- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30360 üzenetére
Milyen légvezetékről volt szó? Lechner ? Coax?
A légvezetéknek milyét kellett méretezni? Mechanikai vagy villamos tulajdonságait?
Ha villamos akkor számoltál a dimenziótlanított (1m-re vagy km-re) ellenállással, vezetéssel, induktivitással, kapacitással? Milyen alapanyagról volt szó? Al- acél huzal erősítéssel? Biztos, hogy csak 2km kellett?? Nem volt az inkább 20-200km?
Anyagtulajdonságot elég nehezen ír felül a megszokott normális környezetünk kint a réten... De a legjobb az, hogy arra se kell nagyon méretezni , hogy ha lefagy vagy csak megázik ... (A szigetelő tartókat igen, de a vezetékben nem módosít). A nyár alatt tapasztalható nyúlásból adódó hossznövekedés már érdekesebb kérdés de az se vészes 100kW teljesítményig 20km-enNekem kellett volna ilyet méretezni VIllamos Energetikából annak a rendje szerint meghúztak párszor vele... aztán átmentem mert jól tudtam trafókat számolni meg magoltam de ennek a komolyabb verzióját továbbra se tudtam megoldani
Nem az én világom
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #30360 üzenetére
A légvezetékes expozédat képtelen vagyok megérteni.
Galvanizálásnál pedig a fürdőket "tápláló" szigetelt vezetékekben kell pontosan áramot mérni. A felvitt réteg pedig egyenesen arányos ezzel, meg a folyamat időtartamával (impulzusüzemű folyamat esetében is). A sav (
) meg a gőz általában kémiai (és nem elektrokémiai, amilyen a galvanizálás) bevonatokat hoz létre, amihez nem sok köze van a fajlagos vezetőképességnek. Galvanizálásnál használatos kis feszültségeken különösen nem.
Gondolom lassan unalmassá válik a téma az asszisztenciának.
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #30332 üzenetére
Ha elolvastad a linkedet akkor láthatod hogy mérik és nem számolgatják. Maga a mérés is bonyolult labormunka. Ezért szokták az ilyesmit táblázatba szerkeszteni, aztán ha érdekel akkor kikeresed ami kell.
Lehet persze agyaskodni ha valaki nagyon ráér, de szerintem tök felesleges újra és újra felfedezni a spanyolviaszt. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #30296 üzenetére
Annyi köze van, hogy kerek alakú, mint már írták felettem. Nekem is van kép1moha
Itt meg a leírása nagyjából a MiniDisc-nek
Az el "hasonló", de totál más a kettő.
Ennyi erővel a CD is ugyanaz, mint a DVD...pedig DVD-ből is van DVD+, DVD- , DVD-RAM....
ha más nem akkor már csak a lézer hullámhossza is különbözik... Most nem igazán van időm erre, a google neked is a barátod.Megválaszoltam, hiába lett törölve. Az adott állítás az volt a részedről, hogy a MiniDisc ugyanaz, mint a BlueRay.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #30264 üzenetére
Az a mechanika egy áttétel lesz, mivel a csavar behajtásához nagyobb nyomaték kell, nem nagyobb fordulatszám.
Szóval a kézi cségépével nem fúrunk komolyabb dolgot mert oda lassú, a kézi fúróval meg nem csavarozunk, mert ledarálja a csavar hornyát, ha belendül.
Ha neked fúró gép kell, akkor be kell szerezni egy aksis fúrót, amit fúrásra találtak ki.
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #30264 üzenetére
Bravo sőt bravissimo! A fordulatszámot tényleg a mechanika korlátozza, mégpedig a hajtómű áttétele. Jó is az ha átnézed, legalább látsz valami valóságosat is, nemcsak azt amit a számítógépes programok generálnak! Egyáltalán elgondolkodsz néha azon amit válaszképpen írogatunk? Vagy csak az megy át ami beleillik a világképedbe? Lehetsz te majdan "jómunkásember" is, hozzászólások mennyiségének kérdése csupán. De Te barátom, soha nem leszel egy "LOMPOS"!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #30243 üzenetére
Idézve Sörösló válaszából:
A fordulatszám a tekercseléstől és a kommutátortól függően adott érték. Szabályozni (csökkenteni) lehet a névleges feszültség csökkentésével....Növelni csak a tápfeszültség növelésével lehetne, ha a motor bírná.
Röviden, ha lassú a gép, akkor kell venni egy másikat. A te géped egyszerű csavar behajtó, meg kisebb dolgok kifúrására jó. Ami nekem van, az se egy komoly cucc, max fordulata 550/perc. Vékonyabb fémet még ki lehet ezekkel fúrni, de ha több kell, akkor egy kategóriával feljebb kell lépni.
G4ula84: maga a PWM rész ott elfért?
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #30231 üzenetére
Az akkumulátoros fúrókban "univerzális" DC motor van mint általában minden kéziszerszámban (kivétel az én orosz ácsgyalum), vagy állandó mágneses állórészű. A fordulatszám a tekercseléstől és a kommutátortól függően adott érték. Szabályozni lehet a névleges feszültség csökkentésével. Általában egyszerű PWM szabályzó van bennük ha változtatható a fordulatszám. Növelni csak a tápfeszültség növelésével lehetne, ha a motor bírná. Egy 12 V-os motor fordulatszámát megduplázni úgy lehet ha 24 V-ról eteted. Ilyenkor a teljesítménye is a duplájára nő, meg a fordulatszáma is. Vagy megég vagy szétrepül előbb-utóbb. Alapjáraton 10-20 ezret pörögnek, ezt megduplázni meggondolandó dolog. Láttam már néhány "megszaladt" DC motort, amiknek a kommutátorából a centrifugális erő szó szerint kitépte a tekercsvégeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #30214 üzenetére
Nekem is van, 10-20 percig lehet jól fúrni vele, aztán kb. 1 óra max, amit még lehet, de a végén már kínlódás. Újkorában se tudott többet, végül meg meghaltak az aksi cellák mindkét aksijában...
12V 1.2Ah - ha ezzel 5 órát fúrsz, akkor a gép ~240mA-t kap, azzal 2.88W teljesítmény tudsz csak felhasználni. Ha nem folyamatos használatot nézünk, akkor sem fogsz 10W-nál nagyobb teljesítményt kapni abból az aksiból, mert nincs honnan kiszedni. Ekkora teljesítmény meg max csavar behajtásra elég, nem fúrásra.
szoke12: igen, a normál aksi töltő tulajdonképpen egy bika táp, ami a töltő feszültséget adja le, az ha jól tudom valahol 14.4V körül van. Szóval stimmel a feszkó azzal, amit a cellák adtak le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #30211 üzenetére
És mit akarsz ezzel mondani?
Tekintve, hogy elég rövid ideig lehet fúrni ezekkel a kézi cuccokkal, 30-50W vagy nagyobb felvétel is előfordulhat simán. Ennél fogva egy PC táp, ha bírja az egyoldalú terhelést simán elég tápegységnek.
Aksi töltő meg lazán, komolyabb szivattyút is próbáltunk már ki vele, aminél a bika pc táp feladta a harcot. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #30192 üzenetére
Nyilván túlfeszültségvédelemre gondoltam csak nem raktam idézőjelbe, de szakirodalomban is használják a belső villámvédelem kifejezést..
"Túlfeszültség védelem
1. berendezés
2. konnektor (hálózati csatlakozó)
3. áramköri biztosítás
4. villamosmérő betápálási védelem
5. stb..."Ez már akkora baromság, hogy fáj.
Én belső villámvédelem arra gondoltam, hogy a villám okozta impulzus másodlagos romboló hatásaitól ( ugye indukál némi feszültséget egy 100 kA-es áram.. mondjuk lemegy egy 2 ohm-os vezetőn, akkor azon úgy 50kV-ot....
Ezért vannak ezek a tesco-s / obis stb.. szupresszordiódás/varisztoros D osztályú túlfesz védők is csak B és C, tehát a lépcső többi tagja nélkül nem sokat érnek, max tüzet gyújtanak. :-)
Nekem az LPZ zónákról és hasonlókról kellett volna egy elég fasza szakirodalom ( nincs pénzem az MSZ 62 305 -re, ha valaki tud alternatívát vagy esetleg azt az szólhat ).
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30175 üzenetére
Ha már üveg bizti láttatok olyat, hogy a névleges 250mA-es bizti stabilan átadott 0.9A-et Li akksiról? Izott és bíztam benne hát biztos határon van de bírja még aztán számítás miatt rámértem és meglepődve találtam, hogy sajna van egy rövidzárlat de a bizti bírta..
Már ezekből is a china-t hozzák be? -
DeFranco
nagyúr
válasz
darvinya #30175 üzenetére
Épp azt nézem, hogy az 5x1,5-ös nem fér bele, szűk a lyuk. Hosszra még jó lenne.
Nos, akkor mi legyen? Meg tudom ezt valahogy oldani, vagy keressek másikat. Ha utóbbi, akkor honnan lehetne szerezni egy olyat, ami jó is (gsm boltokban is kínából rendelik ott meg csak nem kaphatom szét).
Jól gondolom, hogy csak nem kellene bizti nélkül használni ugye? Mekkora a legkisebb üvegcsöves biztosíték? (2A körüli, lehet a 1,5-ös is jó)
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #30171 üzenetére
Most persze hogy nincs, de lennie kellene.
Egyébként hány ilyet szedtél szét?
Csak mert ez a beleszólás nem tűnt valami hasznosnak.(#30170) DeFranco: A rugó a fémkupakban szokott lenni.
Amikor összerakod ez a sorrend:
1: biztosíték
2: műanyag kupak, benne a fémkupakkal és abban a rugóval -
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30159 üzenetére
Sunyira drága egy cucc, de van egy fejhallgató kis erősítőm ahol subminiature cső van visszacsatolás nélkül feszültség erősítő fokozatban (trióda) és utána egy műverősítő van bufferként berakva kimeneten kondival. Na most a baj hogy 11.1V Li akksiról megy és ennyi tápfesz mellett a műverősítők kevés áramot adnak le no meg 32-50 ohmmal (fejhallgató) van utána egyből terhelve és több áramtartalék lenne jó. Ezért kéne a buf634p.
De mivel dupla műverősítőnek van csak foglalat a nyákon ezért egy kis átalakítót kell csinálnom, hogy dip8-as foglalatba 2 db buf634-et rakjak ami kifejezetten erre a célra van.
Viszont ez a vacak buf634 2100 pénzé nem olcsó ráadásul 2 kell+ egy átalakító... Létezik egyáltalán ilyen dip8-as foglalatba illő dupla dip8-as foglalalat átalakító? vagy nekem kell csinálni?
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #30139 üzenetére
Jesszusom, téged se kell villanyt szerelni hívni.
Nem tudom értelmezni sem a mondataidat.
"
De itt hálózatról írsz és nem magáról a létesítményről.
Az két különböző dolog."Milyen létesítmény? Miért lenne zárlatos, ha a csillagpontot földelem?
"Külön nulla védővezető ami el van különítve a földtől így rajta nem tudsz mérni földelési impedanciát."
Két nullavezető van? Az hogy?
VAgy a nullavezető védővezető? Az sem lehet. Az nullázóvezető nem?
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #30136 üzenetére
"Az üzemi földelések célja az áramszolgáltató hálózatán belül a megfelelő üzemi viszonyok kialakítása és a hálózati feszültség földpotenciálhoz való rögzítése. E földelések lehetnek közvetlenek (merevek) vagy közvetettek, azaz megfelelően méretezett impedancián keresztül földeltek (hosszú földelés). Hazánkban a kisfeszültségű fogyasztói hálózatok - néhány ritka kivételtől eltekintve - mereven földeltek, s az üzemi földelő (általában igen jó minőségű, kis ellenállású) a táptranszformátor csillagpontjánál helyezkedik el.
" -
Zsianett
tag
válasz
darvinya #30092 üzenetére
A két hangfalnak külön szűrői vannak, ezzel a linkelt képpel párhuzamosan. 15Hz-es passzív szűrést még nem láttam ilyen kis impedanciáknál (4ohm), egyik végfok sem tolerálná a sorba kötött 26 és 120 mH-is tekercseket. Meg a pénztárcám sem a több kiló rézhuzalt.
A monosítás külön műveleti erősítőkkel elválasztott szekcióban zajlik, két darab 39 kohm-os ellenállásokon keresztül (egyik ellenállás jobb oldalra, másik bal oldalra kötve, és a másik végük közösítve), ezáltal stereo áthallás jelentéktelen, meg amúgy is két subbal sokkal rosszabbul járnék a durva kioltások és kiemelések miatt, valamint hiába stereo a sub, úgyis egy összekeveredett jel jut el a fülig, a stereo képet az efölötti tartományok iránya határozza meg.
-
Zsianett
tag
válasz
darvinya #30088 üzenetére
A szélessávú hangfalban levő dóm sugárzó nem igazán lenne képes kiadni 700Hz-et, legalább 1,5kHz-en kell szűrni. A mélyközepek meg 16 cm-esek, bőven elszólnak 4-5kHz-ig is. De mondom, ezeknél a mélyközép és a magas közti váltást passzív szűrő végzi, így egy bemenet van csak a hangfalnak.
A gond csak a subnál van, ugye ez lenne hivatott 80Hz-ig szólni, és onnan pedig a hangfalak. A sub szekció monósítva van, még a szűrés előtt. Ha csak a subszekció aluláteresztő szűrőjét használom, akkor semmi gond, és a 15Hz-es felüláteresztő is működik magában, csak sorba kötve nem, pedig a tankönyvek és a szimulátor szerint is működnie kellene.
-
Zsianett
tag
válasz
darvinya #30085 üzenetére
A két szélessávú hangdoboz tartalmaz két darab mélyközepet és egy darab dóm magasat D'Appolito elrendezésben. Ezek 3kHz-es keresztezési frekvenciával vannak váltva passzívan, figyelembe véve a hangszórók akusztikus szűrési jellemzőit.
A szub egy darab 18"-os hangszórót tartalmaz reflex ládában.
A 2.1 itt azt takarja, hogy a két hangdoboz alsó tartományát 80hz-től felfelé engedjük csak rá, ez működik is rendesen. A szub pedig ettől lefelé van aluleresztve, és még a nagyon alsó frekvenciák le vannak vágva, elkerülve a felesleges xMax feletti lebegést. A linkelt képen a szub szekció látható csak, a két szélessávú áramkörét nem rajzoltam be, az működik rendesen.
-
vodkaboy22
addikt
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
darvinya #30071 üzenetére
Kösz, megvan. Ám attól tartok nem sokáig fog a helyén maradni, ugyanis az a kis műanyag láb, amin felült nálam már a múlté... Az az a rugó, ami a második képeden van és alulról középről felfelé elindulva egy rövidebb és egy hosszabb szárral feszíti felfelé a középső konzolt.
-
Zsianett
tag
válasz
darvinya #30071 üzenetére
Ez egy 3 csatornás szűrő, gyakorlatilag 2.1-es rendszer megvalósítása érdekében. 1-1 csatorna a szélessávú hangfalaknak, amik tartalmaznak mélyközepet és magasat, amik passzívan vannak váltva, az aktív váltó csak a subtartományt szűri. 1 csatorna pedig a subládának, aluláteresztő, plusz a felesleges mélyek leszűrésére felüláteresztő. Itt a kép még egyszer, most imguros, remélem ezt meg tudod nézni.
-
Zsianett
tag
válasz
darvinya #30053 üzenetére
Nem, a 15Hz-es valóban felüláteresztő, az subsonic filterként üzemel, és ez után van egy következő fokozat kötve, ami pedig 80Hz-es -6dB-es ponttal aluláűtereszt. Ez a mély szekció, és ezekkel párhuzamosan van két csatorna, mindkettő felüláteresztő szűrő, szintén 80Hz-el. Áramkör szimulátorban elvileg tökéletesen működik, a valóságban nem. Itt egy kép a kapcsolásról, és az átviteléről.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #30061 üzenetére
Gyakorlatilag az összes mp3/ telefon tölthető usb-ről, de ezekben is van elektronika.
"Írok még egy példát és ez a E3-omnál írják.
- 1 db AAA elemmel működik, mely kb. 20 óra üzemidőt biztosít.
Ez hihető."Ha nem tudod a fogyasztását, illetve az őt tápláló elem/akku kapacitását, akkor mi alapján lesz hihető?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30053 üzenetére
12V-os LI-ION cella csomaghoz nem 12V-os tápfesz kell töltésre!
Normál Li-ion cella 3.6-3.7V Ennek 4.2V töltő fesz kell kb 500-650mA töltő árammal.
12V-os cella pakk az 3 ilyen cellát tartalmaz tehát 3*4.2V = 12.6V kell neki töltésre! Ha soroson töltöd akkor 650mA (De persze cella és gyártó függő az áram mennyiség.)Fontos ha olyan ügyes vagy és túlmelegíted a li-ion cellát és kigyullad nehogy vízzel oltsd! Homokkal!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30043 üzenetére
USB 5v/500mA
HA 2 3.7 es cella van akkor simán lehet 5V-al tölteni (Soros- üzem terhelés alatt párhuzam üzem töltés alatt.) 14g könnyen lehet elírás.
37V-os akksit is lehet 4.4V-al tölteni dc-dc nélkül(soros- párhuzamos kapcsolás)
És 9V NimH 230mAh-es akksik vannak piacon dögivel ! Tehát lehet ilyen több cellás akksi van bent.LÉGYSZI AMIHEZ ALÍG ÉRTESZ AHHOZ NE ÍRJ ENNYIRE MAGABIZTOS NEM SZAKIRODALOMBAN BIZONYÍTOTT/LEÍRT DOLGOT!
Honnan tudod milyen akksi van benne? (Nekem van hasonló ezért tudok tippelni! )
Illetve ennek a nagyobb testvérét fiio e17 fogtam kezemben ismerem hallottam. -
PHM
addikt
válasz
darvinya #30048 üzenetére
Az akkus fúró akkuja kicsit más azért.
Azok közül némelyikben bimetál van, ami akkor kapcsolja ki a töltést,
amikor az akku már szinte forró.
Hosszú távon annak sem tesz jót a túlmelegedés egyébként.
Személy szerint akkor vagyok nyugodt, ha az akku hőmérséklete
töltés közben 50 fok alatt marad.
(A kapacitást Ah-ban mérik. Figyelj oda légyszi.) -
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #30030 üzenetére
Várjál odamegyek a falhoz és elkezdem fejelgetni ...
Ez úgy mükszik: Hogy Kiad a kimenetére egy fix feszültséget, ha a kimeneten lévő ellenállás feltud venni belőle több áramot akkor felvesz (amíg a táp vagy belső ellenállás nem avatkozik közbe). Magyarul feszgenerátoros meghajtásként modellezhető!
Tehát ha ugyanazon a feszültség szinten nem kell kiadnia sok áramot akkor tovább bírja akksirol slusz négyzet paszz....
A mobilodban van egy Li-ion 3.7V-os akksi amiből ha te ki akarsz venni 2Vrms-t (ami kellhet 300 ohm-hoz)
akkor bizony dc-dc konverter kell ami ha 10kHz-en dolgozik akkor audio élmény nyasgen.... De tapasztalatból mondom mivel nem tudsz megfelelő szűrést rakni mobilban dc-dc konverter után, hogy el is férjen és, hogy a kimeneti impedanciája a tápnak ne is legyen nagy ezért nyasgen audio élmény megint!
Tehát ekkora méretben miért van csak 230mAh kapacitás? Mert van 9V tápfesz benne ez kb 2-3 cella (Vagy több de ennyi minimum több akksi fesz kevesebb kapacitás )
16mW elég ... 95dB/mW+10log(16mW/1mW) = x dBSPL BŐVEN SOK! De még 90dB/mW-al is elég...És megint mondom ez audio célra van mobilod NEM... Ennek kb <100ohm kimeneti ellenállása egy átlag mobilnak 120 ohm ott bizony már a elég jó kis frekvenciafüggő torzítások vannak ... Itt nem.
És még lehetne sorolni az érveket és a dinkaságaidra való javításokat....
-
_ATi_1
senior tag
válasz
darvinya #30027 üzenetére
A blankolóhoz annyit hozzászólnék, hogy ugyanilyen kinézetűt többféle minőségben gyártanak. A minőség pedig legtöbb esetben arányosan nő az árral. Ez tapasztalat, vettem már én is a 300Ft-osból, mire hazaértem vele a teszkóból, szétesett. Jelenleg pedig pont a linkeltet használom, ami már több mint egy éve teszi a dolgát. Nincs napi használatban, de hobbi célra tökéletes.
-
PHM
addikt
válasz
Azért én ebben nem lennék olyan biztos.
"230mAh-ás aksival, csak 16Ω-on tudja a megadott üzemi időt."
Ezt konkrétan nem tudom, honnan vetted.
Átnéztem még egyszer a paramétereket, nem találtam üzemidőt.
Az tény, hogy 150 mW kimenő teljesítménynél nem túl acélos
ennek a kütyünek az üzemideje. De az is tény, hogy szerintem ekkora
teljesítmény nem való sem fej, sem fülhallgatóba.
Egyrészt sokuk nem is bírná ki, másrészt pedig megkockáztatom, hogy
ha a fejhallgató mondjuk ki is bírná ezt a teljesítményt, a hangnyomás
bőven meghaladná a fájdalomküszöböt.
De ennek a kütyünek nem is ez a célja, hanem hogy nagyobb ellenállású
fej/fülhallgatót is tudj használni azon hangkeltődhöz, amit az egyébként
nem tudna normálisan meghajtani.Más:
Nem akartam rád szólni, de ha már megszólítottál, elmondom a véleményemet.
Egyetértek az előttem szólókkal abban, hogy gondold át még egyszer a
mondandódat, mielőtt az "OK" gombra klikkelnél. De tényleg.
Sok súrlódástól kímélheted meg magad ezáltal.
Ezt kiegészíteném még azzal, hogy ha csak nem vagy halál biztos a dolgodban,
inkább várd meg, amíg valamelyik, a témában járatos kolléga válaszol az adott
kérdésre. Olvass, tapasztalj, gyakorolj, s hidd el, eljön majd az idő,
amikor te fogod majd osztani az értékes, megfontolandó tanácsokat.
De addig még sok a tanulnivaló. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Megint fuzsitus vagy:
230mAh-ás aksival
Ez csak 2300 mAh-ás lehetett volna, mert másképp nagyon-nagyon kevés.
csak 16Ω-on tudja a megadott üzemi időt.
Nyakamat teszem rá, hogy azonos feltételek mellett 300Ω-os terheléssel ez az üzemi idő HOSSZABB!
Téged ez az ismétlődés nem zavar?
-
beast27
senior tag
válasz
darvinya #29997 üzenetére
Akkor megpróbálom megfogalazni pontosabban hogy mit is szeretnék
Leginkább a hang technikával szeretnék foglakozni (pl: DIY erősítők, kapcsolók használata, potméter bekötése, stb), de eleinte csak az alapokat szeretném meg tanulni (ledes villogó kapcsolóval, soros lcd kijelző használata stb)
Nagyon meg köszönném ha valami kezdőknek való leírást linkelnétek az alap fogalmáról és a "jelekről" -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #29983 üzenetére
Hobbi a neve és a profilja is, de abba simán belefér az általad említett 2 címszó is.
Nem ezzel van bajunk, hanem azokkal, amiket néha beírsz ide. Olyan, hogy fölösleges amper(ek) nincs. Az amper az vagy folyik vagy nem. Több vagy kevesebb a fizika törvényeit szigorúan betartva, Ami fölösleges, az létezik. Itt csak a lehetősége van meg, nevezzük áramtartaléknak, de azt valaminek ki kell "provokálni" (ezt egy Ohm nevű bácsi 1827-ben szépen papírra vetette és azóta is érvényes).
A lecsapodig szó pedig tudtommal nem létezik a magyar nyelvben.
A helyesírásoddal nem kötözködök, mert az látom egyszerűen nem megy. Ezt majd másvalakivel tárgyald meg. Afölött ellenben, hogy néha értelmetlen dolgokat írsz nem tudok átsiklani, mert másokat zavarsz össze, vagy terelsz egyenesen tévútra.Már kértelek arra, hogy légy figyelmes, mérlegeld az írottakat, mielőtt az OK-re kattintanál olvasd át még 2-3x.
-
vodkaboy22
addikt
-
sörösló
aktív tag
válasz
darvinya #29969 üzenetére
Ezt talán kifejthetnéd bővebben is. Túlterhelheti? Fityegsz az országos hálózaton ami ellátja a várost aztán túlterheli a te 16 A-es lakásodat? Milyen zajt erősít? Ha ráteszed az autórádiót ami max100W az autó több kW-os akkujára akkor kipukkan a túlterheléstől? Vagy minél nagyobb az akku kapacitása annál zajosabb a rádió? Hogy a fenébe hallgatnak akkor rádiót egy kamionban?
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz
darvinya #29870 üzenetére
A pick-up elég nagy 15k<- nál nagyobb bemeneti impedancia miatt nagyon is fontos az a 680pF. Főleg ha még a bemeneti imp van 500k is nah akkor 680pF-al már 468Hz a vágási freki magyarul felette minden átmegy alatta meg 20dB/dekád csökkenés van. Tehát az a vacak kis 680pF is sunyi sokat jelenthet!
Bemeneti Imp-et ezekkel nem hiszem, hogy tudsz mérni... Ha tudnál 0-2Vos nagyságrendben 5 digites pontosan feszt megmondani illetve tudnál 50uA 1mA nagyságrendben pontosan mérni akkor lenne értelme méricskélni egy 20-20kHz-et tudo fgv generátorral.
Ja pontos árammérő helyett lehet még választani preci ellenállás + 6digites 0-2V műszert.
Az a baj nem tudom melyiket könnyebb találni 0.05%> ellenállást amit feltudsz mérésre használni rendesen vagy 50uA - 1mA 5-6 digites mérőműszert
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest