- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sok mindenben fejlődött a friss Nord CE4 Lite
- Google Pixel topik
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Android szakmai topik
Hirdetés
-
Folytatódik a híres sorozat, érkezik a Farming Simulator 25
gp Idén ősszel visszatérhetünk a virtuális gazdálkodáshoz, novemberben debütál a legújabb epizód.
-
A KINGPIN kártyák visszatérnek a PNY égisze alatt
ph Ez sajnos azt jelenti, hogy ezzel a fémjelzéssel már alaplapok sem jönnek majd az EVGA-tól, de a high-end GPU-k elkötelezett hívei dörzsölhetik a tenyerüket.
-
Az okosórák meghódítására készül a Galaxy AI
ma Azért az amazonos listázásnak vannak furcsaságai.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
szeretnék egy kis összefoglalót írni az állapotomról
először is köszönöm a korábbi tanácsokat és útmutatást, mostanra teljesen biztos vagyok benne, hogy ez volt a legjobb módja - egy jó őrlő, minőségi friss kávé, és a már meglévő belépő presszó főző egy naked filterrel-karral-tamperrel.
Graef CM81
DeLonghi EC 153.B
Alis filter-kar-tamper szettÚton van még egy tized gramm pontos mérleg Kínából, egyelőre egy gramm pontossal mérek; tapasztalataim szerint a filter és a főző a 15-17g tartományban használható.
Ami szerintem a legfontosabb, hogy kialakult az ízlésem. Mármint nem feltétlen olyan értelemben, hogy tudom mit szeretek, hanem érzek ízeket a kávéban .
Mostanra jutottam el odáig, hogy 10/9 iható-élvezhető a végeredmény, és már a kávé frissességét is észreveszem az ízen. Arra kellett rájönnöm, hogy hiába veszek 250g-os kiszerelést, szellőztetnem kell legalább 7 napig (Velencei gondolások), mivel a pörkölés után kb 3-4 napon belül már nálam van. Így hiába tanácsoltátok a fagyasztást, nem tudom mikor kellene lefagyasztani.. szellőztetés után? vagy ahogy érkezik? akkor nem a túl friss állapotban tartósítom, és a fagyasztott adag sosem lesz igazán jó? Most 3x 250g jött, és az utolsót bontottam ma, nem fagyasztottam semmit. Az első zacsit 7 napig szellőztettem, 1-2 naponta belekóstoltam, de kb 10 nap után volt jó. A többinél max 1-2 napig vártam, de ott nem éreztem elsőre sem, hogy túl friss.
Amikkel eddig próbálkoztam (mindegyik a kapuczinertől a csibót kivéve ):
- etióp sidamo
- Velencei gondolások
- Espresso Italiano
- Palermo aranya
- Tchibo Milano Style (szemes, 1kg - 1 hónapos csomagolás - frissen egész jókat lehet belőle készíteni)Ezek közül ami legközelebb volt ahhoz, amit korábban kávéként fogyasztottam ( ) az az Espresso italino, de a gondolás is nagyon közel van hozzá. A Sidamo-val rengeteget küzdöttem, hogy iható legyen, és néhányszor sikerült, de nem elég konstans a gép ahhoz, hogy reprodukálható legyen - ha jól olvastam akkor a hőmérsékletre érzékeny, az meg elég képlékeny egy ilyen kis gép esetén. A másik probléma, hogy az nagyon távol állt az ízvilágomtól ez a gyümölcsös vonal, nehéz volt megtalálni a benne rejlő ízeket.
A másik kaland, hogy hűsvétra hazavittem a szettet szüleimhez, és egy másik főzővel is próbálkoztam - kb ugyanaz a(z ár)kategória, mint ami nekem van DeLonghi, egy Electrolux EEA111 aminek a karjába pont belepasszolt a naked filterem, így a gyári karral lehetett mókázni (fix 15g az egyszerűség kedvéért). Nagyjából hasonló sikereket értem el, bár az a gép sokkal furábban működik (a tálcába kitol egy rakás gőzt a főzés után, akárhogy tampereltem "fellazította" a pogácsát), a harmadik-negyedik főzés után ízre konstans jó eredmények jöttek le. Ami az igazi siker volt, hogy anyám - aki 3 cukorral issza az őrölt szegafrédót nyomásfokozós géppel lefőzve - miután megállapította a két cukros duplapresszóról, hogy savanyú és megkóstoltatta velem, meggyőzhető volt arról, hogy ez így azért szar mert a cukor miatt nem érez semmi mást. Így a következő kávéját cukor nélkül itta és ugyan elsőre nem különösebben tetszett neki, de az utóízeket kifejezetten dicsérte, és kétség sem fért hozzá, hogy élvezhetőbb mint szétcukrozva Apám mindent cukor nélkül fogyaszt, neki nagyon bejött mindegyik (gondolás-italiano).
nem tudom merre tovább.. nem érzek késztetést, hogy szintet lépjek (presszógép tekintetében), ennél drágább/minőségibb kávékat nem nagyon vennék, és ezzel a szettel is egész jól elkészíthető egy gondolás.. inkább azon gondolkodom, hogy honnan-milyen 5k körüli-alatti kávékat kellene még kipróbálni? bár lehet jobb lenne hagyni, és stabilan gondolást inni pár hónapig
ja, és valami fancy duplafalú presszó pohár ajánlatot szívesen vennék (az sem baj ha olcsó, és offline kapható ) otthon vannak olyan kis porcelán kávés poharak, amikbe pont 30-35g kávé fért bele kényelmesen, így nem kellett a mérleggel szórakozni 50ml-esek voltak, kb ekkora kellene nekem is gondolom..
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Fűnyíró topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Olasz autó topik (Fiat, Lancia, Alfa)
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kupon kunyeráló
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...