- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pet84
tag
válasz
spleenszuru #41852 üzenetére
Adott egy Fractal Design Define Mini C, elöl 2x140-es hátul 1x120-as venti. Van még egy 120-asom elfekvőben. Azon filóztam lehet bepattintom. Két lehetőség: vagy hátra felülre kifújatni a meleg levegőt, vagy elöl lentre befújatni a frisset.
Melyik lenne célszerűbb?
Vagy totál felesleges és hagyjam? -
Qtya123
őstag
válasz
spleenszuru #41850 üzenetére
Én nem akarok ehhez külön a Windowsban programot használni, de lehet mégis ez lesz a vége.
BIOS-ban az a baj, hogy nem lehet a ramok hőmérsékletéhez állítani a görbét.
Nekem meg az lenne a fontos. Vga és proci jól elvan, de a húzott ramok az 50 fokot simán elérik játékok alatt. B-die meg annyira nem komálja az ennél magasabb hőmérsékletet oc stabilitás terén.
-
Coach Atesz
tag
válasz
spleenszuru #41831 üzenetére
Megoldódott.
Az egyik megoldás a CAM app volt. A másik az, hogy visszakötöttem a ventiket a vezérlőbe.
Tegnap bekötöttem az alaplapba őket a SYS FAN csatlakozókba, és most ahogy vissza dugtam láss csodát. Igaz a bios így sem mutat értéket rájuk.Köszönöm a tanácsokat.
-
Coach Atesz
tag
válasz
spleenszuru #41831 üzenetére
Semmiféle kapcsoló nincs rajta. Leszedtem az NZXT CAM app-ot, de ott hiába állítom a ventiket milyen módban menjenek (silent, normal, stb...), arra sem reagálnak.
-
válasz
spleenszuru #41828 üzenetére
Nem látom értelmét, maga a borda hibátlan. Meg azért nem hinném, hogy annyira minőségi ventilátor ez, inkább lecserélem egy jobbra, úgy vagyok vele.
-
Comes
tag
válasz
spleenszuru #41812 üzenetére
Köszönöm a válaszodat!
Terhelés alatt 80fokos szokott lenni. A VGA 70 fölé nem nagyon megy terhelés alatt. -
Viktor77
titán
válasz
spleenszuru #41796 üzenetére
Örülök!
-
Trk.Adam87
aktív tag
válasz
spleenszuru #41772 üzenetére
Van alternatív program is a célra, nekem ez vált be:
[link]
És ez a fan controll mellett diagnosztikai adatokat is közöl a PC-dről.
A Mainboard / Fan Control menüpontban tudod állítani. Az adott ventilátornál a Bios Controlled beállítást átállítod software controlledre, majd itt oldalt megadhatod neki azt is, hogy a GPU Hotspot vezérelje a szintén testreszabható ventilátor szabályzó görbét.
Egyébként zártabb gépházban nem sokat segít a magasabb fordulatszám sem, mindenképp kell több olyan ventilátor, ami kifelé préseli a házból a meleg levegőt, máskülönben csak a meleget keringetik bent a gyorsabban pörgő ventilátorok. -
Viktor77
titán
válasz
spleenszuru #41772 üzenetére
De nem is a GPU ventiket akarod kezelni, hanem a GPU hőmérséklethez igazítani a házhűtőket.
Ezt pedig tudja, most direkt kipróbáltam.
Képet tennél be a a programról, milyen ventiket ismer fel? -
mrzed
senior tag
válasz
spleenszuru #41678 üzenetére
Asrock lapokat használok.... és igazad van, az valóban nem a ház hőmérséklete, hanem az alaplapé. Viszont ha beáll az üzemi hőmérséklet és a ventilátorok fordulatszáma, akkor kb 2 fok eltérés van a levegő és az érzékelő által mért között. Egy komolyabb digitális multiméter hőszenzorával ellenőriztem zárt házzal. A processzoron egy nocuta toronyhűtő van alap profil van hagyva a biosban, így ennek a hangját soha nem hallani. A ház egy tágas, hangszigetelt Fractal Design, így egy kicsivel többet megengedhetek magamnak zajszinten, mert kevésbé hallatszik ki a házból. Van egy 140mm -es venti alúl, és egy ugyanilyen elől középen, ezek befele fújnak. Az alsó hűti a felette lévő nvme ssd-t, és friss levegőt biztosít a vga-nak, az első a procinak segít. Hátúl kifele egy ipari noctua fúj, ebben bőven van tartalék, csak terhelés alatt indul el, de 800-as fordulat fölég nem igen megy, alig-alig hallani. Általában a leghangosabb mindig a videókártya ventilátorai, ehhez a hangerőhöz szoktam igazítani a többi ventit, hogy ne legyen egyik sem ennél hangosabb. Így a számokat elengedve egy olyan hűtés áll össze, ami nem zavar sem engem, sem pedig a családomat, és a már említett hőmérsékletek jönnek össze. Ha elkezdenek hangoskodni a ventilátorok, akkor tudom, hogy ki kell takarítanom a filtereket, vagy bekapcsolni a klímát.
Viszont a vga-ra kalibrált házűtésnek lehet hátulütője is: gyakran használok cad programot, esetleg házi videót kódolok, a vga csak unatkozik viszont a proci fűt rendesen, nem lesz friss levegő utánpótlás ilyenkor.
Régen, 10-15 évvel ezelőtt még én is lelkes hűtésbuherátor voltam, Alpenföhn Peter bordák kerültek a vga-kra, amiknek a biosát előszeretettel moddoltam az általam megálmodott ventilátorprofilokkal, vagy legalább az afterburner okoskodott bele annak hűtésébe. A gyári vízhűtések kora előtt Barkas fűtőradiátorból és egyedileg készített bolokkokból készült rendszerrel vizeztem a gépet. Viszont ezek mára elmaradtak, megelégszem a fentebb leírtakkal.
-
jokeph
nagyúr
válasz
spleenszuru #41628 üzenetére
Üdv !
Nem biztos, hogy rontja.
Ha már megvannak, csak beépíteném azt csekkolnám hogy jobb e és "hangra" is hogy megfelel-e.Mi a gond a gyári ventikkel ?
-
válasz
spleenszuru #41594 üzenetére
Én használtam régebben . Attól függ mennyi az a pár ezer ? 4700huf a 60dbos + szállítás, azért az nem kevés. Abból már kijönne 2 új venti is .
Meg milyen házba kell és hány /milyen ventihez. Alapból xar ventiken nem segít.
Régi papír házaknál számíthat ,ott a ventik tudnak rezonálni ,újabbaknál már nem jellemző.De ki tudod próbálni ingyen is, hogy működik -e. Vágsz a ventid 4 sarka és a gépház közé valami puha anyagot (karton/ szivacs/gumi/parafa stb ) . Ha maximumra törekszel; akkor még a csavar helyett kábelkötegelővel / spárgával stb rögzíted . Így minden rezgés kizárva.
-
válasz
spleenszuru #41544 üzenetére
A CPU OPT a CPU_Fan -al van összehangolva , úgy változik a fordulatszám az OPT-n amit a CPU_Fan diktál neki.
A lapod manualja szerint :
CPU_FAN 1A 12W Q-Fan Controlled /Shared Control
CPU_OPT 1A 12W Q-Fan Controlled /Shared Control
CHA_FAN1 1A 12W Q-Fan Controlled
CHA_FAN2 1A 12W Q-Fan Controlled
CHA_FAN3 1A 12W Q-Fan Controlled
AIO_PUMP 1A 12W Full-Speed,Szóval kötheted a második AIO -dat a Fan1/ Fan2 /Fan3 ra ,csak ne felejtsd el átállítani DC vezérlésre adott fan headeren .Én fix rpmet szoktam még beállítani a pumpának, ahol még nem hangos ,pl 80% ,de fix 100% a legjobb ,ha zavar a hangja.
-
zoty314
aktív tag
válasz
spleenszuru #41544 üzenetére
Szerintem ezt a kérdést inkább itt tedd fel, ha a topik elején levő összefoglalóban nincs már eleve megválaszolva: [link]
-
DravenMoral
senior tag
válasz
spleenszuru #41358 üzenetére
Igen, nyugodtan egymásra kötheted őket.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
spleenszuru #41322 üzenetére
Az 5800x3d nem forrófejű, bőven le tudod hűteni akár egy artic freezer e34 duo hűtéssel is, ami újonnan 21k, használtan 15k..
Főleg, ha van egy jól szellőző házad. -
válasz
spleenszuru #41320 üzenetére
"Amúgy, azt nézem, szükséges nekem 2200 RPM venti?"
Nem tudom, de Én olyat nem is linkeltem, de szerintem félreértettem a kérdésedet. Te 120 mm-es ventilátort keresel? Mert azok forognak annyit, Én meg a 140-eseket linkeltem. A 140-es Noctuák azt hiszem 1500-ig fordulnak max, az Industrial verzió az, ami akár 3000-et is.
Az Én házamban olyan 5-600 közötti fordulatra vannak állítva a 120 mm-esek. Játék közben is elég. -
DravenMoral
senior tag
válasz
spleenszuru #41320 üzenetére
Rendszerhűtéseknek teljesen fölösleges 1100rpm fölött műküdniük.
Nekem minden gépemben p12 volt, sohasem volt hangos, csapágyas.
Nem tudom, hogy kinek mi az ingerküszöbe, de egyáltalán nem hangosak 2év múltán sem. -
válasz
spleenszuru #41318 üzenetére
-
válasz
spleenszuru #41316 üzenetére
"A Noctua, darabja 12 ezerért, már nagyon durva..."
Kicsit durván elszállt az ára... de... használtan is tudsz venni. Figyeld, hogy kitől veszed, milyen az értékelése, adja-e hozzá a garancialevelet, megvannak-e a ventihez a kiegészítők, stb.
"viszont máshol meg azt látom, ha elkezdenek dolgozni, nagyon hangosak."
Pár hónapja pont ezért adtam el az enyémeket. Kis fordulaton jó, amikor már csinálnia kellene valamit, akkor számomra kibírhatatlan a hangja.
-
Floyd80
addikt
válasz
spleenszuru #41302 üzenetére
Van még az Nzxt Fan Controller, ha kapható valahol, abban elvileg szoftveresen állítható 3-pines is.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
spleenszuru #41302 üzenetére
Úgy igen,hibrid vagy feszültségalapon szabályzó aljzatról.
-
Shalee
csendes tag
válasz
spleenszuru #41298 üzenetére
Nekem is ilyen HUB-om van, és telepakoltam, úgyhogy tapasztalatból mondom, elbírja. A 2 sima RGB portra nem kell semmit dugni, mivel a-rgb ventijeid vannak. A HUB PWM csatlakozója kell valamelyik FAN csatira az alaplapon, onnan kapja majd a sebesség jelet, illetve ugyanígy az A-RGB csatija a már említett addressable header-re, így távirányító helyett a lapról tudod vezérelni a fényeket is. elméletileg a 3 pines ventiket is rákötheted a hubra közvetlenül, azok PWM helyett DC jelet fognak ugye kapni, de ezt valaki nálam okosabb és\vagy tapasztaltabb megmondja.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
spleenszuru #41289 üzenetére
Szia.
Mivel argb ventik vannak nálad, azaz 5v 3pin, az alaplapodon pedig rgb csatlakozók vannak, azaz 12v 4pin, úgy muszáj lesz egy külön, távirányítóval vezérelhető argb osztót venned.
Ennek valszeg egy sata kábellal kell majd energiát adnod, vagy molex még.
Erre rákötöd a ventiket, és szabad az út.A pwm funkcióra pedig szintén egy osztó kell neked, van is egy, nagyon olcsó és nagyon jó.
[link]
A dobozában lévő kábelt bedugod a lapodban lévő egyik sys fan csatiba, adsz neki egy sata tápellátást, és már mehetnek is bele a rendszerhűtések kábeljai.
Majd a bios-ban tudod az összeset egyszerre kontrollálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Napelem
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Kompakt vízhűtés
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Gitáros topic
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Újszerű - LIAN LI Uni Fan SL-INF 120 RGB (ARGB) 3 darabos fehér ventilátor szett + LIAN LI vezérlő
- Ventillátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Noctua ventik 6db
- Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM 120mm - 1db
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest