- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #405 üzenetére
Igazából nekem tök mindegy, mert két EV van itthon.
Ez már csak szőrszálhasogatás pár Wattokon, ami itt megy, semmi más.
Hozzádob havi 500 Ft-ot a villanyszámlához rosszabb esetben.Tegyük azt is hozzá, hogy aki 300-ért vesz procit, az pont leszarja a villanyszámlánál azt az 500 Ft-ot, de jellemzően pont azok rugóznak ezeken a dolgokon, akik 5-6 éves elavult hardvert, vagy valamilyen belépő kategóriás rendszert használnak.
Ha már ilyen példákkal élünk, pont ezek rugóznak egy M5 BMW bemutató alatt is, hogy mennyit eszik a 40 milliós autó, az Ő 200 ezret érő 1.9 TDi-jük kijön 5 literből is.
-
PuMbA
titán
válasz
Dr. Akula #391 üzenetére
Ezt én értem, de a valóságban ennek szerintem még nem igazán látszik a jelentősége asztali gépek esetén
Főként laptopokban van értelme, ahol akksi időt spórolsz az E magokkal.
Asztali gépekben hiába van E mag az Intel procikban, ahol különállóan futhatnak a Windows háttérfolyamatok, mégse egyértelműen gyorsabbak játékok alatt, mint az E mag mentes AMD-k, ahol ugyanazokon a magokon fut a játék meg a háttérfolyamatok is.
-
poci76
aktív tag
-
válasz
Dr. Akula #374 üzenetére
Az első kommented volt a memóriatémában hogy a 8000 sebességhez gear4 szükséges ezért szerinted az szar, nem ér semmit.
Szerintem tökéletes arabus válasza, ahol láthatod hogy gear2-ben megy a 8000.
Nem értem mi ebben a bonyolult.
DDR4 jó esetben ment gear1-ben 4000 MT/s memóriával.
DDR5 miért ne menne gear2-ben 8000 MT/s memóriával?Frekvenciában ez ugyanazt jelenti.
Rosszabbak nem lettek az IMC-k a procikban. -
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #371 üzenetére
De, a JEDEC is folyamatosan frissül. Már a 6400 is érkezik nemsokára. [link] Ez is két éves cikk.
A mem vezérlő a negyede a RAM sebességnek, de ezt már az elején is írtam. Tehát esetemben most 2050 MHz, a legjobbaknál 2200.
De még mindig nem kaptam Tőled olyan Aida benchet, ahol egy Zen jobbat gurít, mint az én laza beállításom. -
arabus
addikt
válasz
Dr. Akula #371 üzenetére
Elég nagy marhaságokat irkálsz itt össze-vissza.
Nem kell itt semmi szerencse meg mi.
Minden mai proci tudja ezeket az órajeleket nem kell itt semmi hühó.
Most dombtam össze kislányomnak egy ryzen gépet az is tudja a 8000mhz memória órajelet egy 50 ezres lapban.
Igen gear 2-vel.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #368 üzenetére
Amit Te írsz az a JEDEC szabvány, az csak a garantált, amit a legszarabb proci a legszarabb RAMmal a legszarabb lapban is kötelezően tudnia kell. Fölötte bőven van még hely erősebb profiloknak. Az 5600 pedig nem MHz, hanem MT/s. Ahogy a többi sebesség is erre a mértékegységre értendő.
Egy olcsóbb Z790 lap is átlagosan 7000-7200-as RAM sebességre képes egy átlagos Raptorral.
Ha szerinted hazudok, akkor nézz be a Raptor topikba. Ha nem write-only lennél, akkor ezt már rég megtehetted volna.
Ami még valószínűbb, hogy eddig másik bolygón voltál, mert ez nem újdonság, ez pedig elvileg egy szakmai fórum, bár már pár éve csak nyomokban az. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Dr. Akula #362 üzenetére
Szerintem nem kell ennyire felkapni a vizet, ő az intel ösvényére lépett, ezt sajnos el kell fogadni.
Az intelesek fejét behálózza az inteles pszichológia, az áldozat tudat alatt megengedi hogy beszivárogjanak a processzor magok a tudatába, ezáltal ő maga is inteles lesz.
Van rá egyébként gyógymód, az inteles áldozatot le kell ültetni egy géphez, amiről azt hiszi hogy intel processzor van. Miután órák óta használja nagy élvezettel, szembesíteni kell azzal hogy AMD-t használ, így az agy külső lebenyéről távozik az intel felirat, mivel az intel részecskék nem tudják elviselni az AMD magok feszítő erejét, így azok feloldódnak. -
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #362 üzenetére
2 éves cikket linkelsz? Szerinted ott megállt a világ?
Az Alder Lake-nél valóban 6200-6400 volt a max, amit az átlag lapok tudtak, de már 2021-ben is a Hynix M-Die modulok egy APEX-ben, vagy EVGA DARK-ban bizony 7000-7200-at tudtak Gear 2-ben. Jött a Raptor Lake és a Hynix A-Die, ami egészen 8800-ig elmegy egy jobb IMC-vel, de az új 24 GB-os Hynix M-Die is elmegy addig. Nem véletlenül tettem fel az AIDA bench képet
A kedvedért be is karikázom itt, hogy milyen gear mode-ban vagyok:Abu cikkéhez pedig annyit, hogy a kutya sem használ Gear 4-et, max amikor órajelrekordot akarnak dönteni, de a valóságban nagyon lassú a felezett IMC sebesség miatt.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #360 üzenetére
LOL
Ebből derült ki, hogy fingod sincs az egészről, csak a levegőbe dobalózol hülyeségeket. Nézz szét a Raptor topikban mielőtt marhaságokat írsz.
A legújabb ASUS Apex 8400-ig támogatja az XMP-t, csak megsúgom.Dobok egy stabilitás tesztet is a kedvedért egy korábbi eredményrõl.
Itt pedig ki is szállok a vitából, mert látszik, hogy totál felkészületlen vagy, csak egy tipikus PH-s hater, akin működik az Abu-féle agymosás.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #354 üzenetére
Így van, nálunk Gear 2 a DDR5. Gear4-ben 10000 fölött jár, csak kutya sem használja, mert lassú.
Tegyél mellé légyszi bármilyen AMD memvezérlő eredményt. Pedig ez most egy laza profil tőlem, volt A-die-os sokkal agresszívebb is, tele van vele a megfelelő topik.Vezeralmos2
Nem kell felvilágosítani AMD-ről, tavaly tavasszal váltottam Intelre kb 4 év után.
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Dr. Akula #348 üzenetére
Memória kezelésében például. Nézzél 8000 fölötti eredményeket is.
Hiába skálázódik ugyanúgy, ha falba ütközik 6200-nál. A Gear 4 pedig lassú náluk.
Sokkal jobb teljesítményt tudná az AMD, ha normálisan kezelnék a memóriát.
Volt 3950X-em az Alder előtt, siralmas volt a RAM kezelés. A Fabric falba ütközött 1800-on. -
-
Fücsök007
őstag
válasz
Dr. Akula #336 üzenetére
A fogyasztás nagyon változó, attől függően hány mag jár nagy terhelésen, továbbá a váltás a kétféle mag között plusz késleltetéssel jár, illetve a ringbus sem mehet akkora sebességen mint amikor az össze E-mag letiltásra kerül. Egyébként leliltott E-magokkal nem sokkal erősebb 5GHz-en járatott Raptor Lake mint az Alder Lake vagy 5GHz-es Tiger Lake mobil proci (Intel Nuc 11 széria), és a játékok nem tudják kihasználni hatékonyan a kis magokat.
-
-
válasz
Dr. Akula #327 üzenetére
A 16E magnak 4P mag a megfelelője, tehát ha a két processzor pariban van, akkor az pont az Intel számára hízelgő (vagy nem, ld. az utolsó bekezdés).
Nyilván minden P+E felosztásra lehet találni olyan workloadot, ami az egyiknek kedvez, és olyat is, ami a másiknak. A 4P magot megfelelő párhuzamosítás mellett kb. 10E mag hozza, tehát 8 szálig mindegy, melyik designt használod, 9 és 18 szál között gyorsabb a 12P+0E, onnatól felfelé pedig gyorsabb a 8P+16E. Szerintem az elég ésszerű feltételezés, hogy ha egy workloadban 8-nál több (intenzív) szál van, akkor sanszos, hogy 18-nál is lesz több - de kivételeket mindig lehet találni.A fogyasztás meg azért olyan, mert az Intel bőven az optimális órajel felett járatja a cuccait, különben kénytelenek lennének ugyanazt a chipet olcsóbban adni, és akkor összedőlne a világ. Szerintem maga a koncepció jó, maguk a chipek is jók a gyártási kötöttségeket figyelembe véve, csak éppen az AMD ugyanabból a keretből többet tud kihozni. Kb. FX-9590 szituáció, fordított felállással, jobban marketingelve.
-
-
válasz
Dr. Akula #310 üzenetére
200.000-ért nem aggatnék rá ilyen titulust
Kár hogy nincsenek még kint a nem K-s példányok 14. genből.
Kíváncsi vagyok az i5-ökre mit raknak majd bele.Ha jól láttam, jelenleg a legkisebb proci, ami valóban RaptorLake az a 13600 sima.
A cache méretből, magas turbó órajelből és jobb IMC-ből ítélve nem lehet rossz. Már ha nem elírás. Még nem láttam hogy tesztelték volna.
(A 13400/13500 az még egyértelműen AlderLake, sokkal gyengébb paraméterekkel) -
paprobert
őstag
válasz
Dr. Akula #227 üzenetére
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az Ryzen-eket is lehet optimalizálni. Az ECO-mode kapcsoló ott van a BIOS-ban, + curve optimizer. Ezeket használva kilő az energiahatékonyság.
A Zen magok felfele nehezen skálázódnak (nagyrészt emiatt rossz az 1 szálas fogyasztás, és van órajel hátrány), lefele viszont ultra takarékosak tudnak lenni.
TDP limites helyzetben, mint pl. a laptopok vagy szerverek, ezért tud sokkal több teljesítményt hozni a piros gyártó.Hogy az AMD terhelés melletti hatékonysága nem minden esetben nyilvánvaló, annak az az oka, hogy az AMD kevesebb szilíciumot csomagol a termékekbe, és azokat egyre jobban "facsarja".
Erre példa, hogy 3 generáció óta stagnál a Zen-ek egységnyi elvégzett munka/watt hányadosa renderelésnél, azonos magszámon. Pl. a 8 magos Zen2, Zen3, Zen4, szinte ugyanazt tudják elvégzett feladat/watt szinten. Forrás: Gamer's NexusAz Intel ezzel szemben egy nagyobb szilíciumdarabot kínál alacsonyabb órajelen járatva. Csak így tudja tartani a lépést a "facsart" Zen-ekkel. Az Intel megközelítésének a hátránya, hogy terhelve egy bizonyos fogyasztási szint alá nem tud menni a termék (~150W).
A kérdésedre, hogy mi lenne egy jobb gyártástechnológiával az Intel-nél? Tippre, ugyanezt a terméket legyártva, ez a 150W-os alsó határ lejjebb menne, gyártástechnológiai ugrásonként nagyjából 15-40%-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Apple TV+
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Banggood
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- SZÜNETMENTES TÁPOK
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest