Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
Szerintem vesd össze a felhozatalt magszám, órajel frekvencia és cache méret szerint, aztán válaszd azt, amelyik az adott felhasználás szerint a legideálisabb. Ha a nagyobbacska cache, akkor i3. Ha az órajel freki, akkor Pentium. Ha az alacsony fogyasztás számít, akkor Celeron, Pentium vagy T-s i3. (forrás) De mivel alapjáraton valószínűleg mindegyik visszafogja magát, inkább azt kéne nézni, hogy melyik tud jobban skálázódni, az pedig az erősebb i3. Ha transzkódolsz, akkor én is a legerősebbet javaslom a választékból (i3).
-
tradeelek11
aktív tag
Szia!
Én vagyok az a bátor aki "felhegesztette" a vin10-et OMV-ben VM-ként
J5040, 16GBram.
de indulásnak elég 8gb-is.
OMV.
+dockerben
Nextcloud.
Home Assistant Supervisor
Automata Media Server(Qbittorent, Jellyfin, Radarr, Sonarr stb)
ehhez indulásnak elég a 8gb Ram.
Ha e mellet döntenél, kérdezz nyugodtan -
-
stigma
addikt
Hi, hát szerintem nem olyan nagy ördőngöség az.
Annó mikor elkezdtem, sokan nem tudtak nekem segíteni, de vagy egy 30-40 olvalas szájbarágós Dockeres leírásom ha kéne. Magamnak írtam, viszont OMv fórumban már mindenkivel megosztottam.Elsőre lesz bonyolult a miértjét megérteni, mit hogy kell futtatni utána már gyerekjáték lesz.
-
stigma
addikt
Hi, én csak leírom a tapasztalataimat, mert amire neked kell, kb nekem is erre van használva a NAS.
1., Transmission 10-20 DB : Transmission és Qbittorrent amit használok. 100mbit/s-nél ha jobb neted van, akkor ajánlom a Qbittorentet, mert többszálas és jóval gyorsabban tölt, mint a tranmission. Igaz ennek remote Gui-ja nincs mind a TM-nek.
2., PlexMedia-Server-Kódolás : Ok, de én transzkodólást feleslegesnek tartom, és nem is használok.
3., Adatok-Média-Képek-Zenék tárolása : OK
4., Otthoni felhő : Nextcloud/FileCloud
5., Ami nagyon fontos kívülről elérhető legyen : OkNAS: Asrock J4105-ITX, 2x4GB 2400-as DDR4 notiram, Be quiet 11-es Gold 350W-os táp, Fractal Node 304 (6hdd) + rendszernek 120-as SSD + WD Purple 4TB és 2TB
Ehhez most inkább neked hozzsútávra J4125-ITX lapot vagy J5040-es lapot ajánlok már.
Rendszernek OMV5-öt használok nagyon felhasználóbarát, vagy esetleg xpenology-ot.
A progikat legfőképp Docker-be kell tenni, ami egyfajta virtualizáció az egyes alkalmazásoknak, elszeparáltan futnak.
VM-ről nem tudok nyilatkozni nálam nem fut, de megoldható, mert a OMV fórumban valaki futtat Win10-es VM-et. Igaz akkor 16GB ram kell az tuti.Távoli elrésért VPN-el el tudod érni, erre is van pár dockeres konténer, amiket tudsz futatni.
Plex: Plex nálam úgy fut, hogy NAS-ra fel van téve. 2 TV-m van mindkettőn van Plex, viszont ehelyett Amlogic boxokat haszálok Coreelec-el és PlexkodiConnect pluginnal. Lényegében annyi, hogy nekem a Plex felület nem kell, csak az adatbázis kapcsolat. Így ha bármelyik TV-n megállítom a filmet, ugyanonna tudom futtatni. Eddig a 60-80GB-os remuxok nem akadtak nálam,minden kábelen lóg.
TV-vel is kipróbáltam, dikertbe a NAs-on lévő Plexhez csatlakoztnak azzal is tökéletesen működik a dolog.Az általam írt lapok max 4 sata van, ha kell több port akkor egy PCI-E-s kártyával szerintem tudod bővíteni.
Ezen kívül nekem még olyan 10-12 konténer(alkalmazás) fut problémamentesen, és a 8GB ram elég (nincs VM nekem)
-
cinemazealot
addikt
Nekem eddig is elfogadható volt.
Csak én ugyanezt a teljesítményt összedobom apróról ~46 eFt-ért (alaplap, proci, mem). Igaz, nincs M.2 aljzat, és a RAM is csak DDR3-as. Arra a célra, amit Te szeretnél, szerintem tök fölösleges ennél több, pláne újabb vas. Még a fogyasztása és hűtés igénye sem lesz így rosszabb.
Ráadásul ha idővel fejlesztenéd, még így is tehetsz bele nagyobb RAM modulokat, vagy erősebb CPU-t.
-
cinemazealot
addikt
Én lehet, hogy apróról vadásznám össze az alkatrészeket. Olcsóbban tudnék kihozni relatíve nagyobb teljesítményt (pl. a fenti Celeron árából 4. generációs i5 is bőven kijön).
Biztos, hogy szükséged lesz 16 GB RAM-ra? A szolgáltatások, amiket összeírtál szerintem bőven nem igényelnek ennyi memóriát.
-
vzozo
senior tag
Adja magát valami alacsony fogyasztású CPU a hozzávaló ITX/mATX alaplappal, minél több SATA porttal, vagy HBA-val. Nekem évekig egy AMD E-350 volt a home server alapja, és hát teljesítményben nagyon nulla volt, de NAS-ként elment.
Jó két éve cseréltem egy Athlon 220GE-re, ég és föld a különbség, de persze fogyasztásban már durvább az utóbbi.
SBC-k közül első és harmadik generációs RasPi-m volt/van, illetve Odroid N2, mindegyik borzasztó csalódás, USB-n rákötött külső merevlemezeket full gagyin kezelik le (10-20MB/sec, miközben egy nagyságrenddel több lenne az elvárt.) Bár fogyasztásban, helyigényben verhetetlenek.
-
Shade45
senior tag
Neten több helyen láttam már ajánlva az Asrock integrált CPU-s lapjait (otthoni NAS, HTPC építéshez), szerintem ha gond lenne velük, akkor az már régen kiderült volna. Személyes tapasztalatom nincs, de nyugodt szívvel venném, ha NAS-t építenék!
A RAM-ra viszont figyelj oda, hogy csak a gyártói oldalon elfogadottból válassz, memóriákkal kapcsolatos kompatibilitási hibák előfordultak. -
vzozo
senior tag
Te fogod használni, neked kell tudnod.
Én mondjuk jgy lassan 2020 táján biztosan nem vennék 2016-os architektúrát.
-
vzozo
senior tag
TDP-ben alacsony, ellenben egy jó 3 éves CPU. Én most váltottam egy Athlon 220GE-re, ami ugyan egy fos proci, meg többet is fogyaszt a J4205-höz képest... Ugyanakkor ez egy villám a korábbi (2010-es) home szerveremhez hasonlítva.
Árban pedig ahogy nézem, kb. ugyanott lennél + plexnek elvileg kell a számítási kapacitás.
-
Krix
őstag
Ha csak simán megosztasz egy mappát az XP-n és azt felcsatolod mondjuk Z:-nek a W7-en az nem jó? Erre nem kell külön program.
Távoli elérésre meg jó a sima távoli asztal (remote desktop) helyi hálón keresztül. Ha meg kívülről akarad elérni akkor meg tegyél rá egy logmein free-t pl.
Új hozzászólás Aktív témák
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- HP 460W-os szerver táp
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest