Hirdetés
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
abéla
senior tag
válasz
liszi70
üzenetére
Amint látom, kissé félreérthető voltam: az EQ-zás (és a elcsatolás, szivacsleszedés/áthelyezés kényszerű változtatásai) valóban elsődlegesen a dobozom (B&W 606S2) meglévő -vagy általam vélt- hiányosságait, hangzásbéli kilengéseit hivatottak ellensúlyozni,
nyilván ideális esetben, egy minél inkább konstans értéket/konfigot közelítve.
mérések, melyek ezt(mármint az általam hallotakat) némileg igazolják: asr / danny-richie
(mindekttőnél 2.5kHz-nél a "BBC" dip és 5-6kHz-nél látható beesés, majd kiemelés 7kHz-től)
...és még mielőtt valaki felveti, először hallottam/találtam valamit furának, korrigálandónak a hangsugárzók kapcsán, majd csak ezt követően kutakodtam, hogy mi is lehet a háttérben (addig csak a whatháfá és társai jellemzését láttam, tehát 5* alap;
na de mondom, valami bibi mégis van)Jelenleg az állítgatósdi fázisban, sok zenével/stílussal próbálgatom egy, az idővel -remélhetőleg- csillapódó amlitúdóval bíró hektikussági függvény keretén belül (peersze
),
mely majd egyszer, az ideális állapotot elérvén, állandó lesz (és a párhuzamosok találkoznak
).Bár a rendszer leggyengébb eleme -eddigi tapasztalataim alapján- maga felhasználó.
Mert mikor végre elérem a viszonyítási alapnak is megfelelő -relatív- biztos pontot, na akkor kell -lehetőelg saját rendszerben/környezetben történő meghallgatással egybekötötten- lecserélni a fenébe az egészet
. Persze a meghallgatásból nem lesz semmi (vagy nem értékelhető eredménnyel zárul, ld.: környezet/rendszer teljesen más), így a vakrepülést követően, kezdődik minden elölről.
...és talán nincs is ezzel olyan nagy gond
-
denesdr
addikt
Új mágnesfajta a láthatáron: [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Aha, na ez miki lesz akkor. Ne temesd a cuccost. De az is valid lehet amit ozzy írt. Kell egy rendes mikrofon és az megmutatja amit meg kell.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Én is. Igazából, nekem az osztály mindegy. Sokan szoktak esküdni erre arra amarra, meg ölre mennek ezeken, szerintem sokkal fontosabb 1. a gyakorlati megvalósítási igényessége az elméletnek 2. hogy a végén hogy szól.
Szóval amíg nekem egy bánomisén milyen erősítő, DAC, akármi, olyat mutat, hogy "wow", addig én azzal elvagyok és szeretem, főleg, ha mindenevő. (Nem vagyok híve a csak erre, vagy csak arra kihegyezett dolgoknak, mivel az ízlésem is szerteágazó, illetve tudom, hogy építhető olyan, amin minden nagyon jól szól).
Amúgy D-re visszatérve, én nem gondolom, hogy már lenne hova menni. De ez csak saját meglátás
A Hypex NCORE-ok még analóg D-k, és már az előd UcD-kre is azt mondták, felmossák a padlót a tényleg gyengébben szóló régi D osztályokkal, a Purifi viszont semmit nem hozott az NCORE-okhoz képest, számokban sem, fülre sem, sőt, egyesek visszaléptek tőle az NCORE-ra.A másik, hogy kevésbé hype-olt ugyan, de ezek a Texas Instruments TDA, TPA kis chip-es D osztályok ha rendes elektronikával vannak ellátva, nagyon klasszul muzsikálnak szintén.
Amit én egységesen, mindegyik D osztálynál felismertem azonnal, az a mély kontroll. Könyörtelenül fogják a mélysugárzót, ott az azt mozogja le, ami a jelben van, érezhetően friss, "harapós", olyan kúúúvajó a mély mindnél. Közepek "csak" semlegesek-természetesek, magasak szépen csillognak (de oda nekem picike "levegő" elfér), ..
NCOREx-re kíváncsi leszek, értelmét megkérdőjelezem, de az fasza ha jön egy ilyen, a sima NCORE-ok végre leválthatják az UcD-ket a DIY ligában (legtöbb NCORE csak OEM, kivéve az NC400 meg az MP/FA szériát).
-
ozzy711
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
Köszi, erre voltam kíváncsi. Ez nagyon egyén függő. A szobai rendszeremen normál hangerőn teljesen rendben van ( a mélyek is, hogy azt se hagyjam ki).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Köszi, felröhögtem. Háát, nem is tudtam, hogy ugyanott vagyunk.
Ez nooooormális !!!
Topic zárható, problem solved.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
"ozzy hozta Madonnát, az American Life album egésze fülsértő magasban"
Így van. Spotin és fájlban is meghallgattam, számomra is fülsértő. (Persze ez ízlés kérdése természetesen.) És ez nem "elcseszett", hanem ilyen a felvétel, valószínűleg tudatosan. Értem, megértem amit írtatok az átvitel linearitásának fontosságáról e tárgykörben is, de továbbra is úgy látom, a fererenc által felvetett probléma gyökere a felvételek milyensége. (A szobai anomáliák kizárhatók, mivel fejessel is tapasztalja a jelenséget, mint ahogy én is.) És szerintem ezzel nem is nagyon lehet mit kezdeni. Óhatatlan, hogy ne találkozzunk olyan felvételekkel, ahol már sok vagy kevés számunkra valamelyik frekvencia, ízléstől, igénytől függően.

-
törölt tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Simán vannak ilyenek sajnos. Nekem egy válogatásom van tőle CD-n, azt majd újra meghallgatom valamikor meg egy másik, kétlemezes a kocsiban - ott van, ami kifejezetten agresszívan szól.
Valaha a Van Halen Right Here, Right Now koncertlemeze is nagyon élesen szólt CD-n, bármin is hallgattam (nincs már meg). Majd belehallgatok a Tidalen.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
üzenetére
Igen. Ha már ozzy hozta Madonnát, az American Life album egésze fülsértő magasban.
A Like a Prayer (1989) pedig egyértelmű TDK D90-kompatibilitást élvez
annyira nincsenek szélei..A legjobb az összes közül számomra egyensúly tekintetében a True Blue, abból van 35th Anniversary Edition is, ez szvsz jól sikerült, teret és levegőt kapott True Blue. Van még Reissue is, de az talán az Anniversary egy az egyben, nagyon hasonló vagy ugyanaz.
Ray of Light szégyellheti magát, a legművészibb számok, vaksötétre keverve, abban nagyon sok potenciál lenne egy tisztességes remasterrel.
-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711
üzenetére
Már párszor leírtuk, ( én legalábbis ) hogy a zenehallgatás, mint hobbi elsődleges és legfontosabb eleme maga a szoba, annak rendbe tétele nélkül bármilyen drága rendszer csak félkarú óriás.
Igen, ezzel egyetértek.
Biztos, hogy van baj, de szerintem, habár nincs irányzottan kezelve a szobám, az átlaghoz képest nem annyira üres/csupasz a szoba.
Hát, most szpotifájról, fejessel, kicsit idegesítő, kicsit sok a magas ebben a számban.
#111577Dißnäëß
Tervben van, hogy méretek, nagyon kíváncsi vagyok. Csak most szét van/lesz bombázva sok minden nálunk.
-
törölt tag
válasz
fererencz89
üzenetére
Sajnos sok modern lemezt "dögösre" kevernek, azaz túl hangosra, túl sok méllyel. Ennek ez (is) az oka, hogy a boomboxon, kocsiban is döngenie kell.
-
törölt tag
válasz
ozzy711
üzenetére
Én is szeretem a régi rockzenét (is). Azért a stúdiótechnika fejlődését, változását is végig lehet követni a felvételeken, Jimmy Page például (gyakorlott és felkapott session zenészként) eljátszogatott a mikrofonok elhelyezésével, ezért is szól élethűbben a dob például a IV. lemezen.
Egy kis zeneajánló:
Hajdú Klára Quartet : Fúvom az énekem - a héten jelent meg, népdalok és jazz, szerintem nagyon jó (élőben is, ma például Szigetszentmiklóson lépnek fel)
Jimmy Page: Outrider ezt mostanában szereztem be, 1988-as darab. A CD is, de az nyilván utánnyomás lehet.
Albert King: Born Under A Bad Sign ez is új szerzemény, bár 1967-es. Az In Session is nagyon jó, ahol Steve Ray Vaughan-nel játszanak együtt.
És most lenne százéves Charles Mingus: ezt mindenképp érdemes meghallgatni, ha valaki szereti a műfajt, de nyilván mást is - én sajnos még nem ismerem behatóan a lemezeit.
A végére Luther Allison, őt pár éve fedeztem csak fel, ezt a lemezt meg tegnap dobta fel a Tidal
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Ezt nem mondtam, teljesen az inverzét hozod annak, amiről szó van. És én sem hiszem, bár ha az egyetlen hangszer a zenében a dobkészlet, akkor előfordulhat és bizony vagy kitérsz hitedből, vagy hinni kezdesz.
Ajánlom figyelmedbe az afrikai törzsi zenéket, ahol csávókám énekel 120-400 Hz között, meg a kezével két fadarabot összeütöget és helószia, semmi más, tehát a hangszerszegény zene nem ördögtől való dolog. Azt lehet kiolvasni, hogy nagyságrendileg 9-10k-tól letörsz masszívan, de ez már az a tartomány, ami lehet a telómikrofon is (nálam Honor 20 van, ez nem csinál ilyet, elég jó a mikrofonja), viszont addig én egyenesnek mondanám az eredményt, így elsőre. (Próbálva fejben simítani). Szóval nincs baj szvsz. Ha feltételezem, hogy 15-16k-ig hallasz, még érdemes lehet tornászni említett régión, hogy kerek legyen a sztori.
Meghívnék valakit, aki rendesen beméri először a hangszórókat, utána meg szobát.
Ha ott is minden rendben, akkor kezdenék felvételre gyanakodni és szimplán érzékeny vagy erre a jelenségre akkor.
Black Wonderful Life slágere is egy szuper dal, de lent nem sok minden van. De attól még így kerek nekem.
Szerintem minden EQ és korrekció ízlés dolga. Nem másnak zenélünk.. nem más fülére szabjuk a saját rendszerünket. Vannak olyan megoldások, ahol minden számhoz más EQ-görbét lehet rendelni, ha úgy tartja kedvünk, és így hallgatni végig órákat, napokat. 90 évesen, ha eljutsz addig, a legfontosabb úgyis az lesz, hogy lehetőleg egy svájci hiperzöld csúcstech kórházi ágyon legyél, csodálatosan kedves nővérkékkel, tehát itt és most ha egy zene EQ-val jön be, tessék úgy tolni, nekem vállvonós.

ozzy: jaaa dettó, anyám nem egy sarokban megbúvó típus, nagy olasz családozás volt most húsvétkor, uh.
-
denesdr
addikt
válasz
fererencz89
üzenetére
Tudnál egy-egy példát írni az ilyennek-olyannak hallott felvételekre?
-
ozzy711
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
Nekem az az érzésem, hogy túl magasak az utózengési értékeid. Ezt tipikusan azzal járhat, hogy némely felvételek viszonylag elfogadhatóan, más felvételek fejfájósan szólnak.
Már párszor leírtuk, ( én legalábbis ) hogy a zenehallgatás, mint hobbi elsődleges és legfontosabb eleme maga a szoba, annak rendbe tétele nélkül bármilyen drága rendszer csak félkarú óriás.
Szerk: Ha fejessel is ilyen, akkor már a szubjektív tényezők is benne vannak. Én pl. már simán a családtagjaimmal történő beszélgetés során, nekem képes belesajogni a fülem ha ha kicsit hangosabb beszél a másik. A beszédhang frekvencia tartomány különösen kritikus ( számomra ).
Egy jó teszt: Madonna: Hollywod című száma. Ott pl. tényleg tud idegesítő lenni a magas ( régebben nálam is ilyen volt, ma már nem ). Kíváncsi vagyok milyennek hallod?
-
denesdr
addikt
válasz
fererencz89
üzenetére
Ha fejhallgatón hallgatva is ugyanez a helyzet, akkor jó eséllyel a felvétel "olyanságáról" van szó.
-
denesdr
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Talán az AVX-en volt téma, hogy valaki régi 60-as, 70-es évekbeli rockot hallgatott és amiket emberünk hallgatott zenéket, azok mélyhiányosan, magasbahúzóan szóltak az ízléséhez és a mai zenékhez viszonyítva.
Ha egy mélytöbbletes rendszeren keverik/masterelik a hanganyagot, akkor egy neutrálisabb rendszeren visszahallgatva kétségtelen, hogy mélyhiányos lesz a felvétel ésígytovább.
Tehát, ha úgy akarnánk hallani a felvételt, ahogy azt elkészítették, akkor ugyanazon a rendszeren/helyiségben kellene meghallgatnunk, ahol és amin készült. Ezt nyilván ugy ánblokk írom. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
Értem amit mondasz, de ha pl az egyik felvételen a cin erejének nagy része egy átviteli beszakadásra esik, akkor azt aránytalanul hallkabnak fogjuk hallani, mintha egy kiemelésre esne.
Lézerpontos. Azt hittem, ez mindenkinek triviális. 2-3k -> 20k óriási tartomány és lesz zene, aminek egy fontosabb hangszere (legyen cintányér) pont egy lyukba esik 7k-nál, másik zene más karakterű cinje meg 9k-nál köszi jól van, ott nincs anomália. -
ozzy711
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
Most nem egy-két elcseszett felvételről volt, szó, hanem úgy általában. Amiről te beszélsz, az a felvételek kb. néhány százaléka ( persze azon lehet vitázni, mi az elcseszett felvétel ). Igen az teljesen szubjektív, mi az elcseszett felvétel.
Engem pl. nem zavarnak a régebbi rock lemezek ( pl. Rainbow lemezek ) kissé dinamika ( és mély ) hiányos hangzása, másnak ez már elcseszett felvételnek minősültet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Az a baj a felvétel hibáztatásával szerintem, hogy nem mindig egyértelmű, tényleg szar-e, vagy direkt keverték olyanra.
Én egyetértek a dgyuri által említettel, hogy igenis van rendszer, amin minden kerekül szól, és annak úgy kell szólnia, van egy bája a régi felvételeknek, hogy azokat máshogy keverték (pláne a nagyon régieket), mint az újakat, de legalább "autentikusan" hallom, mint anyáim tették anno fiatalabb korukban. (Illetve a reprodukciós eszköz jobb, de a hangzás karaktere, jellege, marad retro és úgy jó). Aminél nagyon hiányzik valami, keresek "remastered"-et
Pont linkeltem is neki az Asteroids Galaxy Tour-t, ott nagyon látványos, melyiket keverték gyárilag tompára, meg melyiket "világosra", precízre. De én így szeretem őket, ilyenre alkották.
Persze ettől még lehet HIBÁS is a felvétel, tényleg elszart, de hogy mindennek nekiesnék számonként EQ-zni, nálam kizárt, ezért közelítem a témát óvatosan és előbb nézném a szobát, hangszórókat, közelről (~20cm a magassal szemben) majd hallgatói poziból az egészet, akkor lesz talán sejtésünk róla, miu mi újsááág.
Ez csak 1 megközelítés. Egy hifi rendszer ilyen jellegű viselkedése szerintem nem úszható meg profi mérés nélkül (a helyszínen).
-
denesdr
addikt
válasz
liszi70
üzenetére
Értem amit mondasz, de ha pl az egyik felvételen a cin erejének nagy része egy átviteli beszakadásra esik, akkor azt aránytalanul hallkabnak fogjuk hallani, mintha egy kiemelésre esne.
Távolról sem biztos, hogy a hangsugárzó az okozó, de lehetőségnek fent lehet tartani. Persze ezt néhány célzott méréssel viszonylag könnyen ki lehetne szűrni. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711
üzenetére
Fotelből szakértünk mindannyian, kategorikusan nem zártam ki, de azért ide - többnyire - hifisták írogatnak, feltételezem, hogy ... szóval hogy jó ... amit ... vesznek... vettek ...
De amúgy igazad van, csak ... na. Túl messze vagyunk mi ahhoz, hogy fullvakon megmondjuk, inkább elmélet, én így közelítenék, aztán majd eldönti a delikvens, mi a jó út neki.
Persze, benne lehet egy vacak dóm, gyenge váltó, igen. De .. egyelőre .. no, szóval mérni kő. Mivel UMIK vagy ekvivalens nincs, a fülnél egy fokkal jobb az említett módszer, az meg kaput nyithat további, professzionálisabb nyomozásra, ha némi függönnyel, tilitolival nem múlik a dolog. Passz. Találgatunk
-
válasz
denesdr
üzenetére
"ott azért tud lenni átviteli egyenetlenség bőven"
Persze, hogy tud lenni, de az nem változik meg a felvételek hatására, a hangdoboz átviteli egyenetlensége minden felvétel esetén azonos. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek.
Ha az egyik felvétel (fererenc példájánál maradva) fejszétszakadós magasakkal, a másik meg hiányzó magasakkal van keverve, ott szerintem nem változtatja meg az egymáshoz képesti különbségeket az átviteli egyenetlenség. -
denesdr
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Azért a hangsugárzót mint eszközt ide lehetne venni harmadiknak, ott azért tud lenni átviteli egyenetlenség bőven, akár a magastartományon, egy hangsugárzón belül is.
Random példa [B&W 702 S2]
-
fererencz89
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
[kép]
Nem hiteles, ugye telefonnal készült, tudatlanul.
-
fererencz89
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy az én oldalamon is van hiba bőven. Azt akartam írni, hogy egyetértek abélával, sokszor kábé a felvételekhez kellene hangolni a rendszerünket.
Ezt pl bármeddig csavarhatom, más meg kisebb hangerőnél is lehet pocsék.
Itt szerintem megszaladt a basszus, máshol meg teljesen OK.
Telefonnal szórakoztam már, túrok elő képet, talán rózsaszín zajos, ha az jó valamire.
-
válasz
ozzy711
üzenetére
Miért, ki hallott már olyan rendszert, ami elcseszetten kevert, például idegesítően magasba húzó vagy tompán magasszegény felvételt is egyformán kikorrigál? (Persze nincs kétségem afelől, hogy lesz aki ilyennek gondolja a rendszerét.
) Ráadásul szerintem a jó rendszernek pont az a dolga, hogy a felvételek hibáit is megmutassa tűpontosan, ha van benne. 
-
ozzy711
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Mondanám azonnal, hogy felvétel, de a "magas" is elég széles tartomány, általában 2-3K-tól felfele végig ő szól. És ez elég széles ahhoz, hogy bizonyos zenéknél, amikben másféle karakterű és frekijű a "magas", nos... szoba: egyiknél kiemelődik, másiknál kioltódik, azaz pont olyan tartományban szól. Nem csak cintányér(ok) hanem úgy minden, ami magas, ugye.
Szóval 1. felvétel, 2. szoba.
Eszközök nem hiszem, ha képes sok is lenni.Ha van android telód, kapd le a Spectroid alkalmazást, majd innen engedj végig egy sípolást úgy, hogy alja 2000Hz, teteje 20000Hz, időtartama 30s és akkor füllel is hallod, hol bánt esetleg, aztán csüccs hallgatói poziba, vagy eleve oda tedd le a telót mikrofonnal a hifire mutatva (azaz sztereónál közéjük) és figyeld a csúcsértékeket. (Megőrzi azokat, reset-elhető egy következő méréshez).
Nem lesz egy precíziós mérés, de a teljesen semminél sokkal jobb. Ez adhat okot arra, hogy egy tisztességes (szoba és hangszóró) mérést csináltass komolyabb módszerekkel, segítséggel. Legalábbis a durva ingadozásokat kihozza és az abszolút értékek tökmindegyek is, a nagy átlag alakulását érdemes majd a felrajzolt csúcsgörbén figyelni, van-e olyan kicsit szélesebb tartomány, ahol a magas nagyon beszakad egy V alakban mondjuk, vagy nagyon púpozódik egyet. Szóval érted, nagy deltákat kell keresni.
Ha megpróbálod, adhatsz neki közepes hangerőt nyugodtan, akkor kiemelkedik kicsit jobban a szoba és egyéb alapzajtól a jel, látványosabbat rajzol.
Én ezt tenném, persze ha volna kéznél egy kalibrált UMIK, az az igazi, de tudsz főzni elsőként abból is valamit, amid van.
-
válasz
fererencz89
üzenetére
A felvételekben. A minőségben, a keverésben. Szerintem nem létezik olyan rendszer, ami le tudja követni a keverések különbözőségeit, és mindegyiket saját ízlésre formálja.

-
fererencz89
őstag
válasz
ozzy711
üzenetére
Hol keressem a hibát, ha a következőket tapasztalom (előadók, stílusok között ugrálva):
-Hol vannak a cinek, miért nincs magas?
-Ááá, de jó, minden a helyén!
-Fejem szétszakad, annyi a magas!Magamban? Az eszközökben? A szobában? A felvételekben?
Nálam sincs semmiféle hangszínszabályozás. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Háh, Röyksopp (Thievery pedig alap).

Amikor Balaton Sound-ra kikerültem hugommal, Thievery nagyszínpad és előtte nagy meglepetésemre (mivel csak Thievery-re mentünk) az Asteroids Galaxy Tour, uh.
[link] [link] [link] [link] [link] [link] Hatalmas buli, pedig még világos volt. Aztán Thievery feltette az i-re a pontot, a farmeromat leszedte a mély rólam először a 3. sorban, aztán helyezkedtünk a tömegben.
Örök élmény volt.Az egyik tag szólózik is egy ideje, biztos hallottad már.. akit érdekel.. [link] [link] ..
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
abéla
üzenetére
Nem volt olcsó az a D2D, de újonnan még jóval drágább. És ha valaki pont ilyet keresett, ráadásul épp csak bejáratott darab volt, akkor megérte neki megvenni, mert 100%-ot kapott 70%-os áron. 10-20 éves doboznál sokkal jobb az ár/érték mutató, ez tény.
EQ-t én sem piszkálnám, hiszen természetes, hogy egy 40-50 éves analóg felvétel egészen másképpen viszonyul a zenéhez, mint egy 21. századi hiphop, vagy elektronikus zene.
Mindegyik felvételben van valami jó és ezt nem szerencsés uniformizálni azzal, hogy belenyúlsz eq-val, mert onnan kezdve elvész az eredeti bája mondjuk egy Szabó Gábornak, vagy egy Thievery Corporationnak, vagy mondjuk egy LGT-nek. Távol álljon tőlem, hogy megmondjam mi helyes, vagy mi nem, én csak azt mondom, jó az a 60-as évekbeli "laposabbnak" tűnő felvétel is, csak kell hozzá egy olyan rendszer, ami a helyére teszi a hangokat/tonalitást.A ProAc (is) olyan doboz, amitől méreteit meghazudtolóan sokat kaphat az ember. Nálam, ha nem különösen ócska a felvétel, ott van minden hang, ahol kell. Nem sikít a magas, van tisztességes basszus és akár gyönyörűen is szólhat akár 40-50 éves felvétel is.
Két "szélsőség", két nagyon eltérő hangzás, mégis mindegyik jó a maga módján:
[link] [link] Ezekbe nem "illik" belenyúlni.
Szerintem...sem. -
ozzy711
őstag
válasz
abéla
üzenetére
albumonként (lévén egyébként is érdemes az előadó eredeti tálalásában értelmezni a művészetét)
Ezt nem igazán tudom értelmezni, de nagyjából sejtem mire gondoltál.

Az általad felvetett számonkénti állítgatás általában a rossz ( rosszul megválasztott hallgatási pozíció ) akusztika , dinamika hiányos rendszereknél fordul elő véleményem szerint.
Az az alap nálam, hogy minden eq, treble, bass, ki legyen kapcsolva az erősítőn ( nekem spec. ilyen nincs, de ez lenne az alap ) és ( ha van ) a front end szoftverében is.
Egyedül a hangerőszabályzó amit nem lehet kikerülni. a felvételi szintek különbözősége miatt.Erre a szintre eljutni nem könnyű, hosszú, rögös út vezet idáig ( főleg a basszus tartomány megzabolázása igazi kihívás, de ezzel nem hiszem, hogy újat mondok).
Az "egyen hangzásra" nem érdemes törekedni, mivel pont ez a lényeg ahogy írtad is, hogy hagyni kell az "eredeti tálalásban" a felvételt.A szobaméretet azért kérdeztem, mert gondolom, hogy a hosszabb oldalra helyezted el a rendszert, így az 5 méter hosszúság elég barátságos.
A 2 méteres szélesség viszont eléggé behatárolja a hallgatási háromszöget, de a faltól minimálisan 30-30 cm. mindenképpen javasolt a dobozok elhúzni, így kb. 1,4-1,5 métered marad a dobozok között, ami lehet sok is, kevés is.
Ehhez viszont a középtengely síkjához viszonyítva 2 méter körüli érték ( +-50 cm ) lehet nagyjából optimális, így a terjengős mélyeket ki tudod kerülni, de mérve ezt könnyen be lehet lőni.
Így a térhatás sem lesz olyan gáz, mivel a hátsó faltól elvileg el tudod húznia dobozokat akár 1- 1,5 méterre is, amik mögé remek akusztikus elemeket lehet faragni.Ha ezen már túl vagy akkor vedd a fentieket megerősítésnek.

-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Marha érdekes cikk volt, köszi.
(Az a Hypex reklám ott lol). Kíváncsi vagyok, a feed-forward-os megoldások bejönnek-e valaha a D osztályok életébe és ha igen, mikor, hogy. [link] esti.
-
tranceplanet
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
AX5689: [link] Ez a harmadik D osztályú erősítő, de ez marad egyelőre, pedig akartam egy Emotiva AB osztályú integrált mindenest, de most jól elvagyok az Axign megoldásával. Szeretem, de mivel nem sok mindent próbáltam, ezért nem lenne releváns, inkább nem írok semmit róla, nem lenne sok értelme. Én ős PC-s vagyok, Jriver a forrás Windows alól, egy digitális transport van a pc és az erősítő között optikai átvitel.
-
abéla
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
én muzikerből vettem, szokott lenni;
oroszok ugye elfogytak, de JJ szlovák cső, muziker meg cseh, szóval gondolom előbb-utóbb leszTibor77i: köszi a linket, én is itt nézegettem, jó tudni, hogy már kipróbált hely
ferencz89: jelenleg az eredeti szivacshenger külső hengerpalástja van betömve, így a mélynek még van határozott, megfogható karaktere, de nem telepszik rá mindenre, persze nagy(nagy!) hangerőn azért egy kicsit de
,
viszont teljesen betömve, igaz kevesebb, de puhább/elfolyósabb/döngősebb(?) lett a mély, nem tetszettozzy711: albumonként (lévén egyébként is érdemes az előadó eredeti tálalásában értelmezni a művészetét) érdemes rászánni fél-egy percet, tekintsük ezt lemezelővételi, felrakási időnek
(nem pörgetek, csak digi/stream), de ha teljesen új minden, akkor meg szintén pár perc után érzed, ha valami bibi vanDe egyébként igazad van, nem véletlen keresem azokat az alternatívákat minden komponens terén, ami leginkább "bibitlen" reprodukciót kínál, csak most speaker terén ez kicsit kifulladt(tam)
.
Bár előtte is szívesen állítgattam, kipróbáltam ezt-azt, ha hallani véltem a változást ...de nyugi, a gyöngyöknél még nem tartok
. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Hát ez marha izgi, Bruno hagyatékából mi kinôtt Axign-nál, hmmm. Ez full digi D osztálynak tûnik nekem, de többet nem találok róla. Pont nemrég beszélgettünk itt ezekrôl..
Ahh, de szép idôket élünk. Erôsítôk, anyagtechnológia, .. mennyi minden klassz motyó van ma már.

Hangra milyen ? (Mármint szubjektíve). Teljesen saját véleményed érdekel, gondolom szereted, ha ez van és tartod.

I²S: mivel etetnéd ?
-
törölt tag
válasz
abéla
üzenetére
Én voltam az, aki a Wharfedale Linton hangfalakat rendelte Romániából, két nap alatt ide is értek. A csomagolás is rendben volt, a dobozok azóta is jól működnek. Én is aggódtam először, de a hazai forgalmazók tavaly november végén leghamarabb idén februárra ígértek a hangdobozból (és akkor még nem volt háború), illetve az ár is kb.30%-kal volt kedvezőbb a másik forrásból, így vállaltam a rizikót. De nagyon tisztességesek voltak, és ugyan a honlap román nyelvű, de angolul is beszélnek. Persze azt is megértem, ha valaki nem akar kockáztatni. Náluk most a barna és fehér verzió van készleten, 375 ezer egy pár meg talán 15-20 ezer a szállítás. Itthon én 600 ezer alatt nem nagyon láttam így hirtelen.
-
abéla
senior tag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Azért ezt a múltkor linkelt ProAc-ot elvitték, mint a szél!
(hiába ezt a szegmenst nem érzem, -sajnos- nem a sajátom, így jól mellé-prognosztizáltam, miszerint nem olyan jó ajánlat
)Egyébként ezt a speaker kálváriám most kicsit elengedtem.
Helyette rámentem az akusztikára/EQ-ra.
Elcsatolást kicsit megbolygattam: az 1-1.5-1cm-es gumi/márvány/parafa szendvicsre rakott iso-szivacsot kivettem a BW-k alól és gumipöcköket raktam a parafára: ezzel a mély terjengőssége csökkent, határozotabbá, feszesebbé, megfogottabbá vált. (ezen felbuzdulva rendeltem "occo" Viablue gumikat, nna nem az ufót, akkor már alukorongot esztergálok majd én hozzá
)Kivettem a közvetlen a hátam mögötti, falra ragasztott 1,5mˇ2 csücsiszivacsot(a többi maradt): a mélytöbblet és a zene "szárazsága" csökkent, gondolom a szivacs leginkább a magas/magas-közepet nyelte, így lett vele egy relatív mélytöbblet, na ez most javult és hát úgy néz ki, kell az a kicsi visszhang is az életszerűbb/zeneibb élményhez
.És szentségtörésként megtekertem a erősítő EQ magas potiját kb 1/4-ig, ezzel érdekes módon leginkább a -nekem hiányos- középszekció profitált (ok, már feljebb tekerve jött a sipákolás ;) ).
A subbal a parametricEQ/beállításokat is újrabogarásztam, mert az még a Gold 100-zal volt összelőve. (3 külön állás elmentve, meglepően jól működik egyébként az összsimítás)
Na és éjszaka halkan hallgatva(főleg film/beszéd) meg benyomom a lúdneszt, nyehehe.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezeket egyébként zeneszámonként, forrásonként érdemes állítgatni.
Hiába, nem csak a zene/zaj jellege, de a keverés/hangmérnök sem egy homogén massza.
Így kb. a korábbi V-karakterből lett egy nem mélybe szaladó U és talán a kecsege hifi-bogarat is elhajtottam ...egy időre.Dißnäëß : jaja
Jorgi Kormi: néztem kb annyi mint itthonról netto ár(mármint az akciós), szval nekem mindegy kb. honnan jön; nyilván van máshol is probléma, de erről talán gyakoribb volt itt-ott, azt' lehet már a kogni-disszo-redu is kopogtat az ajtón
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
abéla
üzenetére
Azt hittem , hogy a bukaresti cégtől akartad megrendelni , mert kb..400 eFt -ért (szállítással) igen jó vétel lenne , de azt se tudtam , hogy problémák szoktak lenni az R 3 típussal .
Azért az elég gáz , ha egy hangfallal garizni kell , mi a sz@r tud besz@rni egy "dobozban " , mikor elektronika minimál , a hangszóró készletnek meg éveket évtizedeket kell vígan elmuzsikálniuk. ( Mondjuk én a saját szir , szer, sz@rjaimból indulok ki , amik mellesleg 24 évesek) -
abéla
senior tag
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Szerintem kicsit túlvállalták magukat a srácok, mikor beakciózták 520-ra az R3 árát, így arúkeresőben fel is ugrott 12. helyre(azóta már 17-18. körül van) az összhangfal kategóriá-ban a Kef (érted, a sok boombox, meg 100k-s között ott figyel egy félmillás "polc"sugi, ergo egy csomóan ráugrottak az ajánlatra); a saját/nagykeres készlet valószínűleg pikk-pakk elfogyott, az utórendelést meg gondolom némileg megakasztja a mostani kínai lezárós kálvária, így adtak egy 2 hetes várható érkezési időpontot.

szerk: romániai rendeléstől meg fázom kicsit, főleg, hogy azért ahogy olvasom akadtak az R3-mal időnként gondok (kell a fenének egy bukaresti gariztatás)wm2: használtan már eleve JJ csövekkel vettem, ezeket előbb R/L cseréltem Valvo harleen-ra, közép maradt JJ(újra cseréltem), majd kb egy év m. elkezdett sercegni a hang, akkor azt hittem, hogy a 40-50 éves Valvok makkantak meg, de nem, az új JJ
. De már megvoltak a jobb szériának mondott Valvok(2x R/L) és mellé középre a Sovtek, majd végül mind a 3 Valvo lett
.
Hangja a reszelős (magas sistereg, a közép hátul kullog) és mélybutából(nagy, sok, nem igazán tagolt/megfogott) lett egyre zeneibb (és nyilván ezzel egyre inkább eltérve a tökéletestől
), mélyben részletesebb, középen is lett teste, magasban is jobban "ott" lévő, de nem sipítozó.
Megmondom őszintén a Valvo típusok között (harleen és vlmi más, de azért nem a hamburg) különbséget nem hallottam igazán.
Na meg közben azért lett cserélve még ez-az körülötte, szóval nehéz az 1:1 összevetés; de azt tuti: a JJ után a Valvo tényleg egy megváltás volt! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Zseniális, kicsit borult. Azaz nem kicsit.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Igazad van abban, hogy a speckók szinte mindig hazudnak, de fricska nélkül talán megértőbb fülekre találna.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
"Nem kell ezt túlgondolni szvsz."
Nem én kezdtem túlgondolni, sőt, azt gondoltam, ész érvekkel meg lehet győzi, de látom, ez nem fog menni ebben a topikban főként veled... szvsz.
A hangfal specifikációk szinte soha nem mondanak el mindent (semmit) és ez gyártótól független (kivétel a kivétel, de nincs sok). Direkt kiemelni a D30-at minimum rosszindulatú."a ProAc nem adta meg, hogy az alsó határfrekvencia hány dB-re értendő mínuszban, illetve, hogy az említett 20Hz alsó frekvencián mekkora hangnyomást tud produkálni az az egyetlen 6,5" mélysugárzó a D30-ban."
Ki adja ezt meg a gyári adatok között? Kivéve egy-kettőt... ugye.
Amúgy nem hozzád szóltam. Bocs...
-
Szervusztok!
Egy másik helységben szeretnék egy PC+Topping D10b+Topping PA3S rendszerhez egy relatív olcsóbb, de új hangfalpárt.A keret 70-100e.
Van-e valakinek Magnat Tempus 33 hangfala, mi a véleményetek róla, egyáltalán van-e? -
Dißnäëß
nagyúr
-
denesdr
addikt
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Amíg nem ismerjük pontosan a Triangle Antal 202 (vagy a Stand Art) átvitelét, addig nem tudjuk összevetni a Studio 148 átvitelével, amiről viszont láttunk már mérési eredményt.
Szerintem az egyedüli dolog ami zavarta pl Joe123 szemét az az, hogy a ProAc nem adta meg, hogy az alsó határfrekvencia hány dB-re értendő mínuszban, illetve, hogy az említett 20Hz alsó frekvencián mekkora hangnyomást tud produkálni az az egyetlen 6,5" mélysugárzó a D30-ban. Nem kell ezt túlgondolni szvsz.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
abéla
üzenetére
Adam A7V-ről jókat hallottam/olvastam, de én magam nem hallottam.
Csak egy megjegyzés... a múltkor "szóvá lett téve" hogy a Proac megtévesztő (nem pontos) technikai adatokat ad meg. Nos, az általad linkelt daraboknál és még az összes általam ismert és nem ismert gyártónál is hasonlóképpen jár el a gyártó. Csak hogy tisztázzuk már, hogy amibe akarok, bele tudok kötni, bárhol és bármikor.
És még valami a mélyátvitellel kapcsolatban... abban a szobában, ahol most is zenét hallgatok immáron 39 éve (azóta lakom ott, nem akkor kezdtem), elég sok (tucatnyi) hangkeltő megfordult már. Eddig a ProAc az, ami a legközelebb hozta a zenét. A szoba módusa miatti, esetlegesen a 30Hz körüli frekvencia feldúsulásról meg annyit, hogy volt évtizedig egy Trianlge Antal 202 dobozom, ami (köztudottan) enyhén mélyhiányos. Na, nálam is pont annyira volt mélyhiányos, mint bárki másnál, aki szerint van némi beesés 50 Hz-től lefelé az Antalnál. Kérdem én, ha a szoba fikarcnyit sem változott, akkor hogy lehet most kiemelésem 30 Hz környékén, ha egyébként az összes előző dobozom mélyhiánnyal küzdött? Vagy kizárólag a ProAc márkára nem érvényesek a szobám sajátos módusai és kiemel ott, ahol eddig semmi nem emelt ki. Mindenesetre érdekes, nemde?
Nagyon nagyon régen volt Stand Art dobozom is, ami szintén lapos volt, mint a terelővonal. Ott miért nem érvényesült a szoba módus miatti feldúsulás az alsóbb régiókban? Talán azért, mert a doboz "néma volt" 50 Hz-től lefelé... ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Múlt hónapban került fel a teljes album.. Tidal saját válogatás.. beszarás.

És még egy rakás ilyen.. ahh. -
abéla
senior tag
Nos, az akciós R3, úgy néz ki jóóóó sokára érkezne csak meg, már ha egyáltalán
;így ismét jól nekiveselkedve, bújni kezdtem a korábbi ATC vonalat.
Majd mikor már a 12pro körül jártam, azon kaptam magam, -miután nyilván dgyuri bogarat ültetett a fülembe
- , hogy az aktívakat is böngészem:
hirtelen ezek jöttek szembe 400-500e környékén (na jó néha 700, de itt ugye kábelek/erősítő valószínűleg menne, tehát feljebb kúszott a "fájdalomküszöb"):Focal: Solo 6 Be (erről áradoznak hifis vonalon is) és Shape Twin
Dynaudio: LYD 48 (szintén dícsérik a "nem fárasztó", tökéletes hangját)
Eve audio(ezeknek sincs éppen rossz hírük): SC207 és SC305
Adam: A7V
Ezen fentiekről valakinek, valami?
...vagy menjek el Treppendorfba végighallgatni őket![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Joe123
senior tag
-
törölt tag
válasz
nyepi
üzenetére
Szerintem a Luxor Audio-t keresd meg, hátha jár arra a közeljövőben. Nálam is ő mért, nagyon korrekt volt.
-
nyepi
tag
válasz
denesdr
üzenetére
Látom ezekben a doboz mérésekben nagyon otthon vagy. Én keresgéltem az enyémről ( aktív Linn Kielidh), de nem találtam róla semmit. Ha esetleg Te találnál, akkor megosztanád róla adatok és mérés alapján a véleményed? Én sajnos közel sem vagyok ennyire járatos és tapasztalt a dolgokban, mint Ti. Viszont nagyon érdekelne, hogy ez a doboz milyen szintet képvisel kb. Főleg a maiakkal összevetve.
Illetve, nincs itt valaki Békés megyéből vagy a környékről, aki foglalkozik akusztikai méréssel? Akár csak hobbi szinten is. Ez is nagyon érdekelne, hogy nálam vajon mi a helyzet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Hogy a Yamaha megcsinálta kiköpött ugyanazt a design-t és kellően pimasz volt hozzá, hogy a 10 évvel azelőtti Onkyo után ő is egy 5000-es számmal lássa el az új üdvöskéjét. (Nagy ellenfélnek tekintik egymást ugye, kb. Intel-AMD).
Egyértelmű fricska, mondjuk 10 év távlatában a vérbeli, még mindig ott dolgozó Onkyo tervezők helyében csak mosolyognék. (Amúgy jó cuccnak tűnik, nem gagyi megoldás - egyik sem, hozzáteszem, csak miért kellett ehhez 10 év a Yamahának)

Ui.: nekem két ilyen Onkyo M-5000R-re fáj a fogam, istenem, de nagyon. És van egy 55 körüli masszőr hölgy ismerősöm, akinek a férje elhunyt pár éve, na mit hagyott rá, na mit ???
(Hifista volt az ember). Kérdeztem udvariasan, adja-e, áh nem, szereti. Nem csodálom.
-
törölt tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ott a pont, az "erő". Az első sztereó erősítő megvásárlásakor nekem is mondták "hozzáértők", hogy "dinamikus" lesz, meg "nagy az ereje". Persze, mert 105 mV volt az érzékenysége, és baromi érzékenyen lett a hangerőszabályzó is (miliméterekkel kellett játszani, aztán amikor némi utánaolvasással rájöttem, hogy ez miért van, vettem egy attenuatort, és javult a helyzet). De az is lehet, hogy sokszor a régi dizájnt pofozgatják és ehhez nem nyúlnak - 1983 óta. (kb.akkor kezdték el teríteni a CD-ket világszerte nagyobb volumenben, ha jól emlékszem)
Abban is igazad van, hogy az emberek nem csavarják fel az erősítőt, nehogy túl hangos legyen. Pedig fokozatosan kellene emelnie.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
Power DAC:
= Fully digital amplifier. NAD is próbàlkozott vele, meg legutóbb tán a Devialettôl láttam ilyet, okos megoldás, DSD jellegû egybitet hoznak össze PWM-el, tehát belül mindent egybitesre konvertál, ami nem DSD és ennek mentén kapcsolgatja a végfokozat eszközeit. Kicsit emészteni kell, de szerintem zseniális amúgy. Lényegében nincs DAC, nincs preamp, nincs semmi, egyetlen fokozatban erôsítjük az 1-bites nagy frekvenciás jellel modulált tápot és ezt a hangszórók elôtt átkergetjük egy lehetôleg minôségi aluláteresztô szûrôn, ahol a vivôjelet levágjuk róla. Sokan állítják, hogy ez az über, a D osztály netovábbja, ugye felesleges áramkörök és alkatrészek hiányában, mégsem bukkannak fel tömegével se gyártásban, sem valamilyen ASR listában mondjuk a kék oszlopok elején. Kevesen csinálják még, de ha analóg D osztállyal végzett Bruno Putzeys a Purifi Eigentaktoknál és kijelentette, hogy "nincs hova tovább menni", hajlamos vagyok neki elhinni.
Aztán ki tudja. Bonyi tech, meghalad minden DIY képességet. Viszont kapni egybe IC-ket, amikben tokkal vonóval benne minden, csak minôségi tápot kér, ill. az inputot (digitálisan), szóval mégis el lehet mókolni vele, de a lelkivilága mélyére csak úgy akárki otthon egy pákával lenyúlni nem fog.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
Utolsóra: arra, hogy az input stage-et torzításba viszi.
Minden erôsítô (mint készülék) belül egy vagy több, gyakran 2-3 erôsítôbôl épül fel.
Inputon általában megtörténik a beérkezô jel feszültségerôsítése, majd design-tól függôen ezt tovább erôsítjük és/vagy áramot szedünk alá (meghajtó fokozat), hogy legyen egy combosabb jelünk meghajtani a kimeneti eszközt.
Egyben nehéz abszolválni az egészet, egyetlen huszárvágással, D osztályba nem ástam bele magam, mission impossible, de ott van akár egyetlen IC-be tokozva is (sok TDA, TPA...) minden megoldva. A, AB osztályú klasszik integrált erôsítôk (teljesítményerôsítôk) többfokozatúak.
Amire gondolt, az szimplán az, hogy a túl erôs jel már a bemenetet is eltorzítja, ahogy ott elsô lépcsôben felerôsítjük és ezt a torzítottat erôsítjük tovább immár.
Az input sensitivity sosem arra utal, hogy a bemenet mit bír, hanem hogy mekkora bemenô jelszintre (a teljes dobozt nézve) fog a belsô lánc túlvégén névleges maximális teljesítményt leadni az erôsítô (a végfokozat lényegében).
Gyakran áll elô úgy torzítás speckó feletti bemeneti jelszint esetén, hogy az input stage még elbírja, driver stage szintén, output (power) stage meg elfogy táp miatt jellemzôen áramban, bár ha 10x akkora tápja lenne, akkor is megfône lehet.
A másik eset, amikor már az inputnak is sok a jel. Túlvezérli, kész. Ez veszélyesebb, mert nem csak "simán" rohadt nagy jelet kap minden fokozat emögött, hanem rondát is, ami tele torzítással, négyszögre törekvô jelalakkal (csúcsok vízszintesre csapva) stb, ami egy erôsítôt iszonyúan megterhel.
-
denesdr
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ja, valahogy így. Nemrég jártam egy helyen, ahol az volt a "panasz", hogy még a -30-as állásban is viszonylag halkan szól a zene, mondom és feltekernéd valaha is nullára? A válasz egy határozott NEM volt, mert az már túl hangos, szóval érted.
Ha már alacsony hangerőszabályzó állásban is hangosan szól a cucc, az erőt sugall, csak ez egy erős placebó, semmi más.
Amúgy vannak powerDAC-ok, ami gyakorlatilag egy digitális végfok (a D-osztály az analóg), ahol csak a kimenetnél lesz analóg a jel vagy mi, talán a NAD-nak is vannak/voltak ilyen fejlesztései.#111507 ozzy711:
Igen, ahogy írod, pl kisebb soros kondi. Feljebb meg ki kell mérni, azt előre nem tudni mit mutatna. Én egy Seas magassal próbáltam, ahhoz nem kellett notch.#111508 Tibor77i:
"Viszont így sokszor már a bemenettől visszük be a torzítást, és azt erősítjük tovább"Pontosan mire gondolsz?
-
törölt tag
válasz
denesdr
üzenetére
Ahogy mondod. Sok erősítőn 150mV volt akkoriban a vonalbemenet, ami a tunerek, magnók esetében pont jó volt - azok 300-500mV-ot adtak le általában (meg lehet nézni régi Hi-fi Magazin tesztek adatait). Na de a CD 2 voltot ad le, ott ez már nagyon magas. Lehetett volna más érzékenységű bemenetet készíteni neki - illetve vannak olyan erősítők, ahol bemenetenként állítható az érzékenység és így a gain is. Viszont azért ez elég ritka. Viszont így sokszor már a bemenettől visszük be a torzítást, és azt erősítjük tovább - de nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
denesdr
üzenetére
Ohne komment:
- Cayin M-845D, 7M HUF: 750mV
- Marantz PM10, 3.6M HUF: High level 440mV / Power Amp Direct IN 1.5V
- Anthem P5, 3.36M HUF: 1V (na, alakulunk
)
- Trigon Audio Epilog, 3M HUF: 500mV
- Musical Fidelity M8xi, 2.7M HUF: 450mV
- Yamaha M-5000, 3M HUF: 2.2V (bal), 1.1V (unbal)
- Denon AVR-X6700H, 1.2M HUF: 200mV
- Vincent SV-237MK, 750k HUF: 300mV
- Rotel RMB-1555, 685k HUF: 1.5V hoppá
- Marantz PM8006, 560k HUF: High level 200mV / Power Amp Direct IN 1.6V
- Yamaha R-N303D, 160k HUF: 500mV
- Topping PA5, 130k HUF: 2.6Vrms (balanced only)Az erősítőkkel egy gond van: integrált erősítők. (Fent van 1-2 végfok is). Ami magába foglalja a PRE részt is. Csak minek ? MM/MC bőven ezalatt van, azt amúgyis dedikált külön elektronikával hozzuk fel (és akkor lehetne 2V-ig ugye, nincs kedvem végignézni az MC/MM phono preamp-ok kimenetét). Line-In-el fentebbiek aminek itt ajtót nyitnak, kb. mint kisegér a ház ajtaján, ha LP, tehát egyértelmű, hogy nem azt várnak ide, de akkor mit ? Egy modern DAC vagy legyen CD játszó meg ugyanezen a ház ajtón egy Mammuttal akarna bejönni, erre meg lassan ... mióta is van CD ? ... szóval nem gondolnak. Továbbra sem. Vagy olyanok terveznek és ülnek a döntéshozó székekben a design szobában, akik Tape-eznek otthon mai napig és könyékig ragadtak az öreg analógok világában ? (Nem hiszem).
Akkor kiknek szánják ezeket a bemeneti érzékenységeket ? Ha csökkentenék, alkalmazkodva a DAC-okhoz, még SINAD-ot is nyernének, amúgy pontlevantojva, de nekem totál fejvakarós a jelenség.
Ugyanezt a jelet bekapná a fentebbiek közül bármelyik a DAC-ból és megküldeném egy Sia-val, feladnák, hogy "kösz nem".
Amire gondolok, az a szubjektív átb*ás esete, amiről DIY Audio-n már olvastam egy diskurzust 2-3 éve: nagyobbra hagyott bemeneti érzékenységgel (kevesebb millivolt) már kis potitekerésre is villant némi erőt az erősítő, amit a kevésbé hozzáértő ügyfelek kifejezetten szeretnek. Azt a benyomást kelti, hogy "úúú ebben van szufla". Persze feléig jut max. a teljes poti útnak, utána már csak a kása jön fel minden további fordításra, de ezt nem írják le sehol.
A másik - szintén emberhez köthető jelenség - az az, hogy szimplán, nincs senki hozzászokva ahhoz, hogy egy potit maxra csavarjon. (Most szobáról beszélek, nem PA-ról). És ezt félnek áthágni azzal, hogy mondjuk egy 3V/6V rms érzékenységű inputot terveznek, ahol már a DAC küzd, hogy tudjon oda eleget tolni. Pedig, a hangerőszabályzás így is sima ügy, nem kell +1 fullos pre-stage.
Summa summarum, digitális (beépített, PRE-módos) DAC-okhoz kifejezetten jó, ha végfok-only-t vesz az ember. Jelen helyzetben. Aztán lehet a jövőben lesz olyan integrált, ahol kvázi végfok lesz, előtte egy bemenetválasztóval meg hangerőszabályzóval és a feszültségerősítés első lépését ugyanúgy a DAC-ra bízzák. -1 elektronika a jelútban, klassz lenne.
-
ozzy711
őstag
válasz
denesdr
üzenetére
ettől még szólhat jól, nem fikázásként írom
Azért ilyen átvitel mellett erős kétségeim vannak. Az a 200 Hz-es beszakadás is teljesen érthetetlen ( hacsak nem szobai, hallgatói pozícióból mérték, akkor sorry ).
Szerk: Látom közben válaszoltál a
"tölcséres"waveguide-os kérdésre. Lehet, hogy egy próbát megérne, bár nálam nincs egy akusztikus síkban a közép és a magas, amint láttad. Kipróbáltam, ez az optimális elrendezés. "Boweresen" hátrébb is raktam a magasat, de ekkor keletkezett 5-6 Khz-en egy 3 dB-s beszakadás, így maradtak egy síkban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Valami baja van a tápomnak
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin topik
- Spórolós topik
- Samsung kuponkunyeráló
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- ÚJÉVI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- ÚJÉVI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
),
).
.
A Hypex NCORE-ok még analóg D-k, és már az előd UcD-kre is azt mondták, felmossák a padlót a tényleg gyengébben szóló régi D osztályokkal, a Purifi viszont semmit nem hozott az NCORE-okhoz képest, számokban sem, fülre sem, sőt, egyesek visszaléptek tőle az NCORE-ra.
Szerintem...sem.

(Hifista volt az ember). Kérdeztem udvariasan, adja-e, áh nem, szereti. Nem csodálom.
(plusz csak feketét sikerült szereznem A-S1000-ből, és ezüst az álom
VoidXs