- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery2123
őstag
válasz
tasiadam #7416 üzenetére
Nekem most egy hp sff gép van i5 6400t 24gb ram
256gb nvme 480gb ssd 2x2,5 hdd +4 portos intel nic.
proxmox alap: home Assistant + truenas + pfsense vm. Lxc container + docker kb 10 db összesen.
5-10 % proci terheltség és 20w idle fogyasztás van. Max 45-50 w full terhelés mellet.
kesobb ha kell tudok i7 7700/T -is bővíteni de nem sok értelmét látom egyenlőre. -
-
-
Galopp
tag
válasz
tasiadam #7390 üzenetére
Debiant nem próbáltam még.
Ubuntu-ból van egy olyan, amelyiken Unify network manager fut, meg egy licenszkezelő, az nagy keményen 2%-os max-al megy. Van egy még üres ubuntu, az %1 fölé sem igazán megy. 22.04.1LTS mindkettő, minmál telepítéssel. Persze mindkettő szerver. Vagy te asztalos verzióra gondolsz? -
jerry311
nagyúr
válasz
tasiadam #6761 üzenetére
Tippelem nem én vagyok asz első, aki X99-es lapra telepítene, de valószínűleg nem jó a google-fu-m, mert nem találtam egyértelmű választ.
Képek alapján a H61-es lapokon csak 2 memória foglalat van, nekem meg itt van 4x 16 GB DDR4.
A mostani 7700K + Z270 PCIe lane gyengeségét (csak 16 lane) kellene megoldani.
Arra gondoltam, hogy E5-1650v4 + X99 lap, ez olyan 150 GBP környékén meg is áll, van sok x16-os PCIe lane. (remélem be is vannak kötve rendesen) -
cinemazealot
addikt
válasz
tasiadam #6726 üzenetére
A router NAS-ként történő használatát is kényszer megoldásnak érzem. Nem arra van kitalálva. Szerintem használj NAS-t és kösd kábelre!
Azt írod, hogy a "fa födém tökéletesen viszi a zúgást". E szerint a NAS a fa padlón állna és azért hallani nagyon a búgását? Tegyél alá valamilyen rugalmas polifoam vagy szivacs lapot, esetleg matracot, ami nem akadályozza a szellőzésben! Vagy függeszd fel valahova gumi pántokkal (vinyókat szoktunk így felfüggeszteni PC gépházakba, amikor nagyon rezonálnak: egyik, másik példa egy másik topicból).
-
evilskati
aktív tag
válasz
tasiadam #6681 üzenetére
Köszi a tesztlinkért, elég átfogó volt. Annyival egészítettem volna ki, hogy a végén mikor mérik, hogy különböző processzorok adott feladat alatt mennyit fogyasztanak, betehették volna, hogy mennyi idő alatt végeztek az adott feladattal. Logikusnak tűnik, hogy a többet fogyasztó hamarabb megoldotta ugyanazt, ezért hosszabb távon kiegyenlítődhet a fogyasztás, gyorsabban végez a feladattal -> több idle-ben töltött idő.
A cikk alapján mondjuk az alulfeszelés nem feltétlen járható út, mivel így kikapcsolásra kerül a Boost.
NAS célra tervezek összerakni valamit, tehát nem kell sok számításigényes feladatot végeznie a CPU-nak, az idő nagy részében valószínűleg idle-ben lesz, szóval erre a célra nem éri meg S vagy T modellt keresni a cikk alapján, teljesen jó választás a sima is.
-
cinemazealot
addikt
-
Az-X
őstag
válasz
tasiadam #6658 üzenetére
Nálam nagyon bevált az Intel i5 4590T
Nem szerverben használom, de idle 18-20W a komplett gép. Ha megkergetem akkor sem megy 45-50W fölé. Viszont ha kergeted, van rendes teljesítménye.
Szerveremben meg van 2db L5640-es Xeon... igaz az 125W idle
viszont nem fekszik meg semmitől
-
Cifu
félisten
válasz
tasiadam #6656 üzenetére
Nézd, saját vélemény, de két irányból lehet megközelíteni: vagy nagyon alacsony fogyasztást szeretnél, vagy RDP-s elérést és megfelelő működést.
Én is belefutottam abba, hogy ó, milyen jó az alacsony fogyasztás... de akkor rPi meg hasonlókkal játszanál és nem érdekelne, hogy milyen sebességgel fut, meg az RDP-ért sem kapkodnál.
Ha RDP kell, meg virtualizálni szeretnél akkor fogadd el, hogy ezt nem ilyen szinten fogod megvalósítani. Ha használtan nézel, akkor Pentium G5400 és környéke, esetleg T-s i3-asok még, amiket javasolnék, vagy ha AMD-s vonal, akkor Athlon 3000G szint. Szerintem...
-
Cifu
félisten
válasz
tasiadam #6642 üzenetére
Gondolom ismered a szüzesség és az utcalány fogalmának ellentmondásait.
Legyen stabil, működjön jól, legyen egyszerűen kezelhető, kellően erős, menjen rendesen virtualizálva, és ne fogyasszon sokat... ja, és olcsó legyen.Egy Pentium Gold G5400 vagy hasonló szintű proci alá ne add szerintem. A J1900 keveset fogyasztott relatíve, de a teljesítménye nem éppen acélos, pláne ha virtualizálva szeretnél WinServert meg TrueNas-t futtatni.
BTW Linux + UltraVNC-t esetleg próbáltad?
-
-
kisskd
tag
válasz
tasiadam #6646 üzenetére
az itthon építés alatt járó "NAS" pillanatnyilag nem muzsikál ilyen jól: egy Xeon-1260L (+B75N MBO, 8GB SO-DIMM DDR3 + mSATA SSD + i350 dual LAN + külső tégla táp + üres proxmox) = 25W. Ha ugyanezen benyomom még egy virtualizált Win10-t (üresen), akkor 56W, nincs smi alulfeszelve, se optimalizálva, csak ahogy kiesett az ISO-ból. (de ez pillanatnyi, és nem stabil, éjszaka így hagyom, hogy legyen átlag)
-
kisskd
tag
válasz
tasiadam #6642 üzenetére
Mértél már fogyasztást ténylegesen? Nálunk az irodában egy Asus CS-B+i7-4790S+16GB DDR3+2x3,5" WD Red HDD+ 3x2,5" WD Black HDD + Bitfenix Formula Gold 450W PSU + 2-3 12cm venti + APC UPS vesz fel 5 napnyi mérés alapján 50W-ot a konnektorból átlagban, úgy, hogy megy rajta egy Ubuntu (AD + mailszerver + fájlszerver + pár apróság + minden éjjel teljes backup).
-
fonok87
aktív tag
válasz
tasiadam #5193 üzenetére
Hali.
Én is azért vágtam bele tavaly a NAS-építésbe, mert nem akartam HDD-t az asztali gépben. Nem bántam meg.
Openmediavault-ot választottam (van topikja is), Linux alapú rendszer. Nekem abszolút nulla Linux ismerettel sem volt nagyon vészes elsajátítani a használatát. Van grafikus felülete, és egy rakás plugin Így elkerülhető, hogy bármit Linux parancssorból kelljen telepíteni vagy beállítani. Nekem file-, torrent- és nyomtatószerverként működik, Plex szolgálja ki a filmnézést, van VPN távoli eléréshez.
Hardvernek szinte bármi jó (nagyon kicsi az OMV erőforrásigénye), de ha filmet is szeretnél streamelni (pl. Plex-szel), akkor kell valami kicsit combosabb. Nekem egy i3 került a szerverbe, szerintem a felét se használom ki, pedig van úgy hogy 2 Plex stream megy róla egyszerre.Szerk.: na közben jött mégegy válasz, ahhoz kapcsolódóan kiegészítés:
- Linux előnye a Windows-al szemben, hogy ingyenes (tudom windóz is van virágbolti, de én ha windows miatt nagyot szívtam, az mindig kalóz verzió volt, érdekes). Hátrány, hogy ha nem értesz hozzá, némi időt rá kell szánni hogy megismerd a rendszert.
- RAID nekem nincs, valószínű nem is lesz, de úgy tudom, OMV-n nem ajánlott a szoftveres megoldás. És ha már célhardver kell, inkább egy másik szerverre csinálnék biztonsági mentést. Vagy azt IS.
- kész NAS: szinte mindig erősebbet lehet építeni ugyanabból a keretből, de megint: IDŐ - egy kész megoldás előnye, hogy kiveszed a dobozból, ~1 óra alatt összeraktad, beállítottad és nem is kell tovább b.zerálni. -
sugarforce
addikt
válasz
tasiadam #5193 üzenetére
Így elsőre az Owncloud és a Plex ugrik be. Mindkettőt egyszerű konfigurálni. Alapvetően ha nem kel transzkódolni, akkor nem kell a Plexnek hatalams hardverigény, de ez függ a kliens hardvertől is, hogy mit képes vinni. Mindez megoldható win és linux alapokon is, én utóbbit ajánlom, de ha nem értesz annyira hozzá, akkor lehet egyszerűbb lenne a windows.
Viszont ami fontos lehet még az az, hogy mennyire szeretnéd ezeket az adatokat biztonságban tudni adatvesztés ellen? RAID tömb létrehozása jó lenne, de ahhoz meg célhardver kéne, a szoftveres megoldások nem minden esetben működnek jól, ha gáz van.
Esetleg kész nas?
Új hozzászólás Aktív témák
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- HP 460W-os szerver táp
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HP Rack és Tower szerver bazár
- HP EliteBook 830 G5 16GB 512GB 13.3" FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest