-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #89071 üzenetére
12 V a motorvezérlő tápja, ami a 3 fázist generálja a motortekercsekre. CD / DVD meghajtónál is hasonlóan.
A vezérlő IC elvileg a 12 V-ot kapcsolgatja a tekercsekre, így nagyobb feszültségről nagyobb áram jönne létre.
5 V a digitális áramköröké. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #89071 üzenetére
Manapság szerverbe is érdemes lehet az SSD-t megfontolni. Nekem ebben egy 2Tb-os szerver SSD-van (hardveraprón vettem alig használtan), XPenology van rajta:
Az egész cucc kb 5W-ot vesz fel a konnektorból, ha nagyon terhelem akkor 8...9W-ot, és simán kiszolgál gigabites sebességgel. A fenti képet is ez a kis szerver szolgálja ki, és ezt a weboldalt is: [link]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #89056 üzenetére
Ciklusszámot jegyez meg inkább állítólag és mondjuk 600 teljes ciklus után letilt.
Egy HP akkuban valami 600 / 300 ciklus volt csak, új cellákat beraktam, működött. Az nem gond, hogy új cella és megjegyezte a régi kapacitást, mert csak annyi történik, hogy lemegyünk 0 %-ra és a gép meg tovább. Ugyanis a tiltás feltétele bármelyik cella 2,5 V alá süllyedése.
Tehát csak kikapcsolásig kell járatni a gépet, hogy tényleg essen be 2,5 V alá. Utána feltölteni, majd ismét letiltásig meríteni, de ne legyen aktív a Windows védelme, ami már hamarabb beavatkozik. Vagy DOS-ban fusson stb.
Addig kell meríteni, míg konkrétan az akku BMS dobja le a gépet és hirtelen se kép se hang.
Az akkuban lévő BMS processzor meg fogja jegyezni a magasabb kapacitásértéket és legközelebb már helyes százalékot közöl az I2C buszon keresztül, amit a rendszer kiolvas.
A robotporszívó egyszerű cellavédelme nem kommunikál, ez csak kétvezetékes akku:
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #89062 üzenetére
Hosszú távon szinte biztosan nem szereti egyik sem, rövid távon típusfüggő, hogy melyik hogy bírja. Ha autós tém,a akkor laptop HDD célszerűbb, mert annak csak 5V kell, vagy méginkább SSD, annak sem kell a 12V, és a rázkódást is sokkal jobba bírja mint egy HDD...
-
válasz
tordaitibi #89025 üzenetére
Tartok tőle drága teszt lenne, kb 3k km retúr
-
válasz
tordaitibi #89010 üzenetére
Háddeháddehádde
Egyáltalán a jelenség is teljesen érthetetlen, mert majdnem mindehogyan működik, csak... -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88985 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #88971 üzenetére
Esélytelen. Kb. újak.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #88930 üzenetére
Volt egy doboznyi de mióta mikrokontrollerezek elfogytak
Többieknek: köszi, az a tokozott hestore-on különösen jó lesz.
-
szoke12
őstag
válasz
tordaitibi #88834 üzenetére
Köszönöm a válaszokat biker, rednifegnar és tordaitibi!
Most jutottam oda, hogy jobban szemügyre vegyem.
Egy VF TR 30A trafó ad tápot a rendszernek. Ez 12 váltót állít elő. Ezzel működik az MSOL2-2 vezérlő, ami a kaputelefontól és a belső gombtól kapja a vezérlő jelet.
Megnéztem a vezérlőt és ez 12V DC-t ad ki, de csak egyenirányít, stabilizálást nem csinál.
Tehát a YLI síkmágneseket egyenárammal táplálja meg, viszont stabilizálás nélkül megy rá 100Hz-en, ha jól gondolom.Több megoldás jutott eszembe:
- helyi stabilizálás elektronika vásárlás / építés segítségével (sok, aprólékos munka, 6 ajtó van összesen, ajtónként 3 mágnes)
- Másik vezérlő, ami stabil jelet ad ki
- a meglevő vezérlő 12V-jával egy relét működtetni, ami egy másik, stabilizált táp 12V-ját adja a mágneseknek.Szerintetek merre induljak?
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88803 üzenetére
Köszi.
Ribi linkelt adatokat
Holnap tesztelem őket puszta kíváncsiságból. -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #88762 üzenetére
Van (VOLT!) olyan eset is, amikor a kazettában a szalag tekeredett rosszul és a szalagtekercs szorult. Ez inkább a gyorstekerésnél fordult elő. Lassú átjátszással volt amikor rendbe jött.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #88756 üzenetére
a méregdrága hajtószíj helyett azonos méretű szilikongumi tömítőgyűrű általában teljes mértékben megteszi. én is elég sok ilyen mechanikát javítottam már ilyenekkel, nincs rá panasz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #88738 üzenetére
Nem működik AC-n mert a reed nem udja követni az 50Hz-et. DC-n jól működik.
Inkább úgy mondanám, hogy nagyon is fürgén követni akarja, ezért rezgésbe jön, minden nullátmenetnél el is enged.
Ugyanezt tapasztalhatjuk, ha DC-relét kötünk AC-ra: rezgésbe jön, zakatol, nem tud tartani, a nullátmenet miatt. Hiszen egyébként a polaritás nem számítana, de a nulla áram nem jó.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Az AC-relék vasmagja másképp van kiképezve, hasonlóan a hasított vasmagú aszinkronmotorokhoz. A vaskeresztmetszet egy része rézből készült rövidre zárt menettel van ellátva. Így azon az ágon fázistolás keletkezik a fluxusban, ezzel együtt az elektromágnes erejében.
Így a nullátmenetre nem lesz érzékeny (nem akar folyton elengedni, egy időpillanatban), miután a két ágon nem egyszerre áll elő.
Ha egy AC-reléről letekered a feszültségtekercset és helyette áramtekercset raksz fel, akkor egy AC áramreléhez jutsz.
Áram vagy feszültség persze nézőpont kérdése is (mindkettő igaz egyszerre, csak más arányban). -
DonThomasino
veterán
válasz
Kicsit részleteznéd ezt ?
-
Atos23
senior tag
válasz
tordaitibi #88621 üzenetére
Köszönöm a tippeket, ez így elég egyszerű megoldás!
Egyszerű lesz illeszteni az Arduinohoz. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #88608 üzenetére
Ez érvényes egyébként a bipoláris tranzisztorra is, amikor teljesen le van ültetve (C-E vezet), azon a ponton mindegy, hogy pozitív vagy negatív irányba húzzuk a kollektort.
Most erre nem emlékszem, hogy kikapcsolva mekkora feszültséget bír ellenirányban, de láttam ilyen orosz áramkört, ahol ezt ki is használták. -
válasz
Én nem annyira értek hozzá, de úgy gondolom, mivel feszültséggel van vezérelve, UG > US feltételnek kell megfelelni a nyitáshoz. Fordított irányba, vagyis S->D irányba is csak akkor tud folyni az áram, ha a FET nyitva van, tehát a fordított irányú feszültség alacsonyabb a Gate-re kapcsolt feszültségnél. Bocs, ha hülyeséget írtam
-
törölt tag
válasz
Ha a testdiódát nem vesszük figyelembe, akkor igen, mindkét irányba tud folyni áram.
@PROTRON: Az is lehet, hogy ez a táblázat csak az 1.0 szabványra vonatkozik, és a 2.0 vagy 3.0 már más értékekkel dolgozik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #88580 üzenetére
Égések oka nem közvetlenül a túlhajtás, hanem a túlhajtás miatt a megnő az ellenállás (belső hozzávezetések, szakadozások, szenesedések, akármi).
Az áramgenerátoros meghajtás továbbra is változatlan áramot igyekszik biztosítani, de ilyenkor már nem a szokásos nyitófeszültség esik a tokon, hanem több, ami nagyobb hővel jár, tovább ég, szenesedik, a szén is ellenállás, felizzik, kiég.
Ha egy LED szimplán csak zárlatba megy (átlagban ez a gyakoribb), abból ilyen égések nem lesznek, hiszen nem esik rajta feszültség.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88522 üzenetére
Írtam PM-t!
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88509 üzenetére
Köszönöm az infót. -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88503 üzenetére
Oh, köszönöm.
Én is conradon néztem! -
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88454 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog. Találtam egy videót ahol labortáp segítségével hasonlít össze 2 fajta vezérlőt. Ott világosodtam meg... Nekem ugyan nincs labortápom, de összedobtam egy ilyet ☺️
És tökéletes...👍 Engem az zavart meg, hogy azt hittem ha elhagyja a minimum értéket visszakapcsol. De nem. Mivel aznap szinte nem is volt napsütés csak hó, lemerült minimum alá és nem tudta visszatölteni a floating szintig. A mostani méréseim szerint ez az az érték ami visszaváltja a kimenetet. Viszont az is elég magas volt lehet..🤔
Többször is végigjátszottam és működik. Szóval kicsit beszopatt@m magam.
Köszönöm mindenkinek aki segített -
válasz
tordaitibi #88452 üzenetére
. Ebben is lesz valószínű, mert a speckók szerint 6-180Ah-s akksikhoz ajánlják.
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88454 üzenetére
Annál ha jól emlékszem a kijelzőn kicsit másképp jelennek meg a dolgok 🤔
Nekem MakeSkyBlue V118 60A fedőnevű van (a képen a jobb oldali) amit most vettem az meg PowMr.Ez utóbbi már a vámon van, hétvégén letesztelem abban hogy megy ez a funkció. Bár tök mindegy, veszek ilyen panelt aztán átrendezem az egész kócerájt.
Jó lenne találni valakit akinek van ugyan ilyen v118
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88419 üzenetére
Nos, kicseréltem az említett alkatrészt. De valahogy úgy érzem jól beszopattam magam. Igazából sosem próbáltam előtte, mármint a "hiba" előtt hogyan működik ez az alsó határ dolog. Tehát most úgy működik a csere FETel mint az eredetivel. Hibát dob, ami kikapcsolásig benne is marad. Amúgy a kimenetet kapcsolja, tehát ha nincs hiba van kimenet. Sajnos a doksi cetlin sincs semmi konkrét erről a procedúráról, és nem találtam leírást sem. Van napelemes topik, de ott ilyen csipp-csupp dolgokkal még csak szóra sem méltatnak.
Szóval nekem az az érzésem, hogy ez ilyen. Tehát nem volt semmi hiba, hanem így működik. Most már tök kíváncsi vagyok. Ha megjön a másik ez lesz az első, hogy kipróbálom ezt a dolgot az új cuccon... -
törölt tag
válasz
tordaitibi #88435 üzenetére
Jogos, 0.2 Ohm 600mA? Abból baj nem lehet.
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88419 üzenetére
Igen, low batt hiba. Nem szeretném kukázni. Már írtam az eladónak is, hogy küldhetne rajzot. De ott most ugyebár ünnep van. Reggel gyorsan körülnéztem, német raktáron volt még 4 db, vettem egy újat. Mondjuk nem pont ez, hanem PowMr a neve, de lesz@rom. Ez most kb 50 lenne, így meg 37 volt. Hétvégén visszakötöm, megnézem megáll-e a maxon. Mire hazaérek sötét van, úgy egy kicsit nehéz a töltést megmérni 😁
Itt még azt hittem visszaáll ha tölt valamennyitDe aztán jött a fekete leves
Építgetni béna vagyok, inkább veszek hozzá valami panelt. Ha nagy a gebasz, ha nem baj megkereslek pmben a javító ember kontaktja miatt. Nem akarom már itt teleszemetelni a topikot.
Nagy köszönet mindenkinek -
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88417 üzenetére
Hát lehet, de nem próbáltam. 22V-ra állítottam a vezérlőt, hogy azért az akku 11 alá ne menjen, de ott még az inverter ment simán. Reggel még gyorsan ránéztem. Ide jön fel erre az ellenállásra. Ez feltehetően jó, mert az ugyanolyan számú ugyanazt az értéket adja.
Erős a gyanúm, hogy tényleg az ic halt meg. Mert mikor a beállított érték alá megy nem csak nem kapcsol hanem hibát is dob ami aztán csak újraindítás után tűnik el. Remélem a töltés része jó maradt, mert tökön szúrom magam ha nem áll meg a max értéknél 🙄
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88412 üzenetére
Makeskyblue. Ma veszek egy új fetet, aztán összerakom, mérek majd. Ha úgy sem jó, akkor lehet az van amit Darvinya ír, hogy az IC kampec. Akkor ezzel már nem tudok mit kezdeni. Elvileg a töltés része működött, de ezt majd tesztelem.
Milyen külső megoldással lehet kapcsolni, hogy a túlmerülést elkerüljem? -
válasz
tordaitibi #88401 üzenetére
Ez 100%-ban így van. Optimálisat (lehető legkisebb tartalékot) nem is lehet ésszerű keretek közt elérni, ha realista vagy, akkor sacc/kb benne hagysz egy 50-100% pluszt a rendszerben.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #88397 üzenetére
Ez a szerver immár ~6éve kiszolgál. Munkára van használva, több szolgáltatás is fut rajta.
Nem akarom részletezni, hogy mi minden megy rajta és sajnos már így is kezd limites lenni.
A NAS a feladataimnak teljes mértékben nem megfelelő, fejlesztőként csak valódi x86 alapú szerver jöhet szóba. A fogyasztás, hát az annyi amennyi. Nem tudok vele mit kezdeni, amikor dolgozik fogyaszt.
Ez ugyan egy otthoni szerver, de csak Home Office miatt.A HDD pedig nem pihen, ráadásul 4db nem pihen.
Csak érdekesség: [kép]- érdemes megnézni a HDD üzemidőtSzóval a gép adott, a probléma az egyre sűrűbb áramszünet. A kliensek között ilyenkor megszakad a kapcsolat. Fontos lenne, hogy a laptopok továbbra is elérjék.
Erre kellene egy 1+ órás áthidalási idő, amiv alatt minden munkafolyamat lezárható és miután ez megtörtént a szerver, ha nem bírja tovább, akkor leállhat.Erre jött az ötlet, hogy energiát lehetne spórolni, ha kimaradna a 230V-ra konvertálás.
Ennyit tudnék a hatékonyságon fogni.
Mivel éppen új, nagyobb UPS vásárás előtt vagyok, ezért B-tervként jöttem megkérdezni a lehetőségeket. De ha nagyon komplikált, akkor nem tudok mást kitalálni, mint inverter+akku. -
válasz
tordaitibi #88397 üzenetére
Dízelgenerátor, ahol érdemben felmerült már ez a "hidaljunk át 2 nap áramszünetet, úgy, h a második nap az asszony végigtolja a tanyát a porszívóval" kérdés, ott az van, már 50 éve. Persze az is simán fájhat egy misibe újonnan manapság.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #88387 üzenetére
A jelenlegi UPS kijelzése szerint, olyan 86W körüli a fogyasztás.
E mellé még bele kell kalkulálni egy szolgáltatói modemet, router-t, switch-et. Megközelítőleg 150W-ra kellene méreteznem az akkus kiszolgálást ráhagyással.
Annyit meg tudok tenni, hogy a jelenlegi UPS-en hagyom a hálózati eszközöket és akkor a gépre mondjuk 100W-ot számolhatok. Szóval ezzel jó lenne, ha ~1órát tudna legalább menni, mielőtt valami leállítási parancsot küld neki. -
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #88372 üzenetére
pont ez történt
köszönöm a segítséget mindenkinek, keresek egy nagyobb tápot -
TheProb
veterán
válasz
tordaitibi #88308 üzenetére
No, már új akku a kocsiban...
háromszáz valahányas indítóáramot mértek az akksin...Ez a dashcam eddig egy sikerstory. Cserélhettem miatta egy ~70e-es akksit, potyára vettem egy másik hw kit-et, stb...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #88309 üzenetére
Klasszikus Li-ion akku példájánál maradva, 4,2 V-ig megy a töltő és 4,25 V-nál tilt a BMS, mint másodlagos biztonsági lépcső, a töltő meghibásodása esetére. Vagy soros celláknál eltolódás esetére.
Így normális esetben a BMS soha nem tilt, ha csak 4,2 V-ig emelkedik a feszültség.
LiFePo technikát annyira nem ismerem a gyakorlatban. Amit olvastam róla, hogy a Li-ion celláknál normális esetben van egyfajta önbalanszírozó effekt, amit én szoktam Zener-hatásnak is nevezni. Önmagán határolja a végfeszültséget, így a sorosan kötött tagokon épp úgy oszlik el, ahogy "neki" jó. Már amíg egészségesek a cellák. Ezért is ritka laptopakkuban a balanszer.
LiFePo akkunál viszont ez az önkorlátozó hatás nincs, ezért azoknál lényegesebb a balanszer alkalmazása.
-
válasz
tordaitibi #88293 üzenetére
. Autóakksi miatt mondtam az ólmos programot, pont azt a kb 14V-ot adja ki magából, amit a lifepo 4s pakkhoz ajánlanak.
Közben szembejött ez a kínai buck-booster apróság, azt nem értem, honnan tudja, h milyen elemet tölt
?:
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #88271 üzenetére
A termosztát új (cseréltem), a kivezetése jó, mértem. Kazánt kapcsolja.
Kazánban faék egyszerű sorkapocs van, ott átmozgattam minden vezetéket, bekötéseket áthúztam, nincs laza kötés. Nem látszik korrózió.
Van benne 3 termosztát (vízhöfok, füstgáz, meg egy amit nem tudom miaz, az öreg gáz szerelő se tudta).
Ha kontakt hiba lenne, látnom kellene valami melegedésre utaló jelet ugye? Vagy ívet kapcsoláskor? Kontakt hibánál leesik a feszültség?
Futok még egy kört, ha nem lesz jó.
Köszönöm! -
válasz
tordaitibi #88230 üzenetére
Értem én, csak ehhez nincs is feltüntetve a 14V, de a márka több másik termékéhez a 12V mellett a 14V is ott van.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #88230 üzenetére
egyedül akkor tud necces lenni ha valami alkatrész közvetlenül használja a tápfeszt, ezt érdemes lehet megnézni. én pl találkoztam olyan külső vinyó dobozzal ami a csatlakozóról jövő 12 voltot közvetlenül adta tovább a belső SATA csatlakozó sárga vezetékének. ez mondjuk lehet problémás.
-
válasz
tordaitibi #88183 üzenetére
Van olyan lyuk, ami aránytalanul sokba kerül
-
válasz
tordaitibi #88166 üzenetére
nem ezt a lényeg. Hány voltot ad egy 3s li ion pakk 95, 70 és 25% töltöttségnél? mert ez az én számológépem szerint 12,3, 11,7, 10,8V-ot ad ki. Egy dolog, hogy a rádiómnál ez eleve túl alacsony indulás, a 4s li ion kezdő 16V-ja viszont megsüti a rendszert. Plusz a 10,8V már kuka, kb a névleges adóteljesítmény negyedével.
Ezek kb az igények, 12-13V környékét kell becélozni akkor is, amikor tele van az akkupakk és akkor is, amikor már majdnem lemerült. Ez Li ionnal pont 3 és 4s között van félúton = folyamatosan aktív buck booster = zaj/zavarás.
-
válasz
tordaitibi #88164 üzenetére
Ez annyira jellemző a kínából vett cuccokra
Méret a leírásban: 14.5*100*300 mm
Méret a képen: 12*125*325 mm
-
válasz
tordaitibi #88164 üzenetére
túl sok/nagy + ha jól látom, ez li ion, ami merülése alatt jó nagy feszkóesést produkál. Max másfél kilóban szeretném ha elférne egy minimálisan feszültségkonvertált 12-13V-ot adó rendszer. Továbbra is rádió etetése a feladat, minimális rfi mellett, erre a 'jóisten is a 4s 3,7V-os lifepo4 cellákat találta ki
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #88085 üzenetére
Az nem én voltam, de itt a kérdésed:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_86861-86861.html
Válasz:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_86892-86892.html
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #88032 üzenetére
Ez EU s szabályozás vagy magyar talalmany?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #87908 üzenetére
A konduktív mérési elven működő NIVOCONT KR típusú jelfeldolgozókhoz kiválóan alkalmazható szondafej, amely kettő szondát és egy segédszondát képes befogadni.
Szondafej csak, ha jól látom (szenzor), amihez kell még elektronika is:
-
mezis
félisten
válasz
-
válasz
Gyors utánaolvasás alapján ez csak egy szonda. Ahhoz, hogy kimeneted legyen, jelfeldolgozóba kell kötni.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
tordaitibi #87890 üzenetére
Köszi fiúk,akkor marad így minden,ahogy van.Csak a kamerák,meg a router marad ups-en,a PL adapter pedig egy nem védett dugaljba marad.Működik minden,élőkép rögzítés. Köszönöm neked is mezis!!
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #87886 üzenetére
Erre miértre én is kíváncsi vagyok...
-
válasz
tordaitibi #87837 üzenetére
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87807 üzenetére
Köszönöm.
Ha "csak" szeretném működésre bírni az áramkört (rövid ideig, próbálni) ? Bár 10x -es érték gondolom nem szerencsés
Beszerzek néhány kisebb értékűt is. -
válasz
tordaitibi #87802 üzenetére
Nagyon kedves, de nekem az ajándék még egy repjegy árába belekerül
. Az eredményre mindenesetre kíváncsi vok.
#87804:
. Mondjuk ettől függetlenül lehet érdemes cserélni a drótozatot, ha esetleg pókfonálból csinálták volna és rok rajta a veszteség.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #87807 üzenetére
Mire való a hidegito kondi?
Nem nagyon találtam rá leírást, angol nyelvterületen meg valószínűleg totál máshogy hívják, nem tudom hogyan keressek rá. -
válasz
tordaitibi #87764 üzenetére
lyallyyy. Akkor értem már, miért bénázik a kézi cb-rádió gyártója ezzel, és a készülékből is kispórolta a dc/dc-t+szűrőket
akit érdekel, a konkrét szitu a rádiós topikból.
Még1 motiváció, hogy lítiumakksis megoldást barkácsoljak, azoknak sokkal simább a karakterisztikája.
-
válasz
tordaitibi #87762 üzenetére
. Még 1 gondolat: a konverzió zavarhatja esetleg a rádióadóvevő üzemmódot
? (Azaz színtiszta DC-t ad le?)
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #87739 üzenetére
free-energy az smafu?
ejjel megprobalom atmozgatni hata rajovok honnan indukalodhat, tok furi amugy, epp hogy derengenek
gyereknek van egy osram ledszalagja infras taviranyitoval. az fixen be van kotve, ez vilagit nagyon halvanyan kikapcsolt allapotban is, ha kihuzom akkor persze elalszik.van egy kinai is, tok olyan mint az osram, csak noname felirat nelkuli. az egy dolog, hogy enyhen zummog, nagyobb baj, hogy a tv taviranyitojatol be tud kapcsolodni meg uzemmodokat valtani. nem tom lehet e ezzel barmit kezdeni. gondolom nem (v nem eri meg), az kulon jo hogy a taviranyitojan el tudnak maszni a szinek es egy oszloppal odebb van minden. erre talaltam egy pdf-et amiben le van irva mikent kell visszaallitani...
-
válasz
tordaitibi #87729 üzenetére
Ez jó, így éjszakára otthagyom őket oszt kész. A töltő elvileg okos, bár nem vok benne 100% biztos, hogy NiMH-ként tudja majd értelmezni a 3.x voltot, amit a 3db vagy a kb 7 voltot amit a 6db cella a két végponton produkál...
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87611 üzenetére
Ahogy írtad, az egyik triak volt hibás, ezt cserélte a szaki. Illetve a meghajtót is kicserélte (azt mondta, hogy azt nem tudja kimérni, ezért kicserélte, hátha az is sérült).
Ma vissza szereltem, tökéletesen működnek a kapu szárnyak (végállások, időzítések, késleltetés). -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #87714 üzenetére
Egyenlőre én sem.
Ettől bőven egyszerűbb lenne két munka potmeter mit az erősítőkben. -
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87713 üzenetére
Ugye nem úgy kötötted be ahogyan a rajzon fizikailag van megrajzolva az IC?
De igen ( nem figyeltem a rajzon a számozást )Nyilván nem működött, de melegedett az IC.
Ha az +- tápot jó helyre kötöd és a kimenetet nem zárod testre vagy a +tápra akkor eléggé nehéz tönkretenni, pláne kipukkasztani.
Nekem sikerült. Bár nem tudom, hogy kötöttem, mert már szétszedtem. Nagyot reccsent, roppant és már jött is a szaga(kici kínaiaktól jött 20 db, szóval összeszedem magamat és figyelmesen újjáépítem).
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87703 üzenetére
Azt hiszem meg van a hiba! A hiba az én készülékemben van...
Úgy gondoltam valamiért, hogy az összes 555 IC lábkiosztása egyforma ( ne kérdezd meg, hogy miért gondoltam így)
A rajzon LM555N szerepel, nekem pedig NE555P van itthon.
Mielőtt kinyírok valamit ( ic-k tűz forrók voltak 3,9W -on, plusz elszállt néhány led is míg kísérletezgettem) jól látom, hogy ezt rontottam el?!
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87703 üzenetére
Köszi. Este leszek csak otthon, kipróbálom amit javasoltál.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87481 üzenetére
A két diódát a feszültség esés miatt javasolod? Tehát mondjuk 4148-al 2x0.7V?
daninet:
Sajnos nem tudom mekkora az áramfelvétele töltés nélkül transmitter módban.
A multim valamiért fura dolgokat mért már akkor is, amikor egy MCU lapka áramfelvételét akartam mérni. Talán kontaktos az a csatlakozója vagy fene tudja.
Azt tudom, hogy 500mA van a burkolatra írva, de gondolom ennek köze van a töltéshez is.HQ-ban nem találtam ezt az izolátort.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #87473 üzenetére
És most akkor ehhez lenne értelme 2A-es töltő áramkörnek?
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #87471 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #87458 üzenetére
Tölteni tuti nem fogom, csak kisütni, kicsi-közepes terheléssel
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87416 üzenetére
Mivel semilyen hasonló ellenállású fogyasztóm nincs, a töltővel merítem őket amíg engedi aztán jövő héten veszek 5-10ohm/pár wattos ellenállásokat és azokkal teljesen lemerítem.
A töltő jelenleg még csak ennyit merített: -300mAh/~3.7V
Szóval elleszek velük egy darabig -
törölt tag
válasz
tordaitibi #87408 üzenetére
Nincs sufni (sajnos), "panel" lakás van csak.
De amúgy az ötlet jó, hogy valami "robbanásbiztos" fém dobozban kellene töltenem.
Csak nem tudom mi legyen az. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #87403 üzenetére
Mi a javaslatod? Dobjam ki mindet és vegyek újat?
Azokkal mi a garancia, hogy nem voltak mélykisülésben és nem a boltban töltöttek rá, hogy eladhatóak legyenek?Azért kérdezem, mert most van 12db cella, ami erős gyengülés után is még megfelelő lehetne nekem a céljaimra. Ha csak úgy eldobom és újakat veszek azon kívül, hogy komoly költséget jelentene, környezetszennyező is, ha még hasznosítható lenne talán.
Komolyan tanácstalan vagyok. Természetesen nem szeretnék kárt okozni az otthonomban, de a pénztárcámat és a környezetet sem terhelném feleslegesen.
(Amúgy gondolom teljesen lemerülve kéne gyűjtőbe dobnom ezeket, igaz?)
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87389 üzenetére
Jelent valami kockázatot, ha szeretném őket kipróbálni, hogy milyen állapotban vannak?
A töltő, ha jól tudom rövidzár, fordított polaritás és hőfokvédelemmel van ellátva.
Vagy ezekkel együtt is lehet eből gondom?(mikrokontroller project-hez használnám majd amelyiket lehet)
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #87157 üzenetére
Köszi mindenkinek.
A melegedés miatt kérdeztem, de majd kitalálok valamit.
Nem gyári a lámpa, egy ismerősöm lecserélte a teljes világítást, gyári ledes lámpákra, be is kötötte, működik, csak a kocsi úgy érzékeli, hogy kiégett egy izzó mert gyorsabban villog.
Visszajelző az nem kell már, de a gyári ledes futókon úgy van megoldva, hogy az autó érzékeli a felvett teljesítmény alapján, hogy minden rendben van. -
szoke12
őstag
válasz
tordaitibi #87128 üzenetére
A doksiban a következőt írják:
"With TO-220AB insulated package"
Ez azt jelenti, hogy nem kellene, hogy ott legyen a 230V?
Akkor az alkatrész lehet a hibás?Illetve gondolom mi a baj.... amit a boltban adtak, az BT139-800E, és az nem írja, hogy szigetelt lenne. Arra cseréltem ki.
Most az ugrott be, hogy az eredeti egyszerűen meghibásodott, amit vettem, az pedig nem szigetelt. Ez magyarázat lehet erre a kint mérhető feszültségre.
Jól gondolom? -
And
veterán
válasz
tordaitibi #87115 üzenetére
A legolcsóbb akkor kapható UNI-T-t (UT210E) vettem meg erre a célra, és teljesen jól használható a maga - 2A-es tartományban - 1 mA-es felbontásával. Megfelelően alkalmazva akár ledáram indikálására is megfelel. Persze ennél nagyobb tartományokat is tud. Melóban van egy itt korábban ajánlott Fluke, ami 100mA-ig 0,01 mA-re bont, mondjuk az már más árkategória.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87032 üzenetére
Érdekes amit írsz, a leggagyibb relé is szavatolja az 500V feletti átütési feszültséget, de egy normális 1kV fölött teljesít, de egyaltalán nem ritka az 1.5-2kV sem, és még mindig nem az ipari felhasználású relékről beszélek. Nem lehetett ott nálad valami user error?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #87028 üzenetére
Minek a tirisztor ? A relé egy segédérintkezőn keresztül is tartóra tud akadni, a másik segédérintkező meg kapcsolja az eszközt amit kell neki.
-
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #87024 üzenetére
Akkor te úgy érted mindegyik képes rá, csak nem ajánlatos,
pláne sok sok órán keresztül.
Az hogy líneáris vagy kapcsolóüzemű nem számít?
Valahol olvasom, hogy károsíthatja a tápegységet
akkor ez inkább csak bla bla ? -
jippa
aktív tag
válasz
tordaitibi #87021 üzenetére
Bizony, ezek fontos paraméterek.
Egy is elég lenne, de legyen mondjuk 4 csatorna. 24v a trigger, optocsatolós legyen, egy momentary switch kapcsolná a triggert, a kimenet ac230. Köszónöm.
-
qqzs
őstag
válasz
tordaitibi #86983 üzenetére
Nincs meg napelem kinezve, egy pc ventire gondoltam 100-120mm-es kell. Az nem jo ha allandoan megy a ventillator mert alacsony kulso homersekletnel a folyamatosan mozgo levego nem melegszik fel (szerintem) konkret meresunk meg nincs. De minden videóban amit lattam kapcsoljak a ventit.
-
qqzs
őstag
válasz
tordaitibi #86976 üzenetére
Ez egy hegyi présház temperlasara kell. Hogy ha oda mennek aludni akkor ne a minusrol keljen felfuteni a helyiseget. Az az elkepzeles hogy ez temperalja addig a falakat amig nincsenek ott. Azt tudom hogy elofordulhat akar tobb hetes felhos ido olyankor szivas van egyebkent meg olcso meleget ad ősszel tavasszal főleg.
A linkelt termosztatrol olvasom hogy megjegyszi a beallitasokat. Es ha jol ertem a napelem ad neki tápot ahogy elkezd a sutni a nap? Vagy van benne valami elem vagy akku? -
ecaddsell
aktív tag
válasz
tordaitibi #86918 üzenetére
Szép ez a számítás, de valójában ilyet szinte soha nem csinálnak lineáris tápnál. Pl. nekem a 30V 5A-es lineáris labortápom pont teljesen passzív hűtéses, mert kb. 5 voltonként van a trafó szekunder ága leágaztatva és mondjuk 2-7V az extra feszültség amit el kell fűteni.
Komolyabb megoldásoknál meg tippem szerint valami buck konverter van az elején megint, hogy ne kelljen elfűteni az egészet.A lineárisan szabályozható tippem szerint az a megoldás ahol van 1 durva meg egy finom szabályzó és mindkettő lineáris (egységnyi fordulatra egységnyi fesz./áram vált.). Az igazi megoldás rotary encoderekkel lehetne, hogy a finomnak sosincs vége (azaz sosem kell a durvához visszamenni mert a finom eléri a végét). Ilyet megfizethetőben nem láttam.
DonThomasino
Ennél a 6075 nem jobb lenne interface szinten? -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #86918 üzenetére
Akkor már ketten vagyunk.
Ezt néztem ki. [link]
Igazából nem tudom, hogy ez most tényleg líneáris vagy csak valami humbuk ez a
"lineárisan szabályozható" -
DonThomasino
veterán
válasz
tordaitibi #86914 üzenetére
A líneráis és líneárisan szabályozható tápegység az ugyanaz?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #86881 üzenetére
Létezik pl. AC bemenetű optocsatoló, amiben 2db led van antiparalel kötve (PC814 és hasonló típusok). Az 1MΩ át tud hajtani a ledjein 0,2mA-t. Az optocsatoló másik oldalán ezt már simán lehet érzékelni, mondjuk egy tranzisztorral. Azzal meg már azt vezérelsz amit szeretnél...
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #86878 üzenetére
más nyelvben sem jobb a helyzet, négyszögcső (vierkantrohr) -> zártszelvény
Lëvï: köszönöm!
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #86849 üzenetére
Szerintem nem túl egészséges, minimum a szigetelés gyorsabb öregedése miatt, még ha a gumi jól is bírja, bár inkább a vizes helyeken jelent pluszt.
A gumi meg hajlamos jól berepedezni, ha öregszik.
Kéne ott valami távtartás, vagy plusz szigetelés, elválasztás, legalább egy kábelcsatorna a lemeztől.Üdv.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #86861 üzenetére
A védővezetős fogyasztókat egyenpotenciálra kell hozni (EPH), magyarán a védővezetőket össze kell kötni egymással, és földelni.
Ehhez a földhöz képest lehet mérni valamilyen eszközzel (célszerűen olyannal ami legalább két bemenettel rendelkezik) a két áramot vivő vezető feszültségét. Ha a két vezetőn hasonló nagyságú feszültség van (és a túláramvédelem sem kapcsol le) akkor valószínűleg nincs testzárlat (és egyúttal tudjuk a feszültség értékét is).
A másik lehetőség két db egyforma ellenállással (pl. 1Mohm) csatlakozunk a két áramvezetőre. Az ellenállások közös pontjáról áramot mérünk a föld felé. Ha nincs számottevő áram, akkor nincs földzárlat sem. Ha az egyik ágon testzárlat van, akkor ebben az esetben kb. 0,230mA-t áramot mérhetünk AC-ben. Precizebb méréshez lehet kisebb ellenálásokat használni, de semmiképpen sem célszerű 1mA fölé menni, tehát min. 240kohm kell. Legalább 2W-os ellenállást célszerű használni (nem a teljesítményigény, hanem a feszültségtűrés miatt, ill. biztonsági okokból).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #86833 üzenetére
Ilyen Samsungok szerepelnek a neten, PFC nincs:
https://www.youtube.com/watch?v=HxP1WgWMXKA
https://www.youtube.com/watch?v=jnCaXwxxjOY
https://www.youtube.com/watch?v=DWTEWSW7ftQA nagy toroid csak a szokásos zavarszűrő, amellett a segédtáphoz van még trafó. Motor részére a 230 V egyenirányításra és pufferelésre kerül, abból kap 3 fázist egy IPM IC-n keresztül, ami lehet ilyen:
Ez a panel már másképp néz ki, itt sincs PFC:
https://www.youtube.com/watch?v=ByZi7e1uAkY
Egyébként a PFC a teljesítmény, illetve hálózati zavartatás függvénye (különösen a sokat tárgyalt szinusztorzító hatás), az engedélyező hatóság a hálózatra gyakorolt hatást vizsgálja. Hogy a gyártó ezt milyen módon szavatolja, már az ő dolga. Ezt meg tudták oldani így, ezek szerint.
#86825 lanszelot
Háztartási gépekkel én is főleg hobbi szinten találkoztam, vagy szervizemben alkalmilag. Az említett típust nem tudom így távolról elképzelni, hogy miért nem vehető ki a szénkefe, amit illene azért lehetőleg cserélhetőre gyártani, még az "eldobós" világban is. Méretét is úgy lehetne levenni, vagy épp a mozgását szabaddá tenni.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #86833 üzenetére
Ha van is bennük pfc (nagy ritkán) az kimerül egy nagy vasmagban.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #86800 üzenetére
Szevasz
Asszem a BUZ11 is egy szép kis kalap,, mint a 2N3055-ös.
Gondolom, más FETtel is megy, bár meg kell nézni a gate kapacitást, hogy nagyon ne térjen el, a TO220-as tokozás könnyebben kezelhető számomra és reverz diódát is tartalmaznak.
Emlékszem erre a kapcsolásra, már régebben is vekengtem inverter készítésén, és talán akkor is feltetted, csak valahol elkeveredett, már nem találtam a gépen, csak neten hasonlóakat.
Köszi,
vagy ez, vagy valami cél ICs (TL494, SG3525) megoldás lesz a vége.
Azért még megpróbálkozom a kísérletezgetés kedvéért egy ATX trafó áttekercseléssel is az adott kapcsoláshoz megfelelő frekvenciára.Üdv.
-
pchris
tag
válasz
tordaitibi #86783 üzenetére
Nem kell combosabb az elég lenne, ami eddig benne volt. Viszont kivitelre ugyanilyennek kellene lennie SOT669 ha nem tévedek. Ez barkácsolás nélkül menne a helyére. De köszönöm.
-
válasz
tordaitibi #86769 üzenetére
Ezt egyszerű leprogramozni. Mondjuk a Raspberry-ben nem tudom, van-e A/D konverter, de az Arduinoban van. A Raspberry natúr Linuxon fut, szóval arra nem nehéz programozni. Arudinohoz egy Nokia kijelző meghajtása előre meg van írva, programozni sem nehéz, A/D viszont csak kb. 5 bemeneten van, szóval esetleg kell majd hozzá némi tranzisztoros bonyolítás.
-
Jamby18
senior tag
válasz
tordaitibi #86628 üzenetére
Szia! Köszi az ötletelést sajna kb. amit tudtam megpróbàltam.
Egy DVI-HDMI kábellel is ezt csinàlja, illetve a mostani HDMI -HDMI kàbellel. Factory resetnél elfekeketedik 2mp re a kép aztán vissza jön a kép. De a probléma a következő bekapcsoláskor ugyanúgy fenn áll. Semmilyen power sawing mode-ot nem találtam a menüjében.
Ilyen a menüje. -
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #86704 üzenetére
Beszéltünk már róla innentől: [link]
Most jutottam oda hogy építem. A végfok egy Rotel RB-985 MKII, max. 800W áramfelvétel.
mezis: Nem tudom mi az a tranziens, de ha nem jó akkor kidobok mindent az ablakon.
-
MasterMark
titán
válasz
tordaitibi #86701 üzenetére
Pont arra gondolva hogy ha valami félremenne akkor ne kerüljön a házra a fázis. Tudom hogy üzem közben nem lenne gond.
De nem szabad ilyet csinálni, nem?
-
fasd
csendes tag
válasz
tordaitibi #86613 üzenetére
Csak volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen autót vegyek?
- Stellar Blade
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest