Apple iPad Pro 12.9 (2021) - túlerőben vagyunk

Ez most a világ legerősebb táblagépe, fantasztikus kijelzővel, csillagászati áron. Most még nem éri meg, de később lehet, hogy igen.

Bevezető

A 2021-es iPad Próval az Apple ledobta a táblagépes atombombát, ami teljesítményben úgy elsöpör mindent, mintha ott sem lettek volna. És ezt most nem úgy kell érteni, hogy hát ezen a sebességteszten kicsit gyorsabb, mint bármi, de a másikon viszont kicsit lassabb, hanem egy olyan szintugrásról beszélünk, aminek még csak a közelében sem járt eddig senki. Android alapokon sem, de az összes eddigi iPad modellt zárójelbe teszi a friss eszköz, amit igazából egyetlen dologra lehet visszavezetni: bekerült az Apple M1 chip a gépbe, konkrétan az, amit a friss MacBook is használ.


[+]

És akkor itt rögtön álljunk is meg, mert nyilvánvalóan számos kérdés merül fel. Minek? Mi szükség van egy tabletben egy ennyire erős hardverre, miközben az operációs rendszer továbbra is az iPad OS és az alkalmazáskínálat is jobbára a táblagépes szortimentre korlátozódik? Lássuk be, hogy az előző iPad Pro is villámgyorsan el tudott végezni minden rábízott feladatot és ha őszinte akarok lenni, akkor a mindennapok során nemigen éreztem, hogy itt dübörög az ujjaim alatt a világ legerősebb tabletes hardvere. És egyúttal az egyik legdrágább is.


[+]

De az Apple nem kretének gyülekezete, szóval ha már adott házon belül a hardver, akkor építenek köré egy csodamasinát, aztán elkezdenek a szoftverezettségre is gyúrni, de még a MacBook M1-es gépeknél is az a helyzet, hogy egy csomó alkalmazás nincs optimalizálva az új chipset képességeire, az iPad OS alá készült verziók fazonigazítására nyilván várni kell még. De! Ha aztán a leggyakrabban használt, alapvetően erőforrásigényes, sokszor pont emiatt táblagépes környezetben korlátozott funkcionalitású alkalmazások fejlesztői nekidurálják magukat, akkor rögvest lesz értelme a bődületes erőnek, mert hirtelen pont olyan sebességgel, pont olyan kialakítással és képességekkel tudunk majd fotót, videót és hangot vágni az iPad Prón, mint egy MacBookon. És ezt eddig egyetlen táblagép sem tudta megugrani. És ennek egy része már valóság, mert az Adobe már el is készítette a szoftverei egy részét a csúcs iPad számára.


[+]

Szóval a vas elkészült, itt van, az iStlye pedig azonnal elküldte tesztre az első darabot, ami beesett hozzájuk a raktárba. Ez itt nem a csúcsmodell, mert egy 12,9 inches, WiFi-only, 128 GB belső tárhellyel szerelt változatot kaptunk meg, plusz hozzá a Magic Keyboardot és a ceruzát is, a gép 450 ezer magyar forintot kóstál, a billentyűzet 118 lepedőt, a Pencil pedig még 50 ezer hazai valutát képvisel, szóval a fehér szatyrot jól elrejtettem a csomagtartó padlója alá, amíg bementem a Praktikerbe venni egy dekopírfűrészt, mert ha valaki rámarkol, akkor több mint 600 ezer forintnyi cuccnak integethetek úgy, hogy ez nem is a legdrágább szett. Az 5G modemmel szerelt, 2 TB tárhelyet kínáló változat majdnem hétszámjegyű összegért vihető haza, tehát simán megütjük a milliós tételt, ha hozzávesszük a gombsort és a cerkát is — ennyi pénzért viszont két MacBook Air is kijön, az is eléggé hordozható, bár nem érintős a kijelzője. Tehát adott a kérdés, hogy miért venne bárki is iPad Prót, amikor vehet MacBookot is… és erre keressük majd a továbbiakban a választ, de előre szólok, hogy nem biztos, hogy meg is fogjuk találni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés