Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Yettel topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
Jól látom hogy az X20 kifuttatásával nem várják meg az X30-at?

-
Stauffenberg
nagyúr
Az ekv. 35mm valóban nagylátó. De ez mit zár ki?

Embert én is jobban szeretek fotózni ekv. 50mm mellett, utcára viszont kell a nagylátó. Na nem egy UWA, de legyen kellően széles, de nem túlságosan, hogy mindent agyontorzítson. Nem véletlen szerintem, hogy a sajtófotósok is ezt választották a legfőbb gyújtótávolságuknak, mert baromi univerzálisan használható, na meg arra is "rákényszerülsz", hogy testközelből fotózd a témát. Én is ezt kedvelem benne.
-
madgie
titán
Ugyanúgy meg kell tanulni vele "látni", nekem most nem is kérdés, hogy egy 23-56 duó lenne az álomszett a 12-es Sámuel mellé, no de az mennyi pénz má'.
#3697: az ekv 35-re. Annak idején én is nagylátónak éreztem a 20/1,7 után, aztán pár hét alatt úgy összecimboráltunk, hogy volt olyan komplett hétvégi kirándulás, ahol csak azzal fotóztam.
-
arn
félisten
az ekv 40essel fotoztam meg mindent, az 50essel inkabb embereket. viszont ott annyra bevalt, hogy csaladnal nem is tekerek fel mast. a 35os nalam mar nagylato.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem nem olyan lehetetlen. Az ekv. 35mm és 50mm jól megfér egymás mellett, elég nagy a különbség köztük (ezért vagyok képtelen ekv. 50mm mellett utcán fotózni, nekem ez élhetetlenül szűk).
X-A1 + 35mm + X100 nekem teljesen jól megfelelne.
Jó persze ha nem lenne ennyire drága a 23mm f/1.4, akkor nem is nagyon lenne kérdés, inkább az objektívet venném. Ha megjelenik az X100T és elkezdik kiszórni az X100s-t, akkor a régi X100 ára becsúszhat 100k alá. Ennyiért már az sem izgat ha már nincs rá garancia, csak legyen megkímélt.Egyetértek TayRol kollégával, az X100 egy design remekmű, egy ékszer, egy műtárgy. Akkor is kellene olcsón egy darab (mondjuk 70-80k körül) ha lenne mellé egy XF 23mm objektívem is.

-
-
TayRol
nagyúr
épp ez az, hogy nem. volt x100-am, az egyetlen váz, amit eladtam az az volt, szóval ha megint vennék akkor szerintem a gyerekem örökölné.
azért alternatíva, mert mindkét gyutáv bejön, nincs preferáltam, és ha választanom kellene, akkor 23/1.4-et vennék mindkettő helyett, de az sem olcsó.(#3689) Gondwana: ezzel mit akarsz mondani? azok az s-es újak? mert akkor utalom a pénzt és megyek érte személyesen hétvégén, úgyis megyek Halasra).
bár még mielőtt döntést hozok, elvileg a héten megjön az xe2, azt azért kipróbálom.

-
arn
félisten
De hogy lehet alternativa a 23as es a 35os? Vagy mindegy, mert ugyis gyorsan eladod?

-
MC Pite
veterán
Ész: XE2+ 35ös.
Gyermek mód magamban: XE2+X100. És utána a 35ös.Amúgy meg az XE2+35 mellett már ritkán nyúlna az ember az X100ért, max a hangulat, ovf lenne ami inkább húzó, méretben már nem sok a difi. E2 után/mellett az első generációs sajátosságok nem hiányoznának (kivéve jpg moci).
Én is csak eléggé olcsón vállanám be az X100ast emiatt... és ezért is filózok a gépek számának növelése helyett hogy esetleg a kicsi X-et upgradeljük - páromnak mindegy, nekem az ovf infói hiányoznak. Persze a huszasé is sovány, de már használhatóbb számomra, legalább tudom hova talált fókuszt.
Az álmodozó felem meg at mondja nyakba jobb oldalt E2 a 35össel vagy a hatvanassal, balon meg az X100. A realista felem meg azt mondja ahova elég lenne az ikszszázas, oda a 35 vagy a zoom is elég vagy a kicsi X. És akkor még ott a 808... Sehogyse jó
-
TayRol
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
itt van mellettem egy xa1, volt xe1-em, és szerintem az előbbi sokkal használhatóbb.
-
TayRol
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
az az af nem barátom.

-
TayRol
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ilyen opció nem volt.
xe1 nem kell még egyszer. -
Ijk
nagyúr
Imádtam a nikon 85 f1.8D rajzát, de kellett a pénz és sajnos eladtam. Csak azért nem ragaszkodtam életem árán hozzá, mert nekem hosszú volt apsc-n. Sajnos a Fuji 56 f1.2 nem hobbi árkategória, pedig bizonyára nagyon bitang üveg, és a gyújtótáv is tökéletes.
Egyébként 2 hét múlva utazom Ausztriába és csak az X10-et viszem magammal. Végre bizonyíthat szegény, amióta megvettem nagyon el volt hanyagolva. -
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite
üzenetére
Az őszintét megvallva, az X10-et alig használtam. Az részben az em5-tel, részben a d7000-rel volt párhuzamosan, keveset használtam. Ennek oka részben az, hogy az af lassú volt a rohanó gyerekhez. Az X20 ellenben nálam volt egy tavalyi nyaraláson, miközben a d7000 (táskástól) otthon maradt. Egy hét alatt megszoktam, megszerettem, fél éve pedig csak ez van. Ami számomra szignifikáns változás, az a sebesség, részben az AF, részben a működési sebesség. Nem kukkolok pixelt, nem látom egyiket élesebbnek a másiknál.
-
MC Pite
veterán
Freddy, vagy akik még váltottak; X20 vs X10 röviden pár tapasztalatot megosztanátok?
-EXR-ben szín és dinamika kicsit jobb mint SR+-ban?
-Akkuidő?
-Kezelhetőség egyszerűsödött picit?
-20as fénymérése pontosabb (a túlexpózás viszont kellemesebb sokszor a szemnek), viszont néha laposabb képeket gyárt?
-2.0-ás fw-hez képest is érdemben gyorsabb az X20 a 10hez képest...
-6mpixelen (egyenlő esélyek meg 12mp fölös ekkora szenzoron) van előnye bármelyik gépnek a másikkal szemben valamilyen téren?Érdekes módon különböző oldalakon különböző tényeket olvasok, pl hogy melyik produkál éleseb képeket, jobban bírja-e az akku, stb.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
ez még a legkerekebb megoldás . . .
-
arn
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
mongy engem spec nem zavar

-
pandur99
aktív tag
válasz
silmatauki
üzenetére
Igaz, rosszul emlékeztem.
Akkor tekintsétek irányárnak! -
TayRol
nagyúr
X-A1, 18-55-tel, 47mm, f4, iso200. teljesen vállalható ettől a kis váztól.
-
silmatauki
őstag
válasz
pandur99
üzenetére
http://www.ebay.com/itm/400641286408 - $26 postával

-
pandur99
aktív tag
Ha valakit érdekel:
Eladók:
1. Fujinon XC 50-230 mm 4.5-6,7 OIS teleobjektív, sn.: 34A09321, csak pár expóval, Spanyolországból, 60e Ft.2. Fujinon XF 27mm/2.8 sn. 33M05408 + napellenző, alig használt, magyar garanciával, 80e Ft.
3. Közgyűrű, 10 mm, Pixco, minden jelet átvisz, 5000 Ft vagy közgyűrű, 16 mm, minden jelet átvisz, 7000 Ft (kicsit mozgatni kell a pontos beálláshoz, de utána jól működik).
-
arn
félisten
Bizton allithatom, hogy ami nem sikerult 1683ban nekik, azt mostanra osszehoztak

-
Stauffenberg
nagyúr
Az eredeti árán nekem sem, viszont 200 USD nagyon jó ár egy vadiúj példányért. Meg amúgy nagyon jól karcol nyitva is, csak nincsenek olyan istenverte jó színei mint az XF 35mm-nek.
Ha lenne mindkettő, akkor az XF 35mm-t tartanám a jobbnak, de mégis az XF 27mm lenne fent többet, mert én elsősorban utcán használom a gépem. Állítólag az AF is baromi gyors az X-rendszerhez képest.
Egyébként nemrég még én is azt tartottam, hogy nem kell. Az XF 23mm persze a mai napig jobban kellene, de sajnos az most túl drága nekem.
-
hát, ha az x30 tényleg az x-e2 evf-jét kapja, akkor parci papa már 40%-ban boldog. ha tényleg marad a 2/3"-os szenzor, az további 20% boldogság, részben azért, mert akkor gyanítható, hogy inkább az obin javítottak. egy 24-120/2-2,8 még 40%-ot jelentene. kihajtható lcd pedig a bónusz 15%.
instant get, mondaná a seggfej indexes!
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
XF27 nekem pont nemkő

Valamelyik nap volt egy török, vadiúj 23/1.4 177 ezerért (EU-n belül ugye), nem olcsó (sőt!), de pont 100 ezerrel barátibb, mint az itthoni ár.
-
Stauffenberg
nagyúr
Usákoknál az év elején nem cashback volt, hanem ugyan ilyen összegű leárazások. Az XF27mm baromi olcsón jött volna (200 USD + ebay saját import költségei, alacsonyabb vámmal és áfával mint egyből ide rendelni), de akkor pont nem volt szabadon felhasználható zsetonom (mondjuk most sem nagyon, két nappal a nyaralás után).
-
OTika
aktív tag
Ilyen promóció nem lesz Magyarországon?

-
Freddy76
addikt
Hát, én kész vagyok. Amióta eladtam a d7000-ret, két gép mozgatott meg, az oly e-p5, és a fuji x-e2, de mindkettő marha drága. Az e-p5 elszenvedett egy brutál áresést, már össze is raktam gondolatban a szettet, erre látom, hogy az x-e2 ára is elindult lefelé, a Fotoplusnál a 18-55 kit 65e Ft-tal olcsóbb, mint volt.
Most az e-p5+25+45+ valamilyen kit (14-42) vs. x-e2+18-55+35 kombók állnak szemben egymással...
Persze előnye is van a dolognak, amíg hezitálok, nem költöm a pénzt.
-
-
madgie
titán
-
arn
félisten
az fe uvegek eleg jok... de hasonlo arban vannak, mint a fuji.
nekem igazabol egy ekv 24mm kornyeki kellene meg (az a 16 f1.4 brutal lesz, gyanitom hasonlo jelzos arral), portret nem nagyon hasznalnam, legalabbis a mftnel a 25os mellett csak porosodott a 45os.
-
Gondwana
addikt
XPro1 AF inkább = XE1, nekem úgy dereng, hogy az X100 procija utólag bevallottan aluldimenzionált (később overclockolt), valamiért úgy dereng, hogy nem csak a felbontás miatt kaptak kicsit erősebb CPU-t az XPro1 meg az XE1, a keresőt meg a 800x600 alapján mondod ugyanolyannak, ugye, nem az átnézeti rész lencsetologatós trükkjei miatt?
-
madgie
titán
Az A7S most az ultimate érv, minek a fix, minek a fényerő, kinyomjuk izónégyszázkilencvenezerhatszázból

Egyébként a trollságot félretéve az első normális videós 35mm-es gép, az eddigieknél nem győztél rekeszelni meg világítani egy normálisabb videoanyagnál, ez bírja a blendeszűkítést, kevesebb fényt.
TayRol: képileg meg más dimenzió, mint a Nikor 85/1.8. De véleményem szerint az f1.4-hez (D) képest is az.
-
TayRol
nagyúr
nincs erősebb érv, csak győzze az ember megfizetni. de méretben is akkora, mint nikonra egy 85/1.8. ám csodás egy darab.
btw valaki tudja, hogy az XPro1 AF rendszere az ugyan az-e mint az X100-é? Mert a keresője az megegyezik.
-
TayRol
nagyúr
most lőttem párat ismerős xpro1+56/1.2-esével... innentől célirányosan elkezdek pénzt gyűjteni.
-
MC Pite
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én idén nyáron kezdtem elmenni ebbe az irányba... Oké hogy kicsi, oké hogy már tudom szinte mindenhova vinni... De én (szinte csak) melózok a képekkel, párom nem nagyon nézi vissza őket... Sz'al ha eredendően nem fotózni megyünk, hanem pl nyaralni, első legyen a nyaralás, és annyi és olyan képet csináljak, amit érdemes átpörgetni még, majdnem amit csak előhívatnék és albulmba raknék. Lehet lemaradtam pár jó képről, de úgy lemaradtam volna már körülöttem folyó dolgokról.
De azért ezt az olasz kirakatot megosztom, hátha valakinek tetszik
[link] -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én már rég nem akarok mindent lefotózni

-
Stauffenberg
nagyúr
Azért ezt nem kell szó szerint érteni, nem csak az a baj, hogy a gyereked nem látja az arcod miközben fellép, hanem az, hogy a fotózással blokkolod, hogy átéld a pillanatot. Louis CK persze egy istenverte zseni, ő viccet csinál az egészből, ez a dolga a világ egyik legjobb stand-up előadójaként. De aki kicsit is érdeklődik a pszichológia iránt (én igen), az már több olyan tudományos publicisztikába is belefuthatott már, melyek szerint a fotózásnál jobban semmi sem rombolja az emlékek tárolásának képességét. Az agyunk a tökéletesen optimális működésre törekszik, ezért ha fényképezünk, akkor nem fog arra törekedni, hogy eltárolja a hosszútávú memóriában az emlékképet, hiszen tudja, hogy az valahol másol meglesz még.
A digitális forradalom meg csak felerősíti az egészet, hiszen az emberek már mindent, szó szerint mindent le akarnak fotózni, arra hivatkozva, hogy kellenek az emlékek, holott ennél jobban nem is lehet ártani. Nem beszélve arról, hogy a fényképezőgép egy maszk a fotós és a valóság között. Van amikor ez áldás, sok háborús fotóriporter számolt már be arról, hogy csak azért tudják elviselni amit látnak, mert a fényképezőgéppel felhúznak egy falat maguk és a valóság közé. De azért a többi esetben ez inkább átok. (Megjegyzés: Én ezért nem szeretem a jelenlegi EVF-eket, mert még egy apró, sötét OVF kukucskánál is jobban elszigetel a valóságtól.)
Apám volt anno a család fotós mindenese, de akkoriban még analógra dolgozva egy iskolai előadásomról készült mondjuk három fotó (ebből egyet előtte, egyet közben, egyet utána készített) a többi időt azzal töltötte, hogy végignézte a műsort. Én most voltam nyaralni, vittem a Fujimat, de az idő nagy részében a szállóban pihent az éjjeliszekrényen. Amikor magammal vittem, egyszerűen már saját magamat idegesítettem azzal, hogy mindent fotós szemmel nézek és mindig azt keresem, hogy mit fotózzak le, ahelyett, hogy csak simán átélném a hely hangulatát, az illatokat és ízeket. Ezért a nyaralás felén inkább nem is volt nálam, csak a mobilom. Azért szeretek csak egy mobillal elindulni, mert olyankor nem vagyok fotós. Kattintok egy-két fényképet Instagramra, de ennyi. Bánom-e, hogy annál az egy-két fényképnél nem volt nálam a fényképezőgépem? Egyáltalán nem.
Szerintem nem kell mindent lefotózni.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én már a DSLR korszakom végén azzal poénkodtam, hogy sokszor jó dolog az a (kihajtható) LCD, nem hiányzik az embernek, hogy csak akkor mondja a fiam azt, hogy Apu, ha a fél arcomat egy Canon feliratú féltégla borítja

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Gondwana
üzenetére
Erről Louis CK egyik fantasztikus monológja jut eszembe (sajnos a videót nem találom), amikor azokat a szülőket ekézte, akiknek az arcát a csemetéjük nem is látja az iskolai előadáson, mert folyamatosan egy okostelefonnal van kitakarva, aztán a fotókat soha a büdös életben nem hajlandók megnézni, csak felhányják fészbúkra, hogy mások nézegessék inkább.
-
Gondwana
addikt
Egyetértünk, amikor meg fellép a gyerek, a normális apuka lő 1-2-3 felvételt a hangulatról és utána leül a seggére és nézi a kölkét. Aki pénzért fotóz, annak dolga, hogy vadássza a pillanatokat, az első sorokban telefonokkal tolongóknak meg még a holmielrejtős német látogatása előtt megszűnnek emlékeik lenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- Filmvilág
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Canon BG-R10 markolat (EOS R5, EOS R6, EOS R6 Mark II) - Újszerű -
- Hollyland Vcore - wireless továbbító
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 NIKON full szett, szép állapot + extrák
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- Sony ZV-E10 + 16-50mm f/3.5-5.6 PZ OSS, 256gb
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Nvidia Quadro és AMD FirePro kártyák - számla, 6 hó gar.
- Dell Latitude 5310 2-in-1,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA,TOUCH
- -75% Dell XPS 13 (9320) i7-1260P 16GB Ram/1TB SSD FHD+ Gari
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

Jó persze ha nem lenne ennyire drága a 23mm f/1.4, akkor nem is nagyon lenne kérdés, inkább az objektívet venném. Ha megjelenik az X100T és elkezdik kiszórni az X100s-t, akkor a régi X100 ára becsúszhat 100k alá. Ennyiért már az sem izgat ha már nincs rá garancia, csak legyen megkímélt.
, aki vesz mellé egy 35-öst egy vázzal és miért?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

hemaka