- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
-
MrSealRD
veterán
Novics: Más tippem nincs. Amit írtam fentebb, az olyan nyers megoldás...szóval ez nekem eddig működött olyan gépnél is, ahol kb semmi support nincs...Ennek mondjuk úgy a laptop gyártójától függetlenül mennie kellett volna...Így passzolok.
Win7-el még megértem, hogy megy a szívás mert azzal nekem is volt...de XP alatt soha nem volt gondom.Az OSD-hez a Hotkey driver-t kell feltenni. Legalábbis nálam ennyi kellett a "boldogsághoz"
lanw: Azt még nem írtad le mit takar, hogy megfekszik? Hibajelző hangot ad? Kékhalál? El sem indul?
Gyári BIOS csak FRU-s (tehát Thinkpad-hez való) RAM-okat hajlandó elfogadni... -
MrSealRD
veterán
Novics:
1.(könnyű) verzió:
a.)Először is Uninstall minden ami a driverhez köthető. Tehát Driver, Catalyst Control Center. b.)Restart a gépet.
c.)Ezután innen: [link] letöltöd és felteszed. Ez jó lesz hozzá.
d.)restart.
DE ha így sem lesz jó akkor
2.(körülményesebb) verzió:
a.)Ez megint úgy kezdődik, hogy Driver, CCC, uninstall.
b.)Driver Cleaner programot letöltöd. Nagyon egyszerű program. Legördülő menüből kiválasztod a sima "ATI" feliratot aztán had menjen! Ez gyorsan végez.
c.)Restart a gépet.
d.)Majd a fenti ATI drivert amit linkeltem felteszed.
e.)Restart.
----------
Ennek kb 99,9%-a mennie kell XP SP3 32bit alatt. A 1. restart rész után elég béna felbontásban fog indulni a gép de nem kell foglalkozni vele, csak csináld tovább.lanw:Az mit jelent, hogy kifekszik? FRU-s RAM-ot akartál tenni bele?
Tottandras:Én valami tiszta alkoholt javasolnék. Kárt nem tesz és gyorsan elpárolog...de hátha valaki tud valami egyszerűbbet.
-
MrSealRD
veterán
Már csak az érdekelne, hogy csak MO. tisztelik meg ezzel a bánásmóddal, vagy más EU országokat is...
-
MrSealRD
veterán
Ez mondjuk jó végül is. Én korábban azt a kellemetlen dolgot tapasztaltam meg(nem thinkpad alatt), hogy 9x% alatt elkezdte és 100%-ig nyomta. Beállításra esély sem volt. Ráadásul a szóban forgó akku most 75% elhasználódásnál tart 5 év alatt...2 év környéként már 50% körül járt.
3. 2-4 év alatt így vagy úgy de leamortizálódik az akku olyan szintre, hogy érdemes lehet cserélni.Ha bármi hülyeség javítsatok.
-
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #24219 üzenetére
Tudom, hogy ki lett tárgyalva. A PH! keresője nálam kb minden 2-3 alkalommal használható, mert ugyanarra képes egyszer semmit, egyszer meg sokmindent kidobni.
Amiket meg találtam, igazából nem pontosan egyeztek. Volt ugyan átfedés de el is tértek egymástól.
Például azt sem értem, hogy 1 ciklusnak számít az is ha 20% - 85%-ig állítom be, meg az is, ha 30%-60%ig? Szeretném akkuról használni akár napi szinten...kényelmi okokból, de nem létfontosságú. Lehet inkább maradok főleg töltőnél és csak kevesebbet akku...lapa: Valamiért teljesen másra gondoltam a "Hydra Pack" alatt. Most már vágom...Kösz.
-
MrSealRD
veterán
Persze, az on-topic részebe szánt mondanivaló meg lemaradt.
Szóval Chaser fórumtárs 9cellás Panasonic akkuja életének további részét nálam tölti. Milyen töltési beállításokat javasoltok? Szeretném, hogy hosszú élete legyen, és legtovább maradjon legyen ilyen jó kondiban.^Clown: Direktbe 14"-es mérethez csak sleeve-t láttam. Táskát csak olyat aminek úgy adták meg a méretét, hogy max 15"...Mondjuk rémlik max 14"-es méret is mintha láttam volna, de nem túl gyakori. Tegnap nézegettem oldalakat...megnézem hátha volt közte olyan
-
MrSealRD
veterán
Én meg azt hittem, max 1 hozzászólás ha jön majd a felvetésemre...Ez volt aztán a kellemes meglepetés.
Nekem az első és egyben jelenlegi hátizsákom egy 5 éves Kensington SaddleBag Sport. Az alső 3-3,5 évben még elégedett voltam, de aztán elromlott a cipzár(még jó, hogy duplás), és az alja mint valami puzzle apró darabonként esett le, és már csak a fele van meg kb. Elivleg élettartam garanciás...lehet lesz pofám bepróbálkozni a Kensingtonnál...
De alapvetően keresem az utódot, ezért kérdeztem, és milyen jól tettem.lapa:Azt a.....
Ezek a cuccok nagyon ott vannak a szeren. Ment is a könyvjelzők közé, hogy ne felejtsem el. Egyetlen probléma van velük, az ára...Ami inkább az én problémám mint a terméké.
Mi az a Hydration Pocket? A nevéből gondolom valami vízálló kis rekesz...de így fizikailag ezt hogy lehet elkézelni? Más táskákhoz hasonlóan olyan rekesz ami a hátnak simul csak jobb a felépítése?Peter M:Nálam is ezek mennek a táskába..plusz esetleg 1-2 szendvics +legyen hely könyvnek füzetnek..stb..ez így tényleg kicsi.
-
MrSealRD
veterán
Valakinek volt szerencséje esetleg megtapogatni vagy használni egy ilyet: [link]
-
MrSealRD
veterán
A DUAL IDA Support-ra most lettem figyelmes. Nagyon jó pofa dolog. Akinek Core 2 Duo van a gépében annak nagyon valószínű, hogy működik a dolog.
Lényegében kapunk plusz egy szorzót felfelé. Íme egy kis táblázat: [link]
Azt nem tudom, hogy ehhez feltétlenül kell e moddolt bios. Nálam rmclock-ban látszik a plusz szorzó, és használja is a gép... -
MrSealRD
veterán
Most így hirtelen nem tudok mit írni erre...kraftxld, és Integra kollégákról tudok, hogy 8GB-al használnak T61. Közülök kraftxld ezt a moddolt bios-t használja. Talán ők tudnak bővebb info-val szolgálni RAM ügyben.
Valahol pedig láttam, listába szedve egy kevés leírással, hogy mit/miért/hogyan...de most nem találom.
-
MrSealRD
veterán
A nagyon mély részleteket nem tudom, de innen szedtem le:[link]
Az a tippem, hogy olyasmi szintű lehet, mint a SATA I átlövése SATA II-re. Tehát a vas tud valamit, de az szoftveresen van korlátozva...
Kipróbálni még nem próbáltam, majd ha megjött az akku.(Ma vagy holnap...attól függ a Posta milyen kedvében van.)tototos:Itt írta valaki fentebb, hogy elvileg nem mindegy az alaplap...még modBios-sal sem...De erről nincs tapasztalatom, és nem is olvastam róla máshol...
Integra:Akkor neked még a régi van fent.
krafxld:Kösz, ez program megy be a raktárba...
-
MrSealRD
veterán
válasz
fcsaba89 #24149 üzenetére
Nem feltétlen kell IT-ben otthon lenni. A Google+Fórum elég sokat tud segíteni. Egy kis műszaki érzék azért nem árt. Értem mire célzol. Erre azt tudom mondani, hogy ha túl kockázatosnak érzed a dolgot, akkor inkább maradj "kulcsrakész" Edge-s megoldásnál...Az eddigiek alapján nézz szét, keresgélj, és döntsd el melyik alternatívát választod.
-
MrSealRD
veterán
válasz
fcsaba89 #24143 üzenetére
"A néha napján egy kis játék..." - nálam szintén feltétel volt.
Amióta megvan a gép nagyon jó kis házi mini LAN-Party-kat rendezünk a párommal.Hiába no, tesztelni kell az új vasat.
A kis beruházás pontosan az alkatrészcserét jelenti. Még pontosabban azt, hogy ami a gépben éppen van, egy jobbra cseréled. Ami benne volt, azt meg eladod...
Itt most arról beszélünk, hogy használtan vásárolsz. A garancia olyan dolog, ami eladónként eltér. Ki ennyit, ki annyit vállal rá. Olyan gépet érdemes megvenni amire azért van legalább 1 hónap...de ha többet ad valaki az csak jó. Mivel Thinkpad-ekről beszélünk ezért elég kicsi az esély rá, hogy valami csak úgy megpusztuljon benne, de ritkán előfordul - mivel az ördög nem alszik...hiszen kockázat mindenben van.
Ismét feltételezés: Megveszel egy gépet. Lehetőleg amíg garanciás, vagy amíg le nem tesztelted alaposan nem jó ötlet cserélgetni benne bármit is. Előbb legyen meg a bizonyosság, hogy minden rendben van az átadott géppel. Ha ez megvan, akkor mehet a lego-system...
Amit érdemes lehet cserélni: (Ez kicsit szubjektív lesz, mert én ezt már végig gondoltam a saját esetemben)
CPU: A fent vázolt esetekben sima ügy, csak be kell szerezned a kiszemelt példányt.
Hűtés: A gép korától függően érdemes lehet ezt is egy újra cserélni. Ez teljesen opcionális..ebay és hasonlók lesznek a barátaid főleg.
RAM: 8GB a max amiket ezekbe tuszkolni lehet. A T61 esetében Moddolt BIOS szükséges és mivel DDR2-ről van szó 2x4-es kiépítésben ezért biztos hogy kb 25K körül alakul az ára egy ilyen szettnek, de nem kell elesni tőle.(Jah, és nagyon valószínű, hogy külföldről fogod berendelni mert itthon horror amibe kerül
A T400, X200/x200s esetében mivel DDR3 így 10-12K-ból megúszható.
HDD: vagy inkább SSD. egy 64/96/128GB-os...ez lényegében attól függ mekkorára van szükséged és mennyit szánsz rá.
MultiBay keretet használva a DVD helyére egy notebook HDD-t tehetsz ha az SSD mellett szükséged van a nagyobb tárhelyre is.Talán ezek ilyen első körös elemek...felméred mi a helyzet és átépíted kicsit.
Talán még egy nagy 9 cellás akku-val lehet fullosítani az ilyen gépeket...persze csak ha kell. -
MrSealRD
veterán
válasz
fcsaba89 #24130 üzenetére
Érthetőek a igényeid. Tételezzünk fel egy pár alternatív esetet.
1. T61-ből van 14"-es változat jó felbontással. Egy-két dolgot cserélsz benne, és a mostani kereted kb 60%-ból van egy nagyon jó géped szerintem felhasználástól függően még 3 évig biztosan elégedett lehetsz vele. (Akár hosszabb ideig is.)
2. T400-nál eleve adott, hogy 14"-es a kijelző. Jobbak a lehetőségek mind fogyasztás mind erő tekintetében. Némi beruházással kb a kereted 75%-ából egy időtállóbb géped lesz mint az előző esetben.
3. X200/x200s 12"-es kijelző, kicsit magasabb ár tartozik ide, de szintén elég jól jársz. Lehetőségek tekintetében kb egyezik a T400-al.
4. Nem rossz az EDGE sem, és nem lebeszélni akarlak róla mert személy szerint nekem mindegy melyik gépet veszed. Neked viszont egyáltalán nem mindegy, ezért jó ha látod milyen lehetőségek állnak előtted, ezért gondoltam mutatok párat.
Egyébként:
Ha ennyire fix igény az SB és a HD3000, akkor tárgytalan a többi típusok vizslatása. Ezen az áron ez lesz a legesélyesebb befutó. -
MrSealRD
veterán
válasz
fcsaba89 #24119 üzenetére
Korábban teljesen kizártnak tartottam, hogy használt gépet vegyek. Most mégis egy használt T61-et vettem nemrég. Utólag belegondolva nagyon jó választás volt ez a gép.
Légy tisztában a rövid és hosszabb távú igényeiddel a legapróbb részletekig(mérettől, processzortól a billentyűzetig) és ennek megfelelően dönts. A keret már megvan, és ennyiből igazán jó T vagy X szériás gépet kaphatsz. -
MrSealRD
veterán
válasz
Integra #24109 üzenetére
Smart Security-ből melyik verzió van pontosan? Az első kiadással az 5.0.93-al voltak gondok bőven...Én feltettem, aztán le is szedtem, mert egyszerűen nem lehetett használni tőle a gépet rendesen. Aztán írtam az eset-enk is, majd pár logfájl készítés és küldés után most a nemrég kiadott 5.0.94-ben javították azokat amikkel gondom volt...lehet nálad is az csinálja a problémát. Ha az újabb van fent, akkor passz...
Nekem néha véletlen időközönként csinált szép kékhalál összeomlást az is, hogy a VGA csipegetett a RAM-ból, és a végén összevesztek rajta, hogy kinek mi jár...és puff...valamelyik földhöz vágta magát.(ezt nem thinkpaden volt)
-
MrSealRD
veterán
tototos: Nézőpont kérdése. Én pl azért vettem most direkt T61-et, hogy később T9xxx, 8GB RAM,...SSD+HDD kombóra fejlesszem az idők során...Ha figyelembe veszed, hogy mire és még mennyi ideig szeretnéd használni akkor dől el, hogy tényleg van e értelme vagy sem.
Amúgy jelen pillanatban T8300-at javasolnék....franc0: Nem igazán tudok németül, de ami lejött az utolsóból, hogy a Thermal Sensing Error hibaüzenettel indul a gép a nem támogatott lapok esetében. Moddolt bios megoldja ezt a problémát.(Persze ha valaki nem akar ilyesmivel foglalkozni az is érthető) Ezen kívül van más akadálya annak, hogy fogadjon a lap Penryn procikat? Az alaplap FRU-ját, hol látom fizikailag? A parts lookup nem működik nálam.
-
MrSealRD
veterán
lapa: Kösz, ezt nagyon jó hallani mármint ami a hatásfokot illeti. Nálam egy 90W-os van...hát nekem csak az a furcsa, hogy a táp és konnektor közötti szakasz ilyen "rövid". Mondjuk ez relatív mert így ránézésre van 70-80 cm...csak még szokatlan. Ami viszont nagyon tetszik a töltő csatlakozója, illetve a gépben lévő aljzat...Az eddig legjobb, legstabilabb amivel dolgom volt.
tototos: Szubjektív amit mondani fogok. Szerintem vagy T7500 vagy T8300 lesz a két esélyes amit. Előbbi Merom utóbb Penryn magra épül (65 vs 45nm) Fogyasztásban és core to core teljesítményeben is van különbség.
A legleg amit nagyon drágán bele tudsz tenni egy T9500 már ha kapsz valahol. Több helyen olvastam T9300-al szerelt gépekről de ez is nagyon drága.
Mennyi a keret? Itt kezdődik a mutatványAmúgy itt tudsz csemegézni: [link]
-
MrSealRD
veterán
Erre valaki:[link] ?
Lehet elveszett a lényeg a nagy sokadalomban
Konkrétan:
1.Audio driver-nek mit tegyek fel?
2.UltraNav Utility-nek van értelme az Ultranav Driver-en felül? -
MrSealRD
veterán
Driverekkel kapcsolatban lenne kérdésem és észrevételem
(System Update-et most hagyjuk az nem játszik)
Thinkpad T61 az alany.
Első állomás -
AUDIO:
A lenovo szerint: SoundMax Integrated Digital HD Audio van a gépben
AIDA szerint: Intel 82801HBMUCH8M - High Definiton Audio Controller - ezen belül mondjuk látja a Conexant modemet is...meg AD1894 Analog Device-t.A hanggal amúgy semmi gond nincs, van és elég jól szól...bár kicsit halkabb mint azt megszoktam. De szeretném feltenni a rendes driver-t, meg ha esetleg van valamilyen kezelő szoftver mint pl a realtek esetében az jó lenne. Mit és honnan érdemes feltenni?
Amúgy itt:[link] nézelődöm és érdekes, hogy van amihez feltüntetik, hogy Win7, van ahol max Vista van, ez a másik driveres oldallal: [link] összevetve kicsit hanyagabbul van frissítve, viszont átláthatóbb számomra.
CARD READER
Itt figyel a gép elejében, de nem tudtam kideríteni, hogy melyik. Aztán találtam ezt a linket:[link]
Itt pedig a következőt írják:
4-in-1 Card reader
Setup from "4in1" folderBase system device Ricoh Memory Stick controller
Base system device Ricoh SD/MMC host controller
Base system device Ricoh XD- picture card controller
the above 3 unknown devices in device manager will be resolved by the Ricoh cardreader drivers.
Mivel ez az eset áll fent, rejtély megoldva.ULTRANAV UTILITY
A driver-t ugyan sikeresen feltettem, de a Utility-t egyelőre nem. Mit ad a Utility ha felteszem? Van értelme?HOTKEY UTILITY
Érdekes, de csak egy kis kiegészítőként van bedobva ez a kis program, közben pedig szerintem elég fontos "csomagocska": [link]
Így már van OSD, meg mindenféle földi jó...és még az eszközkezelőben lévő ismeretlen eszközt is "eltüntette"
Szerintem az egyik fontos eleme a <System Interface Driver> ami elvileg kéne mert pl itt: [link] is emlegetik , gyakorlatilag külön nincs fent.Eddig sikeresen feltett driverek/programok:
Intel Chipset - 9.2.0.1030
Intel 82566 Gigabit LAN - 16.6
Quadro NVS 140M - 280.26
Intel 4965 - 14.2.0.10
Ricoh 4-in-1 card reader driver - 3.54.02
Bluetooth Enhanced Data Rate software II - 6.2.1.3100
UltraNav Driver - 15.3.16.1
Power Management Driver - 1.62
Power Manager - 3.62
Hotkey Utility 3.7.0001Így már nincs ismeretlen eszköz, és majdnem minden hasznos és szükséges dolgot feltettem.
Szívesen fogadnék javaslatokat, hogy mit kell/érdemes feltenni.
-
MrSealRD
veterán
T61-es tegnapi hisztériámhoz kapcsolódóan:
Egy kicsit túlreagáltam a dolgot. Igaz a kód nem stim...de teszek rá. Ha egyszer arra járok visszaíratom a központi szervizben, ahogy azt telefonon tanácsolták.
A gép ettől még egy TP ráadásul nagyon szép állapotban van és a hardver is elég top számomra(Adatlap). Egyre jobban örülök neki.
A billentyűzete megadta magát tegnap. Szóltam az eladónak ma délelőtt és délután ki is cseréltük egy másikra. Ennyi. A thinkpad életérzést meg még szoknom kell...
Lesz pár hülye kérdésem a lenovos szoftverek/driverekkel kapcsolatban de igyekszem nem feltenni ugyanazt mint mostanában páran... -
MrSealRD
veterán
Az imént beszéltem a központi Lenovo szervizzel és van némi előrelépés. Az alaplap a gépben a sajátja nem cserélték. A memóriák alatt van egy számsor ami alapján megnézte az illető akivel beszéltem, hogy eredetileg melyik gépbe rakták bele ezt az alaplapot és ebbe. Tehát nem volt csere meg buhera...
Érdeklődtem, hogy körözési lista vagy ilyesmin meg lehet e nézni, de azt mondta már nincs ilyen listájuk kb 3 vagy több éve, mert annyi szerviz nyílt már meg, hogy nem vezetnek listát.
Azt mondta, hogy mivel már nincs garancia ezért a System Update-el lehet gondom csak, ha beviszem egy lenovo szervízbe akkor átírják. De Pécs közelében nem tudott ilyet mondani...
Amúgy nagyon rendes és segítőkész volt akivel beszéltem.
-------------------------------------------Otis:
Az eladóval csak most fogok beszélni, mert előbb minden létező szálat végig akartam járni. Ha már ilyen történt akkor legalább most legyek nagyon alapos ha már a vételkor nem voltam. -
MrSealRD
veterán
válasz
bijesz #23833 üzenetére
Na igen...a gyanú fennáll...meg ugyan miért piszkálná valaki az azonosítókat...csak nem értem a végrehajtás módját mert:
1. A gép alján ott figyel a matrica azokkal az azonosítókkal amik amúgy illenek is rá.
2. Erre belülre meg olyan kódot ütnek bele, ami nem csak, hogy más méretű, de gyökeresen más hardverre épülő T61-esé...A Lenovo weboldalát sem értem...a Parts Lookup page nem tud kiadni info-t. Legalábbis azt írja mindkét Serial-ra. A Warranty Lookup meg simán kiírja a matricás kódra hogy 09.15-ig volt érvényes. A belső hülye kódra meg hanyatt vágja magát egy: System Unavailable, IBase information cannot be provided üzenettel.
A lopottlaptop.hu oldalon minden kódot és ID-t végigírtam és semmi. Tudom ez még nem jelent semmit.
1.Érdemes szerintetek felhívni a lenovo központi akármit, azzal a céllal, hogy esetleg visszagöngyölíteni az ügyet?
2.Nem lehet valahogy visszaállítani az eredeti kódot a gépbe?
3.Ha moddolt BIOS-t teszek fel az okozhat ilyet? (Csak mert ez amúgy is szándékomban állt. )
4.A feltételezés kedvéért, nem lopott csak valaki éppen nagyon hülye volt. A lenovo oldaláról letöltendő driver és egyéb működéshez szükséges programok letöltésében és telepítésében okozhat ez gondot?
szacsee:Ezek után naná, hogy lepattintottam...palmrest, bill, keyboard bezel...be akartam látni a területet....van dedikált VGA, meg a gpu-t, AIDA is mutatja, meg néztem egy rakás képet, meg videót ami a belsőt mutatja de igazából semmi különöset nem találtam. FRU-kat ellenőriztem amit csak éppen láttam, hogy talán máshonnan való de nem...hűtője pl egy ilyen: [link]
..billentyűzetről fentebb írtam...
Tudom nem biztosíték, de mindenen a gyártás időpontja van belül pecsételve meg matricázva. -
MrSealRD
veterán
Na szóval...kerestem kutattam és a következőre jutottam:
Az alaplap nem lehet 14.1-es wide-ból mert azoknak a gép elején van a hangcsatlakozók. Javítsatok ki ha tévedek! Ennek meg oldalt vannak mint ahogy lennie is kell. Tehát minden a helyén van.
Így gondolom vagy egy másik 15.4-es alaplapot tettek bele...vagy egyszerűen csak "szoftveresen" nyomták át a kódokat. Ez utóbbi amúgy lehetséges mármint fizikai behatás nélkül ezt elérni?Amúgy a HDD körül fura (istállószagot) ammóniás szagot lehet érezni. (Ne is kérdezzétek...)
Tipp erre?A billentyűzete magyar, jó állapotban van nagyon és az ALPS gyártotta. Erről van valami tapasztalat, hogy ez és a CHICONY közül melyik a jobb?
-
MrSealRD
veterán
Tim82: Igen pont a kézenfekvősége miatt gondoltam én is erre.... Az lehet, hogy esetleg tényleg 6458-as csak valami oknál fogva 7661-es aznosítókat írtak bele? (Bármilyen okból kifolyólag)
Az lehetséges, hogy emiatt ne fogadja el a 15,4-eshez kiadott akku-kat?
caderyn: 1 hónap garanciát vállalt rá az illető és adásvételit is irtunk két példányban...bár ő nem kérte az övét... -
MrSealRD
veterán
Ha van valami ötletetek, hogy mit mivel és hogyan nézzek meg a bizonyosság kedvéért...akkor nyugodtan mondjátok, csak mert hajnal 3 óta ezt csinálom és kicsit ki vagyok akadva..
Jah, és a bónusz kérdés...ezek után van értelme megtartani?? mert amúgy jó állapotban van és működik...csak hát na ezek után nem tudok mit gondoljak.
-
MrSealRD
veterán
SOS!!!
Nagy a baj! Aki rutinos és jártas a témában az kérem segítsen
Nézegettem az azonosító számokat, mert gyanús lett, hogy mikor képet mutogatott akkor a másik gépről készültek és gondoltam mélyebben átnézem.
Úgy néz ki gond van az azonosítókkal és nem tudom ez most mit jelent:
A gép alján lévő matricán teljesen más típus kód/serial szerepel mint ami a BIOS-ban.A lenovo US Support oldalán a lefuttattam a Run-AutoDetect-et és az eredmény:
[link]
Jah, amúgy a gép ami a kezemben van 15,4" WSXGA, T7500-al, meg NVS140-el..
Most átvertek, vagy valamit bénáztam?
Előre is köszönöm a segítséget[ Módosította: 7 ]
-
MrSealRD
veterán
Első benyomások az "új" T61-el kapcsolatban:
A külseje lenyűgöző. Már értem mi a stabilitás...Szóval nem győztem fogdosni. Itt megvolt az első "leesett az állam". /Igaz a zsanérok szokásos játéka megvan...de hol érdekel az most/
Nem volt feltéve a VGA driver, és eléggé zavaros számokat írt az AIDA és a GPU-Z is. Gondoltam gyorsan tisztába rakom a helyzetet.
Az nvidia support oldala a 280.26-ot dobta mint nyertes választást. /Azért jó, hogy még most is van ehhez a kártyához driver. Anno nagyon haragudtam mikor az ATI kinyírta az X1600 driverének jövőjét...win7 alá úgy kellett készíteni./
Második "leesett az állam" következik. A splash player jelezte, hogy a hardveres gyorsítás elérhető, így este az aktuális NCIS részt már ezen néztük. Ezen kívül dinamikusan változtatja a kis quadro az órajelét attól függően mit csinálok...sőt akár én is megmondhatom, alkalmazás szinten, hogy ki/mit/mennyit használhat. Kellemes meglepetés ez, mert nagyon hozzászoktam az ATI féle PowerPlay-hez és kicsit féltem, hogy mi lesz majd... -
MrSealRD
veterán
Én is beszálltam a topicba egy T61-el...Nagyon ott vannak a szeren ezek a TP-k. Majd írok egy-két dolgot még...
-
MrSealRD
veterán
Üdv!
15,4"-es WIDE T61-be keresek ártól függően 6 vagy 9 cellás akkut. Tudnátok ajánlani jó áron megbízható forrást?
Utángyártott akkuk nagyon felejtős vagy azért használhatók?
Honnan tudom, hogy gyári vagy utángyártott?Előre is kösz.
-
MrSealRD
veterán
S.O.S.
Segítség!Előfordulhat e olyan eset, hogy helyszínen kipróbálom a gépet(csak töltőről tudnám mert nincs hozzá akku) és hibátlanul működik, majd külön berendelem az új akku-t és amikor beleteszem, akkor derül ki, hogy a gép vagy esetleg a töltő hibás?
(T61-ről van szó)
Előre is kösz. -
MrSealRD
veterán
válasz
pigmeus #23282 üzenetére
Ha valamiből, akkor IBM/Lenovo- Thinkpad típusból érdemes munkagépet választani.
A gép fizikai felépítése egy jól átgondolt tervezést tükröz. Ebből következik, hogy sok év után is alig látszik rajtuk a használat. Könnyű megőrizni a jó külső állapotot és nem fogsz úgy járni mint sok más gazdaságos gép esetében, hogy bár a gép működik, de a burkolat szétesik. Az anyaghasználatnak és a felépítésnek köszönhető ez. Azért függ a gazdájától is. Ezen kívül az sem egy utolsó szempont, míg a régebbi Thinkpad-ek hez is találsz alkatrészt akár csere akár bővítés céljából, addig egy azonos korú de más márka és típus esetében már nem is emlékeznek a nevére.
Az aprón is jól körül kell nézni, mert van jó és kevésbé jó állapotú...van túlárazott és nagyon kedvező árú is.A linkelt gép egy elég erős hardverrel bír, az állapotát úgy tudod ellenőrizni, hogy kérsz képet, vagy megnézed személyesen...
Az eladót tudod ellenőrizni a megbízhatóságánál is. De jelen esetben a hozzászólásokban is elég sok pozitív értékelés van.!!!: Most látom, hogy 52K ért vihető, az utolsó darab. Az áresés oka a rossz akksi. De ezt 5-10K körül be tudod szerezni az akkumulátor állapotától függően. Ez a gép ennyiért szerintem jó vétel.
-
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #23235 üzenetére
Én néhány hete próbáltam keresni ilyen Kit-et, de a newegg volt a legolcsóbb $129 áron. (Innen mondjuk nem lehet hozzánk rendelni.) Szóval amit te találtál az még olcsó is...relatíve. Sajnos a 2x4 DDR2-nek ilyen durva ára van. Amúgy engem is érdekelne valami jó ár, ha esetleg találnál megbízható forrásból.
-
MrSealRD
veterán
Az miért lehet, hogy a Lenovo Support / Parts Lookup-nál ezt az üzenetet kapom:
Error : Could not retrieve parts information for .....
Biztosan jól írtam be a Type-ot is és a serial-t is. Egy másik gépnél teljesen jól dobja az adatokat. -
MrSealRD
veterán
válasz
^Clown #23009 üzenetére
Ettől én is félek kicsit de én arra jutottam, hogy próbagari nélkül nem vennék gépet...és akkor egy 10-12 óra 3DMark-ot neki. Ha azt elviseli, akkor rendben lesz...de lehet hogy nagy baromság ez amit gondolok.
Mod: Megkérdezhetem melyiket nézted ki?
Mod2: audi100td Elvileg a melegedés hatására jön elő...emiatt gondoltam, hogy egy ilyen stressteszt kihozná ha gond lenne vele...de nagyon bizonytalan ez az egész.
-
MrSealRD
veterán
A Thinkwiki-n némely típusnál feltüntették, hogy milyen "Machine Type"-ok vannak.
Példa: T400-nál "2764, 2765...."
Ugyanezt T61-nél szerettem volna megnézni, de nincs egy sem itt feltüntetve.Tudtok olyan oldalt, ahol ezt meg lehet nézni?
Esetleg azt is, hogy mi a különbség az egyes "változatok" között? -
MrSealRD
veterán
piqla:
220K....Hirtelen körbenézve, tök új T410 láttam 260K, T420 meg 300K áron.
Szóval ha külföldön vagy talán még gazdaságosabban is ki tudsz jönni ebből a vásárolásból... -
MrSealRD
veterán
Ugyan nem akartam a VGA hibával kapcsolatban, hogy vita legyen...de azért volt információ tartalma az írásoknak.
Igazából számomra úgy tűnik van egy alattomos hiba, ami előfordulhat, de nem törvényszerű. Mondjuk ez nekem már elég, hogy megnyugodjak...meg arra is, hogy elég paranoid legyek tőle. Ha eljön a vásárlás ideje, akkor meg bevágom a sütőbe, miközben 3DMark-ból vagy 4-et. futtatok egyszerre...
Aztán ha túléli, akkor nincs gondViccet félretéve, ha eljön az ideje, ráküldök egy alapos terhelést valami 3DMark képében, aztán kb 4-6 órát had menjen...mert ezt bírnia kell. Ha nem, megy vissza próbagari alatt...
-
MrSealRD
veterán
franc0, kraftxld : Kösz, a segítséget.
Esetleg a: [link] első felével kapcsolatban tud valaki valamit? Személyes tapasztalat, valami tp-s fan mondta...stb...
-
MrSealRD
veterán
1/a
Olvastam ma egy olyan info-t, miszerint a hibás VGA széria a 2008 Aug. után gyártott T61-eket már nem érinti(Quadro NVS140). Forrás:Thinkpad fórum
Ezt cáfolni megerősíteni, esetleg hozzátenni valaki?
1/b
Ehhez kapcsolódóan valaki úgy fogalmazott, hogy ez a VGA problémával kapcsolatban nem az a kérdés, hogy előjön e. Hanem az, hogy mikor....
Tehát az gondolatmenetem, hibás lehet, hogy ha van egy gép ami mondjuk már kb 4-5 éves felé jár, akkor ott már nem valószínű, hogy előjön a hiba?
2.
64bites Win7 alól lehet BIOS-t frissíteni T61-en? Akár eredeti akár mod bios-ról van szó. Mintha valaki írta volna korábban, hogy nem...de nem találtam meg. Esetleg miért nem?
Ha mégis utólag kellene akkor megoldható valahogy?
3.Láttam egy olyan youtube videót ma, amin a palmrest alatt, volt egy fémlemez közvetlenül a RAM-ok felett. De csak egy ilyen videón szerepelt ez az elem...a többin egyiken sem volt rajta. Ez barkács lehet?
[link]
2:30-tól látható.Előlre is kösz.
-
MrSealRD
veterán
kraftxld:
Kérhetek tőled egy AIDA memória sebességmérés eredményt? Csak nagyságrendileg érdekelne mit mutat.
Milyen időzítések mellett üzemelnek a modulok?
Akksiról mennyit bír? 3-4 órát ki lehet húzni belőle?audi100td
Erre nem gondoltam, viszont nem érzem akkora veszélynek. Egy használt gépen már csak kijött volna, de ettől függetlenül sajnos benne van a pakliban
Ez a switchable graphics, menet közben is vált, vagy restart kell neki?
--------------------------------A mostani gép 20-22W között fogyaszt normál felhasználás mellett.
T61/T400 gondolom simán ez alá tud menni. Jól gondolom? -
MrSealRD
veterán
Lassan 5 éves lesz a gépem, és bár elégedett vagyok vele, egyre többször bizonyul kevésnek a vas...Emiatt az egyszerű néha bonyolult és időigényes...Gondoltam felmérem a helyzetet és megnézem milyen lehetőségeim vannak. (Erről már írtam egy korábbi hsz-mben)
Mivel használt gépben gondolkodtam ezért kizárólag Thinkpad vagy Elitebook jöhetne szóba, de ez a történet most a TP-ről szól.
A követelményeim:
CPU: A jelenlegihez képest egyértelmű előrelépés. Szóval valamilyen C2D.(Kezdetnek jó az alap amivel az adott típust szerelték)
RAM: Szeretném bővíteni 8GB-ra.
VGA: Valamilyen kis diszkrét kártya ami éppen jó egy kis alkalmi játékra.
Háttértár: Úgy szeretnék SSD-t használni benne, hogy azt ne fogja vissza ->SATAII ->T61-nél moddolt bios (De ez egyáltalán nem zavar.)
Kijelző: Eddig 1280x800-at használtam. Tudom wide...de nekem bejön. Én már csak ilyen fura fazon vagyok. Szóval vagy ezt szeretném tartani, vagy 1440x900-ra fellépni ha lehet.
Szeretném ha ez a gép is képes lenne kiszolgálni kb 4-5 évet. Ja és persze az gép ára + 8GB RAM + 64GB SSD a lehető legjobban konvergáljon a 100K-hoz.Ezek alapján két típus maradt. A T61 és a T400
T61:
+ alacsony a gép alapára: kb 60K
+ elvileg kezeli a 8GB RAM-ot
+ SSD-t is viszi. (valami 64GB-os példányra gondoltam kb 20K-ért)
- 8GB DDR2 KIT - kb 30K ami egy horror...
Ami jó, hogy a gép ára, még így is megáll 110K-nál és ami első körben fontos az benne van.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
T400:
+ bizosan kezeli a 8GB- RAM-ot.
+ olcsó a RAM 11K-ból
+ 25W TDP-s processzorok.
- nagyon magas az alapára kb 100K
Sajnos ebben az esetben 130K felett járunk az alapnak szánt bővítések után.
-----------------------------------------------------------------------------
Majd egy idő után az alábbi upgrade-eket tervezem:
Ha szükséges akkor CPU csere:
T61:T9300
T400: még passz...Típustól függetlenül:
Újrapasztázás + hűtőrendszer csere
Ultrabay keret + egy nagy HDD bele
9 cellás akksi
Új billentyűzetA bővítések ára is jelentősen nagyobb T400 esetében...
Eddig ennyiben látom a T400 előnyeit:
- DDR3 (olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, gyorsabb?)
- Kevesebbet fogyasztó processzorok:
- Ati 3470 erősebb mint az NVS 140Arra jutottam eddig, hogy a T400-as vonal megépítése sokba kerül. A T61 mindenképpen jó alternatívát jelent ebből a szempontból. Viszont van pár dolog amitől félek:
1. T61 vs 8GB: biztos képes rá minden modell a moddolt biossal?
2. Milyen A win7 prof 64bit alatti driver támogatás? Mármint van e, és ha van akkor az mennyire stabil?
3. NVS 140-et lehet takarékra állítani úgy, mint egy ATI-t a powerplay-el? (Még nem volt nvidia kártyám)
4.Van annyi előnye a T400-nak, hogy megérje azt a plusz 40K-t alapárban?
5.Ha RAM és HDD nélkül számlom akkor reális elképzelés lehet hozzájutni egy T61-hoz ami 1440x900-as és quadro-s kb 55K áron?Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. Ha lehet akkor indoklást is kérnék egy-egy állítás mellé. Esetleg van más szempont is amit kihagytam?
(A zaj, melegedés nálam nem szempont. A jelenlegitől mindkettő jobb)Előre is köszönöm a segítséget
-
MrSealRD
veterán
válasz
Chaser #21968 üzenetére
Nálam egymást követő verzióváltáskor is kötelező művelet, volt a korábbi alapos letakarítása, különben nem volt hajlandó működni.
Amúgy a fentebb írt feszültségbeállításaid hatására megpróbáltam továbbmenni alulfeszelésbe én is. Az eredmény 1.0V@1.66Ghz(10x szorzó) stabilan. (VGA is maxon ment a teszt alatt.) Párhuzamonsan AIDA stress test,Prim95, Intel burn test...igaz csak 40 percig futtattam, de addig nem volt gond.
Amúgy jutottatok valamire a driver/PowerPlay problémákkal? Sikerült megoldani vagy továbbra sem megy teljesen jól?
-
MrSealRD
veterán
audi100td: Én a Max Battery Life-ot állítottam be a PowerPlay-nek: [link]
Így két végletet használom. Ha aktív a PP, akkor 128/130, vagyis teljesen minimum(Max Battery Life). Ha kikapcsolom akkor pedig max-ra vált. A gép kb 95%-ban minimum beállításon fut.
C&C Tiberium Wars III elindul minimumon mert voltam olyan állat, hogy kipróbáljam, de a lassúságon kívül nem tapasztaltam instabilitást.
A Balanced-et nem használom 392/238-at állít be...játékra kevés...alap felhasználásra sok.Azt elfelejtettem írni, hogy nagyon alaposan le kell gyalulni az előző CCC-t és a driver-t mert erre az egyre nagyon érzékeny. Még a hagyományos ati driverek is egyfolytában összehalták maguk, ha nem takarítottam le rendesen. (Driver Cleaner-t használtam erre a célra.)
kraftxld: Nagyon mély ismereteim nincsenek már ezzel kapcsolatban. Anno szívás volt a W7-re váltás ezzel a régi vassal a driver miatt. Ezért sokáig jártam utána.
W7 szerinti legfrissebb win. update driverrel az élményindex 1,0 pontot generált.A kártya fűtött, de képtelen volt komoly teljesítményt mutatni. A jelenlegivel, meg 4,3 illetve 4,4 a vga-ra vonatkozó rész.
(Tudom az élményindex nem túl jó összehasonlítási alap, de érdekes az előtte/ utána kapott értékek változása.)
Amennyi még megmaradt bennem, hogy ez a progi egy desktop Catalyst-ból tud Mobility kompatibiliset faragni. A részletekre már nem emlékszem. -
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #21944 üzenetére
Az AIDA64-ben, a Megjelenítés->GPU: Ezen belül van egy ATI PowerPlay részleg és ott van felsorolva több ilyen State...
Nálam ez van:Lehet, hogy nálad lehet váltogatni az egyes State-ek között...csak tipp.
Amúgy ezt Lenovo-s vagy a Mob.Mod.-es driverrel produkálta?Szerk.:
Na látom, közben megoldódott.... -
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #21923 üzenetére
Ugyanez volt a problémám mikor W7-re akartam váltani,de nem volt normális ATI driver hozzá.(A win-es driver meg egy raklap trutyi...egyszerűen nem lehet kihasználni vele a kártya erejét, legalábbis nálam nagyon gyengén muzsikált vele.)
Aztán,pár hónap keresés után találtam meg anno a megoldást(Kb akkora készült el egy megbízható verzió) A MobilityModder-el egy sima Catalyst-ból tudsz egy "herélt"? mobility drivert csinálni, amivel normálisan fog menni...Anno több verzióval is próbálkoztam, de 10.2 volt a "legújabb" amivel stabil volt és normálisan ment. Jelenleg kb 1,5éves a telepítésem, és stabilan megy.
Én biztos ami biztos alapon, megtartottam egy eredeti 10.2-es CCC-s érintetlen desktop telepítőt(95MB) és az ebből "készített" mobility telepítő amit csak fel kell tenni(154,6MB) is megvan. Ha érdekel felteszem valahová amelyiket kéred. -
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #21915 üzenetére
Sajnos ez CoreDuo T2xxx-es "feature". FSB:166Mhz és sajnos a legkisebb beállítható szorzó a 6x-os...(és sajnos a legkisebb fesz 0.95V pedig alacsonyabbal is bírná. Én a 10x-es szorzóhoz 1,1625V-ot állítottam be és stabil.(Eredeti: 1,2625V)) by Rmclock.
Van bizony PowerPlay....legalábbis kell legyen...Ha máshol nem is de CCC-ben ott kell lennie, ami visszaveszi az órajeleket.(Nálam Mob.Rad. X1600 Eredeti:418/375 PowerPlay-el:128/130 GPU/MEM)
(Amikor nincs kánikula és nincs nagyon dolgoztatva a gép, akkor a venti sokáig nem kapcsol be...) -
MrSealRD
veterán
kösz, a tippeket...
-
MrSealRD
veterán
Cyberpunk: Na ez az...Azóta kipróbálgattam, és ha márkára és csak kínálatra szűröm, akkor sok gépet kihagy. Ha viszont ezt nem teszem és fent beírom a típust akkor valóban jó. Kérdés, hogy akkor mire jó szűrés lent...
Az nem zavar ha kiegészítőket meg alkatrészeket dob mellé...[O ]- [C ]-[B ]: Nos, igen impozáns a kínálatod, már néztem párszor. Sajnos árban én egy ligával lentebb játszom, de ha másképp alakul tudom hol talállak.
-
MrSealRD
veterán
Most nézem, hogy milyen gépeket linkeltetek az elmúlt kb 30 hsz.-ben és ezeket nekem nem dobja ki a hardverapró ha keresek. Szűrni, csak notebook, IBM, és csak kínálat szerint szoktam, de most megnéztem és tök hiányos a kereső....vagy én bénázok el valamit.
Szűrés nélküli ömlesztett listában persze ott van...na de pont nem véletlen szűkítem a listát, erre ez a lényeget is kiveszi..
Szóval hasonló tapasztalat másnál? -
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #21332 üzenetére
Nemlegális Vista-val és Win7-el próbáltad korábban és ott ennyivel rosszabb volt a fogyasztás?
Kamera továbbra is a hülyeséget csinálja, vagy még nem próbáltad felszerszámozni driverekkel?A zajszint relatív. Függ az egyén hallásától is. A fülkagyló formája is számít, ami meg mint a dns mindenkinek egyedi.
A környezeti zaj sem elhanyagolható.
Szerintem ezek miatt csak kisebb mértékben adj mások véleményére és jobban a saját tapasztalatra. Ha van lehetőséged próbáld ki a gépeket. -
MrSealRD
veterán
válasz
Chaser #21092 üzenetére
Én kifejezetten örülök, hogy már licenszel rendelkezem, és végre normális csatornán keresztül hozzáférek mind a telepítőhöz(msdn) mind a frissítésekhez. Amíg ilyen "barkács" verziót használtam hát nem voltam túl nyugodt. Konkrét leírás és ismertető tartozik minden egyes windows update tételhez. El lehet olvasni mit javít/módosít. Ezen kívül a buherablog-on is szoktak róla írni.
Nem értem az ilyen mondatokat:
" Eszerint sp3 előtt anti-biztonságos volt az xp Nem vettem észre".
A te igényeiden kívül sok más is van a világon, és nem árt ha azokon az egyéb felhasználási területeken a maximális biztonságot, nyújta egy OS. Mindig lesznek újabb hibák és sebezhetőségek amik javításra szorulnak...Ezen kívül optimalizáció is van a világon. -
MrSealRD
veterán
válasz
audi100td #21045 üzenetére
Igaz más körülmények között de a probléma hasonló jellegű volt. Nálam a DVD meghajtó vacakolt, ( mert szerencsétlen már tönkre-öregedett) és kb a sokadik próbálkozásra volt hajlandó úgy feltenni a win-t, hogy ne pusztuljon le vagy a telepítés közben, vagy az os indításkor(mert valamit éppen rosszul tett fel). Ha van egy 4GB-os pendrive/akármiUSB akkor próbáld arról. Elvileg onnan kicsivel gyorsabb is.
A RAM-ra pedig szerintem is memtest86-ot eressz rá.
Remélem rendbe jön a géped és csak ideiglenes üzemzavarról van szó.
-
MrSealRD
veterán
Pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy mi az a legkedvezőbb ár amiből kijönne egy régebbi jó küllemmel rendelkező TP. Ami CPU-ban kb hozza a mostani rendszert(T2300) vagy ha lehet +10-20% és 64bit-es. Képes kezelni 4GB RAM-ot, és bele tudok tenni egy 64GB-os SSD-t, valamint nem problémázik a Win7 a driverek miatt...(Ezen felül örülnék ha lenne rajta Firewire) Na ezt a lehető legolcsóbban
-
MrSealRD
veterán
válasz
buvartacsko #20940 üzenetére
Nem szar. Csak kevésbé jó. (Mondhatni kompromisszumot kell kötni.)
-
MrSealRD
veterán
válasz
soldi3r #20687 üzenetére
Mondjuk ezt nem írtam ugyan, de nem HP/thinkpad gépem van. Ezért vagyok bizonytalan a csatlakozóban. Az adatlapomon lévő 6 éves gépezetem van aminek a DVD-je gyakorlatilag önálló életet kezdett élni, ezért kiszedtem és akkor láttam, hogy milyen a csatlakozója. Ha alkalmas ilyen keretre akkor lehet tervbe venném a második winyó belepakolását is.
Amúgy Google-ben találtam egy képet ami tisztán látszik az a csati ami nekem van:
[link]
Az UB 2K-s van nekem. -
MrSealRD
veterán
Üdv!
Meglehetősen OFF a téma, de itt legalább vannak olyanok akik érintetttek ultrabay/multibay-ben valamilyen szinten.
Ebben kérném a segítségeteket:
http://prohardver.hu/tema/re_egy_hp_nc2400_subnoti_ujjaszuletese/hsz_79-79.htmlElőre is kösz.
-
MrSealRD
veterán
Shadowfax,Integra:Köszönöm az infókat. Egyenlőre még messze vagyok a vásárlástól..Csak a nagy nézelődésben fennakadt a szemem.
-
MrSealRD
veterán
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy T420 és T420s között mi a különbség?
Nézegettem adatlapokat, de nem volt teljesen egyértelmű.
Amit biztosan kivettem belőle, hogy a T420s-en van USB 3.0. De ezenkívül az anyaghasználat nem egyértelmű számomra. Mintha a T420 kicsit light-osabb felépítésű lenne a s-változathoz képest.
Ne értsetek félre csak érdekelne, hogy is van ez a két típus egymáshoz képest.Üdv
sutszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged