- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ulefone Armor X32 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
pető bá' #7898 üzenetére
Nem néztem meg, az a helyzet. Csináltak nekem egy italt vele és rendben volt, meglepően rendben. Pedig a srác otthon leőrölt 10 dekát és azzal ment 3 napos turnéra, én a másodikon kaptam tőle egy dózist 🤷
A pocipresso nagyon jól néz ki a seggetlen szűrővel, az biztos. Nyilvánvalóan ezek másodkészülékek, útra, stb. Ha van rá pénzed kidobni, meg mondjuk van már kézihajtány, nem kell őrlőre is költeni rögvest. Így meg nem ér csúnya meglepetés a hotelben, sem máshol. Annyira meg nem drága manapság, mikor minden jobb pörkölő 20k\kg áron vesztegeti a tetves portékáját (és lesz ez még drágább) 😒Egyébként Hoffmann se panaszkodott nagyon; a nano egy kezdőbarát presszó megoldás és közben egyáltalán nem rossz. Istenem, hát durvábbra kell őrölni 🤷
Mondtam feljebb, hogy az aeropresszel nem lehet árversenyre kelni és kurvajó italt tud készíteni, valahol egy kotyesz és egy filter között félúton.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7892 üzenetére
Egy barátomnak nanopressoját volt már szerencsém próbálni (ez ugye az olcsóbb). Teljesen rendben volt és abszolúte valódi presszó jött belőle.
De az aeropress árával semmi nem tud versenyezni és nagyon finomat lehet belőle húzni - noha nem presszó. Pl. világos, gyümölcsös vonalon is, igazán meglepő módon. Fene gondolná. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7883 üzenetére
Egyrészt hőstabilitás (lövés végére ne essen 10 fokot a kifolyó hőmérséklete), lassú és egyenletes átfolyás, vízterítés, másrészt magasabb kezdő hőfok, mint amit a kis gépek tudnak. Hab a tortán az opcionális előáztatás és alacsony nyomás, bár a kávézókban ilyennel jellemzően nem szaroznak - viszont egy 5-10 milla értékű, rendes ipari gép alapképességei is más szinten mozognak :) mint a legtöbb embernek elérhető otthoni cájg.
Én pár éve még Batthyány szakállas kretén hipsztereknek bélyegeztem az új hullámot, ezért nem győzök eleget exkuzálódni azóta sem
csak kellett pár jó tapasztalat és beütött a cucc. Ettől még csípem a klasszik olasz\spanyol vonalat is - ugyanolyan nehéz jót találni belőlük - csak otthonra már inkább a számomra érdekesebb, világosabb (és non robuszta) cuccokat keresem. Azt is tudom, hogy mivel lesz borítékolható problémám ( pl. Kenya, Ruanda), ezeket inkább hagyom. De egy etióp már sokkal megbocsátóbb, több a sikerélmény.Ui.: Rendes specialty kvzóban lesz kétféle bab; egy klasszik meg egy más. Klasszik az legtöbbször brazil, de abból se mindegy milyen és hogyan csinálják. Jó helyen ízélmény lesz belőle, nem összefanyarodott száj.
Kezdd a klasszikkal.
Később esetleg jöhet világosból egy cortado, amit a tej lágyít, de közben érezni, hogy ez más stílus. Ha ihatónak találod, eccercsak meg lehet próbálni magában. Nyilván rá kell érezni, mi ebben a jó. Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Nade a világért nem spammelek senkit, csak mindig elmondom ugyanazt -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Bejönne az a világos, trust me. A kis Sage nem megfelelő ezek elkészítéséhez és egyébként a kvzók jelentős része sem, mármint nem értenek hozzá és citromlevet kapsz "specialty" álnéven. Ha tényleg jó helyre mész, nem a savakra fogsz panaszkodni (persze értelemszerűen nem egy kenyai savbombával érdemes kezdeni az ismerkedést)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Egy kotyogóssal sokkal jobb italt készíthetsz, mint ezekkel a szutykokkal. Ugyanaz a működési elv, mint a Szarvasi. Nem tudom mitől lenne lényegesen jobb, bár nem ismerem konkrétan.
Jellemzően idősebb szülők nem túl motiváltak kv készítés téren, egyszerűen nem úgy szocializálódtak egész életükben. Ha mégis, akkor meg ne büntesd őket ilyen vackokkal. Első pont esetén kapszula (de sajnos nem a diszkont teveszarok, hanem minimum Nestlé) és levan a gond.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
Na. Akkor a gyáriból ki lehet szedni a szelepet sérülés nélkül. Valami dedica tulaj majd segít remélem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7831 üzenetére
Most nincs meg hirtelen: a dedicában nem a kar aljában van beépítve a nyomifoki szelep? Tehát ha nem a gyári kosár egylyukú alul, akkor a karból ki kell operálni a szelepet és rögvest nem dobja le többet.
De hangsúlyozom nem emlékszem sajnos az alkalmazott megoldásra. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7827 üzenetére
Jobb, különben nem árulnák beépítve presszó gépbe. De csodára ne számíts; egy jobb házi őrlő saccra annyiba kerül, mint a komplett gép amit venni tervezel.
Szerk: ha ledobja a kart, akkor vagy a kar rossz, vagy a fejtömítés, vagy nem kompatibilis a kosár (pl magas a pereme).
Ha a kar ugyanaz, akkor a kosár a legvalószínűbb probléma. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7825 üzenetére
Ha fos (és drága) sztárbáksszal eteted és nyomifoki szűrővel, akkor szerintem pénzkidobás az egész. Az őrölt kv vásárlása pedig eredendő bűn. Uff.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
vodrosjozsi #7823 üzenetére
Persze. Ha jó állapotú a Gastroback.
Abban is cserélni kell lehetőleg a nyomifoki szűrőket valami normálisra, ha eddig nem történt meg és rendes babbal etetni. -
RetepNyaraB
veterán
Fúj. Na ezt nem tudtam, csak pont múltkor láttam a sparban és megnéztem, de nem vettem.
Nb.: az aldis 1,5-ös milfina esl tökéletesen alkalmas tejkrémre. Mint tej biztosan van sok finomabb nála, de én nem iszom tejet évek óta, csak kv-hoz. Nem támogatom az ipari tehenészetet és marhatartást (véleményem nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját :) ).
-
RetepNyaraB
veterán
Gőzölés szempontjából a fehérje tartalom a mérvadó és nem a zsír. A garabonciásban asszem 3,7g van \100ml és az messze veri a konzumer piacot. Magas még a kifli.hu szlovák teje. Átlagos a 3-3.2g körüli. Alatta ciki.
Ja bocs ezt nem koxxnak szántam direkte, csak így sikerült.
-
RetepNyaraB
veterán
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #7771 üzenetére
Ha kitapasztalod, egész jó. Max 3 személyesig érdemes venni; nagyobb már ilyen ipari menza kávét eredményez, oda teljesen mindegy milyet veszel és azért van olcsóbb.
Ízre ha eltekintünk attól a keserű idegméregtől, amit nagyszüleink kotyvasztottak ilyenekben piros zacskós karavánból és valamiért kipusztíthatatlan a köztudatból, mármint, hogy ez "a" kv, akkor egy érdekes átmenet az aeropress és a filter között. Tehát NEM presszó és nem is alkalmas ilyesmire. Arra ott a Brikka. Viszont nagyon ízgazdag dolgokat tud előállítani, pl. világos, gyümölcsös babok nagyon jól tudnak állni neki. De munkás, "ki kell találni". Nem adja magától.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #7749 üzenetére
38mm késsel? Legalábbis nagyon furcsa. Az, hogy egyébként igen pofátlan kínai koppintás a termékek jelentős része, nem növeli tovább a bizalmat (Stagg kancsó, acaia mérleg). Arról szerényen hallgatnak, presszóra is jó-e. Megnézném egy kőkemény etióp 18 grammal mit kezd a kis színes mozsara. 5 perc őrlés
-
RetepNyaraB
veterán
Használt Graef elég rendszeresen van: Fészbúkk Marketplész, hardverapró, fész kvx market, home barista eszközök adásvétele. 20-25k Ft körül. Egy tamper azért nem ártana a gyári helyett, meg ha lesz pénz egy normális kosár a nyomásfokozós helyébe. Többi úri huncutság; majd vagy rákapsz, vagy nem
Víz az kérdés, igen. Az Oscar meglágyítja, de az ócska csapvíz ócska csapvíz marad. Leglcsóbb következő megoldás a magadnak vízpancsolás DM desztvíz segítségével. Nem akkora szívás, mint amilyennek tűnik. De ahhoz sajnos már elengedhetetlen egy százados ÉS egy tizedes mérleg (kb 4k, illetve 8-10k Ft) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tobias40 #7711 üzenetére
Nem, de ez az ipari gyártókat sose zavarta. 2 év múlva lesz belőle molyos múmia, virágok is kiköpik. Magára valamit adó pörkölő nem mond 4 hónapnál hosszabb szavatosságot lezárt, eredeti csomagolásban, de valszeg hozzáteszi, hogy két hónapnál inkább ne tartsd tovább és felbontás után mihamarabb használd fel, közben szakszerűen tárold (gumival betekerve és lekúrva a pultra nem szakszerű).
Előbb írtam (nem csak én), hogy fagyasztás után két nap az élet. Extra gyorsan fog megdögleni a babod. Elillannak az aromák, szétoxidálódik és szevasz. Inkább a zacsi a hűvös, sötétben. Nem kell levákumozni, sőt, tilos.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
tobias40 #7706 üzenetére
Ha van szelepes, visszazárható kv zacsi esetleg, akkor abban. Ha nincs, simítózáras fagyasztózacskóban, 10-20 dekánként. Illetve lehetőleg legyen tele a zacsi. Pl. ikea, de esetleg Müller, vagy DM. Rossmannban nincs. Vagy befőttes. És rakd sötét, hűvös helyre.
5 kiló kv nekem ~4 hónap, kb. 80g naponta. 4 hónap alatt pedig a minőségi cucc is kezd elszomorodni. A boltinak nagyjából mindegy, de minél távolabb legyen a ráírt (kamu) lejárattól. A fagyasztás csak adagonként, vagy 2 nap alatt elfogyó mennyiség esetében működik. Tehát fagyaszthatod, de akkor max. 100g egységekben. Kisebb befőttes üveg pl. Automata olyan 7g-ból főz egy szimplát.
Ne végy annyi kv-t egyszerre 🤷 -
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #7684 üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
-
RetepNyaraB
veterán
Őrlés előtt erősen ajánlott a babok enyhe vizezése, így kevésbé töltődik fel sztatikusan->kevésbé ragaszkodik az őrlő belsejéhez. Pl. gyógyszertárban veszel kis spricnis üvegcsét. Nagyjából 2-3 tized gramm víz kell rá, több nem (másfél fújás a spricnivel). Vagy vizes kézzel egyszer megfogdosod a babot.
Tizedes mérleged van? Anélkül fogalmad sincs mennyi őrleményt tart vissza a daráló.
Ja és durva erőszakot kell alkalmazni, igen.
Vagy megvárod míg telemegy porral minden lehetséges helyen és akkor már kevésbé lesz feltűnő, de ebben az esetben havonta illik ecsettel alaposan kipucolni. -
RetepNyaraB
veterán
pedig ezt a "használtat nem szeretnék" vonalat el lehetne engedni, kv fronton mindenképp. Ez nem egy lelakott 525TDS BMW, frissen a mosóból. S nem baszogatlak, hanem hozzáállást érdemes váltani. Kinézel valamit, megkérded a véleményt, mondunk valamit és igen ritka, hogy valami komoly baj van, amit nem vallott be az eladó. Pont őrlőnél ha be van járatva (értsd 20 kiló kv átment rajta; ez kb. két év mezei user használatban) az drágító tényező
mármint ha értesz hozzá...
De a lényegi kérdésedhez válaszd a Graefet. Szinte biztosan utálni fogod, de legalább tudja amit állít. Darál presszót. Ja, a dizájn kérdést pedig ebben a hobbiban milliókban mérik. Alatta annyira sokadlagos kérdés, hogy csak na. Magaddal tolsz ki, ha számításba veszed. Csatlakozva az előttem íróhoz; egy használt Mazzer otthon elsőre (és még néhányadikra) elég rémítő, de közben örök élet+ingyen sör és semmi a kanyarban sincs ár-érték arányban.
Aztán egy idő után rájössz a régi olasz ipari dizájn szépségére és kikacagod a csilivili műanyag fosokat.
Na. Ez csak kijött, nem kezdek vitába, ne félj -
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tappancs2001 #7529 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő
ez attól is függ milyen babbal fogod etetni, milyen ízvilágot vársz el. A kotyogó számomra valahol (talán) egy erősebb aeropressre hajaz leginkább, tehát NEM presszót készít neked. Nagyinak a karaván téglából hegesztett sűrű mérge nem követendő út.
Szóval én simán filtervizet (vagy a világos pörköléshez valót) tennék bele inkább, mint presszósat. Aztán próbálnám az elkészítésnél ezt figyelembe venni (nem tömöm túl, nem égetem meg, szelep aljáig rakom a vizet, nem fölé-alá egy centivel, előmelegítem az egész szajrét vizestül, a minél rövidebb felforralás érdekében).De rögvest elmondom a minőségi és frissen őrölt bab előkövetelmény. Ha ez nincs meg, a vízzel bohóckodás sem segít
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Tappancs2001 #7522 üzenetére
Gazdaságilag akkor jössz ki legjobban, ha veszel desztvizet a dm-ben, Müllerben, ald iban. _Ne_ ioncserélt legyen inkább. A többség dm-et preferálja. Gyógyszertárban veszel hozzá keserű só+szódabikarbónát. Kell még egy drogmérleg, nekem ez teljesen bevált.
Kiveszel fél litert a nagy palackból, felmelegíted (ne forrjon) és feloldod benne a sókat. Ha lehűlt, mehet vissza a nagy palackba, összerázod, kész.
Adagolásra rengeteg recept van, kotyeszre pl 0.8g keserű+0.3g szóda kezdésnek az 5L vízhez.Másik, molyolàs free, de jóval drágább megoldás vagy az előre elkészített kv vizek (fecoter), vagy alpesi ásványvizek (evian, volvic). A régebben elérhető, jó árú Norda már rég nincs. Nestlé Vera más forràsból jön, azóta nem az igazi. Ha bolti vízzel próbàlkozol, a tds (teljes oldott szárazanyag tartalom) ne legyen 150-160 felett. Rajta van a palackon. Nem nagyon kapni ilyet.
Harmadik lehetőség egy víztisztító beépítése a csap alá. Bestprotect, RO water.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7511 üzenetére
Hmmm...
Egész érdekes. Persze termoblokkos sajna, de pides (?) és van volumetrikus szabályzója, ami nagyon nem jellemző ilyen árkategóriában. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kchris78 #7465 üzenetére
kicsit jobb minél?
Van automatás topik, keress rá, ha relevánsabb infókat szeretnél.
Magam részéről túl sok fosabbnál-fosabb és jó drága automatával ( pl. egy hete ennek a kisebb tesójával, a pronto cappuccinoval, rettenetes egy szutyok) volt dolgom ahhoz, hogy kijelentsem nem szeretnék ilyet saját részemre. Ez nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy van jó automata, de én még oylannal nem találkoztam, ami megközelítőleg is megérte volna a pénzét.
Esetleg az eredeti Saeco xsmall plus (nem az, amit elb@szott a Philips később), de művészet jó állapotban beszerezni.Szóval ha van ennyi pénzed gépre, én csavarnék egyet a dolgon. Mi lenne a helyzet egy La Piccola ESE POD géppel? A minőségi párnák persze hasonóan rabló árúak, mint a kapszula - de nem környezetszennyez, finom, egygombos és az automaták zokogva szaladnak haza a gazdihoz, ha meglátják.
-
RetepNyaraB
veterán
Biztos van az automatának saját vízlágyító betétje. Vagy olyat raksz bele, vagy valami méregdrága, alacsony ásványianyag tartalmú palackos víz (evian, volvic, vagy bármi amelyen a feltüntetett teljes oldott ásványianyag tartalom 150mg\L alatt van - nem nagyon találni ilyet itthon), vagy kutyulsz magadnak dm desztvízből, keserűsóból és szódabikarbónából. Legutolsót javaslom. :)
A bab bontásnál sok függ attól, milyen babról van szó. Valami sötét, presszó blend jó lesz már simán. Világos afrikai még akár várhat egy hetet.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7426 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy ittam már kávézóban. Semmi nem maradt meg. Igaz, az se, mint a segafredo esetében, hogy na ezt b+ sohatöbbé
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7371 üzenetére
Jaa hát alapból nem szabad random mekiben\pékségben kvzni. Pláne német nyelvterületen! Ott vagy csak olyan olasz, akin látszik, vagy szpesölti.
Ez ilyen sznob b@ziságnak tűnik, de valójában az ember csupán egy hónap minőségi kvzás után hajlamos rájönni, micsoda szarokat ivott addig elégedetten. Többszörösen igazolt tapasztalat 🤦
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7367 üzenetére
Reggel hétkor, mikor betántorogsz a hajnali gépről, a rosszkedvű nyanya elédkúrja Fiumicinón műanyag pohárban a szimplát és fennakad a szemed. Ez az élmény többször megvolt.
De szpesöltit nem arrafelé keresgélnék, az is igaz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Digitalpimp #7351 üzenetére
Az olcsó kosarak lyukszáma és azok minősége döntő. Vannak mikroszkópos felvételek (most nem tudok linkelni, keresni kell) és az mindent elmond.
Más kérdés mit érez ebből az ember a csészében.
Inkább azt mondom egy minőségi kosár megadja a lehetőséget, hogy konstansan jó kv-t készíts vele. Egy vacakkal pedig vagy sikerül vagy nem, nehéz reprodukálni és igen, a kioldódás is más lesz. Ez a legnehezebben elkapható része.
Az IMS még mindig csak egy középkategóriás kosár gyártó, de már stabilan tudja amit tud. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
sherlock82 #7344 üzenetére
Azzal a géppel csak baj van. Szabadulj meg tőle.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Andraskiss6 #7325 üzenetére
Egyáltalán nem. Aki itt komolyan tolja (és a törzsgárda ilyen) azt kifejezetten zavarja a sok hülyeség, amit ő utoljára 15-20 éve érzett fontosnak. Ezért van az amatőr totyik. Ahol viszont a tagok jelentős részét EGYÁLTALÁN Nem érdekli a Gaggiába szerelt roto pumpa, vagy a 400 dodós Wéber portafilter. Mert alkalmasint azt sem tudja mi a roto, vagy a portafilter. S ez nem baj.
Még nekem is van, ami uncsi már itt (pl. a kéthetente előkerülő víz téma)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mr.Csizmás #7318 üzenetére
De ha acél, akkor meg mágnesezhető, oder?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Stylewars_kp #7311 üzenetére
Na az roppant érdekes. Tehát már nálad van? Mert akkor elég egyszerűen eldönthető; bekapcsolod a lapot és ráteszed
Ha tyúb tesztre hagyatkozol, ott is lukra lehet futni; a bialettinek is van egyazon típusból indukcijós, meg alu verzió (moka). De azok máshogy is néznek ki.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Stylewars_kp #7304 üzenetére
Mivel a gyári dobozon is látszik, hogyaszongya: "per induzione" ezért jó lesz. A webshopok katasztrófálisan nem értenek semmihez. Más kép, más leírás, rossz esetben harmadik cikkszám, hogy semmi ne stimmeljen.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Viiktor1989 #7293 üzenetére
Ez teljesen kv függő. Mármint van, ami elviseli, van aminek jól áll, meg van, ami rossz lesz a hosszú extrakciótól. Alapvetően minden babnak van joker értéke, ahol legjobban teljesít. A presszó standard viszont 1:2. Egy filter pörinél is. Kávézóban így kapod. Akkor is, ha otthon elmormolod fölötte a varázsigét, meg áztatgatod, meg ilyen-olyan nyomáson készíted 1:4 arányban 2 perces lefolyással. Simán lehet, hogy jobb lesz az otthoni, mint bárhol. Ettől még a standard az 1:2, 27-30mp alatt.
Azért, mert ez a legbiztosabban működő recept.Az egésszel azt akarom mondani, hogy nem lehet előre megmondani jól jársz-e a lungo aránnyal. Ha tudjuk a pontos babot, akkor inkább, de akkor se feltétlenül. Próbáld ki, aztán szűrd le a tapasztalatot. :)
-
RetepNyaraB
veterán
Mindkét linken az összes kép és hivatkozás szerint századgrammos, nem értem mi a gond. Viszont nagyon kicsi. Én a merlegaruhaz.hu-ról venném a labormérleget, talán még picit olcsóbb is, de kétszer ekkora a felület. Linkeltem már itt valahol feljebb, keress rá. Illetve az enyém viszonylag pontosnak mondható, ezt meg itt nem ismerem, de volt már hasonlóm és több tized grammot mászott jobbra-balra - ez egy 0.01g mérlegben elég fos
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Andraskiss6 #7247 üzenetére
Abból van iható, persze ha frisset találsz.
Ha már topik van - még ha kiscsoportos is - nem baj, ha jelezzük a minimális minőséget. Végül is "élvezeti cikk", vagy mi. -
RetepNyaraB
veterán
Gyakorlás. A tejkrém öntés nehezebb
Ha fosnak tűnik a tamper küldd vissza. Elvileg eléggé képtelenség eltörni; ha nem így érzed akkor rosszat ajánlgattam, sajnálom és vegyél drágábbat. A fa nyelű avx nekem nagyon stabil volt, csak akkor még pont fele ennyibe került 🤷
Illetve nem véletlenül tanítják, hogy az alkarod pont úgy álljon, ahogy a tamper nyele: függőlegesen. Három ujjad támaszkodik a tamper testén közben. Ha ez megvan, 10 nyomásból tuti látod merre szoktál félre tolni. Utána már csak ellenkezőleg kell törekedni :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#28054016 #7225 üzenetére
Semmiféle alapíze nincs a DM víznek - amit a Norda nem mondhat el magáról, de ez mindegyik hólé alapú alpesi vízre igaz. A linkelt HSM recept a 0.1g keserűvel teljesen extrém és nem is magában használja, tehát irreleváns. A keserű felel a víz keménységért a legegyszerűbb receptben. Ezt lehet minél lejjebb tartani, vagy akár erősen feltolni. Én az alacsonyra szavazok (0,8g) , de az alumínium bojler miatt. A szóda pedig segít a testben. Ez sötét dolgokhoz lehet magasabb (0,45g volt a legtöbb nálam, szerintem erősen érezhető volt a különbség, de nem vakteszteltem), világoshoz alacsonyabb. Jelenleg 0.3g van, biztos lehet lejjebb, de nekem már nem jön be. Presszóra. Filter más tészta.
-
RetepNyaraB
veterán
46-48mp nagyon hosszú lefolyás, hacsaknem valami világos afrikai fut. Nem véletlenül mondom a 25-30 belövését. Azért keserű és penészes, mert túloldott az ital. Mérleged van már? Anélkül sötétben tapogatás van. Fix bemenő mennyiség kell és törekvés a jó előkészítésre. Látom spriccel is rendesen; nem egyenletes az őrlemény ágy. Illetve valszeg túl finomra őrlöd és csatornásodik.
-
RetepNyaraB
veterán
Agyári műanyag nem jó semmire, még egyszer írom. Spórolós méret, eltorzul 100 kv után és felkunkorodik a talpa, egyenetlen fos. Vaterán meg fene tudja mit kapsz. Avx legolcsóbb verzió. Ha nem jön be visszaküldöd. A 3 tized mm majdnem biztosan nem számít semmit. Én az 58-as VST kosárhoz 58,6-os tampert használok.
Sajnos egy igazán jó tamper ennél jelentősen drágább. Pl. nincs lecsapva az éle, mint az olcsók esetében. De a műanyagnál bármi jobb.sz.zs.@ azt állította van neki, bár nem láttam saját szemmel.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #7196 üzenetére
Egyrészt gratula a cucchoz. Másrészt fényképet a pogácsáról! Méginkább videót!
Tampertől simulnia kell, nincs mese. Legfeljebb akkor nem, ha nagyon durvára őrlöd, vagy rettenetesen rögösít a darálód. De a műanyag pöckök nem jók semmire, az is biztos. Illetve még egy: ha eltaláltad az őrlést és az előkészítés is jó (nem rögös, nem ferde) akkor a tamper erőn max. pár másodperc múlik. Nem szignifikáns. Ha nagy a difi, akkor ott egyéb zűr is van  -
RetepNyaraB
veterán
Valami nem kényes babbal érdemes "tanulni", ami nem büntet, ha nem tökéletes. Arabicából valami brazil, esetleg indiai, vagy alacsony robuszta tartalmú, minőségi fajta presszó blend (nem bolti, ha jót akarsz és nem azért mert sznob pöcs vagyok, hanem mert nincs elég összehasonlítási alapod rá, hogy mikor csesztél el valamit és mikor volt esetleg döglött az anyag).
Cél legyen az 1:2 arány 25-30mp tartományban, hőfokot érdemes utoljára piszkálni, őrlő állítás az alap megoldás.Az előkészítés kritikus fontosságú, de ebbe sajna kilométert kell tolni, mint a tejhab készítésbe. Tehát az elmélet 3 sor, a gyakorlat meg egy év...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Polarstar #7137 üzenetére
Boldog kávét akkor!
A kv árával riogatás megy már pár éve. Igazából valami hosszabb elemzésben az jött ki, hogy a gyenge minőségű alapanyag drágul erősen, tehát közelít egymáshoz az értékes és a fos minőség ára. Az arabica szenved a nem létező klímaválság miatt, ez tény. A mocsári kóróval meg kísérleteznek ja. Ez kb. olyan nekem, mint a Laár András, meg a kőolajfinomító: megy az olaj szomorúan azon a hosszú vezetéken kérem fel-alá, finomodik, finomodik; de ami a végén, ott a csapon kijön, az még mindig nagyon rossz, kérem!
-
RetepNyaraB
veterán
Ez a fémház dolog ilyen ezüstmetál Skoda S100, nem? Tehát a belseje nem lesz jobb minőségű attól, hogy puccos kasztniba rakják. Tévedek?
@flash-
Tele a piac szeméttel az alsó árkategóriában. A Graefről legalább rengeteg stabil vélemény van, jó lesz presszóra, bizonyítottan. Sok helyen felbukkan használtan, az új ár feléért. Érdemes nézegetni. -
RetepNyaraB
veterán
Vagy igyad és kész; kicsit szénsavas lesz még. Vagy várj egy hetet vele, addig pihenjenek a zacsiban a spájzban. Kapucziner mindig nagyon friss cuccot küld, ezt bele kell kalkulálni a rendelésbe.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Beni2360 #7111 üzenetére
Az első nem, mert nem időmérős és legalább kezdetben az tök fontos. A második esetleg igen, de nem mértem ki mennyire pontos; gyanítom nem túlságosan. A kifolyó ital grammra okés lesz, de a bemenő, ahol azért nem baj, ha két tizednél nincs nagyobb difi a valósághoz képest - na ebben nem vagyok biztos. Egy Acaia tizedesnek elhiszem amit mutat. De annyiért legyen is igaz
-
RetepNyaraB
veterán
tizedes, időmérős, kékfogas mérleg
Utóbbi vízálló is. Az első nagyon nem az.
Én az elsővel mérem a babot, másodikkal készítem az ihatatlan löttyöt. :) -
RetepNyaraB
veterán
Nekem egy év alatt elmentek benne otthonról és össze-vissza mutogatott. Dobtam 'csába. Plusz gép alá nem raknám, mert nem vízálló, ha jól rémlik. Itthonról a merlegaruhazból 5k alatt megvan ennek a jobb verziója, nem is ilyen pici. De az se vízálló. Avx-en meg kell venni a legolcsóbb tizedes pontosságút, ami már bírja. Sztem az is 10 alatt van, rá kell keresni.
MaciG@ az automata mindennél kényelmesebb (kivéve a kapszula). Itt véget is érnek az előnyei és\vagy olyan ársávba kerülsz, amit garantáltan nem szeretnél hallani.
-
RetepNyaraB
veterán
Nyitott szűrő geek vacakolás, meg szép, viszont nem tudsz egyszerre két csészébe csapolni, ha ez fontos. Avx-en próbáld megnézni, ők szinte minden ilyen kínai alkatrészt árulnak.
Zacctartó és barátai szintén ott a legolcsóbb. A gumilap sztem marhaság, nekem kis feketésbarna Jysk kéztörlő van 4 db minden kv-s célra. A tömörítéshez is, alátétnek. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
tamas.nick #7087 üzenetére
Nem tömődött el a felsőszűrő? Azt minden gépen le lehet csavarozni. Nézz alá.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- Formula-1
- Vicces képek
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Apple MacBook
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Elektromos autók - motorok
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows XP
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (3)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Update 08.07. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest