Hirdetés
-
Mobilarena
Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<
Új hozzászólás Aktív témák
-
polonic
félisten
válasz
xXxian #32550 üzenetére
Nekem is szimpatikus volt kb 4 évvel ezelőtt, amikor az ősöknek választottam mosógépet.
Ez a gép közelebb volt a 150-hez, mint a 100-hoz. Szóval még csak nem is egy fapadost választottam.
Nem láttam beázás jeleit sehol. De nyilván majd egy szerelő megmondja. Vagy lehet először azzal a telefonos diagnózisos dologgal megnézetem.Az előző gép egy felültöltős whirlpool volt. 8 évig bírta, közben kétszer volt szerelve, meg a 8. év végére megette a rozsda. Persze, hogy az első meghibásodás a garancia lejárta után volt. Aztán a 3 hibánál a szerelő mondta, hogy inkább kuka.
Azért kicsit meredek a 8 év alatt 3 hiba.A mikrót említettem. De előtte egy Electrolux volt, na az sem bírta ki a 6 évet.
A hűtő indesit, az szerencsére garanciában ment tönkre, 2 éven belül. Azt cserélték, nem javították. Kiváncsi vagyok meddig bírja a cseredarab.
Az asszony unokatesójáéknak a bosch hűtője 4,5 év után halt meg, szerelő mondta, inkább új. Az sem élt meg 5 évet.
Az autós dolog, amit írtál, az komoly. Tényleg szerencse, hogy nem történt nagy baj
Rettentően irritál ez a silány minőség.
Na és ekkor gondolkoztam el, hogy a mosógép árának a duplájáért meg hozzátéve még 20-30 ezer Ft-ért miért ne vegyek egy mielet.
Én magamnak így is tettem, mosogatógép és mosógép is miele.
Na és ha ezek is megadják magukat, na akkor kb kalapáccsal fogom szétverni őket. -
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #32024 üzenetére
Az tiszta sor, és nem is vitatéma, hogy ha a két különböző módszert szeretnénk tényszerű számadatokkal összevetni, akkor annak azonos feltételek mellett van csak értelme. Ez amúgy kivitelezhető, de: mivel egy teljesen hétköznapi, rutinszerű műveletről van szó, érdemes lenne első körben azt megvizsgálni, hogy a megszokott programok mellett milyen PH értéket mutat az utolsó öblítés során. Majd megkérem a nejem, hogy hozzon a klinikáról néhány tesztcsíkot...
-
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #32002 üzenetére
PH (mint vegyipari technikus mondom) nem mérvadó. Az a kémhatást mutatja meg, nem a mosószermaradványt mondjuk mg/akármiben.
Ezzel azt akarod mondani, hogy a lúgos kémhatású mosószer esetében semmilyen objektív következtetést nem lehet levonni, ha megvizsgáljuk a csapvizet, majd pedig a mosógép öblítővizének kémhatását?
-
válasz
xXxian #32002 üzenetére
Hipotézis helyett nyugodt szívvel hagyatkozom az érzékszerveimre. A mosás eredményét úgy mérem le, hogy megnézem, megszagolom, megtapintom a ruhákat, közvetlen amikor kiveszem a gépből és akkor is, amikor már megszáradtak. Két mosógépet tudok összehasonlítani: Fagor Elegance és Bosch WAQ 28461 BY A+++ -10% pontos vízfogyasztás adatokat nem tudok, de a Bosch kb 10 évvel újabb, emiatt gondolom, hogy sokkal takarékosabb is. Az energiabesorolás értéke is ezt támasztja alá.
Tapasztalataim:
1. A mosószermaradványok mennyisége a Bosch-sal mosott ruhákban jóval kisebb. Tapintásra a vizes ruha megérintése után a kezem nem lesz annyira csúszós. A ruhák kevésbé mosószer illatúak.
2. A mosás hatékonysága is jobb a Bosch-nak. A foltok jobban kijönnek. Vizuális észlelés.
3. A Fagor viszont gyorsabb és sokkal jobban kíméli a ruhákat. Ez azért van, mert annak a dobja kisebb, a mosóprogramok rövidebbek emiatt kevesebbet zuhannak a ruhák, kevésbé kopnak meg mosás közben.Konklúziók:
1. A vízfogyasztástól függetlenül a modernebb gépemmel mosott ruhákban kevesebb mosószermaradvány van.
2. A vízfogyasztáson és a mosószermaradványokon túl egyéb fontos szempontok is vannak. : ruhakoptatás, foltok kihozása, gyorsaság és még egyéb szempontok is. -
Csabroncka
addikt
válasz
xXxian #31947 üzenetére
Van rá módszer ezt kimutatni, de nem otthoni körülmények között!
Alap tétel, hogy a jó és hatékony mosáshoz sok víz és megfelelő mennyiségű detergens kell - enélkül nem megy.
A vízmegtakarító programok egészen addig tökéletesek amíg a kevésbé szennyezett csak "löttyintésre" elég ruhákat mossuk velük (és erre is valók valójában).
Azért egy komolyabb zsíros, olajos..stb egyéb folt még a mai technológiával is sokszor 60+ fokot és előáztatást kíván!
-
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #31947 üzenetére
Hogy jönnek ide a drónok, meg az önvezető autók?
Mosógépekről beszélünk. Szerinted maga a mosás folyamata miben változott az utóbbi 10 évben?
Megváltoztatja a mosógép a vízmolekulákat, vagy az utolsó centrifugálást követően nanotechnológiával semlegesíti a visszamaradt mosószer maradványokat? Mire gondolsz, amikor más technológiákat említesz?Lezajlott egy teszt, ami alapján született egy objektív értékelés. Azt addig értem, hogy ezt te nem fogadod el; azt viszont nem, hogy milyen bizonyítékot szeretnél még. Ha érdekel a dolog, egy PH tesztcsíkkal, és egy alacsony vízfogyasztású mosógéppel te is meggyőződhetsz róla, hogy kamu-e.
Korábban feltettem a mosópor allergia kérdését. Erről mi a véleményed? -
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #31937 üzenetére
10 évvel ezelőtti cikkről van szó, az eredeti tesztet már csak az egyik 2007-es Which? magazinban találod meg.
De van itt egy másik cikk, ami ezt a korábbi tesztet boncolgatja, és ott még megtalálhatók a régi kommentek is:
https://www.whitegoodshelp.co.uk/why-cant-modern-washing-machines-rinse-properly/ -
Zeki
nagyúr
válasz
xXxian #31924 üzenetére
Hogy te mit hiszel, az egy dolog.
Nem véletlen, hogy csak a MOTORRA van sok év garancia. És nem csak az LG játszik ezzel.
Attól még a vezérlőpanel, csapágyazás, simmering, lengéscsillapítók simán megadhatják magukat, és ahogy olvastam a szerelőktől egy másik fórumban, meg is szokta magát adni. Minden mosógépnél.Pl az én Whirlpoolom 20 év garival megy a motorra. A rajta lévő angol nyelvű matricán már Lifetime Warranty van.
Meg adtak 4 év teljeskörű garanciát. Kellett is, volt már vezérlőpanel csere, mosószerfióktartó csere, szivattyú csere.A száz év garancia a motorra is csak parasztvakítás lenne, minden sokkal hamarabb és többször elromlana benne.
-
törölt tag
válasz
xXxian #31867 üzenetére
Egyetértek veled, amíg ezek nincsenek alá támasztva valós tesztekkel, csak olyanokra lehet hivatkozni, hogy brit tudósok megállapították....
, aztán az vagy úgy van, vagy nem. Saját véleménynek mind elmegy, de nem
tények. Az, hogy melyik gyártó miért annyi víz felhasználására állítja a termékét, azt is csak ők maguk tudják. -
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #31867 üzenetére
Nem haragszom, nem bántottál meg. Viszont ha már felhoztad a hit kontra tudomány kérdését, tulajdonképp a Te állításod mennyiben különbözik a hittől?
Hadd említsek két dolgot:
1.
Annak idején a nagy vízfelhasználású mosógépek (a.k.a. Energomat) melegvízzel alaposan átöblítették a szennyvízcsöveket. Manapság viszont az alacsony hőfokon, és kevés vízzel történő mosás, mosogatás következtében egyre nagyobb mennyiségű lerakódás keletkezik a szennyvízcsövekben...mivel nem érkezik megfelelő mennyiségű tiszta víz, ami leöblítené a szennyeződés nagy részét. A mosogatógép dettó ugyanez: eco programon, egy kevéske mennyiségű, 45-50 °C-os víz öblíti át a korábban kiszivattyúzott, zsíros mosogatólevet. Akinek nincs szerencséje, annál rosszabb esetben pár év elteltével bekövetkezik a dugulás is...mint az egyik szomszédomnál, akinek a szupertakarékos WC tartálya okozott egy kis galibát. Ide vezet a nagy víztakarékosság. És akkor azt gondolja az ember, hogy ő már-már zöldebb, mint a moha, közben meg a takarékossága eredményeképpen a szolgáltatónak hatékonyabban és sűrűbben kell tisztítania a szennyvízelvezető hálózatot, csatornarendszereket. Azaz ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.
A víztakarékosság miatt jelentkező problémáról persze a háztartási gépek gyártói is tudnak. A Miele Gütersloh szóvivóje mindössze annyit tudott javasolni (amivel eddig is tisztában volt mindenki): "Javasoljuk, hogy időnként magasabb hőmérsékletű programokat használjanak".2.
Hallottál-e már a mosópor allergiáról? Az oké, hogy az utóbbi években változott a mosóporok összetétele, na de ha a víztakarékos mosógépek valóban olyan hatékonyan öblítenek, akkor miért is lesz valaki tele kiütésekkel, miért vörösödik ki a bőre; vagy nyáron, amikor leizzad, miért kell vakaródznia?
Amúgy az öblítés hatékonysága már 10 évvel ezelőtt is téma volt: a britek úgy vizsgálták a mosógépek megfelelő tisztítóhatását, hogy 40 °C-os programon, az utolsó centrifugálás előtti fázisban kivették a ruhákat, és egy közel 3000-es fordulatszámú centrifugába rakták. Az ebből kinyert öblítővíznek pedig megmérték a PH értékét. A mosógépek többsége a teszten elhasalt...
Amúgy ha már az előbb a Miele-t szóba hoztam: szerinted miért van az, hogy egy Miele mosógép közel 50 liter vizet használ fel a 7kg-os programon? Rosszul emlékeznék, hogy ők a mosógépgyártók egyik etalonja? És mégis ennyire elavult, gagyi gépeket készítenek, amelyek nem tartják a lépést a jövővel? Vagy csak egyszerűen nem hagyják, hogy a butaság felülbírálja a racionalitást? Egyébként még az az 50 liter is tulajdonképpen határeset, nem véletlenül "építették be" extraként az opcionális 'pótvíz' funkciót. És ez nem hit, de még csak nem is tudomány: egyszerű ténymegállapítás... -
Csabroncka
addikt
válasz
xXxian #31867 üzenetére
Az az igazság, hogy ruhatöltettől függően elég lehet 30 liter víz is, de 5-6 Kg ruhához 40-50 liter az átlag felhasználás.
Sajnos a jó minőségű mosáshoz és a megfelelő öblítéshez elengedhetetlen a nagy mennyiségű víz!"Ha lenne egy-két tanulmány, ami a mondanivalódat igazolja, akkor természetesen minden másképp lenne"
Számomra mosásban a Miele a mérvadó, nem találsz gépben ~45 liter alatt mosó gépet 5 kg-hoz.
A kontroll egyszerű: A centrifugált, de még nedves ruhát langyos vízben át kell öblíteni. Ha a keletkező hab tartós, detergens maradt a ruhában.
-
peppe79
senior tag
válasz
xXxian #31857 üzenetére
Számolj utána: a főmosásra elmegy kb. 10-15 liter víz. Öblítenie legalább 2x, de inkább 3-4x kellene, erre marad mindösszesen 17-22 liter vized.
Számoljunk a jobbik esettel, vagyis 22 liter vízzel, és tegyük fel, hogy a gép csak kétszer öblít. Szerinted 11-11 liter víz elegendő lesz 7 kg ruha öblítéséhez, nem marad majd benne semmi mosószer maradvány? Kizártnak tartom.
Oké, hogy az Energomat a maga 140 liter vízfelhasználásával felesleges, és túlzottan pazarló volt; de most meg már kezdünk átesni a ló túloldalára. Anno a Whirlpool mosogatógépeknél is jött a nagy innováció, meg energiahatékonyság, hogy 5 liter vízzel akarták megoldani a mosogatást. Aztán a felhasználók meg csodálkoztak, hogy szarul mosogat a gép. Na, ugyanez a helyzet néhány A+++++++ vízfelhasználású mosógéppel is... -
válasz
xXxian #31736 üzenetére
Nem nehéz ügy ez. Electroluxnál középkategóriától felfelé minden porszívó s-bag zsákot és s-filter hepa/epa szűrőt használ. Kompatibilitással nem igazán lehet mellé lőni.
Bármelyik eredeti s-bag zsák jó porszívódba.
S-filteből 2 féle van: E12 (EFH12W), H13 (ESF1W). 1-1,5 évente legyen kicserélve.
Motor előtt lévő szűrőből nem vennék gyárit, mert nem éri meg. MM-ban lehet méretre vágható szűrőt vásárolni, az tökéletesen megfelel a célnak. 4 elhasznált porszák után célszerű cserélni. -
salieri.
őstag
-
Fancy-boy
addikt
válasz
xXxian #31685 üzenetére
Például megvárod amíg Cabrio kolléga leteszteli a sajátját: [link]
Egyébként gondolom többen is vettek.A másik lehetőség, hogy megveszed és maximum visszaküldöd ha nem tetszik.
1-2 külföldi vélemény, de szerintem ezzel nem jutsz előrébb:
- [link]
- [link]Valaki például azt írja, hogy a szívóerő nagyon gyenge, viszont valóban csöndes.
A másiknak viszont megfelelt. -
idegen lény
addikt
válasz
xXxian #31541 üzenetére
Köszi, hogy fölhívtad rá a figyelmem! A második linkeden találtam ezt: "A Professional Service Associates, a mikrohullámú javító szolgálatok egy csoportja, által végzett felmérés szerint a két évnél idősebb mikrohullámú sütők több mint 56 százaléka szivárgott. A sugárzás szintje tíz százalékkal magasabb volt, mint az FDA által meghatározott biztonságos érték." Számomra már ez az egy adat is elég riasztó, de vannak, akik szeretnek veszélyesen élni. Szívük joga.
-
idegen lény
addikt
válasz
xXxian #31326 üzenetére
Ez szerintem egész jó. Van most egy akció, amihez ugyan egy sütőt is meg kell vásárolni, de hátha össze lehet fogni valakivel.
(#31325) Csabroncka Köszi, akkor javítás lesz, hacsak nincs valami kihagyhatatlan feketepénteki vétel.
(#31324) pjen Ez így van, csakhogy az üzemvezető leragasztatta az egyik gombot, hogy gyorsabb legyen a termelés. Ez még az előző rendszerben történt.
Új hozzászólás Aktív témák
Háztartási kis- és nagygépek topikja!
● hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
● hirdetni a Hardveraprón lehet, a topikban nem!
● a javításra és jótállásra vonatkozó új szabályozást az összefoglalóban találod!
-----------------------------------------
> KÉSZÜLÉK TAPASZTALATOK <
> ALKATRÉSZ BOLTOK <
Kapcsolódó PH! fórum témák
● asztalos topik
● elektromos kéziszerszámok topik
● klíma topik
● kávé topik
● automata kávégépek
● lakásfelújító, szerelő topik
● led világítás a lakásban topik
● légtisztító topik
● mosógép topik
● okos otthon / smart home topik
● robotporszívók topik
Kapcsolódó blogbejegyzések
- Tudástár Vezeték nélküli porszívók - alapok
- Tudástár Amit a robotporszívókról tudni érdemes
- Tudástár Hogyan válasszunk porszívót?
- Tudástár Mi mennyi áramot fogyaszt?
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3006, 90% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest