Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Patice #10107 üzenetére
Számolgattam kicsit...
Ez lenne az alap gép. Ennél olcsóbban nem nagyon van ilyen. N150-el venném. [link] . Holnaptól 56K-s árat kapnék rá. (N100 inkább már nem, amúgy is 2K a különbség)
Ezen kívül kellene bele memória.
Proxmox 2GB-ot kér, de legyen ráhagyás 3GB.
Opnsense-nek 2GB,
Pihole 1GB.Ez így 6GB. Így a 8GB-os modul kevés lehet, ha mást is tennék ide idővel... Költség oldalról nézve viszont elegendő lehet ez is.
8GB-os modul 4000Ft körül van,
16GB-os 9000 a legolcsóbb apróról.Ezen kívül kell 2 SSD.
A SATA csatolóra mehet egy 250-es a proxmoxnak. Ha jól emlékszem elég.
Meg kell egy 512-es nvme a VM-ek tárolására.
Ez optimális esetben is legalább 15K. De a 1Tb-os SSD-vel azért bőven 20K fölé megy.Budget verzióban. 56K+4K+15K -> 76K
Kicsit időtállóbb verzió: 56K+9K+20K -> 85KÉs nem számoltam szállítási költségeket.
Az előnye, hogy custom cucc, brutál rugalmassággal és elég combos potenciállal figyelembe véve a felhasználási területet.
A Unifi Cloud GW, meg 120 EUR -> kb 48K lenne most, de zárt, és célszerszám...fogyasztásban jobb.
Csak "hangosan" gondolkodtam...
-
tobiaspti
újonc
Van már egy ilyen NAS-om és nagyon jó az OMV mind GUI mind rendszer szempontból és egy hasonló egyszerű kezelő felületet akarok az alap rendszernek. A Java Minecraft server-ek pedig docker-ben futnának és a Portainer-el kezelném a kontainer-eket. Mellette, ha belefér akkor még egy Minecraft server kezelő panel.
A tárhely viszont akár min 2 TB kellene legyen, de 2x1TB konfiggal. -
Pont nemrég keresgéltem a témában, mert nincs közvetlen tapasztalatom... De akkor azt jól veszem le, hogy ha 10G-s összeköttetést szeretnék az SFP+ portos switch és egy homeserver között, és figyelembe szeretném venni a fogyasztást is mint tényezőt, akkor célszerű optikai kábellel összekötni őket és nem ethernet kábellel?
-
-
Kobe
veterán
Nem tudom, vannak azert nyitott kerdesek a markaval kapcsolatban
egyreszt redditen felroppent tobbszor is a pletyka hogy valoszinuleg engineering sample CPU-kkal dolgozik, es azert ilyen joaras
Masok a stabil haz ellenere azt irjak, nem jo a hutese mert a nagy venti csak a hdd bracketeket huti es a cpu maga elegge megszalad, 90 fok fole is terhelestol fuggoen
a tapegysege 120w aminel vinyo tipustol fuggoen panaszkodtak hogy be sem kapcsol, mert a 4 vinyo onmagaban felvenne indulaskor 25-30w ot, plusz a cpu stb es sovany a 120wkezdetnek lehet egy 2-3 bracketes brand gep jobb lenne tesztelgetesre
-
vzozo
senior tag
Nekem ezzel a fő problémám az egyetlen SATA táp-kör. Most is van 10 HDD a gépben, és a számuk csak növekedni fog.
Az 5 voltos ágra max 10 amper terhelhetőséget ír, ezt gondolom meg is eszik akkor a HDD-k + még az alaplapnak is kéne 5 volt? Vagy alapvetően a 12 voltot használják a merevlemezek?
-
Ennél egy kicsit többről van szó. A linken, ami a telepítést írná le, ezzel kezdenek:
"DangerTrueNAS SCALE Apps are considered Deprecated. We heavily recommend using a more mature Kubernetes platform such as “TalosOS” instead, and no longer offer an apps/charts catalogue for SCALE users to install. The below docs exist purely as historical references for users with chart-specific scenarios and may be removed at any time."
utána minden pontnál:
"Removed as SCALE is deprecated."
Ami egy folyamatosan fejlesztett, karbantartott rendszer esetén érdekes. -
***ANDRÁS***
aktív tag
köszönöm a segítséget. Összedobok egy alacsony fogyasztású gépet, viszont lehetőleg nem régi cuccokkal, hanem viszonylag újakkal. A mostani kínálatból milyen alacsony fogyasztású procit ajánlanátok játékszerverbe? 5-6 főt ki tudjon szolgálni conan exiles játékban, több nem is kell.
-
ViZion
félisten
jepp, ennyit jelent pár generáció, a csíkszélesség és a jobb energia gazdálkodás...
5letesen: nem nagyon lehet trükközni az akkuval, mert ez nem volt anno tervben, a Huawei nem fog mással együtt dolgozni. Vannak inverterek, amik nem ennyire válogatósak.
Amargo: márka, típus, serial, és a ph érték kell
ez miatt valakit kirúgtak, nem működhet ennyit...
Bambano: hobbi elektronika topik, Tordaitibi. Saját sziget, komolyan tolja, érdemes lehet oda bedobni az ötletet, ő is mindenfélét napelemmel DC tápol.
-
-
ProNoob
tag
Ez érdekelhet. Mi is ez pontosan? Nekem tényleg nem fontos a biztonság és csak torrentezni meg film lejátszásra akarom használni. A lényeg, hogy el tudjam indítani a torrentet telórol és kihasználja az internet sebességet. Qbittorrent vagy transmission is jó lehet. Valamint a tv-n a hálózati meghajtóról való lejátszás ne akadjon. A legegyszerűbb megoldas nekem elég.
-
KaqXar19
tag
Megtetszett ez a virtualizálás dolog és a most futó projektem az, hogy összerakjak egy olyan gépet, amiben mindent egyesíthetek, azaz a routernek használt gépet is leváltanám egy VM-mel, persze ehhez dedikált hálókártya kell a PfSense VM-nek, így jutottam el én is az mATX vagy ATX lapokhoz.
virtualizalt router jo dolog, de ha egyszer megkotlik valami, akkor bizony nincs net sehol a hazban, zero, nuku. ha sw-os gondod van es kellene valamit turni hozza neten, az szopo tud lenni.
en meghagynam azt a 620as hp-t routernek kulon, esetleg ha nagyon piszkalja a csorod, akkor arra egy proxmox, ra a pfsense + amit meg akarsz rola hajtani. mondjuk dockerben pihole, stb, birni fogja siman.
fonok87: erre szerintem egy 150W kulso kockas eleg
-
fonok87
aktív tag
-
garfield545
tag
Van plex előfizetésem azzal nincs probléma inkább maradnék AMD oldalon. R5 vagy R3-asba gondolkozok de szerintem a R3 az már harmat gyenge 4k HDR stream-re B550-es lapon gondolkkozok ami van HDMI 2.0 kimenet. De lehet hogy a torrent és a kisebb programok futatása véget marad a R7-es ez majd a jövö zenélye lesz
AiRLAC
Nem szeretném külön szedni mert jelenleg az nagyon nagy luxus lenne -
racskobalazs
senior tag
Szia, igen, onsite offline és felhő backupom van, a tényleg nagyon fontos dolgokról több helyen is, a kérdés arra irányulna, hogy ha költségben mind a két megoldás ugyan ott van, akkor a két lemezes mirror, kevesebb overall tárhellyel, viszont "egyszerűbben", vagy egy 5 lemezes RAID 6 több hellyel cserébe "bonyolultabban" lenne jobb megoldás otthoni környezetben?
-
kelna91
senior tag
Fontos adatok mennének rá, és kell az üzembiztonság. Nem fér bele, hogy egy fél napnyi vagy fél órányi adat elvész, vagy nem férek hozzá valamihez csak több órás kínlódás árán. Szóval a RAID1 mindenképpen kell.
(Igazából helyesebb lenne home office szervernek hívni, mint házi szervernek, csak mert a házban van.
)
-
Gabesz87
veterán
"...később akár bővíthető is egy-két kártyával."
Bocs a láma kérdésért, de milyen kártyára gondoltál? Valahogy nem akar beugraniVolna egy másik, általános jellegű kérdésem. Nem szokott nálam 24/7 menni a PC, szóval azért foglalkoztat, hogy mi van, ha baj van. OK, kiigyulladni azért csak nem fog, de a kérdésem az, hogy azt be lehet valahogy állítani, hogy túl magas hőm-en automatikusan kikapcsoljon?
-
-
Dugos
tag
Köszi a választ!
Ez a proxmox egyből vmi új nekem, virtuális gépekben sem vagyok igazán otthon..mivel sokat nem szándékozok vele mókolni (mármint üzembehelyezés után), maradnék az egyszerű pendriveozós telepítésnél és futtatásnál. (Amihez sok a segítség)
Azt jutott még eszembe, hogy a plexet hogyan lehet ide felvarázsolni? Vannak ezekhez is letötlhető appok?
illetve egy elég fontos dolgot nem említettem: torrentre is használnám, kb 30 aktív torrenttel, max 500/300as nethez. -
bambano
titán
tehát bármilyen szabvány belemehet, csak a 6 terásnál nagyobbak nem.
ha pontosan tudod, hogy mire céloztam, akkor minek mondasz ellent úgy, hogy nekem lesz tőle igazam????nekifutok mégegyszer: a nagyobb diszk az nem köbméterre nagyobb, hanem tárolókapacitásra. egy rakás diszk van a piacon, ami 6 teránál nagyobb, és nincs már 6 lyuk az alján, ezek az újabb sff szabványnak felelnek meg.
a node 804 eredeti állapotában nem tudja ezeket fogadni. azt írták itt, hogy nyomtassak 3d nyomtatóval újabb diszk tartót.
az fd define r5-ről készült fotók szerint az r5 szintén nem tudja fogadni a nagy diszkeket. viszont vettem r5-öt mostanában, és jól láthatóan áttervezett diszk tartói vannak, nem olyan pléh cuccal jön, mint a fotókon.tehát a kérdezőnek lehet szerencséje, ha áttervezett tartókat kap, vagy lehet peches, ha nem. most, hogy már tudja, hogy esetleg furkálni kell, el tudja dönteni, hogy mit szeretne.
-
jagofett
tag
Igen, sejtettem hogy valami ilyesmi lehet a dolog mögött - bár hogy ennyire ne lehessen kapni az meglepő. Az Atomos lapok kifutottak, vagy várható, hogy egyszer még kaphatóak lesznek? (vagy kérdezzem az üveggömbömet inkább?
)
Annyira nem sürgős a dolog szerencsére, de szétnézek korábbi gen között is - gondolom alap 2 magos proci elég bőven a feladatra.
A legfőbb gond, hogy mITX méretben még aprón is aránylag kevés olyan lapot láttam amiben 2-nél több SATA van, és még normális árban van (tehát nem vetekszik új árával) -
Én is erre gondoltam, hiszen az ONT alapból elég rosszul kezeli a wifi-t, ahogy észrevettem.
#6282 bambano: az számomra nem opció, nem ér annyit az egész, hogy emiatt egy új gépet vegyek.
#6283 AiRLAC: megnéztem, nagyon nem olcsószerintem kölcsönkérek egy komolyabb routert és meglátjuk, hogy az segít-e a helyzeten.
-
SunMount3r
nagyúr
-
SunMount3r
nagyúr
Oké köszi és mennyire fogja a gépet ez így a Wn7-hez képest? Egy T4300 procis notebook lenne az 4GB RAM-al. Természetesen a NAS/server funkciók érdekelnének elsősorban.
És van valami módja, hogy "távvezérelni" lehessen ezt a rendszert hálózatról, egy másik gépről, amin meg Win10 fut? Vagy végesetben valami Android-os kütyüvel? -
SunMount3r
nagyúr
Csak azért (is) gondoltam arra az adapteres lehetőségre, mert a jelenlegi helyzetben még az 50MBit/s-es torrent-ezés is nagyon eszi a proci, a 100Mbit-nél pedig már gyak. használhatatlan a gép másra. Azért a 100Mbit nem annyira nagy falat, hogy akár egy ilyen procit is ennyire ki kellene akasztani, ezért gondoltam, hogy ez az integrált Ethernet adapter vezérlő bűne lehet (valami régi Raltek), hogy valami nagyon elfuserált vacak és ennél gyak. bármi csak jobb lehet. (A linkelt adapterről amúgy jók a vélemények az Amlogic + CE-s Topic-ban, amit ott is főleg a Gigabit upgrade miatt használnak, így gondoltam Windows alatt is lehet bejönne).
-
LZs?!
aktív tag
Lehet, én még egy-két kört lamentálok a dolgon, mielőtt bármit beszereznék hozzá; még egy Linux alapú torrent VM-et tervezek rá.
Kicsit eljátszogattam még a beállításokkal, és most a következő eredményeket hozza; a P52-t most nem kapcsoltam be, ez két gyengébb gép - webes mérés még mindig f0s eredményeket ad, de a kliensoldalról mért sávszél a pfS VM-en át 'kilóra megvan'.
Most jöhetne 'élestesztnek' az, hogy külső tárhelyről lehúzni valami masszív, egybefüggő cuccot, vagy összeállítani egy 100MB/s-os torrent-pakkot...majd egyszer, később...
Fujitsu M470-2
Antenna Hungaria
Digi
Lenovo T450
Digi
-
aujjobba
addikt
Köszi az infót.
Várhat a vásárlás, sőt még az se biztos hogy meglépem, csak gondolat szintjén van, hogy milyen jó lenne így tizenix év után újra építeni egy számítógépet.
Egyelőre, ha a Plex hivatalos kliensét messzire elkerülöm, akkor minden eszközöm tud átkódolás nélkül lejátszani mindent (max. 1080p anyagok).
Rengeteg küzdés van ezzel, az iOS-es plex kliens átkódoltatna mindent, de szerencsére az Infuse (ios/tvOS only) mindent visz natívan.
A gyereknek van AndroidTV rendszerű TV-je, ott a plex az 5.1 hangot sztereóra lekeverés nélkül küldi a TV-re, ergo nincsenek beszédhangok csak a háttérzörejek. Ismert dolog, fórumok tele vannak ezzel.
Ugyanezen a TV-n a Kodi+PLexKodiConnect (vagy Kodi+hivatalos Plex plugin) nem működik, nagy piros "Hiba: nézzél logot vaze" feliratot kapok csak.
Szégyenszemre egy RPi3-t kötöttem a TV-re, azon megy a Kodi+PlexKodiConnect szépen, csak így a TV-n futó androidnak zéró hozzáadott értéke van.Más: OMV szakik!
Feltettem egy virtualbox-ba, a legújabb OMV-t (5.x), alá az omvextras plugint, de nem jelenik meg sem OMVExtras menüpont, sem új pluginok.
Mit csinálok rosszul? Lehet a 4.x-hez való omvextras nem jó az 5.x OMV-hez?
Arra próbálok rájönni hogyan kell openvpn-t, plex-et, stb. telepíteni az OMV alá. -
aujjobba
addikt
Valóban nem találom a támogatási listán az IQC-t, köszi.
A J4205-nél van ott, bár az meg nyers erőben gyengébb.
Na mindegy nézegetek még.Van esetleg valami ajánlott setup ami tudja az IQC-t, és elbír pár torrenttel gigabites neten?
Minél alacsonyabb a TDP annál jobb, miniITX-et nézek most egyébként. -
vzozo
senior tag
-
-
vadkörte
addikt
"...de neked egy NAS kell, amit kábelen kötsz a routerre..."
Valahonnan innen indult a történet. Ott tett egy kis vargabetűt, hogy Chaser olvtárs nem igazán tudta mit is szeretne - illetve amit szeretne, azt miként célszerű megvalósítani - valamint ő Wi-Fi-zne, a többiek meg LAN-oznának. Mondjuk nem véletlenül...Chaser-nek:
Amit én javaslok (az okosabbak, majd kiegészítik és/vagy korrigálják) az három út.1.,
A legegyszerűbb és a legkevesebb fejfájással az jár, ha vásárolsz egy "kucsrakész" megodást. Erre bármelyik normális(!) - értsd nem ALDI gazdaságos 8.000 Ft-os - dobozos NAS megteszi. Pl. 1-2 lemezes Synology-k, Asustor-ok, stb...2.,
Ha szeretsz kísérlezetni és szereted, ha az adott keretből a legtöbbet akarod kihozni, akkor építgetsz. Rövid távon a megmakkant laptopod belét (természetesen nem kell kibelezni) egy ócska külső monitorra kötve, hogy tudd telepíteni az operációs rendszert és 1-2db (FÉM!!!)USB-s házba épített 1-2TB-os ha lehet 5400-as 2,5"-os HDD. Ezekhez nem kell külső táp, elviszi az USB is és kissebb helyen elférnek és kevésbé melegednek (nem ez lesz a gyenge keresztmetszet).3.,
Hosszabb távon, vagy ha kinövöd ezt a kendácsot (vagy nem tetszik) építesz egy tisztességes NAS-t.
Erre kisebb teljesítményigény esetére egy integrált CPU-s Mini-ITX lapot javaslok. Az 1-4 SATA port már elég arra, hogy 1 rendszer lemezt és 1-3db 3,5"-os adatlemezt - nagyobb tárkapacitás - telepíthess bele. Ha ez kevés és van PCI-E port, egy SATA kártyával lehet bővíteni. Ha nagyobb a CPU igény egy Pentium, vagy kissebb i3 elég.
Otthoni körülmények között RAM-ból sem biztos, hogy sok kell. Általános célra 2-4GB, vagy 4-8GB. (nálam 4GB van, de elég lenne bele az 1-2GB is)A NAS-t és a router-t akár tetszik akár nem, vezetékkel kösd össze, ha van asztali gép azt is, a TV sem fog megharagudni, ha vezetéken kommunikál a hálózattal. Wi-Fi-n csak a a mobil eszközök (laptop, tablet(ek) telefon(ok)) csatlakozzanak.
Egy wi-fi analizáló app-al nézd meg melyik csatornák a legzsúfoltabbak - ha nem bizergálják a user-eik, szerintem az összes környékbeli router ugyanazok a néhány csatornán próbál kommunikálni - és tedd át valami közeli szabad(abb)ra a router-ed. Sokat segíthet ez is.Az USB-s HDD+router kombót NTFS-sel szerintem is hanyagold. Az NTFS Win-en jó, más esetben csak problémaforrás. Nálam egy ASUS RT-N12D1 router dolgozik, ami még gyengébb, mint a Tiéd és LAN-on a stabil 30MB/s simán megvan, akkor is ha egyszerre több eszközt kell kiszolgálni a "NAS"-nak.
-
Chaser
legenda
összedrótoztam a routert és a gépet, nagyon kicsit javult a sebesség, de elhanyagolható, 15MB helyett 18-19 roterről gépre, 6 helyett 8-9 MB gépről routerre, ez nagyon messze van a több száz mbps értékektől amiknek lennie kellen, hogy hol a hiba passz, több kábellel is néztem, az asus saját kábelével is, ez körülöttem levő wireless hálóktól is független
router megy vissza, ennyi erővel tökéletes a flipes csoda, 4k mkv wifin azon is akadt, meg ezen is ( : kábelen meg megy, jöhet a home server -
Chaser
legenda
a legalja oled is prémium
- egyébként most annyi, volt az 450e is - ,másnak nincs gondja a wifis mókával, ha jól tudom a "nagyobbakban" is 100-as lan van, ami elméletileg sok mindenre elég is, azért "ciki" nem gigabitest rakni ilyen kategóriába
ez panel, itt nem lehet ilyenekkel mókázninagy eséllyel csinálok megint egy lakást, túlzásba ott sem akarom vinni a kábelezést, őszintén annyira nem érdekelnek már ezek a dolgok, van pár kedvenc filmem amit akár többször is megnéznek, és "jól áll" nekik a 4k, az említett csatahajó pl, egyébként 720p-t is gyönyörűen felskálázza a tv, ha nem tudnám nem mondanám meg, h nem min 1080p-t nézek, hanem 720-at
ezért akarok egy servert, de már tényleg elmegy tőle a kedvem, ilyet h router usb-re is 50mbps-sel tudok másolni wifivel pfffffffffff
net szolgáltató "értelmes" itt meg csak ez a flip csoda van, optikai kábelen, max 150mbps ( : nekünk 120-as van -
Chaser
legenda
úgy még nem, de ha úgy működne akár ne is működne, ha 2019-ben ehhez kábelezni kell ilyen routerrel, úgy adnám el a tv-t h füstölne...a tv kb 350e ft listaáron, ez a notebook amiről írok 4-500e ft
de próbaképp mindjárt megnézem, már lassan hányingerem van ettől ( :
ha kábelezni akarnék tv-n van usb, oda csatlakoztatott eszközről nincs gond, az is volt az eredeti terv, mivel nem sok filmet érint, letöltöm a notebookon, usb3on átmásolom, de az usb3 meg defektes ((( : csodás intel találmány, nincs hozzá értelmes driver, usb2 max sebességét hozza
múltkor barátom akart felmásolni egy 300GB-os extra 4k mkv-t az asztalijáról, teljesen más patform, na ott se sikerült :d két mobilrackkel is megnéztük, hátha az enyém defektes, minden porton, de nem ment...vége az lett egy belső sata kábellel másolta fel, gyönyörű, még jó, h az usb3 leegyszerűsít mindent ((( : -
Chaser
legenda
a flipes modemnél kábellel csatlkaozott a tv, notebook wifin, ugyanúgy szaggatott
kipróbáltam már az asusnál is a tv-t lanon, ugyanúgy szaggat
100mb az 12,5MB/s kb, nyilván nagyobb 4k filmeknél magasabb az érték, 1,5-2 órás 60GB-os mkv-t
kevés film van amit így néznék, de van, pl a csatahajó, ott már ütős a 4k hdr, 53GB, azt mondja 50mbps a ráta, de élvezhetetlenül beszaggat a film, és ugye még 100-as lanon sem kellene nekiegészen biztos vagyok benne, h az asushoz csatlakozik minden, mert beállítottam (((( :
kezdem unni, azért nem 50MB/s a bitráta, és vicces módon 30-35GB-is mkv-k gond nélkül mennek, a flipen sem volt gond, amint 45GB fölötti a film 4k-n, akkor kezdődik a hülyeség
és más eszköz nem dolgozik közben a hálózaton, van két telefon, de ha üresben van nem terheli a hálózatottudom nem überalles' az ac57u, de nem is rossz, a flipes csoda a 120mbps-t sem tudta wifin, ami az előfizetés ( : elhasalt 80 körül
-
enginev3.0
félisten
2 hely van alapból
1 a tetejére csavarozva
2 SSD még csak bele hányva2 oldala ugye lukacsos, azokra gond nélkül lehet
200mm venti van a ház elejében
200mm az oldalán kívülről
És 2darab 80mm a hátulján
Így át van járatva az egész házGyakorlatilag még felülelre tudok 1hddt csavarozni, meg a másik oldalára 2-t
Plusz belülre az alaplap elé be lehetne fektetni még egyet, de ott most a 2 SSD van -
Köszi!
Ismerem az odroid cuccot.
Korábban az volt a kiszemelt, de végül egy RockPro64 lett az ARM jelölt.
Az egészet hosszú távra tervezem, amikor minden filmnél alap lesz, hogy 4K-ban is megvan.
A net gigabites Digi lesz nyár végétől. Minél jobban szeretném kihasználni.Léteznek ARM-es eredmények ilyesmiről? Sajna én nem találtam.
-
Csontbrigád
tag
Köszi a választ.
A fogyasztás tehát durván duplája lenne egy i3 konfignak az ITX-hez viszonyítva.
ATX táp lesz, jelenleg is az van, a jó minőségű paneltáp vagy PicoPSU min. kétszeres áron van.
HDD 3db vagy több lesz. Gondolom a rendszer alá 7200-as vinyó kellene.Még egy kérdés felmerült bennem: ITX lapon használ-e valaki pci-e to SATA kártyát, illetve ezek beüzemelése mennyire "sima ügy" linuxon?
Köszönöm!
-
Zolikusz
csendes tag
Még a ház saját tápján is gondolkodtam (FRACTAL DESIGN Integra M 450W).
Te mit ajánlanál?
Diszkekben nekem is az IronWolf volt a befutó. Diszk típust szándékosan nem írtam az előbb hogy ne befolyásoljam a véleményt.
A hardveres vezérlő amiatt lenne benne mert azok szerintem sokkal megbízhatóbbak és független lenne így a configtól illetve tennék még bele egy 5. SSD diszket amin maga az oprendszer lenne. Amit ha valamiért megunok és cserélni akarom akkor sokkal egyszerűbb az egész.
-
Mauzes
addikt
Az alaplapom GIGABYTE 1150 GA-H81N-D2H. Amikor vettem, akkor úgy gondolkodtam, hogy minél kevesebb HDD kell, hogy minél halkabb legyen a rendszer. De most inkább az olcsóbb és praktikusabb bővítésre hajlanék. Anno egy G3258-as procit vettem hozzá, hogy évekig ne kelljen hozzányúlni, de akkor most ez is cserélni kellene, mivel ma már nem kapható 6 satás 1150-es lap.
Az a baj, hogy a 6 sata portos lapok elég drágák, plusz egy alapvetően felesleges procicserével együtt már majdnem 50-be fájna csak az alap alkatrészek cseréje és erre jönne rá a HDD. Plusz még a tápot is cserélni akarnám, mert kevés sata csatlakozó van rajta és nem akarok molex-sata átalakítókat. Szóval ez egy komplett új gép kb.
Ha bárkinek van PCI bővítős tapasztalata, azt szívesen venném.
-
toe
újonc
Na akkor azzal fogom kezdeni. Ha vállalható fogyasztást produkál vele, akkor lehet, hogy tápot sem veszek rá, és biztos nem lesz gond azzal, hogy a HDD-k mekkorát rántanak rajta induláskor. Ráadásul, ha jól emlékszem, a kábelezése moduláris: jó eséllyel így nem fog belőle tyúkbél lógni ezerfelé kihasználatlanul.
-
toe
újonc
„Paneltáppal sincs műszakilag semmi gond, sőt, alkalmasabb is lenne a feladatra, csak megfelelően kell "méretezni" a teljesítményét, hogy a lemezek felpörgésekor is legyen benne elég tartalék. + Kell hozzá megfelelő adapter. A kettő együtt gyakran többe jön ki, mint egy normál ATX táp. Bár ha sikerül találnod használtan, akkor OK.”
Na pont ez az amiért itt kell kérdezni. Rendkívül hasznos dolgokat tudtam meg.
„Pláne ha ház nem kell. Nem olyan elvetemült az ötlet, hogy berakod egy nagyobb szekrénybe szétszórva az alkatrészeket, csak a szellőzést ott is meg kell oldani.”
Igen erősen hajlok ebbe az irányba. Van is elfekvőben egy jó minőségű, bár jóval nagyobb tejesítményű ATX tápom. Rá tudom kötni egyszerűen az ATX tápot az ITX-es alaplapra (például csatlakozó átalakítóval)? Mert akkor indításnak táp/ház nélkül venném a gépet, és egyszerűen kipróbálhatnám, hogy mennyit fogyaszt azzal.
„Asrock J4105M nagyobb lap, de kapásból csak két SATA csati van rajta. J3455M szintúgy.
Ha még több SATA csati kell, akkor az előttem említett alaplap lehet a minta, külön procival, de nagyobb fogyasztással.”
Nos akor valószínűleg az ASROCK J4105-ITX-nél maradok, van minden ami kell. Remélem linux is szereti.
-
toe
újonc
Patice,
Köszi a választ, sokat segített. Elkezdtem írni egy hosszabb választ, de a session timeout tett róla, hogy ne maradjon meg az utókornak. (El kellett mennem más miatt egy időre a gép elől.) Na nem baj, röviden összefoglalom, hova lyukadtam ki a végére és milyen kérdések vetődtek fel közben.
Egyébként a teljesítmény szempontból tökéletesen azonos az álláspontunk, a 10–15 W természetesen idle és a lemezek sem pörögnek. (A lemezek fogyasztása amúgy is eléggé adott, sok mindent nem lehet rajta változtatni egy konfiggal.)
Említettél passzív paneltápot. Nem vagyok biztos benne, de gondolom ez a neve annak amit én is említettem. (Javíts ki ha tévedek!) Tehát ez a paneltáp az ami DC-DC (step down) és a házba van építve. Ebbe kell csatlakoztatni a hálózati AC-DC adaptert.
„Táp ügyileg lehet, hogy a passzív paneltápok csábítóak, de a folyamatos üzemhez szvsz. jobb egy normál ATX táp aktív hűtéssel.”
Volt rossz tapasztalatod, vagy csak érzésre nem tetszik egy ilyen rendszer (nincs azzal sem baj)? Nálam elég kis terhelést kapna a rendszer (nagyon sokszor lesz idle állapotban), ezért is gyúrok a minél alacsonyabb és alapavetően nem tartom rossz megoldásnak. Ha tudsz konkrét műszaki hátrányról, az nagyon érdekelne. (Nekem az adapter nem lenne útban, stb.) A rendszer átlagfogyasztására tekintettel, lehet, hogy ez a legcélszerűbb.
Mi van a szünetmentes tápokkal? Sosem telepítettem szünetmentest, nem tudom milyenek vannak, de nem is ártana egy egy NAS-nak. Lehet, hogy eleve biztosítaná az adapter funkcóját, és akkor a paneltáp írány a megoldás. Tapasztalat, ötlet? Fogysztást mennyivel rontja?
„Házat illetően nekem a Cooler Master Elite 110 jutott eszembe, ami alapból fogad 3x3,5 HDD-t, de kis házi barkács moddolással akár több is mehet bele.”
A Cooler Master Elite 110 jópofa, tetszik is, bár inkább olyannal kezdenék, amibe eleve kényelmesen elfér 4 3.5" HDD., ha már gyárit veszek. De nagyon jó, hogy írtad, mert jött egy vad ötlet (amit aztán lehet, hogy később elevetek).
Ház „nélkül”
Mi van, ha gyári ház nélkül csinálom meg? Tudom, kicsit vad, na de miért ne működne?
A gépet eleve al akarom rejteni, valószínűleg egy kellően szellőző (pl. felül nyitott, nem túl kis légterű, jelentősen nagyobb, mint egy ITX ház!) szekrényben. A szekrényben kialakíthatnék egy hőmérséklet érzékelőre kötött ventillátort, ami szükség esetén átszellőzteti a szekrényt, ezzel biztosítva, hogy nagyobb igénybevétel esetén se legyen probléma. A komponensek a szekrényen belül kellően távol kerülhetnének egymástól. Jó elhelyezéssel a szekrény alul mindig kapna friss (normál) levegőt, felül pedig magától távozhatna a meleg levegő, még álló ventillátor mellett is.) A táp adaptere meg lehetne akár a szekrény légterén kívül is.
Végül is a komponenseket stabilan rögzíthetném valami alu kereten (mint egy nyitott, szellős ház). Esetleg a földelés lehet gond, meg a ki/bekapcsolás, power LED ilyesmi, de végül is azokat is meg lehet oldani (szakszerűen természetesen). Mivel nincs szem előtt a gép, ezért a megoldásnak csak szakszerűnek és biztonságosnak kell lennie, nem pedig szépnek.
Adódik a kérdés:
Ha egy HDD-t külön helyezek (normál gépházon kívülre), relatíve nyitott légtérbe, az igényel aktív hűtést? Spin down esetén nyilván nem, spinning idle esetben sem valószínű, de mi van ha pl. egy órán át másol(gat)ok rá? Akkor azért szép lassan túlmelegszik, vagy egyáltalán nem vészes? (Csak a melegedés szempontjából kérdezem.)Egyébként találok hasonlóan jó fogyasztású lapot integrált procival/videovezérlővel nem ITX formátumban is? Nem tudom, pl. micro ATX? Mert ha nem teszem gyári házba, akkor tök mindegy mekkora. Feltételezem, a nagyobb lapméret általában nem az alacsony fogyasztású rendszerekre jellemző.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kikristályosodik a Razr 60
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- HP 460W-os szerver táp
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest