktilist rendeltem, de ezt visszamondhatom küldés előtt. A teszt elvileg húsvét után itt lesz. A billentyűzet meg kb. 1 hétre rá.Persze megtehetném, hogy rövid időn belül sok tapasztalatot gyűjtök, mert erre mifelénk nem gond ingyen postával rendelni valamit, majd ingyen postával visszaküldeni az eladónak. De ez azért elég macerás. És az eladókkal szemben némileg szemét dolognak is tartom. Mondjuk monitornál is hármat próbáltam, mire a harmadik jó lett. A terv nem ez volt, csak így jött ki.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #52 üzenetére
Hallgasson azokra, akik nagyjából képben vannak, vesse el a dogmákat és elképzeléseket, ne féljen az újtól (egyszer élünk vagy mi), és induljon meg a tapasztalás útján. Kis idő elteltével úgy nem lesz majd gond kiigazodni. : >
Ennek a cikknek az alapos, értelmező átolvasása is sokat lendíthet a folyamaton. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #50 üzenetére
Ha dobsz egy privit és valamikor jársz errefelé, egy kávé mellett kipróbálhatsz pár fajta kupakszettet (Cherry, AFSA, DCX, mindkét féle OSA, OEM – dye-sub PBT/doubleshot ABS/lézerrel gravírozott, vékony ABS/doubleshot "PBT" vegyesen) és "egzotikusabb" lineáris/taktilis/clicky kapcsolót egy értelmes platformon, különböző anyagú plate-ekkel. Hogy végre nyugodt szívvel elfelejthesd ezeket a masszívan túlárazott gaymer csodákat.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Synthwave #49 üzenetére
"legfeljebb csak szobadísznek jók"
Én bízom abban, hogy legalább kiderül, hogy milyen fajta felé kell nézelődnöm."nem uniform profilok akár soronként is eltérhetnek"
Igen, ez gond. Ezt csak egy komplett billentyűzettel lehet tesztelni.
És akkor még ott vannak a különböző billentyűzet variációk ergonómia szempontjából. Gondolok itt a az osztottra, a döntöttre, vagy épp mind a kettő és mennyire döntött, stb.
Ezt az összes dolgot tesztelni elég sok pénz, macera lehet visszaküldés, eladás esetén.
De legalább egy anyagtesztet egyértelműsíthetne. Merthogy nekem ezekkel az átvilágítósokkal nincs gondom, de nem tudom, hogy bármikor is találkoztam volna PBT kupakkal.Ezért is hajlok még mindig jobban az ilyen csili-vili drága fajták felé, mint ez a Dark Mount is. Főleg, hogy a Logitech-kel nem voltak gondjaim amíg jók voltak. A Corsair-nál meg lehet, hogy nem az optosat kellett volna vennem.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #48 üzenetére
"azért most rendeltem egy Keychron 100-as teszt készletet. Ezzel legalább végre belőhetem, hogy melyik kapcsoló is kell nekem."
Szerintem azok a készletek legfeljebb csak szobadísznek jók (de annak nem rosszak). Ennek oka, hogy egy kapcsoló mást produkál mondjuk a "C" alatt, mint pl. az "U", a bal shift vagy az enter alatt. Hangra mindenképp, de a stabilizátoros gombok helyén érzetre is. Plusz ha nem konzisztens a mount, akkor a különböző alfák alatt szintén.
Egy kapcsoló érdemi kipróbálásához minimum 10, de inkább 20-30 darab kell belőle, hogy jusson rendesen az alfákhoz és stabokhoz is. Aztán az is megeshet, hogy valaminél csak a harmadik vagy mittomén a tizenegyedik napon jössz rá, hogy valamiért nem az igazi, pedig az első benyomást kedvezőbbnek élted meg. Itt meg ez volt az eljárás.
"Most már csak olyan szettet kellene találnom, ahol a különböző, általad is emlegetett ilyen-olyan kupakokat szedik össze, hogy az ember kipróbálhassa."
Mármint milyen tesztet? Ha fizikailag érted, mint a kapcsolóknál, akkor olyat még soha nem láttam, meg nem is hallottam róla. Ettől persze még lehet, de nem hinném. A probléma ott kezdődik, hogy a nem uniform profilok akár soronként is eltérhetnek.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Synthwave #47 üzenetére
Nem tudom, ezért kérdem.
Az ilyen "high quality" megjelöléseket általában figyelmen kívül hagyom. Pont azért, mert akármit is jelenthet. Meg mihez képest. Más termékkel úgysem hasonlítják össze, csak a sajátjukkal, már, ha van.
Azért elindultam végre valamerre. Bár taktilis verziót rendeltem, azért most rendeltem egy Keychron 100-as teszt készletet. Ezzel legalább végre belőhetem, hogy melyik kapcsoló is kell nekem. Így már kicsit egyszerűbb lesz billentyűzetet is választani a jövőben. Főleg, hogy szóba jöhet a barebone kialakítás.
Most már csak olyan szettet kellene találnom, ahol a különböző, általad is emlegetett ilyen-olyan kupakokat szedik össze, hogy az ember kipróbálhassa.
És akkor még van az a verzió, mint a cikkben is, hogy a kupak formájából is van millió+1 darab. Bár nekem alapvetően tetszen az Orion Spark formás kupaka, de sokaknak gondolom nem, hogy a bill-t leváltotta az Orion Spectrum kb. általános formájú kupakra. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #46 üzenetére
A gyártó szerint a saját, aranyárban mért terméke tutkó?
Már alapból azt elhallgatja (mondjuk melyik vállalat nem), hogy az a doubleshot PBT valójában PBT/ABS (esetleg PBT/polikarbonát) keverék, mivel igazi, 100 százalékos kettős fröccsöntésű PBT-t kizárólag a Leopold egyes billentyűzetein találsz, vagy akkor, ha a piacon egyedüliként a GMK MTNU profilos kupakszettjeit nézed, amik alapkitben ~150 eurós áron (+VÁM, kezelési költség) mennek.
Meg aztán "high quality", de mihez képest? Az átvilágítás alapból hard capeli az elérhető minőség szintjét, amit egy 15-20 000 forintos, átvilágítatlan Shenpo/XMI dye-sub PBT szett simán leköröz.
-
JulianSinulf
őstag
A honlap szerint "High-quality PBT double-shot keycaps with translucent legends that will never fade or wear off"
Akkor ezek szerint ez mégiscsak jó kupak? -
PTM
aktív tag
válasz
Synthwave #44 üzenetére
Működne egy másik kupakszett, csak itt már néznem kéne, hogy akkor milyet. ISO kiosztású érdekel, de a legjobb akkor a magyar feliratozású lenne (még ha drágább is). Azt sem tudom, hogy a gyári eladható-e. Úgy lenne a legjobb, mert megtartani nem akarnám.
Csak mindez már a lejtő kezdete, pedig hajlok rá, hogy egy Keychront egyszer hosszabb távra kipróbálok, bőven jó nekem ez a fajta mainstream is. Ha van esetleg olyan ami nagyon-nagyon megtetszik, akkor költenék rá akár jóval többet is, egyébként nem.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Szerintem nem zavaró az a kis diffi, és cserébe oda pakolgatod, ahová a kedved tartja (meg eléggé más kvalitást képvisel + QMK/VIA, ugye).
"meg van rajtuk négy különböző színű gomb, ha nem ötféle."
Azt hiszem, aki 260 (kétszázhatvan!) euróért vesz billentyűzetet, jó eséllyel már nem egy 3rd party kupakszett beszerzésén hasaltatja el a történetet.
Ha a 65 százalékos formátum is játszik, Molydeus kolléga épp árul egy szimpatikusan árazott, full-fullos pakkot, több belsővel/plate-tel, akril porvédővel, csuklótámasszal + extended kittinges, vaskos oldalfalú, Cherry profilos XMI dye-sub PBT HU ISO kupakszettel. Igen korrekt. A háromszor ennyibe kerülő Signature Plastics DSA/SA készleteken kívül ez a legjobb minőségű magyar szett, amit ma vehetsz. Topikos egyedi rendelésre gyártották le.
---------------------------------------------------------------------------
(#39) Busterftw: "Persze itt a hotswap miatt adott a switch csere lehetosege, de akkor megint ott vagyunk, hogy kiprobalod ezt, kiprobalod azt, aztan csak megy a love."
A Dark Mountnál meg nem csak hogy megy, hanem egyenesen acetilénfáklyán ég.
Meg aztán egy cirka 100 000 forintos billentyűzetnél (jelen esetben billencs+num padért) pár ezer forinton akadunk meg, ha nem tetszik a gyári kapcsoló?
Kiveszed, a Gateron itthon eléggé ismert, eladod 4-5000-ért, hozzáteszel 2-3000-et (de lehet, hogy még annyit sem kell), és veszel bele egy normálisabb halkított kapcsolót (vagy picit többért olyat, amiben nem gumis csillapítás van, szóval nem puhul fel némileg a bottom outja), amivel olyan csendes végeredményt kapsz, amilyet a be quiet! már az alapvető felépítéséből adódóan sem tudott volna soha elérni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A minőségnek (tehát valami "nem gagyi") az égvilágon semmi, de semmi köze az egyéni preferenciákhoz. Az egy objektív mérce, összehasonlításon alapul.
A másik meg, hogy hozzátettem, hogy jobban kedvelem a vékonyabb falvastagságú doubleshot ABS magasabb hangkarakterisztikáját (még akkor is, ha az általános minősége/legendjei gyengébbek is a Keychron portfóliójában), de ez gondolom, B-2-esként illant tova a radaron.
Tudom, hogy mélyreható – és mindenre is kiterjedő – szakértelmeddel szeretsz belekötni még a névelőimbe is, de legalább néha átgondolhatnád kicsit a dolgot posztolás előtt.
"Inkább cserélem pár évente a gagyibb minőségű kupakszettett, ha cserében nem kell minden egyes alkalommal sírva fakadnom, amikor sötétben ránézek a klaviatúrára..."
Nem tudom, használat közben nem nézegetem a billentyűzetet, mindenesetre ha a sötétben sírva kell fakadnod, mert nem látod, talán valamennyit segítene, ha első körben bekapcsolnád a monitort.
-
Csandi
őstag
válasz
JulianSinulf #41 üzenetére
Uh na mondjuk olyat nem láttam sztem 20 éve
-
Csandi
őstag
A kupak minősége pont attól lesz gagyi, hogy átvilágítós. De ezt szerintem te is tudod. Az persze más kérdés ha neked ez tetszik. Ami nem világít át abba több anyag kerülhet, jobb minőségű lesz.
Az meg megint más kérdés, hogy minek, amikor a monitor fénye is megvilágítja meg ha esetleg van egy lámpa akkor az is. De ez már preferencia. A gagyi minőség az objektív.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Synthwave #35 üzenetére
Ha jol latom a Gateron Red lenne a quiet, office/gamingre, de a hang teszten nekem ez tul kattogos es hangos. Persze sokkal jobb mint a Blue.
Persze itt a hotswap miatt adott a switch csere lehetosege, de akkor megint ott vagyunk, hogy kiprobalod ezt, kiprobalod azt, aztan csak megy a love.
Itt ugye a Dark Mount hotswapes csak, de meg switch teszt nincs rola.
-
PTM
aktív tag
válasz
Synthwave #35 üzenetére
De ezeknél a ház magassága sem egyezik az adatlapból (height without keycaps), meg van rajtuk négy különböző színű gomb, ha nem ötféle. Az előbbit már megnéztem, miután az utóbbi egy pillantásra feltűnt. Meg nekem ez a Q sorozat is olyan mint egy tank, de még talán elviselném, legalábbis egy próbát tennék vele, ha nem így nézne ki.
Nincs erre valami egységes alternatíva? Még az ára se lenne érdekes, azért legyen mondjuk 600 dollár alatt.
-
Egon
nagyúr
válasz
Synthwave #34 üzenetére
Értem én, hogy az egértopicból való örvendetes távozásod után más területen is erős késztetést érzel a fórumnáculásra, de talán külső segítséggel előbb-utóbb eljutsz majd odáig, hogy megértsd: mindenkinek mások a preferenciái (hajrá, én drukkolok...
).
Inkább cserélem pár évente a gagyibb minőségű kupakszettett, ha cserében nem kell minden egyes alkalommal sírva fakadnom, amikor sötétben ránézek a klaviatúrára... -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #30 üzenetére
Keychron Q3 ISO + hozzá egy tri-mode wireless Q0 Max, amit oda raksz, ahová akarsz. Ez még valamivel olcsóbb is, mert 270 dollár a 260 euró helyett, és keychron.com-ról rendelve meg lehet úszni az ÁFÁ-t. Full QMK/VIA/Keychron Launcher mindkettő. Double gasket mount, full CNC-zett, eloxált (majd homokfúvott) 6063 aluház stb.
Ha Q3-ból ISO-t veszel az ANSI helyett, még a kupakjaid is átvilágítottak lesznek. Igaz, vékonyka doubleshot ABS a jóval vaskosabb, átvilágítatlan (és szerintem szebb legendes) PBT/ABS blend helyett. Mondjuk én jobb kedvelem az ABS magasabb hangprofilját, de a két rendelkezésre álló opció közül minőségre egyértelműen az ANSI PBT/ABS blendje a jobb.
Ez nagyon nem egy szint a be quiet!-tel, és egy egyszerűen beszerezhető, kulcsra kész alternatíva, semmi "egzotikum".
-
Mostly Harmless
tag
válasz
JulianSinulf #18 üzenetére
Ezt annyival egészíteném ki, hogy a Q6 Maxhoz most jött ki friss firmware, amivel már tud gombonkénti színbeállítást.
-
Csandi
őstag
válasz
Busterftw #30 üzenetére
Lehet, hogy ennyi gimmickel felszerelt billentyűzetnek álcázott elektronikai hulladékot nem kapni ennyiért, de nehogy már az legyen a mérce, hogy ráraknak egy 5 forintos kijelzőt és akkor az milyen jó meg értékes.
Mint BILL, szinte akármelyik Keychron, Akko és társai jobbak lennének ennél készreszerrelten, ha pedig a halkság kell akkor mint az elején is írtam ez egy floating design bill, mint az 5 forintos kínai mechák, nem lesz halk, mert nincs ami bent tartsa a hangot.
Külön numpad meg ahogy Synth is írta van olcsón jó, és akkor oda rakod ahova akarod. -
Busterftw
nagyúr
Például? Jobb/bal oldali numpad és a fenti modullal mik a lehetőségek hasonló tudással?
(wireless low latency bónusz)Persze tesztek nélkül én sem ugranék bele, mert például nagyon sok mechanikus bill nevezte már magát halknak, aztán közben a szemem tikkelt a type teszten a kikkeléstől/kopogástól/kattogástól.
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #25 üzenetére
Ha egyszer a témában jártasoktól kapott tippek/tanácsok alapján te is belevágnál egy ilyen történetbe, könnyen lehet, hogy drasztikus értékrend-változást tapasztalnál.
Egyébként készre szerelve (tehát kiveszed a dobozból és annyi) is kategóriákkal komolyabbakat lehet venni már ilyesmi összegért.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
JulianSinulf #24 üzenetére
"Nekem eléggé utánajárós, tapasztalós a dolog, amire még nem vagyok felkészülve."
Ahogy írtam, 1x1 bonyolultságú. Logikus és jól áttekinthető. Józan paraszti ész (aka unilluminált zsellérintellektus™) kell hozzá, és egy fél délután, hogy a nulláról indulva egész jól kiismerd, 85-ös intelligenciahányadostól felfelé bárkinek lazán megugorható, csak egy kis akarat kell hozzá. Ami hosszú távon (de még röviden is) bőséggel kifizetődik. De tényleg. A Keychron esetében az alternatívaként használható Launcher apphoz szájbarágós beépített help is van, de a neten amúgy dögivel van forrás + itt a billencses topik is. Tegyük hozzá, hogy az átlag usernek – főleg 65 százalékosnál nagyobb formátumú eszközzel – még ezek sem kellenek, annyira egyszerűen point 'n click.
És mivel a QMK open source, plusz az igényesebb szegmensben a QMK/VIA(/Vial/ZMK) mondhatni de facto sztenderd, a későbbi billencsvásárláskor sem lesz semmiféle nehézség vagy átszokás, csak egy már jól ismert felület fog szembejönni.
"a saját használati módommal tudom tesztelni és órákat/napokat/heteket/hónapokat igényel, hogy kiderüljön mi a helyzet."
Én már ránézésre megmondom neked, hogy alsó hangon kétszer annyit fogsz fizetni a Dark Mountért, mint amennyit a cucc valójában ér a konkurencia/tényleges piaci kínálat fényében (inkább még annál is többször, mert hát ezért 260 euró az masszívan lol kategória), de te tudod, csak jót akartam.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Synthwave #23 üzenetére
Neked ez faék egyszerű, mert jártas vagy benne.
Nekem eléggé utánajárós, tapasztalós a dolog, amire még nem vagyok felkészülve.A cikket elolvastam, de így sem jutottam közelebb a megoldáshoz. Sőt, a megfelelő témát is felkerestem korábban, így sikerült kiválasztani egy Keychron-t, amit végül nem vettem meg. Valószínű megveszem, ha megfelelő kiszerelésben megtaláltam volna a numerikus részt. Egyelőre még ragaszkodom hozzá. Meg a makrókhoz. És lehet, hogy a 80%-os gombja sem az volt, mint aminek lennie kellett volna. Az a helyzet, hogy el is felejtettem, melyiket is választottam pontosan. Asszem, hogy K lehetett. Ha látnám biztos eszembe jutna. De a fórumon is visszakereshetném. Egyelőre mindegy.
Ha nem válik be ez a Dark Mount, akkor valószínű, hogy már nem fogok ilyenekkel játszani és kénytelen leszek mélyebben belemélyedni az általad felsoroltakba.
De próba nélkül elég nehéz. Postára járni meg annyira nem szeretek. Ráadásul vásárlásnál figyelnem is kell, melyikre mennyi a visszaküldési idő és mibe kerül a postaköltség mindkét irányban.
Az nem megy, hogy kipróbálom valahol, mert egyrészt fogalmam nincs, hol lenne rá lehetőség, másrészt ezt igazán csak a saját asztalomnál, a saját használati módommal tudom tesztelni és órákat/napokat/heteket/hónapokat igényel, hogy kiderüljön mi a helyzet.
Ez a K100 is tetszett először. A G910-el meg voltam elégedve míg tönkre nem ment. A G11-et és G15-öt is szerettem, de annál a gumis rész lett oda egy idő után. A G11-nek nem volt ideje rá, a G15-öt viszont addig használtam, míg muszáj volt cserélni, mert már nem volt kényelmes nyomogatni. Mondjuk elég kemény meg is kopott a műanyag.
A G11 előtt 1000Ft-os hamákat használtam, amiket évente lehetett cserélni. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Hogy szemléltessem, mennyire egyszerű egy VIA; kis gyakorlattal ennek az alternatív kiosztásnak az öt rétegre kiterjedő, komplett felprogramozása nem volt több fél óránál (ebben benne van a tervezési fázis is, nem csak a kivitelezés):
A 0-s az alapértelmezett, az 1-es réteg a másodlagos, dedikált gaming layer. Már VIA-ban is van mod tap (MT; egyszeri lenyomásra x funkció, nyomva tartva y funkció) és layer tap (LT; egyszeri lenyomásra x funkció, nyomva tartva valamilyen rétegváltás (szimplán nyomvatartás igénylő, klasszikus rétegváltó/toggle/egy gombnyomás erejéig meghatározott rétegre váltás/lenyomásra meghatározott réteg aktiválása stb.))
Pl. a SpaceFn 3 (vagy másképpen LT(3,KC_SPC)) az egyszer lenyomva spacebar, nyomva tartva a hármas réteg elérése
Tényleg faék egyszerűségű, legfeljebb csak bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában, a grafikus kezelőfelület logikus és jól rendszerezett.
A komplett QMK firmware saját fordítása már más tészta, de az csak a felhasználók töredékének létkérdés, és ők már alapból is jó eséllyel olyan egyének, akik különösebb nehézség nélkül megoldják.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
"A Keychron-t bemakrózni azért nem olyan egyszerű, mint egy Logitech-et vagy Corsair-t."
Írhatsz teljesen custom QMK firmware-t, használhatsz 1x1 bonyolultságú VIA GUI-t vagy az ezt – kicsit kibővített tudással – saját webes appba portáló Keychron Launchert (de egyes modellekre még Vial is hekkelhető), és nulla előképzettséggel + némi józan paraszti ésszel sokkal egyszerűbben, könnyebben és gördülékenyebben programozhatsz minden egyes gombot bárhogy, mint a Logival vagy Corsairrel. Illetve lesz még 16 komplex makróra is lehetőséged.
tl;dr: Ami QMK/VIA/Vial/ZMK, az funkcionalitásban és az esetek döntő többségében kezelhetőségben is messze a proprietary driverek felett van. A magam részéről már biztosan nem lesz soha olyan billencsem, ami nem támogat legalább egy VIA-t.
"Ehhez képest a 250€-t én sem tartom elrugaszkodottnak."
Persze, mert az általad felsoroltaknak is vicc az árképzése. Abba a mezőnybe tényleg illeszkedik a be quiet!.
A billencsek világában ezek a főbb márkák, amikre érdemes időt/pénzt szánni:
Top:
–Geonworks
–Qwertykeys
–TKD
–Meletrix
–Prime Keyboards
–TGR
–Keymacs
–Karolingian Kraft
–MONOKEI
–Geekhackes group buyok (rengeteg igazi finomság)
–esetleg még a Wuque Studio (belőlük vált ki a Meletrix)
-----------------------------
Korrekt mainstream:
–Keychron (elsősorban Q és Q Max termékcsaládok, illetve alacsony profilnál a K Maxek)/Lemokey (ez a Keychron gaming brandje)
–Varmilo
–Realforce
–Leopold
–Filco
–Unicomp (buckling springes cuccok, a régi IBM modellek modern változatai)
–HHKB
–talán a Monsgeek is befér ide, ami az Akko brandje
Belépő:
–Keychron V Max széria
–Akko (sokszor vagy nagyon komoly leakciózás, és úgy már 20k környékén is hozzá lehet jutni egy-egy normálisabb darabhoz)
–esetleg a NuPhy és az IQUNIX, ezek a low profile-t eléggé tolják, a belépőszint felett vannak
–nagyon nyomott áron Ducky apróról (az új árukat sehogy sem érik meg, és pl. egy Keychron V Max már sokkal komolyabb)
Ergo:
–Kinesis (Advantage termékcsalád)
–(PCD) Maltron
–Dactyl (Cyboard)
–MoErgo
–Bastard Keyboards
–SvalboardHirtelen ezek jutottak az eszembe.
Egy viszonylag alapos, de laikusok számára is emészthető cikk, ami jó kiindulási alap, ha érdekel a téma.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Synthwave #16 üzenetére
Korábban körbejártam ezt a témát és majdnem vettem is Keychron-t. Egy 80%-os volt kinézve, mert úgy döntöttem, hogy nekem az kell, meg egy hozzá illő numpad rész. Én úgy emlékszem, hogy drágábbra jött volna ki, mint akármelyik billem. Ha jól emlékszem, akkor a numpad részből csak barebone volt kapcsolók és kupakok nélkül.
Emellett én teljesen megértem, hogy ez milyen tuti lehet, meg variálható, meg minőségi, csakhogy számomra a szoftveres oldala is nagyon fontos. Szerencsére erről is találni videót a neten. A Keychron-t bemakrózni azért nem olyan egyszerű, mint egy Logitech-et vagy Corsair-t. A világításról nem is beszélve, ami tök jó, hogy van és, hogy többszínű, meg tud effekteket, de nem tud billentyűnkénti színbeállítást.
Persze adott esetben az egyszínűvel is ellennék (az effekteket utálom, nem tudom mi a jó benne azon kívül, hogy lehet mutogatni), illetve lehet mondani, hogy minek a világítás a vakon gépeléshez, mert az is megy amúgy. De játékok esetén van olyan extra bennük, hogy beállítom a fontos gombokat, így több hét, hónap kihagyás után ránézve a billentyűzetre beugranak a dolgok. De gyakran szoktam váltogatni a játékok között is, így olyankor is hasznos számomra, ha látom, hogy mely gombok vannak használatban, melyek nincsenek. És számomra a makró gombok is fontosak, mert hiába az autohotkey, egy gomb akkor is csak 1 gomb. Mondjuk erre van egy 32 gombos elektronikám, amit eddig minden játék látott, amivel ránéztem, nem úgy azzal a variánssal, amin van analóg rész is. Viszont ehhez még építeni kell egy billentyűzetet is.Majd kiderül, hogy a be quiet! milyen szoftvert csinált. Ha nem tetszik, még mindig dönthetek úgy, hogy visszaküldöm és visszakapom a vételárat.
Az árakról:
Logitech G910 Orion Spark és később a Spectrum úgy 7-8 éve 140€ volt. Az első majd 2 évet bírt, egy LED elhalványult, gariban küldtek egy Spectrum-ot és a régit is megtarthattam. (Ezt a régit megkapta egy családtag, mert őt nem zavarta a LED, illetve más színt beállítva nem is volt érzékelhető, de 1-2 éve elkezdett vacakolni, nem érzékelt néhány billentyűt. Egy kis kontakt spray segített.) A Spectrum bírta úgy 5 évig, tavalyig, amikor is vettem egy Corsair K100-at 240€-ért, mert a G910 is már ennyibe került és kicsit sérelmeztem a +100€-t és a minőségi gondokat, amiket itt-ott hallani. A Corsair szoftverét nagyon nem szeretem, ráadásul ez az optós cucc sem nagyon jön be. Mármint simán van, hogy kicsit jobban ránehezedik az ujjam és máris érzékel. Már azon gondolkodtam, hogy veszek mégis egy másik G910-et. Vagy megpróbálok még valamit kezdeni a régivel. Az a baja, hogy duplán, triplán érzékeli a gomblenyomást. Nem mindig, de akármelyik billentyűnél előfordulhat.
Ehhez képest a 250€-t én sem tartom elrugaszkodottnak. Alapvetően viszont minden el van rugaszkodva, de nem lehet mit csinálni. Ha otthagyom a polcon, akkor sem lesz olcsóbb, ellenbe nekem nem biztos, hogy jobb lesz. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Mostly Harmless #13 üzenetére
Köszi!
Mindjárt meg is néztem én is a honlapon. Korábban nem volt rá időm.
Tetszetős.
Elő is rendeltem 250€-ért. Április 28-ra írták a szállítást.
Taktilist választottam, kíváncsi leszek rá. A K100 optós és egyáltalán nem érezni, mikor van lenyomva. Zavarónak találom. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Busterftw #15 üzenetére
"Elhiszem, viszont sokaknak ez nem szempont, kapnak egy komplett, jol mukodo csomagot amivel nem kell bibelodni."
Nem hiszem, hogy ennek a bíbelődés résznek (egy-két óra alatt összerakni egy semmiféle előképzettséget nem igénylő kitet vagy csak a kész barebone-ba fél óra alatt beledobálni a kapcsolókat + azokra a kupakokat) a kihagyása megér alsó hangon 40-50 000-et, de még a teljesen készre szerelteknél is ott van egy Varmilo, Realforce vagy mondjuk Leopold, érted. Vagy akár Keychron Q/Q Max.
Épkézláb QMK/VIA-s, hot swapes num padok kb. 10 pénztől indulnak Alin, akár wireless is. A high-end wireless hot swap (ami nem egyenlő a masszívan túlárazott mainstream dolgokkal, mint amit pl. a Glorious is árul) az cirka 100 dollár.Szóval ha kb. annyit szánsz a szettre, mint a drágábbik be quiet!, akkor simán kihozható úgy a történet, hogy az eredmény minden létező metrika szerint magasan a be quiet! felett lesz. Ilyen kis minikijelzőid nem lesznek, na bumm. Helyette lesz egy hobbista szemmel is fulligényes eszközöd, amivel – még extenzív összehasonlítási alappal is – élmény a munka és játék.
Full CNC-zett, eloxált aluház (vagy épp akril, ha arra buksz), ami akusztikailag is meg van tervezve, szóval nem kell telelapátolni mindenféle szivacsokkal, hogy elfogadható hangzása legyen, semmi lebegőgombos, vakmerev fillérrágás, hanem jófajta gasket/o-ring/top/bottom mount, flex/bounce, ahogy akarod, akár pogo pines belső (semmi csavar vagy JST kábel), komoly kapcsolók és kupakszett etecera. tl;dr: Hangzási, tapintási, látványi és "haptikus" élmény szintjén nagyon más világ.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mint tényleges hobbista, azt kell mondjam, hogy elég durván elrugaszkodott ár. Gyakorlottabb szempárnak még a spec sheetet sem kell csekkolnia, elég csak ránéznie. De tényleg.
Ilyen pénzekért már nem a témába kóstoló mainstream gyártótól veszel fillérszexuáló dizájnú, lebegőgombos motyót, hanem specialistától utolsó részletig testreszabott finomságot, első osztályú kapcsolókkal és olyan kupakszettel, ami önmagában ér annyit, mint ezek a be quiet!-ek valójában, kompletten. Ez a 260 euróra.
A 170-ből csak ténylegesen felsőkategóriás, fullos barebone-t tudsz venni, ahhoz még kellenek kapcsolók és kupakok, bár ki lehet fogni akciókat, hogy még ezek is beleférjenek. Ha meg lecsapsz arra a pár, itthoni boltban MSRP feléért megmaradt Keychron Q barebone-ra, minden simánlazán belefér, és vagy két polccal feljebbi minőséget ütsz meg.
-
Mostly Harmless
tag
válasz
JulianSinulf #6 üzenetére
(a gyári honlapról)
-
sittes79
addikt
Barcsak ne tettek volna...
-
dqdb
nagyúr
A Microsoft még a Windows 95-98 korszakban belelobbizott az USB HID specifikációba egy rakás virtuális billentyűkódot, mint Mail, Calculator, My Computer, Control Panel, Browser Search/Home/Back/Forward/Stop/Refresh/Favorites (igen, ezt mindet ...), ezek a szabvány szempontjából ugyanolyan kódok, mint egy Ctrl, A vagy F5 például.
Ezek nagy részét kezelik a friss Windowsok is bármiféle külső szoftver nélkül, így egy makrózható billentyűzet gyártójának kényelmesebb lehet előre definiált funkciókat feldobni a makrókra, amiket aztán szoftverből fejbe lehet csapni, ha a felhasználó akarja, mint M1, M2 és társait feliratozni.
-
Rayyy
senior tag
De azért browser, meg e-mail gomb 2025-ben
Nem lett volna elég megszámozni?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
JulianSinulf #6 üzenetére
Szerintem sem elrugaszkodott az ar, ha kulon venned valami csokott billhez a numpadot az is 50-100 euro lenne pluszban, foleg ami ilyen programozhato.
Nem beszelve a masik modulrol. -
JulianSinulf
őstag
Végre talán van egy alternatíva a G910 és K100 után. Kérdés, hogy a num-ot levéve működik e az. Jó lenne, ha bal oldalra áttehető lenne. Mondjuk, ha más nincs, akkor egy kis kábelbarkács biztos segít.
-
Semmilyen szinten nem érzem versenyképesnek ezeket 2025-ben.
-
Busterftw
nagyúr
Na vegre 100% billek es talan a markanevhez huen csendesek.
Kar, hogy nincs wireless verzio. -
ViZion
félisten
huhh... ehhh... nem tetszik ez a szigetes megoldás és árban sem tűnik versenyképesnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Eversolo DAC Z6
- Eladó Exposure 2510 erősítő
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest