- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Mobil flották
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Macrodroid
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
And
veterán
válasz
aujjobba #86761 üzenetére
Szerintem tényleg felesleges oda nem csak a tranzisztor, de az OPA is. Az adatlap csak a negatív referenciához, vagy a zajérzékeny alkalmazásokhoz ajánl OPA-t a ref. forrás után, utóbbi esetben is valószínűleg csak azért kell a pufferelés, mert az RC-szűrés után biztosítani kell az alacsony forrásimpedanciát. A Pico (RP2040) analóg inputja adatlap szerint 100 kΩ, az MCP1541 pedig < 1mV / mA terhelési stabilitással rendelkezik. Az OPA a maga ofszethibájával csak 'elrontja' a referenciát, bár ez 1mV-os LSB-nél nem olyan feltűnő hibaforrás.
Az megint egy érdekes dolog, hogy a Pico szeretni fogja-e a 4.1 V-os referenciát, mikor az analóg (és egyben a digitális) portjaira kapcsolható feszültség az ADC_AVDD értékéig mehet, ami névleg 3.3 V. Az abszolút maximum ennél csak 0.5 V-tal magasabb.. -
And
veterán
válasz
aujjobba #86758 üzenetére
Megfelelhet. Bár a hiba- vagy ofszetfeszültsége nem a legjobb, 12-bites ADC mellé elmegy. Viszont továbbra sem értem, hogy egy OPA, mint pufferfokozat után minek kell még egy emitterkövető kapcsolás, ami szintén puffer. Eleve: milyen forrásból származik az a referencia és milyen ADC-ben (ha jól értem, ez a Pico) köt ki? Ha az eredeti ref-forrás valami erre dedikált cucc, akár egymagában is megfelelő lehet: kellően alacsony kimeneti impedanciájú, az ADC-k meg nem szoktak nagy terhelést képviselni.
-
And
veterán
válasz
aujjobba #86726 üzenetére
"Egyebkent hihetetlen, hogy egy 12 bites ADC 2-3ezer Ft, hozza egy PIC/AVR megint nem olcso, aztan gondolom a programozasahoz is kell eszkoz.
Ehhez kepest egy raspberry pico-n integralva van az ADC, tud PWM-et, egyszeru szoftverezni, mindezt 1500 forintert nagyjabol."
(Azért tegyük hozzá, hogy sok egyszerűbb kontrollerben is benne vannak ugyanezek: a 12 bites ADC-n és rakás PWM-csatornán felül plusz egy csomó másfajta periféria - ahogy a pico-ban is. Szoftverezni ugyanolyan egyszerű, sok fordító létezik hozzájuk, akad ingyenes is. A programozó hardvert pedig csak egyszer kell megvenni, és nem vág földhöz az ára. A kicsik előnye a rugalmasság /iszonyú sok típus létezik/, a kis fizikai méret /nem kell egy komplett modul, akár SOT23-6 is lehet, de egy SO8 vagy TSSOP14 tok is rengeteget tudhat/, alacsonyabb ár. A 'hátrányuk' pedig az, hogy mostanában igencsak beszerezhetetlenek. Nagyon jó dolog, hogy egy modulban benne van minden is, de sok alkalmazáshoz a többségükre egyszerűen nincs szükség, illetve a körítés is felesleges, elég maga az MCU.) -
PROTRON
addikt
válasz
Nem biztos hogy ugyanarra gondolok, de amikor méréseket végeztem, akkor az én 12 éves 450W-os FSP normál PC tápom alacsonyabb energia fogyasztással látta el ugyanazt a server PC-t(40-60 W-os terhelési tartományban), mint egy 150W AC-DC tégla táp + pico PSU DC-DC adapter kombóval...mármint a bemeneti 230V AC hálózaton mérve.
Ha jól emlékszem olyan 20%-os volt a különbség az FSP javára, cserébe ugye susog a ventilátor.
De a legbiztosabb ha Te is leméred, elvégre csak annak a statisztikának szabad hinni amit mi magunk hamisítunk.
Most gyors számolással az jött ki hogy 60W esetén ez a 20%-os különbség éves szinten kb 4000 huf. De ha csak 30W a max terhelés, akkor már csak 2 ezer huf 1 évre a csendesebb üzem ára ha jól mértem. -
válasz
Elsőre,
az üresjárási az a mostani smps tápoknál nagyon minimális, ezt egy transzformátoros meg se tudja közelíteniu. pláne ha a kis teljesítményűeket nézzük, 10-50W, telefontöltő ilyesmi.
Teljes terhelésen meg attól függ, mennyi marad egy esetleges analóg szabályzón.
Az általad felvázolt megoldás valahol a kettő között lehet hatásfokba.
Nekem olyan a házi UPS akkutöltője mint amit kérdezel.
100VA toroid, graetz-puffer és erről megy egy step-down CC-CV modul. 13,8V/4,5A ez így 62W.
Üresbe 2,5W, ezt egy 60W smps röhögve megeszi, az 0,3-0,5W.
Teljes terhelésnél 78W, azaz 80% a hatásfoka, egy smps itt kb. 85-90%.
A 98-99% az urban legend. -
Dr. Szilikát
őstag
-
And
veterán
válasz
aujjobba #86695 üzenetére
Valószínűleg azért nem megy, mert ezek az OPA-k közel sem ideálisak, és a kimeneti feszültségük meg sem képes közelíteni a tápfeszültséget már pár mA-es terhelésnél sem. Ez egy bipoláris tranzisztor mellett azért gond, mert egész egyszerűen nem tudja normális tartományban vezérelni a tranzisztort, amelynek a szükséges nyitó- (bázis-emitter közti) feszültsége 0.7 V körüli. Egy PNP-t így képtelen lezárni. Erről úgy is meggyőződhetsz, hogy a szimulátorban szétválasztod a PNP emitterfeszültségét és az OPA pozitív tápját, utóbbit több volttal az előbbi fölé emelve. Mosfet-nél a nyitófeszültség több volt, ott nem feltétlenül jelentkezik ez. Mellesleg a valóságban az 'ős' 741-re is igaz ez, nem csak az LM358-ra (lásd az adatlapokon az output swing v. output voltage high limit paramétert).
Amúgy miért kell ehhez tranzisztor? Ha a meghajtani kívánt terhelés a gyakorlatban is sok kiloohm nagyságrendű, akkor jó esetben maga az OPA is elegendő a puffereléshez. A szimulált kapcsolás inkább egy feszültségvezérelt áramgenerátorra emlékeztet. -
demars
addikt
válasz
aujjobba #86676 üzenetére
Persze, néztem én is. Néhány boltot ismerek is, azokban "elektronika" alatt vízforraló, vasaló, TV, stb a választék. Emiatt kérdeztem. Egy boltnál írta a google konkrétan, hogy hobby elektronika és gyengeáramú alkatrészeket forgalmaz az Impulzus , viszont a honlapjuk eléggé régi és szegényes. Holnap felhívom őket, ha még működnek benézek ha arra járok.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aujjobba #86595 üzenetére
Nézve a TPS79133 3.3V-os RF minősítésű LDO-t, az 10kHz-ig tud -70dB ripple elnyomást, de 10kHz fölött ez drasztikusan csökken.
Össze kell nézned, hogy olyan ferrite bead-et tegyél a cucc kimenetére, ami úgymond szinkronban van az LDO képességeivel. Még az sem lehetetlen, hogy adott esetben akár két LC-LC tag is követheti egymást.Motor esetében szerintem sima fojtó tekercsről volt szó, jelentős induktivitással és méretes vasmaggal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
aujjobba #86591 üzenetére
A 7805 egy nagyon egyszerű cucc, helyette vannak RF LDO-k amiknél az értékelhető mértékű zavar elnyomási képesség magasabb frekvencia tartományban megvan, de még azok sem tudnak mindent megoldani, a ripple meg jellemzően jó magas frekis. Itt segít, ha az LDO kimenete kap egy ferrit bead-et, így ahol az RF-es LDO kifullad, ott a ferrit bead veszi át a zavar elnyomást.
A sima 7805 helyett amúgy szerintem érdemes megnézni az LD1117 szériát. Nekem jó tapasztalatim vannak vele.
-
demars
addikt
válasz
aujjobba #86565 üzenetére
Félvezetők az más tészta, Hámori könyvben nincs ezekről szó. Azt saját kútfőből kell megoldanom. Majd kérdezek ha elakadok (miért kell, van ezer féle tranzisztor, tirisztor, dióda??? Szinte mind ugyan arra való
)
Alap elektronikát anno tanultam, mivel nem ez volt a fő tárgy, átfutottunk az anyagon.
Pl RLC körök, ezek egyvelege. Akkor úgy voltunk ezzel, hogy nekünk ez úgy se kell (épület villamosság). Most meg itthon nyálazhatom át a könyveket. -
Batman2
őstag
válasz
aujjobba #86484 üzenetére
Sántit annál a 600W-os step up-nál valami !
10A x 60V be az 600W,
10A x 60V ki az szintén rendben,
ugye a bemenet 10A-nél nem lehet több, azt írja.
De ha 10A, 60V megy be, és annyi is jön ki akkor nem csinált semmit !
Vagy pedig kevesebb mint 60V megy be, de 60V jön ki 10A-rel, akkor viszont több mint 10A kell bemenjen és a veszteséget még nem is számoltam !Üdv.
-
-
fatpingvin
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #86473 üzenetére
Ehhez mondjuk nem kell TL431, csak neked azért sem lenne jó, mert a terhelőáramot lényegileg 3,3 ohm cseréjével tudom változtatni, ráadásul ez az áram útjában lévő ellenállás, amit a szükséges teljesítményre kell méretezni, ennek megfelelően melegszik is.
Inkább csak ilyen elvi részletnek gondoltam, hogy így is lehet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #86453 üzenetére
Ilyen elven oldottam meg egyszer hasonlót:
Fent az ellenálláson keresztül kap stabil feszültséget, itt 12 V-ot alkalmaztam. Drain értelemszerűen a terhelés. Noha az áramot alapvetően a B-E feszültségesés és az ellenállás határozza meg:
0,66 / 3,3 = 0,2 A
De a tranzisztor tulajdonságai miatt kisebb mértékben befolyásolja az 570 ohm és a 12 V változása is, ezért szükséges oda stabil feszültség.
-
válasz
aujjobba #86453 üzenetére
Én ez alapján csináltam és nagyon bevált. A rajz jobb oldala.
Kell hozzá segédtáp ami nem árt ha stabilizált, 12V körüli.
Nagyobb, 1A feletti áramoknál a sönt 0,1ohm alatti is lehet.
Nekem így lett egy 0-5A és 1,2V-50V akkukisütőm. Állandó árammal természetesen, én az egészet egybeépítettem egy egyszerű CC-CV 0-30V/5A labortáppal, egy DC fogyasztásmérővel és a kikapcsolást is automatizáltam. Így lett egy teljesen automata töltő-kisütő és kapacitásmérő dobozkám.
A FET nagyobb áramoknál és feszültségeknél, pl. 24V akku 5A kisütőnél iszonyt melegszik ez természetes.
Így én ilyenkor beiktatok még a körbe egy megfelelő 12 vagy 24V fényszóróizzót és így megoszlik a disszipáció. Ennek ellenére nagy borda+ventilátor erősen ajánlott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #86394 üzenetére
555 IC 4-es lába a Reset, amit + tápra kell kötni, hogy működjön, jelen esetben a vészjelzést adó astabil multivibrátor.
Csakhogy így nem jó, mert a reset állapothoz (némításhoz) nem elég levegőben hagyni a 4-es lábat, hanem le kell húzni GND-re. Az IC belső rajzán is látható, hogy egy PNP tranzisztor bázisa a reset, ami levegőben lógva vagy nem csinál semmit, vagy zavart vehet fel, ezért szokás pozitívra kötni, alapesetben.
Maga az elgondolás, hogy a 2N3906 bázisát egy LED-en és ellenálláson keresztül húzná le GND-re, úgy működhetne, hogy a LED-et fordítva betenni, meg a bázist is inkább kisebb áramra igénybe venni. A 2N3906 adatlapján 10 mA bázisáramig mutatnak egy görbét, annyit még biztosan bír, ezek szerint.
De a logika sem az igazi, mindkét műveleti erősítő invertáló bemenete kapja a referenciát, noninvert a mérendő feszültség. Így emelkedő feszültségre fog a kimenet magas szintre billenni. Ha kétféle feszültséget állít be, előbb az egyik, utána a másik kimenet is.
Most nem boncolgatom tovább, idő hiányában, de át kellene variálni azt az áramkört.
-
törölt tag
válasz
aujjobba #86379 üzenetére
Nincs semmi baj azokkal a jelalakokkal, az elsőt már megfejtetted, a második az induktív terhelés visszadolgozása miatt olyan amilyen a harmadik meg a kimeneten lévő hullámosság ami a kondi folyamatos feltöltése/kisütése közben keletkezik(output ripple), az is rendben van.
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #86362 üzenetére
Az elso kepet azt hiszem megfejtettem, minel nagyobb a terheles a kimeneten, annal kisebbek a PWM-es reszek kozotti szunetek.
Egy LED-et rakotve nehany ciklus, hosszu szunet, majd megint nehany ciklus.
Motort kotve majdnem osszeernek, a koztuk levo sima vizszintes sav rovid. -
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #86288 üzenetére
Ha mar kapcsolouzem!
A használt ic (34063) elvileg 100kHz-et tud max, erre is állítottam be, de mégis is ilyen fura alakokat látok a diódán.
Ez a hézag a két négyszögekkel teli rész között mi?
A négyszögjelet értem, de mondjuk a 165kHz-et már kevésbé.
A második képen a kimenet, rajta egy DC motorral, borzasztó látványA harmadikon a kimenet üresjáratban.
Itt miért látok fűrészfogat, ha szűrve lett a kimenet?
Hogy lesz ez MHz-es tartományban, mármint miért van ott?
Valami felharmonikus?
Esetleg az ott nem is releváns, hanem inkább a kép alján mutatott 52.6 Hz? -
törölt tag
válasz
aujjobba #86174 üzenetére
Itt egy kép ez elmond mindet, ha ejt a relé normál polaritás van a motorokon, ha meghúz valamelyik akkor megfordul a polaritás. Igazság szerint pár forrasztás/ vezetékkel kell kiegészíteni a jelenlegi vezérlést, nem kell plusz relét bekötni.
Hamarabb is eszembe juthatott volna, de most villant be, hogy mondtad a lánctalpdobálást.
-
törölt tag
válasz
aujjobba #86171 üzenetére
Királyság, örülök neki.
Ha a motort nem fékeznéd hanem polaritást fordítanál rajta akkor nem dobálná a talpat. Igazság szerint erre is van ötletem, a jelenlegi relék mellé kellene +egy- egy darab relé, vagy ha 8 lábú reléid vannak [2 körös] akkor még az sem. Ha érdekelnek a részletek kifejtem bővebben.
-
válasz
aujjobba #86122 üzenetére
Annak, hogy idióta tervezte. Vagy standard alkatrészek a cégnél, és éppen ezt sikerült belepakolni.
Mondjuk a pillanatragacs nem a legjobb, műgyanta alapú jobban bírja."De mire cserélem ki?"Ha nem árulnak, akkor toll a fülükbe, főleg, ha minden mást igen. Ebay-en nem kapni ilyet a kínaiaktól?
-
törölt tag
válasz
aujjobba #86092 üzenetére
Hoppá arról én is megfeledkeztem, hogy a motorokon fordul a polaritás.
Nem elegáns megoldás, de félvezeteők nélkül is meg lehet oldani, két relé kell hozzá aminek az alapban záró érintkezői sorosan vannak egy egy motor ágában. A tekercsük közösítve van, és a flyback diódán kívül egy egy sorosan kapcsolt diódával meg lehet csinálni azt, hogy hol az egyik hol a másik húzzon meg, a polaritás fügvényében, és így tiltja az adott oldali motort. Nem tudom ez mennyire érthető.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85961 üzenetére
Triac kapcsolt AC 24 V fűtés, ami a kerámia PTC betét hőfokfüggő ellenállásával együtt változó áramot figyeli.
Az R11 ellenálláson érkező leosztott AC feszültséget összehasonlítja az R3-ról levett feszültséggel. Első fokozat invertál, második nem. Kimenetek elvileg:
- Hideg --> nagy áram --> OP1 alacsony --> OP2 alacsony szint.
- Meleg --> kisebb áram --> OP1 magas --> OP2 magas szint.
- 555 trigger input lefutó élre billenti a kimenetet magas szintre, az adott értékekkel kb. 0,8 másodpercre.Csak valamit elnézhetett a magyar rajzoló, mert a triac nem kapcsolható így. Noha az MT1 lábhoz képest pozitív vagy negatív feszültséggel egyaránt gyújtható, de a fenti szerint semmi.
Ezt inkább ehhez hasonlóan szokták:
Fentinél: 555 --> kimenet magas ---> triac / tirisztor off.
-
-
-
válasz
aujjobba #85860 üzenetére
Anno mikor csak ez volt, nagyon sok Ni-Cd cellát használtam.
Volt egy SI diódás merítőm, 1 nagyteljesítményű dióda és egy 0,2ohm 10W sorba. Errre 3-4 már merült cella párhuzamosan, ami még volt bennük azt kivette, megállt 0,6volton.
Ezután meg atom gyorstöltés, 1C is mehetett, majd 1 óra múlva 0,1-0,2C, ez még legalább 2 órán keresztül- Így minden cella tuti 100%-on volt.
Agyonüthetetlen a Ni-Cd, kimondottan sokkal jobb neki az 1C körüli gyorstöltés, 0,1C-t korlátlan ideig bírja, egyetlen hátránya hogy a töltési-kisütési hányados pocsék.
Aztán áttértem Ni-Mh-re, ez is rendelkezik valamennyi memóriaeffektussal de csekély. Ennek ellenére ezeket is kisütöttem mielőtt töltőre raktam.
Érzékenyebbek a töltésre, vagy csak 0,1C lassútöltés12 órán, vagy speciálisgyorstöltő ami érzékeli a 100% környékén jelentkező kis feszültségváltozást és vagy kikapcsol vagy átkapcsol csepptöltésre.
Ciklusszámban a Ni-Mh legalább 50%-al többet tud mint a Ni-Cd, cserébe ényesbb, viszont a Ni-cd áramterhelésbe verhetetlen az akár 2-3C kisütáramokkal is simán gyilkolható.
9 évig használtam őket, 50+ darab cella volt használatban évi 40 hétvégén. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85860 üzenetére
Igen, a memória effektre külön nem tértem ki, mert azt később valami adalékkal mérsékelték, ha jól rémlik és nem is ez számított a fő gondnak, vagy nem is mindig jelentkezett.
Manapság meg már Ni-Cd akkut venni sem szabad, mert nagyon leadták a minőséget, nem sokáig bírják. Vagy valami nagyon megbízható ipari gyártmányt kellene venni, de azt meg horror áron.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85857 üzenetére
Jobb neki a ciklikus üzem, én is úgy vettem észre, noha a teljes merítéssel is vigyázni kell, mert a soros körben a leggyengébb tag könnyen "összeeshet", azaz előbb nullára törik, majd átfordulhat negatívba is (a többi cella rátölt visszafelé), amitől kinyíródik. Holott 0,9 V alá nem szabadna menni.
Mindamellett számít az akku minősége, csepptöltőáram nagysága is.
Panasonic DECT telefonhoz például elég tartós Panasonic AAA Ni-MH akkut mellékelnek, ami kímélő töltést kap, plusz könnyen cserélhető is, ha baja lenne.
-
lanszelot
addikt
válasz
aujjobba #85797 üzenetére
Először is nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Rosszul fogalmaztam.
Nem az angolt nem értem, hanem a szakkifejezéseket /magyarul se/
Most tanulgatnám magamnak az elektronikát, de elakadtam a tranzisztornál.
Értem mit csinál, értem hogy működik.
Nem értem hogyan használjuk.
Ehhez való ez az egyszerű áramkör, ebben azok vannak amiket tanulok.
Ezért is értem az első részét.
De nem értem a tranzisztort itt se.
Már olvastam 4 könyvben, és néztem vagy 20 magyarázó videót.
Mindenhol az van hogyan működik, de azt értem.
Sehol sincs hogyan használják.
Itt itt van, csak át szalad a tranzisztoron, és nem vágom mi is történik.
Itt éppen kapcsolóként használják /ha jól értem/.
T-13001-et a 2Mohm ellenállásról jövő zárogatja /de az folyamatosan megy rá, tehát mikor nem zárt?
T-S8050 előtt nekem kuszaság van, így nem értem az mikor zár.
Mert nekem úgy tűnik a 170 es tekerésről a T13001 zárása engedi rá, de ha az mindig zárt, akkor ez is mindig zárt.
Akkor meg mi van? -
-
válasz
aujjobba #85766 üzenetére
R1 előfeszíti pozitív feszültséggel az NPN T1-et, mire az kinyit és áram folyik aR2 ellenálláson.
T2 emittere és bázisa között van ez az R2 áramfigyelő, beállító ellenállás.
Mivel egy szilícium tranzisztor ebben a módban 0,6voltnál nyit, az ellenállást úgy kell méretezni hogy a kívánt áramnál 0,6V essen rajta..
Pl. 20mA, R=U/I azaz 0,6/0,02=30ohm.
Ha a figyelőellenálláson ezt meghaladja a feszültségesés, a T2 nyit, és elszívja, elvezeti a negatív felé a T1 bázisáramát, miáltal az zárni kzd, így megvan a visszacsatolás és beáll egy stabil egyensúlyi állapot. Ami eléggé független a tápfeszültségtől, és a táp határain belül a terheléstől is. -
And
veterán
válasz
aujjobba #85766 üzenetére
A T2 dolga annyi, hogy a T1 bázisát mindig azonos potenciálon tartsa. Ha az R2-n eső feszültség a T2 nyitófeszültsége közelébe ér, utóbbi elkezd nyitni és az R1-en keresztül úgy állítja be a T1 bázisfeszültségét (ill. -áramát), hogy az R2-esen - és ezzel a T2 bázisán - ne változzon a feszültségszint. Ha R2 feszültsége állandó, a rajta folyó áram is az lesz, ami pedig közelítőleg a T1 emitteráramával egyenlő, utóbbi pedig (nagy béta paraméter mellett) a T1 kollektoráramával is közelítőleg megegyezik.
A T2 tranzisztort dupla Si-diódával helyettesítve hasonló eredményt kapunk, bár a stabilitás nem lesz olyan jó, mint tranzisztorral: [link]. Persze ez egy tranzisztorral sem precíziós megoldás, de ledáram stabilizálásához teljesen megfelel. -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85717 üzenetére
Nem érdemes az akkuban lévő védelmet kiiktatni, szétgányolni, ami eleve áram szempontjából is az akkuhoz illeszkedik pontosan
TP4056 modul kapható védelem nélkül is, de lehet használni az általad linkelt védettet is, csak kihagyva azt a részét. Tehát ilyenkor az OUT pontokra megy a védett akku és ide csatlakozik a terhelés is.
Ha a B +/- pontokra kötsz egy védett akkut, akkor a töltés már két védelmen fog áthaladni, ami nem csak felesleges, de még zavart is okoz, próbáltam egyszer. Elkezdett ki-be kapcsolgatni a végén, megzavarodott. B +/- a védelem nélküli akkuhoz való, amikor a terhelés az OUT pontokra csatlakozik.
A TP4056 teljesen korrekt töltésvezérlő. Gondoskodik arról is, hogy túlmerült akkut előbb kímélő árammal tölt.
Töltés végén pedig, amikor 4,2 V-on tartva 10 %-ra csökken az akku által felvett áram, teljesen leáll a töltés. 1 A áramra konfigurálva ez értelemszerűen 100 mA.
Igaz, hogy 4 Ah kapacitású akku esetén 400 mA lenne elvileg a végérték. Tehát, ha azt mondjuk, hogy ennél tovább töltjük, amikor 100 mA-re esik vissza, akkor hihetnénk azt, hogy többet nyomtunk bele a kelleténél, de gyakorlatilag ez nem vészes. Pláne, ha az akku egyébként is 4,3 vagy 4,35 V végfeszültséget bír, maradhatna nagyon sokáig 4,2 V-on tartva is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85712 üzenetére
Amelyik túlmerül 2,5 V alá, károsodik általában, minél lejjebb megy, annál jobban. 0 V már 0 akku lesz belőle elvileg. Megnőtt a belső ellenállás és / vagy átvezetése is lehet, ami önmagát meríti.
A másik használható szerintem, ahogy szoktam én is, barkács célokra. Csak egy szokványos 4,2 V-os töltő kell hozzá (TP4056 stb.) 1C töltőáramot legalább bír, akár többet is. Igaz, hogy a felirat szerint 3,8 V névleges, ilyen akkuk 4,35 V-ig tölthetők, úgy több töltést tárol, de ez nem kötelező.
Piros a pozitív, fekete negatív, ezek csak a terhelhetőség miatt vannak duplázva. Van egy termisztorkivezetés, amivel a hőfokot mérik. Ez szándékosan ilyen primitív megoldás már régóta, hogy minél megbízhatóbb legyen és ezt a legtöbb ilyen akku tartalmazza. Multiméterrel a negatívhoz képest mérheted. Ahogy melegíted az akkut, változik az ellenállás. Régebben tudtam azt is, hogy PTC vagy NTC.
4. kivezetés, amikor van, egyvezetékes adatbusz általában, amiből a készülék azonosítót olvashat ki, eredeti gyártmány azonosítása vagy akármi, barkács szempontjából lényegtelen.
Ettől eltekintve az akkuban csak védelmi elektronika van, soha nem szabályoz töltést. Ennek biztonsági oka van, ha elromlana a töltő, vagy zárlatos a készülék, akkor mindig maradjon egy utolsó védelmi lépcső, magában az akkuban.
Védelmi funkciók: túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés (utóbbi függetlenül a kivezetett termisztortól).
Ordas hiba, interneten terjedő "álhír", amikor a túltöltés elleni védelmet töltésszabályzónak hiszik. 4,35 V -os akku védelme például 4,4 V felett szakít meg, ez nem azért van, hogy a töltést szabályozza. Sőt, a CC/ CV töltés sajátossága miatt így nem is lehet annyi töltést bevinni, mert a töltőnek kellene korlátozni 4,35 V-nál és tolni még jó ideig az áramot.
De nem tudja, ha felszalad a feszültség és a védelem megszakít.
-
válasz
aujjobba #85712 üzenetére
A Samsung akkun látszik is,hogy a fólia alatt ott van egy elektronika.Csak annak eltávolítása után tudod felhasználni a cellákat de mint az előttem szóló én is azt javasolnám,hogy inkább engedd el.Notik,tabletek esetében az akku(ház)ban is van elektronika amely az egyes cellák töltéséért felelős és ott van még egy hő szenzor is stb-stb
-
-
törölt tag
válasz
aujjobba #85479 üzenetére
Nekem is az egyik töltőm automatikusan állítja az áramot (belső ellenállás alapján), viszont sajnos az néha állítólag átverős tud lenni leromlott akkuk esetén, ezért van egy olyan töltőm is, aminél manuálisan tudom beállítani. Javasolják is, hogy belső ellenállás méréskor a nagyon alacsony impedancia miatt többszöri mérés szükséges és az érintkezőkből származó 30-50mOhm értéket le is kell vonni belőle.
Mér ugyan ez is belső ellenállást (quick test), de fiókonként tudok beállítani neki mindent.
Szóval regenerálásra (3x kisüt/tölt), kapacitás mérésre ezt használom inkább a manuális lehetőségek miatt, általános töltésre pedig a teljesen automatát. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #85327 üzenetére
Annyi lenne, csak valószínűleg a 17 V is lejjebb áll meg a terhelés hatására. Attól függően, mekkora terhelhetőségű dugasztáp. Az elmélet szerint, ha például 1 A-os lenne, akkor kb. 1 A-nél állna be 12 V-ra, ez a stabilizálatlan kategória.
De annyit el tud fűteni egy TO-220 tokozású 7809 is, hűtéssel és ez legalább zárlatvédett:
https://protosupplies.com/product/voltage-regulator-7809-9v-1a/
"If the 7809 input is 12V and it is providing 1A of current, then Power Dissipation = (12V – 9V) * 1A = 3W. The 7809 TO-220 package will need to dissipate 3W of power. Under typical conditions, the device can dissipate about 1 – 1.25W before a heat sink becomes necessary, so in our example here, the device would need a heat sink. Maximum output current without a heat sink in this case would be limited to about 300 – 350mA and the device will be running in the range of 85-95°C."
-
válasz
aujjobba #85293 üzenetére
Ehhez a mindent-kíhúzunk témához pont az FB-n írtam egy hosszabb kommentet.
A lényeg az volt, hogy lehet éppen vele spórolni, de az ész nélkül kihúzgálás nem biztos, hogy megtérül.
Nyaralás előtt-után fotóztam a villanyórán. Levonva a különbözetből a kombi hűtő és a bojler specifikált fogyasztását (ami azért valljuk be, általában optimista közelítés) maradt 3kWh fogyasztás 1 hét alatt a stand-by eszközökre.
Ha otthon vagyunk, csak estére húznánk ki, ami kb a napok 1/3-a.
Tehát a kihúzgálással heti szinten 1kWh spórolást érhetnénk el.
Nem lesz olyan drága áram, ami mellett megérje ezt a körutat megcsinálnom minden este. Ha pedig mégis, akkor visszadugni nem fogok semmit -
Gézengúz
addikt
válasz
aujjobba #85288 üzenetére
A wifis konnektor fogyasztása nagyon alacsony lehet, mert többet egymásba dugva sem tudtam az elsőn fogyasztást kimutatni. 1W körül saccolom max. darabját.
A pc táp, 6-8W körül van, tv szintén 6-7W körül, a Magnat mélynyomó kifejezetten rossz a 8W körüli értékével. A Yamaha erősítő viszont kifejezetten jó a 0.5W-jával.
Ja, mindez egy wifis konnektoron van és nem külön-külön.
Viszont a wifi konnektor után van egy 6-os elosztó, külön kapcsolható aljzatokkal.
A lényeg, hogy nemcsak ez miatt jó, a wifis konnektor, hanem kifejezetten a pc miatt. Mivel biosban úgy van beállítva, hogy a táp ha áramot kap akkor induljon a gép. Így bárhonnan bekapcsolhatom és egy automatikusan induló teamwiever-rel bármikor bárhonnan elérhetem. -
-
válasz
aujjobba #85284 üzenetére
Gézengúz jár közel az igazsághoz, amikor régebben vasházas szörnyeteg PC-im voltak én is lekapcsoltam a hosszabbítóval és 10-en évek alatt semmi bajuk sem lett.
Akkor persze úgy tűnik mikor épp bekapcsolod és elszáll a táp hogy naugye, a bekapcsolás ölte meg mert 15 éve működik de ez nem igaz.
Ha egy smps táp elindul, akkor üzemelni fog akkor is ha pufferek már a kiszáradástól a halálukon vannak és nem kap nagy terhelést a táp. Így elketyeg.
De ha ez van és ki majd bekapcsolod, nem fog tudni elindulni, pláne terhelve és ilyenkor esélyes a primer kapcsolótranzisztor, fet halála is.
A user ezt természetesen a bekapcsolgatásnak tulajdonítja pedig az a táp már amúgy is halott. -
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba #85251 üzenetére
Néha az is probléma lehet, ha túl gyors a FET. Minél nagyobb a kapcsolási sebesség annál többet számítanak az összekötő huzalok vagy vezetősávok, mert ezeknek az induktivitása a FET kapacitásaival különféle rezonanciákat kelthet - ami fura anomáliákhoz vezethet.
Ráadásul a Te áramkörödben nagyon hosszú összekötések vannak, és az elrendezés is elég messze van az optimálistól. Kapcsolóüzemű, vagy nagyfrekvenciás áramköröknél vannak olyan tervezési szempontok, amit ha figyelmen kívül hagysz akkor nem fog jól működni az áramkör, hiába felel meg az alkatrészek összekötése, a kapcsolási rajznak.
Már azzal csökkenteni lehet az ebből eredő hibákat, ha az áramkör fizikai méreteit drasztikusan lecsökkented, mert a benne levő összekötések induktivitása arányos az adott vezetősáv által bekerített területtel (és pesze a sáv hosszával, és még néhány dologgal).
A terhelés nélküli melegedésnek valami "műhiba" lehet az oka, jó eséllyel egyszerűen benéztél valamit - mert a melegedéshez energia kell, ahhoz meg áramnak kell folynia a FET-en...Amúgy az IRF510 egy régi típus, de amúgy egész jó FET (csak nem feltétlenül arra optimális amire te akarod használni.) Pl. építettem már belőle (megrendelésre) 20...30MHz között működő teljesítmény oszcillátort aminek kb 500V-ot kellett tudnia a kimenetén. A frekvenciát egy forgókondival lehetett állítani.
A két kimenő ponton egy-egy kicsi glimmlámpa van aminek a két lába egy pontra csatlakozik, de az 500V nagyfrekvencia miatt így is világít... -
-
-
válasz
aujjobba #85234 üzenetére
Nem követtem végig, annyit tudok ehhez a fetmeghajtáshoz hozátenni hogy 555 PWM meghajtással tucatnyi led dimmert építettem, mezei BUZ11 kapcsolgat 50-60W ledsorokat és jéghideg pedig az nem 0,6 hanem 4-5A. És semmi extra fetdriver csak az IC kimenete.
Nem tudom nálad mi a bibi. -
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba #85229 üzenetére
Az a probléma, hogy nagyon hosszúak az összekötések, sok kHz-en ez már komoly probléma. A FET-nek a diódának, és az 1000uF kondinak egy kupacban kellene lennie, a lehető legrövidebb összekötéssel. Az 1000uF-ra párhuzamosan kellene egy 100nF-os kondi is mert nagyobb frekvencián az elkó már nem elég kicsi impedanciájú.
Ha motor nélkül is melegszik a FET, akkor valamerre mégiscsak folyik áram. Azt kellene megtalálni, hogy merre. Esetleg a schottky diódán? Az nem melegszik? Bár akkora visszáramtól ami felmelegíti a FET-et, valószínűleg előbb-utóbb kinyiffanna.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba #85194 üzenetére
- Mennyi a DC motor legnagyobb áramigénye ?
- Diódát építettél be a motorral párhuzamosan? (anélkül nem csoda ha meg akar sülni a FET)
- Sem a gate meghajtó, sem a motor tápfeszültségén nem látok kondenzátort. A valóságban ugye vannak "hidegítő" kondenzátorok az áramkörben? (anélkül sose lesz jó) -
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #85175 üzenetére
Tudna valaki tampontot adni, merre induljak, min valtoztassak?
Tehat, 50kHz PWM jel, be a hazikeszitesu push-pull gate meghajtoba, amire IRF510 rakotve amin 6.4V DC motor.
A sikeresen elhalalozott gatemeghajto IC 32ns alatt nyitotta a FET-et, ez a hazi meghajto 100ns alatt tudja csak, es a FET felmelegszik 90 celsius-ra hutes nelkul.
LTspice-ban szimulalva ugyanugy 100ns jon ki, mint nekem a valosagban, ebbol is gondolom, hogy ennek valamelyik komponense a korlatozo tenyezo.FET-es push-pull gyorsabb lenne?
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #85057 üzenetére
Megöltem sikeresen a gate meghajtó IC-t, építettem helyette egy push-pull meghajtót két NPN és két PNP tranzisztorral (level shift -> emitter követő push-pull).
Namost ezzel az IC által produkált 32ns rise-time és fall-time helyett csak 100ns-t sikerült elérni, miközben 90 celsiusra is sikerül felfűteni az irf510-et (borda nélkül).Vannak technikák a gyorsabb átmenetek elérésére?
Láttam megoldható a push-pull FET-ekkel is BJT helyett, de egyelőre nincs itthon P-FET hogy kipróbálnám.
Egyébként az elért hullámforma a gáton szerintem rendben van, gondolom a hosszabb átmenetek miatt melegszik a FET.
Jól gondolom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest