- Yettel topik
- Android szakmai topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Orc
senior tag
válasz
darvinya #49329 üzenetére
A gond az volt a régi relével, hogy nem volt tökéletes a kontakt. Az egyik csatorna néha elment/recsegett.
Állítólag picit meg volt szenesedve (?) a csatlakozásnál és a csiszolás után sem lett tökéletes.Az erősítőben egy tranzisztort, 3 kondit, kábeleket is cseréltek. Viszont ezek cseréje után és a relé csere előtt
még rendben volt minden. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49197 üzenetére
Ha nem zár, akkor nem zár, én csak a hozzászólásodból indultam ki, viszont mit csinál a Batt Check (amellett, hogy telepfeszültséget ellenőriz), minek vezetik át a távszabályzóra, van valami gombja? Mi történik, ha megnyomod?
Azt látom, hogy egyik rajzon szerepel a belső SW2 Batt Chk, másikban ilyen nincs.
Logikusabb lenne egyébként, ha nem zár, csak azt hittem, a bedugást így érzékeli. Más kérdés, hogy minek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49185 üzenetére
Egybevágtam, hogy jobban áttekinthető legyen. A kép két fele:
Bal - Jobb
6-1
5-2
4-3
3-5
2-GND
1-GNDItt a probléma 4-3 összekötéssel van, ami a felhallgató közös pontja. De ez a baloldalinál GND-független, "levegőben lógó" összekötési pont.
A jobboldalinál viszont GND-re van kötve, a távszabályzó házán belül, feltételezem. Ez így viszont nem jó, szerintem külön kellene választani a távszabályzó GND-pontját és a fejhallgató közös pontját.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49172 üzenetére
Több ponton is eltérések vannak.
A lejátszód kimenete DC-csatolt, gondolom féltáp szintjén van, a fejhallgató közös pontja pedig egy COM pontra megy, ami szintén féltáp lehet, vagyis nem azonos a GND-vel.
A Jack GND itt a készülék GND-re megy (2), ahogy illik. Rajz szerint az 1-es tűnik a peremnek.
A másik lejátszónál két kondenzátor választja le a kimeneteket, fejhallgató közös pontja a GND, amit ott 3-as szám jelöl, viszont ez nem azonos a Jack GND-vel (5), ami a processzor 17-es bemenetére megy.
Tehát ez eléggé meg van kavarva, mindent pontosan a helyére kellene tenni.
Egyáltalán miért van a rajzon öt szám egy négypólusú csatlakozón, vagy hat a másiknál, ami ötpólusúnak látszik? Bár lehet, hogy a BATT CHK érintkező csak belül záródik GND-re, bedugva vagy kihúzva.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49144 üzenetére
Olcsó fogyóanyagnak kell tekinteni, nem az határozza meg a minőségét, hogy elkopik. Lényeg, hogy a javítandó szerkezet ne gányolódjon szét.
Vannak fémeszközök is, de az már sérülést is okozhat:
http://www.ebay.com/itm/281569720123
http://www.ebay.com/itm/131557970732
http://www.ebay.com/itm/391234808904 -
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49021 üzenetére
Ha jól látom, ez is hasonlóan működik, mint sok TV tasztatúra, vagyis a TV-n lévő gombok, ahol a mikrokapcsolók különböző értékű ellenállásokat kapcsolnak, így végeredményben csak két szál vezeték megy a processzorra, ami a kapcsolt ellenállást érzékelve tudja, hogy mit kell csinálni.
Ha két szál vezetékkel akarnád vezérelni, akkor csak ennyi.
De ha infrával szeretnéd, akkor nyilván kell egy vevőegység is, ami az infrajelekből látszólagos ellenállást képezve, mintegy "becsapja" a készüléket.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #49023 üzenetére
Azt hinném az áram nem eshet be csak úgy, hisz mi akadálya annak, hogy többet "húzzon" az akkun/generátoron? Látszólag a 2x21W izzónak nem volt ilyen gondja, a 2x6W LED-nek van?! Pillanatnyi beesést még érteném, de azonnal fel kéne épülnie a nagyobb áramnak.
Valamint miért nem probléma, ha "közelebb" van akkuhoz, akár közvetlen az akkusarura kötve? Mindkét esetben közel ugyanazt az áramot kellene leadnia (plusz 1-2 méter vezeték/kötés ellenállása). Nem így van?
Akkor be kéne esnie minden esetben, nem?
Köszi! -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49011 üzenetére
Osztó kell, mert féltápra kell húzni a bemenetet. De mivel bemenet, ezért érzékeny is, a tápzajt külön szűrni kell.
Az RC-szűrő ebben a felállásban kellően hatékony, ezt így szokás megoldani. Sőt, a kondi lehet 100 mikrós is, csak nekem így egyszerűbb volt a rajzon már meglévő 10 mikrós kondit másolással duplikálni.
-
pjen
félisten
válasz
darvinya #48978 üzenetére
Szia.Kíváncsiságból felhívtam a boltot amit linkeltél azt a választ kaptam:nincs ilyen szolgáltatásuk de ha beviszem szívesen megvizsgálják,csak nincs semmi értelme.Az általuk forgalmazott akuk tervezett élet tartama 5 év.A vartánál ugyanezt mondták.Lehet mégse a Lesti árul szar aksit.
-
Kernel
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #48905 üzenetére
Vagyis adott két féklámpa, eddig faék egyszerű helyzet. A kérdés az, hogy tudok az egyikre ráakasztani egy kapcsolót, amivel szabadon kapcsolhatom azt az egy féklámpát úgy, hogy ez ne legyen hatással a fék áramkörére. Két párhuzamos kapcsoló egy fogyasztón. Viszont ez a fogyasztó összeköttetésben van ugye a másik fogyasztóval - amit nem akarok külön kapcsolni - soros/párhuzamos kötéssel.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #48905 üzenetére
Még mindig elbeszélünk egymás mellett. Képzeld el úgy az 1.2 szerepét, hogy az egyik lámpa folyamatosan világít, mintha taposnám a féket (1.1). Égve marad. Ködlámpaként. De amikor erre nincs szükség, akkor egyszerű féklámpa üzemmódban ugyanúgy működésbe lép fékezéskor (és a másik IS, vagyis mindkettő). Ennyire nem vagyok érthető?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
darvinya #48901 üzenetére
1.1 kapcs kapcsolja mindkettőt. 1.2 kapcs kapcsolja az egyiket. Csak felkapcsolásról van szó. Tehát ha nyomom a féket értelemszerűen mindkettő világít. Viszont az egyiket fixen be szeretném kapcsolni a féktől függetlenül is. Vagyis nem zárják ki egymást, logikailag lehet nyitott mindkét kapcsoló. A lényeg, hogy az egyik csak akkor igaz, ha csak 1.1 igaz. A másik meg 1.1 or 1.2 esetén igaz.
Természetesen ha mindkét kapcsoló zár, mindkét fogyasztónak világítania kell. Az egyik dedikált féklámpa, a másik féklámpa és kiegészítésként ködlámpa szerepet tölt be.
Nem tudom ennél egyszerűbben megfogalmazni. -
jolti05
őstag
válasz
darvinya #48752 üzenetére
Miért is cseréltél végfokot? - Amikor méricskélni akartam benne feszültség alatt, a kiváló multiméterem feje beleesett az erősítőbe, rá a végfokra, ami kettéosztódott és távozott az élők sorából. Ennek cserélje után működőképessé vált a készülék.
Miért is? - Arra gondoltam, hogy a sorkapocsnál árnyékolás szempontjából megfelelőbb a szigszalag és zsugorcső kombináció.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #48584 üzenetére
Nem fogja jobban felvenni a külső zajt, hiszen ott az árnyékolás.
Ez a megoldás még akkor is jobb szerintem, ha a fülhallgató közös
hidegpontja azonos a készülék testpontjával.
Gondolj csak bele: a zavarfeszültség keltette áramok
az árnyékoláson folynak, nem a testvezetékeken.
A külön testvezeték pedig minimálisan ugyan, de csökkenti a
csatornák közti áthallást.
Ohm törvénye ugye... -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #48449 üzenetére
Kiírja, hogy nem támogatót eszköz, és töltés nem megy.
Ilyen van laptopoknál is. De nem 2 szállal kapcsolódik a töltő a géphez vagy a tápvonalon esetleg kommunikál is az azonosításról. Nem a kis feszültségkülönbség az oka.
Ha ez/ilyen helyzet van, akkor nem fog menni a töltés. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #48444 üzenetére
Akkor a te készüléked a szigorú.
Sz…r sz.gépnél USB nem működik,..
Az USB feszültsége ugyanaz, mint amit az alaplap is használ mindenhol. Legfennebb valami elvész belőle útközben, ha jobban le van terhelve. És a PC táp 5V-jának is ugyanaz a specifikációja, mint amit írtam. Az USB 3 esetében az alsó határ valószínűleg azért alacsonyabb, mert nagyobb áram leadására (900mA) képes, amitől előfordulhat nagyobb feszültségesés. Felfelé ez nem játszik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #48425 üzenetére
és @G4ula84
Nem mondok ellent, bár én azt saccolom, hogy az ACC pozícióban a kulcs adja a 12V-ot, amikor gyújtásra fordítod elveszi és indítózik, majd mivel a kulcs az ON-ra tér vissza, ott megint kap feszültséget.
Számomra ez (lenne) a logikus menete a dolgoknak. Ha nem így van, az azért, mert engem nem kérdeztek meg.
-
-
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #48291 üzenetére
"...Elektronikát nem teszteltem, mert 1000mAh Li akku nagyon meghajlott az egyik sarka, és ebből gondolom kuka is."
Nem biztos, hogy kuka, mérj rajta egy feszültséget. Ha a meghajlás miatt zárlatos lett volna, akkor fel is főtt volna.
Vagy: gépészkedj bele egy telefonakkut, legtöbbjük ugyanott van valahol kapacitásban. -
Gyick
őstag
válasz
darvinya #48274 üzenetére
Nem volt bent tuti kiengedtem az alján...Eddig kb 4x takaritottam ki igy és mindig ez volt,idővel jó lett.Csak érdekelne hogy mitől van ez ill mit lehetne tenni hogy felgyorsitsam a folyamatot.Talán a levegőcsapdából a levegő ami megy a mágneskapcsolóhoz viselkedik így megdöntés után
fogalmam sincs csak tippelek...Gondoltam hátha van itt mosogépszerelő
-
-
-
-
norbert1998
nagyúr
válasz
darvinya #48086 üzenetére
Driver törlése óta nem csinálja. most win. alapértelmezett driver van.
driver fent, reboot megvolt, hibátlan. nem tudom mi volt, de ilyet még nem láttam. driver újrarakás helyrehozza, de amúgy ua. driver és beállítás van. nem értem. de amúgy az előlpapi fejes is nagyon zajos volt. driver újrarakás után megszűnt az is.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
darvinya #48086 üzenetére
De ilyen eddig sose volt!
Csinálja 100-as helyett 50-es hangerőn is. Mármint, ha ez a gépen van állítva; de akkor az erősítő durván 7/8 hangerőnél csinálja.Szerintem driver lehet. Mindegy, azt most lekaptam, dobok egy reboot-ot, megnézem, mi lesz így, aztán driver vissza.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
darvinya #48084 üzenetére
Szervízben a billentyűzetem, megint az undorító vezeték nélküli van
Bocsánat
Szóval, az erősítőn fél hangerő felett a szgépből jövő hang hajókürtszerű hangot ad, ami gerjed, szóval egyre hangosabb lesz. De ezt csak a PC-ből műveli. Mi találhatta? Lehet az integrált hangkari, vagy csak driver bug? Nem akarok teljes rendszert újrahuzni, de inkább azt, mint hogy egy halott hangkarim legyen a deszkán, amit éppen el szeretnék adni.
-
Zoja™
őstag
válasz
darvinya #48047 üzenetére
Ilyet utoljára atomerőműben éreztem.
Akkor azért világít a szemed...
De hogy a témához is hozzá szóljak: egyszer volt szerencsém egy dízelmozdonyon utazáshoz, az sem gyenge eresztés. A vontatáshoz szükséges nyomaték megtermelése mellett még ahhoz is van benne elég kraft, hogy a 2db, egyenként 2 KW-os hűtőventillátorhoz is termeljen energiát. Mondjuk a 400l/100km-es fogyasztásba valószínűleg lazán belefér.
-
asdf_
veterán
válasz
darvinya #47998 üzenetére
Van egy occsokinai homersekletszabalyzom. Kibontaskor is olyan szaga volt, hogy megcsapott, de meg most, honapok utan is ha 10 centirol megszagolom (tudom, ne szagolgassam, de pont egy venti kornyezetebe lesz telepitve, ezert is lenyeges a dolog), kb. olyan a feelingje, hogy a megszagolas utan biztosan elhalt parmillio agysejtem es egy otszoros szorzot tettem bele abba, hogy kesobb rakos leszek
. Lehet ezzel valamit csinalni?
-
-
norbert1998
nagyúr
válasz
darvinya #47945 üzenetére
Okozza a búgást a gagyi és a jóféle táp is.
Na majd egyik nap, mondjuk hétfőn, elkerekezek két olyan kondiért, aztán meglátom. De lehet, hogy jobb lenne tényleg egy D osztályút vennem, aztán csak az egyik felét használni, kis és bemenet szempontjából is. Amíg nem szerzek egy szimmetrikus hangfalat (valószínűleg center).
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #47875 üzenetére
Bármilyen 4A-es híd megfelel, ha tudja a minimum 400V visszfeszültséget (az alaptípus 600V-ja már "túlzás", de nem jelent nagy árbeli különbséget). Biztosan nincs csúcsra hajtva 4A-es egyenirányított árammal. Ha ott lenne is, csak max. 3W-ot disszipálna. Arra már kellene borda.
Adatlap szerint a KBL06 nyitófeszültsége valamicskét nagyobb, tehát ugyanolyan használat közben kissé jobban melegedhet, de egyébként nagyjából ugyanolyan.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47868 üzenetére
Hálózati egyenirányító tipikusan a túlfeszültségtől megy tönkre, villámkárnál gyakori.
De évek során több esetem volt már szolgáltatói szerelési hiba miatt (nullaszakadás), valamint épp a napokban olyan is, hogy valakinek elszállt a 230 / 110 V-os átalakítója, amivel a külföldről behozott szerkezeteit járatta. Az átalakítót nem láttam, de lényeg, hogy túlfeszt adott le.
1 db LED-es TV-monitor: Graetz-híd 2 db diódájának cseréjével megúszta, valamint biztosíték.
1 db Li-ion töltő, szerszámhoz való, aránylag nagy bonyolultságú, processzoros elektronika: túlfeszvédő varisztor szétégett, biztosíték, ez is megúszta ennyivel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47818 üzenetére
Villanyóra nem tud ilyen hibát okozni, azon csak átmegy a fázisok árama. Valamint kap nullát is, de azt csak feszültségmérési célra használja (viszonyítási pontként), a mérőáram jelentéktelen.
Régebbi típusnál viszont úgy látom, a nulla is átmegy rajta (rövidzárként), így a két bekötési pont lazulása is okozhat bajt. Csak az a rész le van plombálva, nem férsz hozzá.
Csak ugyanazt lehet mondani, amit már korábban is írtam: ahol a nullavezetők elágaznak (elosztósín) az érintkezéseket meg kell nézni, csavarokat meghúzni, beégéseket kijavítani.
A nullázott rendszer miatt a villanyóránál találkoznak a védőföldelések is (ami a konnektorokra megy) a nullával.
Utána írtad, hogy volt áramszolgáltatói ténykedés is, de az már gondolom elhárult, így valószínűleg nem külső hiba, hanem lakáson belül lehet. Vagy elvileg az oszlop és a lakás közötti bekötés is lehetne hibás, családi ház esetén.
-
Atapi
senior tag
válasz
darvinya #47818 üzenetére
nem jól gondolod. a nullázással van gond valószínűleg, ezért lehetnek torzak a feszültségek, nem fázisfeszültség jut az eszközökre, hanem a közös nullán keresztül vonali feszültségen lógnak a fogyasztók, esetleges, hogy melyikre mennyi jut ebből. a nullázást és a földelés állapotát kellene ellenőriztetni villanyszerelővel, de nem ránézésre, hanem műszerrel. mivel év műszered gondolom nincs, ezért nem valószínű, hogy magadnak biztonságosan meg fogod tudni oldani a problémát. (nem állítom, hogy más hiba nem lehet a hálózaton, de a leírásod alapján szerintem ez a legvalószínűbb.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47765 üzenetére
Ha háromfázisú betápot kap a lakás, akkor lehet olyan, hogy a villanyóránál a nullavazetők kötése szétégett, kontakthibás, az pedig már régen rossz.
Úgy eltolódhat a nullapont, hogy az egyik fázison lévő fogyasztók kevesebbet kapnak, másik fázisra viszont 230V-nál több jut. Ez a terhelések függvényében alakul ilyenkor.
A készülékeken általában észre lehet venni, hogy túlfeszültséget kaptak, ilyenkor ellenőrizni kell a kötéseket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #47687 üzenetére
Csillámlemez A4-es méretben van csak drágán.
Esetleg valami más?
Zsugorcső 10mm felettiek esetleg.?Ha ráhúzható, akkor az is. Kérdés, hogy van-e egyáltalán potenciálkülönbség borda és kondi negatív pólusa között. Ez meg attól, hogy a kapcsolótranzisztor szigetelve van-e szerelve a bordára, vagy nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #47685 üzenetére
Bennelévő biztosíték kocka 3.15A, ilyet nem kaptam csak 5A-est (vagy 350mAh választhattam).
Még mindig jobb, mint semmi. Csak határesetben jelenthet problémát. Oda pedig ritkán juthatsz vele.
Mivel kellene elszigetelni a hűtőbordától, mert papír vastagságú hely van?
Pl. csillámlemez.
Amit kicsit furcsáltam, betápnál lévő szűrő kondin ez szerepel 0.22uF/275VAC.
Ezt cseréltem 0.22uF/275~Az ugyanazt jelenti.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #47678 üzenetére
A pufferkondi nem a víz miatt fúvódott fel, az szokott ilyen állapotba kerülni egy idő után, valószínűleg működne még ezután is valameddig. Amikor már nagyon lecsökken a kapacitás, a tápegység általában nem indul, de nem is meg tönkre jobban, kondicsere után többnyire megjavul.
Itt más a gond, szerintem zárlatos lett a kapcsoló FET, az nyomta ki a többi alkatrészt. De előfordulhat éppen, hogy a FET megmaradt.
-
válasz
darvinya #47676 üzenetére
Ez az, hogy nem tudtam kipróbálni, mert nem indul el a noti. De raktam rá egy olyan töltőt, ami garantáltan működik (terhelés alatt is), azzal sem változott a helyzet.
Megmértem az adapter feszültségét terheletlenül: 20,1V-ot mutatott a műszer, illetve megmértem úgy is, hogy bedugtam a notiba, és nyomtam a bekapcsológombot, de nem esett vissza a feszültség - olyan, mintha nem is csináltam volna semmit.
-
And
veterán
válasz
darvinya #47645 üzenetére
A melóhelyen is vannak ilyen gagyi filléres tojásdad formájú teszkós PMR-ek, azok is visszajelzik vizuálisan a foglalt csatornát. Akadnak persze frekvenciadíjas VHF-adóvevőink is, azok sokkal használhatóbbak az előbbieknél, és nem csak azért, mert ott teljesen üresek a rádiócsatornák.
Mod. #47646: "6km-t írnak rá, szerintem ez max tiszta rálátással, tiszta időben lehetséges [..]"
Ja, meg enyhe hátszél, minimális napfolttevékenység és jósolós üveggömb sem árt hozzá. Komolyan, a hatótáv-adat mindenféle rádiónál (akár wifi-nél) egy vicc.
"mindketten épületek mögött voltunk, tehát semmi rálátás"
A PMR ugyan az UHF-tartmányban megy, de azért mégsem mikrohullámú.
"A 8 csatornán kívül vannak alcsatornák is, szóval elég nagy a választék [..]"
Nyolc csatorna van, pont. Az "alcsatornák", nem ezeken 'túl', hanem ugyan úgy ezeken a fizikai csatornákon működnek, és semmi mást nem jelentenek, mint a kódolt (adott alacsony hangfrekvenciával nyitható) zajzárat. -
szabifotos
senior tag
válasz
darvinya #47628 üzenetére
Sajna RGB leddel nem igazán lehet kikeverni az általam linkelt képen látható lilát, mert mindig vagy kékes vagy rózsaszínes lesz. De akkor nem vacakolok fóliákkal meg stb. Lehet akkor maradok az RGB-nél...
3W-os RGB ledeket szépen sorba kötök, és a lagzi után felhasználom valami kreatív világításra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Háztartási gépek
- lacixtal: Laci XTAL - Emlékproffil
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Azonnali fotós kérdések órája
- Elektromos autók - motorok
- Yettel topik
- Anime filmek és sorozatok
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- LG 55QNED87T 139 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- LG 65QNED87T 165 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- MacSzerez.com - 2022 MacBook Pro 13" Retina M2 / 8GB RAM / 256GB SSD / Asztro / Garancia / Magyar
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- LG 75QNED87T 190 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- Samsung 990Pro SSD 4TB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 256GB magyarbill 1 év garancia
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Apple iPhone 13 mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest