- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
Vico87
tag
válasz
S.P.Q.R. #147 üzenetére
Hát ez tényleg attól függ, hogy mit programoz. Mert aki világ életében ügyviteli rendszerekkel foglalkozott, annak elég a négy alapművelet, aki viszont pl grafikával, annak óhatatlanul kell a gráfelmélet, lineáris algebra, geometria, stb...
Szerintem a középiskolás anyag a minimum, ami ajánlott programozáshoz, mert az már elég arra, hogy viszonylag sokféle problémát legalább alapszinten ismerjen az illető. -
doc
nagyúr
válasz
S.P.Q.R. #130 üzenetére
a project fejlődése illetve "elkészülése" nem (csak) a PM-től függ
a mi játékunk is elkészült, igaz, szerintem még kellett volna bele egy-két apróság, de mindegy
viszont hiába készült el, és tette a dolgát remekül a zenész, a grafikusok, meg talán én is mint programozó, ha a játék kvázi eladhatatlan, mert nincs is piacra dobva. reklám kell, sok helyre bepróbálkozni, csinálni vele valamit. azzal hogy a vinyón üldögél, nehezen lesz bevétel...magába a fejlesztésbe szerintem ne szóljon bele nagyon egy PM, mondja el az elképzeléseit, sőt, a program/designtervet is csinálja meg, hogy tudjuk merre haladunk, figyelje azt hogy hogyan halad a project, hogy ne legyenek felesleges körök, pluszban elvégzett melók (nálunk sajna volt bőven), koordinálja a munkát, de ne ő mondja meg hogy hogyan írjam a kódot
-
doc
nagyúr
válasz
S.P.Q.R. #127 üzenetére
nem kell hogy jó programozó legyen, elég ha van némi fogalma a dologról, arról hogy milyen megoldás mennyire reális/időigényes, inkább legyen jó "menedzser"
sajna a saját tapasztalatomból beszélek, egy ideje foglalkozom játékfejlesztéssel, és a tavaly áprilisban (!!) befejezett játékunk még mindig alig van kint a neten, a mostani meg már vagy egy hónapja nem haladt semmit, szóval katasztrófa...
pedig némi agilitással, meg "menedzserséggel" bőven meg lehetne ezeket a problémákat oldani, de a mi projectvezetőnk... -
shev7
veterán
válasz
S.P.Q.R. #127 üzenetére
egyszer dolgoztam egy projecten, ahol szinte akadalymentesen mentek a dolgok. Szerintem a titka abban rejlett, hogy volt egy olyan kontakt szemely, aki a megrendelo kereseit ertelmesen le tudta forditani a programozoknak, minimalisra csokkentette a felreertesek lehetoseget, es rendelkezett akkora ralatassal a fejlesztoi oldalra, hogy a tul ertelmetlen kereseket mar elso korben elbuktatta. De emelett szukseg volt egy olyan project vezetore (nem neveznem managernek), aki tisztaban volt az egyes reszfeladatokkal, es a csapatban dolgozo emberek kepessegeivel.
-
Vico87
tag
válasz
S.P.Q.R. #123 üzenetére
Ha adhatok egy tanácsot, akkor írd teljesen általánosra, a lényeg, hogy bármit képes legyen átküldeni és fogadni (nagyon széleskörûen paraméterezhetõ legyen), mert amikor legközelebb írsz SOAP-os cuccot, akkor jól jön. (Ha meg nem így csináltad, akkor nem lesz kedved egy nagyon hasonlót írni.)
@Lortech : én a lokalizáció kapcsán beszéltem XML-rõl (de újra elolvasva amit írtam tényleg nem egyértelmû, hogy arra gondoltam).
-
Lortech
addikt
válasz
S.P.Q.R. #123 üzenetére
A gui leírásához (modell + viselkedés) nincs köze a visual studios xml-nek. Konkrétumot nem sokat írtatok, de ha nem ismerem a témát, úgy tűnt volna, hogy erre használatos (mint pl WPF + XAML-nél), közben meg nem. Erőforrások tárolására: lokalizáció, képek, szövegek, hangok stb. Akár egy konzolos alkalmazásnál is.
Én legutóbb az aláírásomból elérhető programhoz használtam xml-t, a prohardveres privát üzeneteket mentettem xml-be. Ilyen feladatokra pl. tökéletes és feleslegesnek tartottam egy mini adatbáziskezelőt hozzácsapni a programhoz.
Még objektumok sorosításához, webszolgáltatásokhoz használom remoting kapcsán a szakdogámban. -
Vico87
tag
válasz
S.P.Q.R. #120 üzenetére
Bocsi, ha túl "magyarázó" voltam.
Én úgy tudom, hogy a Visual Studio (WinForms esetben, a WPF más tészta) designer módban rakja el XML-be, de amikor fordítod, és lesz belõle release, akkor egy dll-t csinál a különbözõ lokalizációkhoz. Ez azért van, mert az egyes lokalizációk esetében arra is kell gondolni, hogy egyes szövegeket hosszabban lehet leírni más nyelven, így pl a Button méretét is másra kell tervezni, de ha a Button nagyobb, akkor az vonzza magával, hogy mondjuk a ComboBox viszont kisebb, stb... ezért lesz belõle dll, mert kódot tartalmaz.
Egyébéknt az XML nagyon szép és jó, de egy méret után már nem emberi használatra való, hanem inkább kód kezelje. Mondjuk technológiailag lenyűgözõ, hogy mekkora szerep jutott az évek során az XML-nek (gondolok itt webszolgáltatásokra például, és annak vonzataira mint SOAP, WSDL, stb...).
-
Vico87
tag
válasz
S.P.Q.R. #115 üzenetére
Akkor én írok neked a DB-kről
.
Szvsz másra alkalmasak az SQL és az XML alapon tárolt adatok. Az SQL esetén ugyebár van egy DBMS mögötte, amely igen sok verziót megért már (pl Oracle-nek 10, 11 még fejlesztés alatt, MSSQL 2008, ha jól tudom a 10-dik kiadás, pedig manapság jelenik vagy jelent meg) sok-sok funkcióval és optimalizálással. Mindez nincs XML esetén, hanem neked kell megírni a kezelést végzõ funkciókat (nyilván olyan API-k mint a Java vagy .net rengeteg objektumot a rendelkezésedre bocsát erre a célra).
Ezek a különbségek fõleg onnan erednek, hogy az SQL esetén relációs adatbázisból dolgozol (amely kezelésére vannak az elõbb említett DBMS-ek), míg XML esetén amolyan "adatkupac" jelleget ölt a dolog.
A relációs adatbázisok igen hatékonyak például üzleti adatok tárolására, amire az XML igencsak alkalmatlan. Ellenben egy fastruktúrát leírni egyszerűbb XML-ben. XML-ben nem lehet könnyen nagy mennyiségű adatot tárolni (itt igen sok adatra gondolok, de nem kell messzire menni, gondoljunk pl 10GB-nyi adatra, ami meg sem kottyan egy DBMS-nek, viszont ennyi adat kezelésére XML-alapú progit írni vérpisilõs mutatvány). Relációs adatbázisban minden mezõnek típusa van, míg XML-ben minden plain text, így kicsit könnyebb az adat ellenõrzése DBMS esetén (integritásellenõrzést alapszinten tud csak elvégezni, hiszen a DBMS "nem gondolkodik", de ez már sokkal több mint ami rendelkezésre áll XML-ben).
XML-ben van pl XSLT, amivel teljesen átírható az adat formátuma (nem a tartalom!), de ehhez hasonlót DBMS esetén sem nehéz megvalósítani.Mindezzel oda akartam kilyukadni, hogy más világ a kettõ. Nekem C#-ban volt szerencsém programot írni, ami egy MSSQL adatbázisból dolgozik, és azt kell mondanom, hogy kifejezetten tetszett a DataSet-es megközelítése az adatok leképezésének (lényegében minden táblához tartozik egy-egy osztály, amelyek egy "gyűjtõ" osztályban (class DataSet-bõl származó) vannak).
-
bambano
titán
Én elhiszem, hogy látványos, meg minden, azt meg láttam a saját szememmel, hogy mi minden van már pl. jávában nagyvállalati cuccokhoz. Ettől még az nekem bonyolult.
A kattidekattoda cuccokkal meg az a baj, hogy lehet kattni, de egyszer beleszaladsz valamibe, amit a vizuálisagymenés nem úgy csinál, ahogy hitted róla és akkor finító van.
-
vakondka
őstag
Lécci röviden írd le hogy mi a jó a OO programozásban ?
Miért jobb ez mint a sima function-ok meghívása ?Már ezeregy tutorialt olvastam ezzel kapcsolatban, de nem látom az előnyeit,
csak a hátrányát...gondolom azért mert nem értem a lényegét...Előre is köszi a felhomályosítást
Aktív témák
Hirdetés
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest