Hirdetés
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gondwana
addikt
JÖN - JÖN - JÖN
(és persze X100s mellett le...rom, hogy csak január-februárban lesz HSS/FP a Fuji firmwarekben)
... esetleg ha a kommunikációs protokoll nem új találmány lenne, hanem pl. adoptálnák a Pana/Oly protokolt...
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mercutio_
üzenetére
Sajnos a GR ára sem zuhant eleget, mert még mindig 180k rohadjon meg.
Szerintem egy LX7-et megeszik reggelire képminőségben, ISO-val egyetemben (habár az LX-7-nek gondolom 28mm-en van egy jó fényértéknyi optikai előnye). Meg ugye együtt kell élni a fix 28mm-el, mondjuk van beépített crop mód.
Ha nekem valami kis zsebgép kellene akkor valószínűleg a GR-t keresném, azért javasoltam. Sajnos más gyártónak még nem sikerült ekkora méretű zsebgépet kidobni épkézláb méretű érzékelővel. -
Mercutio_
félisten
Fogtam, nem jött be

Ijk: Itt legalább csak a váz értéke zuhan(t) az obik tartják az árukat, a Ricoh és hasonló egybegépeknél az egész együtt értéktelenedik el, ráadásul 180k, nóóóórmáááális?
Meg ahogy rabimikit olvasom ISO400 fölött már nem túl fényes, akkor meg egy Pana LX5/7 is lehetne.szerk:Off
-
Mercutio_
félisten
Gondolkodtam valami pici vázon a 20-as alá a hétköznapokra, mert a G3 még mindig nagy ahhoz, hogy bedobjam a munkábajárós táskába. Oly vázak kiestek (vaskosak, a használatuk nem esik kézre) Pana GFx régi szenzor, vagy drága, GX vaskos, marad a GM1 (vagy ha a kereső hozza a G3-ét, és csökken az ára majd valamikor GM5) de az nem annyira esett kézre, gondoltam ha eladom a garis 20/1.7 II-met és mellédobom a vázra szánt 40-50k-t és kipróbálom a Fuji feelinget, de elnézve az X-A1/M1 duót méretben még mindig nagynak tűnik és az ésszerűség se szól mellette, hogy 2 váz, 2 képi világ

-
istvan170
aktív tag
Én is szinte csak a 27-est használom X-E1-en. 18-55 nem fogott meg. Most van nálam pár napja Mcpite 1.4 35-öse (ezúton is köszönöm) azzal hasonlítgatom, mert nem tudtam vegyek-e. De nagyon úgy áll a dolog, hogy nincs annyi előnye a 35-nek, hogy rászánjam a pénzt. Ahol több fényt ad, ott rendre lágyabb, méretileg pedig a 27 verhetetlen APSC-n. A látószög meg egyéni, de nekem sokkal inkább bejött a 27-es, még Nikonon használtam majd egy évig 35-öt. Valamint ezt a kombót bárhova szívesen viszem.
-
M43 tapasztalatom nincs. Én DSLR mellé próbáltam ki az X-M1+27-et, úgy komoly létjogosultsága van, ha kell a könnyű, kicsi gép, meg a magas ISO.
-
arn
félisten
sajna en sok helyen olyan helyzetben hasznaltam a pana 20ast, ahol a 27es nem lenne megoldas. egyedul utcan "turafixkent" tudnam elkepzelni, de bent mar a stabos zoomal szemben is hatranyos helyzetben van, az f1.7+omd stabrol meg ne is beszeljunk. kene az a 23as

-
válasz
Freddy76
üzenetére
+2 (csak ezért hülyeség, a Fuji árak meg télleg horror!)
Én egyébként a 18-55 miatt ugrottam be a rendszerbe
Ilyen obi nincs m43-ra. Most próbálgattam a 12-40-et, pont párhuzamosan a 18-55-tel. Összehasonlítani direktben a kettőt elég necces: nagyobb mértékben függ attól a végeredmény, hogy milyen váz van alattuk, így meg obit hasonlítani kicsit körtét almával. Mindkettőt szeretem. Sajnos Fujhoz elég gyenge az LR (sőt, mostanában már úgy általában kezdem utálni) a fuji váz meg túltömörít. Karcol(na) mindkettő szépen, m43 krémesen mos, fuji karakteresebb, fujit 18-on rekeszelni kell mert kicsit taknyol a sarok, de elmegy. Mindkettő teljesen jól használható. Tény, hogy a pro obi nagyjából mindenben veri, de igazából a hamarosan kijövő fényerős fix fuji zoommal kéne hasonlítani. (AF miatt mondjuk mindig hátrányban lesz a fuji?). Majd valaki más elvégzi ezt is... -
Freddy76
addikt
Hát, csak ezért rendszert váltani nyilván hülyeség. Annak már csak az árak miatt sincs értelme.
5583: olvasd el még egyszer amit írtam. Nem a pana 20-szal szemben előnye a látószög és a fényerő, hanem úgy általában, ezek miatt is megéri az árát. Amúgy nem teljesen értem ezt az állandó hasonlítgatást a pana 20-szal. Lehet persze, aki csak ezen két obit veti össze, mikor rendszert választ, de ez kissé életidegen. Nem mindenki hülye ám, aki nem ért veled egyet...
-
Freddy76
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nagyon jó. Mindig visszatér, hogy bizonyos paramétere gyengébb a pana 20-nál, de vannak előnyei. Elsősorban a látószög, amit sokan nagyon szeretnek, én is. Másrészt karcol, már 2.8-on is, és ezen a gyutávon 1/60-at bőőőőven ki lehet tartani, ez kombinálva a Fujik iso-képességeivel, szinte mindenre elég.
Ellenérv persze, hogy ott a kitben adott 18-55. Ami ráadásul zoom. Ellenben bazi nagy. Szóval lehet, hogy nem mindenki számára érdekes a 27, én megvettem, használom, szeretem. Sőt, nekem érv volt a fuji rendszer mellett az is, hogy van kis (palacsinta) ekv. 40 körüli fényerős fix.
A 27-est számomra a 23 és a 35 sem váltja ki: ezek drágábbak, jóval nagyobbak, és egyik sem ekv. 40...
Szerk.: két óriási előnye is van a fuji 27-nek a pana 20-szal szemben. Egyrészt gyorsabb az af, másrészt rá tudom tenni fuji vázra.
-
Az a baj, hogy tök igazad van, de:
1. csak 74 gramm, ami még a 20-as panánál is könnyebb;
2. irgalmatlan drága a 23-as, a 35 sem olcsó.
3. Nagyon durván karcol.
4. másfé FÉ ugyan, de a formátum miatt csak 2/3 igaz, gyengébb mindenhogy.
Szóval nincs alternatíva, és kis vázra pont jó. És a látószög alapján igazi kis mindenes. (más kérdés, hogy a pana legnagyobb hibájának tartom a mai napig, hogy kihozta a 20-as mkII-t és ugyan olyan elbaszott tetűlassú és hangos. Lehetőség lett volna a 14-es villám és néma AF motorját beletenni, helyette kozmetikázott mindössze). A Fuji hibája meg az, hogy a 27-est nem f2-vel hozta ki. -
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Kölcsönbe gondolod, vagy végre lementek a váz árak a , sokat hangoztatott 45k-ra?

Igazán a 27-es fix képességei érdekelnének (a lehető legkisebb vázon). -
Mercutio_
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Öreg vagyok én már a manuálhoz.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
minek

-
MC Pite
veterán
A 42 a huszashoz képest? Nemtom, nekem nem. Ormótlan, fullfapad vaku. Amikor indirekt TTL-es villantás kell, akkor nekem elég a huszas, amikor meg beállított setup van, a manuálisokkal hozom össze amit szeretnék. Irreálisan nagy és drága a rendszerhez/tudásához képest a 42-es.
Akkor már inkább a Nissin i40-re várnék...gorgo: Az utódok is ilyen gázak és szarrátömörítik a jpegeket, én speciel jobban szeretem ezt mint a 8 megás jpegeket. Én igé...szerencsés vagyok mert nekem megfelel a tömörítés (ha rengeteget akarok húzni akkor úgyis raw-ot használok, de ez még normál jpg-ből lett korrigálva, nem is high-ból).
De az a szerencse, hogy akinek ezen felül egyéb igénye van, azoknak ott a RAW(+jpg)

-
Nincs valami hack, vagy egyéb belenyúlás a Fuji jpeg tömörítésébe? Egy dolog, hogy szép színeket ad, de egy másik dolog, hogy túltömöríti a képeket. 16mpix-es képek más gépeken sokkal nagyobb méretűek. Szimplán szarrátömöríti őket, mintha lényeg lenne, hogy 4-6Mb-osnál ne legyen nagyobb fájlméret. Azonos témát fotózva pl. egy oly inkább 7-10 megás SOOC-ket gyárt. Gáz. Csak az XE-1 ilyen vagy utódjai is?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Így érthető, csak nem tudtam, hogy mi a "rácsodálkozás" oka.

-
silmatauki
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Ennyire csodaszámba megy ha valakinél MILC-et látsz? "
Igazándiból csak akkor írok róla, ha tudok róla Fuji-s képet is prezentálni, hátha valakit érdekelnek, "élőben", kandi kamerás, zoomos, gyorsan / feltűnés nélkül, mozgó célponttal (azaz rossz viszonyok között) képes-e az X-E1 + 18-55 normális képek csinálására.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
dunában én 4-et vettem 40k/db-ért

-
silmatauki
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Japóknál általában vagy P&S-eket, vagy MILC-eket látok – a múltkor Fujit, most NX Minit. DSLR-t nagyon ritkán. Tényleg igaz, hogy a MILC-eket preferálják a DSLR-ekhez képest.
-
Warton
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem Nikon1, hanem a 3300-as vagy valami ilyesmi, azért az már a 100.000-es tartományban van.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem ismerem Kecskemét turisztikáját, de én Budapest középső kerületeiről beszélek, ahova a turisták többsége koncentrálódik.
Múltkor hajóval mentem haza (Erzsébet híd - Újpest, amíg hajózási szezon van szeretek BKV hajózni), kiültem a tetejére a jó levegőre és leült velem szembe egy kanadai srác egy Sony RX1-el. Látta a kezemben a Fujit és elkezdtünk dumálni. Nem vágta, hogy milyen az az X-A1, mert náluk X-E1/E2, X-T1 és X100 alatt nem is híreznek a hírportálok. Mondta, hogy sokan hülyén néztek rá a kollégái meg haverjai közül, hogy a D700-at lecserélte egy RX1-re. Arról is beszélt, hogy az egyetlen baja az EVF hiánya, van hozzá egy optikai kukucskája, de nem szereti, mert beleakad mindenbe. Venne A7-et, de az már kevésbé kompakt meg nem akar egyebet, csak egy 35mm-es objektívet. Rögtön mondtam neki, hogy nézzen meg egy X100S-t (akkor még nem volt X100T). Kérdezi: "És az full frame?", mondom nem, aztán rögtön csóválta a fejét. Náluk semmit nem szokás komolyan venni Full Frame alatt. De azért megígérte, hogy ha hazaér bérel egy X100S-t pár napra.
Kíváncsi vagyok ez a beszélgetés hogyan zajlott volna ha nem nyugatról jön, hanem mondjuk japánból.
De elég elmenni a Hősök terére, beáll négy busz, leszállnak róla a japán turisták és rögtön felborul az addigi MILC/DSLR arány.

-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem tudom ti merre járkáltok de én még mindig 99%-ban valami kompaktot vagy bridge gépet látok nyakban lógva. Még leginkább valami belépő nikon tükröst szoktam megfigyelni kitobival, de azt is ritkán.
-
Warton
őstag
válasz
silmatauki
üzenetére
Az új dili az Allee környékén, illetve a budai régiókban a bordó Nikon dslr, egyik nap vagy 3 különböző ember nyakában láttam ilyet, még az egyik játszótéren is az egyik család ilyennel fotózgatta a csemetéit.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Ennyire csodaszámba megy ha valakinél MILC-et látsz?
Az én portyázós territóriumom nagyrészt fedésben van a turisták által kedvelt kerületekkel, ázsiai fotósoknál már alig-alig látok DSLR-t, többségük már inkább MILC-el utazik. Sony domináns, de nagyon sok Nikon 1, Olympus (főleg PEN) és Panasonic (GF, G) lóg a nyakukban. -
silmatauki
őstag
válasz
silmatauki
üzenetére
2, Na mit láttam ma – x100(s?)-at az Alléban, japán(?) turistáknál. Stílszerűen X-E1 + 18-55-ttel fotózva, pre-fókuszálás nélkül (a gépet villámgyorsan a szemem elé kaptam és lőttem hármat), 1/350...400s, DR200, ISO400, OOC JPEG, NR -2:
https://www.flickr.com/photos/123250104@N04/sets/72157648846336111/
Na tegnap is láttam MILC-es japán turistákat – ezúttal Samsung NX Minivel + jó hoszzú fogantyúval. 18-55 Fuji, 55mm, X-E1, Gellért-hegy:
https://www.flickr.com/photos/123250104@N04/sets/72157649224688865/
-
MC Pite
veterán
EF-20, tenyérnyi derítőlappal együtt kellemes eredményt hoz, TTL szépen kikorrigálja. Direktbe nem túl fasza, mint általában a vakuk. Néha canon hosszabbítós kanóccal használom. Vázon kívülre nem fasza, arra manuál vakuim vannak.
T1 gyárija csak direkt villantást tud, felfelé nem fordítható vhogy tovább?

-
arn
félisten
milyen csajos fotok vannak az xt1 nev alatt
[link] -
Gondwana
addikt
Fuji+vaku+AutoDR=FAIL
Kizàròlag DR100-on kaptam eddig jò képeket. DR200/400-nàl nem csak a kompenzàciòt kell ùjraszàmolni, hanem az arc-részleteket is leqrja a képről.
Yongnuo: Fujival vakuzàsnàl tapasztalataim szerint nem az a kérdés, hogy mennyire erős, hanem mennyire tud gyenge is lenni, ezért zavar, hogy GN1.8 az Oly FL36R minimumja, nekem meg ahol hàttér is kell, GN0.05 kellene. -
arn
félisten
válasz
Freddy76
üzenetére
Koszi a tippeket... Utanaolvasok. Rendezvenyeken hasznaltam sokat manualis vakut, par tesztfoto utan kb tudtam, hogy mire szamithatok. Ezeknel a mufenyeknel ruhellem, hogy mindenkinek beesett arca es szeme van, kinlodas normalisabb szineket kihozni. Amig termeszetes a feny, en is tolom neki az isot

-
Gondwana
addikt
Már kilencedik tizedesjegyen számolok vissza, hogy végre publikáljon a Fuji egy nyomorult vaku-kommunikációs rendszert, amiben van HSS/FP-mód is (nekem nem ez a része hiányzik az X100s-hez, hanem a wireless, de nagyon úgy szaglik, hogy az FP miatt tartják még vissza).
Amint ezt bejelentik, a funkció egyszerre lesz talán benne az új XT1/XE2/X100s/X100t fwkben, akkor pedig rohanok megvenni a Nissin i40-est (vagy ezt fogják kidobni Fuji cimkével is, vagy lesz hirtelen még egy nagyvaku, amit kiadnak decemberben)(Ha lenne egy akár Fuji-cimkés 2xAAA vagy 2xAA 2.4GHz remote trigger, ami a TTL-mérésüket rendesen átviszi és aminek a vevőegységje benne lenne a vakuban, ez nekem egy 4-500€ ingerküszöböt is birizgálna)
-
arn
félisten
Sotetben fokuszalni azert meg mindig nem a rendszer erossege

Fujira milyen vaku ajanlott? Csaladot fotozni... Siman elvagyok, ha kint meg vilagos van, de ezeknek az energiatakarekos borzalmaknak ruhelem a fenyet foton.
-
MC Pite
veterán
Sebességben a régi vázakon nem túl gyors egyik sem, de átlagosan használható. (PDAF-en főként a 27es néha olyan gyorsan odarántódik hogy ihaj).
Viszont a fizika az fizika, van annyi Tstop előnye a 35ösnek, hogy sokszor (és gyorsabban) talál kevés fénynél is fókuszt, ahol a 27-es nem.Ha még beltéren tesztelnél obikat, két dolgot próbálj még: 27mm fölé nem nagyon menni, és AF-C-t próbálni amikor nem akar AF-S-en harapni. Tudom hogy a követőfókusza kalap akármit sem ér, viszont statikus témánál ahol af-s bizonytalan, af-c-vel jó szokott lenni.
Mindenesetre képileg (mindenestül) érdeklene még a két zoom összevetése, ha lesz képanyag róla, oszd meg itt is légyszi

-
XE-1-en AF sebesség tekintetében mit lehet elmondani a kitobi vs. 27-es palacsinta és a 35 mm fix-ről?
(A lumix 20-as palacsintája hogy viszonyul a fuji 27-es palacsintájához AF sebesség terén?) -
Hát, ma összemértem az ME5+12-40 kombót az XE1+18-55-tel esti, beltéri (kissé alulvilágított) körülmények között. Emberre, sőt gyerekre lőttem, akik csak néha lassultak be.
Ok, előbbi 2-2.5x annyiba kerül, +valamivel fényerősebb pro obi, viszont nincs semmilyen vaku. Fuji mellett a jobb magas iso, kicsit jobb jpeg motor szól, és a kisvaku (!
?).
Fuji: főleg nagylátó véget használtam (fényerő miatt), és vakut, hol plafonra derítve, hol telibe. Meglepő módon utóbbi adott jobb eredményt. Meglehetősen érdekes a vakukezelése a Fujinak: hagyta iso3200-on vaku mellett is, és a záridők is eléggé (túl) lassúk voltak (konkrétan azonosak voltak azzal, mintha nem vakuzna, kipróbáltam). Felteszem amolyan DR400 módban visszahúzta a képeket...
A plafonos képek rendre túlexpósok lettek, és elcseszte az autoWB-t is rendesen
WTF?. Nyilván van valami érzékelője, és tudja, hogy plafonra megy, de a végeredmény akkor is DEL lett
Rawból még javítható lett volna, de a záridőt is béka segge alatt hagyta, így (anélkül hogy ezt állítottam volna be!) slow-sync volt kb.
AF sebességet hagyjuk, ami érdekesebb, hogy relatíve sokszor fejre téve sem talált fókuszt
EVF rémesen szaggatott, szóval nem volt leányálom.
Olinak nem volt semmi gondja (amúgy a 12-40 tesztelés apropóján hasonlítottam össze a két rendszert). Más kérdés, hogy oly iso3200 sem egy leányálom, főleg az LR zajszűrésével, azzal pláne
.
Végeredmény: képminőségben nincs nagy difi! Ellenben míg az oly 10-ből 9-et elkapott (ott is volt azért hunt) addig ez az arány Fuji-nál 50%-ot alulról közelítette
.Fényerős fixet nem vittem egyikhez sem (Fujihoz nincs is egyenlőre).
A hsz célja nem Fuji lehúzása. Nappal a teszt más eredménnyel zárul, noha direktben, azonos helyen időben nem löttem párhuzamos képeket.
Ott a Fuji valamivel jobb, sokkal szebben kezeli a fény-árnyékokat, élettelibb képetek dob. Az is igaz viszont, hogy hamar leszoktam az Oly jpegről, és nem is kísérleteztem vele (kivéve ma, ma raw+jpeg-et használtam) hanem mindig LR-t használtam (ami sok-sok elcseszett idő + nem is mindig a legjobbnak bizonyult = egyre jobban rühellem).El akartam adni az EM5-öt. Nos, elhamarkodott döntés lett volna. Adok esélyt neki, mármint a SOOC jpegnek, a Fujinak meg adok valami fényerős fixet. Az ára miatt naná, hogy a 35-ös lesz az. (vkinek eladó?). Majd írok bővebben a 12-40 tapasztalatokról az m43 toyikban jövő héten).
-
SierraFox
tag
válasz
DonRazzino
üzenetére
A Lightroom Fujiügyileg szerintem nagyon sokat javult az utóbbi időben (saját teszt, kéretik nem megkövezni érte). Mivel a kezelése elég egyszerű, ezért ajánlom kezdésnek. Aztán majd meglátod mennyire tetszik az amit ki tudsz hozni vele a képekből.
-
3YEW
tag
válasz
DonRazzino
üzenetére
Csak, hogy mégjobban elbizonytalanodj:
http://blog.thomasfitzgeraldphotography.com/blog/2014/9/choosing-a-raw-processor-for-fuji-x-trans-files
valamiért azt érzem, hogy valamit kifejezetten használni. Én LR-ot használok, az volt meg, ismerem valamennyire, amit sikerül kihozzak az nekem eddig megfelelt. Gondoltkodtam, hogy kipróbálok másikat, aztán inkább arra szántam az időt, hogy régebbi RAW-elmaradásokat ledolgozzak.
-
DonRazzino
senior tag
Sziasztok! Kiolvastam az internetet a témában azt hiszem, de - ahogy az néha lenni szokott - csak egyre bizonytalanabb lettem. X-M1-et használok, leginkább a 27 2.8 -al, ritkábban a 16-50 kittel. Sokszor megyek olyan túrára, ahol pár nap alatt 2-300 kép is készül ezért F+RAW-ban fotózok, mert ennyi képen nem tervezek utólag dolgozni a család/túratársak meg követelik a fényképeket.
Lassan kezdek ráérezni az adott szituációkhoz szükséges beállításokra, a komponálásra (a rendszer korlátaira) már készült is 10-20 olyan képem (az 1500-ból), amivel elégedett vagyok és szívesen szánnék időt a feldolgozásukra. Na de mivel? Pc-t használok, MAC-et egyelőre nem vásárolnék emiatt....
Egy két példa, amik miatt elbizonytalanodtam:
http://www.fujivsfuji.com/best-xtrans-raw-converter/
https://forums.adobe.com/thread/1493324
Használtam a gépen belüli konvertálást, "szebb" is az abból nyert jpeg a sooc-nál, de mivel gyakran tájképelek, azért azoknál a funkcióknál többre vágyom.

-
pandur99
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az enyém Ausztriából származik, úgyhogy jogos a magyar nyelvű kezelési hiánya, de legalább a honlapon fenn kellene lennie, ha már egy tucatnyi más nyelven fent van. A szoftvereknél is ezt a gyakorlatot követik. Vehetsz akár százezrekért is egy-egy szoftvert, a többségéhez nincs magyar nyelven semmi. Mondjuk én is angol nyelvűt használok, pedig nem tudok angolul, viszont a szaknyelvet kénytelen voltam már régen megtanulni. (Mondjuk az én időmben még az orosz volt a divat)
-
Elavult dolog az biztos, de a kapott CD-t érdemes berakni egy meghajtóba (ha még van a gépben) és máris meglesz minden.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
istvan170
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azért az mindenképp aggodalomra ad okot, hogy a prohardveres Fuji fórumon már elérhető az, amit a hivatalos oldalról nem lehet letölteni. Remélem hallják!
-
Ez a leírás dolog tényleg gáz, minden faszságot megkapsz nyomtatva 20 nyelven: (ne edd meg, ne tedd mikróba, ne mosd ki) de manualt az tosznak adni.
Ha meg már manual, akkor sokkal inkább angol, a magyarban olyan félreferdítések lehetnek, hogy rémes. A gépeim nyelve is angol... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
istvan170
üzenetére
Én biztosan hivatalos kereskedőtől vettem, rendes magyar garancia papírja van a gépnek, nem szürkeimport. Viszont a géphez nincs magyar leírás. A mellékelt CD-t éppen csak megkukkantottam, de nem érdekelt van-e rajta magyar nyelvű manual, mert jó volt nekem az angol is. Majd otthon megnézem ha eszembe jut, belekotrok, hogy ott van-e a magyar PDF.
Ettől függetlenül a weboldaluk gáz. Onnan sem tölthető le kézikönyv, meg a firmware frissítések sem.
-
istvan170
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Közben beugrott, hogy nem letöltöttem, hanem cd-n kaptam hozzá. Magamnak tettem fel Gdrive-ra, hogy mindig elérjem, ha esetleg kell.
Az egyik tényleg hivatalos Fuji forgalmazótól vettem, és magyar nyelvű leírások, papírok is voltak benne.
Úgyhogy nem a Fuji-t kéne megrángatni, hanem a sok "szürke" importőrt, aki hivatalos Fuji dealer-nek adja ki magát. -
Warton
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X100-hoz volt magyar manual.
Más: a Makró mód használatánál azt tapasztalom, hogyha félig lenyomom az expo gombot akkor az evf-ben a látható kép olyan furcsa lesz, mintha az éleket erősítené, aztán persze az elkészült kép már normális. De ez valami fícsör gondolom, de hogy lehet kikapcsolni, mert engem inkább zavar?
Szerk.: ja a kérdés is az X-100-hoz kapcsolódik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
pandur99
üzenetére
Én is hivatalos magyar forgalmazónál vettem a gépet, de egyetlen magyar szó sincs a dobozon, dobozban és a mellékleteken. És nem is ti vagytok az elsők, akik a magyar kézikönyvet hiányoljátok. Nem tudom mit csinál a Fujifilm, de ezért egyébként igen méretes büntetést is kaphat, mivel a magyar fogyasztóvédelmi törvénykönyv előírja, hogy kötelező a magyar nyelvű leírás és használati útmutató (ha nem papíron, legalább elektronikus úton). A magyar Fujifilm weboldal egy nulla, nem csak kézikönyvet nem lehet onnan letölteni, de momentán a firmware letöltési lehetőséget sem találom (az eddigieket is a nemzetközi oldalról töltöttem).
De látszólag létezik a magyarra fordított kézikönyv, nem csak délibáb. Akkor miért nem tudják mellékelni? Számomra ez érthetetlen.
-
istvan170
aktív tag
Egyszer lementettem valahonnan egy ilyet, ha ez kell.
-
pandur99
aktív tag
válasz
RoryBreaker
üzenetére
Szerintem sehonnan. Nekem legalábbis nem sikerült.
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudjátok honnan lehet letölteni xe1-hez manualt magyarul?
A CD-n nincs magyar (legalábbis nincs ráírva.)
Köszi!
-
MC Pite
veterán
XF 50-14 2.8 hivatalos képek: [link]
Illetve pár tesztelős kép is vele: XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR Sample Images
-
MC Pite
veterán
válasz
zolee59
üzenetére
Nem értelek, kérdezte miért lettek ilyenek, leírtuk... Elsősorban el volt k...rontva pár beállítás, de volt pár olyan dolog ami nem fényképező specifikus.
Ha azt mondom szerintem nem ez lesz a kedvenc gépe, attól nem vagyok köcsög (legalábbis nem ezért vagyok az) az X rendszer (felső, nem PASM kezelőszerves) vázainak megvan a maga szűk célközönsége, nem akar mindenkinek megfelelni.
Én is lőttem eléggé elállított X-T1-el (és más idegen gépekkel) és ha látom hogy gebasz van, keresem az okát, illetve próbálok egy gyári alapból kiindulni, hogy ne legyen aztán meglepődés. Más kérdés hogy egy... érdekes hozzáállásról tanúskodik az eladó/kiállító részéről ha így adják az emberek kezébe, legalább egy alap profilra áttekerhetné előtte a gépet 2 másodperc!
Kiderültek a hibák, lapozzunk. -
zohan1970
csendes tag
Na igen.
Nem ismerem a gép kezelését,a kezembe adták automata állásban.
a képak közt van alexpós és túlexpós,csak helyes expós nincs.
Az első képen a jobbról második úrnak piros kockás volt az inge,nem lila. (Tudom beszélgettem vele)
Azt látom,hogy a zajkezelése rendben van 3200 iso-n.Néhány gép volt a kezemben,de általában jó képek születtek.
-
3YEW
tag
válasz
RoryBreaker
üzenetére
Az jó lesz hozzá, csak firssítsd, ez is Raw file, csak a fuji verziónak ez a kiterjesztése. Pesze DNG-be is átteheted.
szerk: gondolom azoknak sem RAW volt a kierjesztése
@zohan ha gondolod, pesti vagy, vagy jársz erre, akkor keress meg, szívesen segítek, de azt gondolom mint a többiek, hogy egy bemutató gépen összevissza elállítgatott beállításokkal, ott nem is elenőrzött képekkel nehéz egyből jó dolgokat kreálni. Tegnap kevés fénynél extra hókuszpókusz nélkül is működött az AF.
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Bocs az amatőr kérdésért, de adott egy Fuji xe1. (Illetve holnap lesz adott)

Olvasgatok dolgokat és látom, hogy RAF file-t kreál RAW helyett....
Mivel utómunkázzátok, illetve milyen konvertert használtok?
Mac-en dolgozom LR + PS-el jelen pillanatban DSLR RAW fotókkal.
Köszönöm!
-
válasz
zohan1970
üzenetére
Ahogy az előttem szólók mondják: kell tanulgatni a használatát. Rengeteget számít, ha tényleg valami kontrasztos film módot választottál, a velvia agyoncsapja a sötét részeket. E mellé a highlight és shadow tone-t ha nem jót választasz, akkor ez történik
Sztem nincs ezzel semmi baj, ne ez alapján dönts, (egyébként raw-ból frankón menthető mind, hacsak nincs közte csúnyán kiégett).
Ami érdekesebb az hogy a fókusz itt ott nem volt meg? Nem egyértelmű. Elvben (sose volt kezemben) az xt1 már normális AF-fel bír... -
még pár walesi kép (második fele, több nem lesz)
-
MC Pite
veterán
válasz
zohan1970
üzenetére
Milyen fénymérést használtál?(Spot)
Többször elmosódott mert két-háromszor akkora záridő volt mint amekkora kellett volna (miért volt 3200ra limitálva az iso, vagy mennyi volt a cél zársebessége?). Általában azt sem látom hova fókuszáltál, mit fényképeztél? Derítést is lehetett volna töbebt használni, illetve ha finomabb tónusokra vágyik az ember arra nem az alap film mód való (bár ez attól is színesebb konrasztosabbnak tűnik helyenként) hanem pl a ProNegStd. De itt a legdurvább, Velvia mód volt használatban (?!).
Ami agyoncsapta a sötét részeket az a Shadow Tone - Medium-hard beállítása, ahogy a jpg élesítés sem nagyon kellett ide. Dinamikakiterjesztés is kézben volt, stb. Volt egy jó pár paraméter (el)állítgatva...De többet tudunk segíteni ha konkrétabb kérdésed van. Bár, elsőre azt mondanám hogy nem ez lesz a kedvenc géped...

-
zohan1970
csendes tag
Üdv az uraknak!
Következő segítségre lenne szükségem:
A fotóexpón próbálgattam egy Xt1 gépet esetleges vásárlási szándékkal,de botrányosan rossz képek születtek.
Feltöltöttem a Flikr re az exif adatokkal együtt.
Mi lehet a probléma?https://www.flickr.com/photos/zohan7/15678953956/
https://www.flickr.com/photos/zohan7/15704286962/
A két kép közötti 12 kép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parfüm topik
- Gyúrósok ide!
- Google Pixel topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Windows 10
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A5 / 3/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4589
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

Meg ahogy rabimikit olvasom ISO400 fölött már nem túl fényes, akkor meg egy Pana LX5/7 is lehetne.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

hemaka