- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
teptep
senior tag
válasz
ginola #126250 üzenetére
A feladatkezelőben alap esetben azt látod, hogy Magok:4, Logikai processzorok:8. A legyalult, rosszul beállított oprendszeredben azt láttad, hogy Magok:2, Logikai processzorok:4. Az MsConfig Rendszerindítás fülön a speciális beállításoknál a Logikai processzorok számát tudod korlátozni. Ha nincs ott a pipa, akkor nincs korlátozás. Ha korlátozod, akkor:
Korlátozás:1, Magok:1, Logikai processzorok:1
Korlátozás:2, Magok:1, Logikai processzorok:2
Korlátozás:3, Magok:2, Logikai processzorok:3
Korlátozás:4, Magok:2, Logikai processzorok:4
A legyalult oprendszeredben ez a 4-es korlát lehetett beállíva az előző tulaj által. Valamint be volt még állítva egy 1.9 GHz max proci frekvencia is, amit például egy ThrottleStop vagy ki tudja mivel állított be. Szemét dolog volt, hogy így adta át a gépet és nem szólt róla semmit. Szerencsére a boot idővel lebukott, és az újratelepítéssel megoldottad. (Gondolom ijesztő volt, mert először hardver hibára is lehetett gyanakodni.) -
teptep
senior tag
válasz
ginola #126248 üzenetére
Aida teszt: 80 fok alatt állandósult a CPU hőfok, megvan mind a négy mag, rendben van minden. Grafikusan nekem így néz ki: [System Stability Test]
MsConfig: Ha ráklikkelsz a Speciális beállítások gombra, akkor ott lehet beállítani, hogy például a 4 helyett csak 2 mag dolgozzon - ha egy kicsit nosztalgiázni akarsz
-
lócitrom
őstag
válasz
ginola #126228 üzenetére
nem akarok vészjósló lenni, de ahogy olvasgattam szúrtam ki az SSD-t. a 970 EVO Plus az nem laptopba való. a következő csak egy lábjegyzet, de lehet nem haszontalan.
elméletben van benne thermal throttling, de tapasztalatból mondom, hogy nem éreztem sosem a hatását. anno egy Legion gépben használtam. felhasználás függvénye, de nyáron (minimum) heti egyszer kifagyott a gép miatta, mert hiába az izmosabb hűtés meg az állítólagos vezérlés, én ennek ellenére állandó túlmelegedésbe hajtottam. mire jelentősen visszafogta volna a firmware már kifagyott a picsába a gép. pár perces nagy sebességű letöltés pl. simán 60-65 fok köré melengette. az üzemi hőmérsékletet annak ellenére sikerült meghaladnom gyakran, hogy találtam még olyan hűtőbordát is, ami elfért a laptopban. érdemes lenne megnézni azt is terhelés alatt, mert bár a Samsung élen jár, de ekkoriban még nem volt túl sok és megbízható SSD, ami hűsen üzemelt volna. az OEM darabok kivételt képeznek, mert azok jellemzően lassabbak és nevetséges kapacitásúak, így azokat nem lehet rendesen hajtani meg túlmelegíteni. szóval azért érdemes elgondolkodni egy cserén, ha az jön le, hogy nagyon melegszik, mert akkor használat függvényében nem kizárt, hogy egy kazán lesz a gép. a 980 Pro már jól operál borda nélkül laptopban is. a 990 Pro pedig kis túlzással, de a legjobb eddig. ezt mind tapasztalatokra alapozom, mert mindegyikből van itthon pár darab laptopokban meg asztalikban.
-
teptep
senior tag
válasz
ginola #126244 üzenetére
Akkor a Laptopod előző életéből volt valami rossz beállítasa az oprendszernek, ami levitte a magok számát. De az éjszakai újratelepítés óta rendben van. Ha rendben van, akkor Aida stresszelni sem kell. Azt azért kérdeztem volna, hogy nem esetleg a túlmelegedés okoz nálad valamilyen zavart. De ezek szerint szoftveres probléma volt. A stresszelést legfeljebb azért lehet érdemes megnézni, hogy a pasztázás és a hűtés rendben van-e? De szerintem a magok száma már megmarad neked stabilan 4/8-nak, az elvileg független a melegedéstől.
-
teptep
senior tag
válasz
ginola #126242 üzenetére
Pörögjön fel a ventillátor, fújja ki a meleg levegőt, 100 fok alatt állandósuljon a hőmérséklet, ne throttlingoljon, eleinte menjen fel a max turbó frekvenciára, s majd vegye vissza a frekvenciát. A magok száma pedig 4/8 legyen!
"nem tudom hogyan lett telepítve az operációs rendszer"
De itt meg azt írtad, hogy újraraktad: [#126167] Hogyan raktad újra?
Ezt azért feltétlenül nézd meg: "Start menü, futtatás, msconfig, Rendszerindítás fülön, Speciális beállítások: itt nincs valami korlátozás beklikkelve?" -
Tikakukac
titán
válasz
ginola #126233 üzenetére
Nem laptop specifikus, ez lehet desktop, tablet, telefon, bármi.
Van a procidnak egy órájel tartománya amiben működik. Ha a gépnek töltő, akku, random firmware vagy egyéb kínja van, jellemzően ragad alacsony órajelen és minden tetves lassú. Ezt kell megnézned. Ha terhelésre szépen nő és ejti vissza amint vége, akkor nem ez a gond.
-
teptep
senior tag
válasz
ginola #126238 üzenetére
Hurrá!
Ezen a képen már jól működik. Úgy látom, ez a 2.09 verzió, tehát a Hirens Boot rendszeren nézed. A magok száma 4/8, a freki pedig 4.1GHz. Tökéletes!
8365U adatlap [Intel] [PassMark] Itt érdekes, hogy az Intel lapon 4.1, a PassMark lapon pedig 3.9 GHz van megadva turbónak. Ez utóbbit elírták.
El nem tudom képzelni, hogy új telepítésnél neked miért van korlátozva a magok száma és a Turbó frekvencia a telepített rendszeredben? Honnan szedted a telepítőt? Start menü, futtatás, msconfig, Rendszerindítás fülön, Speciális beállítások: itt nincs valami korlátozás beklikkelve? Aidában néztél proci hőmérsékletet? (Bár tudomásom szerint túlmelegedeéskor nem kéne magokat korlátozni.) -
teptep
senior tag
válasz
ginola #126228 üzenetére
8365U adatlap [Intel] [PassMark] 4 mag, 8 szál, alap: 1.6Hz, turbó: 3.9 GHz
A [#126228] képen csak 2 magot és 4 szálat látok, max 1.9 GHz-en.
Mondanám, hogy tedd alapba a BIOS-t, de itt azt írtad, már megtetted: [#126199]
Én még annyit tennék, hogy letölteném a [Hirens Boot Win 11 PE] rendszert.
Az ISO fájlt Rufussal kiírni pendrive-ra és bootolni róla.
Abban is van CPU-Z. Ha ott is csak 2 magos, és nem pörög 3.9 GHz-en,
akkor már meg is van, miért adták el azt a laptopot -
teptep
senior tag
válasz
ginola #126226 üzenetére
Megnézni az SSD sebességét teszt programmal, a kondicióját HD Sentinel alkalmazással. Megnézni a processzor frekvenciáját terhelés alatt: Feladatkezelő / Porecosszor fülön középen a Sebesség=3,9 GHz (amennyiben i5-8265U procid van). Középen jobbra: Alapsebesség=3,9 GHz, Foglalatok=1, Magok=4, Logikai processzorok=8, Virtualizálás=Engedélyezve.
Most néztem a BIOS képernyődet. A Network Boot legyen letiltva. -
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126194 üzenetére
Ha meg akkuról használom akkor 50 és 80 százalék az optimális.
Igen...Tehát ha használat közben töltőn van 0 százaléktől töltsem és maximum 80? Ha kikapcsolom úgyis levesszem róla a töltőt.
...nem 0-tól, hanem jó az 75%-on, t.i. ha <=0.75 akkor tölteni fog 80-ig, 0-ról is és 74-ről is, ső még 75-ről is. Az az 5% loft azért van, hogy legyen tűréshatára az akksinak némi veszteségre anélkül, hogy az elektronika rákapcsolja a tápot.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126189 üzenetére
Összeségében jó az a 80%.
Egyébként attól függ, miként fogod használni.
Nagyjábóli 'hüvelykujj-szabály' Li akku esetén: 40% (20) alatt ne nagyon legyen, tartós tárolás pedig töltés nélkül: 80% - így még az önkisülés során sem eshet le túlságosan, de ez max pár hónapot / fél évet jelent ránézés nélkül. Töltés során a fokozott igénybevétel általában 90%-tól felfele van. TL;DR - használd 40% (50) és 80% között és akkor a használati 'érték' és töltési ciklus hányadosa optimális elhasználódás szempontjából.
Ha tudod, hogy fogod használni rendszeresen akksiról, akkor hagyd belátás szerint 90% @max: így van jó pár órád drót nélkül, csak igyekezz 40% felett tartani.
Ha főleg drótón használod, akkor leviheted 60-ra, csak időnként töltsd fel, aztán hagyd használatban visszamerülni.
De (ofc csak szerintem) az egész akkukérdés nem ér annyit, hogy érdemben érdemes legyen foglalkozni vele. Hagyd a default 80% és -5% offset beállításon.
Szerk: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztalos klub
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- MSI Vector GP76 16 Gamer Tervező Laptop -60% BRUTÁL i7-12700H 16/1TB RTX 3070Ti 8GB FHD 360Hz !!!
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -40% Bivaly i7-13700H 14Mag 16GB/1TB RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 15,6" -30% Bivaly i5-12500H 12Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz
- TUF Gaming F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 13 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 87% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest