- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
vezeralmos2
senior tag
Megnéztem a videót.
Azt mondja a fickó, hogy az idő múlásával egyre lassabban tudta csak járatni a 7950X3D a memóriákat.
Nekem ez úgy hangzik, hogy elég gyorsan degradálódik a Ryzen túlhajtott memóriavezérlője, és szép lassan feladja a harcot. Bár ez nem lenne olyan meglepő egy gyárilag thermal limiten futó processzortól.
És ha 81 fokot ír az egyik maghő, attól még lehet olyan része a Siliconnak ami 100 fok felett van, elég jól szigetel az a 3D cache. Tudtommal nincs külön hőmérője a mem controllernek.Ryzen topikban is ment a "vita" hogy az 5800X3D milyen éhes, meg milyen sokat meg tud enni. Persze, megetethetsz vele annyi áramot hogy thermal limiten megy 120 watton, csak akkor ne várj tőle túl nagy élettartamot. Értelmes áramfelvétellel elég rá egy mezei hűtőborda. (mondjuk ehhez kell alá normális alaplap is, szerencsére az enyémben hideg)
Ja, Prime 95 teszttel 135 wattig felment (instant thermal throttling), előtte semmilyen más teszttel nem nagyon tudtam 110 watt fölé vinni. De ez az AMD és a lap gyártók hibája hogy megengednek ekkora fogyasztást egy 3D Caches cpu-nak.
Meg őszintén meg mondom én sem vagyok túl boldog a ténytől, hogy kifizettem ennyi pénzt egy proceeszorért, és egy szintetikus benchmarkkal attól kell tartani hogy elégeti magát.
A teljesítményével és stabilitásával amúgy teljesen elégedett vagyok.Nem túl bíztató a pirosaktól ez az infó egyébként.
-
vezeralmos2
senior tag
Hát ha úgy nézzük az FX-8350-től a régebbi 2700K másfélszer gyorsabb, kb. minden téren. A 2700k csak most kezd igazán szenvedni a modern játékok alatt, mivel egyes címeket már 60fps-el is alig tud futtatni.
Memory latency miatt a 2700k/3770K még az első genes ryzenektől is képes volt jobban teljesíteni FPS játékok alatt -
tibcsi0407
félisten
Fogok csinálni, most a RAM-ra fókuszáltam elsősorban.
Itt van a plafon jelenleg, mivel a lapom nem enged többet. Előző két procimmal sem akarta, pedig mindkettőben erős IMC volt. Valószínű ennyit tud az APEX-em, de már megrendeltem az APEX Encore-t és azzal tuti messzebb jutok majd.
-
zsid
senior tag
A Cinebench is jó lenne, ha lenne olyan opció a futási idő beállítása mellett hogy összesített pontszámot számoljon vagy hogy adott futási időben hányszor renderelte ki a képet teljesen és így az időtényezőt ki lehetne húzni, megkapnánk melyik proci mennyit teljesített és csak a felvett áramot kellene hozzámérni és ez egész objektív mérés lenne.
A képen megtalálod a 7950X-et és a 7900X-et gyári TDP kerettel is, úgy nem kimondottan fényesek azok sem. Nem tudom honnan vette az AMD azt az agybajt, hogy ezeknél a prociknál teljesen feleslegesen orbitális TDP-ket enged, csak azért hogy a toplista élére kerülhessenek pár hónapig, szerintem ez nettó hülyeség volt, ezek az új X-es Ryzenek is tök feleslegesen égetik az áramot.
Azért választottam a 105Wattos eco módot én is, mert ez a teljesítmény ebben a tesztben időben kb egyezik a 13900K-val:
GN tesztÍgy van értelme annak a "hatékonyság" mérésének: ~ azonos idő alatt, azonos feladat elvégzésénél elfogyasztott energia. Egy két oldallal ezelőtt kigyűjtöttétek, hogy a 13700K hogy lassul a power limit visszavágásával, itt a 13900K-t nem lett volna mihez hasonlítani,ha 10%-nál többet lassul akkor már átcsúszik a 13700K teljesítmény szintjére és értelmét vesztette a 13900K felára a termékkel együtt.
Az AMD TDP/PPT dolognak nincs sok jelentőssége. 65W TDPnél 88W a PPT, 105W-nál 142W és a beállított PPT értéket nem lépi túl a processzor. A fenti 105Wattos "eco mode" az a 142 Wattos socket powert jelenti. A ph-n általában érteni szokták lábjegyzet nélkül is ezeket. Lehet 65Watt-65Watt összehonlítást is csinálni, csak figyelni kell arra mit állítasz be 65 Wattnak és akkor ugyanúgy korrekt lesz az is.
Szerintem is érdekes lenne ilyen aspektusból végigtesztelni a procikat, mert ez egy tök más képet festene mindegyikről. A GN csak egy videót csinált erről ha jól emlékszem, a TPU-nál is csak 1 táblázat van amiben ezt mérték.
-
zsid
senior tag
Nem flamelni akarok, de ha figyelembe veszed az all-core feladat lefutási idejét is akkor a különbség már nem is olyan minimális. A GN mérésében nagyjából azonos időt futott a 7950X 105W eco módban, mint a stock 13900K ( 12 sec eltérés volt egy 7 perces rendernél, az már kb egál), viszont ugyanez idő alatt kétszer annyi áramot evett meg az i9:
Ezen jól látszik, hogy azonos lefutási idő esetén a fogyasztáskülönbség brutális. Nem tudom a Cinebenchnél számít-e az időtényező, vagy hogy a korábban kigyűjtött eredmények eléréséhez azonos idő is tartozott-e, de hosszú all-core workloadoknál ez az ami számít a fogyasztás szempontjából. Érdemes lenne megvizsgálni a #142-ben bemutatott teljesítmény normalizált eredményeknél a lefutási időket is. Nekem kicsit gyanús hogy például a 130/125Wattos eredménynél a lefutási idő sem egyezett meg és ha ez így van akkor hosszabb idő alatt gyűjtött kevesebb pontot az i9. Ha nem számolunk az időtényezővevel akkor 12% a mért különbség, de ha a lefutási idő sem egyezik a két esetben akkor a teljesítménykülönbség ettől nagyobb lesz így a végén kijöhet akár 15-17-20% eltérés is. Egy 1 perces Cinebench mérésnél ez nem szempont, de 30-40 perces terheléseknél a különbség minimális helyett akár látványos is lehet. Ha korlátozod a 13900K által felvett áramot azzal nemcska a hőtermelést csökkented, de a munkafolyamat idejét is nyújtod.
-
hokuszpk
nagyúr
"Az AMD 65 TDP korláttal 90 Watt fogyasztásig fog elmenni"
nem. ez bekapcsolt pboval van. de ha a ctdp -t allitom, osi kepet talaltam csak ; itt epp 45w :
es pbo off, akkor tartja a 65W -t, mar par procin kiprobaltam az 1700 -tol kezdve -- bar annal meg csak sima boost es xfr volt -- , es mindegyik tartotta.
.
-
hokuszpk
nagyúr
a legtobb lap-i9 paros default vagy bekapcsolt enhanced allcore izet vagy kitolt pl1/pl2 limiteket alkalmaz. Amelyik nem, azt nem veszik meg, mert 125W -vel nemhozza azt, ami a tesztekben van.
Ryzen akkor fog 230W -ig menni, ha bekapcsolod a PBO -t ; aminek a gyari ajanlasa off ; bar van par lap, ami default bekapcsolja.
ami aztilleti, ha 65W ctdp -t ( ilyenkor pbo off ; ha abban a menuben allitod, az masik teszta ) adok az 5800X -nek, akkor az annyi lesz, nemtobb ; es full kihajtva is alig veszit teljesitmenyt, szerintem a 7xxx is igy mukodik, nem volt ok nagyon belenyulni.@vezeralmos2 : az Intel 125W tdp-t ad meg, es a proci be is all ra, ha letelt a kitolt turbora vonatkozo idolimit. ( 26 vagy 52 mp. ) -- es nincs mas magia a kepletben --
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged