- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DonThomasino #28605 üzenetére
Egyszerűbben is megoldható. A pákával simán sorba kötsz egy 1 Ohm-os ellenállást, és ezzel párhuzamosan a piros LED-et. Ha fűt a páka, akkor a kb 2 A átmegy az ellenálláson is, és kb 2 V-ot ejt rajta. Így már meg is van a LED számára a feszültség. A 1 Ohm-os ellenállás legyen 10 W-os. Ha szeretnéd, hogy ne süljön be a páka kapcsolója, akkor érdemes a pákával párhuzamosan tenni egy 470 nF (XL=3.4 k, 100 Hz) vagy 680 nF-os (XL=2.3 k, 100 Hz) 50 V-os unipoláris kondit, (kerámia, fólia stb...) ami a szikrákat hivatott elkapni. (nem szenesedig úgy a kontakt)
Ha azt szeretnéd, hogy a LED ne villogjon úgy, akkor simán egyenirányítod a váltót, és jobb lesz.Az 1N4148 dióda egyenirányításra itt nem alkalmas, mert azt maximálisan 200mA-el terhelhető. Inkább BY500-t használj, ez 4A-es. (A kép módosítva lett)
[ Módosította: CoolMan ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #28605 üzenetére
Nem fogja ez csökkenteni a 24V ~ os feszültséget?
De igen, kb.1...1.5W-tal a páka ellenállásásn.Hiszen sorba van kötve azzal.
A dióda, amit írsz jó, de mehet oda bármilyen típus kisfeszültségű nagyfrekvenciás Schottky kivételével.
BFY34; CTBC 212B
Mindkettő jó, az elsőnek valamivel nagyobb a tokja.
D1 mekkora legyen?
Amekkorát akarsz, csak látható legyen.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #28524 üzenetére
Nem egyformák a szünetmentesek, de nagyjából ezekből állnak:
- trafó
- egyenirányító, stabilizátor a vezérlő elektronikának, akku töltő
- vezérlő elektronika, akku(k)
- inverter
- trafó - és ezzel a kígyó a farkába harapott, ugyanis ez a trafó
egyúttal a felsorolás első tagja is.
Tapasztalat és gyakorlat nélkül én nem nyúlnék egy szünetmentesbe.
Gyakorlatilag ott tartunk, hogy már az akkucsere sem mindig oldható
meg házilag. -
Phvhun
őstag
válasz
DonThomasino #28524 üzenetére
van benne egy táp meg egy jó nagy adag antiszünet
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #28522 üzenetére
igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #28215 üzenetére
Már 'ab ovo' száraz. Úgy csinálják.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #28211 üzenetére
Szilárd polimért használ elektrolit hekyett:
Elég szerencsétlen a magyar elnevezése, mert a szilárdtest fogalmat leginkább a félvezetőkre használják a nemzetközi terminológiában (solid state).
-
didyman
őstag
válasz
DonThomasino #27417 üzenetére
Áram tud folyni a legkisebb aszimmetria esetén a két tekercs között, ezért.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27417 üzenetére
Épp' azt akartam magyarázni: ha ajánlaná 2 szekunder párhuzamos kötését, azt is feltüntette volna a 220V-os szekunder szekunder bekötésénél és nem csak a szekunder részlegs használatát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27404 üzenetére
Miért nem kötnéd össze?
Mert nem bízom a 2 tekercsrész azonosságában. Mindenestre biztsítőkot beiktatva próbálhatod. Egyszerűen nem vagyok híve. Ha meg a gyártó ajánlaná, akkor nem csak a képen látható konfigurációt ajánlaná a 220V-os szekunderhez. Nekem nem tetszik úgy, de csinálhatod felőlem nyugodtan.
Akkor hogy jön ki a táblán lévő 250VA teljesítmény?
Nem tudom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27399 üzenetére
mekkora teljesítményt tud ez a trafó? 220/220 ágon ha I2=0,66A
220Vx0,66A=145VA-t, egyértelműen. Ha a szekunder fel van "darabolva" és tudsz mérni 2 egymástól föggetlen 220V-ot, akkor (talán) a kétszeresét. De én nem nagyon kötném párhuzamosan a 2 szekundert még akkor sem, ha egymástól függetlenek.
Az a durván 0.2A veszteség lenne?
Áramveszteségről még nem hallottam, ilyen teljesítményban létezik és ebből lehet hatásfokot számítani.
Primer 220 A: (1-2) B: (5-6)
Szekunder 220 A: (1-2) B: (7-8)
Itt egyszerűen összekötöm a zárójelben lévő kivezetéseket?220/220-as konfiguráció esetén IGEN.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27045 üzenetére
Ne mondjam, hogy ez egy fogalomzavar, hanem inkább egy különleges állapot. A táp nagyon ritkán egy kísérlet tárgya. Legtöbbször eszköze. Leveszed a polcról és használatba veszed. Tesztelni csak akkor kell ha baj van vele.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27042 üzenetére
Gőzöm nincs.
Már tavaly említettem, hogy nem sokszor fogod elővenni. Porosodni fog, mint minden régiség.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27039 üzenetére
Ez tulképpen egy majdnem száz éve kitalált didaktikai eszköz. Ki volt "terítve" az egész áramkör az asztalra és úgy mutogatott a tanár a lurkóknak. Fontos kellékek (kincsek) voltak az összekötő szálak egy-egy banándugóval a végeiken.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #27035 üzenetére
Tudtommal (emlékeimből) a felső kettő ugyanaz. Csak azért hogy egyik vagy másik végén köthessek hozzá 2 szálat. Laboratóriumi felállásban kényelmesebb vagy mutatósabb, mint a sok összevissza tyúkbél. Mérd meg műszerrel!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26992 üzenetére
Ha meg tudod saccolni a keresztmetszetét, hosszát és hogy miből van. Aztán még kell a cséve hőelvonási tulajdonsága.
De mivel van tápod, szépen lépcsózetesen növelve és számolva, közben tapogatva is csak jutsz valamire. -
válasz
DonThomasino #26717 üzenetére
OK, én az okot firtattam. Ha nincs korlátozva, akkor kb. rövidzárod, és túlterheled. Ha van korlátja, akkor elfolyat rajta szépen 500mA-t, károsodás nélkül.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #26717 üzenetére
Ha van benne védelem, kikapcsol, vagy a feszt addig csökkenti, amíg az áram 0,5A nem lesz.
Ha nincs védelem, rövid búcsu után távozik...Ilyen jelekkel. -
válasz
DonThomasino #26715 üzenetére
Ha van benne áramkorlát, és attól képes 0,5A-ra, akkor nem
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26707 üzenetére
Ha van egy 100W os ellenállás...
Nem. Mivel ugyanaz az ellenállás értéke, 10x nagyobb feszültségnél 10x nagyobb áram folyik rajta keresztül, ami 100x nagyobb teljesítményt jelent.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #26669 üzenetére
Nagy valószínűséggel az "kullantotta" össze magát amit használnál belőle.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26664 üzenetére
Annak az eredője 4 ohm, összteljesítmény, amit disszipálni tud - igen - 100W. És ha megint Ohm bácsit idézzük, erre huzamosabb ideig maximum 20V feszültséget köthetsz, ami 5A-t fog rajtuk átkergetni.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #26659 üzenetére
Akkor legyen mondjuk 5 db 20ohm os 20w os ellenállás párhuzamosan.
1/Re=1/R1+1/R2+1/R3+1/R4+1/R5
1/4=1/20+1/20+1/20+1/20+1/20
Akkor ez maximum 100w ot bírna el a teljesítmény értékek össze adódnak? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26659 üzenetére
Első teljesítendő feltétel, hogy a porcelánon legyen egy menetszerű horony/vájat, mert a meneteket szigetelni kell egymástól.
A kérdés, hogy (most a legrosszabb esetet veszem) például a 24V 13,3A esetén összejövő 319.2W teljesítményt szerinted egy félméteres 0,7 mm átmérőjű drótdarab képes elviselni? Kétlem. Szépen felizzik, megnyúlik, a tekercstestet képviselő porcelánt ripittyára töri majd lekonyul. Igaz, lehet izzítani talán 1400 Celsius fokig is (kemencékben használják is), de te az nem akar(hat)od. Emlékezz vissza: a régesrégi spirálellenállásos villanyrezsókban 500W köruli teljesítményhez hasonló vastagságú drótból jónéhány méter ellenállásdrót van és pirosan (800 fok), vagy egyenesen sárgán (1100-1200 fok) körül izzik. Csak zárójelben: a felizzással az ellenállása is váltözik, ugyanúgy le van táblzatokban dokumentálva.
Most nem fogom megkeresni, de biztos táblázatba van szedve és megtalálható, hogy mekkorára kell méretezni teljesítmény függvényében.
Ilyen átmérő esetén 2, 3, 4... szálat kötsz párhuzamosan és ugyanannyiször növeled a hosszát is.
Amiket kiszámoltál így csak az Ohm-törvény illusztrálására jó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26637 üzenetére
Nem lehet. Nézd meg a rajzot!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26631 üzenetére
Ha megkocogtatom a kertet hatul a kondik ciceregnek.
A kocogtatásnak nincs elektromos hatása, csak mechanikus. Tehát valami mozog, ha picit is. Tehát egy elektronika vagy cicereg vagy nem, függetlenül a kocogtatástól.
nem az van a kondi bemelegszik es utana megjavul?
50Hz-en al elkók nem szoktak melegedni.
Ismétlem: kontaktusok, forrasztások...
-
válasz
DonThomasino #26631 üzenetére
Nekem most volt ilyen PC tápom... Bedugtam, rövidre zártam a zöld-feketét, és ~10mp múlva elindult... Nem jöttem rá mi baja volt, kicseréltem benne a legtöbb elkót, átforrasztottam a hűtőbordás dolgokat, de semmi. Szépen lebontottam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26628 üzenetére
Lehetnek különleges okok is, de mégis a kontaktiba a legvalószínűbb.
-
válasz
DonThomasino #26628 üzenetére
Vagy kontakt, vagy valami csak melegen működik... (Akkor viszont lehet kondi is, szerintem, aztán ki tudja...)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26624 üzenetére
Jajjj!
Mivel minden 2 pont között számolható egy kapacitás, akár 2 egymástól 1 méterre levő tűhegy között is, akkor legyen kondi.
Ha már mindig mindenki a kondikra fog minden bűnt.
Én egy kontaktushibának gondolom. Vagy keresgélj a kimeneti áramot monitorizáló R54, R55 körül. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26608 üzenetére
Földi viszonyok közt a klasszikus fizika törvényei szentírásként kezelendőek.
A nagy dobozos ruszki tolós műterhelésnél is így van?
Nem tudom. El kell olvasni majd mérlegelni.
-
Phvhun
őstag
válasz
DonThomasino #26600 üzenetére
El kell hogy bírja.
Az a zöld trutymák meg szétvezeti az egész testen a meleget, és az egész felületen adja is le.szerk: fél órája kezdtem el írni...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26602 üzenetére
Ezt legutóbb részletezetem már.
Nem! Ha fotón láthatóból indulunk ki, ami 68 ohmos, akkor 1 ohmnál (1/68)x75W-ot, 5 ohmnál (5/68)x75W-ot képes elviselni. Gondold át: a drót csk kis hányadára esik az egész.
Ha a tieid névleges értéke 75 ohm, akkor a képletekben cseréld a 68-at 75-re.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26600 üzenetére
Pedig annyi az. Egyébként az a gyűrű, amire tekerve van kerámia vagy porcelán.
És gondokozz másként: képzelj el egy régi spirál-ellenállásos villanyrezsót, ami anno legalább 500-600W-os volt. Utána gondold végig, hogy abból a spirálból tudnál-e tekerni kb 6 ilyen potmétert.
Szerintem igen. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26539 üzenetére
Számolj utána. A 2 potméter párhuzamosan kötve 37.5 ohmot eredményez egy 150W-os tűréssel. Ez ha 12V-ot terhelsz le vele kb. 0.35A áramot jelent, ez kb 42W.
1A-hez a harmada kell, azaz 12V a 12 ohmos állásában és ez 12W.
Ha 10A része-re akarnád használni, az 1.2ohm, ami már csak az ellenállás 1/30 része, de nem csak ellenállásban hanem teljesítményben is, mert fizikailag csak ennyi vesz részt a fogyasztásban. Ez pedig 120W lenne egy alg 1W-nál nagyobb drótdarabon.
Gondold végig és számigálj egy kicsit! -
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #26539 üzenetére
Szerintem összeadódik.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #26538 üzenetére
Ha párhuzamosan kötöm akkor 38 ohm lesz az ellenállása
a teljesítményük hogy fog változni? -
Reggie0
félisten
válasz
DonThomasino #26494 üzenetére
Hat igen. A gyarban
Konnyen lehet, hogy csak kiforrasztott allapotban a masik iranybol lehet ratenni, mivel elore nem lehet lecsavarni(szandekosan, az ujak is ilyenek). Szerintem sokkal jobban jarsz, ha kompletten csereled a bananhuvelyeket. Arban nem veszes, kb 1000 forintbol kijon az a 6 darab, munkaban pedig szerintem ugyan annyi es akkor nem rozsdasak/oregek a csatik, nem kell azon gondolkodni, hogy holnap melyik megy tonkre, stb. .
-
Reggie0
félisten
válasz
DonThomasino #26484 üzenetére
Hat, hogy szetszedes nelkul lehet-e azt nem tudom, de nyugodtan szed szet. Az ilyen regi technikabol elobb ugrik ki egy elefantcsorda, minthogy javithatatlan kart okoznal benne.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26468 üzenetére
Csak világvége után.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26465 üzenetére
Meg kell mérni rajtuk a feszültségeket túláram és normál állapotban, aztán lehet dönteni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26460 üzenetére
Nel. Csak a nullát a P3-mal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26457 üzenetére
Az áramkorlátért melyik tranyó lenne a felelős?
T7...T10. T11, T12 csak az égővezérlésre vannak.
A feszültség finom állítására melyik poti való?
P6.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26373 üzenetére
Húsz évet a félvezetőiparban dolgoztam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26371 üzenetére
...mindig úgy nyilatkoztál, hogy fogalmad sincs a magyar árakról,...
Ez továbbra is érvényes. De azért az arányokról van fogalmam. A tokozás miatt az ára az ajánlott típusoknak legtöbb a fele, de lehet, hogy még kevesebb a fémtokosnak. A belük ugyanis kb. ugyanannyiba kerül. Valamikor gyártottam/teszteltem ezeket. Még nem felejtettem el mindent.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26369 üzenetére
T1 és T2 volt drága (pár száz ft)
Valószínű, hogy azokon már történelmi/archív fel-/luxusárak vannak. Sokkal olcsóbb lehetett volna valami műanyagtokos változat, mint a BC171B (aminek a bele ugyanaz), vagy a BC546, ami egy újabb generáció és jóval lineárisabb, mint az elődje. De nem kérdezted.
Őszintén, én a következőket csinálnám:
Kinyomtatnám a rajzot és beírnám minden tranzisztorhoz a mért feszültségeket. Ha nehéz lenne beszerkeszteni a rajzba, akkor kézzel beírva és szkennelve elküldeném, a kapcsolók állását is berajzolva. Annak alapján el tudnánk indulni. Így nem tudok pontosat ajánlani továbblépéshez. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26367 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26360 üzenetére
A működtetésre mind a 13 szál szükséges.
Ha a másik táp (feltételezem) a másik hasonló (majdnem ugyanilyen, A vagy B verzió...), akkor egy az egyhez minden szálat a megfelelő, előzőleg a saját szálaitól megszabadított pontra kell kötni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26358 üzenetére
Erre 2 módozat lehetséges:
- meghosszabbítva a szálakat,
- a másik tápba úgy tudod bekötni, ha ott a szálakat leválasztod és a helyükre forrasztod. Párhuzamosan kötni a másik lappal minden szálat nem lehet. Ha meg nincs minden szál bekötve, akkor nem működhet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26334 üzenetére
A háromlyukú foglalatban a tranzisztor erősítési tényezőjét lehet mérni és azt a kapcsoló tranzisztormérő (esetleg hFE) állásában. Más állásban fogalmam nincs mihez kötődik az a 3 szál. Az, hogy csak ott egyszerre mérem minden irányban minden lábát nonszensz, mert a műszernek csak 2 mérőszála van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26222 üzenetére
Piroshoz képest, természetesen minden lábán, mert másképp nonszensz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26220 üzenetére
A foltok nem eredhetnek valami ráfolyt trutymóból?
Mérj feszültségeket a 0V-hoz képest a T12-n!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26218 üzenetére
Nem feltétlenül. T11 és T12 csak az égővel foglalkozik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26216 üzenetére
T12 körül keresgélj. Esetleg valamit rövidrezártál (forrasztottál).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26211 üzenetére
Hát ez tényleg melegedett jócskán egy adott pillanatban. És nem műgyanta.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26208 üzenetére
Ilyen barna foltokat láttam rajta... Milyen?
Meg tud égni, mert műgyanta a tok. Mérd meg őket. Úgy is mint 2 diódát, de ha a műszered és te is tudod, akkor a műszer tranzisztorfoglaltában hFE pozícióban (ha van a műszeren) 250-nél nagyobb erősítést kellene mutassanak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26203 üzenetére
2x igen
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26201 üzenetére
Az a szirom csak egy távolságtartó és ad egy kis merevséget a tranzisztornak. A címkézésnek semmi köze a lábak kiosztásához, azt oda írják, ahol hely van és hogy valamennyire tartozzon bizonyos alkatrészhez. Ha nincs az (is) odaírva, hogy CBE, akkor csak az alkatrész azonosítására jó a feliratozás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26199 üzenetére
Én ezt így nem értem. Úgy se, mint szirom...
Minden alkatrésznek megtalálható a neten az adatlapja, amiben szerepel a tok és a bekötései is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26197 üzenetére
C, de kis engedménnyel B.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26195 üzenetére
Azt hogy a nyákon hol van a tranyó C B E kivezetése csak a rajzból tudom lekövetni
Ha nem ismered a tokokat (ami nagyon valószínű), akkor igen.
Ellenállásokat is át kéne mérni?
Nem árt. De ha a kinézetük hibátlan, akkor nem nagyon feltételezhető, hogy bajuk van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26193 üzenetére
A 2N1613 az egyenlő BFY34?
Nagyjából ugyanaz.
BC 212 vagy BC 107B helyére mehet?
2N4033 - nem, mert ez PNP
BFY34 - esetleg, de elég kicsi az áramerősítési tényezője (hFE)
2N1613 - esetleg, de elég kicsi az áramerősítési tényezője (hFE)
OC1070 - nem, mert ez PNP és germánium
OC1072 - nem, mert ez PNP és germánium
AF137T - nem, mert ez PNP és germánium -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26189 üzenetére
Is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26187 üzenetére
Nincs konkrét tanácsom. Én végigméregetnék mindent hidegen (áramtalanítva) utána pedig hasonlítgatnám a rajz alapján a másik táppal ugyanolyan beállítások mellett. De ezt már írtam. Nem egy naponta látott/javított készülék számomra se, olyant pedig, hogy rutinból merre mennék tovább nem írhatok, mert a helyzetből/tapasztalatból jönnek az ötletek. Pontról pontra, ismerve a működést meg az alkatrészek szerepét lehet lépni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26184 üzenetére
Az a táp plusz pólusához vannak viszonyítva, ami mérésre úgy látom nem vagy hajlandó. De ha megnézed a rajzot, sorba van kötve a 3 dióda a +9 és -7V között. Ezek között 16V van kiszámolva, a 3 dióda feszültsége pedig összegezve 3x5.6=16.8V, ami majdnem ugyanaz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26181 üzenetére
Én egyszerűen a dióda két lábán mértem, akkor az bukta?
Nem bukta, csak az más.
A pöckös rész az anód vagy a katód?
Nem tudom mit nevezel pöckösnek. A nyíl az anód, a vonal a katód
D3 -3.5 vagy -9.5, gondolom a piros kapocs és hosszú láb a nyákon.
D1 2.4 vagy 8.5
D2 -3.5Ez 3 db. 5.6V-os Zener, mindhármon kb. ekkora feszültség kell legyen.
P4 -1.5V - talán állítható a P2-ből
P5 0V - OK
P12- 0.3V - ez is OKIlyen ritmusban megleszünk jövő karácsonyra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26175 üzenetére
Mindent a kimeneti "plusz" kapocshoz viszonyítva kell mérni (írja a könyvben). Fekete szálat bedugod abba, a pirossal mérsz. A 5, 4 , 12 pontokat is ugyanúgy. Valami már nincs jól mérve vagy hibás, a +9 és -7V a segédfeszültségek, amik már kapásból nem jók.
-
superecneB
őstag
válasz
DonThomasino #26140 üzenetére
Honnan tudnám megnézni, hogy biztosan a kis hangszóró adja -e? Alapból valamilyen elektronikai "félrekötés" nem lehet az oka az ilyen magas frekvenciájú sípoló hangnak? A a samsung tft monitorom adott ki ilyen hangot régebben magasabb fényerőn. (hetekig veszekedtem a garisokkal mire megcsinálták normálisan)
A brossúrán az áll, hogy adapterről ne használjam 12 óránál hosszabb ideig. Ezt komolyan kell venni, vagy csak valami safety baromság?
Ha csak akkor világít a projektoros része, amikor megnyomom a gombot, azt meg tudom valahogy úgy csinálni, hogy folyamatosan világítson?
Jelenleg: Megnyomom és 5 másodpercig világít, meg eddig vetít a laserrel. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26145 üzenetére
Az ártani nem fog és leellenőrizheted az ott listázott feszültségeket is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26143 üzenetére
Gondoltam én azt. De azért válaszoltam minden kérdésedre.
...mit tehetett tönkre a zárlatos tranyó.
Kérdés, hogy mi mit tett tönkre? A 2 azonos egység áramköri pontjait kellene mérve hasonlítgatni. De erre ne kérj pontos irányítást. A trafótól kezdve mindent úgy, hogy a beállítások legyenek azonosak mindkét oldalon.
...meg hagynám a trafót és az egyenirányító részt. Akkor a dekád kapcsolóval tudnám használni megfelelő feszültségeket áramvédelem nélkül?
Igen, csak a feszültségértékeid lennének nagyobbak, mint minden stabilizátorbemeneten szokott lenni, ráadásul stabilizálva se lenne. Csak egy egyszerű egyenirányító.
A potméteres elgondolás nem jó?
Ha arra gondolsz, amit a javítás bekezdésben ír, csináld, de nem látom az értelmét. Bajt nem csinálsz vele, és rá se fogsz jönni semmire.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26137 üzenetére
61V mérek bármilyen fokozat állításra érzéketlen.
Ez az egyedüli mérés, amit mondjuk értékelni tudok. A tranzisztor nem vezet és valamiért a kollektor maximális feszültségen van. Ebből nem tudok következtetni "remote üzemmódban".
Főleg ott kotorásszak ahol mértem?
Próba-szerencse. Bárhol lehet a hiba és kis rázkódástól helyrejöhet. Nem tudom mit mondjak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26135 üzenetére
Akkr ugorj neki a pákával a forrasztásoknak meg spray-vel a kapcsolóknak, mert ha nem, életed legfontosabb kísérlete közben fog ismét cserben hagyni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26124 üzenetére
Így jók az eredmények. Az asszimetria attól van, hogy a tranzisztor se éppen szimmetrikus, mint geometria.
* * * * *
Köszönöm a jókívánságokat, én is áldott ünnepeket kívánok!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26122 üzenetére
Nem. Minden amit írtam a 2 mérőszállal történik. A tranzisztorfoglalatban (igaz műszere váltogatja) kell mindhárom láb és ott az erősítési tényezőt méri, de ahhoz (legalábbis az én műszeremen) a hFE pozícióba kell kapcsolni a műszert.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26119 üzenetére
Ezt mérhetem egyszerűen a műszer alsó kivezetésén mérőzsinórral?
Azzal KELL mérni! Dióda mérőállásban a kapcsolóval.
Mert úgy az egyik irányban 1a másik irányban pedig 548mV ot mutat.
Az úgy egy tökéletes JÓ eredmény.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26107 üzenetére
Csak ha nincs terhelés a kimeneten.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26105 üzenetére
Igen.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
DonThomasino #26099 üzenetére
500mF ? Na az kövér nagy mennyiségű autóakksi méret kondiban ha nem 10V és alatti feszültségű
25V-ban már kondiágyúsor -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26101 üzenetére
Mert olyan nincs is a rajzban. Én is megnéztem még a minap. Esetleg a 12 pontnál lehet szó az áramlimites potméter lábairól. De sok értelmét nem látom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26099 üzenetére
És az amit a könyv írta javítás címszó alatt?
Valószínű kötelező fejezet volt. A javítás sokkal átölelőbb kellene legyen, esetleg logikai menettel, hogy ha... akkor... és... nem... vissza az x ponthoz stb. Az a pár sor pipepurc.
A működési leírást átböngészve sokat megtudsz a részletekről. Az is kell, de nagyon.Nem a kondik ott a ludasok. Az maradhat a végére.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26097 üzenetére
Az úgy rendben lenne. Innen tovább már kellene érteni a működést és méregetni a feszültségeket. Kezdve pont a soros tranzisztor (2N3055) lábain, tudva azt is, hogy a kapcsolókból milyen érték van beállítva.
De nem adok nagy esélyt ennek a távjavításnak. Jövő világvégéig se fejezzük be.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26095 üzenetére
A D18...D21 híd váltóáramú lábain.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26093 üzenetére
Már írtam, hogy le kell ellenőrizni a kapcsolgatott szekunderfeszültséget is, abból lehet kiindulni. Ezt lehet esetleg a szűrésen is ellenőrizni/mérni.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #26090 üzenetére
[link] parancsolj, itt pontosan le van írva.
"A tranzisztorok a diódákhoz hasonlóan vizsgálhatók. Általában Bázis és Kollektor, illetve a Bázis és Emitter (a továbbiakban B, C, E) között egy-egy diódát tudunk mérni. (mérés közben a harmadik kivezetés nincs bekötve). NPN tranyó esetén B a diódák anódja, PNP tr. esetén B a katód. C-E között pedig szakadást mérünk. Spec tranyóknál elöfordul, hogy C-E közé beépítenek egy további diódát NPN tr. esetén a katód a C-ra csatlakozik. Még ritkábban elöfordul, hogy B-E között egy ellenállás is be van építve, ezért itt fordított irányban is vezet valamennyire - de ez ritkán fordul elö, valószinübb, hogy az ilyen tr. hibás. Ha bármely két kivezetés között rövidzárat, vagy mindkét irányban szakadást mérünk akkor az eszkör vagy nem tranyó vagy rossz ->kuka... Alaposabb vizsgálathoz érdemes egy kisebb tesztáramkört épiteni ami csak hibátlan tranyóval müködik."
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26090 üzenetére
Én azt nem tudhatom...
Fordítva mit? Csak a B és E téveszthető. Úgy se működik. De az egyenirányított teljes feszültség megjelenik a kimeneten.
C-B és C-E között 1 et mérek akkor okéy?
C-B között egy diódát kell láss, egyik irányban vezet, visszafelé nem (ez lesz 1). C-E között mindkét irányban 1.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26088 üzenetére
Mivel én tudom, hogy mi van benne és miért állítom... amit, továbbra is az a véleményem, hogy defektes. Itt nincs a "jónak ötven árnyalata", csak jó meg rossz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26086 üzenetére
Nem. Szakadást kellene látnod. Vegyél elő a sufniból egy ismerten jó tranzisztort (de ne germániumot) és hasonlítsd össze.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26079 üzenetére
Minden elgondolás jó. Sorolhattam volna én is tovább, de megálltam az stb-nél. Persze, meg kell mérni kapcsolókat ellenállásos osztókat. Mindent.
Nem lesz könnyű, mert rettenetesen van összeszerelve, sokmindenhez nehezen fogsz hozzáférni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26074 üzenetére
Már írtam: először végigméregetni minden alkatrészt a kapcsolási rajz alapján áramtalanítva. Utána esetleg hasonlítgatva a működő táp feszültségeihez.
De lehet rendesen/tudományosan (tudálékosan
) végigmenni a rajzon, kezdve a hálózati feszültségekkel, szekunderekkel kapcsolgatva, híd, szűrés stb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26068 üzenetére
Nagyon gyárinak tűnik az 500 as.
A kondi biztos gyári. Otthon nem lehetett csinálni...
De 6 darab párhuzamosan, az már kezd elégségesnek tűnni.
Az csinálhatott ilyen hibát...
Nagyobb feszültség (bár az nem nagyon volt honnan), nagy áram, rossz hűtés és emiatt termikus megfutás majd másodlagos letörés (second breakdown) stb.
A jézuska hozhatna egy tranyót karira.
Az a legmezeibb szilícium teljesítménytranzisztor. Már a trafikban is kellene legyen.
Még írhatsz a Jézuskának.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26063 üzenetére
Az csak rossz szűrést okozna. Nem kellene összevissza, vagy semmi feszültséget adnia. Nézd meg a kondit a másik tápban. Az 500uF nagyon kevés, mert az a "fő" szűrókondenzátor.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26052 üzenetére
Ideiglenesen lehetne használni. Bár a gyorsasága (és nagyobb határfrekvenciája) miatt esetleg gerjedésre lehet hajlamos.
Most egy kérdés: ha jól emlékszem ez a második (majdnem azonos) ilyen tápod, igaz? Ha igen, akkor neki lehet úgy is fogni a dolognak, hogy egyforma beállításokkal méregetsz és hasonlítgatod az értékeket a 2 táp között.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26048 üzenetére
Mindkét irányban kell mérni. Ha dióda állásba kapcsolod a műszert, akkor a CB, EB egyik irányban (vezetés) szilíciumnál 500-600mV körül kell mutasson, fordítva pedig (záróirány) végtelent, ami talán 1...
Germániumnál az előző érték a fele körül van. CE mindkét irányban szakadást kell mutasson.A C-E csipogása nekem nem tetszik. Az - mint már korábban írtam - zárlatot, azaz kipurcant tranzisztort jelent.
Előtte gyakorolhatod egy egyszerű diódán. Ez egy alapmérés, ami nagyon sokat segíthet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26046 üzenetére
Külön-külön C-B, E-B, C-E.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26044 üzenetére
Minden fordítva van.
C-B és E-B között változatlan 1.
Ez szakadásokat jelent
C-E között sípol a műszer, ha azt érted szakadás alatt.
Ellenkezőleg, ez zárlat.
Van itta lomba ASZ18 az nem mehet a helyére?
NEM! A dokumentáció 2N3055-öt ír, ami szilícium és NPN, míg az ASZ18 germánium és PNP.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26042 üzenetére
C-B és E-B között egy-egy p-n átmenetet, mint egy diódán. C-E között szakadást.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26036 üzenetére
Nem tudom hol méred a 2-3V -ot. A rajz szerint egyébként nincsenek benne germánium-tranzisztorok.
Mennyit kéne mérnem a T13 on és hol?
Ez kimondottan a kapcsolók állásától függ. Ezért nem írták bele a listába. De kikövetkeztethető. Ha rámérsz a D18...D21 hídra, onnan megvan a kollektorfeszültség. Ahhoz kell viszonyítani a másik 2 terminálon mért értékeket. De érdemes hidegen is megmérni a T13 két p-n átmenetének az épségét és a kollektor-emitter közötti értéket is.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #26030 üzenetére
Olyat nem láttam még, az árnyékolás mindig negatív, és azt szokták a burkolatra kötni.
Egyébként hogy telt a világvége, mi pezsgőztünk!
Mester, nálatok látezik még Ovidiu konyak? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26030 üzenetére
Nem, az arra való, hogy tudd melyik melyik, ha valami csoda folytán a felirata eltűnik. Ilyen van a LEDeknél is: nemcsak a tok nyesett a katód felől, hanem a láb is rövidebb. "Redundáns" jelölés.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26028 üzenetére
Tudtommal igen. Mérd meg műszerrel, hogy a 3 külső mind ugyanaz, De ennek látszania is kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Büszke apukák és anyukák topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3141, 95% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3140
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3138
- Xbox Series X 1TB SSD játékkonzol dobozában
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- PS4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Telepített játékokkal
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 2600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3092, 98% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest