- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
kjani18 #30600 üzenetére
Máshogy látom a problémát.
A rendelkezésre álló feszültség tartalék szűk 2V.
Ebből valamennyi, ha nem az összes az LM317 be- és kimenete közt elfogy.
Erre jön még a kimenet és az adjust láb közti kb 1,4V, és máris nem jut
elég feszültség a fűtőszálakra.
Áramgenerátoros alkalmazásról beszélünk ugyanis, ha jól vettem ki. -
vodkaboy22
addikt
-
PH-User
addikt
válasz
kjani18 #30389 üzenetére
Szia Jani!
Skiccet azt nem tudok, bejön 4 szál vezeték a fülkébe az izzóktól, a másik 4 az helyben van testelve a fülke csövezésére.
Aztán van egy sima BE/KI kapcsoló a vészvillogónak és van egy 3 állású kapcsoló az irányjelzőnek.
Meg van az a relé, amit írtam is, de szerintem az gyengus akkor.
-
And
veterán
válasz
kjani18 #30097 üzenetére
(Ez nagyon szép, de csak addig, amíg jó minőségű, alacsony belső ellenállású - általában: jobbfajta LSD - NiMH-akkukat használunk, mert azok sokáig tartják fél amperes áram körül is azt a névleges feszültséget. A többi viszont nem. De akármelyikről legyen szó, a teljes tárolt energiamennyiségüket 1V/cella feszültségig értve tudják leadni, márpedig 4V-ról nem fog menni a Li-ion töltése ez belátható. Szóval ez a 4x NiMH sem az a nagyon korrekt megoldás. Létezik olyan is, kapcsolóüzemű buck/boost konverter formájában.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #29523 üzenetére
Rendben. Az tény, hogy ha egy feszforrás plusz kapcsára dióda anódját kötöd, a katódján feszültséget fogsz mérni a mínuszhoz képest, És ez fénysebességgel jelenik ott meg, hogy vodkaboy22-nak is tetszhessen. De ez azért van, mert a mérőeszközön mindenképpen valamicske áram folyik. És ha fordítva kötöd a diódát, akkor is fogsz mérni valamit a dióda visszárama miatt (nehezebb eset a pikoamperes dióda).
-
didyman
őstag
válasz
kjani18 #28991 üzenetére
Itt most úgy érzem, sokmindent keverünk. 1,2kW-ról volt szó-nem tizen-kW-okról. Az üvegről általánosságban beszéltél, a hagyományos izzóknál ilyet használnak, de halogénlámpáknál keményüveg, vagy -a kedvedért- tiszta kvarc. Ezek nem fognak lágyulni 1200 fokon. Még mindig nem tudom, mi az a kis hely. Egy 1kW-os normálizzó (nem keményüveg búrával) simán elvan magában, ha egy légköbméternyi levegő körbeveszi valamiféle natúr konvekcióval, akkor sosem lesz baja. A 150-250-400W-os halogén, fémhalogén lámpákat simán egy szűk, párazárt dobozba rakjuk, keményüveg előlappal és bordázott házzal, hőtükörrel. A 2kW-os csarnokvilágító lámpatest úgyszintén egy immár nagyobb zárt dobozba kerül a mennyezet alá, aktív hűtés nélkül, relatív igen nagy hőellenállással a környezete felé. Szóval én ezt még mindig nem érzem akkora problémának, mint amit leírsz.
-
didyman
őstag
válasz
kjani18 #28897 üzenetére
Na de ennyire kis helyen? :-) Nem csokorba kell fogni ezeket az izzókat, az 1kW-os normálizzó búrája is 10 centin belül van a wolframtól, és az sem igényel hűtést. Ami nekünk szóba jöhet, az meg inkább halogén izzó, azok keményüvegből, vagy kvarcból készülnek, azok nem fognak lágyulni 1200 fokon.
-
tornas
őstag
válasz
kjani18 #28882 üzenetére
12 V-on 1200 W-ban gondolkozok elsőre. 300 W-os (25 A) egységekre bontanám (már csak a több +12 V-os ágakkal rendelkező ATX tápok miatt is) le és 4 db, 300 W-os, 12 V-os egységet terveznék megépíteni.
1200 W-on, 12 V-os spot- és/vagy autósizzókkal szerintem rettenetes mennyiségű meleg keletkezne. Az alaplap (amin az egész 12 V-os rész el fog helyezkedni) méretét is meg kellene növelnem, hogy ne legyen túl nagy a zsúfoltság és a forróság sem.
Mindenki másnak szánt hsz.:
Itt viszont van egy 12 V-os spotizzós műterhelés, csak minden izzó egy termisztorral (ha minden igaz, akkor egy NTC-vel) van sorba kötve. Szerintetek ez jó megoldás lehet? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #28644 üzenetére
A legegyszerább, ha a pákával párhuzamosan beteszel egy ledet ellenállással. Az igaz, hogy akkor fog világítani, ha nem fűt! Viszont frappánsabb bármely más megoldásnál..
Ez akkor volna érdekes/érvényes, ha hozzá lehetne férni a fűtőbetét szálaihoz.
Akkor a fűtés szünetében a nyitott kontaktussal párhuzamosan kötött LED plusz ellenálls tényleg a fűtésszünetet jelezné, a fűtőszál pedig csak mint egy ki soros ellenállás maradna és a LED árama folyna rajta keresztül.
Ha a fűtőszálra párhuzamosan lehetne rákötni a LED-ellenállás csoportot, akkor nem működne fordítva, ráadásul még egy soros diódával (tehát összesen 3 alkatrésszel) megoldódna minden. Egy fűtést jelző LED esetén az 50Hz-es pulzálás sem nagyon észlelhető.Az egész rendszerben fog feszültség csökkenni a terhelés hatására, amikor bekapcsol a fűtőbetét, ezt használja ki a led, ezért kell az ellenállatot pontosan kiszámolni, v. beállítani egy trimmer potival.
A csökkenés a trafó teherbírásától függ. A LED pedig - sajnos - nem egy feszültségküszöbbel rendelkező alkatrész, neki tök mindegy a kisebb vagy nagyobb feszültség. Ha elég neki, akkor maximum a fényerejét változtatja. Ugye, ott az exponenciális jelleggörbéje. Küszöbértékekre beállított kapcsolgatáshoz már inkább elektronika is kellene oda.
Én maradnék a trafóra/-ba szerelt reed relé mellett, mint tegnap-tegnapelőtt jegyeztem ide.
-
kjani18
őstag
válasz
kjani18 #28642 üzenetére
Bocsi most esett le
Az egész rendszerben fog feszültség csökkenni a terhelés hatására, amikor bekapcsol a fűtőbetét, ezt használja ki a led, ezért kell az ellenállatot pontosan kiszámolni, v. beállítani egy trimmer potival.Viszont egy más témában hátha tud valaki nekem is segíteni:
Van egy acer rádiós bill. + egér + usb-s stick készlet. Először az egér elkezdett sz@rakodni, most már nem érzékeli a rendszer, bármit teszek.
Most a bill. van soron, az egykor 4-5 m hatótávolság kb fél méterre csökkent. Lassan dobhatom ki az egész rendszert? Valakinek ötlete ? -
erikke17
őstag
válasz
kjani18 #28071 üzenetére
Max 14,4 azt a 13.5V-ot úgy átlagban gondoltam
Ezen látszik hogy 3-3 láb megy a ledre és 3 fekete pötty van a led sárga részében, gondolom 3 db van benne.
mezis - Az a baj, hogy Astra F kombinál a ötödik ajtón van a rendszámtábla és a megvilágitása is. Azaz ha be van kapcsolva a világitás, és úgy lecsapod az ötödik ajtót az izzószál egykettő megadja magát a csapkodástól...
Ezért tettem ledeket mondván kitartóbbak igy..
-
darvinya
titán
válasz
kjani18 #27874 üzenetére
Abban igazad van, hogy a profi magának úgy építi meg ahogyan kell.
De a profit felkérnek egy ilyen kiépítésre akkor neki is elsősorban ezeket kell figyelembe vennie.
Különben rámondják, hogy kontár.
Mert amit mondta didyman tv-s effektus hasonlatottal, az sajnos nagyon igaz.Engem speciel pár áruház nem is szeretet tv vásárlásakor, mert egyből elkeztem levenni á szaturációt és kijött milyen tré is az amit elakartak adni.
-
didyman
őstag
válasz
kjani18 #27820 üzenetére
A jó hatásfokú LED-eknek a fényminősége a régi, halofoszfátos fénycsövekével vetekszik, az akvarisztikai célra használható 6500K színhőmérséklet LED-ből úgy néz ki, hogy vörösben pocsék, ciánban van egy ronda gödör. Mindenképpen keverni kell a színeket, akkor az meg már nem olyan egyszerű. A meleg fehér LED-ek fénykomfortja egészen jó, de a 3000K körüli fehéret annyira nem szeretjük az akvárium felett, a halak színei többnyire valahogy igénylik a kék végeket, az édesvízi világhoz ez a kékes szín jobban illik, növényeknek is szükségük van rá. Persze kísérletezni lehet, nagyrészt egyéni kérdés, de egy hirtelen drágán vett, nem megfelelően választott LED-es megoldás borzalmasan elrontja az akvárium képét.
-
-
törölt tag
válasz
kjani18 #27581 üzenetére
Valami ilyesmit próbáltam,működik rendesen (már nincs a listában pont az, amit vettem), a 10 és az 5m-es összedugva is ment, plusz egy rövid (~1m) "normál" USB kábel
http://ipon.hu/webshop/product/trendnet_tu2_ex12/264175
Nekem az a tapasztalatom, hogy amit az ócsó gyártók is relatíve drágán mérnek, azt nem éri meg házilag előállítani, mert min 50%-kal drágábban jön ki -
-
darvinya
titán
válasz
kjani18 #27412 üzenetére
Normál nyák, de 2-2.5mm vastag kétoldalú.
Mivel kicsit bajlódom evvel a HDMI és microHDMI nyák megrajzolásával.
Nagyon gondolkodom fóliával kellene megcsinálni, de nincs fóliám és nyomtatóm amire kinyomtatnám a nyák rajzot így feletős.
Marad a kézi rajz és a kézi harmonika.(#27414) Lompos48
Nekem ilyen izé Teso sz…r kézi micsoda van, csak a bennelévő lap fogat legyalultam, így marad a nagy vasfűrész.
Van dekopír fűrész fémvágóval, de az hangos és eléggé lemossa a rajzot 1x1.5cm lapról.
Amilyen pici a nyák azt újrarajzolni elég kényelmetlen. -
Reggie0
félisten
válasz
kjani18 #27309 üzenetére
Az elektrolit kondenzatornal ez nem lehetseges, mert az egyik fegyverzet nem szilard. Ezert elektrolit kondenzator. Ha atut, akkor veglegesen megserul a femen levo oxid reteg(ami a dielektrikum), igy az mindig atutve marad.
Azt sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a kapacitas csokkenne a homerseklet novekedesevel. Nagyon sok elkonak van pozitiv egyutthatoju homerseklet-fuggese, peldaul az aluminium elkoknak.
A felpuposodott kondik egyszeruen kiszaradtak es az elparolgo elektrolit hozta letre a pupot. Egy atutott elko csak akkor nem okoz zarlatot, ha elparolgott belole az osszes elektrolit, mert akkor hianyzik az egyik elektrod.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #27002 üzenetére
Tulajdonképpen akárhányat csak ki kell mindegyik esetre újra számolni az értékét (ellenállás és teljesítmény is). PHM-nek is igaza van, jó megoldás az áramgenerátor, csak akkor az fogja mindazt a teljesítményt elfűteni, ami egyébként az ellenállások dolga az előző varációban.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged