-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102280 üzenetére
Miután írtad, hogy procigenerációtól függ, onnantól hittem neked. Azért írtam, hogy elhittem neked, nem azt állítottam, hogy tudtam. Valóban félre voltam eredetileg informálva, sajnos válogatás nélkül olvasgattam fórumokat a témában, és sikerült hülyeséget beszívni. Azt is elhiszem, hogy volt erről már szó a topikban, követem is egy ideje, de valahogy átsiklottam felette.
Ettől függetlenül abban nincs igazad, hogy a Lenovonak nem kell erről tájékoztatnia. De kell. Akkor is, ha az Inteltől függ, a fogyasztó laptopot vesz, nem Intel memóriavezérlőt. Persze, van az is benne, de ez egy technikai részlet, ennyi erővel kondinként meg minden lehetne nyomozni, hogy mit támogat, mert akármilyen gyártó, akinek az alkatrésze benne van, milyen specifikációkkal dolgozik. Őrület. Írják le normálisan mivel bővíthető. Ja, tudom, otthon ne bővítse senki, mert vége lesz a világnak. Elromlikkk. Vigyük xaxervizbe. Ja, mert a xaxervizes is majd kinyomozza az Intelnél. Meg vegyünk bele eredeti Lenovo RAM-ot, RFU sokszám bla-bla, megéri, jó vaskos feláron. Ennyi erővel akkor ne legyen se service se user manual, majd mindenki utánanyomoz mindennek, meg elviszi szakszervizbe, azok eleve olcsók is, meg a kapacitásuk is végtelen, mindenki jól jár. Valóban sokkal drágább, bonyolultabb lenne erről pár sort írni egy meglévő doksiba.
Persze ezt az Apple azóta ügyesen áthidalta. Újabb Macbookhoz pl. nem kell semmilyen user és service manual. Semmi nem szervizelhető a gépen, minden ragasztott, minden oda van forrasztva az alaplapra. Tényleg úgy van megcsinálva, hogy otthon véletlenül se tudja szerelni, bővíteni senki.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102269 üzenetére
Nem kell lehurrogni, én is kerestem, de nem találtam róla semmit, pedig kerestem DDR3L-ként is. De így már képben vagyok. Eddig is elhittem, hogy így van, csak fura. Ezt egyébként a thinkpadek service manualjában leírhatnák normálisan, hogy melyik hány voltos memóriát támogat. De ez nem Thinkpad-betegség, hogy nincs semmi normálisan leírva, a legtöbb gyártó lusta, az SSD-s topikban is rendszeresen szívunk, hogy jön valaki, hogy XY laptopba vagy tököm tudja milyen alaplapos asztali gépbe akar venni SSD-t, az gyorsan ki is deríthető, hogy milyen foglalat van rajta, SATA vagy M.2, de az M.2-nél sokszor nem írják, hogy milyen fajta, hogy M.2 SATA, M.2 AHCI, M.2 NVMe, aztán nyomozhat az ember. Ezekért be kéne vezetni fogyasztóvédelmi bírságolást.
Ráadásul ezek szerint mázlim volt, mert mikor én upgrade-eltem a RAM-ot, szándékosan olyan vettem, ami 1,35V-os, mert fórumokon azt olvastam, hogy olyan megy benne. Mák, hogy olyat sikerült venni, ami 1,5V-ot is támogat, ezek szerint ezért megy hiba nélkül.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102232 üzenetére
Erről valami link, hogy a Sandy Bridge mobilprocik nem tudnak RAM-okat 1.35V-on járatni? Mert a neten én olyanokat olvasok, hogy van, aki DDR3L RAM-mal használ ilyen 2. genes laptopot. Az Intel oldalán sem látok ilyen korlátozást említve. Meg nem is tűnik logikusnak, hogy a memóriavezérlő valamit csak magasabb feszen tudjon hajtani, alacsonyabban nem, fordítva lenne értelme. Persze nem tartom kizártnak, hogy igazad is lehet, ezért érdekel.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #102230 üzenetére
Próbáltam, de már nem látszik. Régebben linuxos dmidecode segítségével néztem. Most viszont semmi sem mutatja, sem a dmidecode, sem Win10 alatt a CPU-Z, AIDA64, HwInfo64, HwMonitor. Egyedül a CPU-Z ír 1.35V-ot, de csak a profilértékeknél, a ténylegesen használt értéktől semmit nem ír.
Gyaníthatóan azóta nem mutatja, hogy BIOS-t frissítettem a legújabbra 2 hónapja az eGPU miatt, és a BIOS nem küldi ki a DMI információt ezeknek a progiknak. Az UEFI BIOS régen sem mutatta.
-
Frawly
veterán
válasz
Flashcash #102226 üzenetére
Egyetértek, a 2×8 GB RAM + SSD upgrade dobja a legtöbbet rajta. Aztán efölött valószínű elég egy i7-2620M-es proci is, az nem drága. Szerintem az alatt a CadKey alatt egy i7-2860 QM sem lesz sokkal gyorsabb, bele lehet tenni, de sok felárat én nem fizetnék rá. Igazából egy i5-2520M/2530M és i7-2620M/2640M között sincs nagy különbség, +1 MB L3 cache, meg +100/+200 MHz, elenyésző, tapasztalatból mondom, hogy a gyakorlatban nem nagyon lehet megérezni.
-
Frawly
veterán
válasz
Balinov #102205 üzenetére
Mindenképp 8+8 GB-ra bővítsd, akkor is, ha feleslegesen ki kell venned belőle a most benne lévő 2×4 GB-nyi modult. Most nem drága a RAM, megéri kimaxolni, aztán le van róla a gond örökre.
Én az 1,5 V-os és 1600 MHz-es modulokat nem erőltetném feltétlenül. Vehetsz, ha nem sokkal drágább, akkor miért ne, de mindenáron erőltetni nem kell. Ugyanolyan jól fognak menni az 1333 MHz-es 1,35 V-os DDR3L RAM-ok is. Nálam két Crucial 8 gigás DDR3L modul (CT8G3S186DM C16FN) üzemel 1,35V-on, 1333 MHz-en, teljesen jól szuperálnak, megy a dual channel, meg minden. Pedig támogatnak 1600 és 1866 MHz-et is, de azt csak BIOS moddal tudnám használni, és támogatnak 1,5 V-ot is, de az X220 alapból csak 1,35V-on hajtja őket. Nem hinném, hogy túl sok többletsebességet nyernék, ha 1,5 V-on és 1600 MHz-en járatnám őket. Ilyen régi, 2. gen. Core i laptopokon úgyse ez a szűk keresztmetszet.
-
Frawly
veterán
válasz
Butcher82 #102126 üzenetére
Ez sok minden lehet. A 10 TB írás nem sok, de írásmennyiségtől függetlenül is haldokolhat az SSD, illetve lehet sima inkompatibilitás is a SATA vezérlővel, hogy az adott vezérlő pont ezt a Kingston SSD típust egyszerűen csak nem szereti.
De ha több gépben is csinálja, a legvalószínűbb, hogy tényleg haldoklik.
-
Frawly
veterán
válasz
S_x96x_S #102119 üzenetére
Egyetértek. Az újabb proci igaz, hogy kicsit gyengébb, de nem észrevehetően, cserébe jobb GPU van benne, kevésbé melegszik, jobban kíméli az akkut. Persze a 3. genes sem olyan rossz választás, ha a nyers erőre megy valaki, és nem érdekli a GPU.
Viszont én X-es gépet inkább vennék i7-tel. Nem nagy a különbség az i5-höz képest, de nem nagy az árkülönbözet sem, és azt figyelembe kell venni, hogy TP X-eknél a proci rá van forrasztva az alaplapra, nem lehet upgrade-elni, csak alaplapostól.
Most, hogy lent vannak a RAM árak, érdemes kimaxolni a memóriát is, min. 16 GB, ha valakinek több kell, és a gép is fogad annyit, akkor a 32 GB sem rettenet drága.
Az IPS panelt meg tényleg ellenőrizni kell, előre kell kérni az eladótól, hogy nézze meg az EDID azonosítóját szoftverből a kijelzőnek, és az alapján ellenőrizni a panelook.com oldalon, hogy tényleg IPS-es modell-e.
-
Frawly
veterán
válasz
S_x96x_S #102083 üzenetére
Az attól függ, hogy mennyiért veszed. A specifikációi az árgépes árához mérten vállalhatók. Megbízhatósága nem ismert.
Elvileg minden normál méretű (2280-as) M.2 PCIe NVMe SSD jó ebbe a notiba. Néhány oldal úgy írja, hogy M.2 SATA is jó bele, de ezt nem tudni biztosra. A 2,5 colos hagyományos SATA meg biztosan nem jó bele, nincs neki hely.
Az a baj, hogy az olcsóbb NVMe-kből általában nincs 1 terás, csak max. 500 gigáig skálázódnak (Adata SX6000, SX7000, WD Blue SN500). Vannak kivételek, de azok általában belassulós QLC-s SSD-k, Intel 660p, Crucial P1 például.
-
Frawly
veterán
válasz
azbest #102060 üzenetére
Igen, erről én is hallottam. Ultragáz, sajnos. A saját platformjukat teszik tönkre bővíthetőség terén. Persze értem, azt akarják, hogy az ember vegye meg a legújabb modelleket a legdrágább kijelzővel, abból van nekik a pénz. A gyártóknak az tiszta veszteség, ha még mindig 7-8 éves TP-ot használ valaki utángyártott, 3rd party mindennel, és használja az idők végezetéig. Igazából meg nagy kár érte, mert ezek a gépek egy jó utángyártott kijelzővel még egész használhatók lennének.
Az Apple-t nem kell bemutatni, a legpénzéhesebb, leggaládabb cég evör.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #102029 üzenetére
Én ezért is nem cseréltem kijelzőt az X220-ban.
1) Ha nincs valakinek szervizháttere, akkor vagy beszerezhetetlen vagy méregdrága, irreális a gép értékéhez mérve
2) sokan számolnak be ghostingról
3) hiába IPS, elég szar a színtérlefedettsége, fényereje, kontrasztja, közelébe nem ér a tényleg profi IPS paneleknek
4) épp úgy alacsony felbontású, mint a TN panel. Ma már a 1366×768 egy durva vicc, lényegében az 1024×768-nak a szélesvásznú változata, ami utoljára a 90-es évek végén, kora 2000-es években volt menő. Ma már minden vicc FullHD felbontás alatt.Egyébként nem is értem, hogy 3rd party gyártók miért nem gyártanak olcsó, normális IPS panelt régi TP-ekhez, elég sok embernek lenne ilyenre igénye, nem egy űrtechnológia, egyszerű LVDS csatin csatlakozik. Legalább épp akkora igény lenne rá, mint az utángyártott aksikra, meg a BIOS jelszó leoldására.
-
Frawly
veterán
Nem sztatikus ecset, sűrített levegő, normális hővezető paszta (GD900, MX-4), 90+ százalékos izopropil alkohol. Normális csavarhúzókészlet. Meg egy kis türelem, esetleg egy YouTube-videó, ahol előtted szétszedik. Elvileg nem egy nehezen szétszedhető gép. Egyedül arra figyelj, hogy mikor a műanyag füleket pattintod ki (ilyenek több helyen vannak, összefogva a házat, billt, csuklótámaszt alkotó elemeket), akkor türelmesen, finoman járj el, szép lassan tágítsd ki a két elem közötti rést, közel a fülhöz. Ha durván feszegeted, letörnek azok a kis műanyag fülek. Meg mikor emeled ki az alkatrészeket, akkor is lassan kell eltávolítani, mert alatta foghatja szalagkábel, amit ha megtépsz, elszakad, megtörik, javíthatatlan.
Amire még érdemes figyelni, hogy valami puha ruhán legyen az asztalon, hogy ne karcolódjanak a kaszni meg a képernyő, és a csavarokat valami gyógyszertartóban vagy mágneses gyűjtőedénybe rendszerezd, hogy ne vesszenek el, ne cserélődjenek össze, minden csavar oda menjen vissza, ahová való.
A poros belsőnél a dzsuva és a por nagyját ecsettel tolod le, a maradékot sűrített levegővel. Utána mehet bőven rá izopropil alkohol is textillel törölgetve, nyugodtan öntheted neki, nem ázik el tőle, az alkohol nagyon gyorsan elpárolog, csont száraz felületet hagy maga után. Én mindenképp textilre esküszök, a papírtörlő, ha átázik, hagyhat maga mögött hátra ilyen papírmócsingokat, amitől baja ugyan semminek nem lesz, de nem valami esztétikus.
-
Frawly
veterán
Nem biztos, hogy az adapter, lehet akkuprobléma is.
-
Frawly
veterán
válasz
Silεncε #101883 üzenetére
Nem, Windowsban kell egy registry hack, hogy UTC-ben tárolja a hardveres időt. Attól szoftver időzónának továbbra is lehet mást használni, pl. magyar időt beállítani.
A modern Linux disztrók alapból UTC-ben tárolják az időt hardveresen. Szóval az egész gikszer nem a Linux, hanem a Windows hibája, ami még helyi időben tárolja el az időt a gép hardveres órájában.
-
Frawly
veterán
Igen, a régi TP-eknek nagy hibája, hogy általában fostos TN panel érhető el csak bele, IPS-es csak elvétve, az is irreálisan drágán, és/vagy nem hivatalos moddal. Ez valóban nagy gyengesége a régi TP vonalnak.
TN panelt eleve nem lenne szabad már évek óta egyik gyártónak sem erőltetni. 2 hete vettem egy basic IPS FullHD Freesync monitort (LG 22MK430H). Olyan fasza kép és olyan rettenet szép színek vannak rajta, már kalibráció nélkül is, hogy a bokám lefostam, pedig még 30k sem volt újonnan, akcióban. Na már most, ha egy ilyen monitort ki tudnak hozni ennyiből, nem értem, hogy a notigyártók mit szórakoznak a sub FullHD felbontással, meg ilyen gagyi TN-es csodákkal. Notiba még olcsóbb is lenne gyártani normális IPS panelt, mert kisebb, meg nem kell bele OSD menü, meg audio támogatás, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #101779 üzenetére
Ez engem is érdekelne, én a sima X220-on nem találok hozzá drivert. Win10 alatt próbáltam. Egyelőre letiltottam, úgyse használom, de ha a jövőben kéne, azért nem ártana, ha lenne hozzá driver.
-
Frawly
veterán
Ezzel nincs is semmi baj, amit írsz. Ha valakinek vékonyság és kis súly kell, vesz ultrabookot. Elég sok gyártó gyárt már ilyet, általában fél áron mennek egy Macbookhoz képest. Még azzal sincs bajom, hogy a Lenovo is gyártson ilyet, van, akinek tényleg ilyen gép kell. De magába a TP-vonalba ezt kárt volt beleerőltetni, aki TP-et vesz, masszív workstation gépnek szokta venni, így nem lényeg, hogy vastag, meg nehéz, de cserében van benne akkuidő meg kraft is és bírja az adok-kapokot is terepen. De nem csak a TP-szériát macbookosították el, az X1 Carbon sorozat is erre a sorsra jutott sajnos elég rég.
-
Frawly
veterán
válasz
thgergo #101710 üzenetére
Szerintem nem kell még temetni azt az alaplapot. Szereld szét a gépet, és az alaplapot locsold meg tömény izopropil alkohollal és hagy kiszáradni. Az alkohol gyorsan párolog el, és magával viszi a vizet is, amit kapott a gép. Ha megszáradt, rakd össze újra.
Azt is megpróbálhatod, hogy kiszeded az aksit, és áramtalanított állapotban 10 mp-ig nyomva tartod a kikapcsológombot. Majd aksival próbálod újra bekapcsolni.
-
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #101690 üzenetére
Ja, ezt nem tudtam. Ahhoz csak zárt drivert lehet használni, abból is valami régi ágat, mert a modern NV driverek nem támogatják már azt a kártyát. Persze a régi NV driverekből is vannak új kiadások, új alverziók, de a főverzió azoknál már nem változik. NV az szívás linuxon, én ezért is vettem most nemrég AMD-s kártyát eGPU-hoz, amit majd átteszek asztali gépbe.
-
Frawly
veterán
válasz
Penguin95 #101688 üzenetére
Az Ubuntu nem a legnagyobb frissességről híres. Ha új verziós csomagok kellenek, tegyél fel Manjaro-t. A mesa egyébként benne van az Ubuntu tárolóiban is, PPA csak az újabb verzió felrakásához kell.
NV driverből meg végképp azt muszáj használni, ami a disztró tárolójában van, az attól újabb verziók megint eltörhetik a rendszert. Megint csak, ha frissesség kell, akkor Manjaro, vagy ArcoLinux, vagy hasonló Arch-alapú disztró.
Abban egyetértek, hogy nem TP specifikus, hanem annál jóval általánosabb téma ez, ami a linuxos topikokba való.
-
Frawly
veterán
válasz
vargas0502 #101665 üzenetére
Szedd le azt a drivert, amit telepítettél. Mikor nem jut el a bejelentkező képernyőig, akkor nyomsz egy Ctrl+Alt+F2-őt (vagy F3-at, F4-et, stb.), amíg elő nem jön a konzol. Ott bejelentkezel karakteres felületen, és az apt remove csomagnév alapján leszeded a csomagot, amit feltettél.
Egyébként el nem tudom képzelni, hogy milyen drivert tehettél fel, abban a gépben Intel GPU van, ahhoz nincs felrakható külön driver, a kernelben lévővel megy.
A fejjel felfelé fordított képnél elég lett volna valami billkombót megnyomni, a billentyűzet beállításainál megtalálok a kompozitoros hotkey-k között, most fejből nem vágom, hogy Ubuntu Gnome-on mik ezek.
(#101685) Apollyon: így van. Mindegy milyen Linuxról van szó, mindig MINDENT az adott disztró tárolójából kell feltenni. Weboldalakról telepítést el kell felejteni, az windowsos berögződés. Amit ilyen weboldalakra kiraknak, az vagy elavult, vagy túl új csomag az adott disztróhoz, és csak a szopás lesz vele, eltöri a rendszert.
-
Frawly
veterán
válasz
bb.bocs #101610 üzenetére
Mondjuk ennek ellenére elég nagy lámaság. A gépen a kezdetektől volt Expresscard csati, de ha default le van tiltva, és nincs opció az engedélyezésére, akkor minek szerelték be a gépbe? Őrület, hogy BIOS-t kell frissíteni, hogy egy ilyen alap funkció elérhető legyen. Biztosan nem néztem el, az 1.33-as BIOS-ban nem volt ilyen funkció, átnéztem figyelmesen minden fület, minden állítási lehetőséget egyenként.
A másik a BIOS frissítés. Sehogy nem ment, se boot CD-t kiírva pendrive-ra, se FAT32-es pendrive-re másolt BIOS fájllal. Csak Windows 10 alól volt hajlandó BIOS-t frissíteni, ez is milyen már. Még jó, hogy van ilyen telepítésem, mert amúgy Linux a fő rendszerem.
-
Frawly
veterán
válasz
bacsis #101607 üzenetére
Pedig ilyen hiba tényleg akkor van, ha nincs a telepítőben a SATA driver, vagy nem a jó drivert integráltad vele, vagy nem jól. Nálam laptopokon az segített, amikor az Intel SATA drivert valami Intel TXT módban integráltam bele, utána már nem nyaggatott ezzel a nem találja a licencszerződést kezdetű baromsággal, hanem simán működött, lehetett telepíteni pendrive-ról. Természetesen az egésznek semmi köze nincs a licencszerződéshez, előre szólok.
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #101604 üzenetére
Frissítettem BIOS-t, 1.33-asról a legújabbra (1.46), és ez segített. Lett egy olyan opció a BIOS-ban a Security fülön, hogy Express Card Slot, ez volt Disabled-en, így engedélyeztem. Most már látja a GPU-t a Win10 és az Arch Linux is.
-
Frawly
veterán
válasz
bb.bocs #101602 üzenetére
Nincs is olyan beállítás, amivel letilthatnám.
Csak kétféle beállítás van, Expresscard Mode: Auto / Gen1 és PCI Express Power Management: Enable / Disable. Próbáltam mind a négyet ki/bekapcsolni, de hatástalan. Továbbra sem lát a gép a GPU-ból semmit.
Abban is biztos vagyok, hogy a base az jó, EXP GDC v8.0, a YouTube-on sikerrel használnak ilyen base-t X220 + NV kártya kombóval, szóval az tuti kompatibilis, azért is vettem. Meg az ATX táp is biztosan jó, mert kap áramot a kártya, pörögnek a ventik, kigyúlnak rajta az RGB LED fények. Így marad a laptop Expresscard csatija és az RX570-es kártya kompatibilitási gondja.
Az eGPU topikban ajánlottak BIOS frissítést, az meg fogom még ma ejteni, meg valami DSDT override-ot, azt is megpróbálom beüzemelni, hátha segít.
-
Frawly
veterán
válasz
bb.bocs #101600 üzenetére
Gigabyte RX570-es kártyát raktam bele. Másik ecardos cuccom sajnos nincs.
A laptopban nincs NV chip, csak a prociba integrált Intel IGP (HD 3000).
A driver nem lehet baj, mert ha még nem is megy, meg nincs kép, az Eszközkezelőben meg Linux alatt az lspci parancsra látszania kéne az új PCIe eszköznek, még ha a rendszer nem is használja. Egyszerűen nálam semmi nem látszik, mintha rá sem kötöttem volna semmit.
-
Frawly
veterán
Thinkpad X220-ra akarok eGPU-t kötni, de nem látja egyáltalán, sem Win10, sem Linux alatt. Pedig a kártya, base (EXP GDC v8.0 Expresscard-os) kap tápot, pörögnek a ventik.
Ami gyanús, hogy az X220 oldalában egy 54 mm széles expresscard slot van, amit meg én dugok bele, az 34 mm széles, de ha a szélén csatolom bele, akkor belecuppan, és ha újra benyomom, ki is cuppan. Szóval szerintem érintkezik, de a rákötött eGPU-t nem látja. Ugyanúgy csatlakozik, ahogy ezen a videón látni 3:31-nél.
Hogy lehet meggyőződni róla, hogy jó-e egyáltalán a Expresscard slot?
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #100610 üzenetére
Szerintem van az olcsóbban is, de egyetértek, a 3k sem nagy összeg, meg akkor már egy ESR csuklópánt sem. Esetleg egy test bench, nem tudom magyarul hogy hívják. bacsis úgyis tömegesen foglalkozik gépekkel, neki megérné rendes felszerelésbe fektetni, hosszabb távon akkor is megtérülne neki, ha csak hobbi és nem keres vele pénzt.
Én nem foglalkozok ilyennel, így normál faasztalon szoktam gépet szerelni, alaplapot tesztelni, ha nagy ritkán kell. Csuklópánt sincsen, lehetőleg nem műanyag talpú cipőben és műszálas pulcsiban/melegítőben szerelek, legfeljebb ha érzem, hogy olyan helyen voltam, ahol sztatikusan feltöltődhetek, előtte megtapogatom a radiátort vagy ajtókilincset, hogy földelődjek. Néha még nekem is nagyon hiányzik a profi felszerelés, profibb csavarhúzókészlet, kompresszor a béna palackos sűrített levegő helyett, koloriméter, tartalék csavarokból mindenféle, stb., de ezek akkor érik meg, ha rendszeresen szerel valaki.
Ahogy nézem YouTube-on a nagyokat, ők nagyon fel vannak szerelve, még a retrósok is, külön műhely, test bench, oszcillátor, forrasztáshoz és kiforrasztáshoz szükséges mindenféle, hőpisztoly, teszttáp, ami tud mindenféle feszt, áramerősséget, AC-vel, DC-vel, minden felállásban, krimpelő-kombifogók, csavarból, kábelből, csatlakozóból, kondikból, alap hardverekből mindenféle gyűjtemény, többféle monitor többféle bemenettel, bemeneti jelek konvertálására eszközök. Ezeknek ráadásul egyike sem rettenet nagy pénz, ha elég belőle a kínai alap minőség, de az igaz, hogy ilyen tételben a sok kicsi sokra tud menni, de ők sem egyszerre szerezték be, hanem évek alatt gyűlt fel apránként, épp mi kellett az adott projekthez.
-
Frawly
veterán
válasz
Donki Hóte #100608 üzenetére
Úgy esetleg lehet. De ha már annyit hajlandó vele bajlódni, akkor inkább csinálja fafelületen, vagy papíron. Persze tőlem mindenki azt csinál, amit akar, akármit tehet alá, csak leírtam a javaslatom, mert úgy látom, hogy elég sok ember szereti az antisztatikus zacsit alátenni, úgy vélik biztonságos.
-
Frawly
veterán
válasz
bacsis #100600 üzenetére
ESD-s zacskón alaplapot NE próbálj ki! Az antisztatikus zacsi külseje pont hogy elektromosan fel tud töltődni, hogy védje, ami benne van. Ha nincs ehhez valami test bench megoldásod, akkor tesztelt faasztalon, papírdobozon, stb.. DE antisztatikus zacsin semmiképp. Odáig lehet paranoia elmenni, hogy ESD csuklópántot használj, hogy földelve legyél, de az ESD zacskóalátétezést érdemes elkerülni.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #100592 üzenetére
Az érintőképernyővel a Linuxok sem állnak még valami jól. Legjobban a Gnome3 Shell, de még abban sem tökéletes.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #100531 üzenetére
Nem kényszeres áttolás, de nem lehet végtelenségig Win7-en maradni. Igaz most 2020 helyett kapott még 2023-ig kegyelmet, de csak spéci céges support keretében, amit nem tudom hogy fognak a magánfelhasználók megszerezni.
