Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pethob

aktív tag

válasz eldoble #47803 üzenetére

Jegyzetelésre bármelyik iPad megteszi. Szoftveresen mind ugyanazt tudja, nincs különbség.

Figyelni kell, hogy nagy lett a kavarodás a tollak terén. 4 különböző apple típus is van, és technológia váltás zajlik épp. Mi mivel kompatibilis, annak érdemes utána nézni. Az íráshoz bármelyik, sőt akár 3rd party gyártók (olcsó) tollai is megfelelnek.

Érdemes kipróbálni a jobb fizetős jegyzetelő appokat (Goodnotes, Notablity, Evernote, Onenote), mert az Applenote-ot egyszerűbb jegyzetek készítésére fejlesztették nem iskolai/egyetemi használatra. Ezen nem érdemes spórolni. A jobb appok akár veszik az előadás hangját és szinkron a jegyzettel vissza tudják játszani, füzetekbe tudják csoportosítani a jegyzeteket, importálják a PDF, PPT vagy digitális könyveket vagy azok részleteit, stb.

A magyar nyelvet a iOS nem kezeli, tudomásom szerint az appok sem. Amúgy bármilyen kézzel írt jegyzetre lehet keresni - azaz a háttérben felismeri mit írtál oda - illetve másolás és beillesztés során bármilyen doksiba szöveggé lehet alakítani a jegyzetet. Tehát akár egy word doksiba is berakhatod amit kézzel írtál: "kijelöl, másolás szövegként, beszúrás". De írhatsz kézzel a beviteli mezőkre is, akkor azok azonnal karakterekké alakulnak. Mindez azonban csak angol (vagy más nagyobb) nyelven, magyarul nem.

Egyik iPad típust sem javaslom az alap 64 GB-al megvenni, hacsak nem szigorú anyagi korlát miatt nem fér bele több. Én 2024-ben min 256 GB-al veszek csak iPad-et.

Ha olcsó, de új megoldást keresel, akkor a lehetőségek:

iPad 9. gen. Itt-ott még lehet kapni, ezen még van home gomb. (7-8-9 gen mind ugyan úgy nézett ki.) Az apple pencil 1-et használja, ami lightening csatlakozón kell bedugni az aljába a töltéshez, meg a párosításhoz. Ez egy elég buta megoldás. Minden esetre nekem egyenlőre mindkét gyerekem ezt használja az iskolában (egyik 8. gen, másik 9. gen).
    Hátránya a 9. generációnak, hogy általában már csak a 64 GB-os alap verziót lehet újonnan kapni.

iPad 10. Ezt most az alap iPad. 64 GB vagy 256 gb verzióban kapható, Apple Pencil USB-C-t szereti. Szerintem ezt keresed.

iPad Air 5 (M1), már hivatalosan nem kapható, de itt-ott még igen. Azok is általában alap 64 GB-osak. A képernyője össze van laminálva az üveggel, így nincs pici rés a kép és a cerka hegye közt. Főleg rajzolásnál fontos. Apple Pencil 2-öt szerette ami szerintem a legjobb toll, de ezt most kivezették, a Pencil Pro váltja. Tehát az iPad cseréjekor a tollat is cserélni kell majd.

iPad Air 6 (M2): Az air a legjobb iPad szerintem, ez most is igaz. Az új air digitális rajzoláshoz mindent tud. A 11 colos mellett van belőle 13 colos is, de egyetemi jegyzeteléshez szerintem a 11 az ideális méret. Apple Pencil Pro a párja.

iPad mini: Nekem jegyzetelésre túl kicsi, és drága is.

iPad Pro: szerintem semmit nem tud az air modellekhez képest, amit rajzolásnál, jegyzetelésnél kihasználnál.

Tehát,

ha nagyon olcsó kell: iPad 9 64 GB (130eFt) és egy használt Apple Pencil 1 toll (kb. 20eFT)
    a jelenlegi alap ajánlatból: iPad 10. 256 GB és Apple Pencil USB-C
    a még megfizethető csúcs minőség meg: iPad Air 6 M2 (11 col, 256 vagy 512 GB-al) - Apple Pencil Pro
    ha a kézzel rajzolás fontosabb mint a hordozhatóság, akkor 13 colos iPad Air 6 M2...

• consono

nagyúr

válasz eldoble #47816 üzenetére

PDF-be tudsz jegyzetelni van rá elég sok app, ami ezt támogatja. Ellenben Word file-t nem fog neked csinálni. A Nebo tud magyarul írott szöveget nyomtatottá konvertálni, de már nem emlékszem milyen formátumban menti el. A doc(x)-hez kell valamilyen kézi utómunka.

• soundsonic

aktív tag

válasz eldoble #47816 üzenetére

Várjál! Azt írta a buborék ablak, hogy tud ilyet a word csak nekem nem sikerült rábírnom. Még kísérletezgetek vele az ipadon

• soundsonic

aktív tag

válasz eldoble #47809 üzenetére

Ipad-en nem találtam ilyen funkvciót ami word-ben vagy jegyzet appban betűt szöveggé alakít. De biztos van rá app. word-ben nem is működik a jegyzetelés sem.

Windowson van ilyen funkció, de digitális rajztábla monitor kell hozzá. Szerintem elég fárasztó kézzel jegyzeteni, csak a fájlok elnevezésénél használom mert talán ilyenkor gyorsabb. De windowson mindehol működik a funkcció ilyen esetben.

• soundsonic

aktív tag

válasz eldoble #47809 üzenetére

ha tényleg nem rajzol, és nem fontos a nyomásérzékenység akkor egy kínai cerka is jó hozzá és nem kell 40+e Ftos cerka vagy vannak egyéb márkás pl logitech ipad cerkák is kisebb aranyárban. Én az ipad-et nem használom jegyzetelésre, de szerintem van benne ilyen funkció. Nekem egy régebbi ipad 9-es modellem van és zbrush, nomad, procreate, dreams nagyon jól elfutnak rajta, szinte nem is értem hogy de megoldották. Egy air meg pro ettől sokkal erősebb. Elég sokáig támogatott os terén és nagyon szeretem. Nem apple fanként mondom, de a következő majdani tabletem is ipad lesz. Komolyabb 3d szobrászkodással, 2d animációval simán elboldogul.

• krokk

senior tag

válasz eldoble #47807 üzenetére

az alap ipad az kijön ennyiből, illetve igen ez leszűkíti az opciókat. 64gb wifiwel hivatalos oldalon 170e + ceruza hozzá 37e.
    De körbe kell nézni, hogy hol akciós vagy diák kedvezmény stb.
    11 (10.9) es méretűek az új ipadek a mini verzió ami kisebb.
    A tollal írást automatikus szöveggél alakítást mindegyik tudja szoftverből. Ebben nincs különbség. És emlékeim szerint a magyar szavakat is felismerte de ebben valaki erősítsen meg. Én ha használtam akkor angolul írtam általában. A word-é alakítást nem biztos hogy értem... de gyakorlatilag bárhol írsz vele kézzel azt felismeri mintha gépelnél billentyűzeten.

• krokk

senior tag

válasz eldoble #47803 üzenetére

Ennél a pénztárca szab határt :) Ha van toll meg pad akkor utána az applikáció függő, hogy miket és mire tud kb rajzolni.
    Szerintem sima ipad illetve air 11" (ebből esetleg nem is a 2024es verziót) amiket érdemes megnézni.

Ha a legolcsóbb verziót és boltból akkor ipad + alap pencil. Diákoknak esetleg kedvezményt is találtok rá.

Ha kicsit több pénzt szánnátok rá akkor már több opció is van és akkor több eldöntendő kérdés is felmerül :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés