- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
fatpingvin #121726 üzenetére
apropo:
X230-ba ha IPS kijelzőt szeretnék pakolni (nem kell FHD, csak IPS legyen) arra van valami ajánlott modell? amiket néztem forrásokat azok eléggé összevissza mindent is mondanak...
szempontok: IPS, beszerezhető, nem egy új laptop ára. ha van vele tapasztalat a fórumon az plusz -
fatpingvin
addikt
válasz
vargas0502 #121693 üzenetére
nekem a xx30-as sorozat főleg, bár nagyrészt már megvan belőle ami érdekelt, mínusz az X230T, az még eléggé mozgat, nem használok okostelefont és ez pont jó hordozós zsebszámítógép lenne.
egy T420 palmrestet viszont kéne szerezni valahonnan, én nem vagyok annyira a keyboard modding híve (kövezzetek meg de nekem teljesen jó a xx30 széria billentyűzete is...) viszont van egy T420-am bontva, na az egy Ivy Bridge procival meg mondjuk egy FHD screen moddal nekem teljes lenne (van benne minden extra ami kell, EC, firewire, miegyéb...) csak egy hatékonyabb proci kell bele és megvan a full picture
coreboot nyilván kell rá de az alap.
jobban belegondolva, utána kéne néznem hogy az x230-hoz van-e valami IPS screen megoldás amivel nem veszítek el egy displayportot, a dokkolón sem. illetve hát a bluetooth modul helyére egy internal USB header, leginkább egy FTDI USB-UART adapternek, egy 2.5" jackre kivezetve valahol a gép oldalán (igen, relatíve gyakran akaszkodok UART-ra a laptoppal, elég gyakran ahhoz hogy indokolt legyen ezt beépíteni is akár)
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #121212 üzenetére
ha már TB dokkban agyalsz akkor melegen ajánlom egy TB-s NVMe SSD emclosure, egy m.2-PCIe x4 adapter és egy natív VGA képes videokártya összelapátolását
-
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #120404 üzenetére
ezt kiegészíteném annyival, hogy a jelet magát nem fogja visszaküldeni, de render offloadinggal meg lehet oldani a saját monitorán is a megjelenítést úgy hogy valójában az eGPU renderel. Linuxon ezt az xrandr megfelelő paramétereivel lehet állítani, (--setprovideroutputsource, --setprovideroffloadsink) windows nem tudom tud-e ilyet, MasterDeeJay kolléga szerver GPU-s géming leírásaiból talán lehet szemezgetni
-
fatpingvin
addikt
sajnos valóban nem értelmezhetetlen az igény. a custom CPU még annyira nem passzol de hasonló már van. nem rakom offba, a billentyűzeten látszik miért
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #120375 üzenetére
mikrofon shutter, galvanikus leválasztással kombinálva.
én az asztali mikrofonomba beépítettem egy kapcsolót ami ezt csinálja -
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #120319 üzenetére
"Összességében nrm kiszem, hogy Androidról ne lehetne a driver binárisokat átrakni. Csak hozzáértő rá kne feküdjön."
libhybris, örülök hogy válaszolhattam a fel nem tett kérdésedre. létezik, működik, nem véletlenül nem használják mert az ilyen módon androidból transzplantált driverek így automatikusan az unmaintainable 3rd party blob kategóriába kerülnek amit kb mindenki igyekszik kitakarítani a kódbázisból. dobásvissza a köszönet nélküli NDISWrapper időkhöz. működik persze de ha nem muszáj ne használjunk már platformidegen drivereket.ami a RE-t illeti, ajánlom figyelmedbe ténylegesen elolvasni az asahi blogot. finoman szólva nem gyenge csapat állt rá a dologra, szerintem az is egy elképesztő teljesítmény hogy ennyi idő alatt már itt tartanak, főleg hogy nem fulladnak éppen bele a forrásokba.
-
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #120317 üzenetére
fején találtad a szöget: ha van terminál meg networking az nekem elég. több gépem van ami actual desktop vas és konkrétan így van feltelepítve.
ezen viszont van már működő billentyűzet, touchpad driver, GPU driver, USB2, USB3, audio a jacken, wifi+BT satöbbi. szerintem egy normál laptop esetében ennél sokkal több nem kell.
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #120303 üzenetére
aki meg nem annak ott az Asahi
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #119058 üzenetére
emberi szavakkal kifejezhetetlen igényem van egy ilyen pre-xx30 széria chassisba épített modern hardverre...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Sándor -P20- #119026 üzenetére
pár év múlva lehet, szerencsére a kb tíz éves kontingens még nagyon nem az. nem véletlenül használjuk
-
fatpingvin
addikt
válasz
Saskakas18 #118929 üzenetére
nekem van, nem megy rá a coreboot, nem szimpi.
-
fatpingvin
addikt
válasz
fatpingvin #118882 üzenetére
most nézem amúgy hogy pl az AX200 és az AX201 tökugyanaz, csak az egyik a "fullos" PCIe eszköz amiből nem hagytak ki semmit, a másik pedig a CNVio, aminek a másik fele a prociban, a kártyán kb csak a rádió hardver.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Reggie0 #118686 üzenetére
nemtom, jobban belegondolva logikus, csak nekem valahogy furcsa. egy bootloadernek kicsit overkill a SD kártya.
#118687 azbest:
hogy mi a célja azegyértelmű, amin én fennakadtam, utólag ezt némikeg felülbírálva, az az hogy erre biztos egy SD kártya a legjobb megoldás-e. bár nagy előnye hogy a vezérlő írásvédetté tehető, ezt elismerem.nyilván függ attól is hogy milyen kártya. én a GTX950 quadro tesójával próbáltam, azzal ragyogóan ment, a leválasztás is. a FirePro S9300 x2 már néha problémázott, mondjuk ott egy teljes PCIe switchet kell először inicializálnia és utána a két GPU-t, az valóban stabilabban ment cold boot-tól.
ami a NVMe bootot illeti, a corebootban van NVMe driver szval tud róla bootolni. mondjuk ennek meg az oprom supportja az ami megkérdőjelezhető, SAS HBA-ról még nem igazán sikerült rávennem hogy betöltsön, bár ez talán egy laptop esetében nem is akkora nagy baj.
apropo, a SAS HBA leválasztása, na az néha szokott problémás lenni, még akkor is ha először leállítom a RAID tömböt, majd leválasztom a PCIe végpontot. nyilván maga a kártya meg a drivere se arra lett optimalizálva hogy egy már futó rendszerből egyszer csak ki legyen tépve. mindenesetre fagyás nem szokot lenni csak megkergül a lemezkezelés kicsit.
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
azbest #118682 üzenetére
"Sajna expresscard egpu-t csak ki-be kapcsolással lehet rákötni, leválasztani, nem olyan plug&play mint egy usb3 kártya, legalábbis az ext gdp."
ezt igen komoly kíváncsisággal hallgatom hogy miből gondolod.windows alatt elhiszem de ez biztosan nem hardverszintű probléma, én quadro meg radeon kártyákat (sőt, matroxot meg voodoot is) simán fel-le csatlakoztattam az x230-asomon.
-
fatpingvin
addikt
válasz
azbest #118653 üzenetére
én azt nem értem hogy az expresscard slotba minek egyáltalán BÁRMILYEN fordítóchip egy NVMe SSD-hez. mindkettő natív PCIe, csak össze kell drótozni. azaz alaktrészt spórolsz vele, ugyanis ehhez csak egy panelt kell legyártani amire feldobsz egy EC meg egy M.2 csatlakozót és bedobozolod, nem kell semmilyen vezérlő.
ha még soha nem láttál ilyet akkor engedtessék meg egy kis önreklám
amúgy van ilyen cucc előregyártva is, Tim82-től egy ilyet kértem kölcsön PoC teszteléséhez. azóta a saját gyártmányú mellé vettem egy gyárit is, összességében kényelmesebb hogy az ATX tápot is az kapcsolja. viszont a NVMe SSD-m eléréséhez továbbra is a saját gyártmányt használom, mert annak nem kell 12V betáp.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zsolti75 #118649 üzenetére
PCIe 2.0-ra is minden további nélkül lehet videokártyát bökni.
én simán be tudtam üzemelni az x230-asomra lógatva egy FirePro S9300x2-t is, ami meg ráadásul dual GPU-s megoldás.azzal viszont maximálisan egyetértek hogy nagy bánat hogy nem vitték tovább. mondjuk én speciel jobban örülnék valami olyan új utódnak amiben nincs ez a tök felesleges USB 2.0, viszont a pluszban benne lévő mindenféle control meg egyéb pinek összességéből kijönne még egy PCIe lane.
-
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #118640 üzenetére
nem "csak mert".
egy Thunderbolt kábel végére hogyan drótozol rá egy PCIe eszközt, kontroller chip közbeiktatása nélkül? ez nem elvi hanem egy vastagon praktikus kérdés. elégé megdobja a beszerzési árat hogy nem csak a laptopben kell TB vezérlő hanem a downstream eszköz elé is, a TB nem fizikailag hordozza hanem csak tunnelezi a PCIe-t.
az ExpresssCard az rögtön natívan PCIe, egy ilyen adapter egy kazalnyi drót nem több. a blogomon tudsz róla olvasni ha érdekel.
a S76-ról tudok, de ott is TB van, bár a coreboot support szimpatikus. -
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #118639 üzenetére
jó hát ez mondjuk annyira nem volt megdöbbentő, figyelembe véve hogy kis szériás, gyakorlatilag custom/DIY cuccról van szó. ennyiért már inkább amúgy is vennék egy olyat ami simán egy EC-PCIe adapter, normális, open-ended PCIe slottal a gép oldalán kilógatva.
ha nagyon kell az a belső NVMe SSD akkor a wifi kártya helyére egy mPCIe-m.2 adapterrel elfér.viszont most ennek mentén vérszemet kaptam, volt egy időban olyan mPCIe bővítőkártya amin volt egy Asmedia PCIe switch, azon meg két Realtek Ethernet vezérlő, így egy mPCIe kártyán két gigabites Ethernet port. most meg szükségem lett egy olyan kártyára ami ezeket a PCIe végpontokat szabadon hozzáférhetően kivezeti
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #118637 üzenetére
erről van szó, AFAIK ez az egyetlen olyan EC-m.2 adapter a piacon ami nem lóg ki a slotból.
azt nyilván figyelembe kell venni hogy az EC slot az csak egy darab PCIe 2.0 sávot tud adni, ergo nem érdemes olyan NVMe SSD-t venni bele ami IO fronton nagyon extrás mert úgyse fogja tudni.
mondjuk most azt nézem hogy ez a kis mütyür tud egy olyan extrát hogy van rajta egy kis valami ami boot képessé teszi... ez érdekelne hogy oldja meg, az expresscard USB buszán van valami kis storage amin van egy bootloader, vagy mi?
(amúgy meg non-issue, a coreboot tud közvetlenül NVMe-ről bootolni, nem kell ez a Clover vagy mi
)
-
fatpingvin
addikt
válasz
zsolti75 #118635 üzenetére
rá kellett jönnöm hogy az EC az egy zseniális cucc, egy kifinomultabb eszköz egy civilizáltabb korból.
legjobb tudomásom szerint az egyetlen olyan KÜLSŐ bővítő port ami natív PCIe-t tud mindenfajta extra kontroller chip nélkül, ÉS hotplug-képes.
ebből egyenesen következik hogy meg tudod vele csinálni azt hogy egy (a thunderbolt dokkolóhoz képest) filléres adapterrel üzem közben ráböksz a laptopra ad absurdum egy fullos SAS vezérlőt rajta egy kazalnyi HDD-vel, mindenfajta további komplexitás hozzáadása nélkül.rendszerbusz-megközelítésben a thunderbolt done right. a tündérbolttal is igazából csak az az egyetlen bajom hogy igen költséges, továbbá feleslegesen komplex ha csak annyit vársz el tőle hogy hotplug-képes rendszerbusz-interfész.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Celithrandi #118629 üzenetére
hát figyelj ha mutatsz nekem egy olyan, modernebb gépet amin van expresscard csatlakozó (vagy bármi hasonló hotplug-képes interfész amiben van PCIe sáv és nem tündérbolt, mert ahhoz kliensoldalon is kell vezérlő) és van normális coreboot supportja akkor nagyon szívesen cserélem a mostani x230-ast.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Celithrandi #118622 üzenetére
oké és mi van ha a kolléga az az aki megveszi ezt a gépet nem pedig az aki eladja?
írtam az x230-asomról... -
fatpingvin
addikt
válasz
simonjoe #118513 üzenetére
hogy ne függjél a térerőn kívül mástól és ne kelljen plusz egy eszközt használnod ahhoz hogy legyen hálózati kapcsolatod.
én is erősen agyalok rajta, csak nem vagyok benne biztos hogy az x230-asomba akarok ilyen tizenezerért venni 4G kompatibilis kártyát, főleg nem olyat amihez nincsen open-source firmware. -
fatpingvin
addikt
szerintetek mennyire reális egy T430s-t cserélni valakivel egy sima T430-ra? régi modellek tudom de ezeknek a piaci értéke között van valami érdemi különbség?
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #118317 üzenetére
"a fontos adatról van biztonsági mentés. amiről nincs biztonsági mentés, az ebből definíciószerűen következik hogy nem fontos adat."
egy egész logout posztot tudnék erről írni... nem egyet. többet. sokat.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
renamed #118266 üzenetére
alkatrésznek! egy jó állapotú chassis mindenképpen érték.
egyébként az alaplap se menthetetlen, van egy kínai fószer aki konkrétan CPU replacement modot csinál, ergo mehet arra a pici alaplapra egy 4c8t proci. utánanéztem, igazából ha van tálcás CPU meg forrasztóállomás akkor megvalósítható és lényegesen olcsóbban fog kijönni mint az az ezer dollár amit a fickó elkér érte.egyébként szerintem kishibásként így is elmenne mint komplett gép, főleg hogy azonosítva lett hogy hol a baj.
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #118232 üzenetére
...amúgy ja. sajnos. reflow kb az egyetlen aminek van reális megtérülése ebben a helyzetben.
mindenesetre kidobni semmiképp ne dobd ki, egy ramslottal is érdeklődés tárgya lehetad absurdum procicserével érdekes projektgép lehet
-
fatpingvin
addikt
válasz
Oscar #118230 üzenetére
attól függ mire akarod cserélni. én Skullsra cseréltem ami lényegében készre főzött coreboot. parancssorból a dokumentáció alapján kb next-next-finish szintű dolog, de a BIOS chipet (ami NYILVÁN alaplapra forrasztott) közvetlenül kell írni, azaz hardveres flasher kell hozzá és szét kell szedni, szval embedded elektronikát még nem látott fórumtársaknak nem szoktam ajánlani.
az 1vyrain felmászik USB-ről is, de azt nem ismerem, az csak a gyári BIOS egy szétmókolt modja.
-
fatpingvin
addikt
válasz
renamed #118190 üzenetére
hát, ha meg tudod határozni melyik memóriacímek rosszak akkor a bootloadernek át lehet adni badram paraméterként hogy a kernel azt ne hazsnálja. ez niylván tüneti kezelés, a megoldás nyilván az összes forrasztott RAM chip cseréje, vagy ad absurdum eltávolítása, bár ez utóbbival esélyesen lesznek problémák, ha külön van a kis konfig chip a forrasztott ramnál akkor könnyű mert azt is csak leszeded és a BIOS azt fogja látni hogy ez a "slot" üres, kérdés a gyári BIOS mit szól ehhez.
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #118118 üzenetére
hergeled mán megint a népet
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #118056 üzenetére
ja, rémlett hogy az Ivy csak 16ig kezel csak nem ellenőriztem. mondjuk tárgytalan is mert amúgy se férne bele semmilyen keretbe. ennyiért inkább veszek 4 darab 16os asztali modult és mehet az asztali thinkstationbe. ha nagy matek kell azt amúgy se a laptopon fogom pörgetni.
(apropo lassan időszerű lenne a coreboot porting guide-ot alaposan végigtanulmányoznom, egész jó vas lenne ez az E31 coreboottal, főleg hogy 1600 MHz a max RAM tempó a stock biossal. az IME-t már kipucoltam belőle de ugye az még azért nem az igazi.)
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117659 üzenetére
kár érte...
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117657 üzenetére
ha etetni és hűteni tudja akkor mi akadályozná a működést?
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117653 üzenetére
vajon egy FirePro S7BS100X beleférne?
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117572 üzenetére
hopphopp, ha időd engedi nézz rá az aktív hirdetéseimre
-
fatpingvin
addikt
nem véletlenül használom én is az X230-ast fő gépnek a T440 helyett... utóbbit legszívesebben lecserélném egy T430-asra.
arról nem is bszélve hogy a xx30 az utolsó gen ami még normálisan használható coreboottal. a többit meg asszem már megette a fene. számolós gépem meg majd egy M1 mac mini lesz ha Alyssa Rosenzweignek végre sikerül életre vernie a GPU computing supportot azon a vason
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117421 üzenetére
menjmár
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #117414 üzenetére
Köszi, de ettől a T440p-től inkább szabadulni szeretnék. jó kis laptop a maga módján, de eléggé le van strapálva (kijelző sarka benyomódott, ez a használatot leginkább zavaró problémája...) nekem meg too much effort lenne egy olyan vasra ami még csak nem is coreboot-kompatibilis. szóval kár lenne belém
-
fatpingvin
addikt
válasz
vicze #117410 üzenetére
a X230 touchpadja nagyon pici és eléggé rossz az érzékenysége. használható, de nem kényelmes, főleg hogy a pereme lelóg a laptop szélén. a T440p touchpadján kényelmesebb dolgozni. legalábbis nekem. nem mondom hogy összeddégében egy nagyon jó touchpad, de az én szempontjaim alapján okés.
-
fatpingvin
addikt
válasz
ivana #117403 üzenetére
ezen hangosan felröhögtem... van egy X230 és egy T440p-m is, valóban ég és föld, de abszolút a X230 javára. az újabb bár meg kell hagyni elegáns, de ahogy belülről kinéz, azt inkább ne firtassuk.
nem tagadom az X230-on is bőven lenne mit finomítani, de gyakorlatilag egyetlenegy dolgot tudok mondani amiben a T440p jobb, ez pedig a touchpad. mondjuk az is minek ha van trackpoint. -
fatpingvin
addikt
válasz
hszilard666 #117397 üzenetére
ezt követem ugyanis hasonló helyzetbe kerültem én is, csak kicsit nagyobb keretből...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #117336 üzenetére
na, végigpörgettem és úgy tűnik ebben az eszközben nincs ilyen hogy serial port. egy LPC debug connector volt az egyedüli érdekes amit találtam.
asszem a legkézenfekvőbb egy USB vagy SDIO to serial adapter lesz mint megoldás. a bluetooth modul helyére amúgy is terveztem valami értelmesebbet építeni. -
fatpingvin
addikt
Sziasztok, újabb elmebeteg ötlet az X230-as fronton
az jutot eszembe hogy nagyon szeretnék egy natív serial portot ezen a laptopon. a kernel jelzi hogy van 4 darab hardveres serial port VALAHOL ebben a vasban, viszont a chipsetről nem találtam normatív infót hogy ez akkor hogy is van ennél.
Az lenne a nagy kérdésem, tud valaki erről valamit? az internetet feltúrva nem találtam ilyen hacket. Kénytelen leszek egy USB-s UART illesztőt betákolni a bluetooth modul helyére? -
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117323 üzenetére
innen privi
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117304 üzenetére
BT modult X230-ból tudok adni, ha kell. nekem nagyon max a csatlakozó kéne róla de sztem inkább az alaplapot fogom modolni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #117298 üzenetére
az EC herélhető, githubon thinkpad-ec asszem a projekt neve, ugyanaz a hack mint ami a keyboard retrofittinghez kell.
igazából annyiról van szó hogy az EC-t patchelni kell, az akkuba meg úg vezérlő. nyilván így duplavégű a dolog, de abszolút megcsinálható. én azért nem akadok már fent ezeken mert az első dolgom volt kiirtani a X230-asomból minden ilyen ismert korlátozást.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
Bizsu1st #117272 üzenetére
köszi a tippeket
a ciklusszámláló nem érdekel, csak az hogy a töltöttséget normálisan írja ki. az elektronikát meg tudom, nem szabad tápfesz nélkül hagyni mert azt döglött akkuként értékeli és onnantól nem működik. bár meglehetősen biztos vagyok benne hogy némi szándékkal tudnék találni a leleményes kis kínaiak által használt szoftvert ami "nullázza" az elektronikát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Inspiron 5406 2-in-1 14" FHD IPS érintő i5-1135G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv aktív toll gar
- Eladó ASUS TUF F15 Gaming laptop i7-11800H RTX 3050 Ti 32GB 1.5TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest