Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyépés
aktív tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Az átlagot máshol nehezen tudom megítélni, csak abban a közegben, amiben vagyok. De az úgymond mintavételezés alapján én nem látok sok különbséget más szakterületekkel összehasonlítva. Egyébként régebben én is így láttam, ahogy te, de mostanra már nem érzek különbséget. Biztos korral eltompultam.

-
carapace
tag
Emlékszem annak idején a Credit Suisse-nél az ottani magyar ITs arcok voltak a hardcore buli mag, volt olyan hogy részegen randalíroztak a céges étteremben és ki kellett vonulnia a biztonságiaknak, szóval a kockulás minden csak nem általános

-
válasz
eggolajba
üzenetére
Ezt nem csak az IT-sok élik meg kénszerként. Én elsősorban ember vagyok és másodsorban IT. Élből gyűlölöm a akaratom ellenére történő kényszer dolgokat... és most nem olyasmire gondolok, hogy jajj dolgozni kell miért nem vagyok milliárdos...
Itt arról van szó, hogy szakmától függetlenül nem te válogatod meg kivel akarsz időt tölteni. Ez szerintem könnyen belátható, hogy nem IT függő, ha nem tetszik.
A többi részre meg csak ismételném magam... ők így érzik jól magukat... nem biztos, hogy magányos az aki nem járkál el minden héten kollégákkal...haverokkal -
DanielLong
senior tag
Full off leszek, de én kis faluból BME-t élvonalban végezve úgy éreztem sokáig, hogy az ált. iskolás haverok azért valamelyest tompább kések és persze az eredményeink is eltérőek voltak. Aztán 4-5 évvel egyetem után többször találkoztunk és pár óra activity után az volt a benyomásom, hogy a különbségek nagyon minimálisak és mindenki iszonyú kreatív, ügyes, érdekes gondolkozású ember lett. Viszont amit nagyon sajnálok, hogy kivétel nélkül mindegyikük keményen küzd egy normális életszínvonalért és rengeteg plusz munkát kell vállalniuk, ami totál kihat az egészségükre, testükre, mentális állapotukra. Sajnos vidéken ez a magyar valóság, legalábbis én így tapasztaltam.
-
adrian14
tag
válasz
eggolajba
üzenetére
Az előző munkahelyemen több csapatban is voltam és a mai napig tartjuk a kapcsolatot. 2 hete voltunk sütögetni egy tanyán. És ott brutál durva kocka arcok vannak (én is az vagyok lehet). Feleségem is fejlesztő és havi egyszer összejárnak a kollégákkal. Néha én is megyek a csapatépítőkre. Pl most lesz gokartozás. Nekem eddig csak pozitív tapasztalatom van. Annyi, hogy most az új munkahelyen én vagyok az, aki nem megy sokszor, mert 160 km-re van és lusta vagyok kocsival felmenni Pestre.
-
válasz
eggolajba
üzenetére
Ez nagyon nagy általánosítás
Én "geek" vagyok, szeretem a kütyüket, van playstation-öm, nintendo switchem, aktívan játszom, star wars-os sorozatokat nézek, de emellett imádok utazni és várost nézni, motorozni, szeretek színházba járni, szeretek borfesztiválra járni, 2 kisgyerekem van, állatkert-vadaspark stb.De a kollégáim közül is sokan utaznak erre-arra, koncertre járnak, biciklit építenek stb. Én inkább azt mondanám, hogy kevesebb ilyen full-kocka nem megyek sehova IT-st ismerek, mint nem ilyet.
-
eggolajba
lelkes újonc
válasz
MrSealRD
üzenetére
Pont ezt írtam, hogy ezt a barátkozást, az IT-sok kényszerként élik meg, és el sem tudják képzelni hogy ez egy természetes folyamat is lehet. Te sem tudsz ettől elvonatkoztatni, egyből rosszra gondolsz.Jaj basszus, az emberek nem azért barátkoznak -akár munkahelyen - mert pisztolyt tartanak a fejükhöz, vagy valami munkával kapcsolatos érdeket látnak mögötte.
Nem negatív, de attól még igaz amit írtam. De amúgy ez a tartós magány rohadtul nem egészséges, frusztrációt, besavanyodottságot, mikroagressziót hoz… Nem akarok én senkit se megváltoztatni, meg nem is ítélkezzem. Szimplán leírtam én miket tapasztaltam eddigi életem során. Nem szeretnék személyeskedni, de tökre ez jön ki ebből meg sok másik kommentből is.
-
válasz
eggolajba
üzenetére
Tehát az a gond, hogy nem partnerek a haverkodásban a kollégáid... szerintem túlzóak az elvárásaid. A munkahelynek nem kell arról szólnia, hogy puszi pajtások vagytok és utána még együtt nyomjátok a talponállóban a mustáros kolbászt és a langyos sört...
A jó viszonyt és konstruktív együttműködést simán lehet és kell is hozni enélkül is... Az, hogy életre szóló barátságot vagy haverokat találsz az grátisz, de nem lehet elvárás...
Kicsit olyan feelingem van, hogy erőltetni próbálod a társaságod... Most az miért negatív, hogy nincs csaja, vagy sorozatot pörget vagy játszik? Ha ő így érzi jól magát akkor nem benne van a hiba. El tudja dönteni mit akar.dellfanboy + 1
-
gyépés
aktív tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Ez a felső 20% ez nem igaz sajnos. Nagyon sok "iparos" van itt is. Nekem sok barátom van más területről, ahova diploma kell (közgáz, jog, mérnök, rendőrtiszt, stb), szerintem nincs semmi különbség. Csak a fizetés. Az az IT-ban nagyon kiugró Magyarországon.
Egyébként az IT-sokra nem csak a kicsit gyengébb softskillek jellemzők, hanem gondolom emiatt is, meg a sok absztrakt probléma miatt is, amivel találkoznak, a valóságérzékelesük/realitásérzékük is rosszabb kicsit. Egyszerűen a legtöbb más területről származó barátom, ismerősöm sokkal dörzsöltebb a való életben, én is sokat tanulok tőlük. Persze mindenhol vannak kivételek, de ugye azzal, hogy az IT-s egész nap meg sokszor utána is elvont dolgokkal foglalkozik, ez megmutatkozik a valós, hétköznapi helyzetek problémamegoldásán is. Legalábbis én ezt tapasztalom. Magamon is, meg az összes IT-s barátomon is. -
eggolajba
lelkes újonc
válasz
D1Rect
üzenetére
Igen, számítottam erre a felvetésre, de nem, határozottan nem. Sokkal nyitottabb embernek tartom magam, meg nem vagyok ilyen StarWars, Marvel-es geek arc. Meg én ha van kivel, akkor megyek sokfele. Egy átlag IT-s mikor megy el múzeumba, színházba, vagy csak valami fürdőbe, utazni valahova, borkóstolóra, stb? Barátnőm kollégái közül a házas, gyerekes, sőt ötvenes arcok is eljárnak ide-oda. Szimplán jól érzik magukat.
-
eggolajba
lelkes újonc
Alapvetően nem csapatépítőkről beszéltem. Hanem haveri alapon elmenni ide-oda szórakozás gyanánt pár kollégával. Ez IT-ban elképzelhetetlen, máshol sokszor alap. De gondolkodásbeli különbség van. Ha kedvelsz valakit akkor ennek nem kényszernek kéne lennie. Az erőltetett össznépi csapatépítőket én sem annyira szerettem, kivéve első helyemen ahol egy fokkal jobb fej emberek voltak.
Dolgoztam anno olyan vállalatoknál amiknek saját szállodái voltak. Ezeket már mind eladták. A nagy nyugati multiknál az a csapatépítő hogy rendelnek pizzát, meg vegyél magadnak sört… Ez tényleg vér ciki és megalázó.
-
válasz
dellfanboy
üzenetére
Pár hete egy távozó kollégának volt a búcsúvacsija. Kedveltem a srácot, szívesen vettem részt rajta. Pedig self funded volt. Itt kb. full remote van, jó volt kicsit dumálni a többiekkel.
-
-
eggolajba
lelkes újonc
válasz
Qtya123
üzenetére
Én csak magamból indulok ki. Nem ma kezdtem, de IT-s kollégáimat soha nem tudtam elcsábítani akármilyen programra. Semilyenre. Ezzel szemben barátnőm nem műszaki területen nyomja, és minden munkahelyén jó fej kollégái voltak, akikkel tudott menni borozni, bulizni, éttermezni, mittudomén mit csinálni.
-
Qtya123
őstag
válasz
eggolajba
üzenetére
Szerintem az egy idejét múlt sztereotípia, hogy az IT-s otthon kockul.
Én alapvetően azt mondom, hogy akár IT, akár más területen dolgozó egyénről van szó, bunkó, rosszindulatú, irigy, komplexusos gyökér mindenhol van.
Max a mennyiségben van különbség és abban, hogy ez milyen megnyilvánulásban jelenik meg. Nagyobb eséllyel máshogy nyilvánítja ki ezt egy 8 osztályt végzett, mint egy tanultabb, de az indíték sok esetben ugyan az, csak a módszer más.
Sőt, sok esetben a műveltebb egyben patkányabb is, mert míg a tanulatlan csak puffog, a műveltebb próbál hátulról támadni, sz@rt keverni, leplezni a szándékot,.hiszen megvan hozzá az esze, kevésbé ösztönlény. -
eggolajba
lelkes újonc
válasz
D1Rect
üzenetére
Kérdés, hogy meddig marad így?
Nyugat Európában, már egy adatrögzítő “könyvelő” is annyit keres, mint egy mérnök. Bármilyen random normális pénzügyes pozi pedig többet fizet IT-nál is.IT-ban is vannak nagyon nehéz esetek, akik meg tudják mérgezni a munkahelyi légkört. Illetve IT arcokkal lehetetlen baráti haveri kapcsolatokat kialakítani, mindegyik otthon kockul. Az tény mondjuk, ha bedobnának valami hr,marketing, vagy hasonló csapatba (csak elmélkedés szintjén), akkor gondolom az ereimet vagdosnám az ottani emberektől 3 nap után..
-
válasz
gyépés
üzenetére
Ha valakinek van egy kis reál érdeklődése, szerintem nem talál jobb szakmát mint az IT.
Annyi előnye van, a remote lehetőségektől elkezdve a változatos karrierekig, hogy tényleg nem tudok ettől jobbat.
Arról nem is beszélve, hogy az IT-n belül általában az emberiség felső 20%-a dolgozik, teljesen más értelmi képességekkel rendelkező emberekkel kell napi kapcsolatban lenni, mint bárhol máshol.
Persze itt is vannak gyengébb képességű emberek, de ők is köröket vernek az átlagra.
Nagyon sokszor csak softskillekben gyengébbek és könnyen szót lehet érteni velük. -
jbnd-007
tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Én 50 múltam és (már megint) nyugdíjba akarok menni.
Nem rossz az, amikor jön a pénz és lazábban lehet költeni, de át tudok állni takarékos üzemmódra is, ha kell. Kb. 10 évi tartalékom biztosan van.Ilyenkor felmerül bennem mindig, hogy a jövő bizonytalan, 10 év múlva kinyírhat egy klímaváltozás-fosztogató, vagy megbetegszem és megöl a magyar eü... inkább most élvezzem a szabadságot, amíg lehet.
Mindenesetre most felmondtam, aztán meglátjuk, hogy visszatér-e még a munkakedvem. Az is baj, hogy jól fizető, de szakmailag nagyon igénytelen cégnél voltam, ahol minimális erőfeszítéssel is jobban tudtam dolgozni, mint ami ott megszokott/elvárt. Nem is nagyon akartak elengedni. Hosszú távon viszont ez rombolja az önbizalmat, az ember elkezdi megkérdőjelezni, hogy "rendes cégnél" is helyt tudna-e állni még. -
gyépés
aktív tag
Mi feleségemmel észrevettük, hogy mindenünk megvan. Aztán szerettünk volna gyereket. Lett gyerek. Azóta hirtelen megint lehet mindenre gyűjteni, sok fronton ügyeskedni. Mondjuk a szakma szeretetére pont nem vezet vissza, de kihívásnak kihívás, aki kicsit úgy érzi leült az élete, annak ajánlom.

Egyébként unokatestvérem most fog végezni légiirányítóként. Szerintem nem olyan jó szakma az, és nem is fizet olyan jól, mint az IT, pláne nem a befektetett energiát is figyelembe véve. Úgy lehet tényleg jól kijönni belőle, ha utána elmész külföldre, mert leszolgálod a képzés árát vagy kivált egy külföldi cég. Meglepően magas szintű a hazai képzés, kapósak a magyar légiirányítók. Csak ugye ez azt jelenti, hogy pár év küzdelem, aztán külföldön lehet aratni vele. Mint az orvosok.
-
Qtya123
őstag
válasz
eggolajba
üzenetére
Érdekes dolog ez egyébként. Amíg nem volt egzisztenciális biztonság, lakhatás és megtakarítás terén, addig én is úgy voltam, hogy nem zavart, ha valami nem annyira tetszik már, jön belőle a pénz és kész.
De ahogy "befixálódott" az ember, tartalékokat képzett, elkerült/ledobott magáról béklyókat (pl hitel, vagy bármi más), onnantól kezdve a pénz már nem ad nekem olyan mértékű motivációt, hogy kompenzálni tudja a nem tetszik/beleuntam érzést. És az az érzés kezd egyre jobban elhatalmasodni. Persze szükség van a pénzre, meg nyilván lehet úgy gondolkozni, hogy nem azért gyűjtesz, hogy utána kilépj és "elherdáld", de egyszerűen a fizetés csilingelése már nem elég.
De egyben ördögi kör is, mert ugyan nem olyan égető már a pénz, de mivel megszokott az ember egy fizetési szintet, abból sem szívesen ad lejjebb. Teszem azt, egy IT-s fizud van, anyagi biztonságod van, de Te mondjuk nagyon szeretnél állatgondozó lenni egy állatkertben. Igazából egzisztenciálisan lehet meg is tehetnéd, de nem biztos, hogy megteszed, mert akkor meg lehet, hogy az a tény fog zavarni, hogy keresel nettó 290e Ft-ot, hiába nem nyomorogsz.
-
Qtya123
őstag
válasz
Revolit
üzenetére
Sabbatical lehet jót tenne, de szerintem ez is emberfüggő. Nekem nem segítene. Volt olyan munkaköröm, amiben nagy lelkesedéssel indultam, de x év után meguntam. Aztán jött benne 2 év szünet és utána úgy alakult, hogy nagyon rövid időre (1 hónapra, de az elején ezt még nem tudtam) vissza kellett ugranom abba a munkakörbe.
Az első naptól kezdve ugyanazt éreztem, mint amilyen érzéssel 2 évvel korábban zártam az ottlétet. Magam is meglepődtem, azt hittem, hogy ennyi idő ad új erőtartalékot és motivációt, de nem.skristof: Nem remóóót, életmód.
-
Revolit
senior tag
válasz
skoda12
üzenetére
Hát igen, nick nevedből kiindulva közel vagyunk korban, sőt még fiatalabb is vagy
Szóval orvosnak már nem megyek.Másik kérdésre válaszolva, átlagosnak gondolom magam, mégis elég jó poziciókra felvettek, jó fizetéssel IT-s berkeken belül is, és rendre jó visszajelzéseket kapok. Csak egész egyszerűen már nem hoz lázba a szakma. Újdonságokat sem követem már, hacsak nem kell a projekt miatt.
De ahogy írta valaki, azért még mindig elég jó dolgunk van az IT-ban, kényelmes meló, végeredményben jó vagyok benne (mellékelt ábra szerint), csak már abszolút munka ízű
First world problems, tudom... Igazából lehet csak kellene egy Sabbatical. -
-
Qtya123
őstag
válasz
Revolit
üzenetére
Amúgy miért hagynád el? Nem érdekel és kényszerből csinálod mert értesz hozzá és jól fizet? Vagy érdekelt, de túl rég csinálod és beleuntál, ezért kipróbálnál mást?
Mondjunk az IT előnye, hogy könnyű olyan helyen dolgozni, ahol sok a HO és nem az van, hogy monoton módon minden nap bemenni.
Légiirányító valóban jól fizet, de a FEAST teszt nem piskóta és csak egyszer lehet megpróbálni.
Amúgy, ha át is mész rajta, még simán kiszórhatnak, volt már rá példa, hogy elkezdte a képzést X ember, de végül nem kellett annyi, így szórtak ki.Menj el nemzetközi kamionosnak, fogsz vele annyit kézhez kapni egy jobb cégnél, mint egy jobb IT fizu, de nyilván nem fullra bejelentve, mert napidíj van. Szépséghibája, hogy otthon tömbösítve leszel.
-
Reggie0
félisten
válasz
Revolit
üzenetére
En kivancsi leszek mi lesz az europai IT szektorral, most hogy bevonjak az EC ala es mindenfele minosegi kovetlemenyek lesznek.
Szerintem barmire valtasz az is szar lesz, csak mashogy
Azert a remote munkavegzes es a kozel nulla eszkozigeny, beszallitoi ipartol valo fuggetlenseg eleg sok fejfajast megold, persze van helyette masfajta. -
azbest
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
hát pedig úgy tűnik ez a helyzet. Nem passzív jogviszony néhány kivételtől eltekintve. Ez nem a legújabb, de valsz nem változott [link]
Azt írja, hogy a fizetés nélküli szabadság a néhány spéci esettől eltekintve nem ad türelmi időt. A hiatalos oldalon egyébként úgy írja, hogy elvileg értesíti a nav a befizetendőről és csak akkor kell bejelenteni, ha mégsem
-
Revolit
senior tag
Feldobok egy témát, úgy is pangás van: más is gondolt már arra, hogy elhagyni IT pályát, és mást csinálni? Egyetlen visszatartó erő kb a baromi jó fizetés...
Magyarországon a légiforgalmi irányító és a politikus keres még ilyen jól, egyik sem vonz
Külföldön persze más a helyzet. -
Szerintem ha 18.-án kezdett és bejelentették nem.
-
azbest
félisten
válasz
tboy93
üzenetére
a nem bejelentett napokra kell azt, nem? Egyébként online le lehet kérdezni, hogy be van -e jelentve, van e tb jogviszolya.
Ha jól emlékszem két különböző rendszerben is volt, egyik listát mutat, hogy mettől meddig (folyamatban is) - neak.gov.hu, talán még ebev-en is volt valami hasonló, hogy épp van -e jogviszony bejelentve (lehet már nav ügyfélportálra került át sokminden). -
Ha szeptemberben elkezdett dolgozni a feleségem akkor októberben még kell fizessünk TB hozzájárulást?
-
nyunyu
félisten
válasz
dellfanboy
üzenetére
Tizenéve egyszer kimentem cigiszünetre a supportos kollégákal (nem dohányzom!), ott viccelődtek azzal, hogy a callcenter szoftverben amit fejlesztettünk van valami automata fax küldés opció, meg hogy az milyen eldugott paraméterezést igényel.
Aztán fél évvel később pont én voltam a hétvégi ügyeletes, amikor vasárnapi ebéd közben hívtak minket a Telenorból, hogy csináljunk valamit, mert úgy tűnik, mintha a 1220 órák óta faxot próbálna küldeni a Provident egy szem vonalára, amin nincs fax.
Aztán hiába tették le, újra csöngött, aztán megint hallgatták a faxok jellegzetes sípolását.Szerencsére pont emlékeztem arra az elcsípett random beszélgetésbe, így tudtam, melyik táblából kell kitörölni a beragadt fax kérelmet, hogy ne próbálja újra századszor is.
(Valamelyik vicces kedvű ügyfél tarifacsomag ajánlót kért faxon a Provident számára.) -
Reggie0
félisten
válasz
goodboy007
üzenetére
Persze, ha meg tudod beszelni a feletted levokkel, hogy legyenek mar kedvesek akkor pletyizni egymassal a konyhaban amikor te befaradsz

-
válasz
goodboy007
üzenetére
Évi 1-2.
-
Reggie0
félisten
válasz
dellfanboy
üzenetére
"en mondjuk pont nem kavezok, + a pletyi annyira nem erdekel, szoval milyen beszelgetest kell elkapni aminek impactje van a munkamra nezve?"
Pl. mikor van jo alkalom beremelest kerni

-
dellfanboy
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Például új kollégák betanítása nagyon nehézkes
hat nemtudom, en jobban szerettem online betanitani oket, nem liheg a pofamba, plusz teams-en bekapcsolta a record-ot es nem jott vissza alap kerdesekkel 3 nap mulva hogy ezmi. (de persze jott, de en meg tajekoztattam hogy lesse meg a videot, benne van a kerdesre a valasz).kávé közben elkapsz egy két beszélgetést.
en mondjuk pont nem kavezok, + a pletyi annyira nem erdekel, szoval milyen beszelgetest kell elkapni aminek impactje van a munkamra nezve? -
goodboy007
senior tag
A linkelt cikk számomra nem az irodai nagyobb hatékonyságot adja indoklásként, inkább azt, hogy azoknak kifejezetten hiányzott az iroda, ahol a család nem tudta vagy akarta tiszteletben tartani, hogy apa/anya úgy kezelendő, mintha otthon sem lenne.
"Az izoláltság fárasztó, a munka-magánélet egyensúly felborult (pontosabban megszűnt létezni), a szervezeti kommunikáció nehézkessé vált, az ötletek áramlása lassult vagy megakadt, felütötte fejét a Zoom-fáradtság, és még a gyerek online tornaóráját is végig kellett asszisztálni. Rengetegszer hallottuk: mikor lesz már vége?
Hát tessék, itt a vége. Nem mindenhol, nem minden cégnél. De a kényszerű home office ideje véget ért. “Pedig már pont beleszoktunk!” Amire pedig már beleszoktunk, akkor pedig elveszik tőlünk. Igazságtalan az élet.
És még igazságtalanabb lenne, ha nem vennénk tudomást arról, hogy tulajdonképpen mit akarunk. A Gallup agusztusi felmérése szerint kisebbségben vannak (34%) azok, akik teljes home office-ban szeretnének dolgozni, ezzel szemben 60% a rugalmas munkavégzés híve. A McKinsey kutatása alapján a válaszadók több mint fele szeretné a munkahét nagyobb részét az irodán kívül ledolgozni."Ezek erősen emberfüggő tényezők. Itt pl. -még- nincs gyerek, de számomra az, hogy valaki besokallt attól, hogy sokat volt otthon a gyerek csak azt igazolja, hogy valaki az irodában látja a menekülőutat a családtól, nem azt, hogy a saját munkáját tekintve ne tudna otthon is hatékony lenni.
A másik, hogy számomra nem fárasztó az izoláltság, az lenne fárasztó, ha azért kellene sokkal többször 7:30-kor kelnem, hogy azt a 25km-t, ami a dugó miatt 1,5 óra is lehet ésszerű időben letoljam.
Kényszerű persze semmi ne legyen, nem kell tiltani, ha valaki be szeretne fáradni az irodába, hajrá! Az viszont vicc, hogy mert néhány trógert nem képesek kirúgni a cégek, aki otthon lébecol, azért, hogy a Józsi meg ne sértődjön, hogy csak ő van szívatva még két év után is, mert neki on-site-osként amúgy is be kell járnia, inkább mindenkit visszarángatunk nem megvizsgálva az egyéni igényeket.
Fogalmam sincs, hogy fejlesztőknél miért nem működhet az online brainstorming, de cloud security-sként ezzel semmi probléma nincs. -
nyunyu
félisten
válasz
D1Rect
üzenetére
Vendéglátó az nehéz eset, tulajdonosként is lehet bőven szívni az alkalmazottak miatt.
Osztálytalálkozónkon egy balatoni panziót öröklő kolléga mesélte, hogy augusztus elején az egyik fiatal szobalány közölte, hogy ő akkor most 2 hétre elmegy horvátba nyaralni.
Úgyhogy kisgyerekes apukaként neki kellett beugrania besegíteni a takarításba, ágyneműcserére a szezon hátralévő részére.Természetesen a csaj azóta se jelentkezett...
Nyilván a Ti esetetek az ellenkező véglet.
-
nyunyu
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Párfős (~8-10) kis cég, ami az egyik állami hivatalnak fejlesztett.
Én voltam kb. a hatodik fejlesztő, akit pár éven belül kicsinált.
Dolgoztam 10 évvel korábban olyan 60-70 fős KKVnél, ahol az egyik vezető fejlesztő konkrétan levegőnek nézett másfél évig, de az nem volt ennyire durva.
-
válasz
nyunyu
üzenetére
Onsite ennél rosszabb lett volna, hidd el. Dolgoztam én is ilyen helyen fél évig, ott is volt egy alfahím vezető fejlesztő. Többször átnyúlt a fejem felett, a vége ugyanaz lett a sztorinak, mint nálad.
Amúgy nem volt egy jó scrum master, akinek feltünt ez a tetüláda viselkedés? Ez valami kis KKV volt?
-
Az lett a történet vége, hogy ma közös megegyezéssel felmondott.
-
tototos
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Működhet csak fejben mindenkinek át kell állni. Nekem covid alatt sokkal több meetingem lett mert mindenki kiírt egy fél órás megbeszélést 2 kérdésre. Az új kollégák meg legtöbbször bátortalanok ráírni valakire ha azt látják hogy elfoglalt. A Teams a Skype-hoz képest jóval kevésbé jelzi azt ha valaki írt neked és volt olyan kolléga aki másnap vette észre hogy írtak neki. Amit én észrevettem, hogy sok embernek nehézkes átállni az online térbe és nagyon nem tudják mit hogyan kellene használni. Nekem pl feláll a szőr a hátamon ha valaki egy kérdést e-mailben kérdez meg ahelyett hogy írni Teamsen.
-
nyunyu
félisten
-
nyunyu
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
Biztos velem van a baj, de túlságosan is introvertált vagyok, nem szeretek másokkal kommunikálni.
Adják ide a specifikációt, meg a hozzá szükséges infókat, aztán hagyjanak békén dolgozni.Ha bajom van, azt próbálom finoman jelezni, aztán vagy veszik az adást, vagy nem.
Konstruktív kritikákkal nincs semmi bajom, de azt nem jól tolerálom, ha ok nélkül belegázolnak a lelkivilágomba, vagy pocskondiázzák a munkámat, amit legjobb tudásom szerint próbáltam megcsinálni. -
válasz
nyunyu
üzenetére
Online térben ez nem működik.
Akkor nagyon meg fogom dicsérni az egész fejlesztő csapatot, hogy nálunk ez tud működni.Btw... Amit leírtál... abban tényleg együtt érzek veled, és megértem a történeted miért mélypont. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ennek az okozatnak nem a HO volt az oka... Ez személyes jelenléttel, megkockáztatom, hogy sokkal rosszabb lett volna. A te szempontodból.

-
nyunyu
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
Öööö.... Miért nem írtál egy üzenetet a Skype-on, hogy helló, kéne 15 perc, mikor tudjuk megoldani?
Ráköszöntem chaten, de akkor is csak másnap reagált, miután a reggeli státuszon engem pocskondiázott, hogy már megint nem csináltam semmit...
Önérzetem nagyon nem tolerálja az ilyen figurákat.
Esetleg ha valami nem lett eddig jól leírva, akkor dokumentálja, keressen gyorsítási lehetőséget a builden, etc.
Egy hónapja sem vagy ott a cégnél, nem értesz semmit, amit a 10 éve ott dolgozók csesztek ledokumentálni.
Akkor milyen dokumentációt írsz?Velem konkrétan megesett: volt egy 5 órás gyorstalpaló meetingünk az első pár napban, aztán nekem kellett volna ledokumentálni, amikor harmadik végighallgatásra sem értettem a felét a "kedvenc" vezető fejlesztőm által elmondottaknak.
(Ja, akkor már 10+ éve dolgoztam fejlesztőként, szóval még zöldfülű junior jelzőt sem lehetett rám aggatni.) -
Drizzt
nagyúr
válasz
nyunyu
üzenetére
"Ha meg elakadtam, vagy kifogytam a feladatból, akkor fél napig-napig nézegettem a skypeot, hogy mikor zöldül már ki végre, hogy fel tudjam hívni."
Öööö.... Miért nem írtál egy üzenetet a Skype-on, hogy helló, kéne 15 perc, mikor tudjuk megoldani?
Illetve azt se teljesen értem, hogy miért olyan nagy probléma, ha valaki kifut a feladatból. Remek lehetőség arra, hogy amiről tudja az ember, hogy nem ideálisan oldotta meg korábban, arra visszatérjen és kikupálja. Persze új helyen az elején ilyen még ritkábban van. Vagy esetleg ha valaminek nincs még teljes tesztlefedettsége, akkor pótolja, etc. Vagy megértse olyan részeit a kód bázisnak, amivel eddig nem volt közvetlen dolga. Esetleg ha valami nem lett eddig jól leírva, akkor dokumentálja, keressen gyorsítási lehetőséget a builden, etc. -
nyunyu
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
Online térben ez nem működik.
Legsötétebb covidos időkben volt egy olyan melóhelyem, ahol egy erősen narcisztikus idióta vezető fejlesztő alá osztottak be, neki lett volna a dolga a tudásátadás, meg a feladatkiosztás felém.
Első héten kaptam egy jó combos fejlesztési feladatot, nulla instrukcióval.
Nekiálltam, napi 8 órákat becsületesen letoltam full HOban, erre 3 nap után rámförmedt, hogy miért nincs kész.Mondtam neki, hogy ez specifikáció alapján minimum 2 hetes feladat.
Á nem, ő ezt 3 nap alatt összerakja, aztán áttetetett egy másik projektre. (szerencsére, mert pont azon panaszkodtam a recruiternek, hogy most azonnal felmondok, ha ő marad a főnököm.)Mit ad isten, másfél hét után még mindig nem volt kész vele, úgyhogy egy másik kollégának kellett neki segítenie, hogy 2 hétre elkészüljön vele.
De akármit csináltam, az így szar, úgy szar.
Elmagyarázni persze sosem volt ideje, mert ő mindig mások helyett is dolgozik, napi 10-12 órákat, mert mindenki más lusta disznó.Ha meg elakadtam, vagy kifogytam a feladatból, akkor fél napig-napig nézegettem a skypeot, hogy mikor zöldül már ki végre, hogy fel tudjam hívni.
Sosem zöldült ki, mindig "megbeszélésen" volt. (mint utólag kiderült, azért, hogy ne zavarjuk a helyettünk dolgozásban, meg az alkotásban.)Aztán amilyen hülye vagyok, az ilyen fél-egy nap üresjáratokat sosem írtam bele a munkaidő elszámolásba, de még én voltam a lusta disznó, aki nem akar dolgozni.
Állandóan azzal jött, hogy ő nem ér rá a kezünket fogni, meg amennyi idő alatt elmagyarázná a feladatot, annyi idő alatt meg is csinálná.
Mindegy, 3 hónappal később ő rúgatott ki a cégtől.
Aztán 2 hónapra rá felmondott a másik, értelmes vezető fejlesztő, mert elege volt a folyamatos tűzoltásból, akkor utólag megnézték, hogy mit alkottam az utolsó projektemen, akkor jöttek rá, hogy hiba volt kirúgni, mert jóval precízebben dolgoztam, mint a többi, "lusta disznó", de utána már hiába ígértek fűt-fát, nem mentem vissza hozzájuk.
-
válasz
tototos
üzenetére
Például új kollégák betanítása nagyon nehézkes, mert az irodában működött az, hogy odagurult a kolléga aztán kérdezett, az online térben az nehézkesebb.
Valaki magyarázza már el nekem, hogy miben nehezebb chaten ráírni ugyanúgy a kollégára, aztán behívni egy online meetingbe, mint odagurulni?
Csak egy valid indok van...ha olyan speckó, osztályterem méretű hardvert kézzel tekergetni...Amúgy teljes megdöbbenéssel olvasom az ilyen "egész nap nem csinált semmit" történeteket... Aztán rögtön fel is merül bennem a kérdés, hogy és másnap reggel standupon mégis mit mondott? Illetve a kiadott 1-2 napos feladatot 3 nap után sem tudja átadni különösebb indok nélkül azt hogy magyarázza? Az elakadás sem védhető, mert akkor miért nem jelezte, hogy segítségre van szüksége?
Egy-egy ilyen történet legfeljebb 1-2 hétig marad tolerálható szinten, utána komolyan meg kell tudni válaszolni, hogy mi a probléma, és hogyan tudunk segíteni benne. Ha meg nem adja ki a dolog, akkor nem kell egymás idejét húzni. -
válasz
Vision
üzenetére
Nekünk PM/PO(elég sok mindent vitt az öreg) iszonyat profi volt, de év elején elment nyugdíjba.
Aki most van tök jó fej, de azért nincsen a helyzet magaslatán.
Zaklatnak minket minden irányból, én tartsam a kapcsolatot a külsős fejlesztőkkel, számoljam az effortot.
Számoljam a kapacitást 3 hónapra előre, legyek bent minden meetingen ami a projektekhez kapcsolódik.
Nem lenne baj, ha közben kibogoznám, hogy különböző feladatoknak ki a felelőse és le is szervezném, aztán ha már benne vagyok, akkor updateljem a jira-ban, és tartassam a határidőket.Mellette persze a fejlesztések legyenek már meg határidőre és jó lenne, ha a frontendet is behoznánk csapaton belülre(mármint csináljam már meg).
A munkaszerződésemben junior fejlesztő van.
Igazából nem bánom, de jövőre el fogok beszélgetni, hogy gondolkodjunk közösen arról, hogy valójában mit is csinálok a cégnél.
-
tototos
addikt
HO/hibrid/iroda kapcsán van nekem is elég sok tapasztalatom(autóipari multi több ezer munkavállaló). 2020 előtt szinte elképzelhetetlen volt a HO, a heti 1 napot engedték de akkor is voltak olyan vezetők akiknek le kellett e-mailben írni mit csináltál aznap. Aztán jött a covid mindenkit hazaküldtek és ha akartál se mehettél irodába csak akkor ha tényleg nem tudtad otthonról elvégezni a dolgokat, de akkor is nagyon szigorú szabályokkal. Így telt el közel 2 év és mint várható volt mindenki berendezkedett a HO-ba. 2 év után alig akart valaki visszamenni az irodába és a vezetők sem akarják ezt a témát erőltetni mert nekik is nagyon jó otthonról dolgozni. Most ahogy hallottam a felső vezetőség nagyon hajlik a heti 2 nap irodára de nem tudják hogy fogják megvalósítani.
Ami biztos, hogy ha a cég nem áll át az online térben való létezésre akkor nagyon sok probléma lesz. Például új kollégák betanítása nagyon nehézkes, mert az irodában működött az, hogy odagurult a kolléga aztán kérdezett, az online térben az nehézkesebb. Ugyanígy az információ áramlással is foglalkozni kell, mert most nincs az hogy kávé közben elkapsz egy két beszélgetést. -
-Skylake-
addikt
válasz
Citroware
üzenetére
szerintem a certnek nem a jelenlegi ceged miatt van ertelme hanem a kovetkezo miatt. pl lehetek en a legnagyobb zseni aws-ben, azert nyilvan nem nehez (legalabbis szerintem) belatni, hogy ha munkahely KERESES van, akkor azert jobb pozibol indulsz a fejvadaszoknal 5 aws professional certtel mint azzal, hogy csak ki van irva linkedinre hogy "aws wizard".
ertem persze, attol meg lehetsz szar hogy kibruteforceoltal 5 certet, csak megtalalni akkor is igy fognak 100x tobb lehetoseggel, ha egyszer azt a szurest allitja be a recruiter hogy awscert.png=yes -
válasz
Vision
üzenetére
Nekem is hasonló véleményem van a papírgyűjtőkről: azok gyűjtögetik őket, akik nem képesek valódi teljesítménnyel bizonyítani rátermettségüket. Én személy szerint már az egyetemet is megbántam, nemcsak az MSc-t, de még a BSc-t is, csak azt sajnálom, hogy akkoriban nem ismertem megfelelő forrásokat, amikkel kevesebb idő alatt sokkal jobbá lehetett volna magamat képezni, mint amire ebben az elavult rendszerben lehetőség volt.
Azonban az említett delikvens nem biztos, hogy rosszul csinálta, vagy hogy idióta, hiszen fizetett munkaidőben fejlesztette magát. Lehet, hogy ezzel több tudást szerzett, mint ha azokat a feladatokat ellátta volna, amiket el kellett volna. Ez megtérülhet neki később, nem a papír miatt. Elég önző magatartás, de a cégek is önzők a maguk módján, mindenki a maga módján próbálja kihozni a legjobbat, ahogy a lehetőségek engedik - illetve nem mindenki, mert egyesek hagyják magukat kihasználni.
-
HoTDoG
tag
"...vajh' miért is szüntették meg a full remote-ot ezek a piacvezető, abszolút hatékony cégek?"
Mármint ezek a piacvezető, abszolút hatékony cégek, akik év elején tízezrével bocsátották el globálisan a lojális dolgozóikat? Csak mert benézték a tervezést, vagy mert pesszimistábban látják a jövőt? Persze, tudom, erre jön a válasz, hogy csak a haszontalan köszépszerűeket küldték el.
Pont ezek azok a cégek akik fújják a passzátszelet is az RTO-ban? Micsoda véletlen. A quiet firing-ról már nem kell jelentést készíteni vagy beszámolni a sajtóban. -
válasz
carapace
üzenetére
Ugyanezt végigéltem én is. Sajnos az van, hogy a megrendelő gyakran szarik bele, a beszállítónak meg az az érdeke, hogy minél több embere legyen a site-on, mert emberre fizetnek. Sokkal több értelme lenne kibaszni 1-2 léhűtőt, és a bérüket teljesítmény bóniként felkínálni a jóknak, de sajnos ez ritkán járható. Pedig az van, hogy a keményen dolgozó tehetséges fejesztővel sokkal többre mész, mint 3 idiótával.
...aztán mindig a linkedinen büszkélkedett vele, hogy ebből is van papírja meg abból is.
Na, az lyen papírgyűjtőktől megyek falnak! A legjobb fejlesztő, akit ismerek semmiféle kamupapírral nem rendelkezik. Simán csak szállítja az eredményeket. -
carapace
tag
válasz
adrian14
üzenetére
Nekem is volt egy ilyen tag a csapatomban az egyik svájci outsourcingos melóhelyen. Nem csinált semmit, ha mégis, azt is szarul. (kiadtam neki, hogy kérek egy listboxot ide meg oda, erre leimplementálta checkboxok sorozataként, ami lelógott a képernyőről...) Na ő egész nap nem csinált semmit, csak udemyn meg linkedin learningen nyomatta a traingeket aztán mindig a linkedinen büszkélkedett vele, hogy ebből is van papírja meg abból is.
Hiába jeleztük a cégnek, azok leszarták, mert az ügyfél fizetett utána, az meg senkit nem érdekelt, hogy így az 5 fős teamre szabott backlogot 4 embernek kellett leszállítania. Akkor lett csak végül kirúgva, amikor cost cut miatt visszavágták a csapatot két emberre, akkor rögtön repült. (Tehát a cég tudta, hogy nem csinál semmit, mégis szartak bele) Ráadásul ez egy lead developer volt elvileg. Broaf.
-
válasz
gyépés
üzenetére
Pont a héten gondolkodtam azon, hogy egy tényleg fasza csapatba nem kell PM. Főleg, ha penge a lead dev. Sajnos legtöbbször nem az.
Csak az volt kicsit bicskanyitogató, mikor néha betévedt, aztán elkezdett kioktatni minket.
Egyre inkább azt érzem, hogy egy semmirekellő PM-hez volt szerencséd. Az a baj, hogy nekem velük kell versenyeznem a melókért.
-
válasz
gyépés
üzenetére
Oké, de ez az eset például azonnal feltűnt mindenkinek. Valószínűleg ő is érezte, hogy totál felesleges a munkája, hiszen a jelenléte nélkül is szépen mentek a dolgok.

#34311Qtya123
Nálunk elvileg heti 2x be kéne menni. Ebből lett az, hogy heti 1 fix, amiből valójában havi 1-2 teljesül. És ez is zéró hatékonysággal, mert végigpofázzuk a srácokkal. -
adrian14
tag
Ha valaki nem akar dolgozni, az irodából sem fog. Volt egy munkatársam, aki reggel bejött és bekapcsolta a gépét, majd 4-ig beszélgetett, kajált, kávézott és dolgozott egy órát max utána.
-
mandleee
tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez pontosan így van. Semmi értelme a világ N különböző pontján lévő kollégák bemenjenek a saját irodájukban, hogy az egyeztetéseknél mindenki elvonuljon egy meeting szobába és ugyanúgy nem személyes a meeting. Amelyik cég full remote-ra van berendezkedve, ott hamar kiesik, ha valaki úgy értelmezi a home office-t, hogy akkor nem kell dolgozni. Senkit nem érdekel, hogy te fejen állva a világ végén végzed jól a munkádat, vagy az irodában ülve. Ami szerintem produktív, hogy pár havonta a közös tervezős napok személyesen vannak. Én azt is megértem, hogy valakinek nem fekszik a HO, de akkor sem kell úgy hozzáállni, hogy aki otthonról dolgozik, az a munkaidőben felújít, takarít, meg egész nap játszik. Az lehet bent is egész nap az interneten fog lógni. Ezzel sincsen gond, amíg elvégzi a rá szabott feladatát időben.
-
-Skylake-
addikt
"fenti "érvelésekből" csak ez az apróság maradt ki: vajh' miért is szüntették meg a full remote-ot ezek a piacvezető, abszolút hatékony cégek?
"hat nem tudom miert, de tutibizti nem azert mert tobb szazezer nm2 irodaepuletuk van amibol valoszinuleg jo sok yachtot meg maganrepcsit kell tankolni... tuti nem ezert.
am aranyos ez a szoci kisfoni hozzaallas, pofatlan munkavallalok lol... meg jo hogy a munkaadok ilyen szipiszupik mint te.
az a baj hogy neked/nektek meg nem tunt fel ezekszerint, hogy a szopott fasz masik oldalara kerultetek. igy is jo az oral, csak igy mar nem annyira nektek. majd rajottok
-
Qtya123
őstag
Van ám olyan is, hogy papíron vissza van vezetve, aztán mégsem.
Kettő haveromnál is így van. Elviekben elvárt, hogy 40, vagy 50% legyen az irodában töltött arány, a gyakorlatban meg havonta bemennek 1-2 napot.
Nyilván azt nem tudjuk, hogy az általad említett cégek is ezt mennyire veszik szigorúan.A munkavállalók pofátlanságát emlegetni meg szerintem vicces annak tükrében, hogy a cégek sem jótékony kisangyalok. Amikor nem volt munkaerő hiány a bőrt is lenyúzta a legtöbb a munkavállalókról (sok helyen még most is), plusz mindenhol ment a mantra és a fenyegetés, hogy van helyetted másik. Mindjárt elkezdem szegényeket sajnálni, hogy eljött egy olyan időszak, ahol a munkavállalónak is van szava, nem pedig a nem állsz ki magadért, kussolsz és csinálsz mindent, ahogy mondunk világ van...
-
Egon
nagyúr
válasz
HoTDoG
üzenetére
Jah, nyilván én vagyok a hülye, meg az Apple, a Disney és a többiek: [link]
A fenti "érvelésekből" csak ez az apróság maradt ki: vajh' miért is szüntették meg a full remote-ot ezek a piacvezető, abszolút hatékony cégek?
Megválaszolom, ha nektek nem akaródzik: mert vélhetőleg ezt találták hatékonyabbnak. Innentől minden rizsa, meg a munkaerő-túlkereslet alatt elkényelmesedett (netovább pofátlanná vált) munkavállalók nyafogása... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nyilván egy teljesen nemzetközi cég esetében, akinek nincs is Magyarországon irodája, és szeretné csökkenteni a munkaerő-költséget azáltal, hogy nyit az olcsóbb külföldi munkaerő felé (és bevállalja az eltérő időzónák meg eltérő kultúrák okozta esetleges problémákat), csak a full HO játszik. Ugyanakkor azt vitatnám, hogy a pozíciók zöme ilyen lenne: ez max. abból a székből látszik így, amiben ültök. Javaslom a KSH foglalkoztatottsági statisztikáinak böngészését.
Ugyanakkor ezzel le is zárnám a felesleges diskurzust. Max. abban értünk egyet, hogy nem értünk egyet...
-
carapace
tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Szerintem a full HOs állás legbiztosabb módja az, hogy olyan cégekhez jelentkezik az ember, ahol vegyes nemzetközi csapatokkal fejlesztenek nemzetközi ügyfeleknek, ebben az esetben ugyanis az irodai jelenlétnek a cég szempontjából sincs semmi értelme.
Az előző munkahelyem pl olyan volt, hogy jellemzően amerikai ügyfelek projektcsapataiba integráltunk be 2-3 magyar szakértőt, a projektemen pl én voltam az egyetlen magyar, fel se merült, hogy bejárjak.
A másik meg az, hogy ezzel lényegében kiterjesztődött a munkaerőpiac, én pl Pécsről dolgozom, eszem ágában nem lenne felköltözni Budapestre, amit ki nem állhatok - értelmes bp-i cégeknek ez egy remek lehetőség rányúlni az ország másik 80%-ára, ezzel a hybrid baromsággal csak ettől fosztják meg magukat.
-
gyépés
aktív tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Az én PM-em meg konkrétan 0 azaz nulla munkát végzett fél évig HO-ban. Meetingen is jól kinevettük, mert ugye arra sem járt.
Értem én, hogy van olyan helyzet mikor csak a remote megoldható, de ahol nem, ott megértem a cégeket, miért nem akarják ezt. És pont fentebb ahogy írták is, hogy amelyik cég meg tudja oldani, hogy jól kezelje a remote munkavállalóit, ahhoz majd odajutnak azok a munkavállalók, akik így is jól teljesítenek. De a legtöbb cég nem tudja ezt hatékonyan kezelni ők max. hybridet fognak ajánlani. Legalábbis én így képzelem el, meg ezt is látom a piacon. -
HoTDoG
tag
Annyiszor lerágtuk már ezt a csontot, de tényleg. Megint előjönnek a biztos munkakerülő / nem hatékony / introvertált lapok? Értjük, hogy Te ebben hiszel, meg erősen támogatod a céged és vezetőséged meglátásait, de mint látod, elég sokan vagyunk akik globál környezetben dolgoznak és az elmúlt években, covid alatt és vagy full remote-ban vezényeltünk le prio 1-es projekteket, hatékonyan, globál cégeknél, legyen az bank, energetika vagy gyártás.
-
válasz
Sztenly
üzenetére
Most volt a héten 2 interjúm is 1-1 ügynökséggel. Mindkét helyen a fejlesztők szépen otthon csücsülnek full HO, a PM-eknek kell elvileg bemenni. Mondjuk nemtom minek, ha nincs kit terrorizálni.
Egyik helyen mondtam, hogy max. heti 1, a másik helyen meg a HR-es közölte, hogy contractoroktól amúgy sem elvárás. Ki érti ezt...Amúgy ezzel máshol is találkoztam: a belsős rabszolgák szépen szopódjanak be, a contractorok nyomhatják otthonról. Háde mé? Ugyanaz a meló.
-
Sztenly
tag
Szerintem is alulreprezentálod a full remote-ot igénylőket.
Eddig a legjobb szakik akiket IT-ben ismerek mind így tolták java részt ha csak tehették.
Az én szakterületemen is mindenki szerette és a heti 1 még úgy néha napján felmerült de a cég rájött h kollaboratív munkára van csak értelme irodát fenntartani meg a HR-eseknek meg nem tom kinek kell még benn csücsülni folyton.
Az igaz h a szociális interakció kevesebb de ha nem pályakezdőkről van szó akkor sztem a napi szükségleteit ilyen téren ki tudja mindenki elégíteni. -
Ki fog alakulni egy egyensúly, az tuti. Az a cég, aki engedélyezi a full remote-ot, le tud majd csapni azokra az emberekre, akik ezt keresik. Ezzel akár költségelőnyhöz is juthat majd. A pozik nagy része egy multinál eleve global, és lehet, hogy bent ül a line managered, de úgysem vele melózol jellemzően, hanem mondjuk a Bangalore-ban ülő Kumarral. Vagy a londoni devopsossal.
Azt elfogadom, hogy egy szállító cégnél jó, ha bent csücsül a scrum csapat bizonyos ceremóniákon, vagy amikor húzós fejlesztések vannak csőben. De a többi esetben...hát, én eddig csak ilyen felvizezett indoklásokat olvastam.
Azt pedig ki ne találjuk már, hogy a covid 1,5-2 éve alatt megállt az élet!
Az eddigi legnagyobb impactú projektemet akkor vezényeltem le, a szállító cég eleve nem is budapesti volt, szóval így is - úgy is a Teams maradt volna a fő kommunikációs eszköz. -
Egon
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Ne kezdjük el újra futni a köröket, ez már megvolt a Covid alatt is (talán keress rá a csapaépítő kifejezésre: hasznos lesz). Btw biztos véletlen, hogy a Microsofttól kezdve a Google-is kábé mindenhol visszaálltak hibrid munkavégzésre a nagy cégek, ezer hír volt erről. Az utazást meg esetleg fel lehetne úgy is fogni, hogy visszaemlékszünk a Covid előtti, irodai időkre: ahhoz képest 80%-kal kevesebbet utazik az, aki heti egy napot tolja be az arcát az irodába (persze van akinek semmi sem elég, ez nagymértékben lejön ebből a topicból).
Egyébként nálunk 1-2 kivételtől eltekintve a 2-3 nap HO-t keresik a jelentkezők, nem nagyon találkoztam full remote-igényű jelölttel (pedig van Nagymarosról bejáró kollégám is), szóval mert létezik1-2 full kocka, embergyűlölő introvertált fejlesztő, nem biztos hogy általánosítanék.
Van egy speciális szakterületen dolgozó fejlesztőnk, ő Győrből nem jár fel Bp-re, de havi egy alkalommal még ő is bejön (neki meg lett ez engedve, de ez kivételes eset).
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Eladó igazi ritkaság! LG G7 Thinq 4/64GB / 12 hónap jótállással!
- Thermalright Assassin X 120 V2
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Én "geek" vagyok, szeretem a kütyüket, van playstation-öm, nintendo switchem, aktívan játszom, star wars-os sorozatokat nézek, de emellett imádok utazni és várost nézni, motorozni, szeretek színházba járni, szeretek borfesztiválra járni, 2 kisgyerekem van, állatkert-vadaspark stb.
Magyarországon a légiforgalmi irányító és a politikus keres még ilyen jól, egyik sem vonz
Külföldön persze más a helyzet.

"
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)