- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
A primer puffer kiszáradása például ellenőrizendő. Egyébként a klasszikus TL494 vagy hasonló egyszerű tápegységek túláramvédelme annyiból érdekes, hogy áramfigyelés nincs is egyáltalán, sem primer, sem szekunder oldalon.
Eltekintve a több 12 V ágra osztott tápoktól, ami már későbbi generáció, ahol a két ág áramát külön söntön érzékeli a védelem és az osztást is azért írja elő a szabvány, mert egy közös ágon túl nagy áram jönne ki, ami már tűzveszélyes lehetne, ha esetleg felizzít dolgokat.
De a korábbi tápokban még ennyi sincs, csak a zárlat esetén leeső feszültségre reagál a védelem, ami a kimeneti feszültségek pontosságát figyeli.
Ugyanaz nem engedi indulni sem, ha rendellenes feszültséget észlel, noha pillanatra megmozdulhat a ventilátor, hiszen előbb be kell indulnia ahhoz, hogy valami érzékelhető legyen.
-
Nem kritikus hanem.inkabb praktikus, az egesz a mi, azaz a szemelyzet kenyelmet (pontosabban lustasagat) szolgalja . Egy mini kamerarendszer, 3 kameraval, a laptop a dvr. En fabrikaltam ossze nulla forintbol, es nem akarozik ups-t is vennem/gyartanom. Ha egy egyszeru kondenzator is megoldana 2 forrasztassal ezer forintbol, akkor nem latom ertelmet bonyolultabb technikaknak.
Amugy a rendes, ipari biztonsagtechnikai rendszer az 2 darab 1kW ups-rol megy meg kb. 2 mazsa akkurol megy a cegnel csak azok 150 meterre vannak ugyhogy nem BTW hanem maszek a projekt.Talaltam a sufniba egy 22000uF/40V elkot, az a szep regi aluházas, most formazgatom mert szerintem 25 eves. Lehet ez is eleg lesz, lehet hogy en akartam maximalista lenni es eleg 0,5 sec athidalasi ido is. Holnap ejjel beepitem es meglatom.
-
baly81
aktív tag
-
Kukipapa_rr
tag
A töltőn volt a LED (kétszínű), a mostani adapter meg csak annyit mutat, hogy van-e fesz. vagy nincs.
A kocsi maga is kiírja a feszültséget, de csak ha nincs töltőn, és nem tudni, mennyire pontos. Mindenesetre 5,9V-t ír, míg régebben 6,2-3V-t írt, amikor tele volt, szóval még akár pontos is lehet.
Ezért első körben az lett volna az elvi kérdésem, hogy egyáltalán egy 6V-s névleges feszültséggel fel lehet-e tölteni egy 6V-s aksit. Vagy esetleg nem elég ez a teljesítmény, bár elvileg elégnek kéne lennie.
De szétszedem, és megnézem töltés közben is.
-
Kukipapa_rr
tag
A polaritás állítható, de helyes (ahogy a linkelt töltő képén is látszik, a belseje a +).
Az a 7V majdnem 8. 7V-t még rá mertem volna engedni, de ez már 28%-kal több így.
Honnan látom, hogy tölt? A feszültség jelen van, de mást nem látok.
A 230V-os csatlakozó egyik lába tört le.
-
-
törölt tag
Pedig van, pl . DSTF20120CR
-
baly81
aktív tag
Én is a különböző kémiák miatt vettem meg a töltőt, főleg a Ni-Zn volt a fő érv, de a RAM is érdekelt. Bár ez utóbbi kicsit csalódás volt. Kevés ciklus, elektrolit-kifolyásra hajlamosság, kritikus feszültségtűrési tulajdonságai miatt már talán két-három ilyen cellám van itthon... Ez a SkyRC több kémiát ismer (Ni-MH, Ni-Cd, Ni-Zn, Eneloop, RAM (újratölthető alkáli), Li-Ion, Li-Ion4.35, LiFePO4, LTO), de pl a lítium-titanát (vagy ha úgy tetszik lítium-titánoxid) és a lítium-vas-foszfát kémiákban én még nem találtam olyan kisméretű akkut, amely beleférne a töltőbe (max kábellel külső csatlakozással). Pedig tulajdonságai miatt az LTO nagyon izgatja a fantáziámat...
Nem tudom mit értesz a nagyon gyors töltés alatt!(?) Nálam töltőágyanként 3A lehetne a SkyRC-n, meg van egy Vapcell S4+ v.2 készülékem is, ami ugyan így 3A/slotra képes (összesen 12A/készülék 3,7V-os Li-Ion cellák esetében), de én még nem használtam így őket. Egyrészt a legnagyobb celláim 18650-esek, azokat meg (hiába elbírná 1-2 típusom) nem akarom megerőszakolni a nagy töltőárammal. Átlagban a nagykapacitású cellákat és a kisebbeket is (pl.: AAA, 14500) 0,3C körüli áramerősséggel töltöm kémiától függetlenül. Ha szorulok az idővel, akkor a nagyobbakat max 0,6-al számolok. -
baly81
aktív tag
Ajánlom számodra a SkyRC MC3000-es készülékét. Ez a piacon lévő legkomolyabb töltő, amely kimondottan a hengeres cellákhoz készült. Jelenleg 9 akkukémiát ismer, de firmware frissítéssel ezt bármikor bővítheti a cég. Nagyon jó a supportja, eddig sok javítás/bővítés érkezett rá.
Ez a készülék nem kötött elektronikás/firmware-es. A fejlett üzemmódot használva te állíthatsz be minden (fesz, áram, idő, stb.) paramétert.
Profi készülék, cserébe egy hónapig pilótavizsgás a kezelése amíg minden paraméter jelentését meg nem ismered! (Nemhiába 44 oldalas tömény szöveg a manualja.)
Nálam 4 éve hibátlanul és megbízhatóan működik. -
Dr. Szilikát
őstag
Különféle készülékeknél egyformán lehetett találkozni mindkét fajta akkuval, ellenállásos töltéssel, primitív töltéssel.
Nincs különbség ilyen szempontból, még a gyári PDF adatlapokon is egyformán szokott szerepelni a standard töltés előírása: 0,1C áram 15 óráig, vagyis 150 % töltés bevitele.
Ráadásul még az sem feltétel, hogy a cella teljesen merült állapotú legyen, pont azért, mert a végén előálló felesleg úgyis elszáll, illetve a 15 óra annyi célt szolgál, hogy biztosan telemenjen, de az már nem gond, ha kicsit tovább marad rajta.
Meg amikor a -dV elven működő automatikus töltőt alkalmazod, gyakorlatilag azzal is túlnyomod, amint említettem. Csak nagyobb árammal és rövidebb ideig.
Amit nem értenek sokan szerintem, noha arra is utaltam már: elektronikus túltöltésvédelem pont a gyorstöltés, nagyáramú töltés miatt szükséges, hiszen azzal könnyen túl lehetne égetni az akkut.
De a standard töltőáram lényege, hogy kíméletesebb, ezért nem igényel feltétlenül plusz védelmet.
Kettő közötti kategória, amikor csak biztonsági időzítőt alkalmaznak, illetve ez gyakori a standard töltőknél is (200-250 mA), hogy 14-16 órás időzítővel oldják meg csupán a védelmet. De ezeknek az árama sem stabilizált, végére még csökken is valamennyit.
-
Dr. Szilikát
őstag
Jól megválasztott áramon nem vészes. Egy példán keresztül: régi típusú Ni-Cd 12 V-os szerszámgép.
Gyári primitív töltő 6 órás, kvázi dupla árammal tolja a standard C/10-hez képest. Ennek következtében jól fel is forrósodik, pláne ha elfelejtjük és nem vesszük le a töltőről. Valójában, bár csúnya munkának tűnik, de igazság szerint ezek az akkuk nagyon strapabíróak, amit ki is aknáznak a gyártók.
De az is igaz, hogy az "emberi érzés" tiltakozik ilyen bánásmód ellen. Ezért én azt csináltam, hogy csökkentett, C/10 alatti árammal töltöttem, figyelve a hőfokot is, de azt bátran rajta hagytam 24 óráig is, hogy biztosan feltöltődjön, de ne gyilkos módon.
Ezt a módszert más esetben is alkalmaztam, láthatóan nem árt ezeknek az akkuknak (Ni-Cd / Ni-MH), sőt definiáltan alkalmasak a felesleg elfűtésére, módjával.
Ami mondjuk még nem szimpatikus, a tartós / végtelenített csepptöltés, régi cordless telefonok példája stb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nyilván minden akkunak van egy névleges, azaz átlagos feszültsége, ami a max-min érték között helyezkedik el. Nem feltétlenül pont középen, mivel a standard áramú kisütési görbe időbeni átlaga számít, de nagyjából a két szint közé esik.
Ez ma már a kisütési görbe alapján szoftveresen is számítható, de klasszikusan az akkuból kivehető Wh energiamennyiséget mérik az alsó szintig merítve, fix értékre szabályzott árammal, ha jól tudom, majd abból, valamint az időtartamból vissza lehet számítani a feszültséget, ami az átlagot / névleges feszültséget kiadja. Mivel mértékegységekre egyszerűsítve:
V x A x h = Wh
A vaku töltésének gyorsaságát a cella belső ellenállása befolyásolja, hiszen az egy korlátozó ellenállás az áramkörben. Töltés közben mellesleg azon is esik valamennyi feszültség, ezért már csak amiatt is magasabb értéket mérünk a kapcsokon, illetve töltés után van egy bizonyos várakozási idő az IEC szabvány szerint, mire az akku beáll egy nyugalmi szintre és azt tekintik mérvadó max. feszültségnek.
A töltés meg külön történet, C/10 áram és alatta lehet feszültségfigyelés nélkül 15 óráig nyomni bele (vagyis 150 %-ot). Vagy lehet 14-16 órás töltés is.
Ezért intézik el sok esetben egyszerű ellenálláson keresztüli töltéssel, mivel a Ni-Cd / Ni-MH akkuk nem olyan érzékenyek a túltöltésre, feleslegben bevitt energiát képes elfűteni, C/10 áram alatt legalábbis.
Nagyobb áramon egyik a -dU technika, ami véd a túltöltéstől, de nem a feszültség abszolút értéke alapján, aminek legfeljebb biztonsági végértéke van 1,5-1,6 V-nál, de nem ez számít a töltés szempontjából.
Elkezdjük tolni bele az áramot pontosan stabilizált értéken, ami lényeges. Amikor a cella telítődik és bevitt energia már nem tud letárolódni a kémiai reakciókban, valahová mennie kell, ezért relatív gyorsabban elkezd megemelkedni a belső hőmérséklet. De mivel az elektrolit növekvő hőmérséklete miatt csökken a belső ellenállás, stabil áram mellett kimutatható néhány mV csökkenés a kapocsfeszültségben, amit a töltőprocesszor detektál és leállít, illetve csepptöltésre vált.
Tehát ennyire nem érzékeny fajta, hogy gyakorlatilag jól telenyomja a technika, kicsit még túl is nyomja, hogy "beleizzadjon", akkor állít le.
-
PitLee
őstag
Az 1,2V az szerintem olyan, mint a Li-ion aksiknak 3,6V az a munka feszültségük amit tárósan sokáig bírnak, de ettől függetlenül a végső töltési feszültségük magasabb.
https://lygte-info.dk/review/batteries2012/CommonAAcomparator.php -
-
-
PitLee
őstag
https://www.ebay.com/itm/164866012045
Itthon nem tudom van-e, guugli most nem akar barátkozni -
-
PitLee
őstag
Ilyenre gondolsz ?
https://www.aliexpress.com/item/1005001350249975.html -
Dr. Szilikát
őstag
De kettőt sorba kötve egy ilyen TV-driver pont rá tud állni 60-70 V-ra, már csak azért is, mert vannak 22 LED-es hátterek is, a 32"-os kategóriában például.
A névlegesen 35 V-os COB LED sorosan 10 chipes (meg még párhuzamos ágak is növelik benne a terhelhetőséget). Kettőt kötsz sorba, az már pont egy 20-as konfig és ugyanott vagy vele. 20 vagy 22, azt már garantálhatom, hogy teljesen mindegy ezeknek.
Ha egyik sort zárom és csak 11 LED marad összesen, azt is működteti, próbáltam egyszer. Ismét hangsúlyoznám, hogy változatlan árammal, miután az a dolga.
Annak nincs jelentősége, hogy terhelés nélkül felugrik 96 V-ra, úgy normális. Pont az a lényege, amikor rajta van a LED-sor, az megállítja mondjuk 70 V-nál, létrejön az áram is, ebből érzékeli a driver a működést / világítást.
-
Led hibas vagy mechanikusan serult torott 10-20W led refikbol mentheto a drver, jellemzoen 32-26 voltos. Az aram az fix, arra figyelni kell.
Vagy mezei step-up cc-cv modul, azok 35 voltot tudnak, illetve kicsit tobbet is, csak meg kell nezni a kimeneti puffert. Ha az 40 vagy 63 voltos akkor mehet. En igy hajtottam eveki egy ilyen modullal egy driverhibas es beszerezhetelen driver ic-s monitor lcd-t 34 volttal, illetve ekorul, 470 mA volt max. es egy potival allitottam a fenyerot. Nem elegans de mukodott. -
törölt tag
Ez ilyen róka fogta csuka helyzet, ha megmondod hány volt és hány amper kell a ledeknek megmondom hány ohm legyen a műterhelés.
Szerintem engedjük el a sztorit, majd a tulaj csinál vele valamit. Bár azért érdekelt volna a megoldás, szeretek tanulni.
Szerk. A tulajt kifaggathatnád mit is csinált pontosan amikor kipróbálta a háttérvilágítást. Vannak anomáliák...
-
törölt tag
Többnek is kell lennie, ahogy te is írtad, 90 volt fölé szalad ha nincs terhelés, majd lekapcsolja az ovp ami szerint az ic elvileg jól működik. Gondolom párhuzamosan vannak a ledcsíkok, és úgy van meghazudva az ic felé, mintha csak 1 led csík lenne, viszont mivel döglődik valamelyik (vagy akár több) ledcsík ezért megint csak tilt a led driver a túl sok áram miatt. De csak találgatok. Ha tennél a kimenetre egy műterhelést? Nem lehet úgy becsapni a driver ic-t?
-
Korábban én is beszámoltam itt egy Thomson (TCL) LED TV javításáról.
Nem akartam tovább spammelni vele a topicot, ezért utána nem írtam le, de most mégis hasznos lehet:
Miután kompletten cseréltem a háttérvilágítást, alu stripestől, mindenestől, a kimaradt hibás csíkokon csináltam egy mini hibaelemzést.
