Apple iPad Air (5. generáció) - felülértékesítés

Majdnem Pro az új Air és érezhetően az iPad Pro felé löki a vásárlót. A 64 GB-os induló tárhelyért nagyon kár, mert egyébként minden másban remek gép.

Bevezető

Az eredeti iPad Air gyorsabb volt és vékonyabb, mint a vele együtt bemutatkozó iPad Mini, illetve az addig csúcsnak számító iPad. Aztán az elmúlt kilenc évben össze-vissza keveredett az iPad termékvonal, voltak idők, amikor nem volt Air, de közben lett Pro, ami felült az Apple táblagépes víziójának trónjára. Idővel megint lett Air, ami picit kevesebb lett, mint a Pro, de több, mint a sima iPad, és úgy tűnik, ez bejött az Apple-nek, mert a 2022-es, 5. generációs iPad Airben is pont ezt kínálják: pár lépést a Próhoz képest lefelé, de az alap iPadhez képest már jelentősebb ugrásokat felfelé.

iPad Air (5. generáció, 2022)
iPad Air (5. generáció, 2022) [+]

Teljesítményben idén nincs különbség a Pro és az Air között, mindkét táblagépben az asztali számítógépekbe tervezett M1-es lapka dolgozik 8 GB osztott memóriával. A kijelzőben, a kamerákban és a tárhelyben viszont pont annyira eltér a két táblagép, hogy az a felülértékesítés (upselling) iskolapéldája legyen. Az iPad Air ugyanis még mindig 64 GB kezdő tárhellyel indul, ha valakinek ennél több kell - ami egy valószínűleg több éves használatra megvett tabletnél nem hátrány -, akkor már 309 990 forintot kell kifizetnie. Ám ezért nem 128 GB-ot, hanem egyből 256-ot kap a felhasználó, viszont ha még 15 ezer forintot ráfizet, akkor már hazaviheti a Prót, amiben szebb és gyorsabb a picit nagyobb kijelző, a tablet maga egy picikét vékonyabb, több kamera van benne Face ID-val, szóval alig valamiben, de mégis jobb. Ám hoppá, 324 990 forintért csak 128 GB tárhely jár a Próban! A 256 GB már 364 990, viszont ez “csak” 40 ezer forint különbség, míg az Airnél 60 ezres szakadék van a két konfiguráció között, a “csak” 40 ezer jobb üzletnek tűnik, nem? A szakemberek szerint maximum 20-25%-kal drágább termék felé érdemes terelni a vásárlót, hogy sikeres legyen a felülértékesítés, az Air esetén ezt a keretet túllépi a két tárhelyváltozat közti árkülönbség, a Pro esetén viszont nem. A végén Apple mindenképpen jól jár, hisz rengeteg pénzt ott fog hagyni náluk a vásárló, akármelyik táblagépet is rakja kosarába.

Nagyon vékony és nagyon szép az Air idén is.
Nagyon vékony és nagyon szép az Air idén is. [+]

De az Airnek nem az a célja (nyíltan), hogy a Pro felé terelje az embereket, hanem az (is), hogy önmagában kielégítsen bizonyos vásárlói igényeket. Ezt pedig nagyon jól csinálja, a mindennapi feladatokat tökéletesen ellátja, a hardver pedig évekre bebiztosítja, hogy ha valamilyen erőigényesebb feladat elé kerül majd, az sem fogja megakasztani.

Míg a Pro arcot olvas, az iPad Air továbbra is ujjlenyomatot kér.
Míg a Pro arcot olvas, az iPad Air továbbra is ujjlenyomatot kér. [+]

Mivel két évvel ezelőtt én viszonylag sokat vacilláltam azon, hogy az akkor hatéves iPad Airt az akkor új 2020-as Air, vagy a 2020-as 11 hüvelykes Pro váltsa, így minden oldalon lesz olyan rész a tesztben, mely összehasonlítja, hogy az éppen részletezett dolgok közül miben van eltérés a két tablet között, hátha ez segít a potenciális vacillálóknak a döntésben. Az Air esetén a 256 GB-os változatot veszem figyelembe, mert 64 GB tárhely szerintem nem elég már egy ilyen teljesítményű táblagépbe, főleg úgy, hogy évekre veszi az ember.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés