Hirdetés
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
Tolják lefelé szépen az árakat, obik után mennek a vázak/kitek...

madgie, de gondolom 1:1-be veszed csak észre nem? Van olyan ami monitornyi méetben is zavaró lehet akár? Ha igen, kaphatok linket (akár privát)?
Idáig (igaz, kicsiben néztem, még fullscreenben sem) nem tűntek fel a képein... 
-
OTika
aktív tag
-
MC Pite
veterán
Az árukat nem nézve (szinte) könnyű lenne (tapizós vakteszt meg képnézős vakteszt alapján).
Egy normális alapzoom (nem az oly motoros izéje) meg egy fix kombónál azért akad némi árdifi (majd 100k ha a palacsintánál nem ragaszkodunk itthoni beszerzéshez).
Bár ha nagyon ár (+szállítási méret) oldalról közelítjük meg/össze akarjuk hasonlítani, váz+16-50+27mm vs 14-42+20mm. Zoomnál mondjuk 1fé-ért, rekeszgyűrűért, ekkora méret+árdifi nem is olyan sok (kb +35k bontott 16-50hez képest kitben a 18-55).
EM10 annyira mozgatja a fantáziámat, hogy sokadik kört futom hogy pár hétre egy használtat be kéne próbálni - kár, hogy nem rangefinderlike a váz. Illetve a 25 1.4-et nem próbáltam (stílusban és méretben az oly jobban passzolna az EM10hez, mint a duci summilux) de mivel eléggé bejön ez a szög/dof, ekv 50ból válogatnék magamnak (a zoomot is vagy 27 vagy 35ön használom ha épp nem 55 vagy 18) - ott meg a két fényerős versenyző ami marad, ha képminőségben jók is; árban és méretben is azonosak kb; tapizni, ránézni más(gx7-en még so-so lenne). -
Freddy76
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ja, kábé, mint a nappalink
. Vonatot fotózni verőfényes csarnokban okés
. -
Freddy76
addikt
Megy a meló, mint az állat, szerencsére, úgyhogy egyre inkább agyalok, hogy meglepem magam valami kütyüvel...
Ma voltam az edigitalban (ssd-t vettem), volt kint x-e1, x-e2, és x-t1 is. Az x-e1 nagyon vonzó ezen az áron, de az af-jét nem tudnám szerintem megszokni. Nem rossz, bőven használható, de e-m5/d7000 után nehezen barátkoznék meg vele. Az x-e2 már bőven jó.
Az x-t1 nem tetszett. Megfogtam, és nem tetszett...
Most nagyon gondolkozok az x-e2-n, pláne, hogy júniusban megyek Angliába is. Vagy marad az e-m10.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szerintem meg úgy is fel lenne tüntetve minden obinál az ekv. FOV, aztán DOF-ra meg ugyanazzal az osztóval számolnak.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az túl bonyolult, ez az egybites
amcsijúzereknek készülne
Ijk: napersze, KF-re majd felírják az FF ekvivalenciát... meg is tanulok jógázni. ha ez így lesz.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"akármilyen fórumra téved, hihetetlen hiszti megy arról, hogy miért nem adnak ki végre egy FF gépet, hiszen ami nem FF az nem is komoly."
És ez a sok komoly ember mit kezd majd a kropszorzós ekvivalenciás atyaúristenmáriáival, ha a Fuji KF vázzal jön ki?
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szerintem azt csak motoros obival lehet megoldani hogy vékonyabb legyen. Úgy mint a Ricoh GR, csak ugye 35-ös obival.
-
Stauffenberg
nagyúr
Attól függ. Az X100 az egyik legnépszerűbb Fuji X gép az USA-ban, ahol hírhedten méretmániások a fotósok. Akármilyen Fujifilm hírt olvas az ember, akármilyen fórumra téved, hihetetlen hiszti megy arról, hogy miért nem adnak ki végre egy FF gépet, hiszen ami nem FF az nem is komoly.
Szerintem 1" szenzorral a legtöbb vásárlót elrettentené és csak azok vennék, akik anyagi lehetőségeik miatt kényszerülnek az olcsóbb, kompromisszumosabb modellre.
Persze a Fuji joggal aggódhat az ázsiai piacok miatt... de talán nem csak egy miniatürizált verzió lenne az X70, hanem több téren is meg lenne nyesve, hogy elkerüljék a testvér viszályt.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
x70 néven elvileg jön az x100 egy kereső nélküli, jóval kompaktabb verziója. nem is rossz megoldás. amit írsz, az magát az x100-at kannibalizálná, összesen 2/3 fé lenne köztük, az meg nem sok.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
esetleg egy XF1 mk2, hm?

-
Stauffenberg
nagyúr
Csinálhatnának egy X100 minit is.

- 1" szenzor
- ekv. 35mm f/1.4 objektív
- Hibrid átnézeti keresőLehetne felőlem ugyan olyan árban, mint a zúmos verzió és lehetne annyira kompakt, hogy zsebben simán elférne (az X100 azért dundibb annál). Jópofaság lenne.
Még így MILC mellé is simán vennék kompaktot ami tényleg kompakt, csak nekem a zoom nem kell, inkább egy jobb minőségű fix. Úgy akarom használni, mint a mobilom:
1.) Zsebből előkap
2.) Kattint
3.) Zsebbe visszacsúsztat
4.) Sétál továbbA mobilomat nem azért használom ilyen célokra, mert megfelel hozzá a minősége, hanem mert ennyire kényelmes még soha semmi nem volt. Meg szeretem a fixeket, a mobilom ekv. 28mm-nek felel meg, kicsit szélesebb mint az ideálom (ekv. 35mm), de még elő sem veszem, de már fejben bekereteztem a témát, tudom mennyire kell közel lépni hozzá, hogy pont jó legyen.
Ezért szeretem azt, hogy a Fujifilm az XC 16-50mm-re is azokat az értékeket írta fel amik fontosak. Ekvivalensben számolva klasszikusokat (pl: 24mm , 35mm , 50mm) ad ki. Csak ezekre állok be, sosem használok köztes értéket.
-
OTika
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
28-112/2.0-2.8 jó ez az üveg
Azé lehetne 24-xxx
-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
jah es 1.4tol induljon persze

a vegen talicska kell hozza.
-
arn
félisten
az franko lenne

-
OTika
aktív tag
Nem lenne rossz ha az X30 1" szenzorral készülne.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite
üzenetére
Hol írtam olyat, hogy a tapis módszer 100%-ban kiváltja a fizikai kezelőszerveket? Másrészt meg pont ez a jó a két módszer átjárhatóságában, ha kell használod, ha nem kell nem használod. Ennél liberálisabban nem tudom megfogalmazni.
De én vagyok a hibás, elfelejtettem, hogy a te gépeden nem lehet kihajtani a kijelzőt. Így nehéz lehet elképzelned, hogy léteznek fényképezőgépek amiket lehet mondjuk csípőből, földközelből, fej fölé emelve is használni és nem mindig tapad az ember egy kukucskálóra.
-
MC Pite
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
...mit nyersz a tapis fókuszponttal ha elemeled a fejedtől ezért a gépet? Evf mentesnél oké, de evf-es vázaknál elemel, komponál, odabök... Gondolom akkor így is exponál, vagy ha nem; szemhez vissza (hogy rendesen lássam az adatokat, hisztogrammot, ne csak sejtsem napsütésben) megint komponál és expó.
Nekem egyik sem életszerű, a tükrösöknél megszokott módszert szeretem, számomra az a gyors és kényelmes.De elfogadom hogy valaki tapisan jobban szereti (telefonomon úgy használom) - csak _fényképezőnél_ ennek nem nagyon látom a létjogosultságát.
teophilus: nem jellemző, a használt obikon sose láttam még kopást (nyilván bizonyos használtságtól kopik az eloxált réteg, de nem gyorsan). Ha új/fiatal, kérdezd meg a fujit, lehet hogy cserélik, elég jók a szeviztapasztalatok.
-
teophilus
csendes tag
Üdv!
Két hete lettem BOLDOG tulajdonosa egy XE-1 + 18/2.8 + 60/2.4 szettnek - remélem, hogy a héten meglesz a 35/1.4 is. Előtte évekig Canon 5D (I)-em volt szintén fixekkel. Ennek függvényében is a képminőség meglepően jó, mi több, kiváló, a kezelést, a használhatóságot pedig egyszerű volt megszokni, sőt most már nagyon szeretem pl. a "kivezetett" rekesz- és záridő állítást. A hordozhatóság meg egyenesen ajándék (mind méretben, mind súlyban sokat nyertem).
Eddigi egyetlen számomra érezhető és számító kompromisszum az AF _viszonylagos_ lassúsága. Hobbistaként és általános célra használva, szerencsére ez orvosolható egy kis odafigyeléssel és tudatosabb jelenléttel. Kíváncsi vagyok, hogy milyen érzéseket és tapasztalatokat hoz a tartósabb használat. Anno, az X-Pro1-nél volt az egyik tesztben, hogy "lelke van". Valahogy én ezt érzem az X-E1-nél is. Nagyon eltalált rendszernek tűnik ez nekem.
Próbáltam itt visszakeresni, de nem találtam arra információt, hogy a fekete színű objektíveken normális-e, hogy viszonylag könnyen kopik, sérül a festés pl. a rekeszállító gyűrűn? Akár objektívcserénél, táskába/ból be/kivételnél.
Köszönöm. Minden jót!
Péter
-
Stauffenberg
nagyúr
Hát ez csodálatos. G6 volt a kezemben, de eszembe nem jutott volna vakon tapogatózni.
Ha van is rá lehetőség, nem gondolom, hogy ez a jellemző felhasználási mód. Gondolom Pite sem úgy jár az utcán, hogy a kapuból kilépve a szeméhez emeli az EVF-et és amíg haza nem ér, addig le sem veszi. 
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"melyik fényképezőgép engedi, hogy a szemedhez emelve (mikor amúgy is kialszik az LCD képernyő) tudd tapogatni a képernyőt."
panasonic g5, g6 asszem
tud tapipadként funkcionálni -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MC Pite
üzenetére
Te szoktad vakon tapogatni az okostelefonod?
Nyilván egy fényképezőgép képernyőjét sem úgy simogatja az ember, hogy közben a keresőbe bámul. Meg már a felvetést sem értem. Leírhatnád, hogy melyik fényképezőgép engedi, hogy a szemedhez emelve (mikor amúgy is kialszik az LCD képernyő) tudd tapogatni a képernyőt.
Meg ugye nem is arról van szó, hogy a hagyományos kezelőszerveket váltod ki érintőképernyővel, hanem azokat kiegészíted.
-
MC Pite
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Használtam nem egy tapis gépet, de számomra béna hogy kukucskálok a keesőbe, és tapizgatom a kijelzőt közbe, nem jó, majdnem jó, mostmár odatapiztam ahova akartam. Van én vagyok béna, de nyilakkal jobban szeretem. De sokan hiányolják, azt vágom, csak hogy hogy használják keresővel, azt nem.
A belépőknél jobban húzna a tapi, az tény (E-től fölfelé nekem nem igen hiányozna).
Az XC-től olcsóbbak szerintem nem jönnek, és valószínű fix sem. Úgy rémlik a sigma viszont rámozdult...
Plusz ha a fuji fejével gondolkozol és nem beragadt balfasz magyar árakból indulsz ki, akkor amennyi a 35ös meg a 60nas (meg a 27es) amellé nem biztos hogy megéri már baszakodniuk olcsóbb fixekkel. -
Stauffenberg
nagyúr
Nem azt mondtam, hogy nincs jobb, egy jó ergonómiát is jól ki tud egészíteni az érintőképernyő. Inkább legyen még ha nem is használod, mintsem ne legyen, de hiányozzon.
Nekem azért hiányzik az X-A1-ből. Ennek a váznak igazán jót tenne, meg ez egy olyan fícsör amire jellemzően buknak azok a népek akik ebben a kategóriában keresnek gépet. Több eladott belépő váz azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel kapunk olcsóbb objektíveket is később.

-
arn
félisten
válasz
Stauffenberg
üzenetére
errol van szo
jo ergonomianal a fizikai gomboknal nincs jobb. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Még a szaggató élőképhez tenném hozzá azt a anomáliát, hogy számos esetben még kevés fénynél is kinyögi a szemnek kellemes 48-60 fps körüli tempót. Például fókuszálás közben vagy bizonyos menükben kotorászva (ami nem takarja ki a képernyőt, csak oldalt beúszik, de közben látod a képet).
Szóval számomra teljesen érthetetlen, hogy ha a fényképezőgép amúgy képes kevés fénynél is tartani a képfrissítés sebességét bizonyos helyzetekben, akkor miért nem megy ez mindig? Engem az sem érdekelne, ha egy rosszabb minőségű, zizisebb képet látnék, még mindig kevésbé bosszantó, mint a szaggatás. Vagy legalább menüben lehetne váltani a LiveView beállítások között "Performance" és "Quality" módok közül. Lehetne akár a napfény mód mellé betenni egy éjszakai módot (minőség le, jelerősítés fel, szaggatás nyista).
-
Stauffenberg
nagyúr
Én több érintőképernyős gépet is megkóstoltam már. Ha jól ki van találva, akkor az nagyon sokat tud dobni. Egyik nagy kedvencem a Canon EOS 650D volt (nem saját, de nálam volt pár hétig), mely a 600D-hez képest tökéletesen semmiben nem változott, csak az érintőképernyőben. Na ez simán kiváltott egy második tárcsát és még vagy három Fn gombot, mintha egy kategóriával magasabb gép lenne (pl. 60D). Én imádtam, mert csak ráböktem a képernyőn valamire (pl: blende, záridő, ISO, stb) és a tárcsát tekerve rögtön állította. Így egyetlen tárcsával három-négy dolgot is lehetett állítani manuális módban. Nem beszélve az AF mező váltásról, csak oda böktem a képernyőn valahova és kész.
Persze amelyik gépnél bőven van kezelőszerv (egy OM-D vagy X-T1 esetében azért van), ott ez kevésbé kritikus, bár AF mezőt ezeken is képernyőt tapicskolva váltanék leginkább. Nem beszélve a fotók visszanézéséről, ahol a belenagyítás és a nagyított képen barangolás is egyszerűbb, pont mint a mobilomon.
-
arn
félisten
az omd elott en is nagyon vagytam az erintokepernyore, aztan szinte nem is hasznaltam. a fizikai gombok mindig jobbak lesznek (dedikalt gombok detto).
en pl szivesen latnam az omdnek azt a funkciojat, hogy a kurzorral kapasbol a fokuszmezot allitom. egy csomot hasznaltam statikus temanal. ott sem volt alap, de be lehetett allitani.
no meg az ibis

-
Stauffenberg
nagyúr
Mondjuk genyaság lenne ha csak a következő gépekben jelenne meg a wi-fi remote control funkció, amit a mostani is tudna ha megkapná firmware frissítésben. De félő, hogy ilyen jellegű gondoskodásban csak azok részesülnek akik 300k felett költenek gépre...

Azért nekem is lenne kívánságlistám, hogy mit szeretnék látni az új modellben vagy akár a jelenlegiben FW update-ben:
1.) Hibrid AF rendszer (alap, ez lenne a legfontosabb, nem is gondolom, hogy kihagynák)
2.) Wi-Fi Remote Control (szerintem ez is lesz, de bízom benne, hogy firmware frissítéssel jön a régiekre is)
3.) Ilyen gyönyörű és nagy felbontású kijelzőhöz igazán társulhatna kevesebb fénynél is magas frame rate, sajnos pont olyan mint az X-E1 elektronikus keresője... már szürkületben képes szaggatásba átmenni (elvileg ennek sincs akadálya, hiszen az X-E2 és az X-T1 sokat javított ezen)
4.) A memóriakártya foglalat igazán kerülhetne oldalra és nem az akku mellé, ráadásul túl mélyen van, éppen csak körömmel rá tudok csípni a kártya végére és úgy kihúzni (ennek nem sok esélye van, eddigi tapasztalatok szerint a váz design nem nagyon szokott változni modellről-modellre)
5.) Az akkut záró fedél sima reteszes rendszerű, engem idegesíti, hogy a nyitó pöcökben nincs rugó... ha idővel elkopik, nincs mi a helyén tartsa.
6.) Vagy a videózáson javítsanak sokat (ha a minőségen nem is, de legalább lehessen használni a focus peakinget és a manuális expozíciót... jelenleg egyik sincs, pont olyan béna, mint mobillal videózni), vagy ha marad minden a jelenlegiben, akkor tökéletesen semmi értelme a videó rögzítés indítása gombnak, alakuljon át Fn gombbá vagy lehessen ezt is programozni (ez is jöhetne FW update-ben az X-A1/X-M1-re).
7.) Lehessen lockolni az Fn gombokat, értem ez alatt, hogy jelenleg ha hosszan nyomva tartom, akkor felugrik a funkció hozzárendelés menü, én viszont jobban szeretem ha nyomva tarthatom az Fn gombot és a tárcsával váltom az opciókat (pl: ISO állítás), jelenleg ez úgy néz ki, hogy csak megnyomom és feljön egy buborék, tárcsával ráállok amire szeretnék, majd leokézom. Ezt nem csípem, lassít. (Ez is jöhetne a mostanira FW update-ben)
8.) A beépített vaku kompenzációja csak menüben kotorászva érhető el, nem is értem miért nem lehet Fn gombra programozni, ez azért elég fontos tud lenni. Főleg kisebb nappaliban, mennyezetről derítve bőven elég a fénye, de a kompenzáció jól jönne ha gyorsan elérhető lenne. (Szintén akár a jelenlegire).
9.) ÉRINTŐKÉPERNYŐ !!!!4!!!44!!!! Ez a váz egyszerűen sóvárog az érintőképernyő után. Ennél könnyebb és egyszerűbb AF mező kiválasztó módot nehéz kitalálni... télen kesztyűben meg ott vannak a fizikai gombok mint eddig. Na meg így könnyen kirakható lenne a képernyőre még egy-két extra funkció, de a Q-menüben kotorászást is megkönnyítené.
10.) Apropó Q-menü. Miért nem lehet testre szabni mi legyen benne? Nem is értem.
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe. Látszik, hogy a többség jöhetne simán a jelenlegi modellre, meg az AF-rendszer és az érintőképernyő kivételével egyik sem újdonság, inkább "hibajavítás" vagy kifelejtett funkciók pótlása lenne.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
külön nehézségekbe ütközne most már nem beletenniük... remélhetőleg ennél azért több izgalom vár ránk.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ezt kérdezted korábban. Az X-A1 bayer szenzoros, az X-M1 meg X-Trans. Leírtam, hogy melyik miben jobb vagy gyengébb. Ha nem vagy pixelkukkoló, akkor tökmindegy.
Az X-M1, egy kicsit elegánsabb műbőr borítást kapott (mint a többi X-váz), de ezt egy bőr féltok amúgy elfedi.
A korábbi 80k felárat semmiképpen nem érte meg, most a két dupla kit között már csak bagó a különbség. Nekem most így már megérné, mert tetszik a fekete-ezüst színkombináció, ami X-A1 esetén nem elérhető. Na azért a full fekete sem rossz. Beleraktam egy barna tokba és így is állat. Meg nem is olyan feltűnő.
Szerk: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Fujifilm a nyári főszezonban ki akarja szórni a két belépő modellt és ősszel Photokina alatt jönnek az újak. A hibrid AF rendszer... csak az az egy legyen meg benne és semmi más új feature nem érdekel, minden másban jó már a mostani is.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
amelyik szenzort akarod. én az x-a1-et venném. bár kilóra jobb vétel most az edigitalos x-m1 duplakit (27/2,8-cal, természetesen).
-
Freddy76
addikt
Nekem is tetszik nagyon az x20 képminősége, és a nagy fujiké is... Tetszik az egész kezelés, megjelenés. Nem tetszik, hogy méretben azért egy kis ugrás az e-m5/10-hez képest (ez a két másik célkeresztben lévő játékos), nem tetszik, hogy a 18-55 kifejezetten nagy, és nem tetszik, hogy marha drága. Az x-e2+18-55 kitből bőven kijön egy e-m10+14-42+25/1.8(de a 25/1.4 is)+45/1.8.
Nálam az x-e2 játszana, szintén a 18-55-tel és a 35/1.4-el, az x-t1 túl van az ingerküszöbömön árban.
Azért jó, hogy nem tudok dönteni, mert így nem veszek semmit, és elvagyok az x20-szal. Buképarádén kívül mindent meg tudok ezzel is oldani

-
Mr.Csizmás
titán
XA1 vs XM1 duplakit (a két olcsó zoommal) melyik éri meg?
(fuji ajánlás)ui.: áttévedtem az angolokhoz keresgélés közben: XF1 refurb ~40k
persze nem nálunk. [link] -
arn
félisten
meg vmi... az omd melle nem lett volna sok ertelme egy gm1 vaznak. a fuji melle egy 20assal mar nincs atfedes
ha olcson kezdik kiszorni, majd lehet be is szerzek egyet. -
arn
félisten
válasz
Freddy76
üzenetére
ha a vazak erdekelnek... kepminoseg teren a fujibol tobbet ki lehet hozni az biztos. en is azert vagtam bele. az xe2re tuti nem valtottam volna, az xt1 tetszett. viszont az 2x annyi, mint az em10, annyit tuti nem er meg. jobb vaz persze, de mar maga az em5 is nagyon jol sikerult. legnagyobb elonye szvsz a kepminoseg, az evf, a dedikalt tarcsak. ami nagyon fog hianyozni az a mindenutt mukodo stab, es az olcsobb obik. fujira nem tervezek olyan arzenalt, mint a mftre, de azert mar most lenne par dolog:
* ezt a zoomminoseget szivesen becserelnem nagyobb atfogasra, jobbra szamitottam, de majd meglatjuk.
* alternativ gumiharang
* potakku
* esetlegesen egy olcso tele, meg az a samyang 12 eleg jonak tunik -
arn
félisten
válasz
Freddy76
üzenetére
azzal szerintem nincs gond - a shutter lag, af, indulas, ilyesmiben szvsz jobb, mint az omd. maga a 35os nem egy tul sebes obi, a 25os jobb. tehat ha elkapja a fonalat, nincs semmi gond, de ha elkezd, ideoda turazni, akkor tunik lassunak. abban is jobb, ha keves a feny, akkor is biztosabban fokuszal, ott az omd zuhant meg.
(#2736) b.vr: nemtom, en szerettem az em5 arcdetektalasat. neha oda is arcot vizionalt, ahova nem kellett volna, de gyors volt, es pontos.
(#2737) MC Pite: mongy ugyanolyan korulmenyek kozott

tokeletes gep nincs, es nem is lesz
mindben mas a kompromisszum. szvsz az omd es ez is jol hasznalhato vaz, nem lesz semminek korlatja, mashogy kell oket hasznalni. a 18-55 lehetne jobb. -
MC Pite
veterán
Ezt mondjuk célszerű finomítani hogy milyen körülmények között. Hétvégén vikendházban bandáztunk, egy szem gyenge izzó fényénél, sokszor ellenfénynél 75% ban találta meg az arcokat (amit megtalált azt jól is fókuszálta). Átlag szobai világításnál nálam 95%, kültér 99% (két szem látszik ha egyik félig is, arc kép magasságának minimum negyede, és nem az alsó negyedben van).
Nem árt összeszedni mikor megy jól és mikor nem (portré vagy közös szelfinél elég nagy az arc a képen ahhoz hogy simán ráharapjon, ott nem kérdés). -
b.vr
őstag
"az arcdetektalas nem jo, de legalabb nezekes
ez spec sokkal hatekonyabb volt az omdn. a vegen inkabb visszaalltam a kozeppontos fokuszra."ha ez így, akkor ez nagyon gyász...

(főleg hogy az e-m5 arcdetektálása megbízhatóság terén elmaradt a pana gh2től is rabimiki összevetésében) -
Freddy76
addikt
Sebesség? Anno írtad odaát, hogy nem nyűgözött le az x-e2, x-t1 sebessége, sem az af, sem az általános működési sebesség. Most mi a véleményed?
Tudnál összevetést végezni a korábbi és a mostani szetted között? Tudom, hogy bizonyos szempontból almát a körtével, de ha választanod kellene, hogy melyikkel élsz tovább? Egy x-t1+35/1.4, e-m5+25/1.4 összevetésből melyik lenne a győztes?
Az tetszik, hogy kritikus vagy, te vagy az első itt, akit nem bolondított magába elsőre a fuji

-
arn
félisten
no par kritikai eszrevetel, igy ket nap hasznalat utan:
* xt1 - a dedikalt szervek szuperek, viszont a kurzorgombok kiallhatnanak jobban, mert a felsonel pl a gumiboritas hasonlo szinten van. ket gomb van nekem fura helyen, a video record gomb (szvsz tok felesleges - volt hogy amikor az evfet bamultam, veletlenul benyomtam), es az elso funkciogomb (ezt is sikerult markolaszas kozben benyomni). az ergonomiaval olyan nagy elvarasaim nincsenek, az em5ot is szerettem, ez is ok. nem egy em1, de siman szokhato.
az evf az brutal jo egyszeruen, nagy, jol konnyu vele az expoziciokorrekciot is beallitani. ami viszont kb semmit nem er, az a gumiharang. omdre direkt megvettem a nagyobb gumit, baromi sokat szamitott. itt oldalfenynel konkretan alig latom az evfet, a kezemmel arnyekoltam. a szinek szuperek, a dinamika sem rossz, kb mft sony koruli lehet. a mikrodinamikaban viszont nagyon tetszik, fixel szuper plasztikus lesz minden.
az arcdetektalas nem jo, de legalabb nezekes
ez spec sokkal hatekonyabb volt az omdn. a vegen inkabb visszaalltam a kozeppontos fokuszra.* 18-55 - kezdem azt hinni, hogy eleg nagy szoras van az egyes darabok kozott. a tesztek alapjan volt ahol marmar fix szintu kepeket csinalt, mashol meg szerintem a turaobit sem erte el durva szinhibakkal. az enyem vhol a ketto kozott van, titkon remeltem, hogy jobb lesz, kicsit csalodas. nincs szep rajza, kifejezetten "zoomos", messze van pl az oly 12-40tol. a szinek szepek, de belerondit, hogy nem homogen az elesseg. lehet elesiteni, de nem tul jo eredmennyel. a stab egesz jo, de neha belekotyog az elessegbe. a kites ara is sok, az en peldanyom nem tobb egy jobb kitobinal.
* 35 - amennyire sokat vartam a tesztek alapjan a zoomtol, annyira nem vartam sokat ettol. az mfts pana 25os baromira jo obi, de sikerult tobb szempontbol is ralicitalni. nagyon plasztikus, kromatikus aberracio alig. hatranya, hogy kevesbe sebes a zoomhoz kepest, a bokeh kevesbe kremes, mint a panae. a vegeredmeny nagyon bejon, biztos, hogy ez lesz foleg a gepen.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
ha nem taszítana valahogy az x-a1/x-m1 váz (fogásra, érzésre, kezelésre) az x-e1-hez képest, lehet, hogy beleugrottam volna, most is elmélázok néha..
-
arn
félisten
samyangek miert nem kepesek af obit csinalni?

-
Gondwana
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pár napja, két hete meg egy éve volt, hogy vettem az X100s-t, valahol 945€ körül jött ki, erre most itt egy ajánlat Dél-Szerbiából, fekete X100s 850€-ért. (Mondjuk, az enyémre még mindig egy évvel több garancia van, mint erre a feketére)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ha hozza azt, amit a HyperPrime tesója sztem jó kis cucc ennyiért
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Gondwana
üzenetére
Én meg eszem a kefét, hogy amikor én vettem az X-A1 kitet, akkor csak sima 16-50mm-el volt csomagolva, ennyi volt az összes választék (az is egy kicsit drágábban mint amit most linkeltél). Most meg alig drágábban van XF 27mm-el dupla kitben is.
Persze így jár aki olyan hülye, hogy frissen megjelent gépet vesz...
No nem mintha akkor ez ne lett volna így is jó vétel, de így meg aztán...(#2726) Mr.Csizmás: Aki nagyon DOF buzi annak biztosan érdekes lehet, de szerintem akkor inkább ennyiért egy XF 35mm f/1.4. Az még cserébe nagyon derék minőségű is.
-
Mr.Csizmás
titán
mitakon 35/0.95 X-mount
mf persze. 
-
Gondwana
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Régi készlet vs. új raktárkészlet, ennyi - én pl. a GH1 + 14 + 45-ömet egy az egyben becserélném egy XA1 alapkitre...
-
gyorgyi84
tag
Köszönöm.
Persze ha lesz lehetöségem akkor kiprobàlok egyet.
Fényszegény környezet alatt templom belsök, fogadàsok, rendezvények,stb.-re gondolok. -
arn
félisten
Ha nem koveto fokuszrol van szo, szvsz a mai jobb kontrasztalapu af jobb, pontosabb, megbizhatobb, tobb lehetoseggel (tobb fokuszpont, arcfelismeres, etc). Persze van olyan alacsonykontrasztu szituacio, ahol meg lehet fektetni, de 90%ban nekem jobb valasztas.
Mit takar a fenyszegeny kornyezet?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
gyorgyi84
üzenetére
Szerintem ezt csak egy személyes próba fogja megválaszolni neked. Mondhat akárki akármit, mindenkinek mások az igényei, más a stílusa. Van akinek ez már bőségesen elég, megint mások meg képtelenek együtt élni vele. Ez még a teszteket olvasva is kijön... az egyik helyen dicsérik az AF rendszert, hogy milyen gyors, megint másik helyen meg fintorognak rajta. Gondolom az egyik oldalon főleg statikus témákat fotóztak napfénynél, másik helyen meg ficánkoló gyereket kevés fénynél.
-
gyorgyi84
tag
Sziasztok,
Van itt valaki aki dslr-röl vàltott XT-1 re és megvan elégedve fokuszàval ?... végül is az érdekelne mennyire kompromisszumos !
( Igazàbol izgö-mozgo gyerekeket és sportot nem fotozok,de fényszegény környezet elég gyakran ! )A màsik dolog pedig ami érdekelne,h a vakuszinkront netàn ràdios vakukioldoval lehet-e növelni 1/180-rol ?
köszi

-
MC Pite
veterán
Remélhetőleg jön friss kliens...
Annyira nem vészesen lassú (ok, 1500nál tekerhet, de a már meglévőkön gyorsan átmegy). Egy átlagos 100 kép felmegy 2 perc alatt, sokszor még az előszobában (hazaérve) rányomok, mire beérek a géphez kb felé is értek.
Azért ráférne még egy kis reszelés, az tuti.
-
Stauffenberg
nagyúr
Engem azért idegesít, mert a bőr tokot mindig le kell tekernem az aljáról, az én vázamon az akku mellett kell berakni a kártyát, nem oldalt egy külön kártyahelyen. Majd idővel veszek olyan tokot aminek nyitható az alja.
De én sem szeretem azt a fedelet nyitogatni. Annyira nem bízom benne, mert nem rugós a retesz, ha elkopik, akkor onnantól fityegni fog az ajtó.
-
arn
félisten
Haz igen, az lenne a legegyszerubb, ha latnam meghajtokent, azt csok. A szarnak kell varialni.
mar kezdem erteni, hogy miert volt lassu az egesz eddig... azt hittem a hw miatt, de ugy latszik, hogy a programozasi resszel hadilabon allnak. ezek azert olyan dolgok, amit egy kisebb fejlesztoi csapat seccperc alatt elintezne.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én karácsony körül szórakoztam a Windows-os klienssel, de jó látni, hogy azóta sem változott semmi és továbbra is használhatatlan.
Nem sokról maradsz le. Korábban írtam már róla egy örömteli posztot.
A legidegesítőbb benne, hogy iszonyú lassú, mivel egyesével végigmegy az összes fotón, hogy az már fel van-e másolva, ennek a tempója nagyjából 1 fotó/másodperc. Ha van a memóriakártyádon 1500 fotó, akkor fél óra csak azzal megy el, hogy ellenőrzi mit másolt fel eddig... csak ezután jöhet a fájlátvitel. Közben meg minden egyes leellenőrzött fotó után feldob egy infó buborékot, hogy "Ezt a fotót ellenőriztem, megvan már, megyek a következőre, addig sétáltass kutyát, eltart még egy darabig", na meg nincs lehetőség kijelölni csak bizonyos fotókat az átvitelhez. Szóval ha csak 2 fotót akarsz és van több ezer másik előtte, akkor egy órán keresztül is babrálhat vele.
A PC fájlátvitel borzalmas. Ellenben okostelefonra és táblagépre rendszeresen másolgatok át (csak JPEG-et tud, de nekem ilyenkor elég), na az nagyon kényelmesen, egyszerűen és villámgyorsan működik. Nem értem a PC klienset miért nem lehetett így megoldani. Vagy csak nyíljon meg egy mappa amiben kotorászva át tudod másolni a szükséges fotókat... mintha csak egy memóriakártyát dugtál volna be a gépbe.
-
MC Pite
veterán
Röviden: Jól.
Hosszabban: Szarul.
Amikor rawokat is másolok, néha megáll, elem ki-vissza segít. Másik bajom, hogy 1 pc-t lehet hozzáokítani, hiába tűnik úgy hogy többet is. De amíg jpegeket tolok fel, 99%jól megy, mire odaérek a noti elé, addigra már a a képek egy része fenn is van.
Fn gomb hosszan lejátszás módban elindítja az átvitelt, vagy menüből nem tudom fejből.Installálás összelövés haladó feladat, el van kissé baltázva, és a menüpontok is logikátlanok, több helyre vannak szétszórva. De egyszer rájössz, menni fog

-
arn
félisten
a wifis filemasolas nalatok mukodik? az install program nem igazan allitja be magat a tuzfalhoz, de kikapcsolva be tudom regisztralni mindket oldalon a kutyuket. viszont az otos pontot a linkrol mikor latom? beregisztralas utan semmi nem tortenik, max ki tudom torolni a gepet a menubol. hogyan erem el, hogy rakerdezzen a masolasra?
jo lenne megoldani, mert ez a memkartya ajto ugyancsak gyengecske, a folyamatos nyitogatas nem hiszem, hogy tul jot tesz neki.
-
MC Pite
veterán
Tech support told me it increases the processor speed (thereby using more voltage hence 20% decrease in battery life) which will up the sensor reading speed of the autofocus (speeding that up) in both single and burst modes, reduces shutter lag as well as photo review processing and also in camera RAW to Jpeg conversions.
Én nem használom...
-
MC Pite
veterán
Én ahányszor próbáltam nem volt jobb pre af-el, nem tudom van-e még ilyen a T1-nél...
Két esetben használom a afc-t (pre af-et soha): Mozgó célpontról sorozat (statikusnál furcsa ahogy próbálkozik, meg minek) illetve extrém kevés fény+alacsony kontraszt mellett valamiért jobb hatásfokkal talál fókuszt (akárcsak a korábbi vázak, bár ott még nagyobb volt a különbség). De ilyenbe még csak provokálással futottam, normál körülmények között nem találkoztam vele. -
arn
félisten
vesztesegmentesen csomagolt rawot nem ismerik?

-
válasz
G.Guido
üzenetére
ez megvolt?
AF-C Continuous Tracking Autofocus
At default settings, AF-C doesn't work. Strange, but true, you have to reset a menu item to get it to work:
Press MENU OK button > SHOOTING MENU > AUTOFOCUS SETTING > set PRE-AF to ON.
When PRE-AF is ON, the X-T1 is always trying to focus even if you're not touching it, but more importantly, now all my AFC shots actually are in focus.
Weird is that the image in the finder is always hunting in and out of focus, but fear not, the actual images are almost all perfect when you've got PRE-AF set to ON. Next year maybe Fuji will fix the hunting problem, but so what if it hunts before we take the picture; the key is that the AFC images are now in focus when shot.
I'd turn PRE-AF back OFF in AF-S, since it sucks battery power. Sadly the X-T1 isn't smart enough to let us set PRE-AF differently for one mode or the other.
-
arn
félisten
ez az 50-230 milyen obi? baromi ritkan hasznalom ezt a tartomanyt, de lehet erdemes lenne egyet elrakni a borondbe - allatkert, delfinarium, stb helyeken jol johet. ebayen kitbol eleg olcson lehet venni.
-
Gondwana
addikt
Van-e már valakinek valamilyen bennfentes infója, mikor várható Magyarországon TCL-X100?
-
MC Pite
veterán
18-55 rekeszek: 35mm 3,6os rekesz, 27-28mm-ig (középállás 35 és 23 között) 3,2, és sokat használom ezen.
Arcfókusz átlagos fényeknél okés, ellenfényt (főleg a hatvanas) nem szereti. Tesztek alapján az alsó harmadban gyengén muzsikál az arcfókusz. Persze szereti ha nem túl kicsi az arc a kompóban, és a két szem közé állítja a fókuszt. 99%ben ezt használom portréhoz, emberekhez (végre már gyorsgombra rakható a be/kikapcsolása).
(#2693) Stauffenberg : Nem is kell már sehova rekeszelni az XF27-est
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Követő fókusz: Amíg félig lenyomom a gombot, addig folyamatosan keresgél, akár statikus témánál is rá-rápróbál, így van. (A prefókuszt én nem használom, nélküle is odarántja hamar.)
Viszont ,mozgó témánál ha sikerül nagyjából rajta tartani a célponton a fókuszpontot akkor egész jó, kutya/kölök legtöbb esetben megfogható vele, legalább a fele-kétharmada éles nálam (némi gyakorlással javulhat, de nehezen tartom a célpontot a négyzetet).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Autós topik
- Androidos tablet topic
- Óra topik
- LEGO klub
- PlayStation 5
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Bittorrent topik
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite Megkímélt állapot 100% akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8265U I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Apple iPhone 13 128 GB Midnight 100% Akkumulátor 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
Idáig (igaz, kicsiben néztem, még fullscreenben sem) nem tűntek fel a képein... 
)

. Vonatot fotózni verőfényes csarnokban okés 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

persze nem nálunk.
. Azt tudom, hogy tudsz fotózni, azt nem tudom, amire rákérdeztem

mf persze.
hemaka