6V-os LED-ek (gondolom 2 dióda 1 tokozásban) voltak rajtuk, és az egyikben valószínűleg az egyik dióda rövidzárba mehetett, mert az a LED már 5V-ra is elég fényesen virított, a többi meg alig észrevehetően. Eközben jóval nagyobb áramot vett fel, mint a többi.
Ha a komplett sztringet megtoltam volna a névleges feszültségével, akkor lehet, hogy az is világított volna, viszont a saját tápegységének ennyi hiba már elég volt, hogy letiltson. -
Dr. Szilikát
őstag
De ez áramgenerátoros driver. Példa kedvéért, ha 200 mA áramra korlátoz / állít be, akkor egy darab szögön is 200 mA áramot hajtana át, már egy ideális áramgenerátor, elméletben.
Noha jelen esetben ez azért nem igaz teljesen, 24 V betápról dogozó step up driver, ami azt jelenti, hogy 24 V alá semmiképp se akarjuk húzni, mert rossz néven veszi. Plusz még feszültségtartományt is figyelnek általában.
De ezeknél egyszerűbb a képlet általában, a driver ráküldi az áramot a LED-sorra, ami azt nem bírja elviselni, beleszakad, valahol. Pillanatra felvillanhat, vagy nem.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az a driver normális működése.
De ha egyszer működik a tápegység is, hogy jön ide a 319 V észrevétele? Amit észre sem kellene venni, amúgy is alapfogalom (AC betáp x gyök2 mínusz a diódák ejtése).
Nekem az a gyanúm, csontra szívatod magad egy közhellyel. Meg így szoktak belemenni a műhibák is, felesleges piszkálásokkal. Szervizben ezeket úgy szokás javítani, hogy az elektronikára már rá sem kell nézni. LED-sor javítás / csere kész.
Egyébként LED-re továbbra sem kapcsolunk feszültséget, hanem árammal hajtjuk, a csíkot meg inkább elhúzzák, ez meg LED-sáv inkább (LCD LED bar néven fut).
#78433 leweegee2
Elég fura rajz, de én már kiismertem.
Némileg mentő körülmény, hogy kereshető PDF. Azaz, ha rá akarok keresni benne, példa kedvéért +12VCC vagy ST_BY vagy R26, akkor ezeket le tudom követni, a rajznak összesen hány pontján szerepel. Sokat tud könnyíteni.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Tápot lehet felezni, csak ilyen esetben nyilván nem tudod elintézni 2 x 10k ellenállásosztóval. Hogy mennyivel, az függ az áramigénytől.
Ha viszont növeled az osztóáramot, azzal a tápot is terheled, az ellenállás is fűteni fog. Ezért szoktak ilyen esetben aktív osztót alkalmazni, azaz félvezetővel rászabályozni.
És itt jön be a poén: az kb. olyan, mint a H-híd egyik fele.
Ami egy fokkal jobb lenne, hogy GND-re kötöd és a PC-táp +/- 12 V ágát használod ki. Csak a -12 V ágon gyenge diódát szoktak betenni, amit erősebbre kell cserélni, illetve ellenőrizni az áramutat a trafóhoz.
-
Nem jó egy H híd, akár tranzisztorokkal, vagy akkor legyen FET.
Csak +2 power eszköz és korrektebb.
Relé nem játszik, azzal is korrekten és 1 táppal könnyen kivitelezhető.
PC tápba ugyanaz a tekercs szolgáltatja az 5 és a 12 voltot, elvileg lehet így is csak akkor 5-7V lesz a két forgásirány, nem szimmetrikus.
Az 5V lesz a közép és ehhez kapcsolod a 12voltot vagy a testet.
Értelemszerűen ha a pc táp mást is ellát ami galvanikusan csatlakozik akkor borul minden.
Ha elegendő 1A is, icipici a motor, akkor használható a +-5 vagy a +-12V kimenetek, és ez így test, azaz földszimmetrikus marad.
Fetre figyelj, legkorrektebb a P és N csatornás használata, de itt meg a vezérlés polaritása pont ellentétes lesz.
Meg a snubber diódák ajánlottak, bár a fet parazita diódája is megteszi. -
Jellemzoen bridge a vegfok, azt ugy lehet elkuldeni ha barmelyik hangszorokimenet veletlenul a testre er egy pillanatra. Mivel nincs kimeneti csatolo elko, feltapfeszultsegen vannak a kimenetek es az ilyen zarlatra nem mukodik a beepitett vedelem.
Ha ez tortent, akkor a kimenet kiul +12 voltra mert a tularamtol atut a felso tranzisztor, addig nincs gond amig a tok standbyba (vagy nincs rajta a hangszoro) van mert a jo also tranzisztor zarva van. Viszont ha megkapja a bekapcs. jelet, az also tranyo beallna feltapra, 6 voltra, a felso meg erre raengedi a 12 voltot. Olyan felzarlat feleseg lesz.De lehet gerjedes is amitol abnormalisan nagy aramot vesz fel az ic.
-
-
Ha nem forrasztod meg így az összes rugót, akkor a sorban egyel előbb lévő rugó kezd melegedni
Ehelyett a tartó helyett (nagy áramú terhelés esetén) az is jobb, ha a forrfüles akkukat közvetlenül összeforrasztod és szigszalaggal rögzíted a csavarhúzó aljára.
Nyilván ebben az esetben kicsit nehezebb lesz egy normál töltővel tölteni őket, de némi vezetékezéssel megoldható
-
Dr. Szilikát
őstag
Pedig az eléggé adja magát, a készenléti táp IC sem menne az önmagának transzformált segédfeszültség nélkül, viszont ugyanaz látja el a másik kettő IC-t is a Q903-on keresztül, amit az optocsatoló indít és így tovább. Ezek mind lekövethető dolgok.
IC909 az aktív PFC meghajtója, anélkül nem is emelkedhet feljebb a 320 V, illetve készenlétben sem kell működnie.
Az inverter trafója itt független meghajtást kap a primer DC-ről, külön tranzisztorokkal (Q801/802). Ezek működése nélkül elvileg "csak" a háttérvilágítás állna le.
#77807 Gézengúz
Ha nem egyforma a cellák belső ellenállása, elhasználódása, illetve van közötte nagyon gyenge cella, azon az egyszerű, olcsó balanszer nem segít. Még egy aktív is csak annyit tud tenni vele, hogy lassú kiegyenlítést végez közöttük, órák alatt.
Vagy lehetne használni a "Li-ion buzzer" nevű eszközt, vészjelzésre legalább, túlmerítés ellen.
#77808 Donki Hóte
Az is csak egyszerű ellenállásos kisütő, 4,2 V alatt nem csinál semmit a cellákkal. 102 azaz 1k ellenállások, kettesével párhuzamosan, cellánként 500 ohmot kapcsol rá, de csak 4,2 V felett. Panel többi része természetesen a szokásos BMS.
Kapcsolóüzemű aktív balanszer egyebek mellett ilyen szürke induktivitásokról ismerhető fel (1R0 / 1 μH):
Az egyszerű "balanszer" meg csak ennyi:
-
Közben kiderült, hogy 12V is van. Ez alapján viszont nem jövök rá, hogy mi ránthatja le a 24V.
Valakinek van ötlete? -
-
Egy dologban kérnék még segítséget: az aszimmetrikus táp (+5V-0V) miatt a bemenetet el kellett tolni egy offset feszültséggel, hogy negatív jelet is tudjak olvasni, tehát a mérőjel szempontjából a virtuális GND az nálam 2,2V. Árnyékolt dobozba szeretném az analóg részt tenni, a kérdésem az lenne, hogy az árnyékolást az arduino GND-vel (0V) kössem össze, vagy a virtuális GND-vel (2,2V)? Vagy mindegy? A virtuális GND-t egy feszültségosztóval állítom elő az arduino stabilizált 3,3V-jából, 4,7k + 10k ellenállással, gondolom ez számít.
-
-
& tordaitibi: az arduino egyik kimenetén négyszög mérőjelet állítok elő, ezzel megy a kalibrálás, a brummot csak a kisebb frekvencián használtam, meg gyönyörködtem a műszer működésében.
Pontos méréseket a felhasznált komponensek miatti rengeteg kompromisszum miatt nem nagyon van esélyem végezni vele, ezért nem is célom a "műszer" pontos kalibrálása, ez amolyan játszós projekt. Nagyon ritkán van szükségem oszcilloszkópra, és akkor se mindig, emiatt sajnáltam pénzt kiadni rá, viszont volt itthon színes TFT kijelző, arduino, opamp, időm, mint a tenger
, gondoltam építek egyet. A DSO138 külső áramkörét próbáltam összekombinálni ennek a projektnek a szoftverével, a nemrég megszerzett opamp-os ismereteim felhasználásával.
Eddig a szoftvert csiszoltam, az analóg rész egy breadboardon van összedobva.
A DSO138 feszültségosztó részén van pár trimmer kondi, ami az enyémről hiányzik, ezért hiányoznak a négyszögjel sarkai, és most, hogy belegondolok, lehet, hogy azt a torzítást a fenti képen is ez okozza, majd kiderül.
Különben szépen rajzol, grat
Köszönöm szépen! -
Dr. Szilikát
őstag
Ha a katód nem szakadt egyik sem (AC-táplálás lévén mindkét végét katódnak nevezik), akkor kellene működnie, ha pedig szakadt, akkor nyilván hibás cső. Most más kérdés, hogy megfelelő nagyfeszültséggel begyújtható szakadt izzószállal is, de ezek általában nem olyan előtétek:
Meg a javítása sem lehet nagy kihívás, de általában csőhibás szokott lenni, ami könnyen mérhető. Vagy itt látszik szemléletesebben:
-
mezis
félisten
A teljesítménynek kell megfelelni. Az már mindegy hogy görbítgették a fénycsövet.
Ha a fénycső izzító szálja szakadt, az még esetleg beindul, de nem sokáig. Nem érdemes vele vacakolni. Régen találkoztam a hagyományos fojtó trafóhoz kondenzátoros (+diódás?) feszültség növelő (bekapcsoláskor) kapcsolással, de nem lett közönség siker. -
-
Dr. Szilikát
őstag
A TP4056, az adott konfigurációban 1 A áramkorlátozóként működik.
Mivel nem kapcsolóüzemű, transzformáció sem értelmezhető rá, tehát itt nincs olyan, hogy bemegy mondjuk nagyobb feszültség, de kisebb áram kell csak.
Amit beállít a kimeneten, annyit kér a bemeneten is, ami itt max. 1 A, illetve a töltés végén csökkenő. Saját működésre fordított áram elenyésző, illetve a LED-áram van még.
#77612 aryes
A szokásos duál MOSFET-es trükk, egyik töltésirányban, másik terhelésirányban képes megszakítani az áramot:
https://www.google.com/images?q=DW01A
Figyeli a túltöltést, illetve túlmerítést is, 2,5 V alatt megszakít.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kurrens félvezetőkre rá tudnak repülni a hamisítók, ezek közé tartozik állítólag a népszerű TP4056 is, amire láttam panaszokat máshol is.
A cellavédelemmel ellátott változatot szoktam használni, pont azért is, mert ha zárlatba menne a TP4056 belső MOSFET, a betápot direktben küldené az akkura, azaz túltöltené és tönkretenné azt is.
Nyilván a védelmet én is csak töltésirányba alkalmazom, hiszen a motorterhelést semmiképp sem bírná, a maga 1 A körüli korlátjával (a védelmi korlát is kb. annyi ezeknél, mint a töltőáram):
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez a DW01A védelmet is tartalmazó modul egyébként és be is van kötve az a része? Gyenge tápforrásnál, ami nem bír 1 A terhelést, természetes, hogy lehúzza a feszültséget.
A TP4056-on belül egy MOSFET szabályoz, disszipatív módon. Ennek 4,3 V is elegendő, hogy 4,2 V-ig szabályosan feltöltsön egy akkut. Elvileg még az sem vészes, ha szűretlen, hullámzó betápot kap, viszont még terhelés nélkül sem kaphat 10 V feletti, illetve - 0,3 V alatti (vagyis fordított) feszültséget a bemenetén.
Töltés közben pedig a melegedést kell figyelni, az tudja kinyírni. Stabil 5V dugasztápról szoktam járatni, ilyen villogásokat nem tapasztalok. Töltés közben persze be tud terhelni a motor, de töltés nélkül nem villog visszafelé.
Egy modulom van, amit én nyírtam ki valahogy, másik volt talán indokolatlan, azaz gyári hibás, ha jól rémlik.
#77605 PitLee
Ez mondjuk várható volt, hogy az R19 nélkül nem tud öntartásba menni, viszont ebből az is következik, hogy onnan kapta az akaratlan bekapcsoló jelet is. Ami elvileg lehetetlen, ha nem kap tápot az egész. Ezt kellene lekövetni mérésekkel, hogy miért áll elő olyan feszültség, ami nem is jöhetne sehonnan, normális esetben.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, sorosan hány cellás volt az eredeti Ni-Cd, miután létezik névleges 2,4 / 3,6 / 4,8 V is ebben a kategóriában és szerencsére mindegyik helyett használható a névleges 3,7 V Li-ion cella.
Ki lehet mondani a tapasztalatok alapján, hogy a kisebbik motornak sem árt, de legalább kicsit jobban pörög, viszont még a nagyobbikat is normálisan viszi, rendesen használható a gép.
Diódán való ejtésre magam részéről nem pazarolnék tizedvoltokat sem, főleg mert inkább hátránya van, előny nélkül: emiatt nem ment még tönkre panel, hiszen az akku elnyeli az impulzusokat. Kefés motornál van bizonyos kommutációs zaj, ami AC-komponensként értelmezendő, tehát az akku kapcsait le-fel "cibálja".
Diódával te leválasztod ebből a zajfeszültségből az akkut visszatöltő tüskéket, míg engedélyezed az akkut kisütő tüskéket, ennek amúgy mi értelme? Miközben a cella alacsony belső ellenállásán keresztül az akku mindkettőt elnyelni, tompítani igyekszik. Vagy tehetnél rá paralel kondenzátort is, ami kinyírná a zajt.
Töltőmodul meg 5 db 400 Ft Kínából és ha legalább1 db tönkremenne emiatt, még utána is ráérnék ezen gondolkodni, de akkor sem ilyen veszteséges módon csinálnám, hiszen vannak erre szakmailag kulturált megoldások is, már amit a félvezetős kapcsolók védelmére is szoktak alkalmazni (ami nálad mechanikus és védelmet sem igényel):
-
A reverse diodat miert nem az elektronika kimenetere, a kapcsolo elo teszed? A kapxsolo szikrazzon, a motor rugdossa az induktiv tuskeket de az elektronika igy minden korilmenyek kozott vedve lesz a visszairanyu lorugasoktol.. Nyitoiranyba meg nem fogja erdekelni, azt be fogja nyelni, nem megazsulokrol beszelunk.
-
Dr. Szilikát
őstag
Igen, egy kis panel, amin egy diódán eső feszültséget figyel egy tranzisztor, ami egy LED-et kapcsol, ezáltal indikálja a töltőáramot. Egy ellenállás korlátozza még a bázisáramot, illetve a LED-nek is van egy soros ellenállása.
Lehetne soros ellenállás is az áramfigyelés céljára, de praktikusabb egy dióda ebben a körben, ami határozottabban korlátozza a feszültségesést. Áramszünet esetén nem merül vissza az akku, bár azt a Graetz-híd önmagában is kivédené.
A trafó klasszikus, stabilizálatlan, belső ellenállása önmagában biztosít bizonyos áramgenerátoros jelleget, ami ebben a kategóriában szokásos megoldás. Meg az is, hogy terheletlenül feljebb szalad a feszültség. Egyszerű trafós dugasztápoknál egyébként is csak a névleges terhelésre vonatkozik a névleges feszültség, az sem halálpontosan, még a hálózat is befolyásolhatja, gyártási szórás is.
Több csavarhúzót is átépítettem Li-ionra, még amit ki sem tudok használni, csak úgy hobbiból megvettem az ócskapiacon és felújítottam, mert mondjuk megtetszett valamiért. De már leszoktam róla, inkább "ellenállok".
Semmi jelentősége, amikor töltés közben ráindítgatok, az csak beterhel, de nem ártalmas, az akku elnyeli az impulzusokat. TP4056 modulokat használok én is, van olyan, amit hűtőbordára ragasztottam, mivel a melegedés inkább ki tudja nyírni, lévén disszipatív szabályzó. Ezért nem is jó 5 V felett táplálni, amitől még jobban fűt.
A kis LED-es panelt másra használom, autóakku fenntartó töltéséhez. Amikor betolom szivargyújtón keresztül azt a kis áramot, hasznos tud lenni a LED, ami jelzi a megfelelő kontakt létrejöttét, illetve az áram "befolyását".
Itt jegyzem meg, nagyon jól bevált a korábban említett eljárás (30 perc töltés - 30 perc szünet). Feszültséget úgy állítottam be, hogy az akkut tartósan se tudja 13,6 V fölé emelni, inkább alatta legyen valamivel.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezzel kapcsolatban szokott lenni egy "kis" félreértés. Amikor antiparalel védődióda van a relé tekercsén vagy motoron, az a kapcsolót védi. Ha mechanikus kapcsoló lenne, azt is védi az ívhúzás ellen. De elektronikai szempontból minket általában a félvezetős kapcsoló védelme szokott érdekelni:
A megszakítás pillanatában, a tekercsben összeomló mágneses mező energiája az áramot továbbra is fenntartani igyekezne, az indukálódó ellenirányú feszültség a tápfeszültséghez hozzáadódva a kollektort pozitív irányba emelné, illetve a mechanikus kapcsolón ívet húzna (vagy kisebb szikra keletkezne, ez már csak nagyságrendek / áramköri paraméterek kérdése).
A dióda ezt értelemszerűen nem engedi, a felszabaduló induktív energiát zárlatba viszi, disszipálja.
Mivel te mechanikus kapcsolót alkalmazol, azt különösebben védeni eddig sem kellett a szikráktól / feszültségtől, ezután sem kell.
Tápfeszültséget tekintve, megszakításkor az induktív energia azt ellenirányban lefelé húzza (az elméletben keletkező íven keresztül), azaz ráterhel az akkura. De az akkunak ez semmi, ettől úgysem bír átfordulni negatívba, azaz elnyelte és nem történt semmi különös.
Az akkura fixen kapcsolódó töltőkör így nem kap káros feszültséget. -
De nem értem: van saját töltője, nem? Abban nem fér el a töltő modul? Akkor ugyanúgy egy töltő és egy akkus egység lesz. Ha jól sejtem itt nem cél, hogy egy akármilyen általános usb töltőről tölteni lehessen, akkor pedig szinte teljesen mindegy, hogy a kettő közötti vezetéken 5V megy át vagy 4,2V (feltételezve persze, hogy a vezetéken kevés a veszteség).
-
Batman2
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
Pont ezt nem értik általában, hogy 0 % töltöttség nem egyenlő 0 V feszültséggel.
Mesék vannak mindenfélék, de azt már nem mérik meg műszeresen (ahogy én megtettem, vagy éppen a védelmek dokumentációjában is megnéztem), hogy merülés közben pontosan 2,5 V szinten szakít meg az akkuk BMS védelme.
Vannak ettől eltérő értékű BMS-vezérlők is (még lefelé is), de ez a jellemző érték.
Meg azt sem értik, nem látták, nem nézik meg, hogy terhelésre merül a cella, 2,5 V-on ledob a védelem, utána elkezd felfelé kúszni a feszültség, jóval 3 V fölé.
Tehát a telefont ledobta a védelem és semmi nincs túlmerülve, mert a kémia egészsége szempontjából az üresjárási feszültség mérvadó. Csak sokan ennyire hülyének nézik a mérnököket, vagy nem tudom, miért terjednek ilyen téveszmék, hogy ő a telefon akkuját ki tudná nyírni.
De nem tudja az egyszeri használó, legfeljebb úgy, hogy lemeríti és nagyon sokáig nem tölti fel. De napi használatban ilyen nincs.
Az akku telítése = 100 %-ra való töltése.
Ezt minden normális elektronika tudja. A standard előírások szerint a végfeszültségig emelni, majd ezen a szinten tartani. Utána az akku áramfelvétele csökkenni kezd, majd 0,1C értéknél a tartófeszültséget le kell kapcsolni.
Ez felel meg a 100 % telítettségi pontnak.
A szabályzó ezután figyeli a kapocsfeszültség értékét és ha az 1-2 tized voltot esne (típusfüggő, általában utóbbi értékkel már sokat is mondtam), a töltés újraindul (Automatic Recharge).
Ezek pontosan definiált dolgok, semmi misztikus nincs benne.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez az, hogy gyakorlatilag maximális szinten tart a szabályzók Automatic Recharge képessége, mert 1-2 tized V esést érzékelve újraindítja a töltést és telenyomja megint. Ez nem túltöltés, nem csepptöltés (utóbbi egy másik fogalom, más akkukra vonatkozóan, ennél tiltott is).
Ezt pedig az akkus szakirodalomban is kimutatták, grafikonokon ábrázolták, mennyiben csökkenti az átlagos élettartamot, amikor állandóan telített.
Jobb laptopoknál ezért is találták a részleges töltés lehetőségét, ami az állandóan hálózaton lógó gépek akkuit kíméli, csökkentett feszültséggel.
Ezen akkufajta elvileg úgy érzi jól magát, ha a lítium ionok fele az anódon, fele a katódon tartózkodik (50 % töltöttség). Az egyensúly eltolódásával vagy az anód, vagy a katód felületén olyan kémiai folyamatok indulnak el, ami idővel vékony szigetelő réteget képez, azaz növeli a cella belső ellenállását, ami egyébként is az öregedés legfőbb problémája / jelensége ezeknél.
De ennek hosszú távú tárolásnál van jelentősége, vagy egy laptop állandó magas szintjén stb.
Hogy valaki este feltölt egy telefont és reggelig nem húzza le, az semmi. A telefon jelezhet ugyan, hogy húzzuk ki (holott a töltés már teljesen leállt, ez látszik a beiktatott ampermérőn is), de a figyelmeztetés inkább csak arra vonatkozik szerintem, hogy azért napokig vagy folyamatosan ne hagyjuk úgy, mert rá fog tölteni megint egy ponton.
Hosszabb távú raktározás, szállítás 50 % feletti töltöttségen ajánlatos, a gyári ajánlások szerint is. Értelemszerűen azért jó 50 % fölé tölteni, mert merülni is fog közben és a túlmerülés is legalább annyira problémás.
De nem a telefon napi használata közben, úgy nyugodtan lehet nullázni, semmi baja nem lesz. Sajnos sok a tévhit ezzel kapcsolatban, vannak fórumok, ahol teljesen ráparáznak erre, hogy nem szabad kikapcsolásig meríteni, meg persze telenyomni sem /marhaság.
-
Ezeréves Alcatel telóba volt akku termisztor.
Nála fiatalabb Wayteq tabletbe nem volt.
Az állandó töltéssel nekem van negatív tapasztalatom, egyik munkahelyemen megspórolva az ups-t, egy laptop a központi PC.
Jó pár éve megy szegényke, néha mikor lehetséges, leállítom és kifújom a port belőle, már pasztáztam is, megérdemli mert 5. éve megy egyfolytába.
És 1 akku=2 év, inkább picit kevesebb, nem bírja az állandó töltést.
A tünet, áramszünetnél nagyon kevés ideig bírja, lassan a mostani pakk is cserés lesz. Nyár vége-őszre tippelek kb, akkor csere.
PFC projekt? Engem is izgat, mi lehet a táp baja. -
Igen, ahogy írod, nekem eddig kb. 5 készülék elindult az 5Vtöltő/2dióda kombóval.
Volt olyan telefon köztük aminek 3 kivezetéses volt az akkuja, mégis elindult.
A kettesek, tabletek is simán.
Indításhoz nem árt a 2A táp, bootnál néha megfektették az 1 amperest.
Az egyikről tettem is fel ide fogyasztási adatokat, de meg nem találom már szerintem. -
zone
őstag
Elég régi, egy Galaxy S2. Azért kerülném ki az akksit, mert régi és nem szívesen hagynám órákon át vagy akár nonstop bedugva. Plusz nem is lenne rá szükség és a töltéssel járó melegedést is elkerülném.
Azért nézelődtem valami feszültségszabályzó felé, mert nem igazán értek az elektronikához. Egy vezetéket fel tudok forrasztani, nem akarom túlkomplikálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- BESZÁMÍTÁS! HP 15S-FQ1045NH 15 FHD notebook - i5 1035G1 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN10
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24B1XHS 60Hz FHD IPS 7ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3017, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest