- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
qad
senior tag
válasz
Speeedfire #16513 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16515 üzenetére
Azért kell kiszedni, mert két diódán is átmegy az áram, és ezzel buksz 1.2V-t a tápfeszültségből, az IC működéséhez kell kb. 3V többlet, így 12V - 4.2V = 7.8V lenne a maximális kimenő feszültség, kiszedett diódákkal meg 9V.
qad: az az áramkör jó lesz, a 0-30V 3A, ezekhez elvileg leírást, nyákot és beépítési rajzot is kapsz. Már csak két kis hűtőborda kell az ic-kre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16507 üzenetére
Én is kipróbáltam, azonnal lekapcsolt a táp tőle.
Aztán sokáig egy hőfüggő szabályzót használtam, úgy ha nem dolgozott a gép, álltak a ventik, minden ment passzívban. -
válasz
Speeedfire #16500 üzenetére
A lányomnak kellene valami mert "nagy fogyasztó" utoljára egy TDK volt de az árához képest jó hangja volt(csak a szokásos kábeltörés mint mindegyik fülesénél)
-
válasz
Speeedfire #16498 üzenetére
Az agyba dugós fülhallgatókat soha nem néztem semmibe
-
válasz
Speeedfire #16496 üzenetére
Ilyen füles van nálam és nem az agyba dugható kapszula.Nekem meg a K240 sextett van(meg még jó pár más fajta is)
-
válasz
Speeedfire #16494 üzenetére
Egyik barátom is azt csinálja,hogy megveszi meghallgatja és "általában" tovább is adja.
Mivel a gyerkőcei kicsik így most a fejhallgatós zene hallgatás marad (DAC,csöves füles erősítő stb)
Most volt nálam az AKG K340 fülese hát szivesen odaadtam volna az AKG K240-emet érte -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16438 üzenetére
Egy trafó tekercselő kollégám szerint ezeknél a trafóknál a vasmag azért van körbetekerve vas(fém)lemezzel, mert az anyagtakarékosság miatt túlgerjesztik a trafót és szór....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16436 üzenetére
Kicsi.
Centissel megmérve a fotón és arányosan kiszámolva a biztosítékokhoz hasonlítva kijön egy max. 6cm2-es keresztmetszet a vasmagnak, ami pedig 50Hz-en a megközelítéses számítással olyan kb 7W-ot eredményez. Az 1.25A a hálózati biztosíték lehet, míg a 2A-es valamelyik belső tápé.
Ezek már mind megtanulhatóak voltak a topik előzményeiből kis odafigyeléssel.Ha valami annyira melegszik, hogy a műanyag doboz emiatt veszélybe kerül, azt nagyobbra kell tervezni.
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #16374 üzenetére
A második kapcsolásba két kondi is kéne a tranyók után, hogy stabil legyen a tápfesz !
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16378 üzenetére
A 2V biztos mint tipikus érték (ettől eltérhet fel vagy le), de tartalék is kell maradjon a stabilizáláshoz. Ezért említettem a 2 trafóval 2x5V-os tápot
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16376 üzenetére
Remélem érthetően írtam le
Sajnos nem.
Trafóknál nincs pozitív meg negatív, ott általában minden váltó.
Mindenesetre azt ne veszítsd szem elől, hogy a legtöbb 3 lábú stabilizátor IV minimum 3Vüot igényel bemenet és kimenet között, hogy tenni tudja a dolgát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16374 üzenetére
Te kezdesz egy közösségi problémává válni. Filmnyelven "pain in ass".
Komolyra fordítva:
A kondis megoldás vagy az ic-s megoldás? Anno Lompos48 írta, hogy a tranyó a jó megoldás, de kis feszültségnél is?
Viszont van 2 9V-os asszimmentrikus trafóm, abból meg tudok csinálni 1-1 virtuális földet.
Nem tudom mit nevezel asszimetrikus trafónak.
Feszültség mindegy. De egyik sem biztosítja a galvanikus függetlenséget. Tehát a legmeredekebb ortodoxra véve egyik se jó. Az első rajzodat nem ajánlom, mert ott mindkét feszültség csak egy-egy félhullámból van kitermelve. Akkor már inkább a 2 trafó.
Ha figyelembe veszed a PGA2311 ijesztő fogyasztását (analóg áganként kb 10mA, digitál 1mA) akkor a legjobbnak azt tartom, hogy csinálj egy becsületes szimmetrikus +/-5V-os tápot majd a plusz ágról tápláld a digitális részt is. Figyelj majd a rajznál a "lúdláb" (csillag) földelés kialakítására, nem hiszem, hogy ilyen fogyasztásoknál bajt okozhatna a földek között folyó áram, amik mindenképp kell találkozzanak egy pontban..
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #16373 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16369 üzenetére
Nem kell! Elég külön szekunder tekercs.
De alkalmazása válogatja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16367 üzenetére
Feszültség az egyik is és a másik is, de nem szerencsés összekeverni (azonosat használni) analóg és digitális áramkörök tápját és földjeit, mert egymást tudják zavarni. Itt egy angol fórum a témában: [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16364 üzenetére
Az a plusz, amivel az erősítőt is táplálod, tehát Grätz+ vagy szűrőkondi+, vagy ahonnan akarod. A tekercs az a relé tekercse, mert nem találtam egy "szép" 2 pár kontaktussal rendelkező relét a Tinában.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #16357 üzenetére
A 104-es kondikat nyugodtan berakhatod, azok ugyanis 100 nanósak.
Az első 2 számjegy az érték, a harmadik pedig a szorzó. (pF-ban értendő)
Tehát: 10x10 a 4. hatványon, azaz 10x10000=100000 pF, azaz 100 nF.
(Az elv ugyanaz, mint a színkódos ellenállásoknál.) -
Lompos48
nagyúr
válasz
Az R értéke a tápfeszültségtől (elméletileg az erősítő tápjáé, nem írtam értéket, mert nekem más feszültségről dolgoznak a végfokjaim) függ, meg persze az áramtól, ami kell a LEDeknek és átfolyik - ugye - a hangszórókon is.
Az Outok az erősítő kimenetei, amiket a hangszóró felé a relé megszakít.
A Vs a táp, az AC pedig az egyenirányító hídjáról levett bármelyik váltófeszültségű szál.
@moha21: Vs gondolom Voltage Sourche AC meg Alternating current , tehát váltóáram.
Pontosabban: Vs - Voltage Supply, AC (igaz, Alternating current, pedig...) váltófeszültség.
-
moha21
veterán
válasz
Vs gondolom Voltage Sourche AC meg Alternating current , tehát váltóáram.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16333 üzenetére
Persze. Vannak(?)/voltak erősítők a kereskedelemben, ahol a kapcsoló natív be volt szerelve high/low állásokkal.
Aztán itt a hangszóró késleltetés:
A LEDek csak azért vannak (nem kötelezőek), hogy világítsanak, amíg a késleltetés tart, utána leoltódnak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16324 üzenetére
Az ellenállásaránnyal a feszültségerősítés értékét állítod be. Ha feltételezel egy 0.315Veff maximális bemenetet, mint standard vonaljel amplitúdót és ez teljesen kivezérli az erősítőt, akkor ami kiszámolható:
44V tápnál az erősítő (mondjuk) 42Vpp (csúcs-csúcs) feszültségre képes torzítás (a csúcsok levágása) nélkül. 42Vpp megfelel 30Veff/2, azaz egy 15Veff váltófesznek a kimeneten.
15Veff/0.315Veff az kb. 50-es (~34dB) arány, ami a feszültségerősítés.A kimenőteljesítmény ellenben már függ a hangszóró impedanciájától. Egy adott felállításban, ha az áramköri elemek ugyanazok, a feszültségerősítés megduplázása a teljesítményt megnégyszerezi. Itt figyelembe kell venni a végfokok áramterhelőségét is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16324 üzenetére
Ennyire nem kritikus, tedd be, amelyik kondi szimpatikus.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #16326 üzenetére
Ebből látszik, hogy 50W azért nem is annyira kis teljesítmény.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #16322 üzenetére
Nem a membránt öltem meg, bár azt is meglehet
Egyszerűen elég a tekercselés. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16322 üzenetére
102, 103, 104 >>> 100pF, 1000pF azaz 1nF, 10nF. Az utolsó számjegy a 10 hatványát jelenti.
A feszültségeket itt mértem (ahol elvileg 42V lenne):
Azzal ne foglalkozz! Rendben van.
Milyen áramkör létezik erre? Én anno egy relés áramkört terveztem a Quad405 kimenetére. Majd előkaparom valahonnan a rajzot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16316 üzenetére
Kimenetre nem is kell.
Esélyes, hogy vezetem az áramot.
Nem esélyes, hanem biztos. Csak én úgy képzeltem (de nem írtam), hogy 2 szigetelt szállal csinálnád.
brumm/puffanás
Az inkább az a "rúgás", amit bekapcskor a hangszórók kapnak, amíg a kimeneti feszültség elhelyezkedik a tápok közötti "középtávra". Vannak áramkörök ahol a kimenet engedélyezése késleltehető pont ezt elkerülendő. Meg vannak hozzáépíthető segédáramkörök hasonló célra.
Lehet nálad és (nagyon) sokunknál a 20Hz már nem a hallható sáv. Ezért ne búsulj! Egyébként a 20Hz még a láthatóságnak is a határán van. A régi filmek (moziban) másodpercenként 24 vetített képkockát "szolgáltattak", a klasszikus tévézésnél is a félképek frekvenciája 25Hz, pont azért mert a szem tehetetlensége miatt egy ilyen frekvenciát már nem lát pulzálónak/vibrálónak.
Számomra nem egyértelmű: hol méred a 43.5-44.5V-ot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16316 üzenetére
Kellene egy friss kapcsi rajz. Ez még aktuális? [link]
A puffer elkók lábaira tegyél kis, 100nF körüli kerámia kondit, ami akad.
A 30-40% körüli nagy kimenő feszültség sok, állítani kellene az erősítésen, a negatív lábon lévő 220K - 10K ellenállások viszonya adja meg.
Egyébként 20Hz alatt (nem tudom pontosan a határt) jönnek az infrahangok, amiket már nem hallasz, de rossz közérzetet keltenek. Ellenben "barna hang" nincs.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16313 üzenetére
Legesélyesebb a baj megtalálására egy oszcilloszkóp lenne...
Addig pedig nézd meg az árnyékolásokat (gondolom azzal mennek a jelek az erősítő bemeneteire). Esetleg próbából köss párhuzamosan a szűréssel menet közben (jel nélkül) egy nagyobb elkót és hallgasd meg, hogy nem-e csökken a brumm.
...pedig 16-os tányérok vannak benne...
...Azok azért nem a kimondott monstrumok...
Van vagy 3-4cm-es kilegése...
Nehezen hiszem, hogy a hangszóró csévéje ekkora úton tudna mozogni egy 16-os átmérőnél.
...a 20Hz-es hangot nem biztos, hogy hallod hangként.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16271 üzenetére
Illetve, hogy a piros pötty akar lenni a föld vagy a jel?
Már volt róla szó néhány nappal korábban: teljesen mindegy, de minden hangszórónál legyen ugyanúgy. Azért érdemes a pontot a jelhez kötni, hogy aztán ne kelljen észben tartani, mint konnektornál a fázist.
-
válasz
Speeedfire #16271 üzenetére
Üdv
Lehet rá jöttek nincs is szükség a hangfalba 15W-os közép magas sugárzónak.
Ha egy hangszóróról(pl. hangváltóval RCLelemekkel) levágják a mély és mély közép hangokat akkor már nem folynak akkora áramok mint ha a mély is rámegy a hangkeltőre.
A piros pötty valószínű + de erről egy 1,5V-os elemmel is meggyőződhetsz.Egy "pillanatra"rákötöd a hangszóróra és a membránnak kifelé kell mozdulnia ha helyes a polaritás. -
válasz
Speeedfire #16192 üzenetére
Üdv
A bemenettel sorba kötsz egy ellenállást(így lebutítva a bementi jelet)
Vagy mechanikus ütközőt raksz a hangerő szabályzóra -
válasz
Speeedfire #16166 üzenetére
Csak mint érdekesség ként írom le,hogy megfelelően nagy teljesítményű hangszórókat szoktak néha 230V-ra 50Hz-re is kötni.Ezt olyan esetben csinálják amikor a cséve testen "elvándorol" a tekercs és ez által zörögni kezd a hangszóró.Még itt szólok senki nem kísérletezzen ilyesmivel!!! Zenekari nagy hangfalaknál "ha" véletlen fordított polaritással kötik be a hangfalat akkor "képes" lerángatni a csévéről a huzalt.De ez előfordulhat akár otthon is(sajnos én is nyírtam már ki így hangszórót)
Ezért fontos minden esetben meggyőződni egy hangszóró/fal polaritásáról és megfelelő képen bekötni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16164 üzenetére
Az erősítő mindent átvisz, formától, torzítástól függetlenül, amit a sávszélessége "megenged". A hangszórónak semmi visszahatása az erősítőre nincs. Egyedüli bajt elméletileg csak a hangszórók induktivitása által okozott fáziseltolás jelenthetne a kimeneti feszültség és áram között, csakhogy az a pár menetes lengőtekercs erre nem képes. Esetleg ha ráejted a bazi nagy ládát az erősítőre az bajt okozhat.
Szerk. A torzítás jelentkezik mindkét félhullámon. Nem hiszem a DC veszélyt. Az erősítő nem tudja milyen nagy láda van rá kötve. Az ilyen természetű hiba kellene jelentkezzen egy közönséges ellenállással leterhelve is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16156 üzenetére
Talán arra gondolnak, hogy mivel maxra kell tekerni az erősítőt, ott már a torzítás előjön de ennek sem nagyon van köze a melegedéshez. Ha ilyenkor tönkremegy az erősítő, akkor arra tudok gondolni, hogy a hűtése nincs jól megtervezve, mert nem bírja a maximális kimenő teljesítményt.
Mi a helyzet a kis erősítőddel?
-
válasz
Speeedfire #16159 üzenetére
Ha az a hangfal ami "túl nagy pl. 500W" egy 10W-os erősítőhöz de az impedancia megfelelő akkor mi lenne ami tönkre tenné?
Talán az,hogy egy 500W-os hangszóró membránja nem ugrál ész nélkül mint egy 10W-osé(ami még ha gagyibb a hangszóró akár bele is érhet a mágnesbe a csévéje)
Vagy talán az User akar többet és max.on hajtja a 10W-os erősítőt amíg az tönkre nem megy(ami egyéb ként is bekövetkezhet ha valami nem jól van megépítve/összerakva) -
válasz
Pont olyan mint a hangfal kábel "bejáratása".Mert azt állítják lehet hallani különbségek....
-
válasz
Ez szerintem butaság úgy ahogy van.
-
PH-User
addikt
válasz
Speeedfire #16142 üzenetére
Ez lesz az első, most kérek ajánlatokat.
Tudom, nem lesz olcsó, lehet, hogy leszek olyan elvetemült és magamnak csinálom meg.
A két mikrosütőből kiszerelt trafómmal kellene még valamit kezdeni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16098 üzenetére
Azt is írtam, hogy kell oda egy szigetelő gyűrű is, volt még mmelé fotó is, ahol láthattad, hogy milyen. Azt is megírtam, hogy ha nem találsz olyan speciális gyűrűt/alátétet, akkor 2 szigetelő alátéttel, meg a csavarra ráhúzott műanyag csövecskével (vastagabb drótról lehúzott szigeteléssel) pótolhatod. Nem a fogdosás a gond, hanem az, hogy ha kontaktusban vannak, akkor a táp negatív pólusa a radiátorra jut és nem tudni még mihez ér az hozzá. Paszta KELL a csillám mindkét oldalára.
-
yohnsee
tag
válasz
Speeedfire #16105 üzenetére
Igen, sajnos azt kell, hogy mondjam, én is át fogok állni az online rendelésre, mert a bolt ami szerény kis városunkban található, nagyon drágán ad mindent. Így inkább amikor összejön egy nagyobb megvásárolandó tétel, rendelek.
-
yohnsee
tag
válasz
Speeedfire #16102 üzenetére
Bizony, megvan az, csak keresni kell. Vagy veszel belőle, vagy régi kidobott elektronikákat szétszedsz, és kitermeled belőlük. Ez utóbbi azért jó, illetve én azért szeretem, mert spéci méretű szigetelőket is lehet bennük találni néha.
-
yohnsee
tag
válasz
Speeedfire #16098 üzenetére
Ezt nézd meg: [link]
Ezt beledugod az ic fülébe, majd ebbe a 3-as átmérőjű csavart, és máris nem érintkezik fém a fémmel. (A szigetelő csillámot is tedd alá, plusz nem árt valam spéci hővezető paszta) -
válasz
Speeedfire #16091 üzenetére
Meg is kell azt a hangot valamivel jeleníteni is
ha egy olcsó, kommersz IC teszi ezt akkor nem biztos,hogy élvezhető is... -
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #16085 üzenetére
Zenére 2.0 a jó az is megfelelő akusztikával, ha már a hátad mögött szól a zene akkor az nem az "igazi" szerintem.
-
yohnsee
tag
válasz
Speeedfire #16085 üzenetére
Tudod, mit? Keresek is! Nem szokásom valamire azt mondani, hogy nem jó, mert a szomszéd is azt mondta. Csak azután mondom valamire, hogy nem jó, miután kipróbáltam.
-
yohnsee
tag
válasz
Speeedfire #16082 üzenetére
Én lehet maradi vagyok, de mivel 2 fülem van, maradok a 2.0-nál
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #16070 üzenetére
Ilyen erősítős DVD-ben láttam olyat, amiben D osztályú erősítő volt, 10% thd-vel, amit még rá is írtak a dobozra nagy betűkkel. Inkább ki sem írták volna.
-
artiny
őstag
válasz
Speeedfire #16068 üzenetére
A hazi mozi az egy dvd..es amin hangfalak vannak alt. 5 és egy 1 subwoofer.
Vagy egy dvd és 5 hangfal es egy subwoofer amiben van az erosito? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16040 üzenetére
Fél feszültség Ohm törvénye szerint fél áram ugyanazon az ellenálláson. A teljesítmény pedig a hangszórón félfesz x féláram = negyedteljesítmény.
Ha kap a hangszóró az ellenállással 20W-ot, akkor 10W az ellenállásé és 10W a hangszóróé. vagy nem?
De igen. Csak ha az erősítő egy beállításban 20W-ot ad le 4Ω-ra, akkor 8Ω-ra nem fog ennyit adni. Ezt már számold ki te! Házi feladat.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #16040 üzenetére
P = U^2 x I
tehát 4 ohmon, ha mondjuk 12 V van és 0,5 A akkor 72 W
míg, ha beraksz egy 4 ohm ellenállást, akkor 6V lesz az effektív értéke, míg az áram marad, tehát 18 W.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16036 üzenetére
Az M az mikrot jelent. A KGST-ben nem nagyon használták a görög betűt (szovjet befolyásra).
Ha sorba kötök a hangfalakhoz egy 4ohm-os ellenállást akkor mi történik?
Az erősítő azt fogja "hinni", hogy 8Ω-ra dolgozik, ellenben a hangszóróra fele feszültség, ergo: negyed teljesítmény jut ugyanannál a hangerő-beállításnál.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #16036 üzenetére
"Ha sorba kötök a hangfalakhoz egy 4ohm-os ellenállást akkor mi történik? "
Lesz egy feszültségosztás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #15965 üzenetére
Tényleg a múltkori linkelt hangváltón a kondi az, hogy van? M-eket ír a rajz, de a kondikon ez van 4u M.
Illetve egy igazán hülye kérdés. Ha sorba kötök a hangfalakhoz egy 4ohm-os ellenállást akkor mi történik?
Az erősítő jele jobb lesz, de a hangszóró úgy fog szólni, mint ahogy eddig? -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #16027 üzenetére
Úgy néz ki a jelöletlen a föld.
-
válasz
Speeedfire #16012 üzenetére
Néha nem csak reformálni kellene ha nem regulázni is.Még a hátam is feláll a szőr amikor meghallom az "életpálya modell" kifejezést.De van több is
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16010 üzenetére
recsergés/cicergés
Lehet, hogy a szótárban nem fellelhetők, de találóak nagyon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #16004 üzenetére
Akkor az nem egy recsegés szóval jellemezhető zaj.
A megszakításhoz ideális egy relé. Kérdés mekkora áramot akarsz megszakítani?
-
Latency
senior tag
válasz
Speeedfire #16004 üzenetére
Hát az attól függ mekkora teljesítményfelvételű áramkört akarsz megszakítani. Használhatsz tranzisztort, fet-et (itt azért korlátozott az áram) vagy relét.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15969 üzenetére
Recsegés csak rossz alkatrészből/forrasztásból jöhet. Ebben az esetben a magas "folyosón" a ládán belül. Bogarászd végig!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teljesen mindegy melyik az egyik és melyik a másik bemenő szál, nevezzük földnek, vagy akárminek. Egy-egy dologra kell figyelni: a ládá(ko)n belül a 2(-2) hangszórónak legyen azonos a polaritása (pont fent vagy pont lent a rajzon) majd a csatlakozó mindkét lábára a hangváltóból ugyanúgy érkezzenek a szálak. Mindez konvenció kérdése, mert a hangszórók ellenfázisban hajtását el kell kerülni. Ezért inkább a vonal a földnek kinevezett míg a tüske az aktív szálnak van "kiosztva". Hangzásra ugyanaz.
-
válasz
A link amit beraktál 2x lefagyasztotta a gépemet
A hangfal csatlakozónál a vékony tű szerű kivezetés a + fele(ebből már ki tudsz indulni,a kondiknak nincs polaritásuk) -
válasz
Speeedfire #15963 üzenetére
Volt 1x egy gondolata,hogy "lehet" 150.000Ft-ért elad 2db-ot
Én BOSE 501 IV hangfalakat használok (de azt se tudom hány dB-esek).Szeretem a hangjukat,jól szólnak és nekem ez elég.Volt már csomó hangfalam de eddig a Bose volt a legjobb
-
válasz
Speeedfire #15961 üzenetére
Sógorom vette régebben újan nem kevés pénzért.
-
válasz
Speeedfire #15959 üzenetére
Üdv.
A 2x2W körüli erősítőt is rákötöttem a 400W-os Cerwin Vega hangfalakra és szépen szólt.Ha jól emlékszem akkor ezek 102dB-es hangfalak.
Igen jól emlékeztem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15957 üzenetére
Jah, nem lesz ott sem probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15955 üzenetére
Azt mondanám, hogy 22-25 centi fölött kezd el meredeken nőni a membrán megmozgatásához kellő teljesítmény, addig nem nagyon érdekes.
Az a 18W-hez a 90W (gondolom ez a zenei 90W, akkor szinuszosban ez is 60W)-os Magnat teljesen jó lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15953 üzenetére
Igazából kb. az az ökölszabály, hogyha 100W-s az erősítő, akkor 200W-s legyen legalább a hangfal. Szóval 2x tudjon többet, mint amivel meg lesz hajtva.
Azt nem próbáltam még, hogy jelentősen nagyobb méretű hangfallal mit csinál egy kis erősítő, sajnos nincsenek hozzá ilyen köbméteres hangfalaim.
Lehet h. ott már a membrán megmozgatásához, a tehetetlenség legyőzéséh kellő teljesítményt sem tudná kiszolgálni az erősítő. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15951 üzenetére
A Magnatnak még el is lehet hinni, az ilyen logitech és társai meg még kamu értéket sem írnak, mert ránézésre látszik, hogy mit tud (mit nem) a cuccuk.
91dB az a megfizethető kategóriában elég jó, persze amíg nem méri ki valaki, addig úgy sem tudjuk, hogy a valóságban mit tud. A képen lévő cucc nem ismerős, de a magas és mély állítására nem túl jó megoldás a hangfalon elhelyezett ilyen-olyan állítható szűrő.
Egyébként nekem van egy pár Magnat Sonobull hangfalam, zárt kialakításúak, de valami brutálisan jó és erős hangzást produkálnak. Azt hiszem 60/90W-s típus, gumi membrános mély középpel.
Egyszer már szerintem linkeltem, de olvasd el a watt v. decibel írást, ott jól össze van foglalva a téma. [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15949 üzenetére
A hangfal watt száma nem függ össze azzal, hogy mennyire fogja meghajtani a cuccod, mennyire lesz hangos. Az érzékenység az, ami ezt megadja.
Valahol 89dB körül van az átlag bolti hangfalak érzékenysége a rájuk írt szerint, ha pl. egy ilyet cserélsz ki egy 92dB-s hangfalra, akkor az olyan, mintha a 89dB-s hangfalba pumpálnál bele kétszer akkora teljesítményt. Vagyis a Magnat lehetne 300W-s is, azt is ugyanúgy meghajtja, ha az érzékenység rendben van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15941 üzenetére
Látszik a membránon, hogy a limitálási torzítás abból ered (nagyobbrészt), hogy nagyobbat már képtelen kilengeni.
csak 4 ohmosak.
Ugyanakkora hangerőállásnál a 8 ohmon feleakkora teljesítmény fog csak lejönni.
A 4 ohm, az tág, inkább a 15W a szűk.
Meg lehet tényleg a túlvezérlés, de azzal maj tudsz kezdeni valamit, ha kell.
Fog az menni!
-
válasz
Speeedfire #15939 üzenetére
Szintén gratula.
Az egyik barátom megépített egy Nelson Pass BA1 erősítőt hát nem semmi... Kb. 20-25 perc kell neki mire bemelegszik 60-62 fokra akkor legszebb a hangja.Én "csak egy kicsit" építekelég lesz nekem az F5 is
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15943 üzenetére
A trafók jelleggörbéi miatt egy picit elvileg kell neki, de valszeg csak nagyon kicsit fog változni, már ha fog. Nem méricskéltem még ilyen erősítőt, szóval nem tudom konkrétan mi várható. Ha esetleg több voltot esne, na ott már lennének problémák, de kétlem h. ekkora lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15941 üzenetére
Akkor lehet kellene egy fix osztó a bemenetre, hogy max hangerővel még ne kerülj bele a torzításba. Amúgy mérj tápfeszültséget hangerő nélkül, és akkor is, amikor nagy hangerő, basszus van, csak kíváncsi vagyok, esik-e a feszkó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15939 üzenetére
Egyébként a dacod nem vezérli túl? Mekkora a max kimenő jelszint? 0.316Vrms a vonali maximum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15937 üzenetére
Grat, akkor már érted, miért kérdeztem, hogy kell-e neked ennyi watt.
-
válasz
Speeedfire #15920 üzenetére
Egy "picit" nagyobb tápot pakolászokössze
Még folyamatában van mielőtt valaki megtámadná -
PH-User
addikt
válasz
Speeedfire #15924 üzenetére
Jó lett ez, főleg úgy, hogy nem születünk mindnyájan egyforma "pro" kézügyességgel, persze ez gyakorlattal javítható.
Az a lényeg, hogy Te leld benne örömöd.
Csinálhatsz majd egy videót is a működésről, ha gondolod.
Én most az egy éve félbehagyott fordulatszám szabályzómat fogom megépíteni
a kis tecsós csiszolómhoz... De olyan lesz, hogy a nyomaték megmarad alacsony fordulatszámon is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Szigetelt szerelésről:
Ha van hozzávaló, akkor egyértelmű.
Ha nincs, akkor is megoldható. A feszültségek aránylag kicsik. A csavarra lehet húzni (egészen a csavarfejig) egy vastagabb drótról lenyúzott szigetelő csövecskét, a fej meg anya alá pedig egy-egy bármilyen szigetelő alátétet kell tenni.
-
malwy
senior tag
válasz
Ööö jól néz ki
Próbapanelon az alkatrészek közötti vezetést ónozás segítségével alakítják ki ugye?BTW TDA2030 erősítőm: Most esett le, hogy én meg sikeresen rávezettem csavarok segítségével a negatív tápfeszt a hűtőbordára.
Mert oké a csillámlemez, de a csavar kalapja alá, meg a szára nem kapott semmit. Szal vehetek egy spéci szigetelőgyűrűt oda.
Fokozza a helyzetet, egy bordára szereltem két IC-t, közösítettem a tápfeszt
Enyhíti a helyzetet: műanyag házban van, ami értelemszerűen nincs leföldelve a hálózathoz. -
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #15914 üzenetére
Hát tesó, ezért kár volt ennyit kínlódnod, komolyan. Nézegettem, hogy mit csinálsz, de nem akartam beleszólni. Ezt az áramkört 20 perc alatt össze lehet dobni próbanyákon úgy, hogy nincs se földhurok, se szigetelt vezeték. Sőt, minden áramkört össze lehet rakni próbanyákon. Emlékszel még a távirányítós hangerő- és hangszínszabályzómra? Azt is próbanyákon raktam össze. Ez a nyák ganéjabbul fog kinézni, mint az én próbanyákon összerakott dolgaim. Ebbe a nyákba nem fogod tudni normálisan beforrasztani az alkatrészeket, egyrészt mert a furatok körül hol alámart, de a legtöbbnél pedig át van szakítva a fólia. Mindenképp gányolás lesz belőle. Mindenesetre ne bántásnak vedd, csak szólok időben, hogy a felesleges energiáidat másra is használhatod.
-
válasz
Speeedfire #15916 üzenetére
Küldjek hosszabítot is a teflon szigetelővel együtt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15914 üzenetére
Teljesen jó ez a nyák a vasalásos technikához.
Kb. azt érdemes nézned beforrasztás után, hogy nincs-e rövidzár valahol, aztán kb. bedugod és vagy szól, vagy nem. Persze az IC beforrasztása előtt mérhetsz tápfeszt a táp lábon, meg h. a másik lábakon mi van, de nem hinném hogy szükséges. -
válasz
Speeedfire #15903 üzenetére
Szeretem az egyszerű dolgokat és szívem szerint ha tehetném sok-sok mindent le is egyszerűsítenék.
-
válasz
Speeedfire #15893 üzenetére
Köszi
Ha nagyon akarok akkor fel tudok tenni a gmail-on is csak azt nem szeretem valamiért -
válasz
Speeedfire #15888 üzenetére
Hidd el,hogy érdemes utána járni és sok kincset lehet találni.Én szinte minden hétvégén megyek "kincsvadászatra".Néha morog is érte a nejem.
-
válasz
Speeedfire #15886 üzenetére
Ha nem az ország másik felébe laknál akkor tennék egy boritékba vagy 10db és rá bíznám a "varjúra",hogy vigye el Neked
Máskor is meg akartam kérdezni,hogy Nálatok nem szokott lenni "lomos"piac.Sok-sok bontani való elektronikát be lehet szerezni olcsón de persze nem "csak" bontásra.Ha ide délvidékre lehordják a lomosok a cuccokat akkor gondolom a "nyugati" határ közelében is vannak piacok.
-
válasz
Speeedfire #15882 üzenetére
Ha csak a teflon szigetelő gyűrű miatt akarsz szétszedni egy T-s jó tápot akkor ne tedd mert találhatsz pl.rossz kapcsolóüzemű noti töltőbe is,beltéribe,routerbe,rossz nyomtató tápjába is.
Szerintem logikus,hogy a működő képtelen cuccokat bontsuk szét először -
válasz
Speeedfire #15875 üzenetére
"Ha" egy NYÁK-nál már nem akarsz vezetőrész mértet növelni(mert pl. nem fér) akkor a vastagon ónnal futtatás is segít.
moha21: Valamikor sok ilyen tápot eladtam de ezt az utolsót már nem áll szándékomba eladni.Meg én nem nagyon hiszek a mai sok-sok 100W-os tápokban amik még az 1kg-ot sem érik el súlyba
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15873 üzenetére
Ebben nincs, de az áramkör rajzában a pad10, pad2, pad7-nél lévő via hozzávezetéséről beszéltem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15873 üzenetére
Szélesítsd meg a csíkokat, amennyire tudod. Nem árt 1A fölött. Hely pedig van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15866 üzenetére
Nézd meg közelről, az eagle szokása a rezet + formában bevinni a viára. Csak azért mondom, mert a vasaláskor szerintem kevesebb hibalehetőséget ad, ha teli fólia van ott.
Én legalább is sokat szoptam a harmadrészt át nem tapadó festék miatt.
-
válasz
Speeedfire #15862 üzenetére
Én pl. régen "eldobáltam" az AT-s tápokat majd nem rég jöttem rá,hogy milyen haszosak is valójában.Kivettem a monitor tápcsatit a hátuljából és oda építettem be a 230-as kapcsolót,kapott egy csendes ventit és vagy fél évig arról dolgoztattam a 19"-os Belinea monitoromat.
Meg amúgy is barkács célokra jobb mint az ATX-es(csak kisebb áramokat tud)
De ha rossz akkor forrasztót neki(a másikat meg meg kell csinálni és már van is egy 5/12V-os tápod)... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #15863 üzenetére
Szerintem jó, max a viáknál majd kézzel töltsd ki "+" formájú nyákot telire.
-
válasz
Speeedfire #15860 üzenetére
Csak van tán otthon legalább 1db rossz Codegen vagy tsa.-i PC táp?Mondjuk szigetelő lapkát is találtál volna min.4db-ot/PC-táp(igaz nem csillámot de elég jó hővezető képességű szigetelő lapkák vannak a tápokban is)
-
válasz
Speeedfire #15848 üzenetére
Üdv
Azt ne feledd,hogy a csillám magában még nem elég a szigeteléshez(ha csak nem valami patentos szorítású hűtést raksz fel 3.-ik kép lefelé)
Ha csavarral fogatod fel az IC-t a hűtésre akkor a csavarfejhez tegyél szigetelő gyűrűt.Ha így rakod fel a hűtést akkor nem lesz fémes érintkezés az IC és a hűtőborda közt.
(Bontott PC tápba is találsz ilyen szigetelő teflon gyűrűt) -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15856 üzenetére
Kérlek ne kezd te is, ez a csővezetékes mese/vita már lement itt, talán nem is egyszer. Igaz 100%-osan. De mivel az egész szűk keresztmetszet max. 1.5mm (amilyen vastag a NYÁK) hosszú kiszámolhatod, hogy mekkora az ellenállása, ami sorba kerül miatta az odavezető drótokkal. Ne izgulj átfér és nem is lassul le ettől az áram. Ha nem hiszed (és valszín. mindjárt érkezik 2-3 elmélet ide, ami majd bátorít) tegyél vastagabbakat. Legyintő smiley.
@zka67
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #15856 üzenetére
17.5A csak elég lesz, nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15853 üzenetére
Dehogynem. Bőven, hisz' rövidek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #15848 üzenetére
Ha van csillám, ne törődj semmivel. A borda elméletben a dobozzal lesz érintkezésben, de nem számít.
Nem csillagpontos, de ez sem lényeges, mert egész GND sík van a lapon.Azért még van valami: a NYÁK egyszerűen...SZÉP!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Kutya topik
- 3D nyomtatás
- Hardcore café
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Mikrotik routerek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest