Hirdetés
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CES 2026: Dugd rám a telefonod, megmondom ki vagy!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
válasz
Jhonny06
üzenetére
Anno siheder koromban egy idoben azzal kerestem a zsebpenzt, hogy rendszeresen kijartunk az akkor meg NAV-nak hivott szerv gepjarmu arvereseire. No, nem vasarolni, hanem mert az osszegyult "tesok" (egy kb 3-4 licitalobol allo rendszeres bagazs) a licit elott inkabb a kezebe nyomtak minden nemkivanatos, nem beavatott szemelynek egy 10est a kezdes elott.
Amugy MBVK honlapjan szoktak lenni jo ingatlanok, jellemzoen pl azok amiket tudatosan buktatnak be, direkt csodbe visznek vallalkozast es addigra a sokmillas tartozas egyetlen fedezete egy ingatlan, a maradvanyt kimentettek mar feleseg, gyerek, stb nevere iratva.
Csak ezeket nehez megtalalni, kiszurni. -
Kukipapa_rr
tag
Ez úgy hangzik, hogy akkor ez nem tipikus, szerencsére.
A szájhúzós szint remélhetőleg magasabban fekszik. Tapasztalataim szerint 900 az tipikus senior szint, nem architect. Egy architectnek meg nem árt a seniornál szélesebb tudással és rálátással rendelkeznie.
Korábban itt elhangzottak olyanok, hogy egy senior 1M alatt csak a képükbe röhög, de ezzel vitatkoznék. Nem könnyű egy 1M-s ajánlatot kapni, és még Hays & Co. szerint sem az az átlagos.
-
-
djgeg
őstag
válasz
üzenetére
Ohh ember ... lassan évek óta figyelem, hidd el nagyon jókat lehet kifogni. Nem egy ismerős is fogott már ki rajta... van aki nem is egy ingatlant... attól, hogy te nem, vagy olyan helyen és olyat keresel attól még nem a rendszer szar...
Érvelési hibák repkednek.... Egyszer azt írod, hogy susmus megy mögötte aztán nem vagy képes linkelni csak azt kifejteni, hogy amit te láttál az a piaci árhoz közel ment el ( előtte meg még piaci ár fölött ment el)....
Legalább ne magadat cáfolnád....(#12178) Stanlee
Most tényleg felhozol egy idióta ügyvédet/ingatlanost aki le akart titeket húzni azzal kapcsolatosan, hogy "susmus" van az MBVK mögött? Ami egy teljesen anonim bárki számára elérhető árverési oldal? Ennyi erővel minden szar lehet mert mindent és mindennel megpróbálják lehúzni az embert...
Komolyan gyerekek....................................(#12189) Tapsi
Az már a bankokon múlik... amúgy még el is hiszem, hogy van jó pár ami nem kerül ki.... de lassan évek óta figyelem.... nem egy deal csúszott már ki a kezem közül... k jó dealek.... mik végül bőven piaci ár alatt mentek el.... -
Volkor
újonc
Nem: férfi
Életkor: 26
Munkakör: C++ fejlesztő + egyéb sallang
Tanulmányok: Web prog okj, Proginfo Bsc.
Tapasztalat: 2 év
Nyelvtudás: angol közép
Nettó fizetés: 320k
Egyéb: cafeteria
Hely: Budapest, multi -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Stanlee
üzenetére
Itt az ingatlanos a saját érdekeit védte, de akinek van egy kis esze, tudja hogy az ingatlanos nem ingyen dolgozik...
Én is regeltem az árverésre, vannak olyan lakások, amiket meg lehet nézni előtte (a végrehajtó szervez közös megtekintést, ahol találkozol a többi lehetséges ajánlattevővel is) Voltak olyan vevőjelöltek akik ebből élnek, folyamatosan az árveréseket nézik . BP könnyen kiadható környéken ezért nem nagyon lehet ár alatt venni ahogy én láttam. Viszont külső kerületekben vannak olyan licitek, amikre egy ajánlat sem érkezik...
És mérlegelni kell azt a kockázatot, hogy lehet hogy nem fog kiköltözni a benne lakó, vagy kiköltözés előtt lelocsolja vegyszerrel a falakat, tönkre tesz ezt azt... -
Stanlee
őstag
válasz
PazsitZ
üzenetére
A regisztracio miatt be kell menni szemelyesen egy vegrehajtohoz, aki kitolti a regsiztracios adatlapot. Leperkalsz 6000 Ft-ot. Az MBVK oldala nem egyertelmu hogy a belepeshez szukseges aktivalo kodot rogton megkapja az ember e-mailben, vagy elotte a szerzodes bekerul valami kozponti feldolgozo helyre, ez mind ido. Ha a regisztracio sikeres, onnantol lehet licitalni.
Szerintem az ingatlanvasarlast nem lehet elsietni. Ha most neked azt mondjak, delutan, hogy este 8-ig dontened kell, hogy kell-e vagy sem egy lakas, amit akkor lattal eletedben eloszor, felelotlenseg elhamarkodott dontest hozni. Itt nem sok penzrol, csak 12 misirol volt szo, de azert elotte a kozos kepviselovel akartunk volna beszelni, ill. ismeretsegi korben is rakerdezni, hogy ki mit tud az epuletrol, ott lakokrol. Hiaba mondja az ingatlanos, hogy jo a kozosseg, ha az nem ugy van.
Utananeztem a dolognak es akkor jott ki, hogy ez egy MBVK-s arveres, de ezt sem az ingatlanos mondta. Az arveresek tobb hetig fent vannak, a rendszert ismerem, az ingatlanos nem szolt elore, hogy van ez a lehetoseg, hanem ugy hagyta az utolso pillanatra, hogy az neki es az ugyvednek legyen jo, nekunk ne.
-
FLx
addikt
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Csak mert nem igazan ertem a kerdest. De most megkerestem ket hirdetest is amire anno jelentkeztem, az egyik IT solution architect a masik IT infrastructure architect neven futott. Altalaban a hirdetes felado cegek azt se tudtak milyen poziciora akartak embert, csak gondolom ezek a szavak jol hangzottak.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
nekunk ott az ingatlanos nem mondta, hogy az MBVK oldalan fent van a lakas, hanem magamtol jottem ra, es meg csak eselyem sem volt ra licitlani, mert ilyen rovid ido alatt nem tudtam volna magam beregisztralni[/I].
A regisztráció szerintem nem kerül pénzbe csak a licitálás, regelni bármikor lehet
-
-
PazsitZ
addikt
válasz
Stanlee
üzenetére
Itt azért nem teljesen értem a dolgot. Marmint azt igen, hogy szemét lehúzas akart lenni a szitu. De ha el akarsz kolteni tobb tiz millat, ne legyunk mar lustak kicsit gondolkozni es utananezni dolgoknak. (Nem tudom sajnalni, aki a boltban a parizeren tobbet lamental, mint egy lakasvetelnel).
Beregisztralsz es licitalsz, ennyi.
Ha meg semmit nem akarsz foglalkozni a dologgal, akkor benne van a kockazat, hogy tobb "jutalekot" akarnak rólad lehuzni...
Megy a siras a black fridaynel is, hogy dehát nincs is learazva. Bakker egy google keresesbe kerul kideriteni. Ertem, szemet dolog, de ha lusta vagy klikkelni meg 3at az kinek legyen a hibaja...? -
Stanlee
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
1 emberrol, de akkor jo sokat. A jatekban az a baj, hogy ha csak egyetlen erdeklodo van, akkor azt is megkopasztjak. Mivel mondanom kell egy arat, ami fole nem megyunk, akkor ha nincs masik erdeklodo, akkor egy masik, a licitbe bevont szemellyel kozosen addig mennek a licitben, hogy az en maximum aram jojjon ki nyertesnek.
Az egeszben az a felhaborito, hogy gyorsan kellett volna dontenem, az ingatlanos az utolso pillanatban szolt, es ki vagyok szolgaltatva az online licit eseten is masnak, aki tudja, meddig lennek hajlando elmenni - sajnos nem tudom, hogy az ugyved tenyleg az en javamat szolgalja, vagy csak ugy tesz...
Most mar mindegy, az a lakas elment, nemsokara egy ugyanabban az epuletben levo, de onkormanyzati lakasert, ott szemelyesen fogunk licitalni, majd beszamolok rola, hogy mi lett a vege.
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
kezded elveszteni a türelmedet, már 4 naponta rákérdezel (azért a modiknál még ne jelentsd fel ezért)

-
Stanlee
őstag
Anyukam mar regota szeretne masik lakasba koltozni varoson belul. Az egyik ingatlanos megkeresett minket, hogy van egy lakas, de rogton megnezes utan kell donteni (csak penteken vagy szombaton tudtuk megnezni), mert kedden reggel licit, es az ugyvedur aki nekunk tudna licitalni, keri az eloleget es a munkadijat (most ha jol emlekszem 400e volt, hogy nekem licital az oldalon), meg a tobbi jarulekos koltseg.
Elnezest, de ez mar lehuzas, mert nekunk ott az ingatlanos nem mondta, hogy az MBVK oldalan fent van a lakas, hanem magamtol jottem ra, es meg csak eselyem sem volt ra licitlani, mert ilyen rovid ido alatt nem tudtam volna magam beregisztralni. Amugy egy licittel elment a lakas, a rakoltendo pemz es a piaci ertek kozott mar csak minimalis kulonbseg volt.
Biztos lehet talalni ritkan jo lakasokat ott is, de nem tul egyszeru...
-
djgeg
őstag
válasz
üzenetére
Milyen piaci ár feltettről beszélsz... nézzél körbe. (licitek általában a kikiáltási ár 50-70% tól indulnak)
Egy teljesen anonim árverezési oldalon milyen susmus lenne... Ezek a bankoktól jönnek, amikkel natán megy a csencselés azok már nem kerülnek ki. Ami felkerül arra meg anonim licitálhatsz...Amúgy nem csak only cash... több ismerős is vett már hitelre (persze nem annyira egyszerű story, de kivitelezhető)
-
Kobe
veterán
Ez kb fel pestre igaz, nem is ez a gond. Viszont a beszelgetes apropoja ugye az, hogy vajon megeri-e ehhez hasonlo kornyeken a kerulet altal is max 2-8 milla koze taksalt ingatlant megvenni, beruhazni. (viszonyitaskepp, egy hasznalt teremgarazs beallo dragabb ezeknel)
Aki minimalisan tudja, hogy mukodik az onkormanyzati lakasmutyi (lasd pl Ferencvaros), az sejtheti mekkora potencial lehet ezekben.... Egesz pontosan 0.
Ezek, amik nyilvanosan meg vannak hirdetve, a husosfazek legaljat kepviselik, amire mar a csokosoknak sem volt ingere, pedig ok siman felar alatt elvihettek volna... -
Kobe
veterán
Tegnap. A Leonardo csak egy reszet rehabilitaljak tudtommal, a nokia stb iroda resze okes (eszaki), de a Tomo utca feloli resze meg ma is kvagaz, itt pl estenkent mar kozvilagitas sincs, de lehet vmelyik corvin negyedes felujitas miatt, de akarhanyszor voltam az elmult hetekben, egyik alkalommal l sem volt (Tomo utca is eleg hardcore maradt a Grynd es Bokay kozotti szakaszon plusz a kiljebb, fuveszkert felo eso reszen)
-
Goose-T
veterán
Fogalmad sincs, miről beszélsz, és arról sem, hogy miről volt szó eredetileg. Az érvelési hibáiddal Dunát lehetne rekeszteni, és a valóság talajától is teljesen el vagy rugaszkodva.
1. Senki nem beszélt meggazdagodásról, csak nyugdíjról. Én erre adtam ötletet.
2. A Dankó utcában lakom 10 éve, nekem nem kell bemutatni a nyóckert. Természetesen nagyon messze áll attól, ahogy te lefested. Előtte a Sárkány utcában laktam, és a Diószeghyn mentem haza éjszaka a Nagyvárad térről, mert ott állt meg az éjszakai busz. Most adtuk el az 58 négyzetméteres lakásunkat 36,5 millió forintért. Egy hétig hirdettük egy szál alaprajzzal, és
megvették készpénzzel. -
Madwe
nagyúr
Bocs, de te mikor jártál ezeken a Leonardo köznél? Dübörög a rehabilitáció, már rég kijjeb került a necces környék, ismerős errefele lakik és semmi probléma, ha valamiből sok van az a rendőr
más kérdés h én eleve pestre se költöznék, csak buda, de annyira már rég nem necc a helyzet, mint ahogy leírtad (10 éve igaz lett volna) -
Kobe
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Hat, csurheted csavarhatod akarhogy, de nem ebbol fog meggazdagodni senki.... Ami nem raktar vagy uzlethelyiseg, az kozvetlen a pesti getto legalja:
Dioszeghi Samuel utca? Feher ember ejszaka a kozelebe nem megy, nappal is inkabb nagy gazt ad es ugy megy at rajta
Leonardo da Vinci koz? Nyami, ha delutan 1kor akarsz anyagot szerezni, jo helyen jarsz
Kalvaria utca - nomen est omen
Szerintem menj egy kort ezeken az utcakon mielott 10 forintot adnal barmiert. Elarulom, itt a 2008as valsag elotti boomban is ennyiert adtak lakasokat, mert hat a drogtanya es kvatelep nem igazan patent szomszedsag...
Ha felujitod, eselyes hogy 1 honap alatt vagy szetlopjak, vagy a kornyek szinvonalahoz ilo ember venne csak ki (aki vagy nem fizet, vagy szetlopja az utolso csempeig, nyilvan megeri rakolteni)

-
válasz
H A M M E R
üzenetére
"csak úgy néznek rád, mintha csöves lennél"
Pont le kell szarni a véleményüket, de lehetséges, hogy csak te gondolod azt, hogy azt gondolnák rólad hogy. Pont úgy, mint amikor a csajok azért paráznak konditerembe menni, mert "mindenki őket nézi ki", amiért nincsenek kipattintva.
Ha meg egyszer egy kolléga megkérdi, hogy miért nem eszel az étteremben, akkor nyugodtan mondhatod, hogy nem eszel ismeretlen forrásból, kérdőjeles minőségű kaját. Hagy gondolkozzon rajta, hogy mit küld le a torkán naponta.
Amúgy hagyjuk már az "igényes termet". Évekig jártam a Gilda Allee-ba, ami azért nem csöves, de AYCM nélkül 17 körül lett volna a bérlet. Most átnevezték Life1-re, 18+ a bérlet hűséggel, ha jól emlékszem, cserébe csináltak belőle egy csicsás szutykot, de legalább fizethetsz alkalmanként 200 forintot a lakatért.
Ezzel szemben a felújításkor átszoktam a Vida Fitnessbe, ami a csicsapalotához képest egy kibaszott mekka, olyan kurva jó a választék a felszerelésből.
-
azbest
félisten
válasz
Vision
üzenetére
azt nem tudom mi jó, de hogy a nyugdíjbiztosításként hirdetett valami nem tűnt jónak, az alapján, amit becslésként generáltak nekem, mikor próbáltak rábeszélni.
Eleve 2% kamatot vett alapul, ami nem tudom mennyire garantált. De persze 3%-kal számolt, mondván úgyis jobb lesz a hozam (eh persze, ha döbörög a gazdaság és nem extra kockázatos, akkor inkább csökken akamat) és pluszban még azt is hozzászámolta, hogy milyen adókedvezményt lehet a befizetés után beletenni. Ja és persze évente növekvő befizetéssel számolva.
Hát, ha nem értettem félre, akkor a kevésbé reklámozott kezelési költség lényegében elvinné a kamatot és az adójóváírást, mintha csak a nettó befizetés gyűlne egy párnacihőben. Bár lehet félreértettem és az adójóváírást nem teszik be egyenlegre, de úgy tűnt. Ennél az éves államkötvény 2.5% minusz kamatadó is lehet jobb. Vagy esetleg több éves, jobb kamatozású kötvény. Bár lehet jobban utána kéne járnom, de per pill szimpatikusabb, ha nem arról van szó, hogy 25 évre más gazdálkodjon a pénzzel és csak annyiból nyugdíj megtakarítás, hogy nem lehet hozzáférni. Ez inkább önkontroll problémásoknak való.

Mondjuk azzal is zavarba hoztam az ügyintézőt, hogy ha 2% a féléves államkötvény hozama és ha a befektetések által 2 hónapra leköthetek (évi) 2%-ra betétet a 0.01 helyett, akkor miért ne tegyem simán csak államkötvénybe azt is.
Valsz, mert jobb jutalék van arra, hogy a kombókat adják el. -
válasz
H A M M E R
üzenetére
"ilyen környezetbe lehet otthonról vinni a kaját , csak úgy néznek rád, mintha csöves lennél"
Ezek szimplán sznobok/parasztok voltak, nincs sok köze ennek ahhoz, hogy mennyit keresel. Szerencsére ilyen környezetbe nem vágyom.

-
Goose-T
veterán
-
Goose-T
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Ingatlanvagyon felhalmozása. Ha van már pár millád a zsebben, akkor vásárolj VIII. kerületi lepusztult önkormányzati lakásokat, aztán ha lecsendesült az ingatlanipari boom, akkor már olcsóbban fogsz találni szakembert, aki felújítja. Kiadással, legvégső esetben eladással mindig tudsz majd belőle pénzt csinálni.
-
axioma
veterán
válasz
EQMontoya
üzenetére
Hat hogy ti hova jartok ebedelni... Vaci corridor, egyik helyen leves, masodik, koret 1100 Ft, suti melle 200, bar teny hgoy ez a legolcsobb a kornyeken, de raadasul jo mennyiseg es - tobbunk szerint - finom is. Masik helyen leves kulon 350-450 attol fuggoen hogy husos-e, kaja 22Ft/dkg plusz husra darabfelar, ott is nehez 2e felett enni. Jo, a ceges kantin draga es mivel kicsi, nem mindig tetszik, de az is menunel 1600 korul (leves, masodik), ha salatat veszek hozza szinten dekas modszerrel akkor sincs 2e. De meg az iltreno is csinal menut levessel, az se volt arban sok, csak nem tetszett, mar nem is emlekszem a reszletekre. Korabban a Nepfurdon is ilyesmi aru helyeket lehetett talalni. Friss, helyben fozott kajak, nem muanyag dobozos melegitett, az is jo lehet, de nagyobb a zsakbamacska lehetosege.
-
golfvariant
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez szerintem csak egy jól működő kapcsolatban működhet, de ha van párod/feleséged, akkor érdemes kimaxolni az ő önkéntesét. Beszélgettünk már róla, hogy ha elmennék Kata-snak akkor megjátszanánk ezt a lehetőséget

Egyéb esetben szerintem nem marad más, mint a szokásos Állampapír, részvények, stb...
-
Vállalkozóként szerintetek mi a legjobb nyugdíj-előtakarékossági mód? Ugye az önkéntessel az a baj, hogy magas költség mellé ad közepes hozamot, viszont az adóból sem tudok visszaigényelni, mivelhogy nem fizetek SZJA-t.
-
DanielLong
senior tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Ahogy emvy írja, nyugatabbra valahogy olcsóbb és mégis jobb minőségű sokszor a konditerem. A munkahelyemhez 3 terem esik közel, mindegyik különböző franchise-hoz tartozik, de kb ugyanennyi az áruk.
Én Grazban mást tapasztalok, mint te Linzben, mert nálunk szinte senki nem költ 10€ felett az ebédre és sokszor megyünk kebapozni vagy nudelboxot venni, pl tegnap azzal a munkatársammal is, aki előtte majdnem vett 28 milláért egy Lamborghinit... (igaz, csak használt volt). A kollégák 20%-a pedig gyakran hoz saját kaját, nincs ezzel semmi gond.
Azt elfogadom, hogy itt kint az emberek alapvetően nagyobb lábon élnek, mert van miből. De a senior budapesti IT-sel azért nem érdemes összehasonlítani a dolgot, mert kint sem senior tapasztalatot írtunk. Itt full kezdőként kapunk annyit, mint otthon seniorként (mondjuk én otthon seniorként sem kapnék 700 nettót). Tisztán matematikai alapon itt több pénzt tudsz félretenni, mint otthon, a kérdés, hogy hol fogsz letelepni. Ha kint, akkor az IT szektorból érkezve nem vagy sokkal előrébb. Ha meg csak pénzt gyűjtenél, akkor a kérdés, hogy mennyit ér meg neked idegen országba menni, annak minden előnyével és hátrányával.
-
Kobe
veterán
válasz
meanmax
üzenetére
Nem mindegy az sem, hogy milyen itthoni korulmenyeket kell felmondani, lakas van-e, azon hitel, stb, eladod e hirtelen vagy kiadod, vagy egyedul mesz, parosan, stb stb
En amikor jottek megkeresesek, tudtam hogy netto 4e EUR alatt nem igazan eri meg, mert csak a lakas fenntartasa a 2 helyen + hetvegi ingazas elvitt volna also hangon 500K-t (meg ha csak ideiglenesen is) es a vegen ugyanannyi (vagy minimalisan tobb, kb 10-max 15%) maradt volna, felreteve, viszont sokkal tobb az idokoltseg es macera vele (10%ert nem igazan eri meg hetente 6orat ingazni + csomo idovel, lakas felkutatasa, kozmuvek intezese, banki dolgok atpakolgatasa szivni -
válasz
MrSealRD
üzenetére

Ilyen minőség. Volt még profi konditerem, négy különböző szauna, gőzfürdő, atomaterápiás részleg, legalább háromféle jacuzzi, etc. etc. Ja, és mindig minden csodálatosan tiszta, és sosem volt tömeg. Pl. a képen látható medencében sosem volt háromnál több ember egyszerre. Télen szauna után ki lehetett ülni a tetőre, panoráma, mindig volt friss tea (háromféle), friss zöldséglevek..
Azt hiszem, hogy a legfontosabb dolog a tisztaság volt.
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Random info, de a fitness/wellness centrum, ahová odakint jártam (Elements) 80 euro volt havonta (kb., éves szerződéssel), de olyan színvonalú volt, ami itthon egyszerűen nincs. Nem létezik. Van az Oxygen a XII. kerületben havi 40000 forintért (ahová a Habony meg a többi nertárs jár), és az sehol sincs.
Az egyetlen extra vicces rész az, hogy a németeknél a wellness részen kvázi kötelező a meztelenkedés, de azt is meg lehet szokni.
-
törölt tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Szerintem aztán nem kell nagy önmegtartóztatás ahhoz, hogy ne költsön olyanra, amire nincs szüksége. (Pl belvárosi lakás)
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ezen a 20 eurós kondibérleten azért néztem
BP en is van 5000 Ft os terem, de oda "olyan" emberek járnak. Egy igényesebb terembe havi 20 ezert körül van a bérlet. Ezért is fölösleges itt árakat írni, mert mindenkinek másra van igénye.
Én is dolgoztam Ausztriában (Linz), és a cégnél a fejlesztők rendes étterembe jártak ebédelni ahol ital, kv val 20-25 euró volt csak az ebéd, ilyen környezetbe lehet otthonról vinni a kaját , csak úgy néznek rád, mintha csöves lennél... Szóval lehet a magyar elérhető szinthez képest jól lehet élni, de az ottani informatikusokhoz képest szegényesen. BP en is ha egy senior fejlesztő megkeres nettó 700 ezret és beválallja hogy nem bérel a belvárosban új építésű lakást, hanem külvárosban kibérel egy szobát, bringával jár, főz, nincs gyereke stb itt is félre tud rakni 500 ezret havonta, csak hát ehhez nagy önmegtartóztatás kell.. -
meanmax
újonc
válasz
Revolit
üzenetére
Jó sok hozzászólás jött közben, és páran írtátok hogy ennyiért nem éri meg kimenni.. én akárhogy is számolom bőven megéri, sőt. Itthon 700k bruttós ajánlataim voltak, most ennél több lesz a nettó fizum, ráadásul lesz +2 havi bónuszom ami még nagyobb összeg. Itthon jó esetben kapnék egy havi fizut meg valamennyi cafeteriát, de az messze nem ugyanaz az összeg lenne. Azt is vegyétek figyelembe, hogy nem sokkal több mint 2,5 év tapasztalatom van, azért az még bőven a mid alja, ne akarjuk összehasonlítani az itthoni senior fizukkal, bónuszokkal

Amúgy a vicces az, hogy konkrétan az albink grazban (nem egyedül megyek ki, jön velem barátnőm is) egy nagyon minimális összeggel lesz drágább mint itt bpn, de hogy ha bemegyek egy aldiba akkor se fizetek sokkal többet mint itthon (határ mellett laktam bp előtt, elég sokat járok át és nagyjából tisztában vagyok a kinti árakkal).
Majd ha már kint leszek pár hónapja szívesen írok róla hogy mennyi marad hónap végére és hogy hogyan jövünk ki, de kb hasonlóra számítok mint amit @DanielLong is írt pár hozzászólással feljebb.
-
Revolit
senior tag
Ez igy van

En arra a felvetesre adtam megerositest, hogy ha csaladban gondolkodik az ember, nagyon mas osszegek jonnek ki.Egyedul, vagy paroddal, de gyerekek nelkul eleg tuti.
Meg egy erdekes kerdes, hogy le is akarsz telepedni, vagy par ev mulva hazajonni
En szemely szerint arra jutottam, hogy gyerekekkel Budapesten programozokent azert eleg jol el lehet eldegelni. Mondjuk ha magan oviban es iskolaban gondolkodsz, megint csak rezeg a lec...

Mindenesetre az, hogy itt vannak nagyszulok akik besegitenek, nagyon sokat jelent. Nekunk legalabb is. Nyilvan mindenkinel kicsit maskepp allnak a dolgok a merlegen.
-
válasz
DanielLong
üzenetére
"Mérnök vonalon meg muszáj valamilyen manager irányba orientálódni, hogy tudj előrébb jutni."
Egyáltalán nem. Egy jó senior/architect bőven keres annyit, mint egy manager. Főleg, hogy az utóbbi pozícióban rengeteg kutyaütő van.
-
DanielLong
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez még Ausztriában is így van szinte. A kinti családos magyar mérnökök, akikkel beszéltem eddig, nem érzik magukat jobb életszínvonalon, mint a budapestiek. Persze ebben vastagon benne van a pszichológia és egyéb emberi tényezők.
EQMontoya
Alapvetően én is a senior fizukra gondoltam, 3-5 év tapasztalattal már elég szép számokat láttam it a fórumban. Mérnök vonalon meg muszáj valamilyen manager irányba orientálódni, hogy tudj előrébb jutni. Aztán remélem 2-3 év múlva, ha hazamegyek, akkor már kisebb lesz a gap.
-
Revolit
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Pontosan. Nekem Silicon Valley-re van eleg nagy ralatasom.
Ovoda atlag 2.500$ / gyerek / ho.
Iskolara nem emlekszem pontosan hogy van, nekem az ovi / bolcsi az aktualis most.Berles: Eleve haromszoros netto jovedelem kell a havi berhez kepest, hogy kiadjak neked. Ha 1-1.5 oranyira mesz (BART-al ennyi, autoval meg tobb!), akkor meguszod ~2.500$ / ho az egy haloszobas apartmant (mondjuk itt ez 70nm jelent, de akkor is egy haloszobad van + amerikai konyhas nappali, furdo - wc).
Ha csaladdal mesz es 2-3 haloszobas, vagy haz (mar kb egy aron) akkor ha szerencsed van, kifogsz valamit 3.500-ert. Ha esetleg San Fransiscoban akarsz lakni, munkahely mellett, vagy delebre, ahol sok nagy ceg kozpontja van (Palo Alto - Mountain View) akkor a lakbert majdhogynem duplazhatod is.
Rogton nem hangzik olyan jol az evi 150.000 dollaros fizetes. (Ami meg mindig kb egy kinti junir bere egy top cegnel - facebook, Apple, Google).
Svajcot is igy kepzelem el valahogy.
-
FLx
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Ket emberre mindig jobban fognak kijonni a szamok, mint egyre. Foleg kaja tekinteteben. Nekem is mindent ugyanugy meg kell vennem egy fore is, akar fozok, akar etterembe megyek. Es normalis ettermi kaja nincs 2ezres alatt Pesten. Napi 4-5 alkalommal eszek, most pont megneztem a mult havi szamokat, 110 volt az etterem es vasarlas egyutt. Szoval inkabb 400 ejro kornyeke, mint 5.
-
szabop27
tag
-
válasz
üzenetére
+1
Ne hari, de ketten nem eszünk ennyit párommal
Minden másnap este főz, vacsizunk belőle és másnap mindketten azt ebédeljük. És nem mirelit pizzát meg konzerv pacalt eszünk, hanem normális főtt ételt (húsleves, pörkölt, főzelék, töltött cuccok stb stb).Reggelire én gyümölcsöt viszek, banán, körte, narancs + joghurt, minden költséget vezetünk Walletban, előző hónapban összesen 106k ment el alapvető cuccok vásárlására, ebben Lidl, pékség minden benne van a tisztító szerekkel, mindennel.
150/fő nagyon meredek.
-
Kobe
veterán
válasz
DanielLong
üzenetére
Az a jo, hogy errol nem engem kell kerdezz
eleg ha megnezed a numbeo.com ot ahol tobbezren felvittek az eletviteluk szerinti adatokat, annak mar inkabb lehet hinni
Perpillanat az atlag pesten 163e Ft per fo per ho, lakhatasi koltsegek nelkul. Vagyis 320 ket embernek (minusz valamennyi szinergia az egyuttelesbol fakadoan) plusz kb 150K alberlet, vagyis ket fore 400-450 nem elrugaszkodott, alberlettol fuggoenEgy fore vetitve, alberlettrl mar joval szarabb a merleg, 250-300koze saccolnam. Nyilvan meg lehetne oldani olcsobban, kerdes, akarja e az ember (szerintem az mar nem egy tul jo eletszinvonal, de ez szubjektiv)
Mercutio: a vacsorat pl tipikusan ezzel szamoltam, hoferben megveszed a pekarut, vajat szalamit zoldseget, ket napra, akkor az ennyi (bar kicsit egysiku)
-
-
David89
tag
Aki kikoltozik annak lesz sajat haztartasa, nekunk 2 fore 350 a kaja fozessel, szemet nelkul, sok hussal, gyumolccsel. Engedelmeddel etrendet nem csatolok.
Szoval aki mernok, programozo kikoltozik es rendes melot vallal, az jol ki fog tudni jonni es akar az otthoni teljes fizujat felre fogja tudni rakni. Nekem legalabbis osszejott.
-
EQMontoya
veterán
válasz
DanielLong
üzenetére
Ez egyebkent kezdokent tok jo, igen, itthon tenyleg a netto 300 a realis hasonlo albiarak mellett.
Emlitetted, hogy sweet-spot BP IT teren, azert nem feltetlenul, a kezdo fizuk IT-ben sem magasabbak igazabol sokkal (esetleg 350 netto).
A kulonbseg talan abban lehet, hogy egy senior IT-s fizu siman lehet netto 700, esetedben viszont nem gondolom, hogy a fizud a mostani ketszerese lesz mondjuk 5-8 ev tapasztalattal. No offense, nem miattad, egyszeruen nincs ilyen karrierut. Aztan javits ki, ha tevedek.

FLx, DanielLong: kaja sokat dragult BP-n is az elmult 5 evben. Mikor dolgozni kezdtem, siman meg tudtam ebedelni 1500 alatt, ma mar 1500-ert is maximum akkor tudok, ha streetfoodot eszem a normalisabb fajtabol (burrito pl.), egy leves+masodik nem nagyon all meg 2k alatt.
-
FLx
addikt
4-500 ejro nekem itthon is elmegy kajara, mert csak minosegi kajakat eszek, semmi kolacsipsz, hamburger. De 10 evvel ezelott majdnem nullabol volt kajam, mert ettem a menzan es/vagy a mekiben a szemetet. Csak az egeszsegem sokkal tobbet er, mint a penzem. Szoval lehet is ennyit kolteni ra, meg persze lehet olcsobban is.
-
Kobe
veterán
válasz
David89
üzenetére
Ez nem csak becs specialitas, itthon is igy van
Napi szinten sztem ha valaki nem sajat haztartasbol intezi a nagyreszet, akkor realis a 20 Eur: reggeli 3-4 eur (pl egy normalisabb billa szendvics is ennyi), kaja valami menzan 8-10 eur es vacsora megint 5-8 euro korul elszorhato. Ez kb 600eur per ho, en ezert is irtam 4-500at inkabb mert egy reszet kompenzalhatod ha fozol es viszel (bar ahogy en megismertem a kintieket, a foetkezest legtobben - IT es mernok vobalon legalabbis - 90%ban "kint" oldjak meg, es az aprosagokat hozzak otthonrol)
-
-
törölt tag
A fenti temahoz kapcsolodoan: asztriaban valo munkavallalashoz megelegszenek az angol nyelvtudassal, vagy kell a nemet? Ha jol sejtem az utobbi...
-
DanielLong
senior tag
Április óta Excelben vezetem a kiadásaimat, a havi 500ezer Ft spórolás nálam megvan úgy, hogy közben tudtam venni telefont, PS4-et, egyebeket, bár eléggé megfogom a pénzt és kivárom az akciós lehetőségeket.
Számszerűleg az albérlet Grazban egy embernek 35nm körül normális lakásban 500€ rezsivel. Én 37nm-en lakom, első bérlő vagyok (vadonat új tömbház), normális környéken, céghez közel, bár nem a belvárosban, de a Hauptbahnhoftól 1 km-re. 492€ a lakás, erre még jön 25€ internet és 20€ körüli áram. Nem kell mondanom, hogy barátnőmmel is lazán elférnénk a lakásban és akkor már két felé oszlana a költség.
Ezen kívül a legnagyobb költségem az autó, havi 107€ a biztosítás, mert bonusmalus 0 vagyok és 140LE a teljesítmény. (Itt vettem kocsit az állandó lakcím miatt, minden hétvégén hazautazom, viszek mást is, így a dízel ára megvan).
A kaja tényleg drága, egy menü legalább 8€, a húsok és a késztermékek is jóval drágábbak, mint otthon, de így is 300€-ból vígan meglenne a havi étel, ha nem kapnék még ebéd támogatást is.
Ezen kívül van kondibérletem (20€ igen, csak ennyi) lakásbiztosítás (9€/hónap), meg talán még pár apróság.
Összesen akkor ott vagyunk, hogy 1000€-ból megvan a havi fix költség, ezen felül marad mindig 200-250€, amit el lehet költeni plusz dolgokra, így a maradék havi 1100€ maradék és a 13-14. havi 12-ed része összességében kiadja a nálam célnak kitűzött havi 1550€ körüli spórolást.Persze nem élek nagy lábon, nem új autót vettem, stb, de otthon erre nem lett volna lehetőségem, Budapesten 300k nettóért tudtam volna elhelyezkedni.
Külföldi kollégákkal is arra jutottunk, hogy Ausztria eléggé sweet-spot a villamosmérnököknek, rengeteg lehetőség, jó fizu és elviselhető árak. Szerintem IT vonalon ugyanez igaz Magyarországra, legalábbis azokból a fizetésből kiindulva, amiket Ti tesztek közzé.

ui: Bicajjal járok dolgozni, ha nagyon szar lenne az idő, akkor a tömegközlekedést a cég fizeti 50%-ban, így az sem nagy ügy.
ui2: Ha néha hazamész és bevásárolsz a drágább élelmiszerekből, akkor megint beljebb vagy. -
törölt tag
Grazban a rent 500 euro, de legyunk fancy boyok es akkor 600. Kaja legyen 600, es az napi 2 ebed menu ara, siman fedezi a szuksegleteket. Marad 200 euro BKV-ra (50 euro), sport berletre (25 euro), es utilities (mondjuk 100 euro). Ezek a havi fix kiadasok, ezen felul biztos becsuszik ez-az minden honapban, de azokkal egyutt is kozel 1000 eurot meg tud takaritani havonta. Lehet neha csak 900-at, lehet neha 950-et, de ha neha foz, vagy talal 500 euroert albit (miert ne talalna), akkor 1000-et.
Szerk: a linkelt lakasnal a heating pl benne van az arban, a utilitiesre 100 eurot sem kell kolteni.
-
-
Kobe
veterán
válasz
David89
üzenetére
Ezeket a szamokat onnan vettem, hogy rohadtsokat forgolodtam becsben, grazban 2016-2018 kozott.
Mivel becsben sokat kellett szallast is intezni, igy jottek a kezkozeli infok is.
Amiket irtam, az nem a lizingelt bmwvel jarok a szomszed utcaba is kategoria.
Perpill becsen egy atlagos, 40-50nm kozotti lakas uresen 700-800 euro kozott mozog. A normalisan butorozottak dragabban (bar sztem tok mindegy, milyen cimszoval fizeted, butor kell es kesz, ha bevasarolsz belole vagy butorozva berled, kb ugyanott vagy)
Perpill a diakoknak szant kisebb egyszobas lakasok is 550-650 kozott mennek, de a kollegoumban laktam 20evesrn eletet ne hasonlitsuk mar egy 30ev koruli dolgozo eletvitelehez
A kaja, elelmiszer resze szinten kezkozeli, hofer, billa, stb, ezek az arak, ceges kantinok a kornyeken, ennyi es kesz.
Berlet szinten, kocsival mondjuk nem is szamoltam.
Ezert mondtam hogy lakasra az 1000eur realis (becsben legalabbis tuti), 4-500 eur kajapia (ez napi kevesebb mint 20eur), es ha van, akkor egyeb: kocsi, buli, egyebekEgy fore 2400 eurobol hacsak nem gyalog jarsz es nem koltesz szorakozasra (aka. aszketa eletmod) nem fogsz 1000eurot elrakni. Max ha ketten vagytok es a legnagyobb resze, a berleti dij megoszlik
-
David89
tag
Nem tudom ezeket a szamokat honnan vetted, de sajat tapasztalataim alapjan:
2013ban Becsben eltem diakkent havi 7-800 eurobol, ami innen nezve kicsit aszketa, de egyaltalan nem nelkuloztem.
Most Nemetoban a havi megelhetes kijon 1400 eurora ket fore, 1800 ha a nyaralasokat, tartos fogy cikkeket szetosztom(kocsit nem tartok). Szoval 1 fizubol boven kijon 2 ember, ha 2 kereso van, akkor jon el a jovilag igazan.
Persze lehet belvarosban keglit berelni egyedul meg lizingelt bmwel jarni, minden nap kint enni es mar seggere is csaptunk a fizunak. De ez mindenhol igy van Europaban.
-
Kobe
veterán
válasz
üzenetére
Azert ausztriaban 2400 nettobol 1000 eurot elrakni eleg aszketa eletet kivan meg.
Pont kvasokat jartam Grazba es Becsbe is, illetve volt/lenne is lehetoseg oda menni melora barmikor, de en akarhogy csurtem csavartam, havi netto 4ezer, de inkabb 5ezer ojro alatt sehogysem eri meg.
Grazban max az alberlet olcsobb, de mivel ugyanazok az elelmiszerboltok vannak es kozuzemi szolgaltatok vannak, igy a megelhetes + utilities ugyanannyi mint becsben (ami joval dragabb mint pest)Pl: becs, normalis 40enpar nmes lakas: 800-1200 euro + rezsi havonta
1 ebed, semmi extra, valami ceges kantin: 10 eur, csak ez 2-300 euro
Vacsora + reggeli, siman hoferban alap elelmiszerekkel 15-18 euro ket napra - megintcsak 2-300 euro
Tomegkozlekedesre berlet 35 eurLegyunk optimistak, es 1000-1200 eurobol legyen meg minde, lakas + minden rezsivel kapcsolatos + 600 euro kajara, meg 400-200 euro egyebekre: ez mar inkabb a 2000hez van kozelebb, mint az 1400hoz...
Lehet persze trukkozni, de becsben pl kulonosen igaz hogy az olcsobb arral olcsobb minoseg jon (lakasnal rohadtul), igy beszorithatod 1000-1500eur koze, de akkor lemesz full aszketaba: kis lakasban kvazi minimal utilitiessel mesz, szar es olcso kajat tolod, es nem nagyon szorakozol.... Kerdes megeri-e
Egyedul a 13-14. Havi ami megdobja, de Azert normalis cegnel teljesitmeny es egyeb bonuszokkal nem nehez itthon sem osszeszedni 14-15 honapra valo fizut
-
DanielLong
senior tag
válasz
üzenetére
Ezt csak meg tudom erősíteni. Én mérnökként vagyok kint, ennyit keresek kb. Számomra ez sokkal jobb, mint otthon, de ugye én nem IT-ban dolgozom. Aki világot látna, nyelvet tanulna, szereti a hegyeket (egy angol kollégám a környezet miatt jött ide), annak elég közeli megoldás Ausztria. Akár minden hétvégén haza lehet járni, főleg, ha Zalából megy ki az ember
. -
-
@tco@
aktív tag
Váltott valaki mostanában CCNA pozira 0-3 év tapasztalattal? Úgy tudom már br 650 is reális multinál, úgy érzem ismét váltanom kéne.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen autót vegyek?
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7430 14" FHD IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó egy Samsung Galaxy A55 5G 256GB/12GB RAM verzió, rózsaszin 1 évesen, mint az új, karcmentesen!
- Thinkpad T14s Gen2i 14" FHD IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Bomba ár! HP ProBook 640 G8 - i5-1145G7 I 16GB I 512GB SSD I 14" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 32GB I 1TBSSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- Extraflame pellet kályha
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÚJ könyv: Gloviczki Zoltán - A holnapután iskolája
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Komolyan gyerekek....................................

más kérdés h én eleve pestre se költöznék, csak buda, de annyira már rég nem necc a helyzet, mint ahogy leírtad (10 éve igaz lett volna)
Valsz, mert jobb jutalék van arra, hogy a kombókat adják el.

Nem semmi... Elég jól néz ki. De a tisztaság kiemelése különösen tetszik.
Igazából mindkettőre...