- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
válasz
darvinya #42635 üzenetére
Ugyan még mindig nem világos hogy ez az elemteszter mit is ír ki pontosan, de többek közt nekem is ezért tetszik.
Elsősorban nem nekem kell, hanem laikusoknak, elem/akksi mérésre (elsősorban AA és AAA; nagyon ritkán 12V vagy gombelem).
Ráadásul azóta megint egy lány kollégát vettünk fel...
Na mindegy, egy elemmérést meg fog tanulni mindenki !
(Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy nehezebben tanulják meg mint a fiúk közül egyesek.)De ezen kívül néha én is fogom használni, hogy ne kelljen mindig a sajátot becipelnem, egyszerűbb esetekben. Ezért is volt fontos az akusztikus szakadásjelző.
Váltóáramot én is nagyon ritkán használom igazából. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #42572 üzenetére
Csak véletlenül az USB is digitális, meg a HDMI is. Így nem nevezhető digitalizálónak a cucc. Egyfajta digitális protokollt alakít át, másik fajtára.
Pláne, hogy itt az USB-csatlakozón MHL-jel közlekedik, ami nem egy USB-kompatibilis jelformátum, épp csak Micro-USB csatlakozót használnak hozzá. Viszont digitális. Nem is indokolná semmi, hogy analóg legyen.
A jelátvitelre pedig az vonatkozik, amit írtam: földfüggetlen, nem érzékeny a földhurokra.
Legtöbb töltő már kapcsoló üzemű.
Szerintem mindegyik.
(#42573) Samus
Lényeg, hogy a töltő utoljára menjen a konnektorba, kihúzni pedig azt kell először.
Ugyanez vonatkozik a végfok tápegységére is.
-
Tompo92
senior tag
válasz
darvinya #42564 üzenetére
Köszönöm a választ..
De az iPhone működött még a zárlat után egy pár percig(amíg még volt szufla az akksiban), minden funkciója mert megnézegettem, újraindítottam stb.. aztán jelezte ,hogy 20% alatt van utána pedig kikapcsolt, de azt sem úgy ,hogy elment a kép hirtelen és off..hanem teljesen normálisan.
Apple logo--->várokozást jelző pörgő kis logo-->kikapcs.A Hangfal meg működik de elég lagymatag..
Remélem garanciába cserélik, mert még van rá.. -
Met
nagyúr
-
DonThomasino
veterán
válasz
darvinya #42342 üzenetére
Akkor hogy szokták méretezni a hangváltót ?
Van egy somogyis panelem, de úgy érzem ez túl kis tartományban vág
az elő beszéd egy része is eljut mélynyomóra.
Azért gondoltam vmiféle állítható megoldásra hogy
több variációt ki tudjak próbálni.
Amikor erősítőn állítok mély kiemelést az nem hasonló elven működik? -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #42257 üzenetére
Az egyik esetben mint tranzisztor működhetett, a másikban pedig csak, mint egy pn átmenet (dióda) vitte át a jelet. Vagy egyik se volt rendben. Az ilyet illik megnézni egy oszcilloszkóppal, hogy tisztán lehessen látni. Igaz kapásból hamis az egész, mert az áramkör lényege éppen a torzítás.
Az ilyen durva kapcsolásnak lehet valami következménye a tranyókra?
50%. Vagy tönkremegy vagy nem. Mindez a feszültségek, keletkező áramok és/vagy hevülés függvénye
-
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #42236 üzenetére
Giroszenzor azt érzékeli, hogy a szenzor mozog / elmozdul a Föld mágneses teréhez képest, illetve ezt térben is képes detektálni.
Ebből következően érzékelhetné, hogy az autó mozog a Földhöz képest, amiből szoftveresen lehetne számítani akár gyorsulást / lassulást is, ha feltételeznénk, hogy a fémkarosszéria ezt lehetővé tenné. Ami nem valószínű. Vagy nem tudom, hol lehetne elhelyezni azt a szenzort, hogy érzékeljen is valamit.
De a hozzászóló konkrétan fékerőt említett, hogy azt szeretné mérni, arra nem jó.
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #42214 üzenetére
Lehet hibás maga a forgókapcsoló. Nyitott ajtónál nem világít, az pedig lehet üzemszerű is.
(#42212) artiny
A kapcsolódó videók között látható a krumplielem, kb. ennyi potenciál van a történetben, és még az sincs 5 V. Áramról, ezzel együtt teljesítményről nem is beszélve:
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #42054 üzenetére
Búgás és búgás között különbség van, több oka lehet, többféle konstrukció is lehet, különféle hibaforrásokkal.
Az itt leírt esetben egy szakmailag közismert jelenségről van szó: terhelés, vagy akár rendellenes nyugalmi áram hatására az egyszerű trafós / pufferes táp feszültségének hullámossága növekszik, ami a hangszóróban hallhatóvá válik, jellegzetes, fojtott, búgó hangként.
Az is le volt írva, hogy kezdetben nem búg, csak bemelegedés után, ami hőmegfutás jelenségére utal, szabálytalanul növekvő nyugalmi áramra. Pufferkondi hibája is nagyjából kizárható, mert akkor hidegen is búgna, ugyanakkor az nem okozna hőmegfutást.
Ilyen fajta végfok IC-knél ez nem egy ritka dolog, ki kell dobni belőle és annyi, általában. Ha egyéb mérések, táp, féltáp stb. nem indikálnak hibát.
Természetesen, én nem vagyok Darvinya, akinek a szótárából hiányoznak olyan szavak, mint a "valószínűleg, talán, azt hiszem, szerintem".
Vagyis én nem szeretek kijelentő módú, halálbiztos kijelentéseket tenni, miután ebben a szakmában semmi nem biztos. Sőt, minél többet tapasztal az ember a szervizmunka során, annál kevésbé mer biztosra állítani dolgokat. Ennek simán az az oka, hogy túl sokszor derült már ki annak ellenkezője is, mint amit először biztosra hitt vagy kizárt az ember.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #42032 üzenetére
Ezeknél természetes (vagy legalábbis tervezett) a magas üzemi hőmérséklet is, attól még akármeddig működhet.
Ez különben sem így működik, hogy "a szigetelés a vége felé jár" és az melegedést okozna. Melegedést a konkrét menetzárlat okoz. De attól már leégett volna a primer és/vagy a benne lévő hőbiztosíték is leolvadt volna.
-
ViZion
félisten
válasz
darvinya #41990 üzenetére
Akkor nem volt világos: "saját táp" a ventivezérlőnek, azaz kap egy külön 12 V tápegységet. Vagyis a PC táp lekapcsolásakor ott pont van 12 V, amíg a relé le nem kapcsolja.
Szal. továbbra is olyan időzíthető relét keresek, ami 5 / 12 V vezérlő jelre kapcsol 12 V DC vagy 230 V AC-t.
Keeperv85: arra nem lehet 20 W-ot terhelni, nem is terv. 5 V s Pumpának elég, a ventik induló feszültsége 7 V körül van, a ventivezérlőnek meg kell a 12 V mindenképpen.
-
Keeperv85
nagyúr
-
szabifotos
senior tag
válasz
darvinya #41917 üzenetére
Ilyet, ilyet, ilyet és ilyet rendelnék, de nem nagyon találtam máshol ennyiért...
MÁS: RGB led szalagot hogyan célszerű autóban használni? EZT találtam, de elég drága. Ebayen nem találtam. Az ebayen kapható párszáz forintos trimmerrel ellátott fesz. step down modulok nem jók erre a célra? Esetleg szivargyújtóról nem stabilabb a fesz?
Vagy mit ajánlotok?Köszi a segítséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #41877 üzenetére
Ha nem zselés mi lehet benne.
Talán száraz?Ehhez képest az esetek többségében nem is zselés az akku, amit az emberek annak hisznek. Itt volt a topikban is a link:
"...a zselés akkuban szilika-gél segítségével az elektrolitot elzselésítik."
"AGM (Absorbed Glass Matt) felitatott üvegszálas konstrukció az akkumulátorlemezek között egy bór-szilikát párnát jelent..."
http://www.akku-elem.hu/Zseles-akkumulatorok/
"...csak igen kis százalékukban található valóban gél állagú elektrolit, amelyben a savat szilícium-dioxid hozzáadásával zselésítik."
-
-
válasz
darvinya #41873 üzenetére
Akkor itt megint fogalomzavar van, részemről legalábbis. Ennek a két oldalán, a fekete zárófedélben van két kis lyuk. (Nem hinném, hogy a fogantyú felfogatása lenne, azt a másik irányba szokták rátenni.) Ez az akksi nem zselés, csak simán gondozásmentes, legalábbis ahogy olvastam, keverni szokás a két fogalmat. A lényeg: ha megrázom, nem lötyög benne a sav, szóval ez az a "felitatott" változat lehet...
MOD: Rákötöttem egy 12V 5W-os izzót, de nem villantja fel hirtelen, inkább csak felizzítja. Bár ez normális lehet, mert 2V körül volt benne, mielőtt elkezdtem vele vacakolni, és ettől az adapteres töltéstől nem sok mehetett bele...
-
-
-
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #41802 üzenetére
"pl: az én motorom 7, pedig ua. mint a 6"
A tiéd valszeg középmegcsapolásos, vagyis a két tekercs között is van egy kivezetés.
"És fordulatszámot miként vezérled fix. fesz.mellett. "
Egyértelmű, hogy ha visszaszerelné a mosógépbe, akkor annak ott a triakja, ami szabályozza a fordulatát (és nem fix fesszel). Nem annyira bonyolult dolog ez.
Natúrban, az asztalon történő indításnál meg ott a névleges fesz ~ 230 V (csak óvatosan!!!) vagy szerez valahonnan egy külső triakos szabályozási lehetőséget pl. ott a dimmelhető halogénizzós állólámpák dimmerje, ami akár 500 W-os is lehet. Én egy 300 W-os dimmert használtam. -
szabifotos
senior tag
válasz
darvinya #41793 üzenetére
A tabletről csak azért próbáltam, hogy ott van e zaj. És volt is, ugyanúgy mint gépről. Akkor nem tudom mi lehet, ma még kisérletezek. Remélem nem rossz az erősítő... Azért is gondoltam, hogy a hálózatból jön a zaj, mert van egy bluetooth audio adapterem amit ha konnektoros usb adapteren tápláltam akkor az is zajos volt, viszont egy emelettel jejebb az sem produkált semmi alapzajt.
de legalább már előrébb vagyok... -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #41774 üzenetére
Két részre kellene bontani, egyik fele szerintem egy analóg kivonó áramkörön alapul:
Némi módosítással:
A fentinél, ha összekötjük a két bemenetet, a különbség a kimeneten 0 V lenne. Az alsónál nem, ott kimarad egy osztó, ezáltal módosul a különbözet is.
Tehát ez így alapesetben lineárisan erősítene, de a potméter csúszkáján keresztül beleszól a negatív visszacsatolásba és ezáltal erősítésbe frekvenciafüggő módon egy aktív sávszűrő:
Véletlenül olyan rajzot találtam, amin még a 4,5 V munkaponti féltápfeszültség bevezetése is látszik, ami a te rajzodról lemaradt egyébként.
Az egyik potméterre két sávszűrő is kapcsolódik, ami két különböző frekvencián hat, másikra csak egy.
-
PHM
addikt
-
szabifotos
senior tag
válasz
darvinya #41720 üzenetére
Tuti hogy az erősítővel való bénázás közben lett zárlatos, pillanatra ki is irta hogy "töltés" meg "dokkoló csatlakoztatva".... Egy "egyszerű" aljzatcsere megoldaná? (Nem is tudom hol csináltathatnám meg.)
Azt gondoltam, hogy veszek egy class d erősítőt a hangfalaimhoz, forrasztok rá csatlakozót, bedugom, és megy. De ha tudom hogy ennyi bosszúságot okoz, meg se rendelem. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #41585 üzenetére
1 A terhelésig: http://www.hqelektronika.hu/product/ka78r12
3 A-ig: http://www.ebay.com/itm/161113720125
Ellenőrizni kell járó motornál az akkufeszültséget, hogy a generátorszabályzó rendesen működik-e, felpörgetett motorral is. 13,2 V környékén szokott lenni autóban is, ha jól emlékszem. Bár amennyiben a LED világítást járműbe tervezték, illene ezt elviselni, más LED-es eszközök 12 V felett károsodhatnak.
A linkelt szabályzók alkalmasak ilyen kis különbség kiegyenlítésére is.
Szerk: most látom, az előzményt eggyel odébb kattintottam, egyébként a robogóban is 12 V-os akku van?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #41563 üzenetére
Én azt írtam, hogy: "KI kell bontani és végigbogarászni a testszálak bekötéseit. Meg mindent."
A második felén biztosan nem vagy még túl, mert akkor a hiba is meglenne.
Nem egy tipikus hiba. Kibontod, betáplálod, tápot ellenőrzöl, alegységeket választasz szét és mérsz, mérsz. Legjobb lenne egy rajz beszerzésével kezdeni, ha a rutinod nem elég széleskörű.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #41294 üzenetére
De ezek egy féléves tárgyak, ált. heti 1, ritkán 2 órában. Szóval ha átmentél rajta, soha többet nem kérik vissza és mivel eleve semmire sem elég heti 1 óra, így csak arra jók, hogy egyáltalán magát a fogalmat meg tudd mondani később, hogy mit jelent.
Ez olyan mint hogy átverekeded magad a differenciálegyenleteken mert ez a mat2 nagyobbik része, legalább 2 v. 3 jelentősebb típusán, aztán mire megvan a diploma már a negyedére sem emlékeszel belőle.A tényleges szerelési tapasztalatok, munkák átlátása a nyári gyakorlat, meg nyári munkák alatt jönnek össze, ha jó helyre tudsz menni dolgozni. Nekem szerencsém volt ezen a téren, minden nyarat végig tudtam dolgozni mint kivitelező.
Egyébként mint friss mérnök úgy sem fogsz semmilyen csapatot irányítani egy ideig, bőven van a "végleges" melóhelyen is idő ezeknek a dolgoknak az átlátására. -
BigBlackDog
veterán
válasz
darvinya #41267 üzenetére
+ (#41266) kjani18: Végül szigetelőszalaggal két szélét és az egyik hosszabbik oldalát ragasztottam le. Alapból nem volt tökéletes, de visszatéve a készülékházba a behajtogatott szalagkábel összenyomódik annyira, hogy rendben van az érintkezés, külső behatásra sem változik az LCD képe. Vasalást nem lenne egyszerű megoldani, kb. 2 cm széles a szalagkábel, 0,5 cm a kijelző pereme. Csere megintcsak nem jöhet szóba, mivel nem egy általános kijelző. Köszönöm a válaszokat!
-
-
dudika10
veterán
válasz
darvinya #41217 üzenetére
Mutass nekem mono aljzatot otthoni felhasználásra szánt készüléken.
A rövidzár miért sípolna?
A probléma feloldása egyszerű: a lakkozott kábelt nem tudta megforrasztani rendesen.Dinter: fogj egy aspirint, és a leblankolt vezetékdarabokat nyomd rá a pákával. Elvileg a lakk elbomlik (én savval szoktam lemaratni, de állítólag az aspirin is jó, még nem próbáltam). Ezek után már tudod őket forrasztani. Viszont feltételezem, hogy a forrasztásnál jól összetaknyoltad a vezetéket és meg is égett a lakk, szóval vág le a végét és egy "friss" részen kezd elölről.
Egyébként ilyen csatlakozónál a zöld fül hajlítgatását nem javasolom, mert rosszul fog érintkezni alul (és ha túlmelegíted forrasztás közben és megolvad a "talapzat", akkor is rosszul fog érintkezni). Inkább egy ellenálláslábbal zárd rövidre a két fület, mert azt könnyen lehet forrasztani, és utána már csak a pirossal jelölt fület birizgáld, az jobban bírja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #41197 üzenetére
Kefe nélküli motor van többféle, szinkron vagy aszinkron, ebből következően AC-motorok, végeredményben. Hogy esetleg van benne elektronika is, ami a DC-ből AC-t csinál, más kérdés.
Komolyabb, igényesebb alkalmazáshoz háromfázisú szinkronmotort használnak, ahol a DC-tápból előállított háromfázisú váltóáram frekvenciája igény szerint változtatható, vele együtt megy a fordulat is.
PC-ventilátor nem annyira komoly alkalmazás, négypólusú motorja csak két fázisban van van vezérelve, megbolondítva egy kis Hall-elemes visszacsatolással. Miután két fázis egyébként nem tudna létrehozni forgó mágneses mezőt, ahhoz legalább három fázis kell, ideális esetben. (Most itt nem térnék ki az egyfázisú aszinkron motor segédfázisos trükkjére.)
Különösen igénytelen megoldás, amikor a PC ventilátornál a DC tápot változtatjuk, attól függetlenül, hogy működik. De nem véletlenül találták ki később a négyvezetékes ventilátorokat, ahol az elektronika fix 12 V tápot kap, ahogy illik, plusz van még egy vezérlőszál, amivel a fordulat befolyásolható, tehát ez a szakmailag is korrekt megoldás.
-
And
veterán
válasz
darvinya #41200 üzenetére
Nem értelek: lehet kapni RC-gépekhez brushless motorvezérlőket? Igen. Lehet vezérelni az ilyen motorok fordulatszámát? Lehet és szokás is egy helikopternél, és igen, ampereket zabál, általában pár perc alatt teljesen le tudja meríteni az akkumulátort. Egyébként létezik olyan, hogy egy brushless DC motor nem osztott tekercses? Annyira nem értek hozzá, de nem éppen az a lényege, nem attól lesz kefe nélküli?
-
Dinter
addikt
válasz
darvinya #41183 üzenetére
Headset mikrofon. Ozone Onda
-
válasz
darvinya #41151 üzenetére
Ja, csak a szekunder oldalon, hogy kib***nak velem
A túloldali műanyagot is szétvágtam már, gyakorlatilag szétbarmoltam az egész trafót, csoda, ha működni fog a szigszalaggal helyrehozott fóliával
-
válasz
darvinya #41139 üzenetére
Egyelőre a fő probléma, hogy nem tudom kivenni a házból, mert iszonyat hülye helyen van az egyik csavar. Fúrtam egy lyukat a házon, hogy hozzáférjek, de csavarhúzóm meg nincs olyan hosszú, sz'al majd kölcsönzök egyet
De ahogy nézem, az egész trafó egy vas keretben van... szét lehet azt szedni? Meg azért felvet egy kérdést, hogy vajon a hőbiztosíték miért oldott ki.
Írtam egyébként a Logitech-nek is, felvázolva a szitut, hátha küldenek egy trafót. Mert egyébként készségesen megcsinálták volna, de többe lenne a posta Miskolcra meg vissza, mint akár venni egy új trafót vagy DC tápot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #41121 üzenetére
Azt úgy hívják, hogy 7 szegmenses kijelző pont az elébb említett "7 rész" miatt (eredeti keresztnevén 7 segment display). Legtöbbjéen ott van a pont is, esetleg kettő (egy balról, másik jobbról), ami simán használható "elválasztásnak". Ha pedig 5 van, akkor 5 számjegyű vagy 5 digites.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Musk feloszlatta a Tesla Dojo szuperszámítógépes részlegét
- Eredeti játékok OFF topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fotók, videók mobillal
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- További aktív témák...
- LG 55QNED87T 139 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- LG 65QNED87T 165 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- MacSzerez.com - 2022 MacBook Pro 13" Retina M2 / 8GB RAM / 256GB SSD / Asztro / Garancia / Magyar
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- LG 75QNED87T 190 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Macbook Air 15 Retina (2023) M2 16GB 256GB Magyar iStyle vásárlás számla, doboz + Skin 1év Garancia
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest