- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
válasz
moha21 #27174 üzenetére
Kipróbáltam és működik. Igaz nem tudtam eldönteni, hogy minek tudható be némi sercegés, szerintem a kábelnek, mert elég gagyi kábelt használtam, ami csak kinézetre -jack-rca szerintem. De működött és méghozzá brutálisan. Nagyon hangos volt. Az input kábel nélkül nem sercegett, ha ez számít valamit.
-
McSzaby
őstag
válasz
moha21 #27170 üzenetére
Nyilván nem a csúcsminőségről híres!
Arra gondoltam,hogy egy hangfalat csak meg tud hajtani ez a táp is. Kettő már necces, de ha látom, hogy működik az elképzelés, akkor költhetek rá. Addig nem
3-4 darab 10 000 uf-s kondi sorosba kötve elnyeli az esetleg többlet feszt? Ez még beleférhet.
Egyelőre ha minden igaz, egy hangfalat azért el kell döcögtetnie így is, nem? Mert nincs itthon most ilyen elkó, főleg nem 3-4
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #27053 üzenetére
Ez nem jelenti azt, hogy mindegyik tudja es azt sem, hogy tartosan tudja. Azt, hogy valamennyire kepes 0.5A fole menni az indokolja, hogy ne kelljen elagazasos kabelt hasznalni a kulso 2.5"-os HDD melle. Azok viszont csak felporgeteskor zabalnak 1A korul, igy rovid ideig fennallo allapotrol beszelunk.
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #27032 üzenetére
Ja, azt pont erre szokas hasznalni, plane hogy alig van elterjedve es altalaban csak 1-2 port van belole a gepen. Manapsag az USB-n alapvetoen az USB 2.0 portot ertjuk.
(#27036) Dluinet: Ez igaz, de nem javasolhatok olyan megoldast, ami nem biztos, hogy mukodik, aztan jon az anyazas, hogy miert mondtam hulyeseget. Raadasul ez attol is fugg, hogy a tobbi porttal mit csinal, mert ha a link alapjan kettot kapott es mind a kettot ra akarja dugni a gepre, akkor mar elofordulhat, hogy a kettot nem viseli el bizonyos konfiguracio(k)ban.
-
diamondface
tag
válasz
moha21 #27032 üzenetére
PH-user: nos igen, hallottam, hogy sorba kötötték, de azt nem, hogy mi lett a végeredmény
én nem próbálnám ki
pl. apple gépeknél (lehet hogy ez sem egészen pontos így) meg úgy tudom, 800 mA-rel lehet terhelni az usb portot.
tamas1985: csak egy hálózati tápegység lenne a biztos
-
Lompos48
nagyúr
-
-
Doki16
addikt
válasz
moha21 #26756 üzenetére
Fogyasztás mérésre is. Minden dologgal tisztában vagyok, elektronikai technikus a végzettségem, csak végre kellene egy normális multi. Átlagos háztartási fogyasztókat, nem akarom megmérni a cégnél lévő több 10kW-os motorokat
Mekkora motor produkált ekkora áramfelvételt?
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #26724 üzenetére
Igazából a kérdés csak arra vonatkozott, hogy egy 100W-os ellenállást
mindegy-e, hogy 100V 1A-rel, vagy 10V 10A-rel terhelünk.
Az ellenállás értéke nem volt megadva, úgyhogy szvsz az ominózus kérdés
csupán elméleti volt. [link]
Szerintem a helyes válasz a következő lett volna:
Igen, ha az első esetben az ellenállás 100 ohmos, a másodikban pedig 1 ohmos. -
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #26711 üzenetére
Ha korlatozza, akkor meg nem lesz 100V. Ugyanis U=R*I . Te csak egy parametert donthetsz el. Ha ugy dontesz, hogy tartasz egy feszultseget, akkor az ellenallas hatarozza meg az aramot. Ha ugy dontesz, hogy tartasz egy aramot, akkor az ellenallas hatarozza meg a feszultseget.
-
draff
aktív tag
válasz
moha21 #26676 üzenetére
Én nem értem, de legtöbbször szinte mindegyik olyan a több éves használat után.
És akkor persze ebbe fullad bele a távszabályzó azon szándéka, hogy neki működnie kéne.
Jaaa - és csak azt figyeld meg!
Az átlagember annál jobban nyomkodja a gombokat, amint az minnél jobban, de nem is akar igazán működni -érdekes ...
-
draff
aktív tag
válasz
moha21 #26656 üzenetére
Annak a trutyinak egyáltalán nem kellene ott lennie!
Tehát bátran el- és lemoshatod alkohollal, sebbenzinnel vagy olyan valami oldószerrel, ami leviszi.
Aztán szépen bekened Ruwidó pasztával - ha van .. vagy ha a tudsz valahonnan szerezni -
ám ha nem, talán jó rá a Contact spray is.
Ezt általában lehet kapni dezodor-dobozos kiszerelésben, kis piros műa tartozékcsővel.
De jó még a szegedi Medikémia Prevent Preciziós Kontakt tisztitója is ugyanerre a célra.Mellesleg azt még megjegyezném -
én már elég sok TV, HiFi torony, videó, műholdvevő és más egyéb távszabályzókat szedtem már szét, mert valamiért nem működtek, pl. leejtették (és ezért többnyire letört vagy a dióda, vagy a kerámiaszűrő egyik lába), vagy csak lemerült benne az elem, esetleg teljesen elkoszolódott a tasztatura -
ám ezek mindig tele voltak ezzel az ismeretlen taknyos trutyival.
Hogy az mi a csoda lenne? Nem tudom ... Biztos vagyok benne, hogy nem a gyárban tették bele ...
Lehet, hogy a kezelői kéz több éves izzadsága, vagy talán a szoba párás levegője csapódik le folyamatosan, ezt azonban a jóisten se tudja. Én meg pláne nem ... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #26485 üzenetére
Egy kis barkácsolással 7-9dBi nyereségű körsugárzót lehet csinálni, elég egyszerű:
[link], nekem bevált.
Ha a lakás egyik oldalán, sarkában van a wifi, akkor csinálhatsz jelentősen nagyobb nyereségű irányított antennát, pl. a Quad és BiQuad, azok is egyszerűen elkészíthetőek.
-
mezis
félisten
-
And
veterán
válasz
moha21 #26117 üzenetére
Nem tudom, mert ugyan a vezetékek induktivitását csökkenti, de a túl közel haladó erek közötti kapacitást nem befolyásolja (ráadásul dupla hosszban a kapacitás is kétszereződik), és kivitelezni sem olyan egyszerű a gyakorlatban. Az viszont biztos, hogy a vezeték ellenállása nem nagyon számít, mivel a CCFL tipikusan nagyimpedanciás terhelést jelent, vagyis eléggé kicsi az effektív üzemi árama.
-
And
veterán
válasz
moha21 #26111 üzenetére
(Szerintem ennek más oka is lehet, nem csak a vezeték ellenállása. Mivel a csöveket inverter hajtja, ha a kábelnek túlságosan nagy a fajlagos kapacitása és / vagy az induktivitása, akkor például nem tud kialakulni a cső elektródáin a begyújtáshoz szükséges kezdeti feszültségimpulzus.)
-
8nemesis8
veterán
-
szeva000
addikt
válasz
moha21 #24688 üzenetére
tudsz,nem lesz az nagyon pontos...annak a szabályzónak is 150fok körül kapcsolni kellene.
Én csak a szabályzót melegíteném fel külön és azt megnézném.ha még 170-en sem kapcsol,nem érdemes vele szórakozni.csere vagy kuka.
sztem lehet ki is kapcsol még,csak később.Így a hőtehetetlenség miatt meg megy a bizti is.De 214 fokot akkor is soknak tartom....lassan az a rossz spiáter önvény is megolvad már 250-300 fokon -
szeva000
addikt
válasz
moha21 #24681 üzenetére
ez így is van
ezért mondom,hogy ha egy 214 fokos kimegy az már fölöttébb gyanús....Hidd el,az a legegyszerűbb,ha baraksz egy másikat,max. buktázol 200ft-ot...ha ismét kimegy pár főzés után,nem kell tovább agyalni,szabályzó halott.Lehet ki is kapcsol még csak kissé sokára. -
szeva000
addikt
válasz
moha21 #24673 üzenetére
a szabályzó fene tudja hány fokos,de azt meg tudom mondani,hogy a szarvasi kávéfőzőkben a hőbizti is 169-173-fokos,a szabályzó 150....
Az olajsütőkben szoktak 210-240fok körüli hőbiztik lenni.
teafőzőt már alapból kidobatom,nem éri meg szétszedni sem,de oda is sokallok alapból 214fokos biztit.
Ha ebben kiment a 214fokos az azért gyanús,de lehet csak elfáradt.Én kicserélném és jópár próba...ha kiment,akkor annyi a szabályzónak is. -
szeva000
addikt
-
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #24657 üzenetére
Bistabil? Maga a kapcsoló? Ez új, ilyet még nem láttam. A működtető mechanika igen, az lehet bistabil. Lehet monostabil is, de csak a mechanika. A kérdésben szereplő mikrokapcsoló meg általában tényleg csak egy impulzust ad amíg be van nyomva. Ezért van az hogy az ilyenekkel szerelt vezérlők mindenféle gombkombinációkkal dolgoznak. Ha azt akarod hogy..., akkor nyomd meg kétszer a bal gombot miután nyomva tartottad 3 mp-ig a jobb gombot...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #24618 üzenetére
A kérdéseid első fele részemre szanszkrit és még az is titkosítva.
A másodikban csak annyira közelítesz, hogy valami mágneses érzékelő, mint a Hall, de nem az. Ha igaz, amit találtam, akkor magnetorezisztív.
Ha a következő kérdésed a "hogy lehet ellenőrizni?" lenne, arra egyelőre nem tudom-mal válaszolhatok.
Találtam valami alkalmazást dokumentációban. Átküldeném, ha tudnám hova. Talán innen le tudod tölteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #24620 üzenetére
Nagyon jó kérdés, szétszedni nem fogom, mert nem volt egyszerű összerakni, de azt meg tudom nézni, hogy benyomott ill. kiengedett meg köztes állapotban mit lehet mérni a csatlakozójában.
Tekintve a szerkezet korát, nem lepne meg, hogyha egy totál egyszerű osztó lenne. Nem is cikáznak benne kilowattok, szóval a mérete is megfelelő.
-
xdx@
aktív tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #24441 üzenetére
Érdekes móka ez. Volt egy régi olasz gépünk, az csinálta ezt. Szombat hajnalban kikapcs, aztán hétfőn azzal kezdte a trafó, hogy elküldte a lomha 6 A-es primer biztit nyaralni. A DC motorok közös gerjesztőfeszültségét gyártotta egyébként. Másik bizti, vagy megmaradt vagy nem, a harmadikkal már végigcsinálta a hetet. Hidegen bekapcsolás előtt mértünk szigetelést, menetzárlatot, mindent amit el bírsz képzelni, minden rendben volt. Tárolós szkóppal csináltunk felvételt, azon is csak az látszott mint amit addig is sejtettünk. Első bekapcsolásnál drasztikus áramlökés, a másodiknál kisebb, aztán minden OK. Ja és üres szekunderrel is ezt csinálta! Arra jutottunk a végén hogy lehet, öreg a vasmag, aztán kell neki egy pár rúgás hogy magához térjen. Semmi ésszerű magyarázatot nem találtunk egyébként, legfeljebb azt hogy a hétvégeken UFO-k tanyáznak a jó öreg vasban!
-
Batman2
őstag
válasz
moha21 #24301 üzenetére
No, tehát akkor:
1. G-S, G-D 2Mohmos méréshatárban vizsgálva egyik irányban teljes szakadás, másik irányban pedig olyan -5xx
Kohmtól indul lefelé az érték, olyan 3xx-ig. Gondolom, hogy töltést vett fel a vezérlő láb, ezért a mínusz ellenállás érték.
2. Dióda mérés állásban D+ -S között teljes szakadás, S+ -D között olyan 3xx ohm mérhető, ami megfelel egy schottky dióda ellenállásának.
3. A vezérlő (G) lábat megtáplálva egy 270ohmos ellenálláson keresztül egy 9V-os elem pozitív sarkáról, a negatívat pedig az S-re csatlakoztatva a D-S között mindkét irányban 0ohmot lehet mérni dióda mérés állásban.
Akkor ezek szerint jó a FET, még akkor is, ha a D-S nem marad vezető, ha a G táplálását elveszem, mint a többi.
De vajon miért lehet ez a különbség, mindkét viselkedés szokásos ?
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #24239 üzenetére
Annyit tudok, hogy:
Ismerem azt a személyt, aki nálunk olyan alkalmazást fejlesztett, ami a Google Mapra tett minden nagyfeszültségű oszlopot, berendezést, előhívhatóan bármely elem koordinátáit, technikai paramétereit, revíziós dátumokat... mindent egy adatbázisból. A térkép alapú rajzok is léteznek, de nem külső használatra. Helyi szinten létezik minden zóna hálózati rajza, de ezek már inkább helységekhez, objektumokhoz kötődnek és nem a koordináták a fő adatok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #24172 üzenetére
Nem tudom szebben megfogalmazni, mint ami itt van.
Vektorokhoz nem sok köze lehet, mert egy akármilyen égő vagy rezsó esetén is ugyanúgy működik, pedig azoknál fáziseltolás nem keletkezik. Esetleg a vektor valós értékéhez, de akkor miért FI? Más lesz az, mert Φ relét nem ismer a virtuális világ. Ha találok rá elfogadható választ, tudatni fogom.
Megvan!
In der früher gängigen Abkürzung FI stand „F“ für das Wort Fehler und „I“ für das Formelzeichen des elektrischen Stroms
Fordítsam is le?
-
doc
nagyúr
válasz
moha21 #24130 üzenetére
jogos, a bipolaris tranzisztorokra gondoltam 'tranzisztor' cimszo alatt
CPT.Kirk:
na ezt nem egeszen ertemha kezzel nyitom a csapot, az nem olyan, mintha kezzel nyitnam?
Lompos48:
a 'feszultseggel vezerelt' miben mas a gyakorlatban mint a bipolaris tranzisztorok (amik gondolom arammal vezereltek)? elhagyhato a bazisellenallas? mert ugye a bipolaris tranzisztornal az aram is attol fugg hogy mekkora feszultseget adok neki, tehat akkor effektive mindketto ugyanugy mukodik: adok neki valamekkora feszultseget, amitol aztan 'kicsit' vagy 'nagyon' kinyit -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #23814 üzenetére
Klasszikus fényrelé, akár sötétedéskapcsoló is lehet, akogy CPT.Pirk írja.
Az érzékelő egyáltalán nem szokatlan. Rendes forotranzisztor, azokból az időkből, amikor még a bázist is kivezették és a lencse is üvegből volt a tetején.
A báziskivezetés értelme az volt, hogy nagyobb sebesség elérése érdekében a bázisből ki kell üríteni a töltéshordozókat, mert másképp csak rekombinálás útján "szívódnak fel". Ez egy számítás alapján eldönthető, mert így a sebessége nő, de az érzékenysége csökken ezzel. Úttörő volt ebben a Philips, Siemens. -
szeva000
addikt
válasz
moha21 #23795 üzenetére
háát igen,komolyabb gépekkel lehet...csakhááát nehéz találni sajna.Nálunk a cégnél gyakorlatilag froniusok vannak 90%ban,a többi ergus....igazából mindkettő nagyon jó gép,de nem is a 100k-s kategóriák...
De ha az anyag korrodált,halott ügy az awi...bármivel is küzd az ember.
Van egy gyerek nálunk,aki a sörösdobozt összevarrja símán...nah....ott kezdődik a tudás....
kell hozzá pár év és főleg érzék....Én sem szeretek még 1mm-es lemezzel sem küzdeni...pedig mosógépnél én is csínáltam már símán ívvel....jó is lett,de az idegrendszerem tönkrement,mire kész lettem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged