- iOS alkalmazások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Négy színben tetszeleg a Galaxy S25 FE
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Esetemben az első megoldással szembesültem, vagyis ebből tisztítás lesz, csak majd be kell vinnem gyak tanárhoz, vagyis erre hétfőn kerül sor, addig csak elméleti szinten megy tovább a tervezgetés
Köszi
Na, de ha mégis valami probléma lenne, és ki kéne cserélni, akkor sos-ről kéne rendelnem, vagy szerintetek találnék helyi kis elektrós boltokban is akár? o.O
Mit is kéne pontosan keresnem? -
Nem tudom milyen képet alkottál így hirtelen, de jelenleg a kérdésemtől már már hihetetlen távolságokra sikerült elbarangolnod, a jóisten tudja milyen módon
(#26956) hcl
Ez valamilyen fotoreaktív tranzisztor, nem?
[Legalábbis ha egyáltalán létezik ilyen..]
Majd megpróbálom kicsit megtisztítani, hátha életre kel -
-
PH-User
addikt
5V-os telefontöltő lenne (4.9V), de 800mA-t tud csak, tehát nincs még 5W sem a teljesítménye.
Ennek legalább 5W-ot muszáj lenne tudni, de nem ártana vagy 10-15W-os trafó a lelkébe.Stabil, megbízható tápegységnek kellene lennie, mert a keltető másfél hónapig folyamatosan üzemelne.
Ilyen trafóból lesz még vagy 3db pluszban.mintAdarab - Igen, muszáj lenne stabilizált 5V-tal küldeni.
Lompos48 - Hmm, gondoltam, miért is lenne valami jó hozzá, ami ingyen van.
-
moha21
veterán
Hát ez kb. akkor az amire gondoltam hirtelen, hogy ugye ahol 115 V -os hálózat van ott is a 2000 W-os sütő az 2000 W csak az áram meg a duplája lesz. Ezért is transzformálnak nagyfeszre, mert a teljesítmény 750kV és mondjuk 10 A-nél ugyanakkora, mint 750 V és 10 kA, de az utóbbi egész veszteséges lenne..
-
draff
aktív tag
Azzal a kvarccal a Nyugatról behozott hálózati frekvenciával vezérelt órák 50 Hz-es jelét kellett osztásokkal előállítani. És mert éppen ezért annyira kurrens cikk volt abban az időben, azért kerülhetett olyan sokba.
Ma meg má mi van?
Kinn az áruházakban az elektronikai hulladékgyűjtő kuka, utcai lomtalanításkor a járda, no meg vidéken az erdők széle tele van a kihajígált rossz TV-kkel, számítógép alaplapokkal és egyéb más bedöglött vagy már nem kellő elektronikákkal, tiszta kvarcbánya az egész!
Teljesen gubizósra véve a dolgot - tök ingyééér!De manapság ki csinál már teljesen 50,0 Hz-es órajelgenerátort? Senki!
Valamikor meg a videók és HiFi-tornyok piros LED-es óráihoz kellett. -
And
veterán
Lehet, hogy történelmileg valóban így alakult ki, és eredetileg ilyen KF-rezonátorokhoz fejlesztették ki ezeket az áramköröket, mivel ilyet rengeteget használtak, olcsók voltak mindig is. Anno (még 15-20 éve is) tényleg jóval drágábbak voltak a rezgőkvarcok, és kevesebb érték létezett belőlük, nem tagadható. Akkoriban ölni tudtak volna egy megfelelő csatornára való adó-vevő kvarcpárért, és még én is hangoltattam odébb kézileg szakemberrel rezgőkvarcot. De a mai Lomex-árlistán egy 3,2768 MHz-ek kvarc éppen nettó 32,5 forint, szóval ez manapság nem lehet indok. A decimálisan vagy binárisan kerek értékek meglehetősen gyakoriak, ezért olcsóbbak. A kommersz 455 kHz-es kerámia rezonátorok is hasonló árban vannak.
-
And
veterán
"Egyszerűen azért, mert olcsóbb, mint a kvarc és mert nincsenek olyan magas elvárások a frekvencia pontosságát illetően."
Nem tudom, hogy az ár mennyire dominál, de manapság nem hiszem, hogy ez számítana. Egy 32kHz-es órakvarc kerül vagy 20-30 forintba, de a gyakori értékekből a MHz-es kristályok is hasonló árban vannak darabra, kiskerben (nagy tételben, gyártótól igazán filléres dolog lehet). Egy jó minőségű, keskenysávú kerámiaszűrő sem olcsó, mondjuk erre a célra természetesen nem olyanok kellenek. 100 kHz-es nagyságrendben ráadásul a kvarc nem túl gyakori. -
dudika10
veterán
A 2,5mm-es csatlakozók körében is követik a méretbeli szabványokat.
Hacsak a nokia nem kötötte a GND-t a ring-re vagy a tip-re, akkor működnie kéne. A probléma akkor szokott előfordulni, amikor különböző kiosztású, 4 pines csatlakozót használ az ember (ott valóban kétféle van, a szabvány, ami annyira azért nem szabvány, és az "apple szembehugyáljukazárt" piacpolitikája által kialakított, direkt fordítva bekötött...).
Sokkal inkább fogadnék a következőkre:
-gyárilag rossz csatlakozó (ritka, de létezik)
-forrasztáskor megolvadt csatlakozó, ami így kontaktossá vált (gyakoribb, és könnyen ellenőrizhető, a forffülek alatt kell megnézni csak, hogy meg van-e olvadva, és azt, hogy a forrfülek mozognak-e)
-az egyik csatorna rövidrezáródik, amikor rácsavarod a "kupakot", a gyenge minőségű csatlakozóknál a vékonyka forrfülek lengedeznek jobbra-balra, fém "kupakos" csatlakozónál maga a kupak zárhatja rövidre (ha hegyes része maradt a forrasztásnak, az át is tudja bökni a műanyagköpenyt, amit rá kell húzni)És van még mit gyakorolni, mert egy ilyen átalakító max 15 perc.
-
PH-User
addikt
Komoly azért, hogy mik vannak.
Azért lenne nekem fontos, mert a kocsiban telefonról zenélek és nemrég kaptam egy 6120c-t amivel már CD minőségű zenét is le tudnék játszani, ha meg lenne ez az adapter.
Ha szereznék egy ilyen dugót akkor zenelejátszás közben ki kellene mérni vagy simán színek alapján is kiderül, hogy melyik az R, L és a GND? -
-
törölt tag
Tényleg macerásnak tűnik. Nem kivitelezhetetlen, de kérdés, hogy megéri-e. Lehet jobban járok valami olyannal, ami eleve 12-24V-ról üzemel, ha van ilyen egyáltalán. Ezt pedig valami beltérre használnám csak. A riasztó a dologban a vacak és vékony szigetelésű ér, amivel az egész készült. Fújja a szél, kikopik és az erkély korláthoz is érhet. Bele se merek gondolni
-
erikke17
őstag
Egyenlőre még teszek próbát még egyszer rendes izzóval, ha megint kifingik befabrikálok valamit ledet
mezis - Kizárt hogy az lenne rossz, napok van volt mérve alapjáraton 13.9-14.0 V körül volt magasabb fordulaton meg 14.2V körül. Kitudja miért égett ki szerintem már használt volt, meg nem is pont belevaló izzó volt valamiből úgy lett kiszedve..
-
Lompos48
nagyúr
-
mezis
félisten
A hálózati feszültség ennél sokkal nagyobb mértékben ingadozhat. Aztán részletesebben vizsgálva, átlagosan óránként találhatsz 100 V-ot meghaladó "tüskét", ami lehet, hogy épp a 230*1.41 V-hoz adódott hozzá. Legalábbis ez lett a közelben kb 1 hónapos műszeres vizsgálat eredménye. (Siemens végezte, de nem ezt tekintette a baromi drága CT-je bizonytalan működési okának. Jó néhány évvel ezelőtti mérés.)
Sokkal nagyobb veszélyt jelent a hálózaton szerencsére csak nagyon ritkán előforduló hiba: elmegy egy fázis a trafóházban aminek következtéban a nullpont megszünik és a 230 V-ból 400 V lesz és nem egy pillanatra !
(Azt hiszem, hogy tavaly volt Debrecenben egy ilyen esemény, az egyszerű trafós, villanymotoros szerkezetek tömege ment tönkre -Alföldi Nyomda-, garázskapu nyitó szerkezetek. A kapcsoló üzemű tápok könnyebben viselték. Az EON fizetett kártérítést a számlával bizonyított meghibásodásokra.) -
And
veterán
(A Li-ion vagy Li-polimer akkukban lévő elektronika nem töltésvezérlő! A töltési végfeszültség pedig egyáltalán nem tér el egy típuson belül, például 3,7V-os Li-ion akku esetén mindig 4,2V. Az akkuban lévő belső áramkör feladata mindössze a védelem: túlfeszültség, mélykisütés és túlságosan nagy értékű terhelőáram / rövidzár ellen. A 'megszólalási feszültségek' értéke is elég nagy ráhagyással van kitalálva, az elsődleges védelem szerepe ugyanis a töltőé /töltési végfeszültség/ illetve azé az áramköré, amit az akku táplál /mélykisütés elleni védelem a minimum pontnál/.)
# doc: megfelelő áramkörrel, ami betartja a töltési végfeszültséget illetve annak elérése előtt a maximális (általában a kapacitásértékkel összefüggő értékű) töltőáramot, minden további nélkül tölthetőek ezek a védőáramkörrel szerelt Li-xx akkuk. Probléma akkor van, ha például a cella már mélyen kisült, és ezért a beépített védelem nem engedi át a töltőáramot sem, így körülményes elindítani a töltést.
#23194: "az egyszeru 7805-os feszszabalyzos megoldassal az a baj, hogy le lekuldom sleepbe a mikrokontrollert akkor is egy csomot sziv az elembol"
Van egy csomó olyan lineáris stabilizátor, amely amellett, hogy low-drop kivitelű, a nyugalmi árama a 78xx sorozattal ellentétben mindössze 1..2µA-es. Kis fogyasztású áramkörben ilyet kell használni, és nem 7805-öt. -
Lompos48
nagyúr
Kiindulásnak azt hiszem használhatnád ezt: leírás
Az erősítő szerintem lehet bármilyen. Az egyetlen feszről táplálást pedig egy virtuális félfeszültséggel ami 2 ellenállás, 2 kondi, jobb esetben még egy egységnyi erősítésű op amp is.
Ha "leborotválod" a tranzisztorokat, és R3, R4-et majd összekötöd az IC 3-6 lábait ebből a rajzból, megvan a "jobboldal" is.
-
Lompos48
nagyúr
Mi a véleményed egy ellenütemű végfokról ami ahhoz, hogy a táp felével tudjon dolgozni referenciaként úgy hajtaná meg a terhelést "balról", hogy annak a másik vége "jobbról" egy, itt már emlegetett ugyancsak ellenütemű fokozattal biztosítaná a virtuális középpontot (félfeszültséget). A bal-jobb a rajzon való elhelyezésre vonatkozna, hogy lásd magad előtt. Így bármilyen audió erősítő képes DC üzemmódra is. De kialakítható - gondolom - 2 opampból is...
És akkor a következő lépés a hídkapcsolás egyenfesszel vezérelve...
Ja, igen és áramgenerátoros kapcsolásban.
Ezt majd ki is fogom próbálni.
-
Megtortent a dolog.
Hat egesz szepen vilagit. Igy 8,5V jut a LED-re. Persze 12V-on (PC molex csatlakozojaba dugva) joval fenyesebben vilagit, de sajnos csak ilyen ellenallasaim vannak itthon. Koszonom a segitseget mindenkinek!
Szerk.: (#22962) Batman2 23 ohm? Francba. Az nincs messze a 20-tol. Na majd ha Budapesten leszek, beszerzek par olyat. Koszonom!
-
atesss
addikt
Köszönöm a tippet, valami hasonló lett a megoldás, csak kicsit másképp.
Vettem egy ilyen építőkészletet: [link]
Tudom, jobb lett volna saját magamnak tervezni és építeni, de sürgős volt (illetve sürgősnek tűnt...).
Ez ugye alapesetben nem arra használatos, hogy közvetlenül fejhallgatót dugjak rá, hanem keverőpultokba, erősítőkbe, stb. szokták bedugni.
Ennek ellenére egész jól működik.
Vettem hozzá két különböző méretű kondenzátor mikrofont is (ez a "kapszula" fajta).
A gond azzal van, hogy elég gyakran betorzít.
Ez lehet a mikrofon miatt, lehet a kapcsolás (pl. túl van terhelve a müv. er., bár ezt kétlem, mert valami 300-400mW-os kimeneti telj. rémlik - belenéztem az adatlapba pár napja).
Vagy lehet amiatt mert túl nagy a kimeneti jelszint ?
A 2. potméter (kimeneti szint állító) kb. nem állít semmit, egyik végállásban van hang, egy olyan 5 fokot tekerve rajta, nagyon hirtelen megszűnik. Először arra gondoltam, hogy megdöglött (gyárilag szar volt), de a kapcs. rajzba belenézve rögtön észrevettem hogy mi a gond:
A kimeneti poti 47k-s.
A rádugott fejhallgató viszont 16 Ohm-os (sőt, azért hogy szóljon mindkét fülben, párhuzamosan kötöttem, azaz még annak a fele).
Vettem egy 1k-s potit hozzá (tegnap 5h után már csak a Conradba tudtam menni, nekik nem volt kisebb), de aztán végül nem volt már időm tegnap beforrasztani.
Ez vajon megoldhatja a problémát ?
Csak félek tőle, hogy ha igen, akkor meg túl halk lesz a füles.Mi lehetne a jó megoldás ?
Dinamikus mikrofon ?
Az úgy tudom beszédhangra pont hogy jobb - csakhogy közelről.
Nekem pedig 1m-5m közti távolságról kellene kb.
Amellett drágább is úgy tudom. 1-2e ft közt még beleférhet árban, de sokkal több már nem nagyon.Most egy 3m-es általam szerelt kábel + egy 6-7m-es Jack hosszabbító van rajta, de úgy néz ki ezzel - meglepetésre - nem is nagyon lesz gond.
A tápellátás viszont okoz zajt.
Amikor csak az akksin (12V 4Ah erősen használt robogóakksi) van, nagyon tiszta (nincs alap zúgás), de ahogy bekapcsolom a tápot (FSP PC táp, ugye kapcs.üzemű), sokkal rosszabb lesz.
Mennyire lenne bonyolult valami szűrő RC tagot építeni hozzá, és az mennyire oldaná meg ezt ?
Amikor meg bekapcsol a szintén ugyanezen a 12V-os ágon lévő ablaktörlő motor, azt meg elég durván hallom (pár kHz-es zúgás), de ez mondjuk nem gond.Ja a műv. er. a Conrad honlapján lévő PDF-ből kiolvasható, de inkább be is linkelem ide: LF 351
(Pár napja nem pont ezt találtam meg, de remélhetőleg csak más a gyártó.) -
And
veterán
(Kicsúsztam a szerkesztési időből, bocs.)
Igen, drága, de láthatóan nem egy darabhoz való, tehát egyszeri és egyéni javítgatóknak sajnos tényleg nem éri meg. Amúgy a fóliázós-ragasztós módszert természetesen próbáltam már, mint gondolom itt sokan mások is. Na hát az nagyon nem vált be: hiába tisztítottam, mostam alkohollal vagy épp érdesítettem, nem akart hosszútávon ragadni semmilyen ragasztóval, tehát egyáltalán nem volt időtálló a dolog. Ezzel a készlettel meg jó néhányat ki lehetne javítani. Vannak pótolhatatlan, kifutott, beszerezhetetlen távirányító típusok, és a tanítható, netről kódot leszedő, USB-n programozható, csili-vili LC-kijelzős, elvileg mindentudó csúcsmodellek sem mindig válnak be, ez sajnos saját tapasztalat. A javítókészlet meg gyakorlatilag egy életre elég, ha ki nem szárad. Ha meg másnak is javítgatsz vele néhanapján, akkor visszahozza az árát. Sajnos nekem sincs ilyenem, pedig régebben nagyon kellett volna már néhányszor.
-
Lompos48
nagyúr
Szerinted hányan vesznek Pt 100-ast a kezükbe manapság? Azt hiszem az utóbbi 7 évben másodszor vagy harmadszor jelenik meg a Pt 100 varázsige (nem néztem meg, de nem hiszem, hogy nagyot hibáznék). Leginkább azok, akik munkaidőben is elektronikával/méréstechnikával foglalkoznak. Ha lenne nekem nem dobnám ki, de valszín nagyon porosodna. Nekem gondolom már évtizede nem hiányzott. Pedig.
-
PH-User
addikt
Értem, köszönöm, akkor így ki is próbálom hamarosan!
Hővédelme nincs az eszköznek, csak egy egyenirányítás a töltő dugasz felől, aztán akksiról közvetlen megy a motorra a két vezeték.
Akkor a töltő +-ját az akku +-jára, a negatívat a negatívjára kell?
Valahol olvastam, hogy töltésnél fordítva van, körbejár? (+-+-) ? -
PH-User
addikt
Szia!
Köszi a választ!
Szétkaptam az eszközt, 3db 1400mAh 1.2V Ni-Cd cella van sorba kötve, ez látja el krafttal.
Előtét ellenállást nem láttam belül, viszont egy egyenirányítás van közvetlen a töltő-bemenetnél.Azon gondolkodtam, hogy egy Sony Ericsson mobil töltőjét fogom használni, de akkor így az eszközből kiiktatom az egyenirányítást, mert a töltőben már van.
4.9V DC 450mA - Ez szerepel rajta.Gondolom jó pár órát töltenem kell majd vele.
Mit gondolsz?
-
Oliverda
félisten
Igen, ezzel a kábellel adom fel a tápot az erősítőhöz. Így akkor nincs szükség a fojtóra, ha jól értem.
"Ez esetben, ha semmit nem csinálsz, akkor is jó mert a rádiók antenna
bemenete egyenáramúlag le van választva, nem okoz bajt az 5V nekik."Na, ez az amit nem tudtam.
Abból indultam ki, hogy a szóban forgó kábelnál leválasztották a feszültséget, mivel a TV/box felőli részen nem mérhető az 5V, így ezt a többi eszközhöz sem ajánlott eljuttatni.
Köszi!
dudika10: Oda is köszi!
-
Oliverda
félisten
"A táp azon vezetékével pedig, amelyik az antenna vezeték belső erére
csatlakozik, sorba kell kötni egy RF fojtótekercset."Erre miért van szükség?
"Az antenna erősítő fel van készítve távtáplálásra?
Megfelel neki az 5V feszültség?"Igen. Ez lenne majd az erősítő, amit közvetlenül az antenna közelébe szeretnék elhelyezni.
-
Batman2
őstag
Szevasz
No persze, alkalmazás függő, hogy tudjuk e használni a jelet direktben, vagy épp a fordítottjára van szükségünk, ezt az ICben nem lehet megfordítani az biztos !
Végülis jó rá a tranyó is, csak mindenképpen kell használni a megfelelelő értékű, fel, vagy lehúzó ellenállást is, hogy ne legyen lebegő állapota a kimenetnek,
de akár használhatna hozzá egy CMOS invertereket tartamazó IC-t is, akkor ugyanúgy kétállapotú lehetne a kimenet, mint az 555-ösé.Üdv.
-
dudika10
veterán
Rendes zenehallgatáshoz szükség van hangerőre.
Na nem kell semmi extrémre gondolni, de a fül közel sem lineáris, és ez a hangerővel nagyon erősen változik. Kis hangerőn a basszus "eltűnik".Pár wattra még nagyon érzékeny dobozok esetén is szükség van szerintem.
"MP3 lejátszóm hangjára alszom el, amely 2db 6 ohmos kis hangfalra van kötve"
Na nálam ez volt a "halk háttérzaj". -
Tamy
őstag
Eddig úgy tűnik ez a megoldás valóban működik. Egy kicsit amiatt tartottam, hogy a kollektor és a test közé rakott ellenállás (4,7k) miatt nem tud rendesen a földre menni a kapu bemenete, bár annak jóval nagyobb a bemenő ellenállása, így valószínűleg sokat nem számít. Véglegesen akkor dől el, ha ráforrasztom a helyükre az ellenállásokat, és a panelt is a helyére rakom. Na ha valamikor, akkor tuti utána derül ki, hogy valami még sem oké
Köszönöm mindenkinek a gyors és korrekt segítséget.
-
Tamy
őstag
Igen, már fáradok. Közben átolvastam újra, csak már nem tudtam módosítani, új hsz.-t emiatt meg nem akartam. Szóval elsőre soknak tűnt az az ellenállás (meg másodjára is), de közben rájöttem, hogy a jelenlegi állapothoz képest csak +1 ellenállásról van szó. Mondjuk ennyi próbálkozás után már nem nagyon tudok hinni a sikerben ezzel a tranzisztoros módszerrel. Azért furcsa számomra, mert a NAND kapu kimenetén szintén egy tranzisztor van hasonló célból, csak ott a kimenő pozitív jellel kell megszakítani egy ip kamera testre kötött vezérlését. Ott ez minden különösebb nélkül működik, NAND kimenete egy ellenálláson keresztül megy egy npn tranyóra, emitter közvetlen a földre, kollektor meg a kamera vezérlésére. Itt ez valamiért nem ilyen egyszerű.
-
Tamy
őstag
Ennyi ellenállás beiktatásával meg az a baj, hogy akkor már tényleg egyszerűbb lesz amit még Lompos48 javasolt korábban. Az eleve logikai áramkörökből épül fel, ott nem lehet ilyen se-se/is-is állapot. Azt egyébként csak amiatt tettem félre, mert ahhoz nem bírtam olyan nyákot tervezni, amit az igencsak kezdetleges technikámmal meg is tudnák csinálni. Ezért jött az 555. Mondjuk egy NAND kapu az 555 kimenetére szerintem itt is segítene, de semmi kedvem új nyákot csinálni, pedig van egy olyan érzésem, hogy kénytelen leszek elölről kezdeni az egészet.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3066, 100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3065, 100% Akksi
- MacSzerez.com - iPhone 12 Pro Max / 128GB / Asztro / Új gyári akku! / Garancia!
- MacSzerez.com - 2017 MacBook Pro 15" / i7 2.9GHz - 4 Mag / 16GB RAM / 512GB SSD / Radeon Pro 4GB
- MacSzerez.com - iPhone 13 Pro Max / 128GB / Asztro szürke / Garancia!
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3017, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 87% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest