-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
BluEyes
őstag
válasz
GoTReX #23131 üzenetére
GoTReX
Persze, nem is kell, hogy a "te világod" legyen, hisz 42 év a könnyűzenében szinte értelmezhetetlen időbeli távolság. Annak viszont nagyon örülök, hogy nyitott vagy, és meghallod a jóságot!Hát ja, amennyire tudom, ezeknek a zenészeknek még nem kellettek ilyen tehetségpótló eszközök, tudásalapú zenét játszottak
Nyugi, a kéz olyan mozgásokat végez, és olyan izmokat használ, amit korábban nem. Csináljad, gyakorolj, be fog állni a kezed.Eastman
A csitári hegyek... amikor a Billy Cobham magyar népdalra üti... ejj de szép is ez
Tudtam ám, hogy jössz, hisz Szabó Gábor játszik -
-
-
-
Moleman
addikt
válasz
GoTReX #23039 üzenetére
Annyira nem olcsó, lehet szerencséd. A húrvégi bogyók is normálisak, a nagyon olcsóknál máshogy néz ki. Viszont ez jóval olcsóbb, és már ennek is jó a bogyója.
Kaptam már Kínából eredeti Daddario készletet harmadáron (nem is írták a hirdetésben), de a legtöbb olcsó húr olyan, amilyet az ára sugall.
Ha biztosra akarsz menni, ez biztos eredeti. -
Alexios
veterán
válasz
GoTReX #23009 üzenetére
Szerintem simán, ha rendesen gyakorolsz mellé, én heti 1x, vagy ha valamiért az kimarad akkor kéthetente dupla órára megyek, ez általában elég szokott lenni arra, hogy gyakorlatokat is vegyünk, és elméletet is. Én a magam részéről pl. heti 1 alkalomnál többnek nem nagyon látom értelmét, szerintem attól nem fejlődnék gyorsabban, mivel nem lenne elég időm begyakorolni az elmúlt órai anyagot, stb.
-
Alexios
veterán
válasz
GoTReX #22994 üzenetére
Én elő is fizettem egy ideig yousician-re, de abbahagytam, mert azt vettem észre, hogy nélküle nem tudok semmit játszani, még gyakorolni se igazán. Szóval én semmiképp nem támaszkodnék csak erre, mert tényleg nagyon rá lehet "függni", és fel se tűnik, mennyire elveszel nélküle. Én mondjuk azóta inkább tanárhoz járok, annyira nem vészes árban azért, és cserébe zeneelméletet is tanulok, illetve magamtól is tudok valamit játszogatni
-
haxiboy
veterán
-
haxiboy
veterán
válasz
GoTReX #22994 üzenetére
Elő még nem fizettem a Yousicianra, majd év közben ha (valamilyen csoda folytán) kapok ösztöndíjat.
6.21.-én jött meg a gitárom, előtte pár évig akusztikuson prüntyögtem, de feedback híján a Smoke on the water elején kívül semmit nem tudtam rajta eljátszani, nem volt lelki erőm tabból/videók alapján tanulgatni.
Az elektromos viszont teljesen más, szivesen szórakozok vele napi több órát is akár.Szóval durván 1 hónapja gitározgatok, persze volt pár nap kihagyás, de már az első héten többet tanultam a Rocksmith segítségével mint amennyit egész életemben. A Yousiciant csak kb 1 hete találtam meg, Rocksmith után elég furcsa, de már kezdem ezt is megszokni.
Friends rendszerét még nem ismerem, de jelölj be nyugodtan aztán meglessük (egyébként a profilomnál meg van adva több elérhetőségem is, bármelyiken lehet "zaklatni", illetve telegram is van szintén ugyanezzel a nicknévvel találtok meg).Egyébként tudom ajánlani a Dr Kelen féle Sport krémeket gitározás előtt-után, izomlazító lévén megkönnyíti a mozgást, na meg nem áll be tőle a tenyered annyira.
Az első hónap tuti ilyen szenvedős szerintem, bár szerintem az is fontos hogy milyen gitárral kezdesz.
Én egy Stratocaster Copy-t választottam, mert (szerintem) elég rövidek az ujjaim, ennek pedíg könnyű átérni a nyakát.
Viszont már szemezek az utódjával, de mint mondtam majd ha már jobban megy, addíg nem szeretnék feleslegesen kidobni 100-150k-t az ablakon.Amit nagyon sajnálok hogy nem lehet Rocksmith kábelt kapni itthon, így
warezolni kellettvirágbolti verziót kell használnom, a 2014 változat pedig bármennyit is ügyeskedtem torz.
Saját patchert is írtam, így sem jó, így én a régi verziót használom, ebben meg elég szegényes a felhozatal, de azért tűrhető.
Ha esetleg valakinek van valami ötlete priviben keressen megEdit : Kicsi off de aliexpressről meg szoktak érkezni a cuccok? Ebayről szoktam általában rendelgetni, de ott legalább van buyer protection, viszont aliról még nem rendeltem.
-
haxiboy
veterán
válasz
GoTReX #22991 üzenetére
Én is használom, illetve a rocksmith is. Talán az egyetlen rossz hogy nem egy hús - vér személy oktat, és mint bármire autodidakta tanulásnál könnyű valamilyen rossz szokást felvenni.
Nalam ez például az indokolatlan sok kisujj használatban nyilvánul meg.Nagy előnye viszont hogy gyakorlatilag korlátlan illetve kötetlen időben használható, ellenben egy tanárral akit köt az idő (és a pénztárcánk mérete). De ha valamit 100x próbálsz és akkor sem megy akkor nem veri a falba a fejed.
Mindenesetre ajánlom mind a tanuló programokat mind a tanárt, a kettő együtt biztos kombináció.
Nekem szerencsém van, mert az egyik legjobb barátom közel 15 éve gitározik, tanít is, már csak meg kell győznöm hogy van rám ideje 😂
-
haxiboy
veterán
válasz
GoTReX #22989 üzenetére
Én Dunlop pengetőket használok, illetve volt valamilyen Fire vagy ilyesmi de elkeveredett pár hete.
Nekem a hangszerboltos csávó így elsőre a H-s csúszós (talán nylon) pengetőt, illetve egy érdesebb tapintású Tortex 0.73mm-t ajánlott. 100ft darabja. Viszont kezdem érezni közöttük a különbséget, hamarosan bevásárlok 10-15 félét hogy még jobban tudjam próbálgatni. A két pengetővel egyébként teljesen más hangzást lehet előcsalni. (de lehet csak én hallom ezt).
Nekem grafikában a Jimi Hendrixesek jönnek be, igaz elég drága mert limitált változat állítólag.
-
brickm
őstag
válasz
GoTReX #22987 üzenetére
ha egyszerre többet veszel, akkor igen. Húrszett pl egyféle 10db egy csomagban, sokkal olcsóbb, mint itthon.
Kistételben nem annyira. amúgy gsfanaticon szokott lenni húr(van aki vesz sokat, de végül nem azt használja már stb) ott is olcsóbban szoktak lenni 1000ft ot simán lehet spórolni darabonként. -
haxiboy
veterán
válasz
GoTReX #22985 üzenetére
Én is így voltam az elején. (bal kezes vagyok, de jobb kezes gitárral tanulok, ez ilyen rejtett jobb kezesség, íráson kívül szinte mindent jobb kézzel csinálok).
Folyamatos gyakorlással elég gyorsan javul az ujjankénti koordináció.
Magamon is észre vettem, az elején nagyon sokat bénáztam, most már 1-2 bar chord is megy, igaz még fájdalmasan.
Azt is észre vettem hogy kb 2 hét után már sokkal jobban szét tudtam nyitni az ujjaim, már a legfelső húron is le tudok fogni sorban 4 (fretet?? Ugye annak hívják?)Edit : Bocsánat a formázás miatt, telefonon nem túl jó a szerkesztő.
Karácsony tájékán ha még akkor is érdekel a gitározás és sikerül félre tennem rá pénzt, akkor esélyes hogy ezt a Strat copy-t lecserélem egy komolyabb darabra. Nagyon kacsintgatok egy Epiphone lp standarddal.
-
Eastman
addikt
válasz
GoTReX #22949 üzenetére
Ja, ja, közepet adjál neki!
Az zsír, hogy mindhárom paramétert beállíthatod a kombón. Van amelyiken csak magas van és mély, legrosszabb esetben egyetlen Tone gomb.
Én szűz motyóval úgy indulnék - aztán majd vitatkoznak velem a Kollégák - , hogy a Treble mehetne 12 órára, a Middle szintén 12 órára, a Bass meg 9 órára. A gitárodon a nyaki hangszedőn játszva a Volume fullra, a Tone poti a feléig tekerve. Innen finomíthatsz minden paramétert ízlés szerint. Apránként többet vagy kevesebbet adhatsz rájuk. Van olyan csillagállás ahol hallani fogod, hogy feléled a cucc! Kellemes a fülednek. Azt mindenképpen fotózd le magadnak a telóddal azonnal! Aztán próbálkozol tovább, kicsi magas, kicsi mély... Ha valami jóságot kikeversz, lefotózod. Így találhatsz rá a saját hangzásodra. Ha kása, a képek alapján visszatérhetsz a kellemes hangzásra. Mikor megvan az aranymetszés, utána már a gitárod Volume potijával lehet a leginkább dolgozni. Ha Gary Moore kézközeli felvételeit elemzed, szépen látható a recept.
De csak nagyon leegyszerűsítve írtam. A mély ne legyen tompa, puffogós, a magas ne legyen fájdalmasan metsző, a közép meg egyensúlyban tartja, támasztja az egészet.
-
BluEyes
őstag
válasz
GoTReX #22953 üzenetére
Gitár, kábel, meg az erősítő, oszt ennyi. A legtutibb klasszikus.
Valóban teljesen másképp szól, mint a korábbi linked. Más a gitár (faanyag, pickup), más a hangrendszer, és persze teljesen különböző maga a két gitáros ember is. Viszont mindkét sound nagyon rendben van.
-
BluEyes
őstag
válasz
GoTReX #22951 üzenetére
Nincs mit, jó topicban jó kérdések, ez rendben van így.
Csörgés is szóba került itt már párszáz alkalommal. Egy régi posztom
-
BluEyes
őstag
válasz
GoTReX #22949 üzenetére
Ebben nincsenek csövek, ez félvezetős (tranzisztoros) kiskombó, de a torzítást itt is meg lehet oldani, csak itt egy külön "torzító" áramkör gondoskodik a hangzásról a természetes túlvezérlés helyett. A nyomógombbal tudod ki-be kapcsolni a torzítót, a Gain meg a torzítás mértékét szabályozza. Kezdésnek jó lesz ez.
Ja, a hangszínekkel óvatosan, a közepet ne tekerd nullára, a magasat meg ne tekerd maxra. Máskülönben ízlés szerint...
-
BluEyes
őstag
válasz
GoTReX #22945 üzenetére
A torzítást nem a gitár, hanem az erősítő csinálja. Eredendően ez egy hibás működés, amit az erősítő túlvezérlése okoz. Ugye ha a hifi erősítő torzít, az roppant kellemetlen, bántó dolog, hibás működés, ezt nem kell magyarázni.
Anno a kis csöves erősítőkből ki akarták facsarni a wattokat, túltekerték őket, persze betorzultak. Így született meg a torzított gitársound. A legfaszább torzításokat a mai napig így csinálják, csövi előfok túlhajtva, plusz a végfok is még torzít rajta egyet, oszt kész is a kafa vintídzs rokkszand. -
Eastman
addikt
válasz
GoTReX #22945 üzenetére
A fejhez legközelebbi, vagy a testhez?
Egyébként a zörgő bund az tipikus szobametál jelenség. Színpadon általában hangosabbak az erősítők a villanygitár zörgésénél. A kiskombók piaci megjelenésével jött az igény a "nemzörgős" hangszerekre. Picit magasabb action a megoldás.
-
-
Fitzgerald
veterán
válasz
GoTReX #22745 üzenetére
Azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy bár lehet hogy jelenleg az esztétikumot fontosabbnak találod minden másnál, később - ha komolyan veszed a dolgot és játszol már egy ideje, fejlődsz - mindenképpen szembesülni fogsz azzal, hogy valójában a hangzás, a minőség, megbízhatóság, játszhatóság, kényelem a fontosabb szempontok, és csak ezek után jön a külső.
-
Moleman
addikt
válasz
GoTReX #22742 üzenetére
Ki lehet fogni nagyon jókat is 40-ért, én annyiért vettem a noname superstratom, amitől most 120-ért sem válnék meg, de hasonló árban volt a Cort KX-5 is, amit nagyon merek ajánlani. Most épp kettő szépet árulnak [1] [2], nem tudom, hogy a gyöngyházfehérsége hátrányt jelent-e nálad, idővel felbukkanhat fekete is belőle.
Én alapvetően drop H metálra vettem, de annyira szép hangja van tisztán is, hogy legtöbbször úgy játszom rajta C# standardben.Amúgy klasszikusabb formájú, kisebb hangú gitárból én is a Yamaha Pacificát vagy a Squier Standard Stratot ajánlanám, azok is szoktak 50 ezer körül lenni, most épp drágább. A Vintageket ritkán adják ennyire olcsón, nekem nem is nyerte el a tetszésem, de a kényelem nagyon szubjektív dolog.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
GoTReX #22742 üzenetére
Visszaolvastam, látom 40 körül van a keret.
Strat formából Yamaha Pacifica 112 lehet jó fogás ennyiért, az egyik legajánlottabb kezdőgitár.
SG formából Vintage VS6-ot keresnék ilyen árban, Les Paul formából pedig Vintage V100-at, ha esetleg egy picivel feljebb tudod tolni a keretet (50000, van is fent gitárshopon most egy ennyiért).
Ezek mindegyike kiváló minőségű kezdőhangszer, ár/érték arányban nagyon ott vannak. -
Fitzgerald
veterán
válasz
GoTReX #22708 üzenetére
Cort X2-m volt ezelőtt sok évvel, használtan 30-35 körül szoktak menni. Kezdőknek teljesen megfelelő.
A gyenge forint miatt nagyon elszálltak amúgy az árak ahogy nézem. Az Epi AJ-220S-em kereken 40-ért vettem ezelőtt másfél évvel, most 63 (!) az ára.
Epi Hummingbird Pro is mintha 75-80 körül lett volna ezelőtt egy évvel, most 110. -
bigrob
őstag
válasz
GoTReX #22708 üzenetére
Én egy cort x1-el kezdtem, nagyon magasra volt beállítva a húrmagasság, de azt sikerült belőni amúgy elég jó kis hangszer volt annyi pénzért. Haveromnak cort g210-e van és szerintem tökösebb hangja van mint az egykori epiphone les paul studiomnak, ő még a mai napig használja a cortot.
Talán őt Cort X-5 ajánlanám.
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a corttal majd úgyis jelzi.
Illetve ha szerencséd van mint nekem és találsz ilyen áron olyan Squiert amiben van egy Seymour Duncan hangszedő, akkor azt nem is fogod hosszabb ideig cserélni. -
-
dynamicrossh
tag
válasz
GoTReX #20287 üzenetére
Szerintem nézz ki több gitárt is aztán irány egy bolt és fogdosd meg őket mert elég fontos első(meg az összes többi) gitárnál hogy kényelmes legyen. Ha olyan 50k alatti árkategóriában gondolkodsz akkor a Cort nem rossz választás de a Squier, Sx, Epiphone-ok között is nézz körül.
-
sanzik
senior tag
válasz
GoTReX #19865 üzenetére
Jó tanárt kell találni!
Én is egy évig jártam,de minden percét élveztem.
Nem voltak olyan dolgok amik rám lettek volna erőltetve. Kötelező kottázás ilyen nem is volt...
Én tanár nélkül tuti feladtam volna megint,mert nekem ez a második nekifutás volt pár év szünet után,hogy elhatároztam,hogy meg akarok tanulni gitározni. -
-
-
-
-
Gyick
őstag
válasz
GoTReX #19854 üzenetére
Ha bontásban játszod talán jobban lehet hallani a különbséget.Dehát végül is 1 húron van fél hang különbség mint az összes többinél.Ez ugyanaz mint a f-dúr/ f-moll akkord csak egyel előrébb van tolva csak ott már üres húrokon játszod nem kell a barre.Valószinűleg eléri a bundot a húr kicsit azért zörög
-
Eastman
addikt
válasz
GoTReX #19820 üzenetére
A nejlon húrozás ténye nem minősíti, hanem kategorizálja a gitárokat.
Akarsz látni félmilliós nejlonost?
Oda, ahol azt olvasod, hogy „Érdeklődjön üzletünkben”, képzelj, egy jóó nagy számot! -
kemotox
addikt
válasz
GoTReX #19817 üzenetére
Lehet majd nem árt elvinni egy hozzáértőhöz beállítatni a nyakat stb-t, olcsóbb gitároknál ezt ki szokták hagyni a gyárban. Ha jól tudom 10 ezer alatt kijön a dolog, nem tudom pontosan, én még soha nem vittem el az enyémet pedig már nagyon nagyon érik
De eleinte szerintem nincs rá szükség, amíg akkordokat tanulgatsz meg nyomatod az ujjgyakorlatokat, úgy is fentebb játszol a nyakon, a fejhez közel, és ott még nem lesz a rossz nyakbeállítás miatt méteres magasságokban a húr. Ha magasabb fekvésben akarsz játszani, akkor már nagyon zavaró a dolog.
-
-
kemotox
addikt
válasz
GoTReX #19803 üzenetére
Ha megy az angol, akkor mindenképp nézd meg a Justinguitar.com-ot. Legjobb gitáros tanulós cucc, azt garantálom! Rengeteg anyag van, teljesen ingyen. Baromi jól van rendszerezve a dolog, egymásra épülő leckékkel, minden lecke után gyakorló feladatok.
Van egy csomó kis szériája is a csávonak, mint pl a Quick Tips (vagy valami ilyesmi), ahol kis apróságokat mutogat meg, vagy a Practice Better amiben olyan ötleteket oszt meg, hogy hogyan, mikor, mit érdemes gyakorolni. (pl állíts fel magadnak kisebb célokat, amiket hamar elérsz, vagy hogy mindig lassan próbáld meg először eljátszani a megtanulni kívánt akkordot/skálát/dalt/akármit. Ezek triviális dolgok, de nagyon sokszor hajlamos ezekkel kapcsolatos hibákba esni az ember, szóval nem rossz, hogy van egy kis emlékeztető)
Rengeteg hallást fejlesztő gyakorlat is van, külön kitér arra, hogy hogyan lehet hallás alapján lejátszani egy számot (persze ehhez gyakorlat kell), stb stb. Egyszerűen istenkirály. -
nap
addikt
válasz
GoTReX #15944 üzenetére
Ha ilyen feje van a gitárnak, akkor az alapból fémhúros gitár.
Ha viszont ilyen feje van, akkor azt csak nylon húrral használhatod. -
M3aN
senior tag
válasz
GoTReX #14978 üzenetére
Szerinted az új gitároknál nem fordul elő hogy bajuk van? Te pénzed, te döntésed, viszont akkor felesleges tanácsot kérni ha úgysem hallgatod meg
Az első gitárom újonnan vettem, és a D húr a 3. bund után el van egy kicsit bundozva, így zörög például ha lefogom capo-val. Ezt kb fél év után vettem észre...
-
-
-
izomhod
őstag
válasz
GoTReX #14951 üzenetére
az abc-s hangok a c d e f g a h és megint c (d e f g a h c) így megy körbe
vannak dúr (vidám) és moll (szomorkás) akkordok
tehát van c dúr és c moll is
ugyanígy d dúr és d moll
ha csak a betű áll magában, akkor az dúrt jelent, pl a videóban ezek dúr akkordok:
Anchor Fingers for A, D and E
A dúr D dúr E dúr -
Eastman
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Ingatlanos topic!
- Gumi és felni topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged