-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz
Kernel #37983 üzenetére
"A hőfokszabályzást egyébként én pillanatpákával is meg tudom oldani, mert nem nyomom, mint süket a csengőt, hanem csak érzéssel kapcsolgatom ki-be."
De jó! Eddig azt hittem a pilanatforrasztós hozzászólásokat olvasva, hogy csak nálam működik a "parasztvezérlésű" hőfokszabályzás. Örömmel látom, hogy nem vagyok egyedül. A forrasztáshoz érzék is kell, van aki a legszuperebb cuccal se tud minőséget produkálni, van aki meg egy szenesvasalóval is profi munkát végez. Ezzel nem akartam leszólni senkit, félre ne értsetek! Pár embert ismerek, aki mellett nyugodtan elalszom az autóban (pedig nagyon utálom ha más vezet), viszont pánikba esek ha abban az emelőkosárban kell dolgoznom, aminek a targoncáját az említett illetők valamelyike vezeti. Az istennek se bírják felfogni hogy a targoncát a hátsó kerék kormányozza, nem az első. Egyszerűen nem érzik! Ez van a forrasztással is.
-
Doki16
addikt
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #37870 üzenetére
Ugyanaz a gyártó, ugyanaz érték/fesz., még a mérete is megegyezett.
Nem volt se előtte, se utána fordítva, se üresen járatva.
Mostani is úgy van bekötve, és csak a LowEsr hiánya/megléte az árkülönbség oka.(#37869) Lompos48
Talán jobban sikerült a gyártása, és így minősítik.
De ez a gyártó fog biztosat, v. gyártás technológusa. -
darvinya
titán
válasz
Kernel #37862 üzenetére
Stabilabban szűr és nagyobb terhelést is kibír.
Épp most csináltam az a kis tápot, de sima 105°-t raktam bele és sikerült felpúposítani, pedig csak 9V/20mA folyamatos terhelést kapot a 470uF/16V-os elko.
A csere után nem tudtam ugyanannyi terhelésnél felpúposítani.De ez saját tapasztalat.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #37780 üzenetére
Az adatok itt van (#37771) darvinya, annyival kiegészítem 15-18mA -t mértem egy 230V/25W-os izzóval terhelve.
Amúgy hangrendszer/g.pedál tápja lenne.
Itthon a legnagyobb kondi ami befér az 1000uF/16V-os.
Volt még 470uF/16V-os is.
Igen volt hatás már amikor az 1000uF-et rápróbáltam.
Igaz nem teljesen szüntette meg a brummot, csak nagyobb frekvencián ment, így olyan mintha csökkent volna.Az SMD greatz híd?(mivel nincs rajta semmilyen azonosító) csere diódákra, mert nem tudom mikori.
(#37781) Lompos48
Itt fenti írás a felhaszhálása.
-
válasz
Kernel #37760 üzenetére
Néztem gagyi kínai erősítőket, pár alkatrész, teljesítménye semmi, gyakorlatilag egy IC és pár kondenzátor, ellenállás és dióda. Ehhez képest ami ebben a kis dobozban van, sokkal összetettebbnek tűnik, csak nem tudom, hogy tudnám a táplálást egyszerűen megoldani. Arra már rájöttem, hogy a 6 voltos ág nem kell, az a rádióé, elvágtam, működik anélkül is.
A másik probléma, hogy a mély mennyisége és a hangerő is külön állítható egy potméterrel, na ezek is felmondták a szolgálatot (ráadásul külön panelen vannak egy kis FM tunerrel együtt, hogy még árnyaltabb legyen a kép). Ha nyomogatom, vagy feszítem egy irányba, szól, egyébként nem. Épp nincs WD40 kéznél, és a potikra, sem a nyákra sincs ráírva, mi micsoda....
Ha csinálok egy képet az erősítő paneljéről, tudsz tippet adni, hová kössek rá úgy egyenáramot, hogy lehetőleg a füst bent maradjon az alkatrészekben? Van egy 12 voltos, 2 amperes fali adapterem, azzal meg tudom próbálni.
-
-
válasz
Kernel #37753 üzenetére
Veszek egy autós notebook töltőt, azt kötöm a hídra (annak ugye van egy negatív és pozitív kimenete), közben utánanéztem, nagyon nem ronthatok el semmit, mert a Graetz hidat használják DC áramkörökben is polaritásvédelem céljából, a sima 12V kevés neki a trafó szerint, 18 kell, a notesz töltője pedig emellet lead 3A körül, a trafóra 1.2 van írva, szóval elvileg így jó. Vannak pufferkondik is, kettő nagyobb példány, de a nyák ezen része valami kötőanyaggal oda van ragasztva a hátlaphoz, pont a kondiknál, a panel hátuljáról pedig lemaradtak a jelölések, így inkább a Graetz elé kötöm be a feszültséget.
A 7806 akkor jó lehet? Legjobb tudomásom szerint 1A-ig terhelhetőek, nekem 0.3 maximum kell (fogalmam sincs, miért kell dupla betáp, ráadásul ilyen alacsony feszültséggel, van benne egy beépített FM tuner, lehet csak azt hajtja meg, megnézem ha nem kötöm be, akkor is működik-e...
Sajnos rajzot nem tudok mutatni, a trafón, amire bemegy a 220, leolvastam a feliratokat, szerencsére érhetően elmondja, hogy a bemenet AC 220V 50/60Hz, kimenet pedig AC 18V 1.2A (blue) és AC 6V 0.3A (yellow), ennek megfelelően a nagy kondikhoz a Graetz hídra megy a két kék vezeték, és valahová a nyák egy eldugottabb részére kettő sárga.
-
hNp88
aktív tag
válasz
Kernel #37750 üzenetére
ezt kipróbálom, köszi
akiket én láttam, újságpapíron keresztül csinálták. egy régebbi próbálkozásnál én meg egy másik nyáklapot raktam rá és erre a "szendvicsre" rá a vasalót, na az egész jó lett (hja csak akkor volt műnyomólapom)
festék leszedésére meg gondolom jó a nitrohígító is, abból van is bőven, a fotólakkot azzal szokom leszedni
darvinya: sima papírral nagy művészet lehetett, arról egy szem festék nem szokott átragadni, meg én a fotópapírral is csak szívtam, leáztatásnál lyukacsosra tépi a felvasalt mintázatot, aztán mégse' ementáli sajtot akarok gyártani...
Press'n'Peel fólia tűnik még jó ötletnek csak ##### drága
-
hNp88
aktív tag
válasz
Kernel #37747 üzenetére
ezzel tisztában voltam, hogy tintasugarassal nem lehet, ezért van gondom a fényes magazinpapírokkal... mert saját lézernyomtatóm nincs, máshonnan meg elhajtottak vele. ebay-ről biztos, hogy nem rendelek ilyet.
most épp pauszpapírról próbáltam vasalni (persze lézernyomatot), az eredmény siralmas.
fogytán a Positiv20-am aztán ha nem muszáj már nem is vennék másikat, megpróbálkozok még párszor ezzel a vasalásos dologgal, maximum ha nem sikerül, marad a P20... csak drága.
távirányító témához: nemhogy a távirányítót, a beltéri egységet is ingyen cserélik, nem is nagyon nézik a hiba okát, megy a selejtesbe, gondolom én. szóval biztosan nem állnék neki távirányítót javítgatni
-
PH-User
addikt
válasz
Kernel #37733 üzenetére
Ilyen pl. a Sony Ericsson W810-esem kameragombja.
Nagyjából egy év után kikopott, mert sokat fényképeztem vele (hisz jó kamerája van, miért ne) utána megoldottam szoftveresen két számbillenytűvel, prímán működött, míg össze nem törtem a telefont. Aztán vettem egy másik ugyanolyat, ami alig volt használva, de abban is ki van kopva a gomb. -
válasz
Kernel #37723 üzenetére
Okés, gondolom a monitor többi részéhez sem kell a 750V...
Hú, most mondok egy nagyot, de szerintem inkább nagy butaság lesz. Ilyen szavak jöttek az agyamba: hidegkatód, fénycső, inverter...aztán ezeket összerakva azt kérdezném tőletek, hogy azoknak a neonoknak a "gyújtóegységükben", amiket modding céljából tesznek a PC-be, nincs olyan invertertrafó, ami jó lehet nekem?
Magamnak gyorsan meg is válaszolom: van benne invertertrafó, de az nem jó a monitorhoz...
-
válasz
Kernel #37707 üzenetére
Köszönöm a választ! Igazad van, tényleg értelmetlen ezzel vesződni.
A LED szalag még járható lehet, de akkor is kell az invertertrafó, nem? Vagy az csak a fénycsövekhez kell?
Tudom, hogy leírtad korábban, de mondom, én csak ugatom a témát, és inkább nem fogok bele olyanba, amihez nagyon nem értek...ilyen "munkát" nem adok ki a kezemből, mint ez a gányolás.
-
szabifotos
senior tag
-
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #37490 üzenetére
Tölteni nem csak osztva lehet, 2 AAA és 2 AA(és fordítva).
Hanem 4 AAA v. 4 AA, v. csak 2 AA/AAA.De így belegondoltam írásodba és már kezdem érteni ennek töltési mechanizmusát.
Itt a polaritásra kell ügyelni, mert maga az 1db elem az „egyenirányító”.
Elem(/db) pozitívja zárja a két fél tekercset, a negatívja pedig csillagpont.Hát amit most vettem az komolyabb az 13h időzítő, feltöltött elem jelzés, zárlatos akku jelzéssel.
Ezzel a régi töltővel inkább kinyírom az aksit mint töltöm.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #37462 üzenetére
Köszönöm a részletesebb választ.
Az a gond egyedi méréssel, hogy hegesztet SC 10x1.2V 1200mA -es aksik vannak benne.
Van az aksin töltetség jelző az nem mutat semmit, viszont az 1db LED(világításnak) az működik.Amit elmondtál, azt szűrtem le, hogy még nem döglött az aksi egyben.
De a 10db-ban van ami viszont nem jó már.Itt a másik:
HAMA AA(140-160mA) és AAA(70-85mA) 2/4-es töltő.
Kicsit érthetetlen hogyan tudta ez tölteni bármit.A hozzá adott 4db HAMA AA NiNH KR6 1850mA -es aksi(10 éves) feltölthetők, de instabil.
Ezt már említettem múltkor a borotvámnak szántam, de a hang akkor meg változott.
Első töltéskor és abból első 2db még elment, de a másik 2db meg sem mozdította a borotvát. (egyszerre volt feltöltve)
Utáni töltés eredménye katasztrófa.
A fesz meg volt, de kapacitása nulla.
Vettem egy VARTA töltőt és benne volt 4db AA HR6 Mignon 2600mA R2U, az már tényleg tud.
A VARTA(AA 240-260mA) töltővel elkeztem tölteni a HAMA aksikat, de 13h alatt sem sikerült neki és már itt a védelem lekapcsolt az idő limite miatt.
Ha feltölti akkor kialszik a LED, ha villog akkor zárlatos az aksi, sajnos ilyen nem volt.
Levettem megmértem, és pár nap után újra mérem és leterhelem jó e.
Ha nem akkor kuka.Más:
Áldott, békés karácsonyt kívánok minden fórumozónak!
-
Tamy
őstag
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37433 üzenetére
Igen, de ez csak a dióda karakterisztikája. Amit az előző hsz.-emben bemásoltam, ahhoz az LMC7211A külföldről is 2000 Ft körül lenne, annyit nem ér az egész, de látom, hogy az LM393 is hasonló értékekkel bír, az filléres összeg, és van is itthon. Mennyit bírnak ezek max.? Nem igazán tudom melyik értéket kellene néznem az adatlapon? A párhuzamos Schottky miatt a nyitófeszültségénél többet úgysem kapna, akkor ez jó megoldásnak tűnik. Ezt szerintem még az akku elé is betehetem, a kimeneti feszültséget ugyanúgy 16,8V-ra állítom, aztán ha pár mV-al kevesebbre töltődik is az akku, azt észre sem veszem, illetve ahogy Te is írtad korábban, előbb-utóbb úgyis feltöltődik.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37430 üzenetére
Igen, gondoltam, viszont a bemeneten meg a kisebb feszültség miatt nagyobb az áram, így lényegesen nagyobb a teljesítményveszteség is.
Műveleti erősítővel nem tudom mi az a legkisebb szintkülönbség, ami még detektálható, de ha a tranzisztorhoz szükséges 0,8V-al számolok, az pl. 6V/5W tápegységnél nézve 0,8A átfolyó áram az ellenálláson, ez így már 13% veszteség azon az egy ellenálláson.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37428 üzenetére
Még mindig nem egyről beszélünk
Az tiszta sor, hogy az általad korábban kiegészített áramkört felesleges megépítenem. A "készen kapható" változatot tervezem használni, de az áramfigyelőt a step-up konverter kimenete és az akkupakk közé gondoltam beépíteni, mivel itt stabil a feszültség, és a magasabb feszültség miatt az ellenálláson eső ugyanakkora feszültségérték kisebb teljesítményveszteséget jelentene (kisebb az átfolyó áram). Ugyanakkor így magasabbra kell állítanom a kimeneti feszültséget a soros ellenállás miatt.
Ha az áramforrás és a konverter közé raknám, akkor szerintem nehezebb lenne a töltés detektálása, mivel ott nagyobb a feszültségingadozás, és ebből kifolyólag az áram is szélesebb tartományban változna. Bár nem tartom kizártnak, hogy ez még mindig jobban megvalósítható, még akkor is, ha a "mérés" itt pontatlanabb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #37424 üzenetére
Ami a dolog lényege, hogy a mára elavult germániumnak kevesebb is elég, ami ilyen áramköröknél érdekes lehet.
Igen, csak sajnos a korábban említett visszáramokkal van a gond. Egy 5μA-es ICB0 értéknél és egy 50-es hFE-nél az ICE0 már 250μA-es áram, ami a lezárt tranzisztoron is mindenképp keresztülcsordogál.
Mindemellett a mai napig is gyártanak belőlük leginkább az USA-ban.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37421 üzenetére
Én még ezt néztem:
De végső soron nem probléma a soros ellenállás, ha nem veszik el rajta (relatív) túl nagy teljesítmény. Nyilván ha kevesebb a veszteség, az csak jó. Ha 0,1-0,2W elveszik, az belefér. Inkább azt nem tudom, hogy ilyen esetben hogyan állítsam be a step up konvertert, hiszen a soros ellenálláson nem fix feszültség fog esni. Ezért gondoltam jobbnak a diódát, az kevésbé áramfüggő.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #37421 üzenetére
Most megint azt fogod mondani, hogy belédkötök, de muszáj!
Mivel a germánium tranzisztor nyitásához kb. 0,1 V B-E feszültség is elegendő...
Ha ez bizonyítható is, akkor is csak a mikroamperes bázisáramok esetében érvényes. Az pedig tudott, hogy a Ge tranzisztorok visszáramai (ICBO, IEBO) is ebben a zónában találhatók. Így ezek a tranzisztorok nem használhatók ilyen kis áramoknál.
Egy UBE/IB görbe imígy néz ki:
Ellenvetést nem nagyon fogadok el, mert amíg gyártották ezeket, én feleltem a tesztelésükért, osztályozásukért.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37418 üzenetére
Végső soron nem titok
Ennek kell majd biztosítania a töltéshez szükséges energiát, a Skori honlapján található "Fél-szinkron" egyenirányító kapcsoláson keresztül, melyet megkeresésemre tervezett, és már eddig is remekül teljesített a gyakorlatban. Ezúton is köszönet érte Skorinak.
Ez semmilyen körülmények között nem fog tudni 3,5A-t leadni, ezért írtam korábban is, hogy szerintem szükségtelen az áramkorlát, de egyéb esetben természetesen nélkülözhetetlen. Való igaz, hogy nem írtam eddig konkrétan mi fogja táplálni, ez az én saram
Egy ilyen áramköröm meg van is itthon, pár hete érkezett meg. Így nagyon leegyszerűsödött a dolog, eredetileg ezt a töltő elé szántam a stabil (bemenetnél nagyobb) feszültség előállítására, de akkor ez lesz önmagában a töltő is.
Viszont akkor felmerül egy újabb kérdésem: hogyan tudnám egyszerűen jelezni a töltés meglétét, illetve a feltöltött állapotot? Az volt a tervem, hogy a step-up és a töltő közé (ahol a feszültség fix) berakok valami figyelő áramkört, amiből találtam egyszerűbbet:
és kicsit bonyolultabbat is:
Esetleg van ezeknek olyan verziója is, ahol az ellenállás helyett Schottky diódát használnak, azon már stabilabb a feszültség esés, de ha jól gondolom, azért az mégsem megoldás, hogy 0,3-0,4V-al magasabbra állítom a töltőfeszültséget, mondván úgyis esik annyi a diódán. Itt azért ennél pontosabb kell.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37406 üzenetére
Neked, és PHM-nek is nagyon köszönöm a rengeteg segítséget. Úgy gondolom ez lesz az, amit keresek.
Ezt az utolsó két mondatodat viszont nem teljesen értem mire akartál utalni vele:
"Nem árt arra is gondolni, hogy amennyiben 16 V-nál még mindig 265 mA folyna (bár elvileg ott már csökkenőben lesz), az 4,25 W teljesítményigényt jelent, ami DC-konverternél pl. 5 V betápra számítva 850 mA lenne, 100 % hatásfok esetén. Vagyis valójában ennél már csak több lesz."
A tápegységet nem fogom tudni túlterhelni, max. (még jobban) leesik a feszültsége, elfüstölni nem fog. Úgy gondolom azt a szabályzó ellenállást is úgy lenne célszerű megválasztanom, hogy nagyobb lehessen a legnagyobb töltőáram, mint amit valószínűleg a táp le fog tudni adni. Ezzel elkerülve azt, hogy esetleg a táp bírna még nagyobb árammal is tölteni, de lekorlátoz az áramkorlát. Az akkuk max. töltőáramánál természetesen azért alacsonyabb értéket állítanék be, de a kettő között hatalmas eltérés van. Ha abból indulok ki, hogy a kezdeti töltőáram Lítium akkuknál 1C, akkor az jelen esetben 3,5A lenne. Viszont 100%-os hatásfoknál is jó ha 0,3A-t tudok neki adni. Persze azért arra figyelnem kell, nehogy annyira leessen a tápfeszültség, hogy már a töltőnek kevés legyen. Erre gondoltál?
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37384 üzenetére
Az első rajzod szimpatikusabb lenne, de ha jól látom annak is nagyobb bemenő feszültség kell. Vagy az XL6009-el épített áramgenerátor feszültségben felfelé is konvertálna ebben a felállásban is? A másodiknál szerintem elég sok a veszteség. Azt viszont nem értem, hogy miért jobb a tápegység után először az áramgenerátort kötni, és csak utána a feszültségszabályzót? Én valamiért előre tettem volna egy feszültség stabilizátort, hogy az áramgenerátor bemenetén a feszültség legalább stabil legyen, a többit meg az áramgenerátor intézné. Lehet, hogy hülyeség.
Viszont a csepptöltéssel talán nem lesz gond, pár óránként úgyis figyelem, ha végzett majd lehúzom egy kicsivel később.
-
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37365 üzenetére
Köszi, este ha hazaérek átnézem őket. Most már úgy érzem felesleges lenne a 18V előállítása, ha meg lehet oldani a töltést step up konverterrel is. Csak rontana a hatásfokon. Közben azon gondolkodtam, hogy amit korábban linkeltél LM2577 + 2596-al megoldott kapcsolást, abban vagy kicserélni az LM2577-et XL6009, csak a lábkiosztásuk más, emiatt macerás lehet, vagy ha megtalálnám a kapcsolási rajzát (még jobb, ha a NYÁK rajzát is) akkor a lábkiosztást megvariálva házilag megépíteni. Bár az sem túl egyszerű, kisebb áramköröket még megépítek, de ez már lehet, hogy kifogna rajtam, pláne, hogy smd alkatrészekkel lenne az igazi.
Lehet, hogy maradok a mezei XL6009-es step up-nál, úgy, hogy a kimenetére teszek egy áramkorlátot. Ha jól értelek a másik megoldás is gyakorlatilag ugyanaz, az sem kapcsol le. De az akku mit fog szólni hozzá? Mindenhol azt olvasni, hogy a Lithium-os akkuk nem szeretik a csepptöltést. Igaz nekem is van ilyen kínai ledes lámpám, amit felügyelet nélkül rábízok a töltőjére akár egy napig is, eddig még nem lett baja, de az nem jelenti azt, hogy ez helyes is.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37352 üzenetére
Tudom, csak azért merült fel bennem, mert azzal a 4-5W-os táppal egy 16.8V/3.5Ah akkunak úgysem tudok túl nagy töltőáramot adni. De ha mindenképp kell, akkor ha utólag építenék hozzá valami egyszerű áramkorlátot, az működőképes úgy? Valami ilyesmire gondolok a step up kimenetére:
Viszont ez így nem fog lekapcsolni a töltés végén.
-
Tamy
őstag
válasz
Kernel #37348 üzenetére
Igen, valami ilyesmit kerestem. Ez esetben (mármint az első három linken szereplő step up változatnál) nem kellene külön a step up modul. Viszont ezek is az LM2596-ra épülnek, aminek a "továbbfejlesztett" változata az XL6009 (jobb hatásfok). Ezek alapján felmerült bennem, hogy ha simán fogom az XL6009-es step up konvertert, a feszültséget beállítom 16,8V-ra, meg külön csinálnék hozzá egy áramkorlátot, az úgy működőképes? Bár a max. töltőáramot úgysem tudja leadni a táp, esetleg el is hagyható ilyen esetben? Védelem meg úgyis lesz.
-
mezis
félisten
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #37288 üzenetére
Töltés közben az akku terhelhető is, ez az áramgenerátoros jellegből adódik.
Az áramgenerátoros jellegből inkább az adódik, hogy a töltés ideje alatt a terhelésnek nem az akku, hanem a töltő adja az áramot. Másképp "összeveszne" a fogyasztott és töltődő áram az akkuban. Nem? Az áramgenerátor megosztja az áramot 2 fogyasztó (akku és terhelés) között.
-
stmiklosi
tag
válasz
Kernel #37256 üzenetére
Szevasz!
Én azt mondtam, hogy az eredeti kapcsolásnak van szekunder tekercse, nagyjából 24V feszültségű.
Ehhez könnyű alkatrészeket találni és a relé majd akkor húz be, amikor megjelent a szekunder feszültség, az viszont akkor lesz, ha már "megy" a primer.
Erre utaltam, innen indult az okfejtésem.
StMiklos -
vodkaboy22
addikt
válasz
Kernel #37192 üzenetére
Nem szereti értem ok !
(Az a baj ez nekem is rég volt és én se akarom felfrissíteni, most úgy is le vagyok kötve olyannal amit lehet fel se tudok fogni
elektron-diffrakció-t befolyásoló tényezők feltérképezése titán felületen
)
Különben egy elég komoly kis Miyachi Unitek géppel dolgozom az egyetemen, így a ponthegesztéshez elég jól értek. Számomra 1-2 másodperc 500A már bőven elég lenne. -
PH-User
addikt
válasz
Kernel #37147 üzenetére
Sajna nem értek ezekhez, rendelni sem akarok semmit, inkább azokból az alkatrészekből gondoltam összedobni, ami nekem itthon van bontva.
Viszont, ha ennyi alkatrész kell hozzá és általában "ON" állásban indulnak, akkor lehet, hogy marad a sima kapcsoló, mert az azért jóval egyszerűbb.Ribi -
stmiklosi - Köszönöm az ötletet!
mintAdarab -
Egy dimmert viszont lehet beiktatnék a két LED-sor elé, hogy azért tudjam hangolni a fényerőt.
Arra valami egyszerű ötlet? -
Peter789
senior tag
válasz
Kernel #37138 üzenetére
November eleje óta kb 20 csomagot rendeltem kínából - volt több is amit 21-23-án rendeltem és Dec első napjaiban már ide is értek, de van jópár cucc amit Nov első napjaiban adtak fel, és még nem ért ide - szóval totális random az egész...
A TV-t nem szándékozom lecserélni mert TV-ként nekem tökéletes, soha nem fizetnék egy fillért sem a HD-ért, sima kábel adásra meg ez bőven elég, másrészt PC-re kötve kifejezetten előnyként kezelem hogy csak 1360x768-as, mert így játékok alatt sokkal kisebb vidkártya is kényelmesen kihajtja, desktopon meg már így is nagyítom a weboldalakat hogy rendesen kitöltsék a felületet és olvasható legyen 2-2.5 méterről, szóval ebből a szempontból sem érzek semi késztetést a cseréjére... viszont a fogysztása az elég hajmeresztő, ezért erősen elgondolkodtatott a rövid összefoglalód...
-
Peter789
senior tag
válasz
Kernel #37129 üzenetére
hmm, most rendesen elgondolkodtattál... monitornak is használom a régi 32 colos samu LCD TV-met, nagyjából napi 25 órát megy, és bizony a fogyasztása elég durva a mai cuccokhoz képest: 1-es fényerőn este kerek 50W, borongósabb nappalokon 5-ös fényerőn 100W, de ha süt a nap akkor kell a max 10-es fényerő ami már kerek 150W-ot jelent...
60db/m, vagyis 1.666cm-enként vanak a LEDek rajta. A panel 39-40cm magas, tehát kb 22 sort kellene beépítenem, ami azt jelenti hogy a 70 centis szélességgel éppen kellene egy 4dik csík is, vagyis 5.5-6e pénz + a vezérlése. Nem kevés, de a fenti fogyasztás cirka negyedére redukálásával előbb utóbb visszajönne az ára...
Még várod a második csíkot? Vagy már megérkezett csak még nem estél neki? Esetleg olyanra gondoltál már, hogy valami felülettel picit eloszlatni a fényt hogy homogénebb legyen? Pl egy pauszpapírt érdemes lenne odapróbálni...
-
moha21
veterán
válasz
Kernel #37129 üzenetére
Mostanában gondolkoztam én is azon, hogy mit csináljak az egyébként tökéletesen működő monitorrommal, aminek csak annyi baja van, hogy öregszenek a csövei és én is hasonlóra gondoltam, de valamiért nem szalagban, hanem "mezei" led-ben gondolkoztam. Ez egy remek ötlet amint lesz időm szerintem én is kipróbálom.
-
-
-
válasz
Kernel #37108 üzenetére
A digitális kijelzős kütyüre gondoltál, amikor azt írtad, hogy olyan szokott lenni a Lidl-ben is? Az érdekelne, hogy az a típus is parasztvakítás...? Szóval ugyanúgy fix áramot tol rá, vagy azért ott már kicsit intelligensebb töltőről beszélhetünk?
Nekem van egy ilyenem, de ezzel a legtöbb akksit nem tudom feltölteni, mert 1-2 percig tölti, aztán elkezd villogni, ami - ha jól tudom - azt jelzi, hogy hibás az akksi. De ugyanezt másik töltő feltölti. Nem értem...
-
válasz
Kernel #37090 üzenetére
Akkor engem sikerült megvenniük ezzel a 15 órás töltési idővel.
Egész pontosan egy ilyen töltőről van szó.
Erről viszont elég jó marketing szöveget találtam, bár nem tudom, mennyire hihető. Vagy ez is csak amolyan blabla szöveg?
- hibás cellák észlelése, védelem a fordított polaritás ellen
- túltöltés elleni védelem
- a gyorstöltés, az impulzus csepptöltés és a hibás akku jelzése
- speciális, intelligens, mikroprocesszor vezérelt töltés, amely az optimális töltőáram beállításával
az akku ciklusélettartamát növeli és felgyorsítja a töltéstMOD: A gyorstöltő és a hagyományos töltő között van érdemi különbség azon kívül, hogy a töltési idő más? Az akksira nézve melyik "jobb"?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #37074 üzenetére
Pontosabban ezt úgy kell elképzelni, hogy az utcai trafóknál 3x 230V a szekunder és mindháromnak van középcsapolása is.
Tehát így adott a 3x 115 V is, sőt 3x 230 V is. Nagyobb, illetve ipari fogyasztókhoz, 3-fázisú motorokhoz stb. Ugyanakkor a régi, 110 V-os készülékeket sem kellett kidobni, ami órási problémákat okozhatna, ha hirtelen át kellene állni 230 V-ra.
-
Doki16
addikt
válasz
Kernel #36990 üzenetére
230-ra akarom kötni és elvileg az NO érintkezőkkel megoldható lenne. Nem találok olyan relét amibe csak 2-3 NO van. Újonnan lehet venni a boltba, de az nem is ennyi.
Max. 3A lenne vele kapcsolva. A nyomógombnak is legalább ennyinek kell lennie vagy az lehet bármilyen ami 230-ra van kitalálva?
-
drugbaron1
tag
válasz
Kernel #36909 üzenetére
Sziasztok! Hát mivel a hub-ot kb egy hete rendeltem ebay alól ezért nem tudok képekkel szolgálni! A HUB az ORICO P10-U3, ha minden igaz akkor az ORICO hub-ok jófélék! Ha megjön a cucc akkor mindenképp teszek fel képeket a panelről!
Sajnos elég nehéz külső tápos HUB-ot kapni ami bírja is A-al!
Köszönöm mindkettőtöknek!
-
tornas
őstag
válasz
Kernel #36887 üzenetére
Én a csehszlovák pillanatpákámat (kb. 25 éves) 2,5 mm2-es huzallal szoktam használni és nincs problémám vele a tartósabb használat során sem. És nem melegszik jobban a páka, mint amikor a 1,5 mm2-es huzalt használtam, csak hamarabb "elégett".
A huzalt még azzal szoktam "tuningolni", hogy a vastagabb huzalra rátekerek néhány menet vékonyabb huzalt és a végén egy kicsit csúcsosítom. A lényeg az, hogy a vastagabb huzal felforrósítja a vékonyabb huzalt is. Így tudok akár SMD-ket is forrasztani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dji Mavic Pro fly more combo
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest