Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Olvasom, hogy a 9750h forrofeju. Pont emiatt tertem ide a topic-ba.
Van egy ilyennel szerelt msi laptopom.
Arra gondoltam, hogy esetleg tg conductonaut-al kennem at mostanaban.
Azonban van 1-2 erintkezo a cpu feluleten amit jo volna letakarni valami hoallo szalaggal.
Mit lehetne erre hasznalni?
Illetve a rez felulettel ez fog valamien reakcioba lepni?
(Eddig csak delid eseten hasznaltam tgc-t) -
-Prometheus-
tag
válasz
Csupati
üzenetére
Ez világos. Valójában a legrosszabb esetre (is) készültem, hogy az E-core-ok (vagy a scheduler) haszontalanok és csak a P-core-okra lehet támaszkodni.
De ez biztosan túlkapás, főleg hogy a big.LITTLE-nek sem az első generációja már ez az Intelnél, volt már valamennyi ideje kiforrni a dolognak. -
-Prometheus-
tag
válasz
Ubul86
üzenetére
Igen, a 9750H nálam is forrófejű, ez eszembe sem jutott eddig, hogy lehet akkor egy 13. genes jobban el tudja engedni magát azonos körülmények között.
A munka többnyire TypeScript Vue appok hot reloaddal, Python scriptek numpy-val, pandas-szal. Ezek támogatására fut sok Docker konténer adatbázisokkal, Redis-ekkel, ilyesmi. Ritkán Rust programok, alkalmanként hosszan tartó FFmpeg streamelések/transcode-olások a háttérben.
-
baro32
aktív tag
válasz
-Prometheus-
üzenetére
Szerintem nem lesz gyenge az i5-13500H nézd meg itt : [link]
-
Csupati
őstag
válasz
-Prometheus-
üzenetére
Az új E és P magok hasonlóak mint a mobilban , van 4 magod ami erős ezek végzik a munka nehéz részét, az E magok viszont alacsony fogyasztású magok kis teljesítménnyel, több magos/szálas teljesítményben előre lépés lesz az biztos. .
-
Ubul86
őstag
válasz
-Prometheus-
üzenetére
szerintem túlgondolod, és ha gaming szóbajön, akkor úgy is nagyjából a videókártya dönti el a helyzetet. Tudtommal amúgy a 9750H amúgy is eléggé forrófejű (nekem legalábbis az volt a gépemben) szóval valószínűleg az 13. gen i5-el amúgy is jobban fogsz járni
Kérdés, hogy a programozás mi, de ott se kellene visszalépésnek történnie
-
Ubul86
őstag
válasz
Bounti
üzenetére
Köszi

van egy nagytesó, lassan 4 éves, mellette még volt idő, legalább este egy 8-10 közötti időszakban az Én időre, most nov 30.-a óta semmi film/sorozat/játék
de majd
most néztem a Kingston Fury Impact-ot is, cl20-as, marketplace-en találtam 24ért garival, azon filózok hogy a kit-re benevezek, csak nézem, hogy vajon melyik érné meg jobban esetleg hosszútávon
64-re nem váltanék már egyáltalán (bár 32-re is ezt mondtam
)Én is nézelődtem dec. elején egy Asus Rog Strix Scar-t, 4080-al, meg is vettem telekomtól, de visszaküldtem, mert random újraindult, és nem volt kedvem a 14 nap alatt foglalkozni vele, hoyg ez most esetleg hardverhiba vagy szoftver. Igazából most nem is bánom már, más meg lehet jól járt vele.
-
-Prometheus-
tag
Sziasztok!
Gépváltáson gondolkodom épp, de egyvalamiben nem vagyok biztos.
A mostani gépem egy Dell G5 5590, i7-9750H-val. A kiszemelt ami váltaná, egy Lenovo Legion 5 Slim, i5-13500H-val. Ugye a mostani CPU-ban 6 hagyományos mag van 12 szállal. Az újban 4 P-core 8 P-threaddel és 8 E-core 8 E-threaddel.
Ami nem világos, hogy ez a gyakorlatban mit jelent teljesítményben. Vajon jobb-e annyival az új, hogy 4 P-core-ral hozza ugyanazt vagy lehetőleg többet, mint a mostani a 6 normál maggal? Játékra és programozásra használom a gépet, az idő nagy részében interpretált nyelvekkel dolgozom, szóval nem fordítok naphosszat forrásból, de azért jó lenne ha nem lenne visszalépés azon a téren sem.
Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata? Esetleg túlaggódom?

-
Bounti
aktív tag
válasz
Ubul86
üzenetére
Gratulálok a picihez, jó egészséget a mamának és a babának (és persze a papának is)!

Azért is írtam, hogy neked kell tudni, hogy megéri-e, én például 32 Gb-t raktam az Ideapad Gaming 3-ba, megjegyzem tök feleslegesen, és bár megvettem a Baldur's Gate 3-t, még nagyon el sem indítottam...
Pluszt beszereztem egy Acer Nitro 16-t RTX 40060-al... Idióta vagyok...
-
Ubul86
őstag
válasz
Bounti
üzenetére
köszi-köszi, igen, egyről, csak kacifántosan írtam

nagyon nem foglalkoztam még ezekkel, mert mindig a default ram készlet volt a gépekben, vagy ugyanannyival pótoltam még esetleg
igazából két játékot próbáltam, most megjelent Pacific Drive, meg Alan Wake II...talán utóbbi kicsit jobb lett, előbbivel meg amúgy se volt gond qhd, ultra-n a demoval se (néha kis mikrolag van, pedig vsync bevan kapcsolva)
igazából amennyit játszok mostanság a 3 hónapos picúr mellett, már az is jó, hogy így megoldottam 16-ról 40-re.
-
Bounti
aktív tag
válasz
Ubul86
üzenetére
A maradék 24 Gb ami egycsatornásban megy, a 8 giga különálló és 8 giga a 32-ből megy duálban. (Ja, most értettem meg, hogy 32 mínusz 8-at írtál, akkor egyről beszélünk...
) Akkor érdemes venned 2x16-ot, ha ki is használod. Az sem mindegy, hogy a géped mit kezel(sebesség, időzítés, méret).Az időzítésről (CL):
-
Ubul86
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
-
Dhampir
félisten
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Egyébként Jedlik dinamó a neve, nem véletlenül.

-
Raymond
titán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
"25 Chrome lap"
-
válasz
vakablak93
üzenetére
Nálam 25 Chrome lap és eszik rendesen (háttérbe fut qBitt. 205 feladattal) meg pár program is fut a háttérben. (Win10)
-
TeeBee73
veterán
válasz
Raymond
üzenetére
Peltier alapú hűtőt először '95-ben láttam Slot1-re, a helyi számtech boltban, ahol meló után maszekoltam.
MOD: Ott volt először lehetőségem VFX1-es sisakot is kipróbálni a Descent-el.
Le is estem a székről, szerencsére, a kábelt bő kézzel mérték.
MOD: Vakablak93: Miket nézegetsz? Most nézem, 14 tab nyitva, ~930MB-ot kér a Firefox.
-
vakablak93
őstag
válasz
baro32
üzenetére
Normális, nálam is csak a win11+ 10 tabos böngésző 11-12Gb-ot benyal azonnal.
Nem véletlen van ma már az értelmetlenségi határon a 16 Gb, ma az olyan mint 2016-ban 8Gb rammal gamer lapost venni, 1050 mellé még elment, de még ott is irritálóvá tudott válni, ha volt merszed nem bezárni a böngészőt a játék mellett.
Kell ma már a 32Gb.Pocok: a mobil 3080-at még hasonlítgatni sincs értelme a desktophoz, fájó de ez van.
Itt a topikban előszeretettel emlegették állandóan azt a tévképzetet miszerint a laptop 3080 kb asztali 3070, de még ez is távol van a valóságtól.
A laptop 3080 az kb desktop 3060Ti, és még ott is van hogy lemarad.... -
baro32
aktív tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Remélem is hogy elég lesz

Én is úgy érzem hogy a 32GB elég lesz egy darabig még majd a következő laptopomat meg úgyis majd 64-el veszem ~5-6 év múlva remélem kiszolgál az OMEN addig még. -
-
Pocok256
veterán
válasz
Gergello
üzenetére
Pl nálam 16 lazán elfogy. Full stack fejlesztő vagyok ergo kell a backend rész ami dockerbe fut ealstic mysql redis python django backend szeró ezek megzabálnak lazán 5-6 giga ramot. Mellé szükségem van egy react ra hisz alkalamzást fejelsztek ott kell két emulator android és iphone ez a kettő másik 8 gigát lazán bekajál plusz IDE és egyéb finomságok. 16 már alap egy fejelsztői környezethez az alatt nem érdemes elkezdeni semmi komolyat.
-
-
Ubul86
őstag
válasz
echterion
üzenetére
szerencsére ez egy kis kkv, családias, mondtam is annak, akitől kértem, hogy szükség lenne amúgy plusz ram-ra, hogy ha van elkallódva a raktáron egy, akkor kipróbálnám munkahelyin is meg sajátomon is vállalva persze a következményeket ha valami elbaszódik.
persze alapból az asus-ba gondoltam, többi munkatársnak is asus van, csak sokaknak újabb vivobook (fém vagy fémhatású , az enyém még full műanyag), és azokba már 8+32vel jött, az enyém meg 8+8-al.
multinál persze máshogy mennek a dolgok. Jó kérdés, hogy itt mennyire van számontartva a plusz dolog, gondolom az adót leírják, és azért valamennyire írják hogy ki mit kért. Most jött egy mobilos srác, ios/androidra fejleszt, asus tuf-ot kapott...hogy minek

mármint, egy komolyabb üzleti szerintem sokkal jobban feküdt volna neki, és nem érzem ebben a szakmában azt, hogy gamer gépen kéne dolgozni, bár nem tudom, hogy az android studio mellett mennyit eszik az ios-es fejlesztési felület/területlegalábbis egy alap webfejlesztői cégnél, ahol azért komolyabb site-ok nem mennek (értem itt grafikai oldalról) nem érzem szükségességét. Szerintem valami félremehetett
Vagy lehet Mac-et kínáltak fel neki, csak azt nem akart, helyette kipróbálják ezt a vonalat.
A ramot már jobban érzem, azért chrome + phpstorm, esetleg docker, win10/11 alatt simán megeszi a 16ot (bár még röccenés nem volt a saját gépemen nagyon), thunderbird, slack, wamp. 16-ból 13-at ír mostBár a win-re is ráférne egy fresh reinstall

upd: vicc, chrome facebook tab-ja 1.1 giga volt

-
válasz
Pocok256
üzenetére
Ahogy megfigyeltem most kb egy laptop 4090 gpu egy asztali 3090 szintet hoz. Volt itt valakinek 4090 olyan és nem sokkal hozott több vga pontot mint ami nálam van. Az asztali 4080-tól az jó távol van, ha jól emlékszem.
Nem ehhez szóltál hozzá, ezt csak még a múltkorihoz tenném hozzá.
-
Csupati
őstag
válasz
RM007
üzenetére
Nem feltétlenül kell hardveresen fullos ismerettel rendelkeznie egy IT-s szakembernek, aki programozó, szoftveres dolgokban van otthon pl. Lehet itt is ez a helyzet, gyere van, ez van vagy jó vagy nem. A cég meg leírja adó formájában, vagy legalább az áfát vissza tudja igényelni.
-
-
válasz
Csupati
üzenetére
Szerinted náluk nincs olyan személy (rendszergazda) aki ezekért a feladatokért felelős? És nem tudja ez hogyan működik? Mindenhol van, felügyeli a rendszert, szervereket, és javítja ha valahol gond van, ha egy alkalmazott szól valamivel gondja támadt neki akár távkapcsolatból rendbe kell tennie. Az tudja mi a ram és hogyan működnek ezek a dolgok.
Simán leellenőrizheti a rendszergazda igazat mondott-e.
-
Ubul86
őstag
válasz
Csupati
üzenetére
áh, akkor nem jó, mert 150 helyett 155-öt akartam
, akkor marad minden ugyanúgy

köszi amúgy, hétvégén kipróbálom, kíváncsi vagyok, hogy hoz -e bármi pluszt játékoknál (kétlem, de legalább a windows 11-nek több memória jut
)Alan Wake 2-re azért kíváncsi leszek 32/40-el
-
Ubul86
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
nekem jó lenne az is hogy 8 és 32 GB
Igazából munkahelyi gépbe kértem, de az otthoni lenovon dolgozok 99%-ban
gondoltam akkor miért ne, kipróbálom
16-al is elvagyok, nem éreztem akkora problémát még sose, a 3070 még elvan - valószínűleg pár évig biztosan - játékoknál nem tudom, hogy mennyit nyerek a +16/32-ela munkahelyi egy asus vivobook, abban 8 alaplapi, 8 plusz van, tehát ott is 40 lenne most a -8-al
-
válasz
Ubul86
üzenetére
Szia!
Kingston nem jelent semmit. (nekem is az van, 4 db is a gépbe)
A kérdés, hogy kell-e a 32GB vagy elég a 16 is?
A 2x* jobban jársz, mint az 1x* modullal, mert a Dual Channel bukod...Esetleg beteszed az egyik 8GB mellé, (és próba) vagy veszel a 32GB mellé még egy olyan 32GB-t?
-
-
Ubul86
őstag
Sziasztok. Lenovo Legion 5-ömben 2x8 GB DDR4 Ram van most
SK Hynix van most: SK hynix 3200MHz HMAA1GS6CJR6N-XNKaptam munkahelyről egy 32 GB-os Kingston-t
Szerintetek érdemes lenne kicserélni, hogy csak 1 modul (nem 2x16 kit), és Kingston?
Vagy milyet érdemes esetleg néznem, ami 2x16 kit, és nevesebb, jobb? Corsair? G.Skill? Samsung?
-
Csupati
őstag
válasz
PedroPascal
üzenetére
Asszem 1800 As évek vége.
-
Csupati
őstag
válasz
RM007
üzenetére
Ugyan ezt a megoldást használják az kisebb egyszerübb folyadékhűtökhöz , egy rendes hőcserélő miliós tétel, ez pár ezer ft -os megoldás....
De sztem a klímás megoldást engedd el, ipari környezetbe még oké , de otthonra csak akkor ha utálod a Feleséged/Párod és Magadat
A Peltier elemmel jobban jársz és halkabb .
Tessék még létezik Peltier elemhez vízhűtő blokk [link]
A meleg oldalra meg egy léghütéses CPU hütőt felraksz 2 ventivel és csodákra képes.
De volt olyan "állat" aki össze táki-mákkizott egyet [link]
Nem biztatni akarlak rá hogy megvedd, és nem is vállalok felelőséget a linkeken lévő cuccok müködéséért! -
válasz
Csupati
üzenetére
Erről egy pálinkafőző jut eszbe. Régen főztem itthon a panelban egy gyári 17L félével. (Most már nagyobb a mennyiség ezért főzetek.) Hűteni szeretnék nem fűteni.

A folyadéktartályba nyomtam a hűtőből beraktározott hideg vizet, mert spóroltam a vízzel, inkább fogyott több áram.#103842 FőDudu :
Ez nagyon tetszik. Ilyen kell nekem is. Most pár hónapja vettem új gumi jakuzzit, levitettem a nyaralóba, sátor is lesz hozzá. Mindig lehet jobbat találni, úgy hogy ez most fájt. És persze ezért sincs (meg más miatt) új vga kártya most a Clevo-hoz. Hej ráérünk arra még.
-
válasz
RM007
üzenetére
Ez tényleg szép eredmény. Kicsit ebbe a helyzetbe kerültem én is van egy nagyon fasza 3080 laptopom és most 4090 laptopokat nézem és agyalok melyiket vegyem .
Csupati :
Hát vannak ilyen emberek mint érdekesség megnézem esetleg szörnyűlködök egyet de ennyi. Mikor Atti felrak ide hogy műszakilag megold valamit na az számomra elismerésre méltó. -
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
-
Csupati
őstag
válasz
RM007
üzenetére

Veszel 6 os rézcsövet (mert ahhoz a kis kompóhoz elég lenne az is) ugyan így feltekered , és bele lógatod a vízbe és megvan a hideg víz.
Ha láttál már csapolt sörnek a hűtő egységét , akkor ez is hasónlóan fog müködni csak ez nem fagyasztja meg a vizet (nem is kell mert akkor párásodik minden, és ha 15-17 fok felett tartasz mindent akkor nem is fog párásodni egyik felület sem!) .
Mondjuk egy nagyobb vízhűtés tartályában. Egy baj van , a klímás aggregát kb 250e ft!
Valahogy így kéne magának a hütő egységnek kinéznie :
Nem halk, nem kicsi , nem könnyű , és cserébe baromi meleget fog fújni , bentre nem is érdemes rakni. -
válasz
Csupati
üzenetére
Adhatod a linket de aztán jó legyen méretre, mindenre
..........nem olyan egyszerű ez nekem. Most erre nincs is időm. Sose szedtem még ilyet szét, most nem akarok kockáztatni, mert elvileg megfelel minden, talán majd pár hónap múlva visszaolvasom mit írtam fentebb. Mindjárt megbánom, mert számon kéritek.
Olyasmire gondoltam még a múltkori kompresszor linkemmel hogy mi lenne ha a víztartályt hűteném le benne a vízzel valami külső egységgel? Meg valami hasonló dolog. Este ráteszem a hűtést egy nagy laptophűtőre. Körülötte kicsit le fogja hűteni a levegőt valamit ezzel is nyerhetek. Amúgy meg jöjjön egy kis gaming....sose volt ilyen jó a hűtés monitorozásom szerint aktuális fogyasztás mellett.
-
Csupati
őstag
válasz
RM007
üzenetére
Én akkor látnám értelmét ha megtartanád a vizes hűtőt, és pl szerzel egy 240 vagy 360 AIO hűtést , elvágod azt az ágat ami a pumpa nyomó oldala a hűtő felé, azt rá kötöd a hűtésre, és a pumpa blokk egységre rakod rá. Ott ugye lenne egy hő leadó ( ezesetben hideg felvevő) felület, ahonnan a hidegebb víz elmegy a gépbe,ott fel melegszik, elmegy a radiátorba ahol lehűl, és a blokknál rá segítene a Peltier elem.
-
válasz
DamianB
üzenetére
Magam szórakoztatására és sose bánom ami eddig történt, tanultam is belőle. Inkább furcsállom hogy más nem volt ilyen kitartó, vagy hamar elhullott mikor kár érte. Amennyire vágom ezt a területet lehetne hősköltemény is. A mostani vasamat annak tartom, bár tudom ezzel az érzéssel egyedül vagyok.
Más:
Erről vélemény? Lehetne ilyet laptop hűtésre befogni? [link] -
Csupati
őstag
válasz
DamianB
üzenetére
Jó mondjuk azt hogy a desktop VGA rendesen 100% ban kihajtható, de a Tagok nagy része (engem is bele értve) élhetetlennek látja ezt a koncepciót. Maga a laptop funkcióját elvesztette. De volt olyan elmebeteg ember külföldi fórumon ,aki konkrétan bele faragta a dupla mxm kártyás gépbe a dektop vga-t, bármiféle külső táp és kijelző nélkül! Még a hűtést is. Sok részletet nem árult el, de egyértelműen a laptop burkolaton belülre került a vga. Specko 2mxm slotos átalakító, és a laptop 2 mxm táp csatiját használta.
Szal RM007 még egészen visszafogottan csinálja. -
válasz
RM007
üzenetére
Ne haragudj de ha jól értelmezem amit írsz akkor ezt ahogy barkácsolod vagy ép mások barkálcsolják a gépeidet egy hőskölteménynek látod ?
Én eddig azt hittem magad szórakoztatására csinálod egy hobbi a számodra. Mert logikus értelmét(pl cash/FPS) nem látom.
Nekem semmi bajom veled csak kérdezem. -
válasz
KillHates
üzenetére
Engem sosem tudtak volna átverni hisz az is csak idő kérdése volt hogy az asztali verzió beférjen a burkolat alá még ha kissé ki is van lógva. A paraméterekre pedig jobban izgulok mint légy a szarra ha vga-ról van szó. Ezt kívánnám mindenkinek, de senki nem hallgat rám.
Pontosan ezért jut mindig eszembe mikor laptop elé ülök ennek a versikének két aktuális
sora mely határozottan jellemzi ebben a topikban az erőviszonyok jelenlegi helyzetét:"Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,
Meddig a szem ellát puszta földön, égen;...."Többet nem idézek. Hát igen én vagyok Miklós hiába mutatom az utat merre is.

-
-
Csupati
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Fénnyel? Nem optikai technológiát akarnak bele építeni?
-
Fénnyel működik és feltörhetetlen az új processzor! [link]
-
-
gyépés
aktív tag
válasz
ttomas2005
üzenetére
Így viszonyul egymáshoz a két proci. Szerintem kb. tök ugyanaz. Hiába jobb a ryzenben az iGPU, így is csak nagyon limitált játékélményt ad, a 4060 mellett nem nagyon fogod használni szerintem. A 3 év gari sokkal többet ér, szóval én az intelesre szavazok.
Hivatalos gyári oldal az intelesröl és a ryzenesröl.
Összehasonlíthatod őket.
Szerintem ennyiért megéri mindkettő, jó gépek. -
ttomas2005
csendes tag
Sziasztok!
Emagon elég jó áron lehet kapni most a Lenovo Legion Slim 5 laptopokat. A 4060+16gb+512Gb modellek bruttó 460k alatt vannak.
Két kérdésem lenne, az egyik pénzügyi a másik szakmai.
Mit gondoltok az i5-13500h vs R5-7640HS processzorok teljesítménybeli különbsegeiről? Gyorsaság vs elég jó iGPU és energiatakarékonyság?
Cég nevére venném, így az i5 modell 36 míg a ryzen 5 modell csak 12 hónap forgalmazói garanciát kapna (nem igazán értem miért amúgy
) . Szerintetek megér az R5 fentebb említett előnye 2 évnyi garancia elvesztését? Ti melyiket választanátok a helyemben? Casual gamer vagyok, a párom és én felváltva használjuk a mostani Y530-omat (i5-8gen, 1050Ti, 32Gb, 1TB+1TB) asztali módban (Thinkvision P27h-10 QHD 60hz monitorral) közös játékokra, illetve én egyetemi fejlesztési feladatokat végzek rajta, így elég nagy lenne a teljesítmény növekedés. Általánosságban mit gondoltok ezekről a modellekről, megérik a pénzüket?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
-
Greentea
senior tag
Srácok céget nem is akarok írni, de van valakinek tapasztalata az újonnan vett laptop biztosításról a vásárlás helyén? Ti erre áldoznátok? Ha tönkremegy valami akkor mennyire jellemző hogy a xy. bekezdés xyz. alpontja kivételt képez és nem fizetnek semmit?

-
gyépés
aktív tag
válasz
fulton
üzenetére
Én vettem onnan gépet. A cég teljesen korrekt. Gariztattam is, azt is kipróbáltam.

Én 3 év premium garival vettem a gépet, küldték a futárt a gépért visszaküldèshez, fizettek mindent.
Igen, amit ott fizetsz az már a végösszeg, nincs rajta semmi plusz költség.
A "csak üzleti ügyfelek" dolgot nem értem. De írj rám privátban nyugodtan! -
fulton
addikt
Sziasztok
Új vagyok a topikban, nem nagyon találtam infot - érdeklődni szeretnék a "bestware.com" boltról.
Rendelnék egy VR terméket tőlük.
Ajánlott bolt?
-Érdekelne: jók e az értesüléseim, hogy az ott fizetett ár, a végleges ár, nincs áfa vám.. (Németből jön ha minden igaz tehát EU)
-Garanciánál korrektek? mik a visszajelzések?
- Ha vissza kell küldeni jól tudom hogy ingyenes visszaküldési cimkét állítanak ki? és a vissza postázás (hozzám) is díjtalan.
-Illetve mi az hogy "csak üzleti ügyfelek számára?"
-
FőDudu
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Extrem overclock eseten mar csak a hutessel lehet feljebb menni. Ha lejjebb viszed a procid hofokat, akkor feljebb is birja majd.
Lapotopnal sok ertelme nincs, mi is csap probalgatasnak csinaltuk, mert epp kivancsiak voltunk milyen hofokra tudunk lemenni. A prociba epitett szenzor szerint minusz 30 fokig lement.
-
FőDudu
veterán
válasz
Gergello
üzenetére
Nem meggyozni akarlak, csak van ilyen is.
Mi mar vagy 30 eve csinaltuk, akkor nagyon nehez volt ilyeneket beszerezni - most meg 1 Euro darabja.
Ovatosan kell vele banni - lattam olyan bolondot, aki ket ujja koze csippentve bekapcsolta.
Hogy kiprobalja mennyire hut.Ra is sult a meleg oldala azonnal az ujjara - es tonkre is ment a cucc.
Hutes nelkul tilos bekapcolni, mert ugy tulhevul a meleg oldala (ami a fenti adatlapon max 90 fokos lehet).
Ez minden esetben noveli a fogyasztast, hiszen plusz energia befektetesevel lehet a meglevo vizhutest hidegebbe tenni vele. Azaz 300-500w elvitelehez meg 1x annyi peltier kell. Mi 300 wattal jatszottunk egy procin ami disszipalt max 50 watttot. Nem is volt masra jo, mint probalkozni. Jott a jegsapka, aztan fel is emelte a procirol a blokkot es megsult a proci. Szoval okosan kell csinalni.
-
válasz
FőDudu
üzenetére
Értem én, de csak egy kérdésem van.
Mi értelme ennek, vagy minek legyen mínuszba a fok, ha így is bőven "meleg" érték határ alatt van a gép és hangtalan? (se pumpa, se venti hang)5GHz (all core) mellett már melegebb (de még elmegy) de biztos jobb volna, ha ilyen 20c fok körül lenne (vagy mondjuk 30-40c fok max.)
Biztos érted mire gondolok...
Mondjuk az még jó lenne, ha külső PC táp nélkül beépíthető lenne, de a sok kábel, cső meg a többi nekem nem hiányzik valahogy.
A külön építhető külső rendszert elkerültem ezzel a fix gyári külső rendszerrel, mert ez már fullra ki van építve, ebbe csak spéci víz kell, meg 2-2 fitting, 2 cső és mehet a móka.
De ez már nagyon nem itteni téma, így fejezzük is be, mielőtt lecsap a banhammer...
-
FőDudu
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Azt tudni kell, hogy a peltier egy hopumpa (mint egy split klima). A betaplalt teljesimenynek megfelelo hot pumpal at egyik oldalarol a masikra. Azaz ha a meleg oldalarol el tudsz vinni 300 wattot es ugy 30 fokosan tartod, akkor a hideg oldalarol elvisz 300 wattot de ott mar durvan minuszba megy.
A meleg oldalat mindenkeppen erosen kell huteni, hutes nelkul bekapcsolva tonkre megy.
Ez egy specialis felvezeto technologia. Ilyen van a hangtalan hutokben (szallodai minibarokban). Ilyet raknak a hutotaskakba is amikoet szivargyujtoba dugva lehet huteni.Na ilyen 40x40 mmillimeteres peltier elembol van azon a pirinyo vizhuto blokkon 4db.
Nem tudom ezek miert lettek ennyire olcsok, a Tec1-12715 ami kb 15v 15A (130W folotti) az 1 Euro alatti aron beszerezheto.
Ha most folglalkoznek vizhutessel, tuti rendelnek egy marekkal. Csak egy jo eros 12 voltos toroid tap kellene es mehet a moka.
-
-
FőDudu
veterán
válasz
Gergello
üzenetére
Peltier elemek vannak a borda es a blokk kozott.
Azokhoz meg kell egy jo eros tap es megvan a hutes.A peltier elem egy thermo elektromos hopumpa. A hideg es a meleg oldala kozott 30-70 fok kulonbseget tud tartani. Azaz ha a meleg oldalat a vizhutessel 30.fokon tartanad, akkor a hideg oldalan 0 es minusz negyven fok kozotti hofok lehet. Tipus fuggo.
Mi anno egy 300 wattos verziot hutottunk vizzel, az durvan minuszba hutott egy celeron procit. Ott mar a kondenzacio volt a gond, jegsapka fagyott a blokk kore.
Na ebbol arulnak itt kurva olcson.
En ha vizzel hutenek, akkor 2 ilyet varialnek ossze, a most bordas reszt lecserelnem a masodik ilyen vizes blokkjara.
Azaz a peltier meleg oldalat hutenem vizzel, a hideg oldala meg mehetne a gepbe. Az eleg hideg lenne, talan minuszba is mehetne a megfelelo huto folyadekkal. -
FőDudu
veterán
válasz
KillHates
üzenetére
Ha ez igaz, akkor ennyiert a hulyenek is megeri.
Ezt kell vizhutesre kotni (2 ilyet venni es a masodik vizes blokkal huteni a peltier elemek meleg oldalat), aztan masodik kort a gepbe vezetve lehet minuszba menni. -
válasz
KillHates
üzenetére
Hirtelen ez [link] a alumínium lemez jutott eszembe aminek az egyik végét ráerősíteném szerkezetre, a másik behajlított vége meg az állvány alatt lévő laptop hűtőjét érné. Egy jó hosszú és vastag darabra gondoltam. Csodát biztos nem művelne, azért kíváncsi lennék az eredményre, amennyiben úgy hűtene mint az a rajzon látszik.
Nem tudom az a 50W az én fényképezőm alatt is ilyen képet adna-e. Nem csak az én laptopomhoz képzeltem.
Na a kerülőutak még mindig foglalkoztatnak. Meg a mi lett volna ha.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Cyberpunk 2077
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Belehúz a kapacitásbővítésbe a TSMC
- Anime filmek és sorozatok
- Házimozi belépő szinten
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- További aktív témák...
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N3350 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430s - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ASUS ROG Strix G531GT bontás - ventik, LCD panel, töltő stb.
- Lenovo Yoga 9 14IRP8
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS Zenbook 14 - 14" 2.8K OLED 90Hz - i5-1240P - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia - MAGYAR
- Lenovo ThinkPad T480s,FHD,14,i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,TOUCH
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
De ez biztosan túlkapás, főleg hogy a big.LITTLE-nek sem az első generációja már ez az Intelnél, volt már valamennyi ideje kiforrni a dolognak.

) Akkor érdemes venned 2x16-ot, ha ki is használod. Az sem mindegy, hogy a géped mit kezel(sebesség, időzítés, méret).

Muerte