- 10-es szám és ismeretlen telefon a Google előzetesén
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung SmartTag2 teszt
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
-
válasz
MaCS_70 #52476 üzenetére
Rendszeresen vállaltak a kötelezőnél vagy a gyártóinél hosszabb garanciális időt. Volt, hogy a nagyker akciózott így, de általában maga a bolt döntése volt.
Ebben teljesen igazad van, vannak normális boltok és nagykerek, csakhogy OEM terméknél nem hivatkozhat a számlán/garancialevélen sem gyártói garanciára, ha ezt teszi, az csalás, ha direkt csinálják, ha azért, mert nem ismerik a nem kereskedelmi forgalomba szánt termékek gyártói feltételeit!
Én a témát egy adott példán keresztül hoztam fel, ahol a kisker 60 hónapot írt, emailben rákérdeztem, hogy ez hogyan lehet ez, ők azt válaszolták, hogy a beszállítójuk vállalt 60 hónapot, ennek ellenére mégis javították 36 hónapra a garanciát.
Azért nem gondoljuk már, hogy ha egy okos user mégis tönkre tudna vágni egy egyébként igen drága eszközt, azzal fog valamit kezdeni pár év múlva egy kisker.
Mit is kezdene, hiszen a saját szerződött szervize nem tud mit tenni, a gyártó meg szóba se áll a nagykerrel, mivel non-consumer eszközről van szó!
-
5leteseN
senior tag
válasz
MaCS_70 #52433 üzenetére
Nyomokban vannak infóim a RAID-ről, az elsődleges feladata a hibajavítás, HDD-sérülés elkerülések csökkentése, és üzem közbeni csere lehetőség(sok más mellett).
Amire én emlékszem (de megpróbálom akkor visszakeresni), ott arra volt kihegyezve, hogy a "sima" NVMe-s sebesség közel dupláját tudta. Mintha lett volna valami program is, de...
-
válasz
MaCS_70 #52127 üzenetére
Kaptam egy új 980-ast, de rá van ragasztva egy hűtőborda.
Érdekes lenne...
Hogyan lehet a hűtőbordát leszedni?
Attól kérdezd, aki rárakta, mert ezen gyárilag nincs borda.
Mi a helyes megoldás? A leírás alapján az SSD aljára kell ragasztani...
Elolvasod a gyártó leírását és utána megkérdezed itt? Atyaég...szerinted a gyártó honnan is tudhatná? Ahhoz képest, mennyit olvasol/írsz ebben a topikban és mennyi rengeteg SSD-t használsz egyszerre(te írtál egyszer 16 db-ot) kifejezetten az az érzésem, hogy unaloműzés miatt teszel fel totál értelmezhetetlen kérdéseket, hogy aztán szokás szerint nekitámadj valakinek, akinél elszakad a cérna!
-
Brekkk
őstag
válasz
MaCS_70 #52127 üzenetére
Ha gyári a 980-on a borda, azt levenni nehézkes meló és garivesztést okozhat, meg sérülést. Laptopba borda nélküli 980 való.
Nekem is van egy ilyen hasonló axagon adapterem. Az való igaz, hogy ragad a kék hővezető lap, de levehető ettől függetlenül roncsolódás nélkül. A megajtót elvileg egy csavar tarja majd, nem a kék ragacsos hővezető. -
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #49217 üzenetére
Ez a "legutóbbi Windows-frissítés" nem mond semmit, se a verzió, se a KB szám, se az hogy havi kumulatív frissítésről van éves funkciófrissítésről van-e szó, stb. nem derült ki a leírtakból. Na meg normál esetben egy Windows-frissítéstől nem lesz +100 GB-os tárhelyfoglalás, meg pláne nem egy havi CU-nál, max egy funkciófrissítésnél lehet reális és ott is csak akkor, ha a Windows.old mappa lett akkora. Ha nem az utóbbi a helyzet, akkor pedig inkább egy 3rd party program lehet a gond, vagy esetleg a OneDrive - ha használva van - leszinkronizált korábbi tartalmakat is, stb.
Egyébként ez miért lenne SSD specifikus, az ilyen kérdés miért nem értelemszerűen az érintett Windows rendszer topijában lett feltéve?
De ne fáradj, már kész a válasz. -
Márton
nagyúr
válasz
MaCS_70 #48804 üzenetére
De annyira nem portable, mint a spacesniffer, aminél tényleg a zip-et töltheted le
-
-
sonique
őstag
válasz
MaCS_70 #48578 üzenetére
ha hasonloan normalis cég mint a seagate vagy WD ahol lehet gyari garanciat közvetlenül intézni akkor müködnie kell
de a kérdés tovabbra is az hogy itthon lehet e ezt és itthonrol intézte e valaki már ?
@King Unique
a 4 éves goole linket én is megtalatam nem vagyok vele elörébb -
-
-
Doky586
félisten
válasz
MaCS_70 #48484 üzenetére
Nekem már az is érthetetlen minek választottad ezt a nehezebb rögös utat..?
Gongolom nem hitted el hogy olyan egyszetű ahogy írtam.
Iso letöltés, másolás egy 1GB-os penre, boot, mentés (akár hálózatra), lemezcsere, visszaállítás. Kész.
Te ehelyett elkezdtél regisztrálgatni, telepítgetni... de minek? -
-
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #48469 üzenetére
Innen letölthető az aktuális verzió telepítője és a kész WinPE ISO, ha nem akarsz a Macrium weboldalán regisztrálni, sőt az utóbbinál sem feltétlen kell, mert akár anélkül is letölthető a Free változat esetén a
ReflectDLHF.exe
..."Azt még nem tudom, hogyan írom vissza az új SSD-re -- eddig mindig Clonezillát használtam."
• Operációs rendszer mentése, visszaállítása a Macrium Reflect Free program használatával
• Merevlemez klónozás Macrium Reflect Free program használatával
• Windows 10 topik—►
#131840"gondolom, a PE-ISO-t futtatom USB-ről az üres gépen, ugye?"
Ha nincsen arra a PC-re semmilyen OS illetve Windows telepítve, akkor értelemszerűen igen.
-
-
-
mileston3
csendes tag
válasz
MaCS_70 #48448 üzenetére
Értelek, remélem elkerülöm ezeket a gondokat, szerencsére a két, 1-1 terrás WD Blue-val sincs semmi gondom, sikerült remek alkatrészekből összeraknom a gépet, meglepően stabil. A rezsimizéria kezdetéig előfordult, hogy napokig ki sem kapcsoltam, nyár előtt meg ment éjjel-nappal évekig, csak akkor kapcsoltam ki ha dolgozni mentem, vagy el otthonról
Bízom benne hogy az SSD-vel sem lesznek hosszú ideig gondjaim, amúgyis olyan dolgokat tervezek rátenni, ami pótolható, illetve ami mégsem, arról mindig lesz egy másolat valamelyik vinyón, azt hiszem ez a legjobb megoldás.
-
-
-
-
válasz
MaCS_70 #47984 üzenetére
Szia,
Olvastam a bejegyzésedet, mert kifejezetten rákerestem a topicban a 870 Evora... Nekem is 1 terás van, innen vettem Hapróról, kevés írással. A Te Evo-don még a régi firmware volt, úgy látom. Az új firmware az SVT02B6Q.
3-4 hónapja használom, nem tudom mennyit írtam már rá, de több tíz gigás videókat. Eddig még nálam semmi. Jelenleg futtatom a Samu Mágus diagnosztikáját, kíváncsi vagyok milyen eredményt fog hozni.
Szerk.: HD Sentinel pikcsör: [link] -
-
válasz
MaCS_70 #48122 üzenetére
A szervizes fickó régi kapcsolat, harminc éve már hivatásosként rakott össze gépeket, jelenleg szervereket és bányákat épít. Gondolom, hogy látott valami hasonlót, csak az adott alaplapot nem ismerte, ezért ajánlotta. Én konkrétan azt mondtam neki telefonon, hogy a lapon csak egy m.2 slotot látok, erre válaszolta, hogy a mATX-eknél előfordul, hogy helytakarékosságból emeletes megoldást alkalmaznak. Nyilván nem gondolta, hogy annyira vakegér vagyok, hogy nem veszek észre egy foglalatok -- én meg nem tudtam, hogy az le lehet fedve.
A lényeg az, hogy megint tanultam valamit.
Gondolom, ha egy SSD-nél tartok, akkor azt érdemes ez alá a bordás lap alá (thermal guard) illeszteni.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
MaCS_70 #48118 üzenetére
Most én látok valamit rosszul, de a két foglalat egymástól tavol van.
Vagy a hűtőborda alatt van két slot?
Mi a gond ezzel? Raksz egyikbe is , masikba is, nagyjábol hasonlóan néz ki a történet minden gyártónál ( persze nem egyseges.)
De ez már nem is ide tartozik. Alaplapos topic temaja.
Nem is értem ez miért emeletes megoldás. Hidd el, ez még mindig jobb, mint egy itx konfigban a RAM mellé eldugott slot..
Bordát ra es hasznalni. Vagy elállsz a vásárlástól és az alaplapos topicot bombázod eme kérdéssel.
-
-
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #48017 üzenetére
Ha maga a gyártó tünteti fel a TRIM (UNMAP) támogatását a termék weboldalán, akkor annak elvileg működni kell és ez esetben megfelelően tesztelve (kb. 20 másodperc után futtatni a 2. részét, írja is a program) a TrimCheck program szerint is. Bár az továbbra sem derült ki, hogy pontosan (modellszám, termék weboldala) milyen adapterről van szó.
Az Ext2/3/4 fájlrendszereket alapesetben eleve nem támogatják, nem kezelik a Windowsok, olyan fájlrendszernél jó hogy nem működik... Windowsoknál értelemszerűen NTFS-re kellene formázni az SSD-t és úgy futtatni a meghajtóoptimalizálást, tesztelni a TRIM (UNMAP) működését, stb. -
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #48012 üzenetére
• Azt (SCSI UNMAP) magának az eszköznek, a SATA-USB adapternek kell támogatnia USB-chip firmware szinten + az operációs rendszernek is, amit desktop Windows és Linux rendszereknél a linkelt leírás szerint lehet tesztelni.
• Ha támogatja az eszköz a TRIM (UNMAP) funkciót, attól még egyes Linuxoknál akkor sem feltétlen fog alapjáraton működni, hanem külön tákolást igényelhet (példa).
• Ha nem működik a külső SSD-nél a TRIM (UNMAP), attól még megoldható akár egyéb módon is a szabad terület "kinullázása", amiről már volt szó itt a topikban.
-
-
-
-
-
-
Orgi
addikt
válasz
MaCS_70 #46370 üzenetére
Az én gépem is csinálta ezt egy időben, minden leáll hosszú másodpercekre, semmihez sem köthetően, hdd led folyamatosan világít, aztán egyszer csak minden megy tovább. Egyszer csak elmúlt, én a chipset driverekre gyanakodtam, eszközt eltávolítottam hogy újra rakja fel a szabvány MS vezérlőt, ilyesmik, de nem tudom mitől is múlt el végül.
-
-
válasz
MaCS_70 #46061 üzenetére
bootolhatóságnak a tényleges tartalomtól amúgy függetlennek kellene lennie, nemde?
Nem, addig még nincs rajta tartalom, ami helyes, addig nem is jelenik meg a boot eszközöknél. Addig ez nem boot eszköz.
pendrive van? Telepíteni próbáltál rá wint? Uefi stb helyesek, mind a biosban, mind a pendriveon? -
-
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #46055 üzenetére
Az előző válaszban már világosan le lett írva, linkelve melyik topikban kellene az alaplap specifikus és melyikben a Windows specifikus beállítások, problémák felől érdeklődni, ahol egyik sem kifejezetten ezen topik fő témája... A "No bootable device found" hibaüzenet felől értelemszerűen az alaplap topikjában kellene érdeklődni, hogy mi a nyűgje, mit kell állítani a boot menüben CSM/UEFI és boot sorrend és BBS menü stb. opcióknál, vagy esetleg frissíteni a BIOS-t, netán másik slotba tenni és abban is kipróbálni az M.2 PCIe NVMe SSD-t, stb. + Az is le lett írva, hogy nem feltétlen a BIOS-ban kell matatni, alapesetben elég a PC bekapcsolása után F12/egyéb billentyűvel előhívható gyorsmenüben boot eszközt választani és ennyi, meg ha Windows clean install, akkor a telepítőnek kell detektálni az SSD-t, ott kell megjelennie a lemezlistában.
-
-
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #46036 üzenetére
• Ha támogatja annál az alaplapnál az UEFI BIOS a bootolást M.2 PCIe NVMe SSD-ről, akkor nyilván az olyan SSD bootolható, max. pl. egyes OEM SSD-knél szoktak bootolási problémák lenni másik hardverkörnyezetben - lásd pl. ezt + ezt - , de ha esetedben nem olyanról van szó, akkor az sem lehet gond.
• Itt nem derült ki, hogy UEFI-ben a bootolási beállítások megfelelőek-e, passzolnak-e ahhoz, hogy az SSD-n lévő Windows 10 melyik szerint lett telepítve. Ahol ha szükséges, akkor az alaplap specifikus beállítások felől értelemszerűen a megfelelő alaplapos topikban kellene érdeklődni, mivel nem ennek a topiknak a témája.
• Az előbbihez visszatérve, ha támogatja az alaplap a bootolást NVMe SSD-ről, akkor az a része oké. Ellenben az már más dolog, ha a Windows 10 nem bootol róla, aminek fejtegetése, meg hogyan kell klónozni, milyen bootolási mód szerint lett telepítve, megvannak-e az SSD-n a BIOS/MBR és UEFI/GPT telepítési módtól függően a bootoláshoz szükséges partíciók, hogyan lehet javítani a rendszerindítási problémát, stb., szintén nem ennek a topiknak, hanem értelemszerűen a Windows 10 topiknak a témája, azt tessék ott folytatni. -
-
válasz
MaCS_70 #46049 üzenetére
Hmm, már én sem akartam OFFolni. Nekem belassult valami miatt SSD- ről is a Win7- ről upgradelt. De könnyebb helyzetben voltam, a Zen- re már egy ajándék(cégtől) Win10Enterprise- t tettem fel, az upgradeltet meg gyalultam. Há' tényleg sokáig tart belakni, már régóta csinosítgatom, de most több időm van, nemsokára ez lesz a főgép. Még egyelőre a jó öreg FX- ről nyomulok
-
-
-
-
-
King Unique
titán
válasz
MaCS_70 #46024 üzenetére
Ez mégis mit akar jelenteni, mármint "szerinte nem bootolható", meg a "megfelelő kiosztással", valamint a BIOS/UEFI boot menüben megfelelően van beállítva egyáltalán a boot sorrend?
Egyébként ezen topik témájához ugye az kapcsolódik, hogy az adott PCIe NVMe SSD bootolásra képes-e az adott alaplapban vagy sem, ellenben az hogy a Windows bootol-e, az már nem ennek, hanem az adott Windows topiknak a témája, ami már többször le lett írva itt...(#46026) Graphics:
Nem feltétlen, épp nemrég lett leírva újra egy másik esetnél, hogy NVMe SSD-ről is lehet akár legacy (CSM) módban bootolni, az UEFI-re váltás megoldható átkonvertálással és nem feltétlen kell clean install ehhez, stb. -
válasz
MaCS_70 #46024 üzenetére
Kérdés milyen az átmigrált rendszered.
Mert ha nem UEFI-s , akkor már ugrott is a dolog
Akkor az alaplap beállításaival kell ügyeskedni, ugyanis csak Windows Boot Manager segítségével lesz rendben a dolog.Szerintem a friss telepítést nem fogod tudni kihagyni a képletből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest