- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
rankesz #2026 üzenetére
1-2 konkrét lap típust tudsz mondani? Vagy hány ilyen alaplap van?
Az a gond, hogy nekem megvan hozzá mindenem. Ház, táp, ram, hdd, hűtés. Egyelőre nem is nagyon nézek HD-t (egyedül azért kéne megcsinálni, mert van 1-2 ilyen filmem, de az svideo és crt TV-re fölösleges HD-t rakni
viszont ha olyat játszok, azért menjen).
-
harry
veterán
Linux használók tapasztaltak olyat, hogy nagy hálózati forgalomnál 1-2 percre elérhetetlen lesz a gép? Tehát pl. másolok valamit az atomról, erre megáll, pingre nem válaszol, majd pár perc múlva újra elérhető. Mi okozza, mi lehet a megoldás?
r8169 modul van fent, le kéne cserélni 68-ra? -
harry
veterán
Üdv, felraktam Mythbuntu 9.04 (+XBMC) alá a CoreAVC kodeket, íme a tapasztalatok:
720p Earth néztem, sokkal jobb volt, mint eddig, még talán nem tökéletes, de szerintem ez már megfelelő lehet. Az első pár percet néztem, eddig ahol mindig beakadt, azt egész jól vitte (vízesés, sok madár, stb).
1080p Madagaszkár pingvinek. Na itt már pár helyen volt lag (elején, ahogy ráközelít az állatkertre, nagyobb terek / mozgalmasabb jelenetek). De sokszor egész jól ment. Közben ssh-n néztem egy htop-ot, 4 szál futott, és 70-100% között ugráltak, szóval több szál rendben, és terhelte is a gépet rendesen. Ram fogyasztás talán 250MB körül volt. Majd megnézem, mennyi vga-ram van BIOS-ban beállítva, ezt nem tudom.A leíráshoz pár észrevétel:
ConfigureCodec [link]
Itt még lehet be kéne állítani pár dolgot, nem tudom, ez itt nem volt részletezve.Dshowserver [link]
Néztem volna egy fordítást, de mivel hiányolt valamit, egyszerűbbnek láttam a precompiled verziót használni.MplayerInstallation [link]
A patch -nél a patch file elé kell a -i kapcsoló, különben stdinről kéne firkálni
Meg persze kell a configure (van --enable-gui kapcsoló, nem tudom pontosan mihez kellhet - ehhez kell még az xorg-dev meg a libgtk2.0-dev csomag)
Nem tudom, hogy így van-e lirc támogatás, vagy azt akkor úgy kéne fordítani. Valaki ez utóbbit mondta: [link] #3 post
A "loader/registercodec" rész nem kell, ehelyett van a wine-os megoldás, nem igazán értem, miért nem vették még ki innen.Továbbá azt néztem, hogy linuxos XBMC alatt mégsem az mplayer a default lejátszó, de így be lehet állítani: [link]
Megcsináltam ezt a notin is, sokkal szebben ment, mint eddig, ráadásul hálózaton keresztül smb-vel.
Összességében szerintem még kéne ezen állítgatni, hogy fullHD-re alkalmas legyen, de nem biztos, hogy sikerül és mindent reccenés nélkül le fog tudni játszani. De lehet még piszkálni az MPlayert, a kodeket, még esetleg vga-ramot.
-
harry
veterán
válasz
wassermann #1767 üzenetére
Ha mondjuk folyamatosan megy a gép, és amúgy nem kell nagyobb teljesítmény, csak hd-hoz ez a vga, akkor jó lehet ez is a kisebb fogyasztás miatt, és elvileg már a filmekhez is elég. Amásik megoldás meg alapjaiban izmosabb és bővíthetőbb, de többet is eszik, de persze ha csk napi 2.3 órát megy filmek alatt, akkor mindegy.
Utána kell számolni, anyagilag eladás-vétel és fogyasztás után hogy jössz ki jobban a céljaidnak megfelelően. -
harry
veterán
válasz
solarix45 #1755 üzenetére
Hogy tudná? Egy átlag felhasználás, ami mondjuk netezés, dvd filmek, iroda, zene, stb. kb semmilyen 3d-t nem használ, és semmi sem indokolja, hogy az integrált vga ne lenne elég. Esetleg ha naaagyon nagy felbontású monitort kötsz rá... de ezt is kétlem.
Amúgy én akkor már nem pci vga-t vennék, hanem leváltanám a lapot egy c2d mini itx-re erősebb procival, szintén integrált vga-vel, aminek a teljesítménye még mindig elég az átlag grafikus cuccokhoz, hd videóhoz meg ott a proci. -
harry
veterán
Jó ez a modecom házikó, de a led az elején elég világos, este zavaró. Most vagy ki kötöm, vagy rakok elé egy ellenállást, vagy potmétert, vagy kapcsolót. Első nem, mert ha kell világítson, másodikat megnézem, mert biztos van itthon valami ellenállás, potim nincs, kapcsoló meg macera.
-
harry
veterán
No, egy ideje megvan a modecom ház, lényegében elégedett vagyok vele. Konkrétan ezzel a darabbal mondjuk nem, a fólia ellenére volt két kis karc az oldalán, a műanyag előlapot tartó pöckök közül 1 le volt törve, meg a mini ide átalakító nyákon is volt egy kis fém karika, amit elengedett a ragacs
De ezek alapvetően nem a ház hibái, csak konkrétan ennek a darabnak...
Van benne egy 10cm-es slim venti is, hanyagul az északi hídon lévő zalman bordára biggyesztve, ami így még mindig melegebb, mint amire számítottam, de ez már elfogadható.Sikerült a lirc-et is beizzítani (saját gyártású vevővel), ám mythtv alatt a konfigurálás számomra kicsit trükkös, mert pl. teljesen más gombokat használ a menü, a fotó, a film, és a zene lejátszó. Pl. nálam az oldal irányú gomb a hangerő állítás, így ha ezt hagyom volume up/down-on, akkor nem tudok oldal irányban mozogni, avagy ha azt is beállítom, akkor egyes esetekben mindkét parancs végrehajtódik, ami nem jó.
Lehet azért marad, és játszok még vele. Akkor ki kell még találnom, hogyan hozhatok létre playlisteket, avagy hogyan rendezném a zenéimet. Valamint volt egy olyan hiba, hogy a pl. képgalériában több mappa van, mint amennyi elfér a képernyőn, és bár lefelé lehet lapozni, a legalsó 'mappa sor' alja kilóg a képből.Tervezem még kipróbálni az XBMC-t, egyelőre virtuálisan.
-
harry
veterán
Én láttam ilyet az aprón, pár darab volt, azokat 8ért árulták. Ha azok elfogynak, és van, aki még mindig keres, vevő lehet a tiedre. Én azért nem vettem olyat, mert inkább a modecom ház mellett döntöttem a garancia miatt (+kész megoldás, nagyobb teljesítmény). Szóval szerintem idővel el fog az menni.
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
wassermann #1642 üzenetére
Nekem sokáig ment úgy a gépem, hogy a lapra egyáltalán nem volt venti kötve, felette egy tápegység szívott le róla levegőt, de nem túl jelentős. Mindez egy nagy házban - most, hogy megvan a modecom (
), és nincs semmi légmozgás, eléggé felforrósodott, úgy, hogy meg sem tudtam fogni a bordát (északi hídon, egy sárga Zalman), így vettem rá gyorsan egy 10cm-es slim ventit, így már csak simán meleg, de az rendben van (és ez már a lapra van kötve, bár ez mindegy).
-
harry
veterán
Ha minden jól megy, holnap/után megjön a modecom 202
Addig tesztelem a MythUbuntut, most virtuálisan, szimpatikus, majd kipróbálom élesen is mindjárt. -
-
harry
veterán
válasz
kingabo #1619 üzenetére
Köszi, de ez azért nem komoly viszonyítási alap... nekem is egy használt táppal megy már több, mint fél éve a mostani atomom. A többi tápom is már legalább 3-4 éves. Ugyanakkor a 2év gari számomra is vonzó... nagyobb a teljesítménye is. Az a kérdés, hogy mennyiért tudom eladni a házat, illetve, hogy el akarom-e adni egyáltalán...
-
harry
veterán
Melyiket választanátok, ha a táp lenne az elsődleges?
ModecomFeel 202 ház 96W passzív, adapteres táppal, 17.5e, 1-2év garancia
Morex 80W adapteres táp, használt, 3 nap gari, 8e, nincs ház.Illetve lehet azt kéne eldöntenem, hogy kész házat, akarok-e, vagy sajátot készíteni, és saját esetén is, hogy mennyiért tudnám eladni a házat magában... Érdekel valakit csak ház, táp nélkül?
-
harry
veterán
Hmm most elgondolkodtam én is a modecom házon... Na mindjárt utánaolvasok kicsit itt a topicban, lehet, akkor ez lesz.
-
harry
veterán
Erről mi a véleményetek? Morex 80w.
-
harry
veterán
A tápméret-csökkentős ötletemhez van valakinek tippje? Itt egy post képekkel.
-
harry
veterán
Egyelőre semmiképp sem szeretnék váltani erről a lapról, mivel semmi sem indokolja (nem igazán nézek jelenleg HD-t, TV sincs még ehhez megfelelő, a többi feladatra meg ez nekem teljesen jó). Főleg, hogy ez van, mást meg venni kéne. Meg nekem néha maga a szerelés a szórakozás, nem az, hogy utána használjam
Szóval jelenleg a tápon gondolkodtam, majd otthon megnézem, mit lehetne csinálni vele. -
harry
veterán
Felmerült még bennem, hogy a jelenlegi ATX tápomat átalakítsam kicsit. Gondolok itt arra, hogy a doboz mérete szabvány, nagy, de nem lenne szükség ekkorára, és esetleg át lehetne rendezni kicsit a belvilágát. Na mondjuk ez tipikusan olyan dolog, amit nem én és nem otthon fogok elvégezni
De ha valaki ért hozzá, valószínűleg tud ebben segíteni. Majd feltérképezem belülről, mi-hogyan néz ki, meg csinálok pár képet. Mert szerintem biztos megoldható.
-
harry
veterán
Ezen gondolkodtam én is, hogy ha később valamiért mégis egy erősebb konfigba, akkor a 120w elég lenne-e. Tehát pl. egy c2d, 2 vinyó, alap vga kombinációnak. De szerintem igen...
canniball - köszi, lehet utánajárok ennek is, bár házat hosszabb távra lehet szívesebben készítenék én, szeretek ilyesmivel szöszölni.
-
harry
veterán
válasz
kingabo #1582 üzenetére
[OFF]Nekem egyedül az a bajom vele, hogy nem tudom hálózatra kötni. Illetve talán lehet az usb-lan cuccal. Mert nekem úgy lenne érdekes, hogy távolról is könnyedén elérhessem, és pakolgassak rá cuccokat. Tudom, ez valószínűleg úgy is kivitelezhető, hogy külső hdd-t veszel hozzá, amin van lan, de én ezt szeretném kihagyni.
De ez most csak elmélkedés, nem tervezek most ilyet
[/OFF]
A Pico-psu viszont elgondolkodtat, de ahogy nézem adapterrel együtt 15k alatt nem nagyon lehet hozzájutni... vagy hol lenne érdemes keresgélni?
-
harry
veterán
válasz
kingabo #1577 üzenetére
Ez a wdtv mi is lényegében? Filmlejátszó kis box tárhely nélkül, lan csatival (vagy usb)? Mert ha ezzel lehet képeket is nézegetni, jó hd-ra, zenére, mindenfélére, akkor tényleg jó lenne teljes körű média gépnek, és emellé egy alacsonyabb fogyasztású atomot berakni, amiben meg elfér egy nagy tárhely. Hmm.
Bár most nézem csak usb van rajta, így vagy egy vinyót kötök rá, vagy egy optikai meghajtót. Hmm. Elosztóval talán mindkettőt, bár ezt kétlem. Azért dvd lejátszás sem lenne rossz, mivel emiatt nem szeretnék venni külön egy asztali lejátszót. -
harry
veterán
válasz
kingabo #1573 üzenetére
No igaz, csak akkor megint két eszköz, több figyasztás, magasabb ár, mintha a kettőt egybe tudnánk zsúfolni. c2d lehet, hogy sok, bár azért itt is vannak alacsonyabb órajellel ellátott darabok, kisebb fesszel, stb. máris nem esznek annyit, és még erejük is van. A jelenlegi Atom 2 magos szerverfunkcióinál egyedül a fölöslegesen magasabb fogyaztás, ami zavar. Meg a gyárilag kis hűtőbordák, de az más kérdés.
Alex91 - no igen, de az megint 125k, ami azért odébb van akár egy atom vagy másmilyen konfigtól (ami mondjuk mindennel együtt 60-70ből szerintem kijön..., jó, talán nincs akkora különbség).
De mindegy, egyelőre marad, később átgondolom. Az új intel lap talán tényleg elég lenne szervernek ([link]) megfelelő ár mellett, persze. Ha jól látom ezen már meg is van oldva a tápellátás, csak egy adapter kell hozzá. Mondjuk ha az 1 mag helyett lenne még egy, még jobb lenne, alig dobna a fogyasztáson is (+4W, vagy hogy), és azért mégiscsak több erő.
-
harry
veterán
válasz
kingabo #1566 üzenetére
Alex91 - pont ezt mondtam, hogy htpc-nél talán nem gáz, ám ha pl. én ilyet vennék, akkor nem csak filmezéshez használnám, hanem szervernek is (web, ftp, belső hálón file, stb), vagyis sokat menne (vagy mindig), így viszont máris nem mindegy.
kingabo - ne csak htpc-ben gondolkozzunk, hanem a fentebb leírt szerver körökben, így tehát egy wdtv vagy mi az, nekem nem lenne alternatíva, míg ez esetleg, és mivel nem a vga játszik nagy szerepet hd-nál, hanem a proc, így csak azt kéne bele venni (mármint ebben térne el az atom-tól), de ez is van már 10k körül/fölött. A boot időre jó a sleep mód, de ha server, akkor úgyis megy mindig.
Szóval jelenleg az én gondom az, hogy az atom a hd-hoz azért nem a legideálisabb, szerverfunkciókra jó (bár ha kiadnák normálisabb chipsettel, ami kevesebbet eszik, és szerintem ez simán lehetséges, még jobb lenne), és ha mindkettőre akarom használni, akkor kompromisszumos (többet fogyaszt a kelleténél, és nem mindig elég az ereje). No mindegy.
-
harry
veterán
válasz
kingabo #1563 üzenetére
Most ahogy nézelődtem az aprók között... nem sokkal jobb egy ilyen? [link] Láttam 15k-ért, van rajta pci-e, dvi, hd (?) audio, geforce gpu, gigabit lan, van hozzá wifi, mehet bele egy c2d, stb... még procival együtt sem sokkal drágább, és sokkal nagyobb ereje van
Jó, kérdés lehet a fogyasztás, bár ha nem folyamatos használatban lévő htpc-be raknám, akkor nem lenne probléma. Ez most azért elgondolkodtatott.
-
harry
veterán
válasz
Honkydoo #1553 üzenetére
Jól van, mindjárt
Amúgy valóban 1TB -t vennék (bár lehet hozzájutok 750-hez olcsóbban, de ez még elég kérdéses). És akkor egy 3.5, szerintem egyelőre nem szórakozok a noti vinyókkal, inkább a tárhelyre megyek, mintsem a méretre. Egyelőre.
Egyszer láttam videót atom@fullhd videók lejátszásáról, és hát bizony nem ment minden simán... Szóval én erre annyira nem alapoznék. Más kérdés, hogy (nekem) kell-e ilyesmi, egyelőre szerintem úgysem. Aztán az megint kérdés, hogy full hd kell-e, a 720 is "elég jó".
Táp: egyelőre mindegy, majd akkor lesz érdekes, ha házat tervezek... bár akkor már kéne noti optikai is mindenképp, meg ilyen hülyeségek.
IrDA: vagy úgy. Most amúgy vettem én is alkatrészeket, és össze is raktam jól (remélem), ellenben még nem sikerült beüzemelnem... az a gáz, hogy nem tudom, mivel van a gond. A soros port jó, elvileg a távirányító is, és a benne lévő elemek is. Marad, hogy rosszul raktam össze, nem jó az infravevő maga (tsop 1738 nem volt, ez talán 1938, vagy ilyesmi), szoftveres gondok (megfelelő modulok, driverek, beállítások). Bah.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1549 üzenetére
Tv még azért odébb van... mármint a családnak jó ez is. Én persze szívem szerint hd projektort vennék
Bár az is egy kategória... Persze nyilván figyelembe kell venni a szoba/táv, stb méreteket.
Svideó is csak addig lesz, amíg nem foglalkozok hd-val, meg igazából nem is szoktunk nagyon filmezni vagy ilyesmi, ezt inkább csak a magam szórakoztatására csinálomusb: hmm én viszont azt nem tudtam, hogy az irda és infra nem teljesen ugyanaz... irda tényleg nem jó, mint megtudtam. Ugyanakkor soros portra sajátot készíteni meg nem nehéz, ahogy néztem pl itt, aztán lehet más lesz belőle.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1547 üzenetére
Persze fulHD-re gondoltam. De mivel hdmi és egy jobb hangkártya úgyis kéne ehhez (meg tv), ezért hd-t úgysem erről fogok nézni, jenleg egyszerűen nem lenne értelme. Bár a vga kimenet nem tudom milyen... na de az is csak analóg.
Hogy értve, hogy kétirányítú, melyik? Avagy melyik nem? Szerintem biztos mennie kéne, alapvetően nem csatlakozó függő, pl. [link] [link]
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1545 üzenetére
Noti táp alatt azt hittem a komplett szettre gondoltok, gépből bontott aljzattal meg minden hülyeséggel, azt tudom, hogy a pico psu szett egy adapter meg egy 12v-os belső egység. Hosszabb távon valószínűleg váltok is... bár nem tudom. Az a baj, hogy az atom HD-hoz azért szerintem kevés (bár nincs sok saját tapasztalatom), egy erősebb gépnek meg nem tudom elég-e egy 100-150w-os pico. De egyrészt talán igen, másrészt lehet kijön valami új nettop kütyü jobb teljesítménnyel és szintén alacsony fogasztással. Vagy lehet van már, annyira nem tudom.
Távirányítás: egy távirányítóm van, egy leadtek tv-tuneré volt, de vevőm nincs. Egy bármilyen infra megfelelne, igaz? 1k körül vannak más usb-sek, ilyet tervezek. De mekkora ezek hatótávolsága? ...3m?
-
harry
veterán
válasz
Skyhigh #1542 üzenetére
Néztem egy leírásban, hogy hány % terheléstől garantált a 80% hatásfok, de már nem tudom... Noti táp alatt pico psu-ra gondolsz, vagy bármilyen notiból bontott tápra? Utóbbi amúgy nem tudom milyen árban van, de átgondolva persze job lenne, csak hát tuti nem 4k, mint ez a táp volt. Hosszabb távon lehet lecserélem amúgy...
Mennyiért lehetne szerezni egy ilyen tápot?Egyéb: távirányítót szereztem, és találtam is lirc-hez leírást, konkrétan ehhez a típushoz, nemsokára begyűjtök egy usb-s infra vevőt.
A headles start-upot úgy látom sikerült megoldani. Volt egy olyan gond, hogy ha a tv áramtalanítva van és így kapcsolom be a gépet, akkor nem talál kijelzős, és az X nem indul (ami azért kell, mert erről megy a mythfrontend, nyílván). Ami még érdekesebb, hogy ha mégegyszer beírom, akkor elindul, tv szintén kikapcsolva... szóval most a startupban két X indítás van, tudom nem szép, de így megy. Utána pedig 'su'-val indítva a mythubuntu, lévén különben nem tudja melyik user indítja és nem találja a home-ot, vagyis egyáltalán nem indul. Mindez amúgy egyszerűen az rc.local-ba hajítva.Ami még hátra van: energiagazdálkodás, és így a kijelző lekapcsolásának letiltása; lirc és távirányítás beizzítása; szerverről közös média megosztása; tesztelés; házépítés, hűtés optimalizálás és hangtalanítás.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1540 üzenetére
Most jelenleg azért úgy van összerakva ez a kis gép, illetve az asztalim is, hogy elég hangtalanok, nagy dög bordákkal, nagy lassú ventikkel, szabályzókkal. Szóval lehet vele szöszölni, bár tény, hogy egy htpc kisebb...
Mindenképp 3.5" szabvány vinyó fog belekerülni, a tárkapacitás miatt. Még azt nem tudom, hogy egy, vagy több, de max. kettő.
RAM csendesViszont csak 1 giga, bár egyelőre elég.
Tápnál van olyan, hogy néha a venti valamiért mintha zörögne/súrlódna. Ez talán függ a terheltségtől, és, hogy milyen pozícióban áll (fekszik, lefelé, felfelé, stb).De egyelőre tényleg a szoftveres résszel játszok, aztán ha az ok, lehet barkácsolni.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1538 üzenetére
Nem, egyelőre egy normál atx van hozzá (talán fsp 250W, 80% hatásfok, 12-es venti). Mindeképp 3.5-ös vinyó lesz benne, lévén sok adatot tervezek itt tárolni, mondjuk úgy 1TB körül. Mondjuk jelenleg egy 320-as van benne, de tervezem lecserélni idővel.
Szerintem léghűtéssel is hangtalan-közeli állapotot lehet elérni (nyilván nem 20cm-re a géphez hajolva, de mondjuk a szoba másik végében ne lehessen hallani). A táp csendes, ez a vinyó szintén, szóval eddig rendben, kérdés, mi kerül még bele.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1532 üzenetére
Én szerintem ezt úgy oldom meg, hogy lesz egy 12-es venti a ház hátulján, aztán fújjon. Vagy két oldalt, és kereszthuzat... A táp ventije lefelé néz (vagy hátra, még nem tudom), így az nem nagyon játszik.
Igazából egy hangtalan gépet akarok összerakni, de nem feltétlenül passzívat. Még nem tudom, pontosan hol/mennyit fog üzemelni, de jó lenne, ha éjjel is mehetne, így szempont a hangtalanság. -
harry
veterán
válasz
Skyhigh #1533 üzenetére
Mythubuntuhoz elég jó dokumentáció van, eddigi tapasztalataim szerint. És többnyire driverekkel sem kell szívni, kivéve pár esetet. Szóval nekem most pl. nem volt svideo, minden más igen, winxp alatt meg fel kellett rakni mindent (chipset, vga, hálózat).
De mindegy, mindenki használjon, amit szeretne.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1527 üzenetére
Ha teljesen kész lesz, majd biztos írok valamilyen beszámolót, csak még egyelőre én sem tudom, hogy lenne érdemes kialakítani.
Táv.: szintén nem tudom, jelenleg ugye nincs, így bármi szóba jöhet, de egy alap cucc elég lenne, 4 irányba nyíl, menü/exit, play, stop, pause, tekerés, hang, némítás... Azt hiszem, ezek a fontosabbak úgyis.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1525 üzenetére
Hosszútávon egy saját készítésű, vagy legalábbis átalakított házat tervezek, bár még nem tudom mit, egyelőre szoftveresen szeretném összerakni, a többit majd meglátom.
Tegnap este sikerült egy 64bites debianra felrakni forrásból a vga drivert, bár még nem tökéletes (elsőre nincs kép, másodikra X rendben, de a konzol vibrál, fura), de haladok.Akik HTPC-t építettek belőle, milyen távirányítóval használják? Egyáltalán, milyen megoldások léteznek? Gondolom elvben nagyjából megegyeznek, USB-re egy infraport meg maga a konrollel. Mennyit érdemes erre rászánni, milyenek vannak? Néztem MythUbuntu kezel párat, pár ott talán konkrétan TV-tuner kártyákhoz írták, nekem csak a MythFrontend-hez kéne.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1523 üzenetére
Hát, egy táp szív le róla, és jelenleg egy elég szellős (értsd: nagyjából összehajított, oldalak nélküli) házban van
Persze egy zsúfolt kis házban én is jobban hűteném. Mondjuk van egy asztali gépen nForce4 chippel, szintén passzív bordával, és bírja hosszú évek óta, noha némi légmozgás ott is van.
-
harry
veterán
válasz
szaszlaci #1518 üzenetére
Csak, hogy én is hozzátegyek ehhez a hűtőkkel való szöszöléshez: nálam a procin van a gyári passzív borda, az északi hídon meg egy sárga zalman tüske. Ennyi
Már bő fél éve.
Egyéb: egy openvz virtuális gépen felhúztam egy mythtv backend+frontend párost mysql-lel, tesztképp néztem egy videot a mythvideo pluginnel, úgy látom megy. Az asztali gépre is felraktam mythv-t, ami a távoli master backendre csatlakozik, tulajdonképpen megy, bár azt a filerendszert nem érem el, ehhez kell majd egy kis nfs szórakozás. Ami átgondolva, logikus, bár először azt hittem, hogy simán látom majd a szerveren lévő tartalmakat, bár hát megosztás nélkül ugye miért is.
Most azt próbálom kitalálni, hogy a fizikai szerverre kell-e (és hogyan) xorg / driverek, illetve, hogy az s-video kimenetet hogy látja majd a virtgép.
-
harry
veterán
válasz
Honkydoo #1497 üzenetére
Nem annyira oprendszer, driver kérdése. Anélkül sehol sem megy
És mivel itt eddig nem volt, nem is ment, de most jó. Az asztalimon nvida driverrel pár kattintás volt összerakni, szóval az sem bonyolult.
Na, első lépés megvan. Második - használ valaki openvz virtualizációt?
-
harry
veterán
Jelentem, sikerült. Két .deb csomagot raktam fel, illetve lecseréltem az xorg.conf-ot. A csomagok viszont nem mentek fel 8.04-re, így kellett egy upgrade, de 8.10-nél gond nélkül megy, szerencsére
Nos igen, elvileg ezek a csomagok direkt 8.10-hez vannak, de ha forrásból fel tudjátok rakni (meg elvileg van .deb a régebbi/újabbakhoz is), akkor lehet menne másik verzióval is. Link. Furcsállom, hogy ha csak a TV van rákötve, akkor nincs autologin, míg ha van monitor is, akkor bejelentkezik...
-
harry
veterán
válasz
Honkydoo #1491 üzenetére
Hi Honk
Sikerült már valakinek linux alatt beizzítani az s-videot?
Nekem eddig nem igazán. Próbaképp ránéztem egy winxp-vel, ott gond nélkül ment, linux alatt legfeljebb bootolásnál volt kép a TV-n (Ubuntu, betöltő csík), de a gdm indulása után már nem. Nem emlékszem már, hogy konzolból működött-e... -
harry
veterán
válasz
parandroid #649 üzenetére
Nekem mindhárom gépemen passzív borda van a chipseten, az atom gépen is már pár hete (igaz nem megy mindig, és nem is terhelem nagyon - de a másik gépemet igen), és nem nagyon volt gond a passzív üzemből.
-
harry
veterán
válasz
WhiteWalker #647 üzenetére
Na jó, de egy Zalman tüske meg 7-800ft, és van vele kb két perc munka...
-
harry
veterán
Hát... én azért még bíznék abban az svideóban, remélem intelék kitalálnak valamit, bios frissítést, drivert minden platformra, vagy bánom is én, csak menjen. Nekem az egyszerű (és egyben másodlagos) HTPC célokra tökéletesen megfelelne. Sőt, azért vettem ezt a lapot, mert van rajta svideo, amúgy a másikkal is beértem volna (úgy nézem...). Ráadásul nekem linux alá kéne.
-
harry
veterán
válasz
WhiteWalker #508 üzenetére
Szerintem meg nem ez fogja megölni, tekintve, hogy az átlag felhasználó (cég vagy magánszemély) nem használ 4 gigát, sőt... Ugyanúgy, ahogy Vistára sem fognak váltani, így az XP szerintem még simán eléldegél pár évig, ha nem tovább. Ez nem vindózéktól függ, hogy nem lehet majd venni, nem lesz támogatás meg licenc, mindegy, attól még sokan maradnak ezen. Mármint a 32biten.
Én viszont lehet kénytelen leszek váltani 64re 4 giga miatt - csak éppen Ubuntut. De lehet inkább csak beérem 3-mal. Majd kiderül. -
harry
veterán
válasz
szaszlaci #497 üzenetére
Amennyire tudom 64... [link]: "Intel® 64 Technology - 64-bit memory extensions to the IA-32 architecture." Bár nem tudom pontosan ez mit jelent. A fícsöröknél ez áll: Intel® EM64T - magyarázat:
2 Intel® EM64T requires a computer system with a processor, chipset, BIOS, operating system, device drivers and applications enabled for Intel EM64T. Processor will not operate (including 32-bit operation) without an Intel EM64T-enabled BIOS. Performance will vary depending on your hardware and software configurations. See http://www.intel.com/info/em64t for more information including details on which processors support Intel® EM64T or consult with your system vendor for more information. -
harry
veterán
válasz
balkoger #408 üzenetére
Nem fogok routert használni, minek, ott a szerver. Fix időpontos bekapcsolást BIOSból be lehetne állítani, de az sem jó - akkor kapcsoljon be, amikor egy kliens is.
Most próbaképp a kliensemet egyből a szerverre kötöttem, amin be van állítva, hogy fizikai aktivitásra ébredjen, ezzel kapcsolatosan itt már írtam: [link] -
harry
veterán
WakeOnLan, vagy hasonló megoldásokkal kapcsolatban lenne kérdésem:
Ugye van a gépemben két hálókártya, egyik a net felé, másik egy switch felé néz, amire a kliensek vannak kötve. Nem szeretném, hogy a gép folyamatosan menjen, mert este és délelőtt általában fölösleges (ha mégis kell, akkor WOL-el be tudom kapcsolni távolról).
Azt szeretném megoldani, hogy ha egy kliens gép bekapcsol, akkor a szerver is automatikusan kapcsoljon be, ne kelljen elindítani semmit, külön bekapcsolni, és hasonlók. No ilyet hogy lehetne megcsinálni? A sima WOL (magic packet) nem jó, mert leghamarabb akkor kapcsolná be, amikor a kliens bebootol (vagy bejelentkezik rá valaki), de akkor már mennie kéne a gépnek, nem pedig csak ekkor indulnia.
Switchekben nem tudom van-e ilyen megoldás, vagy meg lehet-e oldani, hogy ha host bekapcsol (ezt csak érzékeli, szerintem), akkor ez ébressze a szervert?
Jöhetnek elektronikai úton megvalósított megoldások is, aztán majd meglátjuk. -
harry
veterán
válasz
szaszlaci #329 üzenetére
Szerintem azért érdemes minden hardver először jól letesztelni a gyári állapotában, mert ha hibás, és cserélgeted a cuccokat, nem tudod ezzel rontottad-e el, és egy csomó gondot vethet fel. Jobb inkább 3 napig nyúzni teljes erőből a vasat, és csak utána variálni, ha minden rendben van.
-
harry
veterán
Ja, a hűtőborda cserénél én is majdnem infarktust kaptam. Felraktam az új bordát, bekapcs - utána dugtam rá a monitort, és nincs kép. Furcsa, mert épp előtte húztam le a saját gépemről, ott jó volt minden. Egyből persze arra gyanakszom, hogy lesarkaztam véletlenül, ugrott 20k, meg hasonlók... Aztán észrevettem, hogy a ramot nem raktam vissza, és anélkül nem bootol a gép
-
harry
veterán
No próbaképp lemértem a hűtőbordát egy külső madzagos digit hőmérővel (ilyennel, csak egysoros: [link]) - az érzékelőt a tüskék közé, lehető leglentebb raktam, itt a borda 59˚C-os volt (már ment legalább egy órája). Összehasonlításképp lemértem a másik gépemet, amin egy nForce4-es chipset van az adataimnál lévő konfiggal - ezen egy kék zalman tüske van, amit az elöl lévő 12cm-es venti levegője is ér - ez 56˚C-os volt. Mindkét adat terhelés nélküli érték.
Hát talán kicsit para, főleg, hogy maga a chip ugye még melegebb. De ha abból indulok ki, hogy a nF4-es gépemet jobban szoktam terhelni (pl. játékok), és már megy évek óta, ezért talán nincs mi miatt aggódni. De hosszabb távon azért raknék a környékére egy szellőztető ventit. -
harry
veterán
Tegnap megkaptam a Zalman NB32-es hűtőt. Fel lehet szerelni, a trükk a következő: A gyári lefogató fém kapcsot kell használni, ami a lamellák közé illeszkedik. Vagyis illeszkedik jól, annyi, hogy a gyári borda talpvastagsága 2mm, míg ez meg 5mm, ki kell mélyíteni azt a rovátkát (két lamellasor közti részt - fűrészelni/reszelni), és így már remekül passzol. Annyi, hogy nem pont középen lesz, mert a lamellák száma páratlan -> hézagok száma páros -> nincs középső hézag, de az nem gond szerintem.
Tegnap ment a gép úgy 4,5 órát az új bordával idle állapotban, addig nem észleltem rendellenességet. Ugyan fél-egy óra után megfogtam a bordát, és elég forró volt, így inkább el is engedtemAztán megnéztem az nF4-es chipemen lévőt, de ott is ilyesmi a helyzet idlenél, és akkor azzal azért játszani is szoktunk (igaz van is egy légkavaró, ami hideget fúj rá - itt sem ártana valami légmozgást keríteni, mert a táp nem csinál túl sokat).
-
-
harry
veterán
Miért
Mondjuk nem itt a legolcsóbb, máshol van 1800 körül is. Más hűtőbordák meg vannak 5k környékén is. Proci hűtők is vannak 3k meg 15k között. Nem nevezném mocskos drágának, de tény, hogy nem olcsó - viszont a kampókkal fel lehet rakni legalább rendesen (legalábbis úgy tudom fel lehet mindenféle gányolás nélkül is). Én az egyszerűbb változaton gondolkodom, az ilyen 0,8-1k között van (mármint a régebbi Zalman bordák), hátha fel lehet fogatni a gyári hűtőborda lefogójával is.
-
harry
veterán
válasz
balkoger #209 üzenetére
Ez azért kicsit fura, nekem 43W az idle fogyasztása
Mondjuk arra nem emlékszem, hogy bejelentkeztem-e (ubuntu - nincs rákötve monitor), azt hiszem csak annyit csináltam, hogy rádugtam mérőre, és vártam úgy egy percet, akkor lehettem a login screennél. Ez csak azért számíthat, mert pl. egy vindózos üdvözlőképernyőnél többet evett az egyik gépem, mint bejelentkezés után (ráadásul nem kis különbség volt). Hmm.
A gép amúgy egy d945gclf2 lap, 1giga 800as ram, 320 sta vinyó, 250W-os 80+os FSP táp. Ami kicsit furcsa, hogy kikapcsolt állapotban is valami 10W-ot fogyasztott (az X2es gépem meg 38at).
-
harry
veterán
Ez úgy néz ki, hogy van az alaplap, rajta két kis bigyó, ami a kampókat be lehet akasztani. Alaplapon a chipset, rajta egy fém hűtőborda (ami a rögzítő fülekkel a már említett alaplapi helyre van rögzítve a kis kampókkal), majd a bordán egy kis venti. Ezt szoktuk aktív hűtésnek nevezni, mivel van benne egy ventilátor -> le lehet cserélni ezt is
- másik 4cm-esre, de ez felejtős, a kis venti gagyi, zajos, kevés levegőt mozgat, és valószínűleg úgy sem lehet kapni
- másik, nagyobb ventit szerkesztesz fölé (pl szabvány 80mm, vagy van még 92mm vagy 120as). Ezt nyílván a bordára nem/barkácsolással tudnád rögzíteni, de igazából nem is kell közvetlenül rárakni, elég,ha csak rá fújja a levegőt, a venti meg pl. valami dróttal van a környéken felfogatva. Nem túl szép megoldás, egy venti ugyan úgy kell, a a halkítás/hűtés szempontjából megfelelő.
- én az egész hűtőt cserélném (fém borda+venti), de szerintem elég egy passzív, venti mentes megoldás is, ugyanis amiket kapni hűtők, sokkal több 'tüske' van rajtuk, nagyobb felület, jobb hőátadás, jobb hűtés, direkt léghűtés nélkül is. Ez a megoldás csendes, esztétikus, megfelelő. Arra azért figyelni kell, hogy némi légmozgás legyen körülötte, tehát pl. a táv venti onnan szív el, vagy a házba raksz még egy ventit szellőztetés céljából valahova.Rezonancia: ha nem folyamatos, hanem inkább erősödő/gyengülő, akkor az a vinyó lesz. Ezzel sok mindent nem lehet csinálni, esetleg megpróbálhatsz a rögzítéshez valami gumi alátétet/bakokat rakni, hátha elég. Vagy venni profi kereteket, amivel már egy 5,25 helyre tudod beilleszteni (már ha van neki hely).
-
harry
veterán
-
harry
veterán
A kis htpc-ben a legkevésbé sem érdekel az esztétika, egy ilyen chipre meg HP-os hűtés teljesen fölösleges. A mostani nForce4es chipemen is egy passzív Zalman van, és semmi baja, pedig gyárilag ezen is aktív volt, ráadásul jobban is van terhelve, mint az atom.
Azt hiszem az NB32J-nél maradok, mivel ez kisebb, mint a 47-es, ami szintén nem hátrány, ráadásul páran fel tudták fogatni a gyári rögzítővel is, árban meg ilyen 1k környéke. -
harry
veterán
Cserélt már valaki ezen a lapon északi híd hűtést? Ezen kívül más is rámenne? [link] (azért kérdem, mert a többinél nem láttam kampós rögzítésre megoldást, csak a pattintós pöcköset),
-
harry
veterán
Ja, nem hiszem, hogy miattad, nem azért írtam, csak zavart.... hmm.
Igazából most többet kerülne, mint akciósan + 1gb ram. Ha találok még olcsón valahol, akkor lehet megveszem, de ennyiért nem látom sok értelmét, csak jön pár héten belül szállítmány, és majd megveszem akkor, remélhetőleg már olcsóbban.
-
harry
veterán
Ja, szakadjanak meg, már épp adtam volna le a rendelést, amikor a kosár következő állapotánál láttam, hogy bizony már nem az akciós 19k a lap ára, hanem 23,5
Bár ha jól látom, már az sincs ott, hogy raktárról, így lehet el is fogyott, akkor viszont ki tudja, mikor jön legközelebb.
Tényleg, tudja valaki?Néztem az olcsóbb helyeket, de sehol sincs.
-
harry
veterán
Több helyen láttam boltokban, hogy a lap megnevezése után szerepel, hogy OEM, pl. itt is: [link]. No ez mit jelent egy alaplapnál
Ilyet még nem igazán láttam. Most tényleg csak a lap, nincs kábel, leírás, stb...?
Mod - másik topicban már találtam választ, úgy nagyjából, mert itt OEM-et írnak és 3 év garit... [link]
-
harry
veterán
Szerintem simán bírná passzívan. A jelenlegi nForce4-es chipemen is lecseréltem a gagyi gyári zúgó izét egy Zalmanra. Ha szabályzom, akkor fixen 5v, nem nagyon fogok az állítgatással szöszölni. Hardveresen tuti nem, mert nem lesz kéznél a gép, szoftveresen szintén, mert nem fogok emiatt bejelentkezni (meg amúgy is Ubuntu kerül rá, bár gondolom ott is van ilyesmire lehetőség). Ha ventivel babrálok, akkor szerintem nagyobbat tennék rá egy apadterrel, bár inkább az lesz majd, hogy full passzív cuccok + táp venti + még egy légáramnak, bár ez sem biztos, sőt, lehet a tápot kicsit megbabrálom, és úgy helyezem el, hogy a venti így vagy úgy, de az egész házat szellőztesse. De ez még odébb van, még ház sincs, hardver meg még annyira sem
-
harry
veterán
No azt hiszem én is egy ilyen lapra fogok építkezni
Az alap feladat egy szerver lett volna (torrent, ftp, webmegosztás, gigagbit belső háló, 100mbit kártya kifelé, tűzfal, remote controll, belső filekiszolgáló, stb), ám lehet ezt kibővítem némi média funkciókkal is, ami első sorban filmek lejátszása és képek nézegetése lesz, valamint esetleg TV nézés a hálózaton.
Szervernek tuti jó, filmezéshez is, sőt, sok is (mármint ha abból indulunk ki, hogy a HD-hoz kevés, akkor más meg még ennyit sem igényel), de a gigabit, sok usb, svideo miatt mégis csak jobb választás lehet a sima atomnál.Próbálkozott valaki esetleg downclokkal, alul feszeléssel, hogy még csökkentsük a fogyasztást? Lehetséges ez egyáltalán?
Használ valaki ilyen gépen linuxos rendeszt? Én majd ubuntut rakok rá.
Próbált már valaki valamilyen front-end szoftvert?
Milyen táppal használjátok? Gyári hűtést (venti) cserélt már valaki? Én inkább egy passzív borfát tennék rá csak.A cuccokat még nem vettem meg, de talán 1-2 héten belül sort tudok rá keríteni. Lesz egy ilyen lap + 1 giga ram (+ meglévő eth kártya), bele egy vinyót és tápot, és végül is kész is.
Ramból milyen érdemes, 533/677?Még valamilyen fontos tudnivaló vásárlás előtt? 19k-ért láttam 3év garival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged