- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
macko20
őstag
-
macko20
őstag
válasz
becuszabi #786 üzenetére
Hiába mondom neki h menetesen kell,a pumpa redi
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #783 üzenetére
ezt mindenképpen procira.
mostanában csak erre faragok koncepciókat.
van egy 12. kiadó hely a veletech kiállítási deszkámon.
azt a q* 200w-ot szeretném már 1x elérni, de a 160w-nál mindig elakadok.
(a vga hűtőm ugy e 300w+ (400?), de az ugye 20 kiló...****
"Akkor tehát most mennyit teszel bele? Fél decit (50 ml, 5 cl), vagy 3-5 cm3-t? Elég nagy a difi."
ezt szerintem gondold át.
lényeg: 6 köbcenti, 60 ml, 6 cl.
szerintem mind ugyanaz....miközben leírtam.
ijjjjjjj***
már leragsztottam. holnap reggel átgondolom.
lehet, hgo yrögtön jöna v2.0? -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #781 üzenetére
(ilyen sorrendben - by magam...)****
"amit ha egyenletesen beborítunk 0,5 mm vízréteggel..."
az sosem fog beborítódni egyenletesen vízréteggel.
össze-vissza cseppek lesznek, amik csurognak lefelé.a linkelt akármi izé annyira tudományos és túl részletes, hogy bele sem kezdek.
(egyébként 48 éves a kapitány...)egyébként lett volna egy rövidebb válaszadási lehetőséged:
"nem tudom..."****
ennél a kamránál elég sok hasraütéses dolog van.
asszem mindennél az első verziót tartom.
a vízmennyiség tekintetében ez fél deci... -
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #772 üzenetére
Írnak még olyat, hogy különböző polimerekkel szokták összeragasztani azt, amit írtam, szóval ja, akkor a bór miatt volt zöld a polimer miatt meg kormozott.
Egyelőre elképzelni nem tudom mihez kellhet ilyesmi... Elektroforézishez szoktak kapillárisokat használni, de ott az EOF miatt szükséges, hogy poláros legyen a kapilláris felülete. Legalábbis úgy gondolom.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #768 üzenetére
The term "fiberglass" technically refers to glass that can be pulled into long, thin fibers although it is also commonly used in reference to plastics reinforced with these fibers. Fiberglass is made primarily of silica (silicon dioxide, SiO2) but contains some percentage of other oxides that modify its properties for a particular application. Common fiberglass modifiers are calcium oxide (CaO), magnesium oxide (MgO), aluminum oxide (Al2O3) and boric oxide (B2O3). The chemical formula depends on the ratios of the different compounds used. For instance, a fiberglass produced by combining silica, boric oxide, magnesium oxide and aluminum oxide in a molecular ratio of 85:9:5:1 would have a molecular formula of Al2O3*9B2O3*5MgO*85SiO2.
Szóval a bór miatt zöld a lángfestése. Elméletileg nincs benne szén, ami miatt kormoznia kellene. Lehet, hogy valami plusz ragasztót tényleg tettek a tiédre, hogy jobban összefogja. Passz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #768 üzenetére
Az szerintem nem baj, ha kiégetésre keményedik az üvegszövet, legalább fixen megmarad az adott felületen... Valahol láttam, hogy az üvegszálnál a szilíciumon hidroxil mellett még egy vinil csoport van, de nem nagyon néztem utána az összetételnek, magyar linket képtelenség volt találni rá... Lehetséges, hogy a vinil csoport miatt nem nedvesedett annyira.
Az ónra lehet, hogy később visszatérek, még nem tudom. 200 fok elvileg elég rá, csak a horganyzott lemezt ki kéne cserélni alura, mert azon is megolvadna az ón... Kéne helyette egy forma, amiben kiégethetem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #758 üzenetére
Amúgy mit vákuumdesztilláltok? Tök jó cucc, csináltam én is azt hiszem szerves laborban, citromhéjból szedtem ki illóolajat diklórmetánnal. Sosem hittem volna, hogy ezt valaha komolyan fogom gondolni, de hiányzik az egyetem
Ha csatlakozik az ember bármilyen kutatáshoz, az általában sok éves projekt, nekem meg ez a tempó túl lassú. :S Fogalmam sincs, hogy milyen munka lenne nekem alkalmas.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #758 üzenetére
Ja ez van. Az egyetlen remény, hogy egy vékony szilikon rétegen elég tömören rögzíthető a szilikagél ahhoz, hogy porózus réteget alkosson. Erre se adnék sokat, de ha már van anyagom hozzá, akkor egy próbát megér... Jobb lenne egy hidrofil ragasztó, de egyelőre nem találtam semmit, amit ne oldana a víz...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #758 üzenetére
a leoldás sajnos valóban talányos. valszeg ezért lesz elkerülhetetlen a rendes vákumszlep + profi vákumpumpa páros.
mint említettem, a vatera nálam érdektelen. ráadásul rühellem is a vaterás linkeket, mert valamiért a böngészőm befagy a kis rohadéktól. a sok mellett + 1 érv, hogy kihagyom. tehát még véletlenül sem kérnék több vaterás linket...*****
presta bicikli gyakorlati példa.
ott is le kell venni a pumpát a betekerés előtt.
itt a kis nyomáskülönbség csak a probléma, mert ha a leoldáskor nem szökik el a vákuum nagy része, utána gyorsan le tudom zárni véglegesre a kinti részen. pár mp. ez megoldott lenne.ezért kéne egy vákuumpumpa, hogy az átlászó, (üvegfalú), teszt összeállításban ezt ki tudjam próbálni.
de szerintem már ezt is leírtam...******
nagyon hasznos tanácsokkal szolgálsz, (tényleg!!!
), de tessék már kicsit figyelmesebben olvasni, ne kelljen mindent 2x leírnom!
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #737 üzenetére
hát igen. asszem értem.
pont az az előnye is, ami nálam hátrány is.
nyitni fog, de 1 bar alatti lesz a különbség oldás után, így nem zár.
mert ugye normál irányban 10-13 bar-ra vannak tervezve, és ott jó, hogy zárnak.1-15k költésg, megnézem. előbb végzek egy másik beépítés próbát, hátha működik....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #735 üzenetére
linkeken lévőket majd holnap megnézem
thx!"a presta szelep nem lesz jó, mert annak a belsejében nincs rugó, ott tényleg a kifelé ható nyomás zárja le a rendszert,"
régen volt szelep a kezemben, ezért ilyen nehézkes az agyam.
de nekem szerintem pont erre van szükségem, hogy a nyomás tartson csak, és ne legyen rugó.
mert ha sikerülne a kintről a vákummal nyitnom a szelepet, akkor tudok szívni.
és ahogy a vákumpumpát leoldom, a szelep rötön zár, mert ugye kint nagyobb elsz a nyomás, mint bent...***
(#734) inf3rno
thx. -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #728 üzenetére
"Függőlegesen, a 40*40 mm-es méretű talpat melegítve, a másik ugyanilyen méretűt pedig hűtve"
igen. 40*40 talp melegítve. ugyanúgy mint egy normál vapor chabmer-nél.
áll az "oszlop".
és az egész felület fel lesz bordázva. kb. 16-18 db. xbox rev1-es bordával.
azt hittem, hogy már linkeltem, de akkor újra.
a bordák elrendezése kb. ilyen lesz.
és középen, mint egy "liftakna" fog állni a hőkamra. az említett zártszelvényből.
(lefogatást most nem írom le, mert hosszú.alul lesz benne egy lapos, sűrű bordázat, ami felületet növel, így segít a lecsurgott desztvíz elforralásában.
mivel a kamrában hatalmas felület van, és a túlodlalán rettentő nagy hőelvonás, így szegény gőz nem tud nem kicsapódni. és mivel függőlegesen áll, így nem tud nem lecsurogni.de totál mindegy. én ezt így megcsinálom, és kész.
aztán kiderül, hogyan működik.tehát számomra továbbra is csak egyetlen kérdés van: a vákum létrehozása, és utána legalább 5 percig benntartása, (szelepnek ennyit bírnia kell), amíg le nem burkolom a szelepet kívülről...
készítettem, átalakítottam már pár hűtőt.
ha megvan az elképzelésem, eléggé önfejű vagyok.
90%-ban figyelmen kívül hagyok minden "hogy lenne jobb", és "miért nem fog jól működni" tanácsot.
ha csak kicsit is odafigyeltem volna ezekre, akkor sosem készült volne el ugye a gtx480 passzív hűtője sem...tehát szeretek arra koncentrálni a tanácskérésekben, amiben valójában határozatlan, vagy tapasztalatlan vagyok, ill. nem döntöttem még el.
azaz: méret, alak, kaplláris, stb, már nem kérdés.
csak a szelepelés... -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #722 üzenetére
de az enyém nem cső. még mindig egy négyzetes zártszelvény.
még 1* a méretei:
40*40*400mm, falvastagság 2mm.
a csőnek kör a keresztmetszete...****
"Ebben az esetben a legnagyobb probléma, hogy a lecsatlakozásnak úgy kell megtörténnie, hogy a rendszer közben ne levegősödjön fel."
de ha leveszem a vákumpumpát, (ennek ugye még macerás a kialakítása), akkor a beéített, fordított nyomásszelep rögtön lezár, mert kívül ugye nagyobb lesz a nyomás.
szerintem még mindig nem 100%-osan képzeled el a rendszert.
minde fordítva lenne. bent van a kint. csak a nyomáskülönbség iránya azonos, a szelep állásához képest.
ezért is zár le magától a vákumpumpa eltávolítása után.
a kérdés, hgoy egyáltalán a vákum hatására nyit-e, vagy be kéne másznom a kamrába, és benyomnom a tűt. ami ugye lehetetlen.
de erről is beszéltünk feljebb, és a max 1bar különbség miatt ez valszeg nem lehetséges. de ki fogom próbálni.
van graf táblám, amit sosem használok. most már esküszöm, lerajzolom....nem ammóniázok, és éter sem lesz.
keresek vákumszakértőt. legalábbis olyat, aki már ismer olyat, aki már látott ilyent...
szilikonos ragasztó.
feljebb leírtam erről a véleményemet, ami az esetleges hőszigetelést illeti.különböző keverékekkel kísérleteztem.
(baromira untam, hogy szinte elérhetetlen 1 komponensű hővezető ragasztó, és mind drága.)
paszta, és hozzá ecetes f.bs és semleges tekasil.
az ecetes megmarja a fémet kezdetű akármit én is olvastam, mielőtt nekikezdtem.
elvben lehet, a gyakorlatban sem a rezet, sem az alut nem bántja. lehet, hogy a felületen valamennyire, de az olyan elenyésző, hogy még látni sem lehet.
a bőrt viszont marja rendesen, belélegezni sem olyan jó érzés. -
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #713 üzenetére
"a legnagyobb nyomáskülönbség max. 1 bar"
ööö. ebbe bele sem gondoltam.
ráadásul még ez az 1 bar különbség sem lez meg, mert az a légköri 1-hez képest totál vákumot jelentene...
"hogy el tudd távolítani a vizet a csőből"
ennek úgy nagyon nincs értelme.
1. nem cső, hanem egy bazi nagy kamra. amibe a vákumozás eőtt betöltök némi vizet. még nem tudom, pontosan mennyit, de nagyságrendileg max. kb. 50 ml-t. (fél decit.)
2. utána vákumozás. majd a szelep kiálló részét egy kupakkal, légmentesen leragasztom.
tehát a szelepnek nem kell túl sokáig tartania.elég sok mellélövési lehetőség van, ami az arányokat illeti, ezért is dolgozum az ocsóbb aluval, amíg egyáltalán kiderül, hogy nagyságrendileg jók-e a mennyiségek.
tehát a kamra összeállítása, belső elrendezés, végső lezárás már nem vitatéma, azt mindenképpen úgy készítem ela v1.0-ban, ahogy elképzeltem.
itt a kérdés maga a szelep fajtája, elvi és gyakorlati működése az adott helyeztben, ésa vákumpumpa ráfogatása a vákumozás idejére.
utólagosan eltávolítandó szerkezet, ami nyitva tartja a szelepet.
leheteltlen. bicaj szelepnél annak belülre kéne kerülnie, amit ugye vákum után nem tudok eltávolítani. belülről ugye...tehát vaszeg a vákuszelep marad.
erre valami beszerzési ötletet elfogadok, mert nem értek hozzá, hogy mi lehewt ide jó.
(konkrét típus, kis méret, pesti üzlet, raktárról, személyes átvétel.)de a bátyámat megkérdezem, mert ő már dolgozott ilyennel, a pumpája is neki van.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #702 üzenetére
ezeket szerintem ő is sejti.
itt inkább elvi fantáziálásról van szó, nem kell erről meggyőzni...****
szerintem maradhatunk az ésszerű és emberi léptékű hőcsöveknél.
elveknél, és főként a gyakorlati kivitelezéseknél.természetesen beszélhetünk a szélesebb körű felhasználásokról is, mint fűtésrendszerbe való beépítésről is.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #674 üzenetére
Azért még néha itt van "Veriakilis kolléga is".
Igen, készítettem ilyen lapos heatpipe-ot.
Fémragasztóba szórtam bele a reszelővel "készített" rézport.
Kiválóan működött még akkor is, ha jeget tettem az egyik oldalához, akkor hűtötte a másik felét,- pedig itt mínusz fokokon működött.
Tegyük hozzá, hogy acetonos töltete volt.
A kapilláris nagyon jól működött.
Nem kell hozzá csak egy kis kétkomponensű fémragasztó, reszelő, meg vörösréz (-por).Linkek róla:
#305[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]
[Heatpipe]Üdv mindenkinek: Veriakilis
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #674 üzenetére
Nem kell rosszul érezned magad, egyébként az én erőforrásaim és időm fogy vele. Én is gondoltam arra, hogy a sziloplaszt nem nedvesedik, és ezért nem fog működni, de a saját szememmel akarom látni... Nekem nem az számít, hogy elsőre egy működő réteget kapjak, hanem az, amit közben tanulok, pl: kísérlettervezés, stb...
Valahol azt írták, hogy a sziloplaszt kaucsuk, most legalább kiderült, hogy szilikon, ill. hogy a szilikonnál is vulkanizálásnak hívják a térhálósítást. Ez máris két dolog, kösz. :-) Amúgy most olvastam olyan cikket, ahol töltőanyaggal keverték el a sziloplasztot, és amiatt felvette a vizet, szóval talán annyira nem lehetetlen, amit akarok, majd hamarosan kiderül.
[http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0300571295000321]
Legrosszabb esetben még mindig cserélhetem másra a ragasztót, vagy kémiailag módosíthatom a sziloplasztot, hogy megfeleljen az igényeimnek.Egyébként azt is olvastam, hogy a horganyzott lemezzel reakcióba fog lépni, na erre is kíváncsi vagyok.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #674 üzenetére
pf. azt valszeg átsiklottam. holnap megnézem, ma már fáradt vagyok hozzá.
bátyámnál elvileg van vákumpumpa.
de hogy mekkora nyomás kell majd?a megaméretű hőkamrás elképzelésem valszeg elég sok gyakorlati próbát fog igényelni...
de nagyon örülök, hogy feléledt a topic.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #650 üzenetére
Valami olyan sav kell hozzá, ami a felszíni rézoxid réteget is le tudja oldani, az alatta lévő rezet meg feloxidálni, szóval az oxidáló savak, mint pl a kénsav valóban alkalmasak ilyesmire. Elég jelentős probléma szokott lenni az oldási sebesség mérésénél, hogy nem egyenletesen oldódik a szilárd anyag a folyadékban, hanem kis hegyek meg völgyek alakulnak ki, és így megváltozik az oldási felület. Ebből kiindulva szerintem lehetséges úgy maratni, hogy porózus réteg jöjjön létre. Én be tudnám szerezni az anyagokat hozzá, de én sem kísérleteznék házilag ilyesmivel, és másnak sem ajánlom a vegyszeres maratást. Láttam már forró tömény kénsav által szétmart kezet, nem vicces látvány... Tegyük még azt is hozzá, hogy van egy elsősegély protokoll marási sérülésekhez, amihez a szükséges eszközök, vegyszerek minden laborban megtalálhatóak. Ezek nélkül nekiállni meg főleg nem ajánlott...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #647 üzenetére
Jaja, fémport meg fémszálakat használnak alapból a kapillárisok kialakítására. A pórusok eltömítése sokkal nagyobb probléma szerintem, mint a hőtágulás. A hőtágulás alapból iszonyatosan kicsi, ha a ragasztó meg minimálisan rugalmas, akkor azt tudja kompenzálni. Szóval én még azért hiszek abban, hogy meg lehet szilikagéllel is oldani, de ezt az idő úgyis el fogja dönteni...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #635 üzenetére
Aha, én csak üveges megoldással találkoztam eddig. Ha házilag is előállíthatóak ilyen lemezek, akkor végülis tetszőleges felületre fel lehet vinni a szilikagélt. Megpróbálok utánakeresni, hogy mennyi ebben a ráció. Mindenesetre biztosan egyszerűbb, mint fémet porózusra marni...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #633 üzenetére
Ha nagyobb gömbökből áll a töltet, akkor ez nem akkora probléma... Egyébként a porózus anyagnak pontosan mi a feladata? Eddig annyi jött le, hogy a gravitáció ellen is tud dolgozni a porózus anyag, illetve amikor kondenzálódik a víz, akkor azonnal elvezeti, nem kell megvárni, hogy cseppek képződjenek.
Vágni lehet gyémánt vágóval, hajlítani tényleg nem, a blottolós papírt viszont igen. Annak néhány tized mikronosak a pórusai, lehet, hogy az meg már túl nagy. Én valami szilikagél vagy cellulóz alapú megoldásra gondoltam. Egyébként nem kötelező odahajlítani a csőfalra, be lehet tenni egy lapot szimplán középre is. Van még zeolit, amit pl obiban lehet kapni, annak néhány tíz nanométeresek a pórusai, de töltetnek ugyanúgy jó a szilikagél is. Majd csinálok töltött oszlopos teszteket is, ha oda jutok, kíváncsi vagyok pontosan hogyan hat a HP-ra. Lehet, hogy már csináltak ilyet mások is, utánaolvasok...
A gazdasági okok nem biztos, hogy igazak, nagyban függ attól, hogy milyen a HP hatékonysága, és mennyibe kerül a porózus réteg kialakítása. Ha elég nagy a hatékonyság, és a felületkezelést olcsón meg lehet úszni, akkor akár még olcsóbb is lehet. Lehet, hogy tényleg soká térül meg, nem tudom. Pl egy házilag készített napkollektor néhány év alatt megtérül, a hőszivattyú nagyban éri meg, a napelemeknél meg nem olyan régen volt olyan áttörés, ami drasztikusan megnövelte a hatékonyságukat, szóval azoknál ha bevezetik az új technológiát, akkor már meg fogja érni hosszú távon is (jelenleg ha jól tudom 20 év körül van egy napelem megtérülése, ebből lehet olyan 4-5 év). A hulladékhőt lehet úgy is hasznosítani, hogy szimplán beteszel egy hőcserélőt a lefolyót és a bejövő vezetékek közé. Mondjuk nyugaton vannak egész városra kiterjedő szennyvíz hulladékhő hasznosítók. Azok már nagyon komolyak ... :-)
Ti mennyi ráfordítással csináltok HP-okat? Kíváncsi vagyok egy házi és egy bolti fm árra. Lehet, hogy elsődlegesen akkor nem is azzal kéne foglalkoznom, hogy fűtési rendszert tervezzek, hanem inkább azzal, hogy olcsóbbá tegyem a HP gyártást. Kell valami hobbi projekt, mert besavanyodok a végén
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #627 üzenetére
Potom pénzért lehet porózus anyagokat kapni. Pl TLC-s lemezt hazahoztam, és nem szólt senki, hogy annyira értékes lenne... (vékonyréteg kromatográfia, szilikagél lemezt használnak többek között) Ha máshol keresgélünk, akkor szerintem bizonyos fa típusok is alkalmasak ilyen célra. Pl aktív szenet meggymagból csinálnak, stb... Szóval én attól nem félek, hogy fémhabot kell ilyen célra használnom, vannak annál sokkal olcsóbb megoldások is, csak jobban utána kell járni...
A réz szerintem sem biztos, hogy a legjobb megoldás, én kezdetnek inkább acéllal próbálkozok, aztán ha már kiforrott a technikám, akkor váltok drágább anyagra, ha szükséges.
Köszi, így már érthető a szelep téma is.
Nem tartom jobb megoldásnak, mint a szivattyúsat, szerintem kb egyenértékű lehet vele, annyi a különbség, hogy nem függsz az áramszolgáltatóktól, és nincs fenntartási költsége. Ami tetszik benne, hogy kihívás egy ilyen rendszert tervezni. Ha keringetéses rendszert akarnék, akkor inkább megbíznék egy tucat céget vele, HP-ra viszont nincs ilyen. Érdekel, hogy vajon azért, mert nem megoldható, vagy azért, mert nem értenek hozzá...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #629 üzenetére
Vannak ipari méretekben is, olyan szinten, hogy pl a permafrost-ot is ezzel hűtik, hogy ne szálljon el belőle a metán. És ez csak egy az ipari felhasználásai közül...
Amin még agyalok, hogy vajon porózus anyaggal töltött oszloppal is működik e? Azt hiszem ezt is kísérlet fogja eldönteni...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #627 üzenetére
én nem akartam belszólni, de a hőszállítási telejsítmény miatti korlát nekem is szemet szúrt
pl. egy 8mm-es, felső kategóriás cső optimális üzemi hőfokon (jellemzően 70 fok), való hőszállítása kb. max 55w.
egy ház/lakás fűtésnél nagyságrendekkel nagyobb hőről van szó. ott kw-okkról beszélünk.... -
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #621 üzenetére
A kritikus állapot nagyon okos gondolat, eszembe sem jutott. Víznél 647.3K és 221.2 bar. Amit te írtál 250°C-ot, azon kb 40 bar nyomás kell, hogy a víz cseppfolyós maradjon. Egyébként ezek az értékek annyira nem játszanak, mert ha elforr az összes víz a HP-n belül, akkor romlani fog a hővezetés, és max a kazánhoz legközelebbi HP robban fel azért, mert túlzottan felmelegszik. Ezt meg orvosolni lehet azzal, ha tesz rá az ember biztonsági szelepet, ami kiengedi a gőzt, ha meg az kint van, akkor még tovább csökken a hővezetés, és valszeg leáll a fűtés. Ennek azért utána kell számolni, meg mérni is, hogy egy ilyen HP mekkora hőáramra képes a kazán hőmérsékletén. Ha még így is túl sokra, akkor tényleg para van :-)
A HP-on belüli szelep szobába nem jó, ott szerintem csak az érintkező felülettel lehet játszani. Nem is igazán értem a működési elvét. Mármint ha túlmelegszik a kazán felőli oldal, akkor átmegy az összes gőz a hidegebbik oldalra, ahova nyit a szelep, viszont vissza már nem tud folyni, mert a szelep csak hidegebb oldal irányba nyit. Így amikor újra lehűl a kazán, akkor már pocsék lesz a hővezetése. De lehet, hogy én értem rosszul... Egyébként nagyon hasznos volt mindkét ötlet. A kazántérből HP-ozás az sokkal több megfontolást igényel, örülnék, ha még írnátok okosságokat :-)
A kazántér és a szobák közé beteszek egy boilert, és annak a hőmérsékletét fogom szabályozni, onnantól már csak a kazán és a boiler között kell a túlmelegedésre figyelni, és az utána lévő szabályozást is sokkal egyszerűbb lesz belőni, ha abból indulok ki, hogy a boilerben folyamatosan mondjuk 70°C van. Az sem utolsó, hogy akár napkollektort is rá lehet kötni egy ilyen rendszerre, mint hőforrást.
Porózus réteggel az a baj, hogy csak abban gondolkoztok, hogy fémet marni. Pl a szivacs egy porózus anyag, kibírja az 50°C-ot, nem értem akkor minek a fém, ha létezik ilyen is... Jobban utána kéne olvasni, hogy még milyen egyéb porózus anyagok léteznek, amik alkalmasak a célra.
-
-
Albert-M
csendes tag
válasz
becuszabi #570 üzenetére
na meg lett oldva a nagy keleti kerdes, mukodik a hp ... igaz eleg sok fejtorest okozott de vegul meglett az igazan nagy problema a lezarasnal volt de konnyen orvosolhato es a megoldas vegig nalam volt
akkor vettem eszre mikor ra gyujtottam egy cigire ...
az ongyujtoban volt az idealis szelep
es meg szerencsemre rezbol is volt .szoval az a szelep amin a gaz jon ki mikor meg gyujod az a vege van a hpbe forrasztva ameik felen eg a lang . 75% an feltoltottem a hp-t es kezdtem forralni , mikor ugy gindoltam hogy eleg meg-meg nyitottam a szelepet hogy tavozzon a gaz de csak csinjan mert nehogy tulzottan ki eresszem a gozt ...
ezt addig csinaltam mig 100% os lett , jelenleg 30C al melegitve az egyik vege es a masikon meg 29C merheto ....
szerintem tokeletes -
Albert-M
csendes tag
válasz
becuszabi #562 üzenetére
hat akkor hogy is van ez? szoval a hp ban a folyadek van a (viz) es nincs vakum vagy legures ter , es milyen goz? akkor hogy is van ez en teszek bele bizonyos merteku vizet es lezarom a hp-t es mukodni is fog? vagy ? ,,csökkentett nyomású telített gőztér ,, ezt hogyan lehet valora valtani mit lehet erteni ezen hogy csokkentett nyomasu gozter? egy kis pontosabb leirast kernek ha lehet
-
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #506 üzenetére
acetonhoz is... unioldó. az általam ismert idióta emberek ebből csinálták a robbanóanyagot, amivel jóóól fel is robbantak, maradandó egészségkárosodást szenvedve.
nomeg valamikor az azúr márkaboltban is lehetett kapni, 5l-es kiszerelésben, "aceton" fantázianéven. persze 5l-ből piszoksok hp-t lehetne csinálni.
személyes véleményem, hogy a vizes hp háztáji előállítása sokkal veszélytelenebb és kifizetődőbb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
becuszabi #496 üzenetére
40 cm még talán szűken elég lehet, conradnál nem láttam hosszabbat. Viszont a felfogatással továbbra is vannak problémáim, ugye kellene egy fém kocka, mondjuk fentről megfúrni, bele a két csövet, azok felmennének 10-20 centi magasra egy újabb fém kockába, ott meg derékszögben mehetne tovább a dolog, de így már 4 cső kell, meg összekötő elemek, szal nem tudom, hogyan lenne célszerű megcsinálni a cuccot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #486 üzenetére
'A csövek lezárására ki kellene próbálni azt a módszert, hogy a nagy átmérőjű csőbe keményforrasztással rögzíteni lehetne egy vékonyabb (1-3 mm) csövet. A töltetet ezen keresztül is el lehetne távolítani, aztán összenyomni és a végén leolvasztani a végét. Garantáltan nem menne el a vákuum és a kisebb átmérőjű részt sokkal gyorsabban is le lehet zárni, így nem melegedne túl az egész heatpipe.'
Ezen gondolkodtam már,- talán ez a legjobb, és legbiztosabb módja a lezárásnak!
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #484 üzenetére
Soknak találod?
Majd ha veszek 8 mm-es lágy réz csövet, akkor összedobok 4 db acetonos töltetű heatpipe-ot.
Az acetonos heatpipe lezárása okoz egy kis gondot, mert veszélyesnek tartom a forrasztását...
Vizes heatpipe-ot leforrasztani nem veszélyes, lehet, hogy vizessel próbálkozom mégis csak először processzoron.
-
Veriakilis
senior tag
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #477 üzenetére
'Szerintem a saját gyártású, vagy nagyobb teljesítményű heatpipe-okkal azt a nagy hőelosztó réz sínt ki lehetne majd váltani...legalábbis így első ránézésre. Vagy esetleg maga a hőelosztó is lehetne egy lapos heatpipe.'
Igen, ha még egy hasonló gépet kéne építenem, akkor valami lapos heatpipe-al osztanám el a hőt a gép oldalát alkotó hűtőbordán.
Ha lehetne kapni (lehet kapni?) akkora alumínium hűtőbordát, mint amekkora egy gépház oldala, és elég vastag a borda talp része, akkor abba hosszában bele lehetne maratni sima kör alakú heatpipe-okat.
Vagy a Phase-plane-hoz hasonló lapos heatpipe-okat rögzíteni a bordához hosszában.'A lapos 'hp' (ami a hőelosztót köti össze a procival) hogyan készült? Úgy értem a lemezek és "távtartó" rudak rögzítését hogyan oldottad meg? Lágy-, vagy keményforrasztással? A lemezek belsejében van kapilláris réteg?
- A csövek foglalatául szolgáló réztömbökben a furat mennyire passzentos? A két fél összefogatásakor van rés a felek között, vagy pont jó?'Az a lapos heatpipe még nincs kész, de kemény-forrasztással kéne összeforrasztani.
Kapillárisnak a 'Durkó-féle' módszert akartam (akarom) használni.Elég passzentosak a furatok, elég szorosan vannak benne a heatpipe-ok ha meghúzom a 4 db imbusz csavart.
Pasztát azért tettem oda is.Örülök neki, hogy tetszik a projekt
Ha vannak ötleteid, akkor érdeklődve várom.
Az északi hidat akarom összekötni a felső hőátadó vörösréz tömbbel 1 db heatpipe-al.
A VGA-t is hasonló módon akarom hűteni, mint a processzort, csak oldal irányban mennének a heatpipe-ok.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #435 üzenetére
Sokan várták már, hogy mikor lesz kész a 0 dBA-s passzív heatpipe-os projekt.
Most eljött a pillanatA lehetőségeimhez képest megpróbálok válaszolni a kérdésekre itt, a képeket a gépről pedig a fenti linken nézegethetitek.
A VGA kártya hűtése tervben van a processzor hűtéséhez hasonló módon.
Később persze komolyabb VGA kártyával.Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #435 üzenetére
Nagyjából kész a gépem oldala, csak a domaint, és a társzolgáltatást nem vettem még meg hozzá.
Pár képet kell még készítenem.Ultrawebes, és Extrás tárhelyre nincs szívem feltenni az oldalt a passzív heatpipe-os hűtésű gépről, ahhoz túl jó...
Már tényleg csak kis türelmet kérek az érdeklődőktől.
Veriakilis
-
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #454 üzenetére
imho forrasztással nem érdemes geccsolni, annál gyorsabban lehül, vagy túlmegelgszik. ha pontos furatba, vagy 2 félcső alakú furat közé szorítod, esetleg teszel bele egy kis hővezető pasztát, gyakorlatilag ugyan ott vagy. én is így tervezem... csak ez a fránya idő sose akar eljönni, mindig van mást csinálni.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #451 üzenetére
A conrad oldalán kapható heatpipe-nak ezt adják meg:
'A „heatpipe", vagyis hővezetőcső egy olyan alkatrész, amellyel igen nagy hatékonysággal lehet hőt az egyik helyről a másikra szállítani. 2 vagy 3 nagyságrenddel (100-szor vagy 1000-szer) nagyobb hőmennyiség szállítható vele, mint egy azonos geometriai méretű tömör rézrúddal. A heatpipe működése azon a fizikai jelenségen alapul, hogy egy folyadék elpárolgása és kondenzációja nagy energiamennyiség-átadással jár. Termoszifonként is ismeretes ez a fizikai jelenség. A heatpipe nagytisztaságú vörösrézből, valamint vízből mint munkavégző közegből áll. A vízmennyiség 0.1 és 0.2 gramm között van. Többszörösen desztillált, tökéletesen gázmentesített és sótalanított vízről van szó. Az itt alkalmazott csekély mennyiség nem okoz az egészségre vagy a környezetre káros hatást. Biztonsági problémák a heatpipe rendeltetésszerű használatánál nem adódnak. Mindamellett a túlzott felfűtés ügyében óvatosnak kell lenni; amennyiben hőmérséklete 250°C fölé emelkedik, akkor a benne lévő nyomástól felrepedhet. '
Műszaki adatok
Anyaga: üreges test/folyadék = vörösréz/víz; Tdiff 1 - 2°C; belső szövet-felülete kapilláris tulajdonságokkal bír; a hőmennyiség szállítás 70°C-on van meghatározva'Típus: QG-SHP-D8-300G
Q max.: kb. 55
Hőellenállás: 0,10-0,20 °K/W
Átmérő xm: 8*300 mm
Teljes hossz: hátsó oldal: 6 mmNekem jelenleg 4 db ilyen hűti a processzoromat.
De ki fogom próbálni 4 db ugyanilyen méretű acetonos házi heatpipe-al.Veriakilis
-
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #445 üzenetére
a tévedések elkerülése végett a melóhelyen se szeretem használni a kisebb vákuum kifejezést. merre kisebb? 10mbar-nál az 5, vagy a 20mbar vákuum a kisebb?
folyton ezzel hecceljük egymást az egyik kollégámmal
az aláírásod alapján a házimunkáról alkotott véleményünk is hasonló...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #443 üzenetére
én, mint vegyész kicsit parasztvakításnak érzem ezt a "többször átdesztillált, gázmentesített" vizet. nem kevés vízzel dolgozunk, a gáz- és oxigénmentesítés igen egyszerű, nem kell túlmisztifikálni.
valahol olvastam, hogy az aceton néha jobb, mint a víz, a heatlane-ben is aceton van. a pontos okra nem emlékszem, az biztos, hogy lényegesen kisebb a viszkozitása, gyorsabban kúszik, és mintha a táblázatban szereplőnél nagyobb párolgáshőre emlékeznék.
pl. aceton esetén lényegesen kisebb nyomást kell létrehozni a szobahőfok közeli forráspont biztosításához
ez épp fordítva van. az aceton 56°C-on forr asszem. tehát elég erre a hőmérsékletre melegíteni, hogy forrásba jöjjön. lényegesen illékonyabb is, elég kevésbé megszívatni, és RT-n is elkezd forrni. nagy hátránya, hogy tűzveszélyes, gyártás során oda kell figyelni.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #435 üzenetére
Ezúttal gyáriakkal: a Conrad-tól vettem 4 db 8 mm-es 300 mm hosszú heatpipe-ot.
Ezekhez készítettem vörösréz tömbből két darab blokkot.
Már egy hete a két blokkot, és a felfogatásukat készítettem: fűrészelés, köszörülés, reszelés, fúrás, menetvágás. A legnehezebb feladatot a 8 mm-es lyukak pontos kifúrása jelentette. 2 mm van a lyukak széle között...De, ha lesz egy kis időm, akkor készítek 8-as csövekből 4 db házi heatpipe-ot acetonos töltettel, és készítek egy házi tesztet: gyári heatpipe vs. házi heatpipe.
Veriakilis
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #424 üzenetére
Az a keményforraszos kapilláris, amit kisérleti jelleggel készítettem tulajdonképpen jó,- mármint a kapilláris képességével nincs probléma - csak a pb gázzal való melegítés miatt kormos, oxidos lesz a kapilláris.
A heatpipe-nál meg fontos, hogy tiszta legyen a rézcső, és a kapilláris, meg a töltőfolyadék, mert a kioldódó szennyeződések csökkentik a kezdeti vákuumot, akarom mondani rontják az alacsony nyomást.Esetleg megpóbálom a kapillárist savval tisztítani, aztán átöblítem desztillál vízzel.
Veriakilis
-
ngabor2
nagyúr
válasz
becuszabi #422 üzenetére
akkor túl vastag volt a réteg. vagy az is túl rideg volt. a pasztában nem tudom, mi minden van. de mivel a forrasztásnál épp az a lényege, hogy tömör réteget adjon, jó eséllyel nem ez kell neked. mivel nekem se jött össze egyszerű módon cső, ezért értelmes tanáccsal a hogyan továbbról nem tudok szolgálni.
-
Veriakilis
senior tag
válasz
becuszabi #417 üzenetére
Üdv!
Keményforrasztáshoz használt ipari ezüstös pálcából reszeléssel nyert porral lehet kapillárist készíteni.
A rézreszeléket egy durvább reszelővel lehet 'készíteni'.Ezeket összeolvasztva elég jó kapilláris készíthető.
Szerinted elektromos árammal,- állandóan feltöltögetett kondenzátor, amit a réz reszeléken keresztül sütnék ki egy réz lemez felé (a réz-reszelék a lemezen lenne) össze lehetne olvasztani a réz-reszeléket egy réz lemezre?
Veriakilis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest