Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- iPhone topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Olvastam a GVH büntetéséről szóló cikket. Az a készülék hatásosságáról vagy hatástalanságáról nem árul el semmit, mindössze a megtévesztő, túlzásokat tartalmazó reklám szöveget, megnevezést bünteti - jogosan.
A sok hozzászólás, valamelyest pontosabb leírás nem a vízkő eltütetéséről hanem jelentősen kisebb mértékű lerakódásáról szól. A gyártó által idézett német vizsgálatot nincs kedvem végig olvastatni, meg "egy mérés nem mérés". (Olvastam már gáz megtakarítással kapcsolatos hiteles mérés jegyzőkönyvét, minden pontosan úgy lehetett, ahogy leírták, csak volt a mérési folyamatban egy olyan kifelejtés, ami a mérés megrendelője -fizetője- számára biztosította a kedvező eredményt.)
Összegezve: amit ezzel a vízkő lerakódást csökkentő szerkezettel kapcsolatban sikerült olvasnom, az csak építési leírás, meg olyanok, hogy "ritkábban kell törölgetni a vízkövet a csaptelep környékén és az is könnyebben lejön...". Ez meg olyan számomra, mint a hangszóró vezeték "bejáratása".
(Most jutott eszembe: a vízvezetékbe be kellene építeni párhuzamosan -egymástól jó távol- kettesével vas, réz, műanyag, könnyen kiszerelhető csöveket, azonos vízáteresztő képességgel, felére felrakni a csodaszerkezetet, aztán egy-két év után megvizsgálni ezeket a csőszakaszokat. Mindezt hideg vízbe, meleg vízbe...) Nem képződik elegendő nyereség a gyártónál egy ilyen mérés sorozat elvégeztetéséhez ?

-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Ez igaz, de sajnos a szomorú tény az, hogy, ha 1 ilyen alap dolgot nem oktatnak normálisan egyetemen se (azt igen mi a sörét zaj a p-n átmenetnél... , de hogy ilyen 1szerű lenne a led azt nem...) akkor jobb ha van ilyen mankó mint, hogy átlag mezei ember felfogja sokszor mi történik. Igaz a cél az lenne, hogy megértse, de szerintem a kedv az elektronikalegozashoz az építés alatt jön meg és ha el tud kezdeni építeni minimálisabb tudással akkor hamar megjön a kedv, hogy meg is értse a dolgokat

Ez az én véleményem, persze én is csak "egységsugarúlátókörrel" rendelkezem. -
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Igaz. Nem szabad elfelejteni, hogy in circuit mérést nem lehet végezni csakúgy 1 multiméterrel. Oda feszgenerátor + árammérő + feszültségmérő és 5 kábel kell
Szokták ezt a módszert úgy nevezni, hogy 5 vezetékes mérés.
De van rá speckó műszer is horribilis áron...
Lényeg, hogy a kívánt impedanciát úgy kell mérni hogy 1 csupán fesz mérőt akasztasz rá 2 vezetékkel illetve 1 feszgenerátort aminek közepe földelve van akasztasz rá a feszgenerátorral sorba 1 árammérő és a feszgenerátor középföldelésével meg minden mást, az impedancia körüli dolgot ki kell földelni.
http://bme.ysolt.net/BME_Villany_MSc_felveteli/mt-msc_sujbi.pdf (huh záróvizsgára pont 2 napja néztem ezt át.) -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
http://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/
Itt találsz LED- párhuzamos vagy soros számolót.
Illetve hestore.hu-n ha megkereseda led-et kódszám alapján akkor megtalálhatod a tulajdonságait. (Nyitófesz ,max áram).Én pl csináltam 230V-ról 1 biztivel és 1 graetz-el + 1 ellenállattal 1 kondi működő ledsort. (95db kék leddel.) Mai napig megy és jobban ébren tart este mint a kávé... ugye a 480nm alatti fény gátolja a melatonin termelést.
-
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm. Igazából azt tervezem, hogy veszek 2 v.3db 12V vagy 24V-os ledsort és azoknak közösen összedobok egy transzformátort, amit jól védett helyen helyezek el. Aztán már csak szekunder oldali feszültség menne tovább, ami nem okozna áramütést. Nem tudom miképpen lesznek szerelve ezek a vackok, ezért kérdeztem. Így már meg fogom tudni csinálni

-
Tv
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Úgy néz ki siker. A külön kis panelon amin a hangerő és basszus szabályzók vannak pár alkatrész társaságában, egy elkó egyik lába hidegforraszsosnak tűnt. Átpírítottam, most sokkal halkabb/alig hallható alapzaj van és az is inkább a gyengébb minőségnél megszokott sistergés nem. Kb. 6 ezer forintos cuccról lévén szó, többet nem kívánhatok. Mondjuk gyanakodhattam volna, hogy a mélysugárzó jelútján van valami, mert az utóbbi időben hallottam is, hogy a basszus elég sovány. Gondolom egy alapból rossz forrasztás elöregedett. Köszi a segítséget

-
vodkaboy22
addikt
-
PH-User
addikt
-
JAGER 10
tag
-
kjani18
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Na már most, ha ugyanezt nagyobb feszültségen csinálom, pl. 200v ról 180-ra, csak arra kell vigyáznom, hogy a be és kimenet között ne legye túl nagy a feszkülönbség. De ha a 200v -om kicsit instabil, könnyen eléri a 35v-ot. Hogy tudnám megakadályozni, hogy tönkretegye az ic-met?
-
JAGER 10
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Monitorizálni nem kell. A teljesítmény max. 100W üzem közben, kikapcsolt állapotban pedig néhány tized W.
Nincsen szükség semmilyen extra dologra, csupán egy kb. 3 tized mp hosszúságú kontaktusra a megfelelő pillanatban, jelen esetben akkor, amikor a fogyasztó kikapcsol.
230V, hálózati feszültségről beszélünk. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Thx! Igazából a szkóp skálája lekopott, és még mindig csak a fele képernyő működik. Szóval fogalmam sincs, milyen állásban vagyok. A frekit meg majd matematikai úton pontosan kiszámolom, most nem volt több idő foglalkozni vele.
Egyébként még nem próbáltam ki, de a Spartan3E ezen példánya elvileg képes 2 darab 16* -es hardveres szorzót kezelni, amivel eléggé meg lehet nyomni a frekit, ha úgy működnek, ahogy gondolom. Holnap majd kipróbálom, bár itt már a DAC-om kezd probléma lenni, elég egy háklis darab.Reggie0: húha, az már kemény dió! Valahol el kellene tárolni a jelalakot, de erre csak az FPGA belső ram területe lehet alkalmas (mert más nincs per pill), de olyasmit még nem csináltam. Egyébként mint elv, szerintem megoldható, végig lehet iterálni simán egy felsorolás elemein. Szal csak le kell képezni a hullámot 2 valahányadik hatványa elemmel.
Mondjuk USB-ről már vezéreltem a cuccot, küldtem ASCII karaktereket Linux terminálból a cuccra, szóval szerintem adtál nekem most némi elfoglaltságot!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tamy
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Hol írtam én olyant, hogy rá van írva a belső ellenállás értéke az erősítőre? Én csak azt írtam, hogy egy erősítőből akkor tudod kivenni a legnagyobb teljesítményt, ha a terhelő ellenállás értéke megegyezik a belső ellenállás értékével. Hogy ez mennyi, az nyilván erősítőnként változik, de ha ez alá mész, akkor éppúgy csökken a teljesítményed, mintha fölé mennél. A 8Ohm csak példa volt!
-
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm a segítséget!

A cikksorozat első része szerint a táppal megegyező pólusok szerint kell bekötni a(z elektrolit)kondit, ezért még csak eszembe se jutott, hogy a 10k-s ellenálláson keresztül fog feltöltődni.
Bár, most hogy szóba került, eddig nem is igazán értettem a szerepét.
Azt feltételeztem, hogy a led irányából fog töltődni - de ez meg fizikailag lehetetlen gondolom. Eléggé nehezemre esik a technikai áramirányban gondolkodni és ezt megfeleltetni a fizikának. Vhogy a víz folyásával próbálom egyeztetni a történéseket.Tehát a tranyónak van egy olyan tulajdonsága, hogy a kollektora töltés megosztást idéz elő még nyitott állapotában?
Erre enged következtetni a magyarázatod, ha jól értelmezem.És fizikailag mi történik, ha ezúttal a negatív pólusból indulunk ki? Merre áramolnak az elektronok és hogyan (nyitott tranyók)?
Pff, meredeken túltesz rajtam ez a feladat.

Más: régen úgy 8-10 évvel ezelőtt még általános iskolában a technika tanárom mutatott egy áramkör szimulátor oktató programot, persze fogalmam sincs, h mi volt az. Tudnátok ajánlani ilyet?
Az régen rendelkezett egy grafikus fotó realisztikus ábrázolással, vagyis képi megjelenítésként ábrázolta az alkatrészeket egy környezetben - nyáklapon, íróasztalon levegőben összekötve, stb. Persze át lehetett váltani kapcsolási rajz nézetbe is. Úgy érzem kb ilyen primitív oktatásra lenne szükségem.
Nem ismerős ez vkinek véletlenül?
-
-
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi! Ezt még nagyjából értem is, de miket lehet ezekben a példákban számolgatni? Adott a kapcsolás, amit linkeltem, és onnantól mi a dolgom?
A kérdésem oka, hogy vizsgázunk elektronikából, és nem voltam benn azon az órán, amikor ezt az anyagot adta le a tanár, szóval jobbhíján egyedül kell rájönnöm, mit is kérdezhet ezzel kapcsolatban.
-
mezis
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Beforrasztottam egy igazi 10 Ohmosat és remekül működik. Az eredeti cementburkolatú volt, fél, 1 Wattosnak saccoltam. Amit beraktam nem lehet több 1/4 Wattosnál, de nem tapasztaltam melegedést. (Üzem közben nem tapiztam, csak utána, mivel a 230-ból ellenállásos osztóval csinál kb 10 Volt-ot az elektronikának.)
Biztosíték gyanánt szolgálna egy ilyen 10 Ohmos ellenállás ? (Energia takarékos fényforrásban is találkoztam már ilyennel.) A kenyérpirítónál nagyon bevált, a fűtőszál égett el pár cm-es darabon, lángcsóva, 16 A-es automata biztosíték valamint az érintésvédelmi FI relé leoldásával és az elektronika ép maradt.
-
válasz
Lompos48
üzenetére
Hm, akkor rosszul gondoltam. Az értem, hogy az erősítő tápfeszültsége a felső korlát, annál jobban nem tudja felerősíteni a bemeneti feszt.
Ezek szerint teljesen jó úgy is, hogy nem váltót, hanem egyent teszek a bemenetre, viszont akkor nem látom a szinuszhollámokat a szkópon...?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Akkor hangerő szabályzáshoz megfelelő duál (stereo) pótmétert mit ajánlatok vagy 2db potit rakjak be?
A 7812-es (vacak bádogos) terhelve bemenetén 16.1V volt eben biztos vagyok mértem Led-ek miatt. De az új hát jó kérdés majd megmérem
De érdekes azért a halogén trafó 3szor nehezebb és jóval nagyobb volt mint a a kis nyáktrafó amit beszereltem. Pedig EI mag és lemezelt vasmag között ekkora különbség nincs elméletben

-
kjani18
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Részben igazad van, én csak abban vitatkoztam, hogy az egészet (am képjel, fm hang egy rögzített frekin) az adó felrakja fm egy nagyfrekis vivőfrekvenciára.
"Műsorszolgáltatóknak az analóg televíziós rendszerek kódolnak jelüket használva NTSC , PAL vagy SECAM analóg kódoló [ 2 ] , majd a RF moduláció , hogy modulálja a jelet rá egy nagyon magas frekvenciájú (VHF) vagy Ultra nagyfrekvenciás (UHF) fuvarozó."
"A televíziós rendszer minden ország adjon meg egy számot a televíziós csatornák az UHF vagy VHF frekvenciatartományban. A csatorna tulajdonképpen két jel: a kép információ átvitelre amplitúdómoduláció egy frekvenciát, és a hangot továbbítani frekvenciamodulációval frekvencián egy rögzített offset (általában 4,5-6 MHz) a képen jelet."
Mondjuk ez gépi fordítás...
-
kjani18
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
A klasszikus TV adásnál is fm moddal lett felrakva vivőfrekire a multiplex videojel, és eltolással( oirt - ccir) a hangjel. Ott sem használtak am -et. Egy videojel sávszélessége jó minőségnél 5MHz, képzeld mekkora vivő kellene hozzá, hogy AM -el modulálva jó demod jelet kapjunk...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48
üzenetére
Most rátaláltam az elektrotanyán egy nagyon hasznos leírásra [link], ami alapján ez az eset áll fent:
"A monitor bekapcsolódik, képet ad egy pillanatig, majd elsötétül. Jelforrást rákapcsolva és belevilágítva kívülről halványan látható a kép"
Az inverter azért oldhat le, mert a meghajtó IC úgy érzékeli, hogy valamelyik cső áramfelvétele túl sok vagy kevés.
Ennek okai:
A cső elöregedett - Cseréljük ki a csövet
A csőhöz vezető kábel zárlatos, a fémburkolatra húz - szigeteljük/cseréljük a kábelt
A kábel meg van törve/elégett, átvezet, de a megnövekedett ellenállás miatt abnormális áramfelvétele van - javítsuk ki a kábel hibáját
A csatlakozók meg vannak törve - javítsuk meg a csatlakozót
A kicsatoló kondenzátor meghibásodott - ellenőrizzük a kondenzátort, szükség esetén cseréljük
A transzformátor menetzárlatos, vagy szakadt lett - Cseréljük a transzformátort, amennyiben ez nem lehetséges a komplett invertert. Ha az nem beszerezhető, akkor meg lehet próbálkozni a transzformátor újratekercselésével. Általában a szekunder oldal megy tönkre. Tekerjük le a régi huzalozást megszámolva a meneteket, majd tekerjük újra.Mivel a 4 cső vezetékeinek random bekötése nem változtat a helyzeten és a kicsatoló kondenzátorból is 4 darab van, feltételezem hogy a transzformátor hibásodott meg. Na hogy azzal mit kezdek...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Amit lerajzoltam az önmagában működőképes nem?

Már kész gyakorlatilag úgyhogy nem fogom szétszedni
Különben tapasztalat 1 sima C-R-C szűrés 80-100 mF kondival nem elegendő 1.5A-nél nagyobb nyugalmi áramú egyszerű A-osztályú erősítő mellé. 4ohmos hangfal 86dB érzékenységgel finomman de hallhatóan brummog... -
erikke17
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm szépen az információt

Igen remote szálra lenne ahogy feljebb is emlitettem..
Ahamm értem már, hogy működik..
Igazából a kapcsolónak van helye, egy lyuk kifúrva ahol aztán a menetes részénél egy csavarral rögzitve, szóval nem fog ficánkolni, de azért a többi lábat leszigetelem biztos ami biztos.
Mégegyszer köszönöm szépen
-
erikke17
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Ömm ezen nem fognak hatalmas amperok menni, sőt semmi inkább csak +12V a rádió kék antenna/remote vezetéke lesz/lenne kapcsolva ki-be attól függően hogy akarom e az erősítőt használni. Csak poros épp az előbb vettem ki de meg lesz takaritva

Ugyebár erősítőre hiába van rákötve a +12V meg a föld, addig nem kapcsol be amig a remote csatlakozóra nem kerül +12V. Ezt a +12V feszültséget a rádió szolgáltatja a kék vezeték ami elektromos antenna vagy az erősítő kapcsolásáért felel.
Azaz csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy ezzel a kapcsolóval tudok-e kapcsolni vagyis inkább megszakítani a vezetéket..
Mert elég sok lábú nem tudom mire használnak ilyet.. 
Természetesen az erősitő tápellátása combos kábeleken fog történni... -
Pancsermeste
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Hát, akár mi is legyen az, kénytelen leszek szétszedni.

Az a baj, hogy míg fiatal koromban élveztem az ilyen bütyköléseket, most már semmi kedvem hozzáfogni.
Dark Archon: Nem, a tiéd az egész profi, az enyém éppen hogy csak összetákolt, mert amolyan prototípus féleség az éppen kéznél lévő cuccokból összedobálva. Azóta csináltam szépen kivitelezett verziókat is, mindent egy NYÁK-ra tervezve, minimális kábellel, de valahogy ez maradt meg nekem, mert tulajdonképpen teljesen jól működött így is.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Lompos48
üzenetére
Csodával határos módon megtaláltam egy régi skiccet.

Elvileg egyszerű, a 100µF-os kondi töltődik, majd nyit a tranyó.
Azonban most az a jelenség, hogy rögtön bekapcs után a zöld LED halványan világít -aminek fényének szép fokozatosan kellene erősödni-, azonban most csak kicsit erősödik, és így is marad. Vagyis nem folyik elég áram a relé meghúzásához.
Én most így elsőre az elkó ESR-jének megnövekedésére gyanakszom (ami ~22 év után nem is csoda), de ahhoz, hogy kiépítsem, szét kell robbantanom az egészet, és sajnos fix csatlakozások vannak, sok vezetéket kellene leforrasztgatnom.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Télleg annyi mind 35V kondik duplán kötve tehát 2szer 55 000 mikro kondi, ahogy kell 1 brumm mentes erölködőhőz, de akkor mit tehetek, hogy ne legyen gond?
Illetve a kidurrant tranyot kicseréltem és az lm301A-t is de most meg teljesen leterheli az egyik oldalra a másik oldalon 0V van.
Lehet másik tranyo is meghalt holnap kicserélem ...
De miután kicserélem újra lesz ilyen bajom a nagy kondi mennyiség miatt? -
mezis
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
Lompos48 10 Ohmos tippje lehet az igazi, a 125 C-fog meg a zsugorcsövé, ahogy azt Szeva000 írta. (Megnéztem alaposan, az első gyűrű lehetett akár barna is a hőguta előtt és látok jeleket a "köszörülésre". - Én meg betettem helyére egy 130 C-Fok-os hőbiztosítékot, de így sem működik, mert a panelon egy másik ellenállás is nagyon vigyorog...)
-
mezis
félisten
válasz
Lompos48
üzenetére
A műszer szakadást jelez -mostmár. Bizonyára azért, mert a környezeti hőmérséklet meghaladta a 125 C-Fok-ot. A lebontott szigetelőcsövén legalábbis ilyen feliratot silabizáltam. Egy LandLite takarékos fényforrásnál a középkontaktust vitte be az elektronikára.
"Vagy á lá PHM." Ezt nem értem.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi
Ezzel csak az a baj, hogy a tranyók betaja változik terheléstől függően és lusta vagyok kiszámolni a kapcsolást
Na mind1 bd243 beta kb 15-20 darlingtonban legyen 250 4/250 0.016 ez mintha sok lenne
A darlington összesített betajat nem kéne szoroznom még a bd139 -el? Ami kb 100 Úgy már 0.00016 ami baráti annyit pumpál az lm301 is. -
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Nem fog Aosztály 1.75A bias áram 2ág 3.5A max + pár led 4A totál terhelés lesz kivéve a tápból attól a pillanattól, hogy bekapcsolom addig amíg kikapcsolom ha megy rajta hang ha nem
tudom nem leg ECO megoldás, de a legalább jó a hang.
Ergo konstans 4A terhelésre számolva ?
Nem a belinkelt hiragatápot akarom megépíteni tehát a fél ohm nem lényeg. Viszont az általad linkeltet lehet megépítem (másodikat) bd244-245öm van (kapnak bordát) veszek lm301A-t dual-line-packeg-el. A kondikat pedig az IC elé alul-felül 10 000 mikro az ic+ tranyok után L szűrés + 70 000 mikro alul felül (L szűrésnek 2*220 mikroH 5A) gondoltam. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszönöm a választ!
Schottky diódákat használok egyenirányításra, tehát kisebb feszkot veszítek, de az IC-k párhuzamos kapcsolását sem én találtam ki nem nagyon tanultam sajnos ennyire jól a táp IC-kről ezért nézegettem itt :
http://www.reuk.co.uk/High-Current-Voltage-Regulation.htm
Amit mutattál kapcsolás visszont megbízhatóbbnak tűnik első látásra. Kérdésem mivel ilyen kapcsolást még nem számoltam stabil 4 A terhelés mellett mekkora fesz esésem lenne és mennyire lenne zaj érzékeny a táp.
(táp IC előnye, hogy a legtöbb előtte lévő zajt lenyeli).
Hasonló tápot is használok jelenleg mégis betudtam egy AB osztályú erősítőnél 220mA bias mellett a kimenetet a stabil nullát állítani, 4A terhelés mellett már nem tudnám? És ha igen akkor az előbbi AB-nak is csúszik a kimenete nagyobb terhelés mellett? -
mezis
félisten
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Mostanában már nem kell, köszi. Régen sokat vackoltunk vele, az volt valóban a remek hogy egy gyárilag 0,25 sec timerből néhányszor 10 perces munkával lehetett 300 órásat is gyártani. Volt egy táblázat az RC tagokról, az osztásarányokról, a timer tipusáról (kikapcs vagy bekapcskésleltető, impulzus indítású, négyszögjel kimenet változtatható kitöltési tényezővel...). Manapság már nem éri meg foglalkozni vele, ha egy kapcsolásba 2-3 timer meg 6-8 relé kell akkor olcsóbb és rugalmasabb valami kis szabványos vezérlőt venni, Logo, Zen, Easy stb.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
"Ha pedig nagy időzítések és változó értékek is képbe jönnek, akkor bizony érdemesebb a nagyobbacska frekvencián futó multivibrátor és számláló használata. Számlálóval/számlálókkal biztosabb egy pontos érték beállítása egyszerű átkötésekkel (esetleg dekádkapcsolóval). Igaz, elbonyolódik a kapcsolás, de költségekben nem jelent nagy befektetést, mert a CMOS számlálók se drágák."
Kis időknél is sokkal pontosabb a számláló tipusú timer. Töltőkörös analógot már ezer éve nem láttam. A szokványos IC tipusa talán CD 4097. Fejből nem tudom pontosan, de megvan valahol a kapcsirajza. Többféle órajelet lehet beállítani külső RC elemekkel, aztán az osztásarányt finomítva egészen pontos és reprodukálható időzítések állíthatók be. Ipari alkalmazásoknál ez nagyon fontos szempont!
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Közben eléggé csúszik a projekt, de egyszer majd csak kész lesz.
Egy múltkori beszerzésnél az IC-t megrendeltem a RET-től. Most megnézegettem megint a kapcs. rajzot, illetve nekiálltam kiszámolni a szükséges R és C értéket.
Ami eszembe jutott kérdés:Mennyire függ az IC tápfeszétől az időzítés ideje ?
És az IC hőmérsékletétől ?Ha ilyen több perces időzítéseket akarok, akkor nem kéne valami alacsony szivárgási értékű kondenzátort használni ? Pl. tantál ?
A sima ElKo-k kapacitása úgy tudom elég erősen függ a hőmérséklettől is.Igazából amihez most először kellene, ott nem kell hogy olyan pontos legyen (azért 30-40%-nál lehetőleg ne legyen nagyobb a szórás), csak érdekel hogy mégis mi mennyire befolyásolja.
Meg ha beválik, később talán máshol is használnám a kapcsolást, és lehet hogy van ahol már pontosabb kellene.Ha állíthatót akarok, akkor egy példa:
t=1min - 20 min
Ha C=1000uF, akkor R=60k-1,2M kellene
Ha C=100UF, akkor R=600k-12M kellene.
Ha tényleg kell a 20 perc (ezt még azért átgondolom), akkor az utóbbi nem túl nyerő, 11,4M-s potival... -
doc
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
koszi!
a hiszterezisre akkor ugy nez ki mindenkepp szukseg lesz, megprobalom kiszamolni a szukseges ellenallasokat, remelem sikerul
a kimenetnel nem feltetlenul baj ha nem 5V, majd teszek moge egy tranzisztort, az amugy is kellene
a lenyeg egyebkent hogy egy 3W-os ledet kapcsolgasson egy mozgaserzekelo (ez mar megvan), de csak akkor, ha eleg sotet van (ezt egy LDR-es feszultsegosztoval gondoltam megoldani, ami menne az OpAmp-ba)
Új hozzászólás Aktív témák
- ASIC Miner HW/SW/OC Optimalizálás (NerdQAxe++, Nerd Octaxe, Bitaxe, stb.)
- Apple IPhone 14 pro 256gb
- Jura Impressa F70 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- DeLonghi Magnifica Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iPhone 15 PRO MAX 256 GB White Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AM4 procik! Kèszleten több db! Kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- BESZÁMÍTÁS! Asus X370 R5 2600 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman T7 Chieftec 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

. Talán igen talán nem.

!
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold