Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Froclee

őstag

Bértárgyalás tippek, trükkök

Utóbbi pár hónapban kezdtem el “igazán” tárgyalni és nem rábólintani az első ajánlatra. Egész szuperül sikerült. Gondoltam megosztok pár stratégiát, ami bevált.

Preface: leginkább Orosz Gergő Rahul Pandey-jel készített videója inspirált, láttam kb 10x. :) Többnyire ez a jegyzet a videó fontos részeinek a magyarra fordítása.

A nulladik lépés, hogy helyesen árazd be magad. Ne fölül, ne alul. Például kontraktorként ne lőjj San Franciscoi árazásra, mert hoppon fogsz maradni. Nyugat-európai színvonal az korrekt és elérhető.

Nézd, meg hogy az adott cégnek melyik kompetenciáid értékesek, mert lehet hogy pont olyan kell, amiben még nem vagy túl tapasztalt, aztán pofáraesel, ha húzzák a szájukat a bértárgyaláson. Pl. több leadership skill kell, mint amit neked van.

Dönts el egy sávot. Mondd be a sávot az interjúsorozat elején, ha megkérdezik. Figyelj, hogy ne lődd alá, mert tuti hogy a sáv alja felé fog az ajánlat közelíteni, mint a teteje felé. :)

- Priorizáld a cégeket, ha többel is beszélgetsz. Ha van olyan, ami érdekesebb, mint a másik, megérheti kevesebbért is odamenned. Jobb, ha minél hamarabb eldöntöd.
    - Ide kapcsolódóan. Ideális esetben hasonló idővonalon kellene futnia az interjúknak, hogy egyszerre érj a végére és versenyeztetni tudd őket. (Amúgy ez gyakorlatban szerintem ritkán jön össze.)
    - Összehasonlításkor ne feledd figyelembe venni az egyéb kiegészítőket. Ne a teljesítmény alapút, hanem a fixet. Csak azt, ami szerződésbe van foglalva.
    - Minden jobb, mint szemtől-szembe tárgyalni. Mikor egy tárgyalóban ki akarnak csikarni egy igent belőled, átvitt és szószoros értelmében is a sarokba vagy szorítva. Telefonon, emailben, chat-en könnyebben le tudod “lassítani” a beszélgetést.
    - Egy ilyen tárgyaláson vagy ők nyögnek be valamit vagy téged kérnek meg, hogy nyögj be. Ha téged kérnek meg, akkor mond a fent említett sávodat (nyilván). Ha nyitottak rá, szuper, innentől már haza kell tudnod terelni. Ha nem, olvass tovább.
    - Szögezzük le, hogy a toborzónak a legfontosabb, hogy egy igent kimondj a tárgyalás közben (!). Sose mondd ki az elsőre. Rahul a videóban azt mondta, hogy ő mindig minden ajánlatra azt válaszolja, hogy “hmm, interesting”. Én azt szoktam mondani, hogy “nem rossz nem rossz, de sajnos ennyiért még nem éri meg váltanom”. Ami többnyire igaz is egyébként. Ugyanitt: ha megkérdezik a jelenlegi fizud, természetesen többet mondj, mint a valós. Ne kezdj el ott rajta gondolkodni, hogy mennyi az annyi, mert le fogsz bukni.
    - Lehetőleg tereld is át aszinkron mederbe. “Nem hangzik rosszul, gondolkoznom kell rajta, családommal még szeretném megbeszélni; más cégekkel is beszélgetek” és társai. Később email-ben teljesen összeszedetten tudsz nekik később megfogalmazni egy nem “elizgult” választ.
    - Add meg a tiszteletet a másik félnek. Ne nézd hülyének, ne használj sértő szavakat. “Ez rossz”, “ez gyenge ajánlat”, “elkeserítő”, “nem tetszik” stb. Ezek sértőek és rossz benyomást fogsz kelteni. Ezért is jó pl. Rahul “interesting” szava, mert misztikus: felkeltette az érdeklődésed, de ugyanakkor benne van, hogy felejtős.
    - Miután visszautasítottad, meg fogják kérdezni, hogy na akkor mi. A sávodban ráböksz egy számra. Ha nem tetszik nekik, valószínű, hogy még tudsz erőlködni. Pl mond azt hogy a másik cég, ahol interjúzom, ott megadnák ezt, de ti jobban érdekeltek. (Nem tudom, hogy popular vagy unpopular opinion, de ezt én pl simán bekamuzom is - kockázatos lépés lehet és baromi könnyen két szék közé eshetsz, szóval nem feltétlen ajánlom.)
    - Olyan is előfordul, hogy miután megemlíted, hogy több cégnél interjúzol, megkérdezik hogy mi az az összeg, amiért lemondanád a többit és azonnal igent mondanál. Ezen a ponton a sávod tetejéhez közelíts.
    - Tisztelethez kapcsolódóan: ne csinálj magadból hülyét. Ha hosszas tárgyalások után rábólintottál egy összegre, ne menj vissza hozzájuk háromszor, hogy jaj mégis inkább y kéne. Gáz.

Egy érdekes pont, amit Gergő mond a videóban: még soha nem volt olyan, hogy visszavontak egy ajánlatot, mert túl sokat kért az ember. Tartsd fejben.

Előfordulhat, hogy az interjún nem annyira sikerült megmutatnod magad, pedig tudod, hogy többet tudsz. Ne keseredj el, ha jó a cég, akkor észre fogják venni hamar és tárgyalópozícióba találhatod magad újra egy jó emelésre. Ne szalassz el egy jó lehetőséget emiatt.

Mindenképp hozzá akarom tenni, hogy nem csak a fizetés a fontos. Annál is fontosabb, hogy mennyire érzed magad jól egy munkahelyen, milyen a munkakörnyezeted, milyen a munkabeosztásod, mennyi a szabid (pláne kontraktorként), mennyi időd marad a hobbijaidra és hogy mennyire tudsz előre haladni a karrieredben. Pl. ha programozóként őskövület technológiákkal dolgozol akkor megérheti elkelni akár hasonló fizetéssel is olyanra, amivel releváns tudsz maradni a piacon a jövőben. Kegyetlen egy világ ez és le lehet maradni.

Új hozzászólás Aktív témák