Mondom ezt úgy, hogy én sem szeretem a Win10-et, Linuxot ajánlok bárkinek helyette. Nem is bugok, az is inkább a support hiánya, adott gyártó lustasága miatt van, nem a Win10 hibájából. Ritkábban az MS tol el valamit, mert nem tesztelik rendesen a frissítéseket (1803-as update SSD bugjai, 1809-es update automatikus fájltörléses bugja, stb.).
A Win10-zel nekem ez az állandó frissítési mánia a bajom, meg hogy nem tesztelik rendesen a frissítéseket. Állandóan tekeri a kib. lemezt a Windows Update, akkor is, ha SSD van alatta. Nálam ez az, ami beteszi a kaput.
Lényegében a Win10 egy Non Stop Update System, amit két system update között esetleg tudsz használni saját célra is, ha gyors vagy és mákod van, de ez az MS részéről inkább bug, még egyelőre dolgoznak rajta, hogy egyáltalán ne tudd használni a gépet, az csakis dedikált szerver legyen vírusirtóknak, telemetriának, p2p frissítések hostolására. Szinte hihetetlen, hogy húzza le a 100 kiló frissítést, vagy 5× indítja újra a gépet, de még akkor is a Ne kapcsolja ki a gépet... Frissítések telepítése 85% baromság megy, aztán végre mikor újra visszakapod a rendszert, megint csak arra lesz figyelmes az ember, hogy a lemezkihasználtság SSD-vel is 100%, mert az nyomorult Installer Ti Worker folyamat megint tekeri a lemezt valami újabb frissítés miatt. Ez kevésbé érint valakit, ha minden nap Windowst használ, de én csak sok hetente egyszer bootolok át rá valami játékért, vagy hétvégi 1080p-s netflixezésért, és baromi idegesítő, hogy nem tudom használni a gépet, mert frissítéshegyek vannak frissítéshegyek hátán. És itt nem is a frissítések mennyisége és gyakorisága fontos, hanem a rossz implementációja az egésznek.
Pedig Linuxból is az Arch Linuxot használom, azon is rengeteg frissítés van, hiszen eleve rolling disztró, meg még rá Testing tárolókkal használom (ez még hatványoz a frissítéseken), heti 1-2 giga frissítés is lazán megvan, néha több, gyakran frissülnek a csomagok, de ennél mégse zavaró, mert
1) én döntöm el mikor legyen frissítés, amikor futtatom kézzel a pacman-t terminálban (gyorsbillentyűre van bedrótozva, nem kell gépelgetnem egy rendszergazdai jelszón kívül semmit)
2) először előre tájékoztat, hogy miket tervez frissíteni, mennyit fog lehúzni, abból látszik is, meddig fog tartani a frissítés, ha meggondolom magam, ezen a ponton egyszerűen kösz nem-et nyomok neki, vagy csak szimplán bezárom a terminálablakot. Ha beleegyezek a frissítésbe, akkor
3) szépen maximum sávszéllel úgy húzza le a csomagokat, hogy lehet mellette mégis netezni (és nem vesz el pár percnél többet a csomagok letöltése, nincs p2p vergődés, ahogy Windowson), ha valami tárolót nem érne el, vagy az belassulna, automatikusan átvált egy másik, gyorsabb tárolóra
4) a legnagyobb frissítési pakknál is, mikor akár 200-300 csomag is frissül, SSD-n letöltés után lefrissül az egész 2-3 perc alatt, közben zavartalanul lehet használni a gépet, anélkül, hogy belassulna, hiszen csak ellenőrzi a csomagok integritását, aláírását, és kibontja őket, meg a legvégén lefut egy nagyon kevés post install script, szinte 0 erőforrásigénye van az egésznek (semmi rejtett svchost folyamat nem reszeli a lemezt, meg nincs registrybe irkálás, meg 20 biztonsági másolat rittyentése), és terminálos kimenetben szépen látszik hol tart, mennyi idő van hátra, mik frissültek, van-e valami hibaüzenet
4) én döntöm el mikor indul újra (mivel kézileg én indíthatom csak újra), és akkor is csak max. egyszer kell újraindítani (ha kernel, systemd, mesa, glibc, valami más alapvető rendszerösszetevő frissül), de sok olyan frissítés is van, ami egyáltalán nem igényel újrabootoltatást, elég csak a vonatkozó frissített szoftvert újraindítani ha épp futna (LibreOffice, Wine, és hasonló nem rendszercsomagok), hogy a változások életbe tudjanak lépni.
5) ha valami mégis félremenni, hiba adódna, helyre lehet hozni, vissza lehet downgrade-elni a régi csomagra, bár erre nem szokott szükség lenni. De jó tudni, ha mégis ilyen előfordul, nem cseszi szét a rendszert.
6) a csomagkezelő frissítéskor nem kezd partizánakcióba, csak azt frissíti, amibe beleegyeztél, és nem állítgat vissza rendszerbeállításokat a tudtod nélkül (mint pl. Win10-en rendszeresen visszakapcsolódik nagyobb update-ek után a Gyorsindítás) meg nem rak vissza gerinctelenül szoftvereket (magától a gépre visszamászó Candy Crush meg live csempék Win10 esetén), nem távolít el neki nem tetsző szoftvereket. -
Frawly
veterán
válasz
Tim82 #100528 üzenetére
Elnézést. A figyelmeztetést nem vettem észre. Nem akartam Win10 flame-be belekezdeni, csak leírtam néhány alapvetést. Egy hozzászólásért nem sok értelme lett volna átmenni a Win10 topikba, ahol azt sem tudják, hogy mire fel válaszoltam, mert nem lesz ott előzménye.
Itt meg azért mégse teljesen off, mivel a TP-osok főleg régebbi gépeket használnak, és ez a Win10 kompatibilitás rendszeresen visszatérő téma.
-
Frawly
veterán
válasz
#42365184 #100269 üzenetére
Nem mondom, hogy a Win10 nem trágyahalom, de amiket itt leírtál, azok többsége user error.
Win10-nek úgy érdemes nekimenni, hogy nem Win7-ről frissítesz, hanem új telepítést csinálsz. Ehhez a MS oldaláról töltsd le a telepítőt, ami már hónapok óta a legújabb, 1809-es (2018. októberi nagy frissítéssel integrált) verzió, nem fog újabb nagy update-et letölteni mindjárt telepítés után.
A frissítés azért is vesz 8 órát igénybe, mert nem tettél alá SSD-t. Win10 alá SSD mindenképp KELL. Linux, Win7, Win8.1 alatt még elmegy a HDD, Win10 már túl lassú vele. 6k-ért már van belépő szintű 120 gigás SATA3-as SSD.
Corel X4-re megoldás itt van.
Az OS-váltás azért egy nagyobb feladat, nem ész nélkül kell nekiesni, meg nem az első sikertelenségnél az előzőt visszapattintani vagy a gépet a szekrénybe visszavágni, a helyét sóval behinteni. Rá kell szánni az időt, többször próbálkozni, utánaolvasni, ha úgy sem megy, fórumon kérdezni. Tudom, addig nem tudod használni a gépet. De a leírásod alapján minimum van egy másik géped, de gyanítom egy harmadik is, addig használod azokat.
Vantage-ből azt hiszem csak a legújabbat kellett volna letöltened a Lenovo oldaláról. A 3rd gen. Core i Thinkpadek hivatalosan is támogatják a Win10-et. De még 2nd gen-re is fel lehet hegeszteni, de akkor tényleg trükközni kell, ha normális energia/akkugazdálkodást meg hasonlót akar az ember.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Oldman2 #99919 üzenetére
Honnan tudod, hogy Pro verzió? Lehet sima i1-es is, az valamivel olcsóbb. Plusz ha használtan veszed, akkor megfizethetőbb. Vagy ha cég veszi, akkor mondjuk játszik az áfa-visszaigénylés. De átlag embernek, mint én, van otthon 1-2 gépe, nem éri meg ennyit fizetni koloriméterért.
-
Frawly
veterán
válasz
PLaci58 #99879 üzenetére
1. Mindegy a procin a jelölés, amúgy egyforma procikra utalnak, nincs közöttük különbség. Ugyanaz az órajel, ugyanaz a stepping.
2. A Wi-Fi kártyán ott van a színkódjelölés, a bal oldalán (1-es csati) van a fekete háromszög, oda a fekete kábel megy, a jobb felén (2-es csati) egy üres (fehér) háromszög, oda a fehér, a szürke kábelt meg nem csatlakoztatod.
3-4. Passzolom. A 2-es nyíl talán BT modulra mutat, de olyan messziről fotóztad, hogy nem látszik a felirat. Próbáld közelebbről fényképezni, és ezúttal ne legyenek nyilak se, mert kitakarják a részleteket.
-
Frawly
veterán
A notigyártók ilyenek, az SSD-n spórolnak először, sokszor csak ilyen Transcent, meg Hynix OEM SSD-ket tesznek bele, a tiédnél drágább gépekbe is. Ehhez képest még nem is jártál rosszul azzal az SM951-gyel.
Nyilván ha olyan szoftvereket futtatsz, amik ki tudják hajtani az NVMe x4-et, akkor cseréld le, de átlag felhasználásra, meg játékokhoz abszolúte jó a tiéd. Átlag felhasználás mellett sokszor még a SATA sem tűnik lassabbnak, mint az NVMe, bottleneck hatás miatt.
-
Frawly
veterán
Igen, ez nem NVMe, de attól függetlenül nem rossz SSD. M.2 PCIe AHCI-s. Elég ritka volt az ilyen SSD régen is, konkrétan a Samsung SM951 volt az utolsó, ami létezett ebből a fajtából, azóta nem is gyárt ilyet más gyártó sem. Sebességre kb. felét hozza annak, amit a gyorsabb fajta x4-es NVMe-k tudnak, de az M.2 SATA-soknál meg kb. 4× gyorsabb.
Sőt, az SM951 annyira az utolsó PCIe AHCI SSD volt, hogy a későbbi SM951-es szériák már NVMe-sek voltak.
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #99820 üzenetére
Mea culpa, rosszul emlékeztem. Netes fotókon tényleg látszik, ahol aksit lehet cserélni.
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
LemonHorse #99727 üzenetére
Mielőtt ünnepelsz, nézd meg AIDA64-gyel a kijelző EDID azonosítóját, és csekkold a panelook.com-on. Az ilyen refurb/használtas kereskedők nagy spílerek, sokszor úgy van hirdetve, hogy IPS paneles, de csak TN van benne. Könnyű bedőlni, mert amúgy a TN-esnek is elég nagy a betekintési szöge, és aki csak ez alapján „teszteli”, simán beugrik neki.
A színprofilt betöltheted, esélyesebb, hogy jobb, mint a teljesen kalibrálatlan gyári. De minden kijelző más egy kicsit, még az azonos paneltípusok között is, így elvileg mindet egyedileg kell koloriméterrel kalibrálni a legjobb eredményt érdekében.
-
Frawly
veterán
Ezekben igazad van, fizikai kiosztás szintjén nincs rajta í. Ezt én is így akartam írni, de félreérthető lett. Arra akartam utalni, hogy akinek ilyen billentyűzete van, az tud vele í-t gépelni. De lehet nem jött át: én sem ajánlom ANSI billentyűzet beszerzését. Nem csak a hosszú í miatt, hanem az ű is túl messze van a 2. sor jobb szélén, ahol lehetetlen gépírástartásban elérnie a jobb kisujjnak, emiatt nem felel meg a magyar gépírásszabványnak sem.
Abban viszont megnyugodhatsz, hogy bizony van olyan noti, amelyiknek van magyar ANSI billentyűzete. Tisztában vagyok vele, hogy az ANSI amerikai szabvány, írtam is, hogy maga az ANSI billetnyűzet is az amcsiknál népszerű, de volt idő, mikor M.o.-n is volt némi elterjedtsége. A jelenlegi táborát nem ismerem, feltehetőleg elhanyagolható. Az oka feltehetően az, hogy az adott gyártó fizikilag csak kiosztást gyárt, max. csak a billentyűket gyártják regionálisan helyi karakterekkel. Nagyon merem remélni, hogy ma már nem sok olyan notigyártó van, ami aki európai régióban ANSI keyboarddal spílerkedne, az azért szánalmas lenne 2018-ban. De egy régi szériás TP-nál a fene tudja létezett-e magyar ANSI változat.
-
Frawly
veterán
Nem írtam, hogy csak úgy hullanak. Hanem hogy nem zárható ki, hogy egy-egy mégis meghal úgy, hogy nem volt fizikai behatás. Nem is értem milyen alapon jelented ki, hogy kizárt. Ezt tudod bárkinek is garantálni?
Magyar ANSI kiosztás már pedig létezik, dedikált í valóban nincs rajta, de AltGr+j kombóra elérhető. Azt valóban lehet vitatni, hogy mi előnye van, ki akarna ilyet, de valakiknek csak gyártják ezeket. Programozók néha preferálják az ANSI kiosztást, mert azon az egysoros Enter szélesebb, a kisujj eléri kisebb nyújtózkodásra, de ők US ANSI billentyűzetet vesznek ilyenkor, nem magyart, mert a többi ékezetet sem használják, nem csak a hosszú í-t. Nem sok esélyt adok neki, hogy TP-khez van magyar ANSI keyboard, de ki tudja, meglepődni mindig lehet. Nem teljesen elképzelhetetlen valami klasszik régi kiadású, nem chiclet billentyűs modellhez fellelhető ritkaságképpen.
-
Frawly
veterán
Magyar ansi layout biztosan van, láttam már nem egy ilyen billentyűzetet és laptopot, amin volt. A TP dologban viszont lehet igazad van, hogy TP-n nem érhető el magyar ansi layout.
Az, hogy meg tud halni a billentyűzet, azt fórumokról szűrtem le. Nincs is ezzel semmi baj, semmit nem gyártanak az örökkévalóságnak. Semmi nem tart ki örökké. Az, hogy a TP-ek masszívabbak, az nem azt jelenti, hogy nem tudnak meghibásodni, hanem hogy tovább bírják, mint egy ilyen papírvékonyított, mindenforrasztott-ragasztott-benne típusú, nem-bővíthető, nem-javítható-eldobható ultrabook, meg ha valami bekrepál, akkor kapható bele megfizethető áron alkatrész.
Márpedig egy TP-ben is tönkremehet bármi, így a billentyűzet is. Egyébként ezért is érdemes megtanulni gépírni, egy életre meghálálja magát, akkor is, ha valaki nem megy titkárnőnek. Mikor 1-2-3 ujjal kopácsoltam, akkor 2-3 évente elhasználtam egy billentyűzetet (nem TP-en ugyan). Mióta gépírva 10 ujjal tapintom a billentyűket, eddig egy billentyűzetem sem ment tönkre, nem kopik.
-
Frawly
veterán
válasz
tothjozsi96 #99627 üzenetére
A magyar bill az lehet ritkább, mert azt nem tudsz Kínából meg EU-ból rendelgetni. Nekem mindegy lenne, brit billentyűzeteim vannak, nem nézek le mi van a billentyűkre írva, a lényeg, hogy a gépírásszabványnak megfelelő iso fizikai layout legyen (fordított L alakú Enter, bal Shift és X között két billentyű legyen), de az már mindegy, hogy német, osztrák, brit, stb., szinte minden ország ugyanazt az iso fizikai elrendezést használja, a logikai kiosztás meg szoftveresen változtatható (az OS-ben hu-hu kiosztást állítasz be). Magyarból ritka az ansi layout, az inkább csak Usákiába használatos, már csak ott különcködnek egy soros Enterrel, hosszú bal Shift-tel, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
tothjozsi96 #99609 üzenetére
Ezek a TP billentyűzetek meg tudnak dögleni egy idő után csak úgy is, nem kell hozzá beleönteni semmi folyadékot vagy leejteni a gépet. Végül is nem rettenet drága bele másikat rendelni.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
qnadam #99571 üzenetére
EDO-nál lapja válogatja miből mennyit eszik meg, az én 486-os Gigabyte alaplapom pl. válogatott, 4 slotba max. 64 MB EDO ment bele, de az is csak úgy, hogy egyoldalasak lehettek a modulok. Persze mehetett bele két oldalas EDO is, abból csak kettő 32 megásat tudott kezelni, de akkor már a többi foglalatban semmi mást nem látott, meg a simpla oldalas és dupla oldalas modulokat sem lehetett vegyíteni.
Meg emlékszem 486-nál mekkora ugrás volt az is, hogy az L2 cache-t kimaxolta valaki az alaplapon, pedig általában max. 256 KB ment bele. De csak a külső busz órajelén ment, nem a procién. A mai procikban magonként van 256 KB L2 cache, de akkor a több megás L3 összcache-ről még nem is volt szó.
De a Duke3D 800x600-ban, a Quake 1 320×200-ban, Win 3.1(1), Win95, 98lite-tal herélt Win98/98SE, korai Mandrake és hasonló linuxok tűrhetően mentek rajta, a 64 MB RAM nem volt semminek szűk keresztmetszet.
-
Frawly
veterán
válasz
Butcher82 #99570 üzenetére
IDE SSD is van, de ezek is natív SATA SSD-k, csak gyárilag beléjük van integrálva az IDE2SATA adatper. Az a baj, hogy IDE SSD-k rettenet drágák (az IDE felület rétegigény), ezért érdemes mSATA SSD-t átalakítózni. Lehetne elvileg még olcsóbban SATA vagy M.2 SATA SSD-t is IDE-re átalakítózni, de azok hosszban nem biztos, hogy beférnek átalakítóstól a drive baybe.
-
Frawly
veterán
válasz
Butcher82 #99553 üzenetére
SSD-t biztosan lehet bele tenni, elég bele egy legolcsóbb 60-120 gigás vacak, újonnan sem többek azok már 6k-nél, használtan még olcsóbb. IPS panel tuti nincs ezekhez. RAM-ot érdemes lehet bővíteni, nyilván nem DDR4, ezekben nem is tudom így hirtelen mi van, SDRAM vagy DDR1. De amit támogat, azt érdemes lehet kimaxolni, nem egy nagy pénz már. Teljesen jó gépek ezek, retró dolgok futtatására, Win9X-en, DOS-hoz (bár a DOS leginkább azon múlik, hogy milyen hangchip van benne). Esetleg ilyenre valami minimállinuxot érdekes felszenvedni.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #99514 üzenetére
Azért ez nem egyenlő a virágbolti változattal. Mivel tiszta (nem buherált) hivatalos telepítőből lehet telepíteni, a termékkulcs is legális. Tehát ez nem ilyen orosz krekkes mutyi meg torrentes telepítő DaZ Loaderrel vagy hasonlók.
Egy hátulütője lehet, ha a MS később meggondolja magát, akkor nem tudni mi lesz az aktivációval. De nem hinném, hogy ez valaha is megtörténik. Nekik az az érdekük, hogy így vagy úgy, de végül mindenki upgrade-eljen.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #99510 üzenetére
Nem tiszta. Eléggé szürke terület. Eleve nem tudják bizonyítani, hogy mikor frissített először, még az ingyenes időszakban vagy már utána, utólag lehetetlen megmondani. Csak a MS tudná megmondani, de őket meg szemmel láthatóan nem érdekli, nekik így is nyereség, hogy valaki nem legacy státuszba süllyedő Win7-et használ, hanem átáll egy aktívabban támogatott Windows verzióra, csökkentve ezzel a verziók közötti fragmentációt.
-
Frawly
veterán
válasz
Apollyon #99495 üzenetére
Nyugodtan upgrade-elhetsz most is Win10-re ingyen. Letöltöd a MS oldaláról a legújabb 1803-as Win10 telepítő iso-t. Majd feltelepíted. Mikor a telepítő kéri a termékkulcsot, beírod neki azt a Win7 kulcsot, ami a gépre van ragasztva. Kicsit hosszan fog rágódni rajta, de tovább fog engedni.
Az X230-on a Win10 fullra támogatott. Bár a Win7 sem tragédia rajta, 2020-ig annak is van supportja végül is, annyira még nem elavult, hogy használhatatlan legyen.
-
Frawly
veterán
válasz
Butcher82 #99478 üzenetére
A sima, nem tabletverziós X230-ra menj rá. Újabb procigeneráció, újabb GPU generáció (tud Vulkant pl.), kevésbé melegszik, SATA3, USB3 támogatás, hivatalosan is támogatja már a Win10-et.
Egy dologra figyelj, ha IPS-sel akarod, hogy tényleg IPS panellel jöjjön. Sok árus szeret megtéveszteni, azt írják, hogy IPS van benne, közben meg csak TN. Kérj előre EDID információt, az kiírja milyen panel van benne, pontos azonosítóval.
-
Frawly
veterán
válasz
Dhampir #99290 üzenetére
Az A400 az egyik legalapabb, legolcsóbb, legbelépőbb szintűbb modell, kicsit lassúcska, alacsony íráslimites planár TLC, nincs rajta DRAM cache, valami lassabb két csatornás vezérlő van rajta. Ha nagyon alap dolgokra használod a gépet, OS, böngészés, átlagos programok, játékok, akkor 510-be talán mehet, de én ilyen ársávban is inkább a Crucial BX500-at venném a Kingston A400 helyett. Bár a BX500 is csak belépő szint, épp úgy nuku DRAM cache, viszont gyorsabb vezérlő van rajta, meg 3D TLC-s modell legalább.
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #99240 üzenetére
A Windows 7 is tud UEFI-módban települni és bootolni, de csak a 64 bites verzió.
-
Frawly
veterán
válasz
havri1 #99216 üzenetére
Tarts videókódolásra rendes asztali gépet. Hiába a gerillamarketing, hogy a laptop mindenre elég, nem igaz. Ezek a procik nagyon vissza vannak fogva, nem az órajel, hanem az alacsony TDP miatt. A modern U-s procik még ennél is jobban le vannak gyengítve. Ezeken max böngészni, meg kisebb játékokkal játszani érdemes. Komoly munkára, kódolásra, renderelésre, hardcore game-re rendes asztali gép való. Tudom, az nem trendy, nagy kocka b4xás ház, fogja a port, kábeldzsumbuj kívül-belül, rendes táp, jó szellőzés, rendes hűtés, de ha valahol teljesítmény van, azt etetni és hűteni is kell, ahhoz meg kell a hely. Sajnos, ez nekem is nagy bánatom.
90 wattos töltővel, meg ceruzaelem/zseblámpa teljesítményű procival, és papírvékony házba beleeszkábált, szúnyogzümmögésű minipropellerrel súlyosbított hűtéssel nem lehet nagyobb teljesítményt beleszuszakolni ezekbe, akkor se, ha a proci 8 magos, 256 kvantumbites és mínusz 1 nanométeren gyártották. Így működik a fizika.
De pl. most jöttem rá, hogy ezek a prociba integrált Intel IGP-k sem érnek lófütyit sem. Nem csak az alacsony teljesítmény meg a dedikált VRAM hiánya miatt, hanem pl. a teljes körű OpenGL támogatás sincs meg, néhány régebbi OpenGL verzió, 1.3-2, ilyesmik nem támogatottak (a MoH:AA futtatásakor jöttem rá erre). Amit persze a laikus nem vesz észre, hacsak nem akkora balfék, mint én, hogy még régi játékokkal játszana. Tévedés, hogy a gyenge, low end mobil GPU-knak nincs értelme. Teljesítményben valóban nem erősebbek, de driverben és protokolltámogatásban jobbak. Nem véletlen gyártják még őket.
-
Frawly
veterán
válasz
nemethka2 #99095 üzenetére
Eredeti Windows Telepítő DVD-t ne használj soha! Túl régi, feltelepíted a rendszert, és azzal kezdi, hogy fél napig telepíti rá a frissítéseket. A MS oldaláról ingyen letölthető a legfrissebb Win10, azt írd ki Rufus-szal, ahogy említetted. Ha azt telepíted, nem fog hosszan frissíteni, és épp olyan eredeti lemezkép, mint a DVD-s, csak frissebb. Ugyanez igaz a Win8-ra.
Win7-nél már nehezebb, mert ugyan az is letölthető az MS-től, de csak nem OEM termékkulccsal. De akkor húzz le valamelyik másik oldalról MSDN-es hivatalos .iso-t, amibe integrálva van az SP1-en felül a frissítések java. DVD-ről akkor se telepíts.
-
Frawly
veterán
válasz
Chaser #99068 üzenetére
Ebből melyiket ajánlanád konkrét típusra? Most akarok én is Wi-Fi kártyát cserélni az X220-ban. A mostani szerintem haldoklik, mert Win és Linux alatt is eldobálja a kapcsolatot, mindegy milyen driver vagy megoldás van fent Wi-Fi-hoz.
Csak azt nem tudom, hogy M.2-es Wi-Fi-ból melyiket érdemes venni, illetve ha jobb ez a nano USB-s megoldás, akkor abból melyiket. Egy plusz kritérium van nálam, Linux alatt támogatottnak kell lennie, de annak utána tudok nézni én, ha ajánlotok konkrét modelleket.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #98745 üzenetére
Az i5-ös proci bele majdnem megegyezik az i7-essel, mindkettő 2 mag, 4 szál, HD3000-es GPU, csak az i7-ben talán 1 megával több az L3 cache, meg +200 MHz-cel nagyobb a turbóórajel. Tehát elég kicsi a különbség teljesítményben és melegedésben.
Az i7-es alaplapban viszont az a jó, hogy azon van USB3 port. Igaz csak egy, de az is nagy segítség, ha pl. külső SSD-t használ az ember. Cserében a két lap között az árkülönbség is minimális.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #98743 üzenetére
Lehet a X220t csendesebb az i3-as proci miatt (ha jól tévedek), de nálam a sima (nem tablet) X220 i7-essel azért elég hangos tud lenni terhelés alatt, meg most, hogy még nincs újrapasztázva, húzósabb HD anyagok lejátszása és játékok alatt felmegy 95 fokig, és csak úgy zúg benne a venti. Idle-ben viszont tényleg halk, mintha nem is menne a venti, pedig megy, csak alacsony fordulaton 0 hangja van.
-
Frawly
veterán
válasz
hankpoke #98663 üzenetére
Ne használj recoveryt. Én akármilyen laptopot is használok, fogok használatba, az első dolgom lesikálni a recovery partíciót. Nem kell. A gyári recoverys rendszer tele van szeméttel, régi driverrel, stb. Telepítsd rendes tiszta rendszert, hivatalos MS telepítőből (vagy Linuxot).
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #98313 üzenetére
Milyen kártyát érdemes venni, amin van elég vram, és a PCIe 2.0-ás EC-s megoldás limitjéhez képest még nem olyan overkill? Mekkora vramra érdemes rámenni? Azt sem tudom, hogy az EC hány sávos az X220-ban.
-
Frawly
veterán
válasz
Silεncε #98196 üzenetére
Wow! Nem is tudtam, hogy eGPU-t rá lehet kötni az X220-ra
Az i7-2620M vajon melyik GPU-t tudja úgy kihajtani, hogy nem hagy benne sokat? Lehet veszek egy olcsóbb 1050 szintű kártyát ilyen ExpressCard adapterrel, a YouTube-on vannak róla videók, hogy relatíve újabb játékok is 60+ fps-en játszhatók így X220-on, X230-on.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #98123 üzenetére
Ja, a mai M.2 NVMe SSD-k agyonverik a SATA-sokat. De! Vannak azért lényeges tényezők
1) olyan gépbe kell őket tenni, ami ki tudja hajtani őket, azaz az M.2 csatolónak legalább PCIe 3.0 x4-et kell tudnia, ha ezt nem tudja (csak x1-x2-őt, vagy PCIe 2.0-át), akkor arányosan kisebb lesz a sávszél (fele, negyede, stb.). Plusz prociból sem árt erősebb, az főleg akkor fontos, ha apró fájlokkal történő munkánál kell kihajtani.
2) NVMe-t a szoftvereknek is ki kell tudnia hajtania, ugyanis átlag programoknál nem érződik gyorsabbnak (OS bootolása, irodai programok, böngészés, játékok, ezeknél egyfajta bottleneck hatás lép fel). Olyan szoftvereknél jön ki a sebességelőny, amelyek nagy fájlokkal dolgoznak szekvenciálisan (videóvágás, virtuális gépezés, sok megás képek szerkesztése). Ilyenekkel viszont kevés átlagfelhasználó foglalkozik, nekik pénzpocsékolás NVMe-be fektetni, jobban járnak azonos árban egy 2× akkora árterületű SATA SSD-vel (ez lehet SATA3, mSATA, M.2 SATA vagy amilyen csatoló a gépben van).
3) támogatnia kell a gépnek is. Az nem elég, ha van rajta M.2 slot, mert lehet csak SATA vezérlő van mögédrótozva, vagy pl. a BIOS-UEFI nem támogatja az NVMe bootot (főleg régebbi lapoknál probléma). Eléggé szét kell nézni, hogy a gép mit támogat, könnyű arcra esni, hogy megveszi az ember, és nem megy benne, vagy csak lassabban, vagy nem tud róla bootolni (bár erre van kerülőmegoldás, egy SATA eszközről indítani a boot loadert, ami aztán indítja az OS-t NVMe-ről). Sok ember nincs ezzel tisztában, azt hiszik, hogy minden M.2 SSD egyforma, közben meg nem, mert van belőle M.2 SATA, M.2 PCIe AHCI, M.2 PCIe NVMe. Ráadásul a helyzetet az is tarkítja, hogy M.2-esből is van többféle méret, a 2240-esből a legkisebb a választék, a 2260-asból sincs túl sok, a 2280-as a szabvány méret, de azt meg nem minden lap fogadja. Szóval szívások tengere várhatja azt, aki ebbe belevág.Nekem ezek miatt nincs szükségem NVMe-re, nem tudnám sem a felhasználásommal, sem a gépemmel kihajtani.
De nem kell ehhez feltétlenül NVMe sem. Az egyik SSD topikban most pl. azzal szenved egy tag, hogy nem tudja az USB3-as Samsung T5 külső SSD-jét kihajtani, csak ilyen 300 MB/sec körül megy neki 550 MB/sec helyett. Most próbál beszerezni a régebbi lapjához USB3.1 Gen 2-es vezérlőt, de még ez is valószínű nem fog neki menni a teljes 10 Gbps-es sávszélen (még csak a SATA3-as 6 Gbps-oson sem), mert csak PCIe 2.0-ás x(kevés)-es csatolója van a lapon. Szív a témával, mint a torkos borz.
-
Frawly
veterán
válasz
fattyu #98119 üzenetére
Igen, azt tudom, hogy töltési időkben nem kimutathatóan lassabb SATA2-őn. Nagy fájlokat meg amúgy is igen ritkán másolgatok. Csak az a dühítő, hogy tudná a SATA3-at, de az haszontalan helyre van kivezetve. A legtöbb ember nem dokkolóval használja a gépet. Sokan igen, de ők az összes Thinkpad tulaj között képviselnek max. 10-15%-ot. Nem kizárt, hogy modbios megoldja, még nem volt időm utánakutatni. Ha találok rá megoldást, megírom ide a topikba.
-
Frawly
veterán
válasz
azbest #98117 üzenetére
Nem baj. Azért írtál jó dolgokat. Az tényleg igaz, hogy mikor az X220 kijött, még csak SATA2 SSD-k voltak többségében. De ez nem mentség, mert egy felsőkategóriás notit (meg a szabványokat) nem jó szűk látókörűen kell specifikálni (aktuális igények kicentizése), nem 1 kiló kenyér mellé veszik, hanem évekig használják, nem lenne baj, ha időtálló lenne. Ráadásul pont egy SATA3 port, amit egyébként tudna is, de hülye helyekre van kivezetve. Persze ez chipsettervezési hiba, mert ha tud 2 darab SATA3-ast meghajtani, akkor a többi portot is megcsinálhatták volna az Intelnél SATA3-asra, a visszafelé kompatibilitás miatt felesleges SATA2-vel szenvedni.
-
Frawly
veterán
Csak úgy blogolás szintjén említem, hátha van, aki még nem tudja. Minap szembesültem vele, hogy az X220-ban a miniPCIe port csak SATA2-őt tud, a belerakott SATA3 mSATA SSD-t így visszafogja. Én nem tudtam. Azt írták a neten, hogy a chipset 2 darab SATA3 eszközt támogat, és ez igaz, az egyik a belső HDD caddy-hez van bevezetve, a másik meg a dokkolóportra kivezetve. Teljesen igazuk van, tényleg jobban kell a SATA3 a dokkolóra, mint egy dedikált belső meghajtóhelyre. Sokkal jobb lett volna, ha mindkét SATA3 vezérlést kiviszik a dokkolóra inkább, a gépen belül csak felesleges foglalja a helyet, oda a PATA UDMA66 sebessége vagy egy 8 bites MFM vezérlő is bőven elég lenne
-
Frawly
veterán
válasz
paperboy #98040 üzenetére
Nálam nem tűnik el a kártya, végig látszik, de egyszerűen leszakadozok a Wi-Fi-ról. Ezért nem vagyok benne biztos, hogy hardveres hiba, de két OS alatt is csinálja. A másik, ami elbizonytalanít, hogy ha hardverhiba lenne, akkor Linuxon alternatív hálózatkezelő progikkal se lenne jó, de azokkal nem szakadozik le.
De ettől függetlenül lehet lecserélem. Ez sima X220, nem a tabletes verzió. Ebbe melyik Wi-Fi kártya a legjobb?
-
Frawly
veterán
Gondom támadt, de nem tudom eldönteni, hogy az X220 Intel Centrino Advanced-N 6205 Wi-Fi-kártyájával van-e gond hardveresen, vagy szoftveres gond.
Úgy fél éve Linux alatt a NetworkManager elkezdte eldobálni a Wi-Fi kapcsolatot. Néha a jel is gyenge, messze van a router, de korábban nem csinálta. Áttértem netctl-re meg próbáltam wicd-t is, azok alatt jó, nem dobja el a kapcsolatot.
Windows 10 Prof alatt meg eddig soha nem dobta el a kapcsolatot, ott stabil volt. De most pár hete Win10-en elkezdte azt játszani, hogy egyszer csak nincs Wi-Fi kapcsolat, állandóan újra kell kapcsolódni. A Linuxnál még azt hittem, hogy szoftveres gond, a systemd vagy a NetworkManager lett kaka, de most már a Windows is elkezdte játszani, így gyanítom, hogy hardveres gond.
Ez másnál előjött? Kártyahiba lenne? Van erre valami tesztprogi? Érdemes a kártyát lecserélni valami jobbra?
-
Frawly
veterán
Nem is vitatkozásból meg kötözködésből írom, amit.
A Vulkanra nem kell patchelni a játékot, mert a DXVK pont arra való, hogy a DirectX-es hívásokat, shadereket szoftveres úton alakítják át Vulkanra, nem kell a játékot natívban a fejlesztőnek átkonvertálni. Ez sokkal kisebb overheaddel jár, mint a szoftveres DirectX, meg OpenGL-es emuláció.
Azt nem írtam, hogy az X220-tól ezeket elvárom. Pont azt akarom kifejezni, hogy nem várható el tőle, és emiatt lehet csereok, ha valakinek szüksége van erre. Annak ellenére, hogy a teljesítménye a legtöbb alap dologban még ma is megfelelő i5-i7-es procival, 8-16 GB RAM-mal, és ez még nem változik még pár évig.
Az X3100-at sem akartam ócsárolni. Tudom mit tud, volt nekem is. Nagy elvárásom nem volt vele szemben, csak anno kipróbáltam játékfronton mit tud. Nagyon keveset, játékra lényegében használhatatlan. A legalább régebbi játékokra érdemben használható első IGP az az 1. generációs Core i-kkel érkezett, és azóta folyamatosan fejlődik generációról generációra. Egy 3-6. genes Intel IGP-vel azért kellemesen el lehet kocagamer szinten játszogatni alacsonyabb felbontáson, meg ha nem a legújabb játékcímeket és legnagyobb grafikai részletességet erőlteti valaki. Az el lehet játszanit úgy értem, hogy min. 20-30 fps megvan, és nem szaggat, de ilyen konstans 60-100 fps-ről ezeknél sem szabad álmodni, ahhoz dedikált GPU kell. Az IGP nem játszani való, de ha nem olyan friss játékokkal próbálja valaki, szódával pótmegoldásnak el lehet rajta marhulni.
-
Frawly
veterán
De, azt olvasom, amit írsz. Natív PATA SSD pediglen voltak. Azt már viszont nem tudom visszakeresni, hogy melyik volt az a legutolsó modell, ami natívan PATA-s volt, és nem átalakított SATA.
A 4K-ban nem értek egyet. Ha a net sávszélje bírja, gép bírja, akkor érdemes 4K-ban nézni, még akkor is, ha a kijelző felbontása kisebb. Ugyanis akkor is látszik a képminőségen, hogy magasabb felbontásból lett visszaskálázva. Ezzel a trükkel sok játék is él, hogy magasabb felbontásban rendelnek le, aztán visszasklázzák a kívánt felbontása, ezzel pl. élsimítás is elérhető. Egyáltalán nem marketinghablaty, van értelme.
Azért 2018-ban már nem túl korai 4K-zni, tartalom már van hozzá annyi, hogy érdemes komolyan venni. Ráadásul azért, mert noti, nem biztos, hogy a beépített kijelzőn használják csak, és HDMI 2-n vagy DP porton keresztül nem kötik rá 4K-s monitorra vagy tévére. Ez a legrosszabb politika, mikor mások helyett döntöd el, hogy az overkill nekik, nincs rá szükségük.
Abban igazad van, hogy a modern IGP-k már támogatják, de nem mind 4K-ban, van, amelyik csak 1080p-ig. Meg az is igaz, hogy a modern procik 720-1080p-ben megoldják hardveres GPU rásegítés nélkül is tisztán szoftverből, de a 4K-t már nem biztos, meg minek erőlködjön olyannal a proci, amit egy célhardvernek meg se kottyan tizedannyi fogyasztásból.
A Vulkannál sem azt kell nézni, hogy az üzleti noti GPU-ja gyenge játékra, hanem azt, hogy Linuxon ez fontos, régi DX-es játékokhoz is. Sehol nem írtam, hogy a legújabb AAA-s játékcímhez kéne feltétlenül, régi játékhoz is jól fog jönni.
Afölött az R61 felett meg bizony elment az idő. Ma sem használhatatlan gép alap webezésre, irodai programokra. Főleg, ha Linuxot teszel rá. 720p-t nézni is jó még. De ma már sok embernek vannak olyan igényei, amiket nem tud nyújtani. Pl. az X3100 olyan gyenge, hogy régebbi játékokkal sem bír, max. csak a nagyon régiekkel OpenGL-es Quake 1-3, ezekre épülő játékok, Far Cry 1 (low-medium setting, alacsony felbontás), GTA 3/VC szintűekkel. Nekem GTA:SA, meg Urban Terror alatt már eléggé köhögött, pedig azok is elég régi játékok, sokszor bement durván 20 fps alá is, esély nem volt a vsyncelt 60 fps-t tartani, vagy tartósan a közelében maradni.
-
Frawly
veterán
Régen voltak natív PATA-t, de már nem gyártanak ilyet SSD-ben, a régi modellek kikoptak, újonnan már nem tudsz ilyet venni. Így meg vagy az PATA-vá gyárilag átalakított SSD-k játszanak újonnan, vagy ha az ember vesz SATA SSD-t átalakítóval, ami sokkal olcsóbbra jön ki és nem jár hátránnyal. Ezeket úgy is már csak retró gépekbe meg ipari felhasználásnál teszik bele akármibe is.
Az M.2 2242-nek nem az a baja, hogy M.2-es, hanem nagyon apró méret. Az M.2-képest eszközök 95%-a fogad 2280-asat, így az lett a kvázi szabvány, meg sok eszköz fogad emellett/helyett 2260-asat, amiből még mindig van választék. A 2242-nél csak néhány dzsunka laptop és táblagép ragadt meg, ahol helyhiány miatt kényszerből adoptálták ez a szerencsétlen méretet.
A 4K-nak meg pont a JuhTyúk miatt van jelentősége, egy kazal 4K-s videó van már. Ha az embernek jó gépe van, ne szaggasson már. Abban teljesen igazad van, hogy a x265 mellett az VP8-9-es támogatásra is megéri rámenni. Mert ugye minek van erős géped, ha pont a legnépszerűbb videómegosztós oldalon szaggatnak vele a videók. Asztalinál persze nem téma, mert elég a GPU upgrade új dedikált kártya formájában, de laptopnál viszont dealbreaker lehet sokaknál, abszolút meg tudom őket érteni. Lehet ezt szubjektív elavulásnak titulálni, de az ember a saját igényeire szabva vesz gépet.
Épp úgy a Vulkán támogatás a Windows-usereknek nem fontos, mert ott van a natív DirectX. De linuxosoknál ilyen nincs, és ott a most bejövő DXVK (DirectX over Vulkan) miatt (Wine, Proton, Steam Play) fontosabb lesz a Vulkan. Meg pont hogy notinál lenne bőven értelme a Vulkannak, mivel kisebb terhet ró az amúgy is gyengébb mobilprocikra.
-
Frawly
veterán
Én mSATA-ból sem látok hűdenagy választékot. Samsung 850-860, Crucial MX-ek, meg még egy-két modell, aztán kifújt. Az M.2 2242-nél valóban jobb a helyzet, azt csak néhány Transcend meg noname kínai modellel kapod meg, aztán annyi, választhatsz, mint a szocializmusban, hogy az egy termékből azt az egyed veszed meg, vagy ugyanazt az egyet. De épp néztük az SSD-s topikban, hogy valaki microSATA-s SSD-t keresett régi laptopba, azokból is milyen korlátozott a választék és milyen méregdrágák. De a PATA SSD-ket is elég lehúzó áron adják, érdemes inkább SATA SSD-t tenni a helyére PATA-SATA adapterrel. A mai PATA SSD-k amúgy is SATA-k, csak fel van rájuk szerelve az átalakító, eleve azzal összeintegrálva érkeznek. Így meg régi csatolókon maradni ma nem valami kifizetődő.
A következő gépnél nekem egyik szempont lesz, hogy rendesen támogassa a 2280-as méretű M.2 NVMe SSD-ket PCIe 3.0 x4-es sávszéllel. De szempont lesz az is, amit már írtam, hogy a GPU be tudjon segíteni a x265-ös meg 4K-s dekódolásba, meg legyen rendes Vulkan support, ami most Linuxon egyre fontosabb lesz a DXVK miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- CPU léghűtés kibeszélő
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Horgász topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Hamarosan kapható a Helegaly linuxos handheld gépe
- További aktív témák...
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2540P - i5-540M I 4GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook S761 - i7-2GEN I 8GB I 320GB I 13,3" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest