- Netfone
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz
maximilian4 #77248 üzenetére
Vízpumpa fogóval csináld, a csőfogónak szélesebb a pofája és lehet nem fér oda.
-
Barret001
addikt
válasz
maximilian4 #77248 üzenetére
" ha teljesen lapos lenne szerintem már 100x leszedtem volna." Létezik olyan kialakítású is.
-
maximilian4
addikt
válasz
fatpingvin #77246 üzenetére
Arra a részre gondoltam a közepén, csak nem tudtam minek nevezzem. Franciakulccsal próbáltam, de. nincs a lapos részén fogás, csúszik rajta, mert a lapos rész nem teljesen lapos, hanem van az dombszerű fos rajta. Aki ezt kitalálta… ha teljesen lapos lenne szerintem már 100x leszedtem volna.
-
Barret001
addikt
válasz
maximilian4 #77245 üzenetére
Csőfogóval meg lehet fogni rendesen!
-
fatpingvin
addikt
válasz
maximilian4 #77245 üzenetére
nem a menetét kéne megfogni hanem a ferde részt középen... ahogy nézem ez már eléggé el van nyalva de egy franciakulcs elvileg jó kéne hogy legyen a feladatra
-
maximilian4
addikt
Sziasztok skacok!
Kéne egy kis segítség. Tönkrement a konyhában a régi csaptelep. Vettem újat. Leszereltem a régit. Minden fasza. Viszont ahhoz hogy felmenjen az excenteren kéne állítani. Na most ez a fos meg sem mozdul. Ha minden igaz egy villáskulccsal simán meg lehetne oldani a dolgot. Ennek a menete vagy nem tudom minek hívják is tök fura. Konkrétan villáskulccsal nincs rajta fogás. Mit használjak hozzá vagy mit kéne csinálnom? Köszönöm! -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
villifog #77235 üzenetére
Na ezt a hszt-t OFF-ba kellett volna rakni...
Sehol egy zőccsárga ciggzallag, vagy gyorskötöző, vagy legalább 2cm vastag melegtakony, ráadásul saválló lemez a falikorong alatt...Na persze... Így már letépni sem lehet.
Még az esély sincs megadva, hogy a csempe alatt elforduljon és kiszakadjon a cső...
Pedig milyen izgi amikor ráfogsz, kicseréled az idomot, és a csempe alól sisteregve bugyog a víz amikor ráadod a nyomást..
Ejej mondom én hogy ez itt erősen offtopic... -
villifog
tag
válasz
Sándor -P20- #77241 üzenetére
Tehát marad a vizes szaki, aki otthoni barkácsolóként szerelt már egy párszor vizet, annak azért vannak megfelelő szerszámai, csőfogói, az simán megoldja. Aki meg nem sokat szerelt, annak meg szerszámai sincsenek meg hozzá.
-
villifog
tag
Ahogy előttem is írták, 2 ember, 2 csőfogó. Szerintem azért ezt ki lehet cserélni. Amennyiben a sarokszelep külső menetes része útban van a falnál és nem tudod körbe tekerni, még azt is le lehetne vágni. Ez csak akkor fordulhat elő, hogyha előbb tekerték bele a sarokszelepet a T idomba és utána rakták fel a T-t. Ránézésre szerintem sem kenderkóc.
-
Sándor -P20-
senior tag
-
Spec
őstag
válasz
Inhouse #77237 üzenetére
Nem tölcsér alakú volt, hanem sima gömb alakú, igaz ez kis méretű változat, normál foglalattal, hogy bele férjen a lapos lámpabúra alá. A lyuk az egész fura volt a menetes részen, mintha nem olvadás lett volna hanem repedés, de nem csak egy vékony csík volt, hanem kb. 2 mm vastag volt, ezért gondoltam hogy átéghetett az ívtől. Sajna kidobtam, így nem tudok képet küldeni róla.
-
Inhouse
őstag
Kis szerencsével belátsz a cső mellett a lukon, hogy mivel van szerelve. Ez igencsak egy réz T idomnak néz ki, csak már nagyon nem fényes. 2 ember 2 csőfogó. Az egyik a T-t, a másik a csapot fogja és tekeri. Ki kell jönnie. A csapnál lehet csalni, a csőfogó vékonyabb hengeres szárát bele lehet dugni az elmenő csőbe, így nagy erőkarral megcsúszás nélkül lehet próbálkozni.
-
Inhouse
őstag
Ez a tölcsér alakú Philips izzó? De utáltam...nekünk a konyhában volt és ugyanezt csinálta. Egy pillanatra csinál zárlatot az izzószál elégésekor, utána már nincs vele gond. Én is ilyen látható olvadásra mondjuk nem emlékszem. De piszok ijesztő volt, mondjuk télen reggel félkómásan felkapcsolva a villanyt a konyhában erre ébredni...
Az elosztóban a többi kismegszakító másik ágon van, azok persze, hogy nem mennek le ilyenkor. Azon az ágon folyik túláram, ami a fogyasztó és a becsatlakozás között van. Ha valamelyik lassú, az is lehet, hogy csak az egyik megy le, a gyorsabb. Az ÉV relének meg nem ez a dolga. Az a hibaáramot figyeli, ha nem ugyanannyi folyik a fázis felől, mint a nulla felé, akkor valamerre másfelé megy, ez meg a föld lesz, de lehet, hogy van közte valaki. -
8
senior tag
Köszi az ötleteket és a segítséget, csatolok két képet, talán jól szemlélteti a helyzetet.
Nem létszükséglet egyébként a cseréje, maradhat így is, csak most nagytakarítás és kisebb felújítások közben úgy gondoltam miért ne, és rápróbálok. Meglepődtem, hogy nem tudom kicsavarni.
A helyzet az, hogy elsőre a felső csatlakozást sem tudtam letekerni a T idomról, szóval annál ugyenez a helyzet
A T idom mozgatja a csövet a falban, attól félek, hogy ott fog törni valami ha erőltetem -
villifog
tag
válasz
Sándor -P20- #77234 üzenetére
Most mi is Henco csővel és idommal szereltük a vizet magunknak. Mi magunk gyártottuk a fali korong alá a szerelvényt, 3 saválló imbusz csavarral felfogatva, ha a Henco szerelvény bírja, akkor tuti, hogy a felfogatás is bírni fogja. [kép]
-
Sándor -P20-
senior tag
Azt nagyon jó lenne tudni mibe is van betekerve az a sarokszelep...
Pl ha henco csövön van egy fali korong, [link] akkor azzal óvatosan, mert az a 3 csavar ami a korongot tarthatja az pont annyit tart...Lehet nagyon jól felrakva, és....
Ha pedig mint #77232villifog írta vascső + T idom (a legjobb eset) fogót neki és had szóljon... -
villifog
tag
Amennyiben horganyzott T - idomba csatlakozik a sarokszelep, és a falban van a T- idom, akkor nagy csőfogó és lesz ami lesz. Szerintem se a WD 40, se a kúszóolaj nem segít.
A kóc jól tömített, akkor a menetek közé nem fog beszivárogni az olaj. Meg kell próbálni kicsavarni, mi már törtünk bele sarokszelepet, na az irgalmatlan nagy szopás szépen kicsempézett helységben. Kb egy nap volt mire kiszedtük, irgalmatlan szar meló volt. Ráadásul "jó" (irgalmatlan szar helyen) volt. Én ki nem állhatom a sarokszelepet, inkább Mofémes golyóscsap és utána elosztás, ha más lehetőség nincs. Tudom nem szép, de legalább javítható a Mofémes golyóscsap javító készlettel. -
8
senior tag
Mosógéptöltő sarokszelepet szeretnék cserélni, mert nem zár, egy T elembe csatlakozik (ami a falba megy).
Akárhogy próbálom, nem tudom kicsavarni a sarokszelepet. Úgy nézem kóc van a meneten. Kb 12-14 éve tették be.
Nem akarom eltörni.Van valami praktikája, hogy mivel, hogyan lehet ezeket a csőcsatlakozásokat meglazítani? Hűtsem, melegítsem, fújjam be wd40-nel stb stb
Vagy csak erő kell hozzá és ne féljek hogy eltörök valamit?
Kösz -
villifog
tag
Idézet:
"
Igen, okozhat rövidzárlatot. Az izzószál elszakadásának pillanatában villamos ív keletkezik a szakadás helyén, ami ionizálja a körülötte lévő gázt, ami jó villamos vezetővé válik. Az izzószálat tartó két fémdrót között kialakulhat ilyenkor a villamos ív addig amíg le nem kapcsolódik az automata biztosíték.Ha vákuum lenne az izzóban akkor ionizálható gáz hiányában nem okozhatna rövidzárlatot amikor az izzószál elszakad."
A FI relé meg azért nem oldott le, mert nem volt különbség a fázis és a nulla között, ugyanakkora áram folyt.
-
PROTRON
addikt
Az izzón belül is lehet zárlat, de a foglalat is válhat zárlatossá.
A kismegszakítóknál nem csak az amper érték számít, hanem a kioldási karakterisztika is,illetve hogy "B" vagy "C" típusú. Zárlat alkalmával nem 10 helyett 20 lesz, hanem jóval nagyobb, még a 30-asnak is a megszólalási értéke fölött jóval. Innentől kezdve a kioldási karakterisztika mondja meg milyen gyorsan reagálnak, szal ha mindkettő ugyanolyan, ezen a távolságon egyszerre érzékelik a zárlat kezdetét és ha a kioldási sebesség azonos, akkor mire a zárlathoz közelebbi elvégzi a leoldást addigra már a másik is elindul.
-
A áramvédő kapcsoló azért nem oldott le, mert ugyan akkora áram folyt a fázis és nulla vezetéken is. Az akkor old ha ezek között a feliratán szereplőnél nagyobb különbség van.
Esélyes hogy az izzónál valami ív volt rövid igeig, ami egy pillanatra olyan áramerősséget igányelt hogy leodottak a kismegszakítók. -
Spec
őstag
Sziasztok! Lenne egy érdekes kérdésem. Az egyik fali lámpánkban kiégett tegnap az izzó (egy normál Phillips 40-es izzó volt, semmi extra).
Fura helyzet volt, mert felkapcsolás után gyakorlatilag azonnal egy nagy pukkanással kiégett, de a még furább hogy le is verte a házi elosztóban lévő 10A-os kismegszakítót, meg a villanyóránál lévő 30A-os fő biztosítékot is. Viszont a házi elosztóban a többi kismegszakító, és a fi-relé se váltott le.
Kimentem, visszanyomtam az áramot az óránál, meg a kismegszakítót is, és lett áram a házban. Hogy tud egy izzó kiégés leverni egy 10A-os, és egy 30A-os megszakítót lenyomni? A fi-relé hogyhogy nem váltott le, ha esetleg túláram lett, vagy zárlat?
Amúgy még egy érdekesség, hogy amikor kitekertem az izzót természetesen el volt szakadva az izzószál, ez ok, de ami nagyon furcsa hogy a menetes részen az alumínium lyukas volt. Látszólag mintha egy 2 mm szélességben és kb. 5 mm hosszon átolvadt volna. Ilyen ívet húzhatott valami? De hogyan, ha eddig nem volt semmi baja? Amúgy megnéztem a foglalatot is, és abban semmi nyoma égési nyomnak, hogy onnan húzott volna ívet. Ötletek, hogy mi lehetett ez? -
Inhouse
őstag
válasz
lemmy71 #77218 üzenetére
Huszon pár éve az volt az első westeles telefonom
Nekem is. Szerintem nem volt annyira féltégla, kifejezetten jó méret volt akkoriban. Sőt a második verzió meg még kisebb. Kicsit korábban a szállodában ahol dolgoztam megvette a szakács a kollégájától az igazán féltégla Motorolát, aminek ugyanolyan hosszú antennája volt, mint a készülék, és fel kellett hajtani. Betette az ingzsebébe, hogy mindenki lássa. Irtó bénán nézett ki, húzta a zsebét, a fele kilógott. Ha nem hajtotta ki az antennát, nem működött, ha kihajtotta, akkor nem bírta elfordítani a fejét... -
Nixon18
senior tag
Sziasztok
Bocsánat, hogy nem válaszban írok, de nagyon sokan írtatok az antennás kérdésemre.
Ma vettem egy sima apa koax-csatlakozót, kicseréltem a kábel végén, visszadugtam a box-ba és működik.
Szerintem csak elfáradt a korábbi csatlakozóban a(z amúgy használaton kívüli) nyák, vagy ilyesmi.Köszönöm a tippeket! szerencsére semmi komoly nem történt, így megúsztam 300 Ft-ból, 5 perc alatt.
-
-
lemmy71
őstag
válasz
Inhouse #77214 üzenetére
Huszon pár éve az volt az első westeles telefonom
Nagyon menő volt a lehúzható billentyűzet védő és a kihúzható antenna, na meg az övcsipesz a derekadon logó féltéglával. Még emlékszem a reklámra, fut a kölök az erdőben valami "szörny" üldözi és lemerül a telcsi, kikapja a walkman -ból az elemeket és már hívja is a segítségetTavaly adtam el egy gyűjtőnek, hibátlan állapotban dobozával és az összes papír meg tartozékaival együtt. 20 éve álom után, 4 órán át töltöttem és az eredeti gyári akku még 4 - 5 napot bírt készenlétben
-
Inhouse
őstag
válasz
j.bravo #77213 üzenetére
Az Alcatel One Touch Easy-hez volt egy ceruzaelem tartó hátfal az akku helyére.
Régi telefon majd mindenkinél van otthon. Én a régi Androidos telefonjainkat nem tudom használni, bármelyiket veszem elő, olyan mintha valaki altatót adott volna nekik. Persze lassabbak, mint az újak, de a lerakás után elővéve olyan csigák, hogy használhatatlanok... -
j.bravo
addikt
válasz
Inhouse #77211 üzenetére
1. ez lett volna a terv, csak mostanában sajnos kissé kevés home office adatik meg ahhoz, hogy otthon napközben és elég jó időben tudjam megtenni, ezért gondoltam hogy ha már én eddig nem találtam, hátha Ti tudtok olyan anyagot ami 1-2-3 fok körül is megköt rendesen
Hülye voltam, itt volt az egész nyár - így járás tipikus esete, ugye.
2. jól hangzik ez is, köszönöm! Bár elég topikhűAki nem bízik az androidban, annak ez szimpibb lehet. A nehézség talán a megfelelő állapotú akku. Persze ezt az alkérdést is meg lehet oldani topikhűen, ha kellően régi a mobil (például, és gondolom relatíve tipikus módon, az Ericsson A1018s akkujában belül sima ceruzacellák voltak, amik az akkutokot szétszedve cserélhetők frissre)
-
Inhouse
őstag
válasz
j.bravo #77196 üzenetére
1. Napközben még 8-10 fok is előfordul. Felkened, mire lehűl a levegő megköt.
2. Kell egy régi, de működőképes mobil, aminek az akkuja kibír minimum 1 percet. Olyan, amit nem sajnálsz és szét tudsz szedni, valamint tudja a gyorshívást. Kivezetsz egy gombot 2 vezetékkel, erre beállítod a kívánt számot. Van amelyiken az 1-es gomb nem állítható!
Állandó töltésen hagyod, és veszel egy relét, aminek a töltőről adsz áramot, így behúz (megfelelő feszültségű legyen a töltőhöz és nem árt egy záróirányba kötött dióda a tekercsére). Morzés legyen az érintkezője (váltó, a COM pont alapból a NC-ra zárt, behúzva a NO-re). A COM és a NC érintkezőket kötöd a 2 vezetékre ami jön a telefonból. Alapból relé behúzva, nyitott a 2 pont. Elmegy az áram, a telefon akkuról működik, a relé elejt, záródik a COM és a NC érintkező, nyomja a kívánt gombot, indul a hívás. -
Inhouse
őstag
-
j.bravo
addikt
Szép szakma, gondolom itt is van az a pont amikor inkább a nehézségeket érzékeli az ember, vagy épp hogy egy idő után már favágásnak érzi, de nekem így kívülről érdekesnek hangzik (kihívásokat nem nélkülözve).
A jelen célra riasztórendszert alkalmazni is remek ötlet, bár egy nagyságrenddel (kettővel) többet tud mint ami a jelenlegi igény -
Enton
addikt
válasz
j.bravo #77202 üzenetére
Célhardver erre, riasztórendszer alap+gsm modul egy kisebb aksival, sms, hívás központbejelzés egyszere/szimultán/többszörös/ismétlős, ami tetszik ahova csak szeretnéd 1-20 input, online nettel megdobva kb végtelenek az opciók.
Ahogy a fizikus csávó mondta anno hogy ha adsz nekem egy fix pontot az univerzumot is is ki/elmozdítom a helyéről, vagy mifene.
Na ez itt kb ugyanúgy igaz csak legyan ami adjon jelet meg legyen ami fogadja.Esetleg tűzjelző berendezés agya+kommunikátor plusz akksi, de ez lehet már bontva is feleslegesen drága.
Én anno ilyen paradox dobozokat meg hasonszőrű társait furkáltuk megrendelésre.
Tűzjelző már mókásabb téma főleg ha nem te építed a hálózatát és csak felprogramozni mész(éves karbantartásra), vagy csak telefonszámot cserélsz benne, mert a tűzoltóság elköltözött(aztán idővel lettek bejelentőközpontok fix számokkal akkor már könnyeben ment az egész, hisz a túl oldalt is tudták előre hogy nem éles riasztás van péntek este 10órakor, mikor csak füstérzékelő tesztelés a 300+ inputjával egyesével megbizergetés nem egy napi 8 órába beleférő munkafolyamat[pedig voltunk kint 4en plusz a helyi erők 2en, pedig papíron irodában munkamenet tervezésnél még kijött ez a matek is]).
Ezek mellett kamerás rendszerek már már élmény telepíteni és ilyenekre beállítgatni, ezt ugye nem vagy köteles bejelentetni csak az aktuális szabályoknak megfelelően kell beállítani mindent és mindent is.
Nameg ha szeretnéd a mozgásérzékelős kamera kiküldi az éjjeliőrt az adott területre(5-10perc reakcióidővel) és csak ha az is okézik akkor megy a bejelentés a rendőrségre/mentőknek/elsőbb-rendű vezetőknek/stb.)
Majdhogynem hiányzik is ez a része. -
Dani_kp
addikt
válasz
fatpingvin #77205 üzenetére
Tudom, hogy mérni kéne, de tudod...lustaság fél egészség
. Hűvös helyen van tárolva. Akkor teszek egy próbát vele.
-
Dani_kp
addikt
Lenne nekem is egy kérdésem. Van otthon vagy 2 marék elko kondim, amik újak, csak annyi a bökkenő, hogy vagy 8 éve áll egy dobozban. Jól sejtem, hogy így álltó helyében is ki tud száradni és "tönkremegy"?
Feleslegesen nem akarom beépíteni, hogy aztán újra kicseréljem. -
j.bravo
addikt
macilaci78: a B terv remek lenne, imádnám
de a távolság meglepően nagy, akkora hogy a drótnélküli csengő szinte biztosan nem vinné át.
A terv: Megnézem a haszutmafort, de biiiiztos hogy minden UPS tud ilyet? Ez lenne az elegáns egyébként, bár az SMSben talán jobban bízunk mint az emailben (a beérkezés júzer általi észlelését tekintve is)
PROTRON, razorbenke92: erre szerintem rápróbálunk, tetszik. Ződsárgát teszünk rá, az természetesen alap! Sőt, gyorskötözővel fogjuk rögzíteni még ahol lehet!Mindemellett a célhardver lenne a megnyugtató
-
fatpingvin
addikt
válasz
razorbenke92 #77200 üzenetére
ez mekkora csótány megoldás
imádom
Új hozzászólás Aktív témák
- Netfone
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Gitáros topic
- Politika
- További aktív témák...
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest