- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- iPhone topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PHM
addikt
Jól tudod.
A kondi a megszakítás után gyakorlatilag egy soros rezgőkört képez
a gyújtótrafóval.
Ennek taglalásába azonban nem mennék bele, lévén hogy magam is
járatlan vagyok a témában.
PH-User: Nem, sajnos 100%-ig nem vagyok benne biztos.
Elektromosan szinte biztos, kérdés, hogy mennyire bírja a rázkódást.
De szerintem egy próbát megér a dolog. -
PH-User
addikt
Szerintem ólom, de lehet, hogy zselés akksi, mert nagyon drága bele, ha tönkremegy.
Majd megkérdezem a gazdáját, minden esetre köszi!Van egy másik kérdésem is!
Régebben hirdettem ezt a tápegységet: [link]
Ez valóban csak 33,6VA-t tud
Böhöm nagy állat és három leágazása van:
1-2 = 11,45V
3-4 = 18,65V
5-6 = 11,45V
Később csinálok képet, hogy hogyan is néz ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor úgy írom, észérvekre vagyok kíváncsi. Van egy rakás ember, akik állandóan ilyen bizbaszokkal akarják megváltani a világot egész életükben, nem lehet minden egyes terv, elgondolás, éter, nullponti energia, vákuum energia, stb. hülyeség, meg ápr.1, valami csak csak működik...
Nézd meg pl. BMiklós cuccát, igaz ez nem energiát termel, de gondoltad volna, hogy ilyen létezik? [link]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
szeva000
addikt
jah..a régi imi motorok
...háát igen...azok előtt fejet hajtok.A mai napig a legjobbak sztem,mind a vasmagot nézve(melegedés,túlméretezés) és mind a csapágyazást nézve is.
(tavaly tekertem egy egyfázisú 750W-os motorból egy 2200W-os 3fázisút...mondanom sem kell...alig melegszik,határon járatom pedig) Ezt most csinálnám meg egy új,alapból alulméretezett motorral
-
szeva000
addikt
és ezt mi alapján mondod??tapasztalat?
én majd 15évig tekercseltem...talán az egyik kezemen megtudom számolni a visszadobottakat....
legalábbis nem értelmezem a mondatod,de úgy gondolom,hogy a gyáriak szted a tökéletesek
pl pont nézzünk egy fűnyírót...gyárilag gyakorlatilag szigetelések kihagyva,szigetelőcsövek szintúgy,lakkozás nulla.Ha ezt megtekercselem(abban igazad van,hogy nem igazán éri meg),akkor ez a motor az életben nem fog megégni normális szigetelők felhasználásával(természetesen kivétel a hülyeség...(1m-es fű,széthulló csapágyak..)
-
szeva000
addikt
jah..az a szürke fogaskerék????ember..az egy hűtőventi ami után kezdődik a forgórész csapágyazása a hajtással+csapágyazással.....-
nah ezt inkább hanyagoljuk...sztem picit dolgozz a szakmában...úgy 15-20 évetés látod mi a különbség egy olcsó sz*r és egy komoly ipari gép között.....
ez olyan,mint ma a McLaren és a Ferrari
Aki okos olasz szutykot nem is vesz...legalább is szerszámokban,mosó,mosogatógépekben ...nomeg franciát se
-
szeva000
addikt
nem vitázok veled...15 éve ezt csinálom
van pici tapasztalatom mi mihez tartozik.Ha tévednék...az csakis vmi sz*r gyártó termékénél lehet...de szinte kizárt,mivel minden forgórészhez tartozik egy fogazás....logikus is...
talán a fényképen nem látom...ez lehetséges...de ezt is kizárom a tapasztalataim alapján....
egy tügörgös csapágyazás az ott,ami nem mtart mást csakis a komplett forgórészt...az már más tészta ha nem tűgörgős... -
PH-User
addikt
Azzal nem próbáltam, mert nincs olyanom, de ha elvileg végigkapircoltam az egész kábelvéget, utána tapadnia kellett volna rá...
Elképzelhető a kadmiumos dolog...Végül is megoldottam, összefontam a kábelvégeket és lezsugorcsöveztem.
Stabilan tartja, nem fog elengedni.Ha valaki kíváncsi hogy fontam össze, összehajítok egy animációt.
-
pandemonius
csendes tag
"És a legnehezebben megoldható." Hát épp ezért
Nem bonthatom meg a vízrendszert, egy áramlásjelző beépítése komplikált lenne. Átgondolva a helyzetet tényleg elég lenne egy párhuzamosan kötött lámpa, csak a felém továbbított igény az volt, hogy ne világítson, ha a -ugyan be van kötve és áram alá van helyezve- de nem forgatja a vizet.
-
pandemonius
csendes tag
Tulajdonképpen csak egy kis visszajelző lámpára lenne szükségem, hogy a szivattyú áram alatt van és megy is. Az hogy nem tud forogni, szerencsére nem fordul elő, csak gyakran felejtik el a szivattyút áram alá helyezni, és a kazán (amire kötve van) meg csendben szétmegy. Sajnos nem házibarkácsoltam eleget hozzá, hogy egy ilyet help nélkül meg tudjak csinálni. (mármint hogy milyen relé kellhet hozzá, az építés megy.)
-
atesss
addikt
Hát ha normális a villanyszerelő, akkor követi a szabványt, és akkor mindenho ugyanúgy lesz bekötve.
Persze ez egy idealizált eset tudom.
Szomszédunknál pl. néhány éve az összes kis fogyasztású eszköz leégett, mert valamit rosszul kötött az ELMÜ "szakembere"
A gép csak azért nem szállt el, mert szünetmentesen volt, de persze az kuka.
De legalább fizettek kártérítést.
Beírtak egy olyan DVD lejátszót is, ami már régebben romlott el. -
atesss
addikt
No igen, a hűtés többi részét azért valamennyire meg kell oldani, de pont emiatt amennyire csak lehet szellős lesz a ház - a teteje pl. biztos nem lesz rajta. Ez amúgy egy fekvő ház - és nem is ATX táp való normál esetben bele, hanem egy kisebb, egyedi "Compaq megoldás"
.
Plusz lehet rakok bordákat a VRM-ekre, és esetleg a kondikat is cserélem (és akkor már 105 fokosra).
A táp sem az eredeti helyén lesz természetesen - nem is lehetne, mert nem fér el - , hanem az is a lehető legszellősebben."körbedobozolni" az árnyékolni kívánt alkatrészeket, vezetéket
De az a kérdés, hogy egymást nem-e zavarják ? Mert én főleg emiatt gondoltam a külön árnyékolt vezetékeket.
Primer oldalon meg a kivezetett borda + a rajta lévő alkatrészek is külön valamilyen házban lesz mindenképp, plusz érintésvédelemnek.
Amúgy max. hány A lehet a tápban a legnagyobb (akár pillanatnyi) áramerősség ?
A vezeték méretezéséhez kérdezem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lehet már nem gyártják, két éve a tanórán számoltunk azzal a cuccal. De van egy csomó LM társa, ugyanolyan jók kb., pl. LM 2576-5, ez egészen 3A-t le tud adni, és egyszerű is, ilyen kis tekercset is kapni boltban, ami kell bele.
Megnézve a hatásfokot, 12V mellett 200mA esetén 78% körül van, ami elég jó, és teljes terhelés mellett sem lesz sokkal rosszabb. Persze biztos van ilyen egyszerű fajtából ennél is jobb, de az előnye a 7805-höz képest komoly, annak valahol 50-55% körül van a hatásfoka, de nem találtam konkrét grafikont róla.
Lacika001: védi magát, pl. lekorlátozza a kimenő áramot. Volt egy rajzom, hogy mi minden kell egy 7805-re, mert már attól is szét tud menni, ha valami miatt a kimenetén megemelkedik a fesz, mondjuk a táplált készülék hibája miatt. Persze ez elég nehezen fordulhat elő autós területen, minden esetre érdemes betenni egy diódát, aminek az anódja a tápfesz felé néz, másik fele meg a 7805 kimenetén van.
Viszont ami fontos autós szempontból, az a bemeneti áramlökéstől védő Z dióda, a bemenet és a föld közé kell kötni, a Z feszültsége pedig legyen nagyobb mint 12V. -
And
veterán
Valóban, ilyen LP-játékos volt is a családban. Mindkét elterjedt (33⅓ és 45 RPM) fordulatszámnak megfelelő rács rajta volt a lemeztányér oldalán. De a glimmlámpás megoldásnak tényleg csak mm-es távon volt létjogosultsága. Ennyi erővel a magasfényű ledek sokkal jobb alternatívát jelenthetnek, hiszen sokkal nagyobb fényteljesítményre képesek, impulzusüzemben pláne, lehet beépített optikájuk és akár többszáz kHz-es frekvencián is villogtathatók.
-
PLaci58
addikt
Tudtommal 2 antennát lehet vele közösíteni ( 2 aljzat) egy TV, antenna bemenetére (dugó).
Nemrég használtam hasonlót (F csatlakozós verzió) a kábel TV és a DVB-T erősítős szobaantenna összekötésére. Meglepetésemre jól működött
Egyéb hiba miatt a projectet törölnöm kellett, sajnos. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mostani vinyókra is olyan amperek vannak írva.
Konkrétan, mikor nagy táp + 7805 volt megcsinálva, akkor csak próbált felpörögni a vinyó, láttam minden kísérletnél a táp visszajelző ledjének halványulását. Ez volt egy 9.6 és egy 15VA-s táp esetében is.
PC tápra kötve persze hibátlan működik a vinyó, mert ott van 5v meg 12v, de az túl nagy és otromba...PHM: kicsit egyszerűbb megoldás nincs?
-
And
veterán
-
szakalistvan
senior tag
Köszi,én nem találtam ilyen leírást róla,igaz a link amit beraktál "page not found"
A Vigit egyből kismegszakító mellé szokták kötni, nagyon kis zárlati áramra nagyon gyorsan lekapcsol,azt hiszem 20-500mA között,ergó belenyúlhatsz a konnektorba.Kisgyerekeken lett tesztelve,túlélték
Itt egy pdf róla ha valakit érdekel.Lemértem fogyasztásmérővel 7,5Ampert vesz fel
-
_ATi_1
senior tag
Jogos a felvetés.
Szerintem nem lesz vele gond. Mivel a feszültség két pont közötti potenciálkülönbséget jelent. A +5V és a +12V tehát a GND-hez viszonyítva ennyi.
Sajnos nem ismerem annyira a HDD elektronikák felépítését, az más kérdés, hogy a +5 és a +12 között van egy 7V-os különbség. Hogy ennek van-e jelentősége, azt sajnos nem tudom megmondani, ehhez kéne ismerni az elektronika felépítését.HollyBoni: A LED és a ventilátor működése attól függ, hogy hova kötöd őket.
Ha azt szeretnéd, hogy lekapcsoljon, akkor azt is a kapcsoló után kell kötni. -
Batman2
őstag
Szevasz
A lemezjátszó piezo hangszedő még nem jutott eszembe, de elég érzékeny egy valami.
A gázgyújtót mire érted ?
Gáztűzhely, vagy gázboiler ?
Vagy gáz öngyújtó ?Én gáz öngyújtóból bányásztam ki a piezo gyújtót !
Szétszedtem, úgy értem, hogy a kalapácsot kivettem belőle és az alsó fém tuskót is lebányásztam, maradt a közte levő kis "rúd", de hiába ütögetem, nem csinál semmi látható szikrát már !Lehet az aljában levő nagy fémkocka kell bele a "rúd" működéséhez ??
Üdv.:
-
PHM
addikt
Nem. Kicsivel alatta lesz az áram.
Elméletileg legalábbis.
Gyakorlatilag meg a legjobb lenne az egyik sor áramát megmérni.
Mindenesetre kiindulási alapnak szvsz megfelelő a 15 ohm.
Én személy szerint megmérném a ledek tényleges feszültségét
100 mA-nél, de hát nem mindenkinek áll a rendelkezésére labortáp.
A 15 ohmot a megadott adatokból számoltam ki. -
PHM
addikt
Basszus, most veszem észre, hogy én is elszámoltam magam.
Nem kellenek 3W-os ellenállások, elég oda fél W-os is.
Viszont a leggazdaságosabb és talán a legköltséghatékonyabb megoldás
közvetlenül a hálózatból táplálni a ledeket, kapacitív előtéten keresztül.
Mondjuk ez az a megoldás, amit kizárólag szakembereknek javaslok.
(Most csináltam egy ilyet, 23 fehér ledet passzíroztam egy Somogyi féle
glimmlámpa házába. Kicsit sikerült is vele túllőnöm a célon.
Olyan éles fénye van, hogy egyelőre marad a hagyományos irányfény.) -
And
veterán
Azért a hagyományos szkópoké párszáz MHz-ig általában mégis BNC. Magasabb frekvencián működő műszereknél (mikrohullámú szignálgenerátorok és spektrumanalizátorok) jönnek a képbe egyéb, sok GHz-re is használható 'egzotikus' csatlakozók, mint pl. az N meg az SMA (ilyenekkel lehet találkozni ugye wifi-nél is), meg egyéb cifra típusok.
#7646: A nagyfrekvenciás mérőfej egy elosztott paraméterű (maga a mérőkábel is kapacitással és nagy ellenállással rendelkezik) kompenzált osztó. Vagyis az osztó nem csupán ellenállásokat, hanem azokkal párhuzamos kapacitásokat is tartalmaz. Így a szórt kapacitásokra kevésbé lesz érzékeny, és bekapcsolt osztásnál a fej terhelőimpedanciája megnő (és kapacitása lecsökken) az eredeti 1:1 osztáshoz képest. A fej szokásosan tartalmaz egy hangolható trimmerkapacot is, azzal és az oszcilloszkópokba szokásosan beépített kalibráló négyszöggenerátorral a kábel kompenzálása az adott műszerpéldányhoz egyedileg beállítható. -
atesss
addikt
Hmm pedig én eddig úgy tudtam hogy mind BNC-s (persze kivéve talán a hordozható, vagy esetleg az ilyen ~50éves darabokat).
De akkor ezt jó hogy mondod, mert akkor inkább megnézem milyen van rajta, nehogy esetleg mégse BNC legyen.
Anyám szerezte a munkahelyéről, elvileg egy leselejtezett darab, egy jelképes összegért kapta meg.
Elvileg karácsonyra kapom, most akkor kicsit kisebb lesz a meglepetés, mert a csatlakozó miatt meg kell néznem előtte.De nem olyan régi azért, mert olyan két hónapja mondta a kb. 5db-os listát, amik közül egyet talán meg tudna majd szerezni (amelyiket sikerül, elég nagy volt a verseny a többi munkatárs részéről is, legalábbis aki tudta mit kaphat meg kb. ingyen
).
Min. 30MHz-esek voltak (max. 100), és asszem mindegyikről találtam képet anno, nem tűnt egyik sem olyan nagyon "hőskori" darabnak.
De hogy melyik lett végül, természetesen anyám nem emlékszik... -
mezis
félisten
Ha benzinüzemű az autó, akkor a szikrázást az elektronikus gyújtás számlájára írnám. (Kiad egy szikrát és várja a következő "megszakítást. Bizonyára elektronikus a szikraképzés.)
Aztán az elektromos benzinszivattyú is bekapcsolhat egy pillanatra. (Nálam az injektoros Citroen BX-nél a gyujtás ráadásakor mindíg működött pár másodpercig.)
-
biker
nagyúr
most nem teljesen értem, miért jó a negatívot és nem a pozitívot
de 98% nem a generátor volt a rosz. most beadtam bevizsgáltatni, de az újjal is merül a rendszer, és ugyanúgy szikrázik a töltés kábel, ha "cirógatom" és 0,00A mérhető rajta tartósan.
Van egy másik ujjnyi kábel, ami valahova alulra megy, ezen lezárás után 15-20mp-ig mérhető 0,1A, de utána 0,00A (persze 0,1A egy 55Ah akkut épp 2 hét alatt se merítene le)1A keresése tart, valahol kb min. 1A folyik el...
-
vakondka
őstag
Lehet beépítek 1-2 ventillátort is.
Nyílván nem élvezem a "kódex másolási" technikát, de mivel nincs pénzem B3 méretű szkennerre...így muszáj.
Ahol vállalnak ilyet pénzért, ott meglehetősen meglehetősen drága.az első néhány alkalommal szkenneltettünk jó sok pénzért, de a lakberendezős suliban csak a kézzel rajzolt tervet fogadják el...feleségem bánatára...így rajzolgathat ilyen kőkori módszerekkel, aztán ha elvégezte a sulit akkor mehet az Archicad
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy ruhás topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingatlanos topic!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest