- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
bagaba1 #8011 üzenetére
Szimplára szimpla kosár kell. Illetve a 12\14-es jó lehet, nem ismerem.
A "duplába töltünk keveset" megoldás nem hoz jó eredményt.
Az avx-től meg kv-t végképp nem tudok ajánlani. Évekkel ezelőtt bojkottáltam a minőségi szórás miatt, meg egyszerűen van jobb hasonló árban. -
válasz
bagaba1 #8000 üzenetére
Az a kv egy szar. Bocs. 70% robuszta. Egyrészt nem csoda, hogy keserű, másrészt napi háromtól feldobod a pacskert, de előbb refluxod és gyomorfekélyed is lesz esetleg.
Ha többet kávéznál és ízélményekre vágysz, felejtsd el a robusztás blendeket. Kivéve, ha 15%-nál nem több benne a robi. Ekkor még lesz sűrű krémje, meg teste (bármit is értsünk ezalatt), de a kesernye már távolodik és nem cseszi szét a gyomrod.
Két alap kv-t szoktunk javallani: Az Alza cafét és a Goriziana Grand Crut
Ezek ár/értékben rendben vannak, mégsem nem húsz rugó/kiló, 100% arabica, egyszerűbb gép sem fekszik meg az elkészítéstől, klasszik ízvilág. Ráadásul többnyire frisset kapsz. A Gorizianából biztos, Alzánál vannak néha kilengések. Persze ha lehet nem kilós kiszerelésben, csak amennyiben normálisan tudod tárolni, vagy van kedved pepecselni a szétporciózással. -
válasz
Safi1988 #7998 üzenetére
Rugós tamperrel 99%-ban nem rontod el a tömörítést (ettől még az eloszlatás lehet kuka!). Cserébe persze meg sem tanulod. Szerintem minden használható fajtát lehet valamilyen módon állítani. Ajánlom a normcore-t. Magasítóval pedig nem tömörítünk (kivéve ha tampersegéd\tölcsér, bizonyos egyszemélyes kosarakhoz.). Az csak eloszlatásig van fent, aztán lekapod, jöhet a tamper.
-
-
válasz
Daneeka #7982 üzenetére
Automata, vagy karos? Mondjuk automata nagyon olcso nem tud lenni, cserebe a draga is vacak - csak a nagyon draga jatszik. Karosbol legjobb ar/ertek egy lidlis vagy aldis akcios. Mindketto nyomifoki alapbol.
Ha ezek epp nem vannak, akkor Saeco Poemia pl.
Igazabol egy hulladek Szarvasin (legolcsobb) is lehet jot fozni, a minosegi alapanyag a lenyeg. Bolti teglanak meg hottmindegy a gep, a masfel millios felprofi karossal is rossz lesz. -
-
-
-
-
-
válasz
bagaba1 #7947 üzenetére
Kosárgeometria függő is (nagyon). Ha most ennyire gyorsan folyik át, én nem aggódnék. De szerintem ha a gyári "dupla" kosárba 10g fér, akkor vagy nagyon durva az őrleményed, vagy valami nagyon robusztás blendet használsz, amiből eleve kevés fér a kosárba.
A műanyag tampert pedig hamar cseréld le, párezer ft egy alap tamper mongyuk avx-en, vagy használtban pláne. Mindig árul valaki itt-ott. -
Ha elégedett vagy a jelenlegi helyzettel, ne csinálj semmit!!
Ha már beindult a vezérhangya, akkor elvesztél.
A nyomifoki szűrő egyszerűsíti az italkészítést; megbocsátó az őrlésre, előkészítésre és a főzésre is. Használható bolt őrölt i zarándokszarokkal is. Cserébe a kávéban rejlő érdekes aromák nem fognak vele érvényesülni (ha olyan kv-t használsz persze, amiben lenne minek érvényesülnie). A seggetlen kar mindennek az ellenkezője: nem megbocsátó, megbosszulja az ügyetlenkedést spricceléssel és rusnya lefolyással. Cserébe egyrészt látod mit rontottál el, másrészt ha sikerül idővel, akkor jobb ízek jönnek vele. Ugyanez igaz egy jobb szűrőkosárra is, de egyrészt kis alapgépen nem biztos, hogy kiérezni, másrészt egy darabig úgysem tudja az ember mit is kéne kiérezni. Tehát a drágább kosarakat én hanyagolnám először. Egy naked kar a saját dupla kosarával nem durva befektetés és új távlatokat (meg bosszúságot kezdetben) nyithat. Ja, persze duplát érdemes főzni; többnyire finomabb és egyszerűbb nem elrontani. -
-
-
-
válasz
RetepNyaraB #7923 üzenetére
A duplát egyszerűbb jól elkészíteni és általában gazdagabb az íze. Ettől még nem kötelező, de újhullám vonalon általános.
Mivel a TB ipari méret, valószínű könnyen kapni hozzá feneketlen kart, bármilyen szűrőt akár és persze bármekkora kosár belefér. Kérdés maga a gép mennyire kezel jól egy nagy kosarat (hőstabilitás). A Dedica a maga pici szerkezetével sztem nem szeretne ilyen 20g pluszos kosarakat, bár seggetlen kar ahhoz is van.
-
-
-
válasz
kmarci25 #7906 üzenetére
Kingrinderről kevés még a visszajelzés, 1z pedig kezd bedrágulni rendesen. De 2 éve még ők is "gyanús csíkszeműek" voltak és a kingrinder meg kialakításban nem tűnik gáznak egyáltalán. Én simán bevállalnám, ha most kéne őrlő.
De kézit már szigorúan csak másodlagosnak. Egy év elég volt nekem a tekergetésből. Amúgy a jx-prot próbáltam fúróval; kicsavarta a kezemből simán. Kis nyomatékon meg világos pörkkel el se indul. Béna a fúrom, vagy rögzíteni kéne hozzá, de annyit én nem rakok bele.goom@ ez egy fos zacskó sajnos, mert nem szelepes, ahol távozhatna a felesleges CO2. Picit meglazíthatod rajta a klipszet esetleg, ha felpuffadna. Ha nem puffad akkor mindegy. Nehogy kinyisd.
Robusztás keverék 8 nap után már okés lehet - ha szénsavas bukéja van a kész italnak, vagy picit buborékos a széle, akkor még dolgozik. Ettől nem lesz rossz, csak nem optimális.
Gond később lesz a nyitogatás miatt. Nem tudom milyen tempóban fogy el, nálam olyan 3 hét lenne. Én szétraknám felbontás után kisebb befőttes üvegekbe, rá a fedelet, be a szekrénybe, sötétbe. Legjobb volna a simitózáras, szelepes kv zacsi, majd legközelebb. -
válasz
pető bá' #7898 üzenetére
Nem néztem meg, az a helyzet. Csináltak nekem egy italt vele és rendben volt, meglepően rendben. Pedig a srác otthon leőrölt 10 dekát és azzal ment 3 napos turnéra, én a másodikon kaptam tőle egy dózist 🤷
A pocipresso nagyon jól néz ki a seggetlen szűrővel, az biztos. Nyilvánvalóan ezek másodkészülékek, útra, stb. Ha van rá pénzed kidobni, meg mondjuk van már kézihajtány, nem kell őrlőre is költeni rögvest. Így meg nem ér csúnya meglepetés a hotelben, sem máshol. Annyira meg nem drága manapság, mikor minden jobb pörkölő 20k\kg áron vesztegeti a tetves portékáját (és lesz ez még drágább) 😒Egyébként Hoffmann se panaszkodott nagyon; a nano egy kezdőbarát presszó megoldás és közben egyáltalán nem rossz. Istenem, hát durvábbra kell őrölni 🤷
Mondtam feljebb, hogy az aeropresszel nem lehet árversenyre kelni és kurvajó italt tud készíteni, valahol egy kotyesz és egy filter között félúton.
-
válasz
kmarci25 #7892 üzenetére
Egy barátomnak nanopressoját volt már szerencsém próbálni (ez ugye az olcsóbb). Teljesen rendben volt és abszolúte valódi presszó jött belőle.
De az aeropress árával semmi nem tud versenyezni és nagyon finomat lehet belőle húzni - noha nem presszó. Pl. világos, gyümölcsös vonalon is, igazán meglepő módon. Fene gondolná. -
válasz
kmarci25 #7883 üzenetére
Egyrészt hőstabilitás (lövés végére ne essen 10 fokot a kifolyó hőmérséklete), lassú és egyenletes átfolyás, vízterítés, másrészt magasabb kezdő hőfok, mint amit a kis gépek tudnak. Hab a tortán az opcionális előáztatás és alacsony nyomás, bár a kávézókban ilyennel jellemzően nem szaroznak - viszont egy 5-10 milla értékű, rendes ipari gép alapképességei is más szinten mozognak :) mint a legtöbb embernek elérhető otthoni cájg.
Én pár éve még Batthyány szakállas kretén hipsztereknek bélyegeztem az új hullámot, ezért nem győzök eleget exkuzálódni azóta sem
csak kellett pár jó tapasztalat és beütött a cucc. Ettől még csípem a klasszik olasz\spanyol vonalat is - ugyanolyan nehéz jót találni belőlük - csak otthonra már inkább a számomra érdekesebb, világosabb (és non robuszta) cuccokat keresem. Azt is tudom, hogy mivel lesz borítékolható problémám ( pl. Kenya, Ruanda), ezeket inkább hagyom. De egy etióp már sokkal megbocsátóbb, több a sikerélmény.Ui.: Rendes specialty kvzóban lesz kétféle bab; egy klasszik meg egy más. Klasszik az legtöbbször brazil, de abból se mindegy milyen és hogyan csinálják. Jó helyen ízélmény lesz belőle, nem összefanyarodott száj.
Kezdd a klasszikkal.
Később esetleg jöhet világosból egy cortado, amit a tej lágyít, de közben érezni, hogy ez más stílus. Ha ihatónak találod, eccercsak meg lehet próbálni magában. Nyilván rá kell érezni, mi ebben a jó. Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Nade a világért nem spammelek senkit, csak mindig elmondom ugyanazt -
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Bejönne az a világos, trust me. A kis Sage nem megfelelő ezek elkészítéséhez és egyébként a kvzók jelentős része sem, mármint nem értenek hozzá és citromlevet kapsz "specialty" álnéven. Ha tényleg jó helyre mész, nem a savakra fogsz panaszkodni (persze értelemszerűen nem egy kenyai savbombával érdemes kezdeni az ismerkedést)
-
válasz
goodboy007 #7878 üzenetére
Egy kotyogóssal sokkal jobb italt készíthetsz, mint ezekkel a szutykokkal. Ugyanaz a működési elv, mint a Szarvasi. Nem tudom mitől lenne lényegesen jobb, bár nem ismerem konkrétan.
Jellemzően idősebb szülők nem túl motiváltak kv készítés téren, egyszerűen nem úgy szocializálódtak egész életükben. Ha mégis, akkor meg ne büntesd őket ilyen vackokkal. Első pont esetén kapszula (de sajnos nem a diszkont teveszarok, hanem minimum Nestlé) és levan a gond.
-
-
-
-
válasz
vodrosjozsi #7833 üzenetére
Na. Akkor a gyáriból ki lehet szedni a szelepet sérülés nélkül. Valami dedica tulaj majd segít remélem.
-
válasz
vodrosjozsi #7831 üzenetére
Most nincs meg hirtelen: a dedicában nem a kar aljában van beépítve a nyomifoki szelep? Tehát ha nem a gyári kosár egylyukú alul, akkor a karból ki kell operálni a szelepet és rögvest nem dobja le többet.
De hangsúlyozom nem emlékszem sajnos az alkalmazott megoldásra. -
válasz
vodrosjozsi #7827 üzenetére
Jobb, különben nem árulnák beépítve presszó gépbe. De csodára ne számíts; egy jobb házi őrlő saccra annyiba kerül, mint a komplett gép amit venni tervezel.
Szerk: ha ledobja a kart, akkor vagy a kar rossz, vagy a fejtömítés, vagy nem kompatibilis a kosár (pl magas a pereme).
Ha a kar ugyanaz, akkor a kosár a legvalószínűbb probléma. -
válasz
vodrosjozsi #7825 üzenetére
Ha fos (és drága) sztárbáksszal eteted és nyomifoki szűrővel, akkor szerintem pénzkidobás az egész. Az őrölt kv vásárlása pedig eredendő bűn. Uff.
-
válasz
vodrosjozsi #7823 üzenetére
Persze. Ha jó állapotú a Gastroback.
Abban is cserélni kell lehetőleg a nyomifoki szűrőket valami normálisra, ha eddig nem történt meg és rendes babbal etetni. -
Fúj. Na ezt nem tudtam, csak pont múltkor láttam a sparban és megnéztem, de nem vettem.
Nb.: az aldis 1,5-ös milfina esl tökéletesen alkalmas tejkrémre. Mint tej biztosan van sok finomabb nála, de én nem iszom tejet évek óta, csak kv-hoz. Nem támogatom az ipari tehenészetet és marhatartást (véleményem nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját :) ).
-
Gőzölés szempontjából a fehérje tartalom a mérvadó és nem a zsír. A garabonciásban asszem 3,7g van \100ml és az messze veri a konzumer piacot. Magas még a kifli.hu szlovák teje. Átlagos a 3-3.2g körüli. Alatta ciki.
Ja bocs ezt nem koxxnak szántam direkte, csak így sikerült.
-
A tömítés csak akkor lesz kávés, ha túltöltöd. Bab függő, de olyan 14-15g körül kell egy 3 személyesbe. Ez tömörítés nélkül is a szegély alatt kell maradjon. Egyébként ujjal, vagy lapos késsel szintbe húzni teljesen oké, az még nem tömörítés. Lényeg, hogy ne dudorodjon ki a kv. Akkor nem is megy rá a szilikonra. Az aluszűrő felháborító, akkor már ezen is spórolnak a tetvek
-
-
-
-
válasz
Polarstar #7777 üzenetére
Hoffmann nagyon részletesen körbemérte és kóstolta a témát. Konklúzió szerint brikka hideg, moka meleg vízzel. Dixi.
Ja persze brikka se presszót főz, de egy közelítő alternatívát. Aki kotyogós presszót akar, az mélyen a zsebébe nyúl az utóbbi évtized szerintem legjelentősebb kávés innovációjáért és vesz egy 9B baristát.
kchris78@ hosszú történet. Így lesz garantáltan finom és égés mentes.
Sőt, egészen elvetemült módon olyat is lehet (ha igazán jó, világos pörkölésű finomságot készítenél), hogy forró vízzel nagyon óvatosan körbeöntöd a kosárban lévő őrleményt, vársz 20mp-t, hasonlóan a filter első "blooming" felöntéséhez (jó nagy mocskot fog csinálni szinte mindig) és utána tekered rá a tetejét (aljában a forró vízzel) és készíted el 🧑🍳 -
válasz
kchris78 #7771 üzenetére
Ha kitapasztalod, egész jó. Max 3 személyesig érdemes venni; nagyobb már ilyen ipari menza kávét eredményez, oda teljesen mindegy milyet veszel és azért van olcsóbb.
Ízre ha eltekintünk attól a keserű idegméregtől, amit nagyszüleink kotyvasztottak ilyenekben piros zacskós karavánból és valamiért kipusztíthatatlan a köztudatból, mármint, hogy ez "a" kv, akkor egy érdekes átmenet az aeropress és a filter között. Tehát NEM presszó és nem is alkalmas ilyesmire. Arra ott a Brikka. Viszont nagyon ízgazdag dolgokat tud előállítani, pl. világos, gyümölcsös babok nagyon jól tudnak állni neki. De munkás, "ki kell találni". Nem adja magától.
-
-
válasz
kmarci25 #7749 üzenetére
38mm késsel? Legalábbis nagyon furcsa. Az, hogy egyébként igen pofátlan kínai koppintás a termékek jelentős része, nem növeli tovább a bizalmat (Stagg kancsó, acaia mérleg). Arról szerényen hallgatnak, presszóra is jó-e. Megnézném egy kőkemény etióp 18 grammal mit kezd a kis színes mozsara. 5 perc őrlés
-
Használt Graef elég rendszeresen van: Fészbúkk Marketplész, hardverapró, fész kvx market, home barista eszközök adásvétele. 20-25k Ft körül. Egy tamper azért nem ártana a gyári helyett, meg ha lesz pénz egy normális kosár a nyomásfokozós helyébe. Többi úri huncutság; majd vagy rákapsz, vagy nem
Víz az kérdés, igen. Az Oscar meglágyítja, de az ócska csapvíz ócska csapvíz marad. Leglcsóbb következő megoldás a magadnak vízpancsolás DM desztvíz segítségével. Nem akkora szívás, mint amilyennek tűnik. De ahhoz sajnos már elengedhetetlen egy százados ÉS egy tizedes mérleg (kb 4k, illetve 8-10k Ft) -
-
válasz
tobias40 #7711 üzenetére
Nem, de ez az ipari gyártókat sose zavarta. 2 év múlva lesz belőle molyos múmia, virágok is kiköpik. Magára valamit adó pörkölő nem mond 4 hónapnál hosszabb szavatosságot lezárt, eredeti csomagolásban, de valszeg hozzáteszi, hogy két hónapnál inkább ne tartsd tovább és felbontás után mihamarabb használd fel, közben szakszerűen tárold (gumival betekerve és lekúrva a pultra nem szakszerű).
Előbb írtam (nem csak én), hogy fagyasztás után két nap az élet. Extra gyorsan fog megdögleni a babod. Elillannak az aromák, szétoxidálódik és szevasz. Inkább a zacsi a hűvös, sötétben. Nem kell levákumozni, sőt, tilos.
-
válasz
tobias40 #7706 üzenetére
Ha van szelepes, visszazárható kv zacsi esetleg, akkor abban. Ha nincs, simítózáras fagyasztózacskóban, 10-20 dekánként. Illetve lehetőleg legyen tele a zacsi. Pl. ikea, de esetleg Müller, vagy DM. Rossmannban nincs. Vagy befőttes. És rakd sötét, hűvös helyre.
5 kiló kv nekem ~4 hónap, kb. 80g naponta. 4 hónap alatt pedig a minőségi cucc is kezd elszomorodni. A boltinak nagyjából mindegy, de minél távolabb legyen a ráírt (kamu) lejárattól. A fagyasztás csak adagonként, vagy 2 nap alatt elfogyó mennyiség esetében működik. Tehát fagyaszthatod, de akkor max. 100g egységekben. Kisebb befőttes üveg pl. Automata olyan 7g-ból főz egy szimplát.
Ne végy annyi kv-t egyszerre 🤷 -
válasz
Polarstar #7684 üzenetére
Na azért ők is szerényen hallgatnak az eredetről. Az, hogy befestik egész Afrikát, még nem túl sok infó. A Kimbo már feltünteti (legalább a drágább termékein) a származást, de az nem is 6k Ft, hanem 10k és akkor már egészen biztosan nem ezt veszem, hanem kispörkölőtől ugyanennyiért.
-
-
Őrlés előtt erősen ajánlott a babok enyhe vizezése, így kevésbé töltődik fel sztatikusan->kevésbé ragaszkodik az őrlő belsejéhez. Pl. gyógyszertárban veszel kis spricnis üvegcsét. Nagyjából 2-3 tized gramm víz kell rá, több nem (másfél fújás a spricnivel). Vagy vizes kézzel egyszer megfogdosod a babot.
Tizedes mérleged van? Anélkül fogalmad sincs mennyi őrleményt tart vissza a daráló.
Ja és durva erőszakot kell alkalmazni, igen.
Vagy megvárod míg telemegy porral minden lehetséges helyen és akkor már kevésbé lesz feltűnő, de ebben az esetben havonta illik ecsettel alaposan kipucolni. -
-
pedig ezt a "használtat nem szeretnék" vonalat el lehetne engedni, kv fronton mindenképp. Ez nem egy lelakott 525TDS BMW, frissen a mosóból. S nem baszogatlak, hanem hozzáállást érdemes váltani. Kinézel valamit, megkérded a véleményt, mondunk valamit és igen ritka, hogy valami komoly baj van, amit nem vallott be az eladó. Pont őrlőnél ha be van járatva (értsd 20 kiló kv átment rajta; ez kb. két év mezei user használatban) az drágító tényező
mármint ha értesz hozzá...
De a lényegi kérdésedhez válaszd a Graefet. Szinte biztosan utálni fogod, de legalább tudja amit állít. Darál presszót. Ja, a dizájn kérdést pedig ebben a hobbiban milliókban mérik. Alatta annyira sokadlagos kérdés, hogy csak na. Magaddal tolsz ki, ha számításba veszed. Csatlakozva az előttem íróhoz; egy használt Mazzer otthon elsőre (és még néhányadikra) elég rémítő, de közben örök élet+ingyen sör és semmi a kanyarban sincs ár-érték arányban.
Aztán egy idő után rájössz a régi olasz ipari dizájn szépségére és kikacagod a csilivili műanyag fosokat.
Na. Ez csak kijött, nem kezdek vitába, ne félj -
-
-
-
-
-
-
válasz
Tappancs2001 #7529 üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő
ez attól is függ milyen babbal fogod etetni, milyen ízvilágot vársz el. A kotyogó számomra valahol (talán) egy erősebb aeropressre hajaz leginkább, tehát NEM presszót készít neked. Nagyinak a karaván téglából hegesztett sűrű mérge nem követendő út.
Szóval én simán filtervizet (vagy a világos pörköléshez valót) tennék bele inkább, mint presszósat. Aztán próbálnám az elkészítésnél ezt figyelembe venni (nem tömöm túl, nem égetem meg, szelep aljáig rakom a vizet, nem fölé-alá egy centivel, előmelegítem az egész szajrét vizestül, a minél rövidebb felforralás érdekében).De rögvest elmondom a minőségi és frissen őrölt bab előkövetelmény. Ha ez nincs meg, a vízzel bohóckodás sem segít
-
-
válasz
Tappancs2001 #7522 üzenetére
Gazdaságilag akkor jössz ki legjobban, ha veszel desztvizet a dm-ben, Müllerben, ald iban. _Ne_ ioncserélt legyen inkább. A többség dm-et preferálja. Gyógyszertárban veszel hozzá keserű só+szódabikarbónát. Kell még egy drogmérleg, nekem ez teljesen bevált.
Kiveszel fél litert a nagy palackból, felmelegíted (ne forrjon) és feloldod benne a sókat. Ha lehűlt, mehet vissza a nagy palackba, összerázod, kész.
Adagolásra rengeteg recept van, kotyeszre pl 0.8g keserű+0.3g szóda kezdésnek az 5L vízhez.Másik, molyolàs free, de jóval drágább megoldás vagy az előre elkészített kv vizek (fecoter), vagy alpesi ásványvizek (evian, volvic). A régebben elérhető, jó árú Norda már rég nincs. Nestlé Vera más forràsból jön, azóta nem az igazi. Ha bolti vízzel próbàlkozol, a tds (teljes oldott szárazanyag tartalom) ne legyen 150-160 felett. Rajta van a palackon. Nem nagyon kapni ilyet.
Harmadik lehetőség egy víztisztító beépítése a csap alá. Bestprotect, RO water.
-
válasz
Mr.Csizmás #7511 üzenetére
Hmmm...
Egész érdekes. Persze termoblokkos sajna, de pides (?) és van volumetrikus szabályzója, ami nagyon nem jellemző ilyen árkategóriában. -
-
-
-
-
-
válasz
kchris78 #7465 üzenetére
kicsit jobb minél?
Van automatás topik, keress rá, ha relevánsabb infókat szeretnél.
Magam részéről túl sok fosabbnál-fosabb és jó drága automatával ( pl. egy hete ennek a kisebb tesójával, a pronto cappuccinoval, rettenetes egy szutyok) volt dolgom ahhoz, hogy kijelentsem nem szeretnék ilyet saját részemre. Ez nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy van jó automata, de én még oylannal nem találkoztam, ami megközelítőleg is megérte volna a pénzét.
Esetleg az eredeti Saeco xsmall plus (nem az, amit elb@szott a Philips később), de művészet jó állapotban beszerezni.Szóval ha van ennyi pénzed gépre, én csavarnék egyet a dolgon. Mi lenne a helyzet egy La Piccola ESE POD géppel? A minőségi párnák persze hasonóan rabló árúak, mint a kapszula - de nem környezetszennyez, finom, egygombos és az automaták zokogva szaladnak haza a gazdihoz, ha meglátják.
-
-
-
Biztos van az automatának saját vízlágyító betétje. Vagy olyat raksz bele, vagy valami méregdrága, alacsony ásványianyag tartalmú palackos víz (evian, volvic, vagy bármi amelyen a feltüntetett teljes oldott ásványianyag tartalom 150mg\L alatt van - nem nagyon találni ilyet itthon), vagy kutyulsz magadnak dm desztvízből, keserűsóból és szódabikarbónából. Legutolsót javaslom. :)
A bab bontásnál sok függ attól, milyen babról van szó. Valami sötét, presszó blend jó lesz már simán. Világos afrikai még akár várhat egy hetet.
-
-
válasz
Mr.Csizmás #7426 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy ittam már kávézóban. Semmi nem maradt meg. Igaz, az se, mint a segafredo esetében, hogy na ezt b+ sohatöbbé
-
-
-
-
-
-
válasz
Mr.Csizmás #7371 üzenetére
Jaa hát alapból nem szabad random mekiben\pékségben kvzni. Pláne német nyelvterületen! Ott vagy csak olyan olasz, akin látszik, vagy szpesölti.
Ez ilyen sznob b@ziságnak tűnik, de valójában az ember csupán egy hónap minőségi kvzás után hajlamos rájönni, micsoda szarokat ivott addig elégedetten. Többszörösen igazolt tapasztalat 🤦
-
válasz
Mr.Csizmás #7367 üzenetére
Reggel hétkor, mikor betántorogsz a hajnali gépről, a rosszkedvű nyanya elédkúrja Fiumicinón műanyag pohárban a szimplát és fennakad a szemed. Ez az élmény többször megvolt.
De szpesöltit nem arrafelé keresgélnék, az is igaz.
-
válasz
Digitalpimp #7351 üzenetére
Az olcsó kosarak lyukszáma és azok minősége döntő. Vannak mikroszkópos felvételek (most nem tudok linkelni, keresni kell) és az mindent elmond.
Más kérdés mit érez ebből az ember a csészében.
Inkább azt mondom egy minőségi kosár megadja a lehetőséget, hogy konstansan jó kv-t készíts vele. Egy vacakkal pedig vagy sikerül vagy nem, nehéz reprodukálni és igen, a kioldódás is más lesz. Ez a legnehezebben elkapható része.
Az IMS még mindig csak egy középkategóriás kosár gyártó, de már stabilan tudja amit tud. -
válasz
sherlock82 #7344 üzenetére
Azzal a géppel csak baj van. Szabadulj meg tőle.
-
-
válasz
Andraskiss6 #7325 üzenetére
Egyáltalán nem. Aki itt komolyan tolja (és a törzsgárda ilyen) azt kifejezetten zavarja a sok hülyeség, amit ő utoljára 15-20 éve érzett fontosnak. Ezért van az amatőr totyik. Ahol viszont a tagok jelentős részét EGYÁLTALÁN Nem érdekli a Gaggiába szerelt roto pumpa, vagy a 400 dodós Wéber portafilter. Mert alkalmasint azt sem tudja mi a roto, vagy a portafilter. S ez nem baj.
Még nekem is van, ami uncsi már itt (pl. a kéthetente előkerülő víz téma)
-
válasz
Mr.Csizmás #7318 üzenetére
De ha acél, akkor meg mágnesezhető, oder?
-
válasz
Stylewars_kp #7311 üzenetére
Na az roppant érdekes. Tehát már nálad van? Mert akkor elég egyszerűen eldönthető; bekapcsolod a lapot és ráteszed
Ha tyúb tesztre hagyatkozol, ott is lukra lehet futni; a bialettinek is van egyazon típusból indukcijós, meg alu verzió (moka). De azok máshogy is néznek ki.
-
válasz
Stylewars_kp #7304 üzenetére
Mivel a gyári dobozon is látszik, hogyaszongya: "per induzione" ezért jó lesz. A webshopok katasztrófálisan nem értenek semmihez. Más kép, más leírás, rossz esetben harmadik cikkszám, hogy semmi ne stimmeljen.
-
válasz
Viiktor1989 #7293 üzenetére
Ez teljesen kv függő. Mármint van, ami elviseli, van aminek jól áll, meg van, ami rossz lesz a hosszú extrakciótól. Alapvetően minden babnak van joker értéke, ahol legjobban teljesít. A presszó standard viszont 1:2. Egy filter pörinél is. Kávézóban így kapod. Akkor is, ha otthon elmormolod fölötte a varázsigét, meg áztatgatod, meg ilyen-olyan nyomáson készíted 1:4 arányban 2 perces lefolyással. Simán lehet, hogy jobb lesz az otthoni, mint bárhol. Ettől még a standard az 1:2, 27-30mp alatt.
Azért, mert ez a legbiztosabban működő recept.Az egésszel azt akarom mondani, hogy nem lehet előre megmondani jól jársz-e a lungo aránnyal. Ha tudjuk a pontos babot, akkor inkább, de akkor se feltétlenül. Próbáld ki, aztán szűrd le a tapasztalatot. :)
-
Mindkét linken az összes kép és hivatkozás szerint századgrammos, nem értem mi a gond. Viszont nagyon kicsi. Én a merlegaruhaz.hu-ról venném a labormérleget, talán még picit olcsóbb is, de kétszer ekkora a felület. Linkeltem már itt valahol feljebb, keress rá. Illetve az enyém viszonylag pontosnak mondható, ezt meg itt nem ismerem, de volt már hasonlóm és több tized grammot mászott jobbra-balra - ez egy 0.01g mérlegben elég fos
-
-
-
válasz
Andraskiss6 #7247 üzenetére
Abból van iható, persze ha frisset találsz.
Ha már topik van - még ha kiscsoportos is - nem baj, ha jelezzük a minimális minőséget. Végül is "élvezeti cikk", vagy mi. -
Gyakorlás. A tejkrém öntés nehezebb
Ha fosnak tűnik a tamper küldd vissza. Elvileg eléggé képtelenség eltörni; ha nem így érzed akkor rosszat ajánlgattam, sajnálom és vegyél drágábbat. A fa nyelű avx nekem nagyon stabil volt, csak akkor még pont fele ennyibe került 🤷
Illetve nem véletlenül tanítják, hogy az alkarod pont úgy álljon, ahogy a tamper nyele: függőlegesen. Három ujjad támaszkodik a tamper testén közben. Ha ez megvan, 10 nyomásból tuti látod merre szoktál félre tolni. Utána már csak ellenkezőleg kell törekedni :)
-
válasz
#28054016 #7225 üzenetére
Semmiféle alapíze nincs a DM víznek - amit a Norda nem mondhat el magáról, de ez mindegyik hólé alapú alpesi vízre igaz. A linkelt HSM recept a 0.1g keserűvel teljesen extrém és nem is magában használja, tehát irreleváns. A keserű felel a víz keménységért a legegyszerűbb receptben. Ezt lehet minél lejjebb tartani, vagy akár erősen feltolni. Én az alacsonyra szavazok (0,8g) , de az alumínium bojler miatt. A szóda pedig segít a testben. Ez sötét dolgokhoz lehet magasabb (0,45g volt a legtöbb nálam, szerintem erősen érezhető volt a különbség, de nem vakteszteltem), világoshoz alacsonyabb. Jelenleg 0.3g van, biztos lehet lejjebb, de nekem már nem jön be. Presszóra. Filter más tészta.
-
46-48mp nagyon hosszú lefolyás, hacsaknem valami világos afrikai fut. Nem véletlenül mondom a 25-30 belövését. Azért keserű és penészes, mert túloldott az ital. Mérleged van már? Anélkül sötétben tapogatás van. Fix bemenő mennyiség kell és törekvés a jó előkészítésre. Látom spriccel is rendesen; nem egyenletes az őrlemény ágy. Illetve valszeg túl finomra őrlöd és csatornásodik.
-
Agyári műanyag nem jó semmire, még egyszer írom. Spórolós méret, eltorzul 100 kv után és felkunkorodik a talpa, egyenetlen fos. Vaterán meg fene tudja mit kapsz. Avx legolcsóbb verzió. Ha nem jön be visszaküldöd. A 3 tized mm majdnem biztosan nem számít semmit. Én az 58-as VST kosárhoz 58,6-os tampert használok.
Sajnos egy igazán jó tamper ennél jelentősen drágább. Pl. nincs lecsapva az éle, mint az olcsók esetében. De a műanyagnál bármi jobb.sz.zs.@ azt állította van neki, bár nem láttam saját szemmel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Linux kezdőknek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Videós, mozgóképes topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PlayStation 3
- iPhone topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest