Apple iPad (10. generáció) - identitásválság

Ez egy furcsa iPad, szinte lehetetlen értelmes helyet találni neki a termékpalettán, ára pedig tovább bonyolítja helyzetét.

Bevezető, küllem, doboz tartalma

Nem jó, ha nincs egy terméknek konkurenciája, mert azt csinál vele a gyártó, amit akar. Akkor is, ha ez jó, és akkor is, ha ez rossz, esetenként értelmetlen eredményt szül. Utóbbi a helyzet a tizedik generációs iPaddel, ami valahol félúton megakadt az Air és a korábbi belépőszint között, tele furcsa megkötésekkel. Egy sajtóközleményben jelentette be az Apple, hogy frissíti az iPadet, vagyis az alapmodellt, aminek ez az első igazán nagy dizájnváltása az elmúlt tíz évben, hisz a 2013-as iPad Air küllemét vette át az alap iPad először, aztán jött a Touch ID-s főgomb, meg a kicsit nagyobb kijelző, de minden egyéb maradt egészen mostanáig. Pontosabban marad az még tovább is, mert a kilencedik generációs iPadet ugyanúgy árulja az Apple, csak az ára ennek is felcsökkent és a 64 GB-os változatért immáron 130 ezer helyett 195 ezer jó magyar forintot kell kifizetnünk. Szerencsére kifoghatunk akciót is, például az iSTYLE-nál, akitől a tesztpéldányt kaptuk egy hétre, s ahol most a Wi-Fi + Cellular modell 185 ezer a tavalyi generációból.

Hátulról is úgy néz ki az új iPad, ahogy az aktuális Air.
Hátulról is úgy néz ki az új iPad, ahogy az aktuális Air. [+]

De vissza 2022-be, ahol már nem sikk a főgomb, se a kijelző körüli vastag keret, és a Lightning csatlakozó sem, ezért a tizedik generációs iPad is teljesen átalakult. Annyira, hogy avatatlan szem simán össze is keverheti a 2020-as iPad Airrel. Jó, avatatlan szem valószínűleg különbséget sem fog tudni tenni a két eszköz között hacsak nem ismeri az elérhető színeket — esetünkben ezek ezüst, sárga, kék és rózsaszín —, maximum azt látja majd, hogy az egy iPad, jól van, legyen.

Elölről nézve csak a kamera elhelyezése különbözteti meg az Airt és az alap iPadet.
Elölről nézve csak a kamera elhelyezése különbözteti meg az Airt és az alap iPadet. [+]

A különbségeket tényleg három dologban össze lehet foglalni: a tizedik generációs iPaden a hátlap helyett az alsó hosszanti oldalon van a hárompontos mágneses okos csatlakozó. A felső hosszanti oldalon a kijelző felett a keretben van a kamera, elsőként az iPadek történetében, nem pedig a rövid oldalon, ezzel is azt sugallva, hogy ez a tábla már fektetett használatra született. A kamera felett kellene lennie a keretben az Apple Pencil érintőceruza mágneses töltőjének, ez viszont úgy maradt ki ebből az iPadből, ahogy van, és az eszköz nem is támogatja a második generációs ceruzát, csak az elsőt. Ami Lightning csatlakozón keresztül tölt, vagyis kelleni fog egy átalakító, amivel az iPad USB-C portján keresztül párosítani vagy tölteni lehet. Az Apple Pencil mellé automatikusan jár egy ilyen átalakító mostantól, de az iPad mellé nem, így ha valakinek régi ceruzája van, de vesz egy ilyen új iPadet, az vehet külön egy ilyen szép, kicsi, 4500 forintos, tutira soha senki nem fogja elhagyni átalakítót is mellé:

Ha van első generációs ceruzánk, de lesz egy új iPadünk, kell majd egy ilyen kis átalakító is.
Ha van első generációs ceruzánk, de lesz egy új iPadünk, kell majd egy ilyen kis átalakító is. (forrás: Apple) [+]

Ami külön van dobozolva, külön van szállítva, nesze neked környezettudatosság és zöld Apple! Ha van egy USB-C végű Lightning kábelünk otthon, akkor megússzuk a vásárlást, bár a termékoldal szerint kell az átalakító a párosításhoz. Pozitívum, hogy az iPad dobozában legalább továbbra is megtalálható a 20 wattos fali adapter és a mindkét végén USB-C kábel. Ami immáron gumi helyett fehér szövettel van bevonva. Hosszú távú tartósságról nyilatkozni nem tudunk, de a fehér biztosan el fog koszolódni, ha nem egy légüres térben levitálva tároljuk, hanem hordjuk magunkkal ide-oda.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Visszatérve a külsőségekre. A Touch ID ujjlenyomat-leolvasó átkerült a bekapcsoló gombba a tablet keretén, a pontossága hibátlan, használata gyors. A hosszanti oldalon van két különálló hangerőgomb, a rövid oldalakon pedig a fekvő helyzetű sztereó hangszórók. A négy rács ne tévesszen meg senkit, csak két hangszórója van a tizedik generációs iPadnek, ezek kellő hangerővel és tisztasággal szólnak, ahogy az Airben is. A 3,5 milliméteres audio csatlakozótól ugyanakkor el kell búcsúzni, amit itt nem magyarázhatnak azzal, hogy kellett a hely a mágneses ceruzatöltőnek, a vízállóságnak vagy a nagyobb rezgőmotornak, lévén ezekből egyik sem adott. Itt csak szimplán kivették a gépből, mert így a vásárló vehet még egy AirPodsot is csak és marad az, hogy egy USB-C végű audio adapterrel vagy Bluetoothon keresztül vezeték nélkül lehet kivinni hangot. A Bluetooth verzió 5.2-es, a kodektámogatás továbbra is AAC-re szorítkozik.

A Touch ID a felső gombba került itt is. Face ID arcfelismerő nincsen.
A Touch ID a felső gombba került itt is. Face ID arcfelismerő nincsen. [+]

A 248,6 x 179,5 x 7 milliméteres ház 477 grammot nyom a Wi-Fi és 481 grammot a Wi-Fi + Cellular modellek esetén. Utóbbiak keretének felső oldalán van a nanoSIM kártyákat befogadó, tűvel nyitható tálca helye, de opció az eSIM is. Az iPadet kézbe véve az embernek az az érzése, hogy kispórolták belőle az anyagot, sokkal kevésbé érződik az alumínium házú eszköz robosztusnak, mint az ugyanekkora méretű Pro modell. Illetve az új alap iPadben a 10,9 hüvelykes képátlójú kijelző és az IPS panelt védő üveg között légrés van, a meghatározatlan típusú karcálló és ujjlenyomat-taszító védőfelület gyengébb minőségűnek, műanyagnak érződik.

Okos csatlakozó és USB-C, valamint hangszórót és mikrofont rejtő rácsok.Okos csatlakozó és USB-C, valamint hangszórót és mikrofont rejtő rácsok. Okos csatlakozó és USB-C, valamint hangszórót és mikrofont rejtő rácsok. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés