- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Netfone
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
grommit
újonc
Mi most akarunk Svacbol ''lelepni'' haza. Itt, ha meg jol keresel sem tudsz hazat venni, olyan arak vannak. Amit keresel, kifizetheted alberletre, rezsire, biztositasra. Tehat meg ugy sem mesz egyrol a kettore, mint otthon. Ez komoly. Itt Genfben az emberek kis panelokban elnek, egyszoval a lakashelyzet rosszabb, mint otthon.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''Régen nagy divatja volt a falfűtésnek.Ma használ valaki ilyet?Azt tudom hogy kis műanyag csöveket kell a falba fektetni, és hogy jobb mint egy kazán, mert a fal melegszik nem a levegő.''
Regen?... Nekem inkabb ugy tunik,hogy mostanaban kezd terjedni.
Ja, es bar kotozkodes, de a falfutes nem a kazant valtja le (mivel ugy vminek csak fel kell melegiteni a falban keringetett vizet), hanem a radiatort. -
amargo
addikt
Légáteresztő szigetelés kell rá, vagy szellősztettni. Szerintem ott meg kell bontani a szigetelést.. de már vagy 5éve tanultam ezeket.. ha kellkompetensebb emberhez tudlak irányítani.
Falfűtésnek vannak hátrányai(ha már a fel melegszik, akkor a levegő is, de szerintem nem jó a fel fűtés..), ha nem megfelelő hővissza verő szigetelése van, akkor a kisugárzott energia egyrésze elvész. A padlófűtésnek meg az az előnye, hogy a hőenergiát bent tartja, mert a meleg felfele száll
dabadab : Akkor az még jó árban volt! -
Ariadne
őstag
Itt egy link [link] neked. Nekem nagyon tetszik, egy Szép házak újságban olvastam róla először. Gyakorlatilag újra visszaforgatja az egyébként a kéményen kibocsátott vízgőzt, abból is megmarad a meleg, ezért egyrészt környezetbarát, másrészt olcsóbb lesz, állítólag akér 40%-kal a fűtés. Az árára lennék még kíváncsi, meg hátha van valakinek tapasztalata vele.
szerk: Apropó, jó gázszerelőt tudtok esetleg Bp-en (Radiant gázkazánhoz)? Az eddigi ember 8000-ért jön alkalmanként, és ha elrontja, újra kifizetteti - újat kell találnunk...
[Szerkesztve] -
mynames
senior tag
Hát ez jó kérdés
A geotermikusnál a fúrás költségei elég húzósak lehetnek, és jelenleg brmelyik megtérülése elég lassú.
És esetleg ez:
[link] ?
Azért egy ilyen ''szélkereket'' kis ügyességgel el lehet készíteni otthon is álvánnyal eggyütt, csak a generátort kellene megvenni.
Ja és valahogy illeszteni is kellene a vill. hálózathoz. De hogyan? -
biga
őstag
Akkor egyrészt az utóbbi 3 éves felvetésedre azt üzenik az ottlakók, hogy köszönik szépen, jól érzik magukat. Szerintem ha ma kezdenék, akkor megint ilyet csinálnának. Egy nagyobb cserépkályha kifűti az egész házat (annak ellenére, hogy 2 szintes, kifejezetten nagy házrol van szó). Ha tudok, akkor majd linkelek egy két képet a házrol. Szerintem elég meggyőző érv a könnyűszerkezetes házak mellett az övék. Egyébként nem ''paneles'' technikával épült, hanem fagerendák, deszkák lecek stb felhasználásával. De szerintem ha lesznek képek, azok majd magukrol beszélnek
-
Integra
titán
a mai modern cuccok nagyon profik, ködben és rossz időjárási körülmények között is absz megbízhatóan működnek és termelnek villamos áramot.
csak nagyon hosszú a megtérülési idejük.
németországban már úgy van, hogy a pluszban termelt energiát rákötik a villamos hálózatra és az állam a feles energiát megveszi tőled. hogy itthon hogy van az passz, de a németeknél ezzel a konstrukcióval is 15-20 év a megtérülési idő.
ettől függetlenül anyám is napkollektor rendszert akar majd meg minden más ilyen öko dolgot.. csak absz nem éri meg
bár ha mondjuk az erdő közepére építesz egy fasza kis rönkházat, akkor azért nagyon ott van egy ilyen rendszer -
föccer
nagyúr
Műanyag:
Elvileg nem vetemedik, olcsóbb, viszont szinte javíthatatlan ha karcolódik, repedd, és idővel meg fog sárgulni. NEm igazán lehet festeni { elvileg lehet, csak nehéz és drága}.
Fa:
Szép; drága; könnyű javítani { kivéve vetemedés }, viszont van egy természetes szellőzése { NEM = átfúj rajta a szél ! }. Ha karban van tartva, akkor tarós { persze csak ha minőségi árút vett az ember, ami gyártás elött ki volt szárítva stb.stb..
Én a fára szavazok. -
bim
veterán
kb. a m2 ár az ujonan vásárolt és az épitett egyre jön ki.
de az épitett csak olyan lesz amit szeretnél,de ott a telket is meg kell venni.
uj lakást nem vennék,csak kb. 2-3 éveset, mert ott már előjöttek a hibák ami orvosolva lett v. pont láthatóak mert nem lehet eltüntetni.
itt elsősorban a szigetelés hiánya miatt kialakulo hőhid miatti penészesedésre gondolok.ez gyakorlatilag szinte majdnem biztosan hanyag kivitelezésre világit rá ,amit nagyon nehéz eltüntetni!
ez uj háznál még lehet elő sem jön mert pl. nem kezdik el fűteni.te meg beköltözöl,elkezdesz fűteni és hoppá!mindenhol megjelenik a penész.(ez egy durva példa,de nmem egyedi!) -
bim
veterán
az elmélet alatt arra gondoltam hogy az csak egy doog ha a pénz a zsebedben van.ha épiteni akarsz akkor sokat olvasál mert az épitkezés minden részében vannak sarokpontok ami ha eltolják akkor elég kellemetlen.
az anyagokat is körbe kell érdeklődni hol a legolcsobb.egy épitkezés alatt milliora is rughat a megtakaritás.érdemes bnv. ideje alatt nagyobb tételű anyagokat megvenni,pl. tégla,cserép sokkal olcsobb.
és nem győzöm hangsulyozni hogy a megfelelő iparos kiválasztása is nagyon lényeges.kérj pl. kőmövesektől árajánlatot és referenciát.majd elmész a ref.-ként megjelölt házhoz és megkérdezed hogy voltak megelégedve a munkával.majd elkéred a rajzot és megméred a ház külméretét hogy egyezik e a rajzhoz.esetleg viszel egy 120cm-es vizmértéket és megnézed függőbe állnak e az ablak ajtó spaletták.belső falak párhuzamosak e .derékszögek stimmelnek e.ilyenek. ha valami sántit akkor inkább ne őt válaszd!lehet hogy nem a legolcsobb ember épiti a legjobb házat.
ácsoknál érdemes megnézni hogy a fakötések stimmelnek e.a tetősík egyenes.a rag alatti rész megmunkálása igényes.a cserépsorok egyenesen és átlóban is futnak!
de persze itt most nem lehet mindent részletesen leirni.esetleg ha odajutsz hogy épitesz és adódik valami kérdés akkor megkeresel priviben és szivesen segitek ha tudok. -
dabadab
titán
A konkret kondiciokban nincs igazan kulonbseg, olyat kell keresni, ahol megfelelo az ugyintezok hozzaallasa (az OTP egeszen biztosan nem ilyen, pozitiv peldat nehezebb talalni - a mostani hitelunknel ismeros volt a fiokvezeto, igy aztan van elkepzelesem arrol, hogy hogyan kellene menne a dolgoknak).
-
mynames
senior tag
Szerintem meg kell nézni egy lakáshitel kalkulátor progival első körben.
[link]
Vagy ez már megvolt!
De miután az összeg nem KGFB díj kategória, én minden banktól konkrét ajánlatot kérnék. Még egy pár k-ért is érdemes megcsinálni főképp, hogy a lakáshitelt nem egy pár évre veszi fel az ember, és sokszor olyan akciok lehetnek amit nem is tudsz, a kalkulátor pedig főleg nem.
szerintem.
szerk: a lizinget nem vágom. miért jó az? A lizing nem annak jó, aki használni szeretné a lizing tárgyát és nem tulajdonolni? (bocsesz, ha nagy hülyeséget írtam de nekem az 1+1 félév közgázból ennyi maradt meg...)
[Szerkesztve] -
bim
veterán
ti csak az elmélettel foglalkoztok?
ha nem uj épitésű házat veszel akkor a minimálisra csökkented az esélyed hogy olyan házban lakjál amit valojában szeretnél.arrol nem is beszélve hogy 10 évnél öregebb házat veszel akkor számolnod kell a beépitett anyagok minősége (hőszigetelő képessége) nem valami jó.a szakemberek anyagbedolgozási képességeiről nem is beszélve.ha adsz pl. olyanra hogy derékszög,függőleges,vizszintes akkor nehezen fogsz kedvedre valót találni.és ha bármihez nyulsz hogy majd kijavittatod az óriási pénzösszeget emészt fel.
ha ujat akarsz épittetni, akkor már most vegyél szakkönyveket és tanulj meg mindenről mindent, mert a szakik ott akarnak átvágni ahol tudnak.tisztelet a kivételnek!és a kivételeket kell megtalálni!és ne add ki bérmunkába a házépitést,hanem tárgyaljál te minden szakmábol iparossal aki felépiti a házadat.súlyos milliokat lehet megsporolni ezzel,és kisebb az átvágás esélye.
mindezt tapasztalatbol irom ugyanis épitőiparban dolgozom.szakmám szerint ács vagyok.
[Szerkesztve] -
ladybug
őstag
Ismerős helyzet. Én is közalkalmazott vagyok, párom most került kicsit jobban fizető munkahelyre. Most várjuk a 2. gyermeket, és most merünk arra vállakozni, hogy nekiállunk a házbővítésnek.
Albérletben laktunk 1 évet, de azt is csak úgy tudtuk megtenni, hogy kedvezményesen fizettük. Ráadásul akkor még tanult a párom, csak én kerestem.
Ezután hazaköltöztünk anyóshoz. Utána még le kellett tudnia a katonai szolgálatot, majd megkeresni az első értelmes munkahelyet.
Azóta ez már a 3. munkahely, és talán ez végre nyugodt lesz.
Szóval a lényeg, hogy mostmerünk nekivágni, mert 2 gyerek után kapunk szocpolt, ami a hitelfelvételhez talán elég lesz.
Szóval, ha készenálltok rá, akkor gyerek kellene, mert a fiatal házasoknak nem sok hitelt adnak, talán, ha gyermek van, könnyebb a helyzet. -
-
dabadab
titán
Van egy nemet ismerosunk, aki napelemes futo- es aramtermelo rendszereket szerel (No-ban, persze), ott szep nagy allami tamogatas van ezen, raadasul a helyi aramszolgaltato koteles megvenni a napelem altal termelt aramot, igy aztan allitolag ugy tiz ev alatt behozza az arat, utana meg mar termeli a penzt.
Na, Magyarorszagon ez nem igy mukodik, nem igazan eri meg a dolog.
Viszont ezeket egyreszt utolag is be lehet epiteni (ha esetleg valtozna a honi helyzet), masreszt ugyis el fog fogyni a penzed, vagyis emiatt egyelore kar bankodnod.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Megmondom neked a frankot: ujat epiteni jobban megeri.
Az epitkezeshez (v a felujitashoz) viszont rengeteg ido, penz es utanajaras kell, es a megfelelo ismeretsegek sem artanak. Ha jol akarod csinalni, akkor kenytelen leszel megtanulni egy csomo mindent, attol kezdve, hogy milyen papirokat kell badni a hitelhez es azokon miknek kell szerepelnie, hogy jol jarjal (egyaltalan nem egyszeru egy olyan hitelkerelmet (meg hozza koltsegvetest) osszeallitani, amivel a maximumot ki tudod hozni), azon at, hogy a kulonbozo kazanfajtaknak milyen elonyei es hatranyai vannak (en a magam reszerol a kondenzacios gazkazanokat ajanlanam) egeszen odaig, hogy a csempet hogyan illik fugazni.
Szerintem a felujitasnal ebbol tul sokat nem sporolsz meg, hiszen nem a falazas az, ami a kritikus pont az epitkezesben (bar persze ott sem art figyelni), hanem a belso munkak.
Egyebkent nem hinnem, hogy valaki pontosan le tudna irni, hogy neked mire van szukseged, mert ahany haz, annyi szopas, az biztos, hogy rengeteg dologra.
Cserebe viszont lesz egy remek hazad -
mynames
senior tag
Csaó!
Ezt már én is nézegettem, de kiszámoltam, hogy a tervezett 90-105 m2 es házba kb 1.5-2.0M lenne a geotermikus cucc!
Pedig én nagyon bírom az ilye környezetvédős témákat...(a telek ami most üres még nyáron be volt vetve mindenféle növénnyel, és anyáméknak megtiltottam, hogy bármit is égessenek. Tessék komposzttálni plíz! Mondtam nekik.)
A napkollektor se lenne 1-1.5 milla alatt
Szóval én azt tapasztaltam, hogy olcsóbb nem megcsinálni...Ami szommorú -
lapa
veterán
számológép elő, marketingcucc begyűjt és uccu neki.
kb. ugyanazt tudnám elmondani, mint biga, annyival kiegészítve, hogy:
-vásárláskor zálogként tudod az új házad (is) használni, persze más zálog is kelleni fog. építésnél nemtom mire terhelik rá, de biztos találnak valamit...
-használt (főleg öreg) házban mindig érnek meglepetések, szóval rizikósabb mint az új, de ha más paraméterei előnyösebbek jó lehet. értd: frankó helyen frankó telken öreg parasztház kisebb nagyobb hibákkal (elektromosság, tető mittomén) jobb biznisz lehet mint építeni. meg az építés kurva drága mert túl sok dologban kell döntened és így kompromisszumokat kell kötnöd ami miatt szívod a fogad...
[Szerkesztve] -
biga
őstag
A használtat el tudom mondani, hogy mibe kerül. Az egyszerű rész az addig van, míg megegyeztek, és esetleg leelőgezel (a foglalót nagyon felejtsd el, ezzel sok eladó szeret játszani). Elmész egy ügyvédhez, aki jól leszed téged általában a vételár 1%-al (ez ugyebár 10millás háznál 100e!! Ami elég jó kerset, ha figyelembe veszed, hogy akár 5 percig is eltart, míg az adásvételi sémát átalakítja -értsd. beírja a neveket és az árat - a te célodra). Utána ha hitelt veszel fel, akkor mehetsz a földhivatalba (ide sokat fogsz járni hitel esetén) bejegyeztetni a szándékot a tulajdoni lapon, és elkérni a hiteles másoltatot (4e minden alkalommal). Utána (ugyancsak hitel esetén) mehetsz a közjegyzőhöz, aki annyival csinál többet, mint az ügyvéd, hogy felolvassa neked a szerződés szövegét (40e-ért ez elég drága felolvasás). Utána megint földhivatal (4e) bejegyeztetni a jelzálogot (persze ez is megint csak hitelnél. Ez után kapod meg a lóvét - illetve nem te, hanem az eladó - ami után ha megkapod a lemondó nyilatkozatot, megint mész a földhivatalba, hogy bejegyeztesd a tulajdont). Ekkor már szinte tiéd a kéró. NA EKKOR jön az illetékhivatal (aki persze úgy sem hiszi el, hogy annyiba került a ház, amennyi az adásvételin szerepel!!) és felértékeli a házadat valamennyire, ami után nagyon leszed!!! (Pl. a garázs luxuscuccnak számít, feláras az illetéke. Én 7M-os ház után kb 200e-t fizettem). Szerencséd van, ha nem értkelik a valódi vételár felé (ezt szokták általában! Mondjuk az már csak a plusz érdekesség ezzel az illetékkel kapcsolatban, hogy a számlán, amit kaptam, van egy külön tétel, hogy x ezer forint az illeték ügyintézése!! Még azt is veled fizettetik!). Na ha ezt kifizetted, akkor jöhet a harc a szolgáltatókkal, hogy átírjál mindent a nevedre (itt már feladtam a számolást). És ha ezt mindet megcsináltad, akkor jöhet a felújítás annak minden örömével
Mondjuk ismerősök szerint - akik új házat építenek/építettek - én még egyszerűen megúsztam, az építés ennél lényegesen macerásabb, de ott legalább a ház új...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged